Hirdetés
- 3D nyomtatás
- Mini-ITX
- Japános és zombis lett az új AMD Software
- Milyen processzort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Megmenti a kevés VRAM-mal rendelkező VGA-kat a Sampler Feedback?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
emelhu
aktív tag
"lesz egy keleti es egy nyugati blokk"
Trump elefánt a porcelánboltban stílusa meg megerősítette kínát abban, hogy az usa nem megbízható üzleti partner. Azt hogy globális munklamegosztás, el lehet felejteni. Ha biztosak akarnak lenni, ki kell építeni a saját független és önálló iparukat minden területen, kiemelten az informatika és elktronika területén.
-
bfkerek
csendes tag
Hol a válság?! Attól még hogy az átlagember éhendöglik , az energiaipart (és a pénzügyet, a monatóriumok miatt) leszámítva szárnyal a piac... https://www.finviz.com/map.ashx?t=sec_all&st=w52
Aki ostoba vagyont szerezni az meg úgy is megérdemli a sorsát! -
Giovan!
addikt
Mindegy hogy miért, a kutatók úgy döntöttek, a saját szabad akaratukból, hogy az USA-t segítik a tehetségükkel és a képességeikkel. Sokan amerikai állapolgárságot is igényeltek. Hogy neked ez nem tetszik, az már a te dolgod, de azért nem kéne olyasmit belelátni ebbe a sztoriba, ami nincs benne.
-
Giovan!
addikt
Nem, nem kell katonailag beavatkozni (az atomháborút amúgy sem lehet megnyerni, lásd MAD doktrína), mert vannak egyébb eszközök is a kínai befolyásszerzés akadályozására. Pl. ezek közé tartozik a Huawei teljes ellehetetlenítése, hiszen ha nincs Huawei, akkor nincs Huawei épített európai 5g sem, vagyis a kínai pozíciószerzés az európai hálózati szektorban akadályozva lesz. Szóval de, a jelenlegi szankciók nagyon is javítanak a biztonságomon.
És csak hogy tiszta legyen, nekem nincs bajom Kínával, mint országgal, vagy a kínai emberekkel (alapból ostobaságnak tartok mindenféle származáson alapuló előítéletet). De a jelenlegi vezetésüktől, illetve attól a disztópiától, amit felépítettek, na attól igenis tartok. És szerintem nem vagyok ezzel egyedül.
-
Pingüino
senior tag
Amíg te azt hiszed, hogy lehetetlen, addig az is. Mert akkor meg sem próbálod. Ez pedig igaz minden hozzád hasonló emberre.
Tovább nem kell magyarázni.
Ja, most látom, hogy módosítottad a hozzászólást. Valóban ennyit az értelmes beszélgetésről, mert átmentél személyeskedésbe.
-
Ezekiell
veterán
"az, amit te leírsz, az teljes utópia, és gyakorlati lehetetlenség. Kb mint hogy szárnyat növessz, mert te azt akarsz."
tovább felesleges magyarázni
ja most látom hogy katonai beavatozásról beszélsz kínával szemben.. jólvan, akkor ennyit az értelmes beszélgetésről veled, innentől teljesen felesleges 1 karaktert is rád pazarolni
-
Pingüino
senior tag
válasz
Depression #94 üzenetére
A kutatók szemszögéből azért lett volna még egy pár ország, ahova mehetnek.
Amerika szemszögéből viszont ugyanaz ez is, mint minden más, amit csinálnak. Felhasználták a pénzüket és befolyásukat, hogy még gazdagabbak, és befolyásosabbak legyenek. De külföldi emberek segítsége nélkül nem mennének semmire. -
Pingüino
senior tag
Ha amerika annyira aggódna Kína diktatórikus berendezkedése miatt, meg a hatalmi terjeszkedése miatt, akkor már rég beavatkoztak volna katonailag. Nem a konkurens kínai cégeket b...sztatnák. Elhiszem, hogy rettegsz Kínától. Hogy ennek van-e alapja, vagy nincs azt majd az idő megmondja. De hogy a jelenlegi szankciók semmiben sem javítanak a biztonságodon, az biztos. Ez az egész a pénzről szól csak.
-
Pingüino
senior tag
Megint csak. Amíg így gondolkodnak az emberek, mint te, addig igazad is lesz. De nem genetikai kényszer, hogy így legyen. Ez pont olyan, mint amikor a szülők ráfogják a gyerekre, hogy rossz. Ilyennek született. Pedig csak elb...ták a nevelését. Te most megpróbálod evolúciós okokkal magyarázni az emberek hülyeségét, és barbaritását. Pedig csak beléjük nevelték. Beléd is beléd nevelték. Olyan mélyen, hogy azt hiszed, csak így lehet.
-
Giovan!
addikt
Hát csak addig dönteni kell. A "ne csináljunk semmit" is egy döntés. Én pedig nem akarom megvárni, míg Kína pár évtized alatt szuperhatalommá fejlődik és kiterjeszti a befolyását a nyugati világra is, hogy aztán hirtelen rádöbbenjek, hogy ezt talán mégis meg kellett volna akadályozni. Szóval ja, a jelenlegi tudásunk birtokában a jelenben el tudjuk dönteni, hogy indokoltnak tartunk-e egy határozottabb fellépést (pl. a jelenlegi amerikai szankciók már ide tartoznak) a kínai terjeszkedéssel szemben, avagy sem. Persze ha majd változna a helyzet, akkor ehhez kell majd igazítanunk a véleményünket is, ez logikus.
Nem mellesleg a pacifizmus az én értelmezésemben nem azt jelenti, hogy csendben hagyjuk mindenkinek hogy belénk törölje a cipőjét. Annyit jelent hogy nem erőszakkal lépsz fel az érdekeid védelmében, hanem más, békésebb eszközökkel. De attól még pacifistaként is lehetsz nagyon határozott ha ezekről az érdekekről van szó.
