- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Fagyos hangulatú, Intel B860-as deszkák a Colorful receptje szerint
- AMD Strix Point platformra épül az AOKZOE közelgő kézikonzolja
- NAND flash NAS-ként használható mini PC jön a GMKtec berkeiből
- A Jonsbo legfrissebb kompakt házaiba Flex táp való
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi haladó szinten
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ZIDOO médialejátszók
Új hozzászólás Aktív témák
-
cpt_sanya
tag
Igen gondoltam , hogy a magyar meg a többi kisebbségi nyelv miatt . Mert angolul kb senki nem beszélt azok közül akikkel találkoztam , és nem beszéltek magyarul. Németek is érdekesek mert ott se sok beszéli az angolt , vagy csak én nem azokkal találkoztam. De attól még tény , hogy szarul állunk, és ez főleg a magyar nyelvi tanárainknak , köszönhetjük.
-
ted_tris
tag
válasz Dare2Live #42 üzenetére
..#46
Hagyjuk már ezt statisztikia ökörséget ha lehet.
Romániban él cirka 1,4 millió magyar, cigány, ukrán, német mind saját nyelvel és a románt tanulják hivatalosan, de a kisebbség tanulja hivatalosan a sajátját is.
Szlovákia fele tud csehül (gyak a szlovák egy tájszólása majdnem a cseh nyelvnek) a aki nem az meg magyarul, és szlovák nyelv a hivatalos.
Magyarország népessége trianon miatt eléggé homogén, míg a "csinált" országok nagyjából csak kisebbségből állnak.
A magyar nyel nyelvtanilag totál különbözik a többi európai nyelvtől.
A román latin meg francia, a német, svéd, norvég meg germán, az angol meg kelta francia és germán zagyvalék.
A szlávok meg hellyel közzel értik egymás magánhangzó torlódásos trancsírozását.
Egy japán lányt kérdeztem és mondja, hogy nehéz a magyar, de szerkezetileg inkább hasonlít a japánra mint az angolra."learatjuk a pálmát.."
-
Percy
csendes tag
Nem rossz, de az Makeblock M-bot Ranger valódi Arduino vezérléssel van ellátva.
-
AttyVin
aktív tag
válasz Dare2Live #38 üzenetére
OFF
Plusz a volt SzU tagállamoknál (lettek, stb.I vélhetően az orosz eleve alap volt sok évtizeden át...
Saját tapasztalat, hogy még a '90-es években még nemzetközi kapcsolatokban is gyenge volt a "latinok" (főleg spanyol, olasz, részben francia) nyelvismerete (bár gyakran egymás nyelvein tudtak kommunikálni), de a folyamatos generációváltással és a mindent eluraló angol miatt ma már ez nem annyira jellemző.
Viszont a statisztika, az statisztika...Amúgy vagy 10-15 év óta a fiam már a robotika alapjait programozható LEGO-kkal is tanulgatta a gimnáziumban és később részben még a BME-n is. Szerencsére a "jó" nagybácsikája ilyen cuccokkal lepte meg valamikor, így ezek a kínai "változatok" már nem kerültek képbe.
Üdv, Vino
-
Dare2Live
félisten
válasz cousin333 #43 üzenetére
Megent nem ér semmit mert saját merítés, de több plda is van környezetemben ahol Magyar Angol/Német/Spanyol házasság sött apa Angol de német tanár és úgy beszél gyerekek.... azt látom minden ilyen esetben, hogy gyerekek 8-10évesen beszélnek 3 nyelven.
Meg én is 6évesen kezdtem és beszélek két idegen nyelven.Így saját merítésem alapján nagyon nem korai 6 legeslegkésöbb 8évesen elindulni nyelvoktatással. Persze lehet tévedek és jobban jár az aki 10-12évesen kezdi mert jobban fog 18éves korára 2 nyelvet beszélni.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
cousin333
addikt
válasz Dare2Live #38 üzenetére
1. Azok a kilencven-sok százalékok elég hihetetlenek tűnnek számomra. Hacsak tényleg nem többnyelvű országról van szó. De még akkor is
2. Az eredmények önbevalláson alapulnak. Vagy így van, vagy nem, kérdés, hogy ki mit nevez tudásnak.
3. A magyar nyelv eléggé egyedi, miközben szinte mindenki másnak van valami rokon nyelve.
4. Mintha a 16-18 éves korosztály érdekelt volna, erre beteszel egy 25-64-est. Az idősebbek kevésbé beszélnek idegen nyelvet, mint a fiatalok.
+1 ettől persze még elég lehangoló az utolsó hely.
