Hirdetés

2018. október 17., szerda

Hozzászólások

(#13) stfreddy


stfreddy
(kvázi-tag)

ez a cloud-os management teljesen jó, alig van telepítési és üzemeltetési költség. Illetve van, licensz formájában kell kifizetni, de cserébe nem kell üzemeltetni az infrastruktúrát alkotó vasakat. Az üzemeltetés meg pofon egyszerű. A Cisco Meraki-t ismerem mélyebben, teljesen jó. Nálunk nem fog elterjedni az ára miatt, illetve a licenszelési politika miatt, de tőlünk nyugatabbra virágzik. A cloud-ot egyre többen használják és egyre többen fogják. Itthon kicsit túl van ez misztifikálva, illetve inkább az van hogy nem ismerik kellő mélységben cloud működését/hátterét még az IT-sok sem. "Miazhogy interneten tároljuk az adatokat". Legjobb duma. Olyan környezetekben tárolják az ügyfelek "szupertitkos" adatait egyébként, ami biztonság és rendelkezésre állás szempontjából tutira jobb, mint a fikázó magyar cégek infrastruktúráinak 95%-a. Nem bankokról beszélek.
Azt megértem, hogy egy bank nem szeretné felhőben tárolni az adatokat... még.

Mondjuk itthon az a módi kkv meg 1-2 nagyvállalatnál is, hogy veszünk maximum mikrotik-et / ubiqity-t, 3 évente legfeljebb kondikat cserélünk, mert lerohadnak, de nem baj, olcsó. Sokszor működik is. A Sanyi meg majd buherál egy iptables linux tűzfalat (extra: HA clusterben). Ez a szint itthon. Na ezeknek nem lehet eladni sem cloud-ot, sem normális enterprise (aruba/hp, cisco, juniper) szintű terméket, mert csak a beszerzési költséget nézik...
Amúgy meg wifi-ben jelenleg a cisco leader, bárki bármit mond. (ilyen mikrotik meg ubi termékeket pls. ne is hasonlítsunk a "nagyokhoz".)
Uff, lehet fikázni.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.