-
Ezekiell
veterán
Akkor tudhatnád, hogy az, amit te leírsz, az teljes utópia, és gyakorlati lehetetlenség. Kb mint hogy szárnyat növessz, mert te azt akarsz.
Amióta világ, oldalak voltak. Falkák/törzsek/népek/nemzetek/szövetségek voltak, vannak, lesznek, és ezek között mindig lesz konfliktus. És mindig meg fognak maradni ezek a berendezkedések, mert együtt erősebb az ember, és mindig lesz ellenség is, mert ellenséggel szemben erősebb a csoport. Ennyire egyszerű. Szóval engedd el ezt a "ne válasszunk oldalt", mert soha nem működött, és nem is fog.
-
Pingüino
senior tag
Az a baj, hogy ilyen hozzáállású emberekkel soha nem lesz.
Megint kevered az okot az okozattal. Nem azért nem teheted meg amit én felvázoltam, mert nincs világbéke, hanem azért nincs világbéke, mert senki nem azt teszi, amit én felvázoltam. De mivel ti azt hiszitek, hogy fordítva van, ezért ez egy öngerjesztő folyamat, ami sosem áll meg. -
Giovan!
addikt
Senki sem mondta hogy kánaán az USA, ne szalmabábozz. Annyit állított a kolléga, hogy Kínánál mérföldekkel jobb jelenleg, ebbe pedig azért elég nehéz belekötni.
Amúgy meg igen, a kínai rezsim terjeszkedése olyan következményekkel járhat az átlag ember életére is, amiknek én speciel egyáltalán nem örülnék. Ha tájékozódnál kicsit a kínai kormány bel- és külpolitikai programjait illetően, te is belátnád, hogy a "hagyjunk rájuk mindent, azt jól van" álláspont már meghaladottá vált. Mert de, konkrétan fenyegetést jelent a Nyugatra nézve az amit Micimackóék csinálnak, bármennyire is hihetetlen ez neked. -
Giovan!
addikt
-
Pingüino
senior tag
Ez a másik eszköze azoknak, akik rá akarnak kényszeríteni az oldalválasztásra. A démonizálás. "Az ellenség maga az ördög." "Az ellenség az életedre tör." "Az ellenség alsóbbrendű faj, csak a baj van vele." Sok sok olyan szólam, amit ha az ellenség állít, akkor ezért kirekesztők, meg nácik, ha meg az az oldal állít, ami mellé beálltál, akkor világmegváltók. Nem védem Kínát. Nem állítom, hogy ott nincs baj. De amerika sem olyan szent, ahogy sokan beállítják. Több ember haláláért felelős már amerika egymagában, mint a többi ország együtt. Pedig ott elvileg demokrácia van, meg elfogadás, meg kánaán. Hagyjuk már.
-
Pingüino
senior tag
"Azt senki sem állította, hogy tökéletes a nyugati demokrácia."
Én sem állítottam, hogy Kínában olyan jó. De attól még nem kell amerika seggét nyalni, csak mert szembe mennek velük. Mert ők sem jobbak, csak látszólag.
És nem azért vigyorogtam, mert elítélitek Kínát, hanem azért mert azt hiszitek, csak két lehetőség van. Amerika vagy Kína. Kelet vagy Nyugat. Ez pedig vicces, már bocs.De ugyanígy van ez mindenhol. Kommunisták vs Liberálisok. Demokraták vs Republikánusok. Fidesz vs MSZP. Ölsz, vagy meghalsz. Sorolhatnám naphosszat. Minden emberbe jól belenevelték, hogy oldalt kell választani, és ha jó oldalt választasz, akkor jó lesz neked. Pedig mi sem állhatna távolabb az igazságtól. Aki igazán jót akar magának és másoknak, az nem választ oldalt. Egy szilárd erkörcsi értékrenddel rendelkező ember nem áll be valaki mellé, és kezdi el utálni a másikat, csak mert ők ketten ellenségek.
De a legviccesebb az az egészben, hogy a fekete fehér gondolkodású emberek nem értik meg, miről beszélek. Ha én szidok valakit valamiért, akkor rögtön azzal jönnek, hogy az ellenségüket szeretem. Nem tudtok elvonatkoztatni az egyik vagy másik kérdéstől.
-
Pingüino
senior tag
Azért szerencsére nem mindenkire hat a birkaszellem. Nekem mondhatná 100 ember is, hogy az A a helyes válasz, ha szerintem a B, akkor azt fogom megjelölni. Szoktam is sokszor csodálkozni rajta, hogy miért olyan sok a más véleményű ember, de ha alapból nem kételkedtem a választásomban, nem gondolom azt, hogy én tévedek, csak mert egyedül vagyok a véleményemmel.
-
Lacika112
aktív tag
Ismerem a tanulmányt
Állandó példa minden esetbe amikor valakit nem birka ösztön vezérel és képes önállóan eldönteni mi a helyes. Egy gerinces és határozott elvek alapján élő egyénre nem/vagy csak minimálisan hat a csoport szellem.A náci példa is állandó, csak elfelejtik hozzátenni azon ezreket akik inkább táborlakók lettek mint civilek ellen fegyvert fogjanak.
-
borg25
senior tag
válasz
Lacika112 #74 üzenetére
Nálam meg csoportnyomásnak
Solomon Asch kísérletsorozata (1955), mely nagyban hozzájárult a csoportnyomás elméletének fejlődéséhez. A kísérletben a résztvevő hét egyetemista diáknak egy asztalt körben ülve, 18 különböző képpár esetén kellett eldöntenie, hogy három különböző betűjellel jelölt vonal (A,B,C) közül melyik hossza azonos egy korábban megadott vonal hosszával. Az összes lappár felmutatásakor a kísérletben részt vevő személyek egyenként, sorrendben haladva elmondták, szerintük melyik a referenciavonallal egyező hosszúságú vonal a három közül. Ezt mind a 18 esetben megismételve, minden alkalommal más referencialapot és összehasonlító lapot használva. A fekete vonalak hosszúságának különbsége jól megkülönböztethető volt, ezért mindig egyértelmű volt a helyes válasz. Viszont a kísérletben 1 személy kivételével a többiek "beépített emberek" voltak, akiket felkértek, hogy rossz válaszokat adjanak. A harmadik körtől az 5 beépített ember helytelen választ adott, 6. volt a valós személy, aki más választ adott, aztán a 7. ember is megerősítette az 5 helytelen állítást. A valós személy, csodálkozva azt gondolta, hogy a kísérletben részt vevő társai komolyan gondolják az állításukat. A további 15 körben is legtöbbször a beépített emberek helytelen választ adtak.