[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
-
félisten
Ez egészen biztosan így van, de azért megjegyezném, hogy ők azért elég komolyan veszik a angolt/németet.
Az ábra alapján viszont baromi kíváncsi lennék mondjuk a belga érték módszertani hátterére...
Az utolsó helyük mindemellett egészen bravúros. Néhány itt olvasott komment mondjuk elárul ezt-azt az okaira.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Dare2Live
félisten
Felnöttekre nincs tesztem. 16évesekre ott a PISA. Dimenzióval jobban állnak szövegértés, matematikai készésg.... mindenben mint mi.
Amit én leírtam az nincs elrugaszkodva a valóságtól. Ez van.
Idegen nyelv oktatás nem tudom mennyire hasznos 5-6évesen én az elsőt akkor kezdtem kettőt beszélek. Hamár előkerült érdemes lenne megnézni, hogy a 16-18éves korosztály hány % beszél legalább egy idegen nyelvet MOon és mennyi KEUmás államaiban. Rákeresek.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
cucka
addikt
Nyitott kapukat döngetsz, ilyen korban scratch-el vagy hasonlóval tanítják a programozást. A legó robotnak is van hasonló cucca, meg ennek a gagyi kínai szemétnek is, amiről a cikk szól. Csak előbbiekből van fordítás is, ezért (is) jobbak.
(De tényleg, ne büntessetek már senkit ilyen gagyi robottal. Egy mindstorms készlet kétszer ennyibe kerül és kb. százszor többet ad)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
A vita ugye onnan indult, hogy egy 8 éves kortól induló, programozást tartalmazó játéknál probléma-e az, hogy a programnyelv angolul van.
Erre az én álláspontom az, hogy manapság egy 8 éves gyereknek, aki ilyen játékkal játszana, annyi angolnyelvismerettel már illik rendelkeznie, hogy maga a programnyelv angolja ne okozzon neki komoly problémát. Tehát nem arról volt szó, hogy tudjon angolul, hanem arról, hogy annyit tudjon, hogy akár szótárazva rá tudjon jönni az utasítások szerkezetére, jelentésére.
Ha ennek a kontrapozícióját veszem, akkor mondhatom azt is, hogy ha egy gyerek ennyi angoltudással nem rendelkezik, akkor ez a játék nem neki való.Közel tíz éves angoltanítási tapasztalattal a hátam mögött egyébként azt kell mondanom, hogy azok, akik miután az anyanyelvüket elsajátították annyira, hogy azon magabiztosan ki tudják fejezni magukat (tehát úgy 4 éves kortól), gyorsan megismerkednek egy idegen nyelvvel, a továbbiakban hatalmas előnyben lesznek a többi nyelv tanulása során is. Nem kell erőltetni, egyszerűen csak ki kell nyitni az elméjükben ezt az ajtót, és nem hagyni becsukódni. Sokkal könnyebben és szívesebben, kevésbé tanulósan fognak nyelveket tanulni.
MaCS
-
válasz Dare2Live #33 üzenetére
Az én tapasztalatom meg az, hogy jó, ha az angol felnőttek tudnak írni, olvasni.
Az itt többek által tálalt elképzelések nagyon el vannak rugaszkodva a valóságtól... arról nem is beszélve, hogy nem kell egy 5-6 évesnek írnia, olvasnia, és főleg nem idegen nyelveket beszélnie, nem vesztett még vele semmit. Ahogy 8 évesen sem kell még programozni, meg második idegen nyelvet tanulni.
Na meg pár kis országot leszámítva külföldön sem alap, hogy az emberek idegen nyelveken tudnak beszélni (pl. olaszok, franciák, spanyolok, és főképp a britek, amerikaiak jó, ha valamit elmakognak egy másik nyelven). Persze, a svédek nagy része nagyon jól beszél angolul, a finneknél meg 2-3 idegen nyelvet tanulnak meg, de ne kezeljük ezt úgy, hogy ez az általános.
Arról meg most ne nyissunk vitát, hogy mennyire hasznos 5-6 éves (nem kétnyelvű!) gyerekeknek idegen nyelvet tanítani.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
-
félisten
A finommotoros képességeknek szerintem nem sok közük van ahhoz, hogy egy 8 éves gyereknek gond-e az angolra épülő programnyelv. (A szépíráskényszert mondjuk baromságnak is tartom...)
De sok srácot ismerek, akik bizony öt évesen akár maguktól, de kényszer nélkül megtanultak olvasni.