Ne izgulj, te is ember vagy, a csoporttagnak lenni nyomás ugyanúgy hat. Kicsi a valószínűsége, hogy ne tartozzál ahhoz a 2/3hoz aki megölné a másikat (Milgram-kísérlet).
Elsőre sosem azt kérik, hogy aranyos bébiket öljél, elsőre csak olyat amit megteszel. Pl hazádra támadt védekezz. Aztán űzd el, utána, hogy a határnál nem megállni, legvégül jön az írmagjuk se maradjon.
Gondolkodtál már azon, hogy azok a katonák akik a náci haláltáborokban dolgoztak ugyanolyan emberként kezdték mint te? Okos, művet emberek voltak. Ne becsüld le, hogy mire tudnak rávenni. -
Pingüino
senior tag
Ugyanez rólad is elmondható.
Bírom, amikor valaki a nyugati áldemokrácia ellen beszél, és erre jönnek a nagyon okos megmondóemberek, akik hülyének néznek, hogy "akkor költözz Kínába".
Nem minden fekete-fehér. De sajnos nagyon sokan így gondolkodnak. Csak aztán általában ezek szoktak két szék közé esni.
-
Lacika112
aktív tag
Példának pont rossz amit felhoztál
Első világégés? oroszok? annyi katona lázadt fel hogy nem volt ki főbe lője őket, persze párat főbe lőttek így is de elenyésző a NEM! főbe lőttekkel szembe.
Mellékesen, nem tudom hány éves vagy és nem tudom van e gyermeked.
Ha a kezembe adnak egy géppisztolyt és azt mondják lőjem le azt a gyereket vagy főbe lőnek két változat fog történni. 1 azzal a géppisztollyal lelövöm aki egy gyereket akar velem meggyilkoltatni, 2 nem sikerül és ő lő főbe engem. Viszont akkor se leszek gyerekgyilkos mert egy szutykos paprikajancsi velem akarja ellapátoltatni a beteg elképzelését. Felénk ezt hívják gerincnek......(ne személyeskedésnek vedd kérlek csak egy egyszerű példa volt rá hogy mindig van választás csak más kérdés van e tököd embernek maradni)
-
Sanya
nagyúr
Nem te vagy a legélesebb kés a fiókban, igazé?
Kérlek, adj el egy terméket kínában. Alapíts egy céget, majd egy fakarikát adj el ott hivatalosan, beregisztrálva.
Mivel tudom, hogy fogalmad nincs róla, emiatt: Nem lehet eladni semmit kínában. Csak akkor adhatsz el bármit ott, ha létrehozol egy kínai vegyesvállalatot, amiben a tulajdon fele kínai, és a tudást megosztod vele. Szóval szabadságharcolhatsz az elnyomó kommunisták mellett, csak minek? Költözz oda, az a szabadság hazája!
-
Pingüino
senior tag
Persze, mert jobb a harcmezőn meghalni, egy idegen országban, egy olyan ügyért, amihez semmi közöd. Totál logikus. Sokan f...snak a hadbíróságtól, meg az otthoni elítéléstől, és kirekesztéstől, de abba nem gondolnak bele, hogy ha játszák a kormány játékát, ugyanannyi vesztenivalójuk van. Csak a különbség, hogy így mindenki másnak is. Mert ha egyszer véget vetnénk az egésznek, többet senkinek nem kellene értelmetlenül meghalnia.
Na meg a másik, hogy sokan nem csak félelemből nem lépnek, hanem be is nyelik a propagandát, hogy ha egy isten hátamögötti senki földjén legyőzöd az ellenséget, azzal megvéded a hazádat a terroristáktól. Aham.
-
borg25
senior tag
Ha tömegesen megtennék, akkor mondjuk az első százat dezertálásért fejbelőnék, a következő 900 börtönbe menne, utána módszert váltanának, ami nem jelenti, hogy nem lenne háború, csak más lenne a PR.
Kérdés, te lennél az első százban? Ha igennel feleltél, akkor az összes haverod is? Na látod, az ötleted ott bukik el, hogy senki se akar az első százba tartozni. -
emelhu
aktív tag
Te hol élsz?
Figyeld a világotHirtelen két hír. A MS-nál talán írországban egy ottani szerveren volt valamilyen email, és mivel az USA azt kérte, az egész adatbázist át kellett emelniük az óceán túlpartjára, mert a törvény szerint minden usa cégnek minden adatot át kell adnia az államnak, ha az kéri.{*}
A másik hogy egy NSA alkalmazottat elbocsátottak, mert lehallgatta a barátnője telefonhívásait, levelezését és közösségi megosztásait.{*}: ha jól emlékszem ezután kötött a MS valami szerződést a Deutsche Telekom-al, hogy egy bonyolult konstrukcióban a DT tárolja és kezelje az adatbázist és a MS csak kérdezzen le belőle és tároljon benne adatokat, hogy az EU féle bírói engedélyezett adatkikérés kontrol fennmaradhasson, mert az usa törvény lazább és a MS fosott, hogy az egész államigazgatási piacot bukja.
-
Pingüino
senior tag
Miért? Szerinted az, hogy az amerikai kormány folyamatosan tiltja a cégeknek, hogy bizonyos körökkel üzleteljenek, nem piacvesztés? Csak annyi a különbség, hogy ha összefognak, és beintenek, akkor egyszer kell veszteséggel számolniuk, így meg várhatják, mikor mondja azt a kormány, hogy "most már xy céggel sem üzletelhettek, meg zh-val sem". Szóval nem én ülök fordítva a lovon, hanem ti gondolkodtok túl rövid távlatban.
-
Pingüino
senior tag
Kérdés, hogy ha szerinted lehetetlen bizonyítekot szerezni, akkor mi alapján támadják őket? Tudod, amerika egyik legfőbb törvénye, hogy mindenki ártatlan, amíg bűnössége be nem bizonyosodik. De ez láthatóan csak addig tart, amíg nem ütközik a kormány céljaival. Még ahhoz is lusták, hogy legalább hamisítsanak valami bizonyítékot, mert böffentenek eggyet, es mindenki ugrik. Ti meg mondjátok azt, hogy nincs a világon burkolt amcsi diktatúra. Egy előttem szólót idézve:
Fel kéne ébredni. -
Pingüino
senior tag
Igen, nektek. Ha a cégek összefognának, és azt mondanák, nekik egy kormány se mondja meg, kivel üzletelhetnek, és kivel nem, akkor lobogtathatja az USA a szankciókat. 1 cég elvesztése nem fájna nekik, de egy összefogásé igen.
A háborúkat sem országok nyerik, hanem katonák. Ha mindenki azt mondja, ő nem megy idegen országba egy idegen háborút vívni, aminek semmi köze a honvédelemhez, akkor lobogtathatja a kormány a hadbíróságot, egy embert bezárhatnak, de tízezreket nem fognak.
De ezt az analógiát ugyanúgy le lehet vezetni minden másra. Idióták az emberek, és benyalnak annak, akit erősebbnek gondolnak. Ezért tart minden ott, ahol.
-
szaszyka
senior tag
Megkérdeztem, hogy az USA Kína határain belül milyen módszerrel szeretné betartatni a szankcióit egy kínai céggel szemben? Mi ebben az ostobaság? Oda fog menni Kínába néhány amerikai hivatalnok, és Kínában, bent az országban fogják azt mondani egy kínai cég kínai emberének, hogy márpedig nem gyárthat chipeket egy kínai cégnek, vagy hogy? El nem tudom képzelni ennek a szankciónak a kivitelezését, azért kérdeztem.
-
strogov
senior tag
"mindent is osszelopott, kezdve az atombombaval, a sugárhajtómű programmal, vagy rakéta technológiával."
Nem összelopta, hanem tudósokat bízott meg akik történetesen más országból emigráltak oda. Valamiért az USA népszerűbb emigrációs célpont volt mint a Szovjetunio ... és valamiért ezek a tudósok elhagyták a hazájukat.
"könyörgöm, itt szakmabeliek vannak, miért nem mutattak fel legalább egy logot,"
Mert itt szakmabeliek vannak akik pontosan tudják, hogy a log nem bizonyíték. Aki üzemeltetett már publikus szervert annak volt dolga kínai, orosz, vagy bármilyen más irányból érkező támadásokkal. Mivel nem nyomozhatsz kínában (igazából sehol sem), így bizonyítékot sem tudsz szerezni. Az, hogy kínából valaki valamit szeretett volna a szervereden semmit sem bizonyít. Lehetett katonai akció, de lehetett egy hülyegyerek akinek volt egy fölös délutánja. Egyetlen ország, vagy cég sem olyan idióta, hogy egy (vagy több) hozzá köthető címmel indítson támadást.
pl. oroszokat csehországban fogtak el akik kémkedtek. Ezután az oroszok nyilván a napot is letagadták. Ílyen ügyekben legjobb esetben közvetett bizonyíték lehet az adott ország titkosszolgálata(i) ellen, de sok esetben legfeljebb sejtés van. Ettől még nem lehet hagyni a szabad rablást. Ezért előfordulhat, hogy olyan cégek is a kereszttűzbe kerülnek amiknek semmi köze az egészhez. A huawei tulajdonosa egy tábornok. Komoly naivitás kell hozzá, hogy valaki úgy gondolja tiszták.
Kínai ellenlépés azért nehéz, mert ők korábban már minden amerikai tech cég szolgáltatását kitiltották ami nem volt nélkülözhetetlen számukra. Így most nehéz bármit is kitiltani valászként.
-
emelhu
aktív tag
+1000
És a GDPR ürügyén legalább annyit megtehettek volna, hogy a nagy USA IT cégekkel EU leánycégeket alakíttatnak és kötelezően ide kell elhelyezni az adatbázist és adat csak akkor hagyhatja el az EU fizikai határait ha indokolt és engedélyezett.... de nem teszik.
(Mellesleg az EU cégei ide is adóznak, nem olvad el az éterben az adóköteles bevétel) -
emelhu
aktív tag
" Kínában nem lehet nemet mondani a KKP semmilyen kérésére."
Szerinted ha pár "hárombetűs" ügynökség megkeresi az amcsi céget, akkor az nem ugrik?
Na ne.... ne légy naív.
Max. eljátszák a nagyhalált (pl. apple és rendőrségi adatkérés), de ez valami látszatjáték, mert a teljes netes forgalmat lehallgatják, szerintem van hátsóbejáratuk minden komolyabb adatbázishoz. -
emelhu
aktív tag
"kínai cégek fejlesztik, üzemeltetik és építik nekik, mint a Huawei, Tencent, Baidu, Alibaba, ZTE"
Azért azt ne hidd, hogy az ECHELON vagy az NSA infrastrukturát kiskatonák rakják össze trumpli féle politikusok tervei alapján
Tény a kínai állam keményebb. Diktatúra. (megj: az usa sem piskóta, visszafelé fejlődik)
De itt a piaci versenyről van szó.
Amivel vádolják, a kémkedés: semmi bizonyítékot nem mutattak. De könyörgöm, itt szakmabeliek vannak, miért nem mutattak fel legalább egy logot, hogy milyen adatforgalmat tapasztaltak?