De az olvasás mindennek az alapja, és egy átlagos fejlődésű 7 éves gyereknek rendes oktatás és odafigyelés mellett nem szabad gondot okoznia. De ismétlem: nem ez volt ugye az alapprobléma.Arról volt ugye szó, hogy 8 évesen (írási-olvasási-számolási tudástól és képességektől függetlenül) egy érdeklődő szellemű, tehát játékot programozni akaró gyereknek szerintem már kell rendelkeznie olyan angoltudással, hogy a az angol programnyelv ne okozhasson neki érdemi problémát.
MaCS
-
félisten
Csak a pontosság kedvéért: harmadikosról van szó, de akár másodikostól is.
És igen, elvárom, hogy magabiztosan írjon-olvasson. A környezetemben növögető gyerekeken azt látom, hogy ez nem probléma ott, ahol a szülők minimális odafigyelést tanúsítanak.
De a jelek szerint nem igazán figyeltél oda az alapfelvetésre: arról volt szó, hogy a programnyelvben használt angol kifejezések okoznak problémát. Tehát nem maga a programozás, hanem az angol utasítások. Tehát egy olyan, szerintem nem igazán reális helyzetről beszéltem, amiben a gyerkőc programozná a játékot, de az angol programkörnyezeten akad fenn.
Ezek alapján számolásról ugye nem beszéltünk, mivel a számok angolul is közel azonosan viselkednek mint magyarul.
Az oktatásunkat sajnos van szerencsém messze az átlagos szint felett ismerni, és szerintem az bizony komoly gond vele, hogy értelmetlen tudásmennyiséget zúdít a gyerekekre anélkül, hogy megalapozná a nagy részét. Például nem tanítja meg az alapokat, mint értőn, folyékonyan olvasni -- első osztály végére.
MaCS
-
Vesa
veterán
válasz lajthabalazs #18 üzenetére
A Boost szerintem a fiatalabb korosztálynak szól, nekik fejlesztették, illetve annak a generációnak akik már a mobilokon nőnek fel. Ezzel együtt, sajnos elmarad képességekben egy Mindstorms NXT EV3-tól. Ez utóbival -illetve a Lego Mindstorms szériával-, már több, mint 10éve oktatnak programozást, lokális és globális versenyeket rendeznek team-eknek, és nagyon komoly oktatási anyagot rakott mögé a Lego, amit kifejezetten oktatási intézményeknek szántak. Egyetemeken rendezett versenyekről is tudok, még hazánkban is volt ilkyen infósoknak.
A rendszerhez egyébként számos egyedi szenzor vásárolható, 3rd party cégektől is, gyakorlatilag bármivel felszerelhető. A legjobb benne, hogy a Lego saját szoftverén kívül -amit alapvetően gyerekeknek készítettek- nagyon sok populáris nyelvben is programozható a brick, létezik hozzá C++ library, de akár Java vagy .NET is.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
MongolZ
addikt
válasz Dare2Live #26 üzenetére
5 évesen ír-olvas Na most komolyan, ilyen ember, mint te, minek szól hozzá egy ilyen cikkhez? Az íráshoz szükséges finommotoros képességek 7-8-9 évesen alakulnak ki (mindenkinél máskor)!!! Sehol a világon nincs ilyen elvárás, hogy 5 évesen valaki írjon vagy olvasson... Magyarországon is egy hatalmas baromság, hogy 1. osztály 1. félévének végére írjon -olvasson a gyerek. Aztán meg csodálkoznak, hogy a 18 éves fiatal nem tud rendesen gyorsan se olvasni, se írni, a kreativitása meg a padlón...
-
MongolZ
addikt
válasz macilaci78 #23 üzenetére
A példáid nem rosszak, de nem egy 8 évesnek.
-
Dare2Live
félisten
onrkétan akkor kezdenek magyarul olvasgatni.
Uristen. En elso karacsonykor 6evesen mar olvasgattam ahogy az osztaly nagyja detto.
Agliaban azt ismerem kb az az alap hogy ir/olvas a gyerek 5evesen.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz macilaci78 #23 üzenetére
Valahogy fordítva olvastad, amit írtam.
Azon keseregtem, hogy szerintem baj van ott, ahol egy 8 éves gyerek számára gondot jelent egy egyszerű programnyelv angol szavainak az értelmezése, mert szerintem ilyen korban már evindensnek kellene lennie ilyen szintű angoltudásnak.
MaCS
-
macilaci78
nagyúr
Na vajon az app kéri-e a hozzáférést a helyadatokhoz, névjegyekhez, üzenetekhez? Mert ezek nélkül ugye semmi esetre sem lehet sem legózni, sem programozni.
A 3 kütyü egyszerre is kirakható a szettből, vagy egyszerre csak az egyikhez van elegendő alkatrész?