Az állami támogatásról meg annyit, hogy egyrészt a szabadkereskedelmi megállapodásokban vannak erről passzusok, ott is valamiféle bizonyíték kell. Indult valami eljárás az usa-ban, ami pénzügyileg ellenőrizte, hogy van-e dömping? Ndem? Miért?
Másrészt az usa sem megy a szomszédba hatalmas állami megrendelések adásával. -
BORZE50
csendes tag
Szaszyka: ekkora ostobaságot is rég olvastam, pedig az van it nagyon sok
Az amerikai- kínai "háború" ott kezdődött, hogy trumpli felmondta, a kölcsönös technológiát nem lopunk szerződést...
Mellesleg ha elohasitasz egy történelem könyvet, akkor láthatod, hogy amerika gyakorlatilag mindent is osszelopott, kezdve az atombombaval, a sugárhajtómű programmal, vagy rakéta technológiával. Ezeket az "apróságokat" elfelejtetted... -
Nem, a komplett vöröskínai terjeszkedésről szól, amiben benne van a Hong-Kong-i szerződés megsértése, a Csendes-óceáni, ill D-Kínai tengeri katonai előrenyomulás, de még "bizonyos" korrupt K-EU politikusokat is lefizető "selyemút" koncepció (Bp.-Belgrád címen fut Mo.-gon) és Afrika újragyarmatosítása. mindeközben a kommunista rezsim egyre mélyebbre süllyed az emberi jogok elnyomásában - így félő, hogy a gazdasági terjeszkedést követi az ideológia.
#39: jó kérdés, hogy az egyén konkrét életén melyik pusztít valszleg többet? Ha a kkp-nél van a budi kulcsa, vagy ha a f.szbúknál? A f.szbúk &Co elképesztően hatékony lett az elmúlt években, a kkp-nél nem tuti, hogy megvan a megfelelő szakértelem/háttér a lenyúlt adatokkal történő visszaélésekre.
-
borg25
senior tag
Demokráciák szeretik a diktatúrákat, mert ha a demokrácia atomtemetőt, vagy olcsó munkaerőt szeretne egy másik országban, akkor ha ott diktatúra van, akkor arról kevesebb embert kell meggyőzni, hogy miért is jó az neki, ha kap egy kis radioaktív hulladékot meg dodot.
Oké a demokrácia egyszeri állampolgára utálja a diktatúrákat, de elkussol, méginkább ideges lesz, ha felemlegetik neki, hogy akkor drágább lesz az atomtemető építése (vagy itt lesz), vagy az új idegenben vart Prada táskája kerül többe, ha ott is demokrácia van. A bölcs politikusok ezt tudván az irányítható országokban szeretik a diktatúrát.
Ha a másik ország túl erős, akkor jobb a demokrácia, mert egy demokráciában nehéz megmagyarázni az egyszeri választó anyukának, hogy a fiacskája miért halt meg egy háborúban, miért kell gazdasági háborút vívni, tehát békésebb.Ezek után Szaúd-Arábia nagyságrenddel gyengébb mint az USA, nem jelent számára veszélyt. Az olaj olcsóbb, ha ott diktatúra van. Kína lassan erősebb lesz, mint az USA, békésebb lenne, ha ott demokrácia lenne.
Párhuzamba állíthatod Szaúd-Arábiát, és a Hitleri Németországot. Végülis, elnyomás, propaganda ott is van, de gazdaságilag, katonailag nem kihívója a top országoknak úgy mint anno Németország.
(#31) Duracellm..:
A képletből egy dolgot felejtesz ki: Kína kb 4x akkora népességgel bír, mint az USA. Ezért ha sikerül annyi know-howt lopni, piacot szerezni, hogy az egy főre jutó GDP fele legyen, mint az USA-ban, máris 2x erősebb lesz.
Két kis Kína lehet, hogy jobb lenne. Csak a "hülye" kínai tud csapatban dolgozni, nem úgy mint az egyént istenesítő nyugat. -
Sanya
nagyúr
Azért 2 milliárd ember adója nem kevés. Egyebek mellett nem 1x lett meggyanusítva kína, hogy mesterségesen rontja a pénzét, bár az az exportnak kedvez inkább.
Emellett a világ 2. vagy 3. legnagyobb gazdaságának egyébként tényleg elérhető a korlátlan pénz. Ha nyomtatod, akkor romlik a pénzed, és jó lesz majd ha exportálni kell... Win-Win. -
nebancsa
senior tag
Engem is ez érdekel. Érdekes módon Kína az amerikai szabályok szerint játszik. Betartja a szankciókat, nem keres kiskapukat, engedélyeket kér stb. Lehet kivárják a választásokat, vagy beletörődtek a dolgokba majd valahogy megoldják. Vagy az a taktikájuk az usa amennyi kárt okoz a huaweinek magának is okozza, ennyivel kevesebb bevétel folyik hozzájuk is.
-
borg25
senior tag
Hagy húzzak egy történelmi párhuzamot:
USA-Kína vs USA-Hitleri Németország II. világháború előtt.Hasonlóságok:
Hitler az év embere volt a Times szerint vs Kínai gazdasági csoda/fegyelmezettség
Megmondták ki a jó raszt, illetve már háború előtt elkezdték likvidálni a fogyatékosokat vs újgurokkal bánás
USA még kapitalistább volt, az indiánüldözés még közelebbi volt
Humoros, de akkor is inkább Németország mellett köteleztük el magunkat, most is inkább Kínának nyalunk
Nyílt propaganda vs nyílt propaganda + szűrjük az elérhető tartalmat
Gazdasági erősödés Németországban, Kínában
Hosszú kések éjszakája vs Aki a párt kegyeiből kiesik sok jóra ne számítson
Hozzáállás a tudományhozAz II. világháború alattit, illetve a mi lett volna, ha Hitler álma teljesül vs mi van, ha Kína lesz a No1 azt mindenki találja ki maga.
-
MaraTóni
tag
"állami korlátlan mániból"
na kb. idáig olvastam... korlátlan máni? az sztem csak USA-nak van, ők azok akiknek korlátlan hitelük van, nem kell elszámolniuk senki felé sem azzal a 25000 milliárd dollárnyi államadóssággal, amit már felhalmoztak és folyamat halmoznak. Hisz az ő nem létező gazdaságuk olyan erős hogy hűha, meg amúgy is a FED nyomtat nekik bármennyi új dollárt....
szóval sztem a pénznek mint olyannak semmi értéke nincs, csak ha azt mondják a tudjuk kik hogy neki van, az ő valutájának van és amúgy is adunk úgy kölcsön bármennyit hogy nekünk sincs, de majd ő visszad 5x annyit mert...
szóval ez a pénzügyi/gazdasági berendezkedés egyszer csak egy hatalamas világvégével fog végetérni, amit persze pár kivételes és valamennyi a "nyájból" túlél... -
strogov
senior tag
Nyilván sehogy, de nem is ez a cél. Amikor megszegik (mert megfogják) akkor lesz okuk eltiltani őket minden amerikai IP-től, és mindenkit eltiltani tőlük aki amerikai IP-t akar használni. Ha ezt egy lépésben teszik azzal megszegnek egy sor nemzetközi egyezményt. Így két lépésben viszont nemzetközi jog szerint ők állnak majd a "jó" oldalon.
Kína gazdasága arra alapult, hogy leszarják az IP-ket, és lopnak ami tetszik neki. A cél most az elszigetelés, mert kereskedelmi partnerként könnyebben hozzáférnek fejlesztésekhez mint amikor csak az ipari kémkedés marad. Önmagában a kémkedés kevés ahogy az oroszokon is látni.
Kína ezt egyébként sokkal korábbra várta. Nagyon komolyan ráfeküdtek a külföldön élő sokadik generációs kínai kutatók haza csábítására. Ezrével mennek haza. Pekingben már legalább 3 "gyűrű" épült ahol csak ilyen kutatók élnek. -
Alchemist
addikt
Az USA-ban lehet hőbörögni, nyilatkozgatni, szkanderozni a hatalommal - akár még eredményesen is.
De próbáld meg egy tibeti kolostor falát teleirkálni a "micimackó katonái húzzanak haza" szöveggel, a kínai gestanyó eltüntet mindenkit, akinek bármi köze lehetett hozzá, a kolostort pedig a térképről is leszedik. -
szaszyka
senior tag
Engem csak az érdekelne, hogy Kínában az USA hogyan akarja betartatni a szankcióit? Odaküld egy Ranger századot a SMIC gyárába, vagy hogy?
-
Ezekiell
veterán
Te magad írtad:
Persze ha választanom kellene, inkább a Berlini fal nyugati oldalán szoptam volna anno, mint keleten, ebből okkulva gyanítom, még mindig a kevésbé rosszabb egy cukkinak "kiszolgáltatni" az adataimat, mint a kákápének
Pontosan ennyi. Van a rossz, és a nagyononkurvarossz. Egyértelműen a kisebbik rosszt választom. És közben nagyon reménykedek egy egyesült európai államokban, mert más esélyünk nincs ellenük. -
Sanya
nagyúr
válasz
Lacika112 #30 üzenetére
ez egy meddő vita lesz, de nem érdekel:
A felvetésed pedig rettentő képmutató már meg ne haragudj
Nem, nem az. Tények.
Gondolom neked ezek alapján nincsen se telefonod se számítógéped igaz?De van.
A telefonod aksijába valót hol is bányásszák 8-10 éves gyerekek napi 50 forintért?Hol bányásszák? Mexikó, USA, Ausztrália? A top 10 lítium bányáinak vagyonának kb 5%-a a kínai. [link]
Ezen összeállítás alapján nincs is kínai a top10-ben:
[link]Az alaplapodat hol is gyártották?
Taiwan?
Igaz nem tudom miről is írsz ha se telefonod, se tableted, se számítógéped nincs......
Ennek se eleje, se hátulja
Pedig ha lenne azzal támogatnád a kínai kommunista pártot hogy a te logikádat kövessemTérben és időben orientált vagy?
Nem baj ha badarságot mondasz, csak ne akarj álszenteskedni.
Még nem volt egy értelmes, tényekkel alátámasztott mondatod, de ne foglalkozz ezzel sem. A mai világban a gondolkodás egy felesleges luxus.
Részemről a meddő vitát be is fejeztem hiszen érvek helyett a saját tévedésed gúnnyal igyekszel ellensúlyozni tények helyett.
Úgyvan! Várj, ezt te mondtad. Rengeteg tényt tartalmazott bármelyik írásod. Vagy forrást.
-
Dißnäëß
nagyúr
EU oldalon. De per pillanat mind technológiában, mind adatkezelés, adattér terén lófing se az EU, van egy kretén GDPR-ünk, egy Cookie elfogadom hulladékszarunk és amúgy a teljes EU minden létező adata és légyfingja vagy megy kínai adattérbe (Huawei, Tiktok & Co), vagy a zusába (FB, Gugli & Co).
Lehet dönteni, ki hol szeretne állni, és míg a két nagy egymásnak feszült, az EU-nak még mindig azon kell hogy fájjon a feje, hogy a kétsebességes világot hogy valósítja meg, mert a csapat egy része totál széthúz-elhúz-bomlaszt stb. szóval egység sehol semerre, államok közötti összefogás is veszélyben, nemhogy egy irányba nézzenek és alkossanak valami EU-s szílicium völgyet, amiből ÉRDEMBEN potyog ki valami brutálkirály tömegcucc. Blackberry rég off, Nokia k.o., gyakorlatilag se app, se teló, se semmi, ami mondjuk máról holnapra ki tudna váltani egy almás vagy androidos eszközt, ami - lehetőleg - EU-n belülre küld adatot a használójáról, ha már egyáltalán, nem pedig a tengerentúlra, vagy ázsiába.