Az akku Ni-xx, vagy Li-xx? Cserélhetőek a cellák (pl AA, vagy 18650), vagy roncsolás nélkül nem lehet hozzájuk férni?
MaCS_70: van olyan programozási nyelv, ami magyarul van? Tehát nem
if, do, run
stb, hanemha, tedd, futtasd
stb? Ha nincs, akkor ezen nincs mit sírni szerintem. Ha a hamburgert, a kólát meg tudja tanulni a gyerek, akkor a színes-szagos programgombokat is.
Az meg ne fájjon, hogy a szülőnek foglalkoznia kell a gyerekkel.
Arról nem beszélve, hogy ha a telefonját nyomkodja, akkor bizony találkozik angol szöveggel is rendesen.
Olvasom a további hozzászólásaidat: nem várom el egy nyolc évestől, hogy akár egy szót is beszéljen angolul. A szülőtől várom el, hogy elmagyarázza, van más nyelv is, mint a magyar, ez a játék éppen angolul kommunikál és ez, vagy az a szó, parancs, piktogram jelenti azt, hogy a kerék balra fordul 3°-kal, 200 ms ideig. Aztán el lehet magyarázni azt, hogy a sarokban a 3°-ból pontosan 20 darab fér el, míg a 200 ms-ból egy másodpercben 5 különböző van, szóval nem olyan sok az.elefant: 8 éves kortól ajánlják. amilyen angol tudás kell ehhez, az abban a korban még nagyon távol van. Konrkétan akkor kezdenek magyarul olvasgatni. - már amelyik nemzet gyermekei. A világot számos olyan nép él, akik anyanyelve az angol.
Pötyi: van ott más hiba is.
elefant: a Lego valamely távirányítós, programozható megoldása is lesz tesztelve? Érdekelne még, hogy milyen súlyt tud mozgatni, mennyire lehet hozzáépíteni például, vagy vontatmánnyal terhelni.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
SityiSXT
őstag
Ha már programozás és Jimu, akkor az Astrobot és a Tankbot tőlünk sokkal jobb választás. Rugalmasabban programozható, több kunsztot tud - árban is kb. ott van, mint ez.
-
Pötyi
őstag
Ez nem összeÉPÍTŐS játék, hanem összeRAKÓS.
Felépíted, összerakod! Te magyar nyelv gyilkosa, te!
Van olyan ige, hogy összeépíteni, de az más szövegkörnyezetet kíván. Például két, egymástól távol lévő dologra vonatkozik. Beraksz valamit az eredeti kettő közé és így építed össze azokat.
QNX is cool!
-
félisten
Bocs, de ezzel nagyon nem értek egyet. Ennek a játéknak a programozásához nagyon szűk szókincsre van szükség, a szavak ráadásul kikereshetőek a szótárból -- a szótár pedig minden gyerek kezében ott van telefon / tablet / PC / stb. formájában. A programozáshoz szükséges nyelvtan (v.ö. if-then-else) pedig ekkorra már tanult anyag kellene, hogy legyen, ha pedig nem, akkor sem okozhat problémát az elsajátítása mondjuk 5 perc alatt.
Egy 8 éves 3. osztályos. Ha ekkor kezd el olvasni, akkor nagy baj van -- vélhetően nem ő e játék felhasználója.
MaCS
-
lajthabalazs
senior tag
Voltak programozható szettek régen is, a közelmúltban a Lego Boost jött ki, ami talán az első készlet dedikált mobil alkalmazással. Már be volt tervezve Karácsonyra, de sajnos ellentétben a korábbi programozható szettekkel nincs PC alapú fejlesztőkörnyezet hozzá, csak Android és IOS tablettel - talán telefonkijelzőn is használható, de a promó tabletorientált volt - kompatibilis. Ugyanúgy van program és távirányító funkciója, csak szebbek a modellek, vannak benne szenzorok és természetesen Lego kompatibilis. Remélem nemsokára megtörik a protokollt, mert nagyon jó kis belépő lenne a programozásba, csak hát verziókövetés, library-k meg rendes IDE nélkül hamar vége is lenne a tanulásnak.
-
félisten
Miért lenne magyar szavakat használó programozási nyelv? Írtam volna olyasmit, hogy van ilyen?
A problémát ott látom, hogy egy 8 éves kortól ajánlott játékról van szó, és szerintem komoly a baj, ha egy 8 éves gyereknek problémát jelent az angol szavak ilyen szintű elsajátítása. Nyilván nem tényleges nyelvtudásra számítok, és bőven nem a leírás megértésére, arra viszont igen, hogy a programozási nyelvben szereplő szavak és egyszerű nyelvtani fordulatok egy szótár segítségével nem szabadna, hogy meghaladják egy értelmes 8 éves gyerek szintjét. Másképpen fogalmazva: 2018-ban nem szabadna előfordulnia annak, hogy egy 8 éves srácnak ne legyenek olyan angol nyelvi ismeretei, hogy ez a programozás nyelvi problémát okozzon neki.
Tisztában vagyok az oktatás színvonalával, de a szülői felelősség sem elhanyagolható tényező.
MaCS
-
Clorf
tag
Nekem ált.iskolás koromban igencsak nagy előnyöm volt, hogy a PC játékok miatt érdekelt voltam abban, hogy tanuljam az angol nyelvet (+ különtanár heti 2x45percben).
Ez a termék nem arra szolgál, hogy a gyermek kedvet kapjon programozni, amihez kell tudni valamennyit angolul is?
De itt be is fejezem
köszönöm"The Morru'Khan is not satisfied with your peformance"
-
Vesa
veterán
"a közelmúltban például a LEGO"
?? What?? A közelmúltban? Az első programozható LEGO készlet a 90-es évek végén jelent meg, de a konkrét fejlesztés egészen a 80-as évek végéig nyúlik vissza.
Minden egyéb ilyen kütyü a LEGO megoldásának -korábban Mindstorms RCX, jelenleg NXT néven fut- KOPPINTÁSA, ahogy a cikk trágyát képező noname valami is az!
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
-
Clorf
tag
Nem kötözködésből, de van olyan programozási nyelv amiben magyarul lehet parancsokat megadni?
Mi csak a drága Turbo Pascallal szívtunk anno, de mintha létezett volna valami come logo nyelv, direkt gyerekeknek, talán az lehetett magyar.
"The Morru'Khan is not satisfied with your peformance"
-
total90
veterán
Lego Mindstorm EV3... egy halom cucc van a neten hozzá ha elakadnál. Inkább azt venném.
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
"azonban a dán óriás termékeivel nem kompatibilisek. Nincsenek az elemeken sem bütykök, sem ezek fogadására szolgáló mélyedések, ezért nem lehet őket egyszerűen egymásba pattintgatni, hanem az összeillesztéshez mindenképpen csatlakozókat kell használni, ami egy kicsit körülményesebb megoldás."
Nem pontos a megfogalmazás. Írd át, mert így más is ezt fogja írni erre a cikkre amit én meg még páran. Én tettem volna mellé igazi technic elemeket szemléltetésnek.
Amúgy jó a cikk, én is gondolkodtam már egy ilyen vagy hasonló szetten, de így kihagyom. Ha harmad annyiba kerülne akkor megérné, de így nem.[ Szerkesztve ]
<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
[CsuCsu]
őstag
Egyetertek. Valamire valo orszagokban mar par eves kortol tanitjak az angolt, pontosan az ilyen problemak elkerulese vegett. A kortars tudasanyag altalaban angolul jelenik meg, ehhez kell szoktatni az embert. A finn altalanos iskolasok perfektul toljak az angolt.
Egyebkent ez egy Lego Mindstorms koppintas, aminek amugyis jon a 4.0 verzioja az iden.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
"...mivel magyar nyelven nem kommunikál a program, azt biztos, hogy a blokkok megértése a magyar gyerekek többségének problémát okozhat."
Nagyon nagy baj, ha ez igaz.
MaCS
-
Minek ír cikket olyan, aki nem látott még lego technicet?
Ennyit mondjuk nem ér ez a szett, ennyi erővel lehet venni igazi Legót is: Lego Boost-ot.[ Szerkesztve ]
<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
Nekem is LEGO-kompatibilisnek tűnik szemre, a 2000-es évek eleje óta a Technic-ek ezt a "studless" felépítést követik a LEGO-nál is, ami sokkal kevésbé kelt minőségi hatást, mint a hagyományos LEGO alkatrészek, ellenben talán stabilabb valamivel.
[ Szerkesztve ]
-
kiliman
tag
Szerintem aki írta ezt a cikket sosem látott technic legót. Igen azon nincsenek bütykök, a lehetőségek mennyisége nyilván eltér de elég sok, továbbá a technik is kompatibilis a sima legóval, ez a lényege. Ez meg egy technic másolat... De látom előttem is jelezték már.
-
xedos
addikt
Ő... ez egy-az egyben a LEGO Technic elemek mintájára készült!
Amúgy létezik még a Xiaomi Mitu is: [link] Ennek a minőségében jobban bízom.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Assetto Corsa EVO
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Külpolitika
- Parfüm topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Delta Force (2024)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Minden ami hőszivattyú
- Spórolós topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...