És ez csak a torta egy szelete.. a többi a hardver, a kereskedelem, a ki kinek gyárt mennyiért, a kémkedés és a többi...., de az "csak pénz", az ADAT sokkal fontosabb, a mindenkiről mindent tudni. Nem jobb ebből a szempontból egyik oldal sem a másiknál, Orwell-t épített ki mindkettő.
Dél gyárt, kelet-nyugat összefeszül, Brüsszel meg mint falevél a folyóban sodródik és pislogva dörzsöli a szemét, hogy mi történik.
Persze ha választanom kellene, inkább a Berlini fal nyugati oldalán szoptam volna anno, mint keleten, ebből okkulva gyanítom, még mindig a kevésbé rosszabb egy cukkinak "kiszolgáltatni" az adataimat, mint a kákápének, talán ebben egyetérthetünk, de valahogy nem érzem magunkat túl nagy biztonságban, se így, se úgy, se amúgy. Jó öreg Európa szopó ágon again.
-
Pingüino
senior tag
Fordítom a cikket:
Nemsokára kínai cégek is waferkészítő és levilágítógépek gyártásába kezdenek. -
törölt tag
Erre az egészre nem lenne szükségük, ha Amerika gazdasága jól húzna, és annyi bevételük lenne, hogy továbbra is le tudnának sz@rni bárkit.
Ideje lenne, hogy jöjjön egy újabb gazdasági válság, hogy újra lehessen osztani a közben "felszabaduló" piacot és a beboruló cégek erőforrásait, amik az azoknak hitelező bankokhoz áramolnak vissza.
Ennyi elég ahhoz, hogy újra intenzíven mozogni kezdjen a pénz, a piacról jövő bevételekből vissza tudják fizetni az újonnan kihelyezett hiteleket, és közben úgy tűnjön érdemes még hitelt felvenni..
Most éppen nem az.
Amerika harcol azért, hogy az ő pénze legyen a jelentősebb a gazdaságban ne Kínáé, és az gazdaságban lévő erőforrások hozzá vándoroljanak majd vissza, ne Kínához, ha majd aktuálisa válik a válság. -
Lacika112
aktív tag
Ohh hát hogy jövök én ahhoz hogy jobban tudjam milyen telóm van mint te
(ezt az állításodra tett cáfolatot szépen kikerülted persze)
Igaz nem tudom miről is írsz ha se telefonod, se tableted, se számítógéped nincs......
Pedig ha lenne azzal támogatnád a kínai kommunista pártot hogy a te logikádat kövessemNem baj ha badarságot mondasz, csak ne akarj álszenteskedni. Részemről a meddő vitát be is fejeztem hiszen érvek helyett a saját tévedésed gúnnyal igyekszel ellensúlyozni tények helyett.
-
joey04
titán
Remek lépés, csak így tovább!
-
PistiSan
addikt
És még furának tartottam, hogy anno amikor az Apple saját procikat kezdett gyártan a telefonjaihoz.
-
Fred23
nagyúr
Jó hír, de már nem friss; a PH!-n általában van pár nap csúszás.
Ha a teljes joggal kritizálható USA vezetés nem mutatja meg Micimackóéknak, hol a helyük, más biztosan nem fogja.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Alogonomus #22 üzenetére
A Huawei nem oldotta meg.. Lebukott, az a kapu is csukva. Szóval ez nagyon nem csak jelképes tiltás. Ha az SMIC megszegi, akkor a cégre is szankciókat vet ki, pl amerikai cégek nem kereskedhetnek vele, stb.
-
Sanya
nagyúr
Krím tökre nem erről szólt. Krímet a Szovjetunió adta az Ukrán SZSZK-nak, most Oroszország visszavette, hogy erősítse Putyin hatalmát. Sem az EU, sem USA nem érdekelt abban, hogy egy nem EU tag, nem NATO tag-nak visszaszerezzenek egy elvesztett földterületet attól, aki odaadta nekik és a lakosság jelentős része nem is ukrán. A szankciók Oroszország gazdasági gyengítése miatt jöttek létre. Persze más köntösben. Jelenleg is Kína gazdasági gyengítése zajlik. Emiatt szervezik át a gyártást sokan másfele ( Vietnám?
-
Alogonomus
őstag
TSMC az rendben van, annál számít a külvilág véleménye, meg eleve Tajvan függ a Nyugattól, de a belpiacos SMIC ellen mit tudna az USA csinálni? Eltiltja a nyugati világ berendezéseitől? Huawei is megoldotta a beszerzést a kamucégeken keresztül, SMIC-nek is beszerezné így Micimackó a néhány embargós terméket, a fejlett világ cégei pedig nem hinném, hogy gyárttatnak az SMIC gyáraiban. Ez a tiltás inkább jelképes lehet.
-
strogov
senior tag
"Huawei mondja meg a Kínai kormánynak"
Ez fordítva működik. A kínai kormánynak kellett egy háózatos cég, ezért egy tábornokkal alapíttattak egyet ami a huawei nevet kapta. A cég pedig komoly állami befolyással működik. Ha a KKP azt mondja ugorj, akkor a huawei megkérdezi milyen magasra? Ha nem így lenne akkor már nem lenne huawei. Kínában nem lehet nemet mondani a KKP semmilyen kérésére.
-
Lacika112
aktív tag
Ez nagyon mellé ment mert samsungom és nokiám van az egyik a magán a másik a melós.
A felvetésed pedig rettentő képmutató már meg ne haragudj
Gondolom neked ezek alapján nincsen se telefonod se számítógéped igaz?
A telefonod aksijába valót hol is bányásszák 8-10 éves gyerekek napi 50 forintért?
Az alaplapodat hol is gyártották?A fentiek jó részéért nem kell kínáig menni szóval vagy nem tűnt fel mi folyik itthon átcimkézve vagy feltűnt de az annyira mégse zavar, ez viszont már politika így mellőzzük is szerintem mivel annak nem itt van a helye
-
törölt tag
Hát kérem ha en lennék az Amerikai állam, az interneten le is kapcsolnám, hiszen Kína kémkedésre használja, sőt a hüvely még információt is szerez róla.
Problém solved
-
dokanin
aktív tag
Az a gond, hogy én még sosem láttam pozitív eredményt abból, ha sarokba szorítottak egy nagyhatalmat. Csak beindul az adok-kapok, ami rosszabb esetben háborúba torkollik.
Talán Putyin visszaadta a Krimet, mert kapott egy szanciót a nyakába?
Francot. Ő is szankciókkal válaszolt.
Egy erős politikust nem lehet erővel sarokba szorítani, mert ha engedne neki, az a sajátjai között gyengeségnek tűnne. Erőre még nagyobb erővel fog válaszolni. Egy politikus sosem ismeri be a vereséget. -
törölt tag
Igen, van az a pénz. Azt is hasonlóan (vagy még inkább) felháborítónak tartottam, amikor a Google akart önként cenzúrázott keresőt fejleszteni a kínai kormány irányelvei szerint, mert ott még csak politikai meg hazafias nyomás sem volt, csak piszkos anyagiak. Volt is ellene többször petíció meg elégedetlenség cégen belül.
Az ilyen ellen két módon lehet fellépni: személyesen nem használod őket, nem támogatod a térnyerésüket, és/vagy államilag fellépnek ellenük és rácsapnak a kezükre. -
jani04
aktív tag
El kell dönteni melyik oldalon állunk.Aztán elfogadni az adott oldal döntéseit.Tetszik nem tetszik újra beköszöntött a hosszú és remélhetőleg jéghideg háború.Ez nem az adott cégről szól.
-
-
Skyline15
tag
Ugye az megvan, hogy mindegyik cég pénzből él? Profitorientáltság miatt mindent megtesznek. Az hogy kapnak egy megbízást, hogy kell fejleszteni xy dolgot, és képesek rá, akkor megteszik. Ne legyen afelől semmi kétséged, hogy lenne olyan multi cég, amely erre azt mondta volna, hogy ők nem teszik meg. Van az a pénz.
Ezzel nem a Huaweit akarom védeni, de azért ne már 1 cégre varrjuk már rá, hogy ők mindennek az elrontói, csak azért mert kínai.
-
Ha nem tunt volna fel zajlik a masodik hideghaboru amerika es kina kozott. Ez nem a huawei-rol szol. Ez arrol szol hogy technikailag ki fogja uralni a vilagot a kovetkezo evtizedekben.
Szerintem egyebkent a vilag kette fog szakadni, lesz egy keleti es egy nyugati blokk, a del meg megamard osszeszerelouzemnek, meg pocegodornek ahova mindket vilag ontheti a mindenfele ganajt. -
törölt tag
Az amúgy megvan, hogy a cenzúrát, a tűzfalat, a megfigyelőrendszert, az AI arcfelismerőt, a háttér adatbázist (és még lehetne sorolni) nem "a kínai állam" építette fel saját kis belsős dolgozókkal, hanem ezek az mamut kínai cégek fejlesztik, üzemeltetik és építik nekik, mint a Huawei, Tencent, Baidu, Alibaba, ZTE...
Szóval nem egészen "csak egy cég, mint az Apple". -
cl.aci
aktív tag
-
Skyline15
tag
Persze, mert a Huawei mondja meg a Kínai kormánynak, hogy mindenkit táborozzanak be, ők találták ki hogy legyen tűzfal... Ezt most akkor az összes kínai cégre igaz lenne, amely kap pénzt az államtól.
Huawei is egy cég, mint az Apple, és biztos lehetsz bent, hogy ők is tudnának kémkedni, sőt mivel távolról le tudják tiltani az eszközöket, így bármi mást is meg tudnak csinálni. De mindig jó fikázni a cégeket, amelyek kínaiak.
-
Sanya
nagyúr
Mert amit a hüvely csinál az tök baráti és trendi. Hogy állami korlátlan mániból tönkreteszi az összes telefongyártót, és hálózati eszközgyártót, valamint ha mindenkit kiütött, akkor elkezdi zsarolni azokat az országokat, ahol csak hüvely van.
De persze ez ne érdekeljen csak az, hogy szurkolj egyet a telefonod gyártójának, hogy a szegény, népeket kiírtó, eltipró, jogokat eltaposó kínai állam pénzén felnőtt céget szivatja USA. Ujgur táborok megvan? Hong-kongi tüntetéssorozat? arcferilsmerő rendszer alkalmazása? Kommunista pártkatona pontozó rendszer kialakítása, azaz, hogy ha nem vagy hű kommunista, akkor kirúgnak a munkahelyedről, nem utazhatsz, nem kapsz ellátást? A nagy kínai tűzfal? Kötelezi a külföldi cégeket, hogy csak kínai cégekkel együtt tudjanak eladni kínában, ellopva a know-how-t?
Laci, olvass. -
bteebi
veterán
Szerintem egészen szánalmas ez a boszorkányüldözés, ami pusztán arról szól, hogy az USA félti a monopol helyzetét a kémkedésben. A jófiú szerepébe bújva viszont bármilyen nekik nem tetsző külföldi céget szívélyesen tönkretesznek, tennének izomból.
#1: Az a szabad verseny, ami Trump szerint másoknak szabad - tehát ami nekik kedvező...
Érdekes felvetés amúgy.
-
Lacika112
aktív tag
Most az lesz a trend akihez a hüvely fordul azt kicsinálja az usa?
Elég humoros, ez ilyen piaci megfélemlítés kategória, "ha a hüvelynek gyártasz kicsinálunk"
Usa addig fog pattogni amíg nem mer egy gyártó se szerződést kötni a hüvelyel?Ennyit a kapitalista szabad versenyről (uhh ha itt is elkezd valaki diktatúra imádózni eskü falnak futok)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az SMIC-nek mostantól külön engedélyt kell kérnie az Egyesült Államoktól, ha szankcionált partnernek chipet szeretnének gyártani.
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 4070 Super 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5700G 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Update 03.21. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest