- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
#32839680 #126 üzenetére
Közutakon nem versenyautókkal járnak. A sportkocsi és a versenyautó között súlyos köridőbeli különbségek vannak, ezért írtam versenyautót
Akkor is rossz a dolog amúgy, ha MS-t nézzük, lássuk csak
- Win8-10-en belüli Start menü...
- Kétféle gépház + Charms bar-ok káosza a 8-tól kezdve
- Az Offisz ribbonjai és hasonlóiról ne is beszéljünk, a usereim hülyét kaptak tőle... A 2016-os Office külsejéltől kevésbé a full fehér felülettel, de ott is a legtöbb kérdezte, hogyan lehet kicsit kevésbé vakító felületet beállítani. OK, mondjuk a külseje egységes volt.Ugyanakkor pl. egy Libreoffice-nél, Mozilla cuccoknál egységes a kinézet. OK, randa, de egységes. A Gnome3 is egységes. Linuxon akkor nem egységes valami, ha más környezetből származó cuccot teszel fel, de ez meg Windowson is így van. (Értsd, egy pistike által összehegesztett cucc lehet, hogy nem kap designos ikonokat a felületre, de az nem attól van, hogy a MS nem alkotott egységes felületet.)
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #126 üzenetére
Erre a fizetős projekteknél is csak ritkán van példa, vagyis inkább csak nagyon nagy cégnél van ilyen. Több helyen is dolgoztam már mint ilyen vagy olyan programozó, de SW dizájnnal foglalkozó kolléga sehol nem volt. Kicsit át lett beszélve projekt indító meetingen mit kell tudnia a programnak, aztán a gombok meg minden oda került, ahová tetszett a programozónak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz
CPT.Pirk #120 üzenetére
Pollákon
Mondjuk nekik Unix van, amúgy érdekes módon néha a kód minősége sem olyan, mint várnád.
@hokuszpk : A fene tudja, én is üzleti disztrót supportálok, tényleg olyan, hogy defaultból minden frankón működik (hja, az a lényege, hogy oda-vissza tesztelve legyen, mielőtt kiadja a cég), de tényleg az lenne a normális, hogy megnézzük legalább a a known issues-t. Viszont különben, még a büdös életben nem volt olyan, hogy ha repoból feltettünk valamit (ami oda is való) , az ne működött volna tökéletesen.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hokuszpk #123 üzenetére
na. volt itt egy kis kimaradas, amikor bele akartam szerkeszteni, hogy
eletem elso es egyben utolso debianos motyoja volt, elotte, utana redhatot vagy epp amiota letezik, centost hasznalok ; azzal erdekesmod, de doksiolvasas nelkulsemvolt ilyen nyugom.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hallador
addikt
válasz
hokuszpk #116 üzenetére
Egy rendszergazda/rendszermérnök el szokta olvasni a frissítéshez tartozó technikai kiadás infót, vagy legalább a release notes-ot, ahol pongyolán de le van írva mi változott, hogy nem olvassa el mit okoz a frissítés, vagy milyen release-k vannak benne az nem az oprendszer hibája. Semmilyen rendszeren nem csinálunk ilyet. A bug az más kérdés, de azt javítani szokták.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
válasz
CPT.Pirk #118 üzenetére
Aha...
Rendes sysadmin elolvassa a frissítések leírásait. Asszonynak ez az egyik szuperképessége, hogy állandóan a hibalistákat túrja, csak náluk olyan szerverek vannak, hogy ha ott borul valami, akkor megáll a cég, szóval erősen ajánlott
[ Szerkesztve ]
-
válasz
hokuszpk #116 üzenetére
Így jár, aki nem olvassa el a release notes-t, illetve gondolom ehhez megfelelő ág kellett (nem hinném, hogy a stable-ben volt ez). És mikor is volt ez? 10 éve biztosan.
Amúgy ezen én is néztem (de ezért is jött be az uuid rendszer, amivel meg más bajom van)
Különben szerintem azért tolták be a sata driverbe, mert az IDE interfész sokadik szabványfrissítésével özeledett egymáshoz a kettő (az IDE-ről szóló wiki oldalon ott is van, hogy pontosan milyen parancsokat adtak hozzá az IDE szabványhoz a SATA megjelenésekor, tehát úgy 2005 körül még frissült az IDE...
[ Szerkesztve ]
-
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #113 üzenetére
"...viszont flame mentes érdemi beszélgetés folyt ebben a témában, ami viszonylag ritka itt a PH!-n..." Az nem csak itt ritka sajnos. De hát értelmes vitákhoz értelmes emberek kellenek, akik felfogják, hogy nem baj, ha nem értünk egyet, a világ úgy is megy tovább.
Ha nem erőltetünk semmit, és attól függetlenül, hogy nem fogadjuk el a másik érveiz, hajlandóak vagyunk meghallgatni, és átgondolni, nagyon üdítő beszélgetés kerekedhet, amiből akár még tanulhatunk is. :)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
(és HCL) Ez a probléma kikerülhető nem Ubuntu használatával, és akkor van friss kernel meg mesa, amikkel még a gaming is megy faszán. Én most az utolsó Tomb Raidert játszom egy Arch leszármazott disztrón, Steam Proton használatával.
Amúgy jah, a fő témától eléggé eltértünk (mondjuk nem is nagyon van miről beszélni a hír kapcsán) viszont flame mentes érdemi beszélgetés folyt ebben a témában, ami viszonylag ritka itt a PH!-n.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Valószínű az lehetett, hogy fogtál egy bugot...
@Cpt. pirk : Komoly bajom a nem LTS-ekkel sem volt, csak zavaró hibák voltak, de aból több, mint kéne. De amennyire csak lehet, LTS van mindenhol.
AMD-n nem jó a Linux -> nekem sosem volt bajom azon sem, ami AMD specifikus lett volna. A mostani E350 alapú NAS-on sincs.
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
válasz
CPT.Pirk #110 üzenetére
De tényleg ... LTS sose borult meg nálam AMD-vel se.. nem LTS, hát azok szoktak intelel is (néha) ...
Ha nem kell a legfrissebb mindenből, érdemes szerintem mindig LTS-t használni.. Ez maximum új hardvereknél lehet szívás, de olyan hardverekkel amik az LTS kiadása előtt jelentek meg nem okoz gondot.
De nagyon elment ez a topic az eredeti témától[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ncc1701
veterán
Ez teljesen hivatalos forrásból volt, apt-get upgrade. Gondolom valami hw specifikus baromságon hasalt el a dolog.
Olyanom is volt a notimon, hogy rendszeresen elborult a wifi. Aztán megjavult az is.
Ügyfélnél is volt olyan, ami miatt szaladni kellett ki, mert nem indult utána a szervere. Szóval, senki sem szent. -
Ja, nekem is volt. Amikor sikeresen felerőltettem egy nem oda való kernelt, akkor.
Különben még sosenem.
Desktopon volt, hogy a KDE fejlesztői hirtelen default témát váltottak, amit rosszul sikerült beírni a frissítésbe, és követező indításnál nem volt GUI. Simán meg lehetett oldani kis guglival (át kellett írni a default téma útvonalát a helyesre), de az átlagusernek ebbe 99% beletörött a bicskája.[ Szerkesztve ]
-
válasz
#32839680 #101 üzenetére
"És engem ez zavar. Egyszerűen nincs benne profizmus"
A kód minőségét nézd meg, ott van a profizmus. Ha beülsz egy versenyutóba, ott sem plüsskárpit van. Linuxon meg olyan nincs, hogy egy update után valami nem működik.
Egy idő után az embernek ez fontosabb, mint hogy hogy néz ki a GUI.Melóhelyen van ilyen, hogy néha kell ellenőrizni egy rakat beállíátst a szervereken. Rohadtul utáljuk, hiszen sosem változik.
Windowsos kollegák mondták, hogy nekik muszáj, mert frissítések után kell visszaállítgatni dolgokat. Csak néztünkMutogatni való hater díszpinty
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #101 üzenetére
Én csak azt tudom, hogy nem tetszik se a flat, se a szögletes design. Windows alatt meg csak ez van és ez számomra totálisan igénytelen. Mások szerint "letisztult", de én ezzel nem tudok egyetérteni.
Z_A_P: gyártsanak nyugodtan, Ryzent licencre.
- ahogy már írták korábban.
[ Szerkesztve ]
-
Z_A_P
addikt
Kidologozott egy koncepciót a CPU-k sebezhetőségei ellen az Intel
-
Nem gyart tobbetOK
-
opr
nagyúr
válasz
#32839680 #101 üzenetére
"Mivel windows alatt ott a VS így a legtöbb szoftver egységes külsejű."
Ennek mi koze van a VS-hez?
Nem Windows API-t akartal irni?"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyik ismerősömnek megmutattam, hogyan tud Windows alatt a lemezkarbantartóval tárhelyet felszabadítani, mert kezdett betelni a 60GB-os rendszer partíciója. Ez után azért természetesen telefonon is kellett segítenem hozzá, hiába néz ki az az ablak gyakorlatilag ugyanúgy vagy 10 éve...
Startup: ha azokat a progikat kilövöd, a következő nagy frissítéskor visszakerülnek a gépre.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
#04824576 #95 üzenetére
" De tény, hogy azokkal is rengeteg gond van. Csak más jellegűek."
Úgy mint...?
Nemtom, nekem nagyjából 0db probléma volt évek óta... Ketyeg, ahogy kell. A 16-os nem LTS Kubuntu nem volt valami jó (egyszer egy külső monitordugdozás után eltűnt a tálca), de a KDE-s Ubi már jó ideje nem Canonical fejlesztés, meg maga a KDE is érdekes státuszú, sajnos, szóval nem csodálkoztam, hogy egy nem LTS verzió bugos. A mostani 18, meg előtte a 14 problémamentes volt (az a 14 pedig volt nyúzva rendesen...)" Még ha van is rá megoldás, mert azért a linux felhasználók megoldanak mindent, és vszínűleg fórumon 5 perc alatt meglenne a nyitja, nincs kedvem vele bajlódnni."
És ha a windóznak lenne baja, akkor...? Lenne...?Mert azért én az elmúlt kb. 25-27 év alatt szívtam olyanokat windózzal (3.1-től kezdve), amiken lehetett túrázni heteket is.
-
törölt tag
válasz
Plasticbomb #93 üzenetére
Na, hát ez az.
Direkt nem szidtam, és nem is szidom a linuxokat, mert azt azért tényleg nem mondhatom, hogy rosszak. De tény, hogy azokkal is rengeteg gond van. Csak más jellegűek.
A legnagyobb gond talán az, hogy a program és játékfejlesztők elsődlegesen windows-ra készítik a termékeket, aztán vagy átportolják linuxra, vagy megpróbálják a linuxos koponyák átportolni több kevesebb sikerrel.
Mondjuk én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nálam sem az update-ek, sem a programok nem akasztották még meg a windows-t, úh. az egyetlen dolog, amiért szidom őket, az agresszív stílusuk, ahogy tolnák le a torkomon a sz...raikat, amit adnak a rendszer mellé. Hányingerem van az edge-től, az outlooktól, a onedrive-tól, a microsoft fióktól (ja, igen, újabban csak online fiókkal enged be friss telepítés után -.-), az előtelepített skype-tól, facebook app-tól, ésatöbbi.
Viszont ha telepítés után ezeket kilövöm, akkor elvagyok rajta, és nem kell azon gondolkodnom, hogy ha valami új programot, vagy játékot teszek fel, vajon fog-e rajta rendesen működni. Még ha van is rá megoldás, mert azért a linux felhasználók megoldanak mindent, és vszínűleg fórumon 5 perc alatt meglenne a nyitja, nincs kedvem vele bajlódnni.
Ha kiadnának egy windows lite-ot, aminek a magja modern, de az ui-ja, és a szoftverkészlete olyan, mit a 7, na arra vevő lennék. -
Predatorr
őstag
Én már rég megoldottam az Intel problémáját egy Ryzen 2600X-szel.
Ős Intelesként.
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Plasticbomb
addikt
válasz
#04824576 #91 üzenetére
Nem is akar senki eroltetni, hogy raszokj. Csak ne feledd el kiemelni, hogy ez a te meglatasod, velemenyed, s nem mindenkie, s nem atlagos.
Win95-98-ME-XP-7-8-8.1-10 vonalon mindegyiket hasznaltam, s ezek kozul nekem a 8 nagyon bejott, szerettem hasznalni, valoszinuleg pont ugyanazon appdrawer megoldas jon be GNOME 3 eseteben is, de kb junius ota KDE-zek, illetve e honapban kb win10en vagyok megint, egy jatekkal toltom a szabadidom, ami elegge nyogvenyelosen uzemelheto be Linuxon (distro fuggetlenul, maga a jatek MS alapokra epul, .net alapokon, es ez pont egy olyan terulet, ami elegge nyogvenyelosen mukodik linuxokon). Talan erdemes lenne benezned a linux topikba, s megvitatni, megis mit csinalsz, milyen alkalmazasokat hasznalsz, hatha csak arrol van szo, hogy valamit wines berogzodes alapjan kozelitesz meg (tavaly kezdtem el atallni linuxra, az elso harom honapban leatkoztam a jo edes anyjat is a linuxos designereknek, annyira alap dolgokat kerestem, annyira linuxtol eltero, winhez szokott fejjel, hogy bizony beletellett par honapba, mig megszoktam, hogy maskepp kozelit meg dolgokat a linux. Aztan megszoktam, majd elkezdtem feszegetni a hatarait az akkor hasznalt rendszernek. Ubuntu 18.04el kezdtem, abbol hamar 18.10 lett, majd amikor sokadjara basztam el valamit, s basztam fel az agyam, hogy nem akarja, fedora 29 lett, majd 30, amit nagyon kedveltem, de annak is elkezdtem feszegetni a beketureset, meg az is az enyemet, amikor nem tudtam egy csomagot upgradelni, mert vagy letorolt mas csomagot/applikaciot igy, vagy a regi csomag maradt, s akarhogy probalkoztam, nem akarta a DNF, na akkor felbasztam az agyam, s raneztem Manjaro Gnomera, amibol hamar ARCH s GNOME3 DE lett az egyik gepen a masikon Manjaro KDEn ragadtam. S azt kell mondjam, szabalyosan menekulo erzesem van, amikor nem KDEzem, s nem azzal a jatekkal jatszom, ami miatt wint inditok. (Furcsa, de ha azt mondom, hogy a win kinezetet kezdtem el GNOME/KDEsiteni, kb hulyen erzem magam, hogy: "ne ma, ez mar tulzas." pedig igy van.)
[ Szerkesztve ]
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
-
törölt tag
Az "Akit én ismerek..." többes szám akart lenni. Csak tudod a magyar nyelv szépsége, hogy nem kell mereven ragaszkodni a nyelvi struktúrához, hogy értelmes mondat legyen, mint pl. az angolban, ahol pl ha fülről beszélünk, többes számban kell mondani, mert a fülből (jó esetben) kettő van.
Na mindegy. A lényege a dolognak, hogy nálam ez nem csak nehezen szokás kérdése. Nagyobb változást is sikerült már megszoknom, de ez valahogy nem megy. Pedig nem 1-2 napot szántam rá, hogy megszokjam a linuxokat, de nem sikerült. Ez van. Nem mondom, hogy rossz, de egyszerűen nem való mindenkinek. -
válasz
#04824576 #89 üzenetére
Akit te ismersz - most tényleg1 esetből vonsz le következtetéseket? :D.
Amikor én eljezdtem PC-zni, 1-2 éves volt a Linux kernel... 2000-ben a felsőoktatásban láttunk először használható Redhat-et. (Meg unixos munkaállomásokat).Az új dolgok megszokása meg inkább hozzáálkás kérdése. És megszokásé. Egyre inkább gyorsan változik a világ, a legkisebb változás az,hogy másképp néz ki egy oprendszer pár évente... Ezek apróságok,de persze az emberek nagy része a nagyobb dolgokat sem érti,vagy veszi észre.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Akit én személyesen ismerek, hogy linuxot használ, az már tinédzser korában is linuxot használt. Így értettem a linuxon nevelkedettet. Lehet, hogy előtte használt windows-os eszközt is az iskolában, vagy a szülei gépén, de fiatalon kezdte az ismerkedést a linuxal. Akkor még könnyebben megy. Minél idősebb valaki, annál nehezebben szokik meg új dolgokat.
(#86) sh4d0w: Azt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#04824576 #84 üzenetére
Mint fejlesztőmérnök, én még nem láttam a KDE-nél produktívabb munkakörnyezetet. Minden a kezed alatt van, a Dolphin fájlkezelő meg olyan alapvető dolgokat mint a két ablakos működés még megfejel azzal, hogy élből terminált is tudsz nyitni a fülek alá, ami ráadásul követi a gui-s kattintásaidat. Windowson ha akarsz kicsit dolgozni, akkor vagy letöltesz valami commandert, vagy rakod egymás mellé az Explorer ablakokat...
DraXoN: Gnome-tól én kapok sikítófrászt. Ha bármit be akarsz állítani, rögtön le kell töltened hozzá valami tweak toolt. Egy készen van, használd ElementaryOS számára még okés az ilyen felület, de szerintem abszolút nem power usereknek való.
-
-
válasz
#04824576 #84 üzenetére
Utóbbi sem feltétlenül igaz. Ha valakinek minden új, akkor mindegy, melyiket tanulja meg.
Sőt,tök newbie usereknek meg új minden, így Windowson is sok próbálkozás bármit megoldaniuk. (Senki nem úgy született ám,jogy tudta a Windowst, tanulva lett az sok hét melóval, csak mivel már rutinból tudod
, aza kontraszt, amikor egy tök más cuccot kell betörnöd.)Amúgy ki nevelkedett Linuxon? Szinte mindenki Windowsról váltott (öregebbek DOS-ról). Én 2008 körül dobtam ki végleg a Wint.
A userek nagy része különben netezik, filmet néz. Aki meg hajlandó kis energiát beletenni,annak majdnem minden másra is jó a Linux, cserébe nincs macera updatekkel, kémkedéssel, crackekkel...
-
törölt tag
Ezt hozzátettem, csak ezek szerint nem voltam egyértelmű. Én ennyire nem vagyok vaskalapos. Tény, hogy jól megszoktam a hagyományos windows felületet, és örülök is neki, hogy legalább részben visszatértek hozzá. Nagyon furcsa volt a merőben más win8, de azt azért elkezelgettem, pedig az aztán tényleg nagyon más volt. A linuxos GNU-kat viszont nem tudom megszokni. A fő részek, amik mindig szem előtt vannak, még csak csak, mert némelyik egész jól alakítható, de ha valaki nem csak böngészik, meg filmet néz, akkor azért nagy erőfeszítést igényel, hogy 1 hét próbálkozás után ne kukázza az egészet. Gondolom, hogy aki linuxon nevelkedett, annak az az átlátható, mert az már tudja, hogy mit hol keressen, de mondjuk ha valaki elé, aki még életében nem látott számítógépet, oda tennénk egy windowst, meg egy linuxot, biztos, hogy előbbivel boldogulna hamarabb.
-
válasz
#04824576 #78 üzenetére
Az a baj, hogy a GUI nem disztrófüggő. A legtöbb disztrón megvannak a nagyobb asztali felületek, azt választod, amit szeretnél. (Windowson nem tudod lecserélni, max alakítgatni.)
Hogy nem tetszik - ez megint az,hogy csak egyféle tetszik a legtöbbeknek, ami úgy néz ki,mint egy Windows (Xp, 7, 10, ki melyiket cachelte be) és úgy is működik mint egy Windows, és az pont a Windows, és minden más furcsa = meg sem kell próbálni megszokni, mert nem olyan, ezért rossz.
Én meg melóban Gnome3, ptthon KDE meg Xfce, meg ha kell,akkor elkattintgatoka winfoson is. Amint nem azt nézed,hogy jaj hol van a Start menü, használható mind.És akkor még szó sem volt arról, hogym mekkora user hiszti volt az XP-Vista/7 ,7-8, 8.1-10 váltásoknál.
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
válasz
#04824576 #81 üzenetére
Hogy kinek mi tetszik valóban szubjektív.. én pl Gnome 3-ra épülő, Gnome Shell-re esküszöm (kb. a megjelenése óta), de sokan a falnak mennek tőle... De az Ubuntu "unity" felületét nem bírom.
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#04824576 #79 üzenetére
Mert akkoriban még össze akarták hozni a mobilos oprendszerüket és az asztalit, hogy minden egységes legyen... Ennek egy mellékhatása lett, hogy a korábban meglévő 3 különálló tesztelő gárdát (asztali Windows, mobil Windows meg xbox) is összevonták egybe sok tapasztalt tesztelőt kirúgtak. Ennek köszönhető az a sok hiba, ami manapság érinti a W10-et a frissítéseinél, nem is csoda, hogy felhagytak a féléves nagy update ciklussal.
Az említett Linuxokon mind a KDE, mind a Cinnamon asztali környezet a Win7 jellegét viszi tovább, csak sokkal jobban. Maga a Win7 aero felülete se tudott túl sokat, de azt legalább jól.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
Windows-on am nem az a legnagyobb baj, hogy eldugták a vezérlőpultot, hanem az, hogy úgy vettem észre, elkezdtek leépíteni is. Legutóbb a régi képernyóbeállítási ablakot kerestem, mert egy frissen telepített windows asztaláról akartam leszedni a lomtár ikont, és a gépházban baromira nem találtam, hol lehet. De már most nincs regi képernyő beállítási ablak. Se vezérlőpultból, se keresőből nem adott rá semmit. Muszáj voltam rákeresni MS-ék honlapján, milyen kacifántos úton lehet a gépházból eljutni az asztali ikonok beállításáig. Pedig ez annyira alap dolog baszdki, hogy asztalon jobb klikkre is fel kellene dobnia. Szóval vannak gondok a windows-al. Nem tudom, hogy ha volt egy jól működő rendszerük ala win7, akkor mi a f...t kell ennyire erőltetni a változását?
-
törölt tag
válasz
Plasticbomb #70 üzenetére
Am nekem a linuxal sok subjektív problémám van. Értek a gépekhez. Bár erősen eltér a kezelése a windows-tól, ha nagyon akarom, meg tudnám szokni. De nem is akarom, mert baromira nem tetszik. Azért elég gáz, hogy hirtelen megbecsülni sem tudom, hány linux distro létezik, de még egyet sem láttam, aminek a GUI-ja akár csak kicsit is megfogott volna. Annál még az elkaszált win8-as full csempés GUI is jobban bejött, pedig az is egy f...s.
-
rodrigez
senior tag
Nem értem mire fel ez a sértődöttség.
Valóban 3 linket dobtál és mindegyik ugyanarról a CTS Labs-os kamucég tényfeltárásáról szól. Sőt a 3.-nak linkelt cikkedben pont Linus Torvald szedi szét az említett izraeli "céget". Ezek után kijelenthetjük, hogy nem éppen ezek voltak a megfelelő linkek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #73 üzenetére
Hasonló érzéseim vannak Windows terén. W10 alatt bemegyek a gépházba, de az eszközökön belül nincs ott az eszközkezelő.
Bemegyek a rendszerbe, ott sincs. Mondom WTF.
Aztán rájöttem azért, hogy ne legyen szem előtt Gizikének, gépelésre jön elő. Ez azért nagyon nem jó, mert a gépeléssel előhozható dolgok nyelvfüggőek, a magyar W10 semmit nem dob ki arra, hogy device manager. Időnként kínlódok vele, hogy tudom mit szeretnék, de azt már nem, hogy mire fordították le...Ami számomra tényleg produktív munkakörnyezetet varázsol és még szép is (pontosabban teljesen testre szabható), az a KDE. KDE után még ott van a Cinnamon ami szintén jól ki van találva, de az nem annyira testre szabható.
-
válasz
#32839680 #73 üzenetére
Talán mert nem az a lényeges, hogy hogy néznek ki az ikonok, hanem hogy hogy működik...
Az ergonómia sem szokott rossz lenni, legalábbis ha az ember pláne ha nem valami más OS-ként akarod használni - ennyi erővel a Mac OS is kényelmetlen (duplakatt?)
-
hallador
addikt
válasz
#32839680 #73 üzenetére
És a használat is kényelmetlen.
Ugyanígy vagyok én a Windows-al. Kényelmetlen lassú megbízhatatlan húzza az időmet feleslegesen... Cserébe csili vili... Kinek mi a fontos.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
LOL, mikor volt a S/M? 2017? Azóta rájöttek, hogy valamit csinálni kell? So innovation...
-
gabor7th
addikt
Addig is, pl. felhőkből simán kilopkodhatnak mindent, hisz vannak verziók amik szoftveresen nem javíthatók.
"Mégsem lehet javítani a processzorok veszélyes biztonsági hibáit"
"A hatfős szakértőcsoport szerint a Spectre-sebezhetőségekkel szemben sem a programozási nyelvek és fordítók módosításai, sem az operációs rendszerek átalakításai nem képesek teljes védelmet nyújtani. A védett adatokhoz történő hozzáférést biztosító sebezhetőségeket megfelelő energiabefektetéssel ezek mellett továbbra is ki lehet használni."
" megvizsgálták a szóban forgó gyengeségek sajátosságait, és azt állapították meg: pusztán szoftveres úton nem lehet a hibák kihasználását megakadályozni."
Biztonság nincs, ezért még több fontos dolgot kérni, hogy legyen digitális enyhén szólva felelőtlenség. Persze ha ezt majd megoldják, kb 10 év múlva és amíg elterjed mondjuk 5 év még mindig lesz ezernyi másik sebezhetőség.A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
Plasticbomb
addikt
válasz
#04824576 #57 üzenetére
Linux eseteben a kernelhez irnak drivert, nem a distokhoz. Ahogy szokas is kiemelni: Linux a kernel, minden mas korites a distro. Kb a teljes driver flottajuk szepen lassan resze lesz a kernelnek (meg egy ket modul van kimaradva a pro zart driverbol, ROCm (opencl stb compute driver resz) is egy ket modult tart meg zartban), jonnak a GPUkhoz is a hatekonyabb kodok (ACO), pl shader forditashoz, a legutobbi baki a randr-el is systemds rendszereken fordult elo, s eleg hamar javitva lett az is. Gyakorlatilag desktopon csak a jatekok tartjak vissza a linuxot komolyabb terjedestol, illetve a kemeny fejek.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
julius666
addikt
válasz
#04824576 #57 üzenetére
A linux driverek hibái meg megint csak nem rajtuk múlik, mivel a linuxot nem egy vállalat fejleszti, ami számonkérhető lenne, hanem a magánszektor. Ha b...nak jó drivereket írni AMD-s gépekhez, akkor náluk tessék kopogtatni.
Ez fals infó, már megbocsáss. Kb. az összes értelmes HW drivert a gyártó cég fejleszti a Linux kernelbe. Beküldik a forrást Linusnak ő meg bemergeli.
Linuxon viszont lehet, hogy két külön disztróra teljesen más driver kell.
Ez megint teljesen fals infó. A driverek jellemzően a kernelbe kerülnek bele, azt minden disztró alapvetően egy helyről szedi (max magának átkonfigurálja, vagy forkolja, de az már lényegtelen). A (nyílt) grafikus driverek még részben a Mesa-ba kerülnek, de abból is csak egy van.
Linuxon hagyományosan egy IGP-s Intellel jártál a legjobban, nagyon egyszerű okból: ők beletoltak némi energiát és megírták rendesen a kernelbe/Mesaba a driverüket. Még az nVidia zárt drivere is használható tudott lenni, de ott már előjöttek a disztró problémák.
Mióta viszont az AMD-nél összekaparták magukat és elkezdték rendesen fejleszteni a nyílt drivert, azóta hopp, már az AMD-s cuccok is full használhatóak, sőt, desktopon már kiváló választás tud lenni egy Ryzenes APU (ilyet nyúzok én is, nagy megelégedettséggel). Csak akarni kell meg némi (nem sok) erőforrást rászánni, nem szarni az egészbe magasról.
-
azbest
félisten
Ezeknek a driveres dolgoknak nem sok köze van a procikhoz.
A broadcom wifi felélesztéséhez a megfelelő helyre kell másolni egy txt fájlt, ami a konfigurációt tartalmazza [link]
Nemrég egy gagyi, kínai chuwi hi8 tabletre telepített ubuntun élesztettem fel így egy másik fajta, alapból nem működő wifit.Az intel gpu-k esetén a 3 kijelző támogatást limitálja, hogy kettő darab órajelet tud biztosítani a gpu. Egy kell az lvds belépített kijelzőnek, ha használod. A vga és a hdmi / dvi is igényel órajelet. Megfelelő körülmények között, két azonos paraméterezésű felbontást használó kijelzőt is meg tud hajtani egy órajelről. A régebbi gpu-kkal nem próbáltam, de a t430-asról írtam a thinkpad topicban, hogy többféle kombinációban is használtam már 3 kijelzővel az abban lévő intel gpu-t. Három hdmi, két hdmi + vga, három dp... de lehet más is volt már... persze dokkoló is kellett a megfelelő számú kimenethez. Lehet az is menne, ha dokk nélkül vga + belső + natív dp képernyőt próbálnék, mert a natív dp-nek nem kell órajel. (Vagy aktív dp - hdmi átalakítóval is lehet próbálni)
Az újabb gépekben dp alapú a beépített kijelző, így az nem foglal gpu órajelet. Másrészt 4k30Hz kijelzőt is meghajt dp porton át a hd4000 például. Win és linux alatt is.
[ Szerkesztve ]
-
hallador
addikt
válasz
MeszesKPT #66 üzenetére
Figyu Te kötözködni jöttél, minek menjek bele teljesen feleslege vitákba? Neked erre van időd azért vagy itt...
Én sem várom el, hogy megértsd mi a probléma ezzel amit írtam, jó van az... Mint nálad általában...
Na hát az van, hogy céges T400-on szívtam az intel VGA driverével Ubuntu alatt, mert nem kezelt 3 kijelzőt, néhány hete megint előkerült másnál vmi gond, vmelyik Linuxos topicban ott van.
Mivel a platform maga csak Third Party eszközzel támogatja a 3 kijelzőt C2D platformon, mivel azt a Haswell-ben jelent meg ami a Te esetedben a T440-et jelenti... Ez nem csak Linuxon nem sehol... Mivel a hardver nem tudja... Dedikált VGA-val, és megfelelő dokkolóval igen.Vagy megemlíthetem főnököm esetét, 18.04-gyel nem megy a wifije az X260-ban
Az jó, mert nekünk meg igen, minden probléma nélkül. Tehát ha nem megy BCM4356 WiFi ami nem platformos, akkor az majdnemhogy mindenki hibája, csak azé nem aki megvette a notebookot? Nekünk van olyan ügyfelünk, ahol 200 ilyen gép van Linux-al mind megy... Igaz Intel WiFi... Valóban 50 euró-val drágább volt mint a Broadcom-os... Pont az ilyenek miatt nem megy az AMD-s sem... Nem véletlenül tesznek a komolyabb AMD-s notebookokba is Intel WiFi-t...The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
azbest
félisten
azok híroldalak, amelyek lehozták ugyanazt a hírt. De nem várom el, hogy bármit felfogj belőle, mert a harmadik linked, amit te tették be is téged cáfol. Gondolom nem beszélni same in english-t.
Manipuláció az egész, egy kamu cégtől, s a sebezhetőségek abból állanak, hogy ha már eleve korlátlan a hozzáférésed a géphez és így lecseréled a bios-t és a firmware-t másra, akkor az a csere után sebezhető lehet
Szóval hagyjuk a süketelést és a buta flémelést.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#04824576 #57 üzenetére
Bőven írnak drivert Linuxra AMD-nél, pl. az egész Radeon-Pro driver a (tőlük idézve) "prémium" ügyfelek kiszolgálására van, de időközben a driverük nagy része közös lett a Mesa-s driverrel és ez mind az AMD fejlesztőinek köszönhető.
-
törölt tag
Több témámhoz is csak azt válaszoltad, hogy "ez engem miért érdekeljen?" Pont azért, mert olyat vársz el tőlük, amihez anyagi források kellenek, amit viszont abból tudnak szerezni, hogy te megveszed a terméküket. A lottón sem fogsz nyerni, ha nem veszel lottószelvényt. Csak úgy ingyen semmit nem fognak a segged alá tolni, már bocs a szóhasználatért.
-
Na hát az van, hogy céges T400-on szívtam az intel VGA driverével Ubuntu alatt, mert nem kezelt 3 kijelzőt, néhány hete megint előkerült másnál vmi gond, vmelyik Linuxos topicban ott van. Vagy megemlíthetem főnököm esetét, 18.04-gyel nem megy a wifije az X260-ban. Szóval szép, meg jó a platform, ha működik, ha meg nem, pont ugyanannyi a szívás vele.
A tervezett beszólásodon meg nem sértődnék meg, hanem hülyének néznélek...
https://www.coreinfinity.tech
-
hallador
addikt
Az hogy megpróbáljuk megmagyarázni, hogy itt ott még köszönő viszonyban sincs az Amd az Intelel szemben még nem változtat azon hogy ideje lenne Inteleknél felébredni és elkezdeni érdemleges dolgokkal foglalkozni nem pedig a meglévőt fényezni.
Jogos a dolog, ez nem is vitatéma.Kereskedelemben dolgozom és tapasztalom, hogy a marketingen kívül nincs már ütő kártya az intelnél asztali fronton.
Ott valóban érdemes AMD-t venni. Amúgy egyetértek veled, én is örülnék, ha lenne konkurenciája a másiknak, mert azzal csak mi vásárlók járnánk jól.A teljes platformokkal az a gond, hogy az AMD-nek egyszerűen nincs rá pénze, és kapacitása. Hogy is lenne, mikor még a processzoraikat is bérgyártatják, mert nincs saját gyártósoruk?!
Ha én egy vásárló vagyok, akkor engem ez miért kellene, hogy érdekeljen?A linux driverek hibái meg megint csak nem rajtuk múlik, mivel a linuxot nem egy vállalat fejleszti, ami számonkérhető lenne, hanem a magánszektor. Ha b...nak jó drivereket írni AMD-s gépekhez, akkor náluk tessék kopogtatni.
Ha nincs megfelelő profit, akkor miért kellene ezzel foglalkozniuk?Az AMD megteheti, hogy windows-ra saját drivert ír, mert az egy platform, és az emberek jelentős része azt használja. Linuxon viszont lehet, hogy két külön disztróra teljesen más driver kell. Ez megint csak kapacitáshiány. Nem tudnak mindennel foglalkozni.
Ez engem miért kellene, vagy egy 12000 fős fejlesztőcéget érdekelnie?A kapacitáshiányon viszont éppen az segít, ha javul a piaci részesedésük, és lesz elég anyagi hátterük fejleszteni. Persze elvárhatod tőlük, hogy építsenek szarból várat, de már így is erőn felül teljesítenek. A többi rajtunk is múlik.
Egyelőre az AMD-nek amit én pl vennék tőlük, nincs olyan platformja, mint a C-50, C-60 volt, ugye minden N4100, N4200, N5000-e épül ami hasonló. Vennék üzleti gépet is, csak mindek, ha minden kernel frissítéskor megborul? Ez platform kérdés.Am a mobil részlegre kitérve: ott majd az igazi változást a Zen2 magok hozzák, a renoir és dali procikkal jövőre. Olyannyira, hogy a dali procik hatékonysága elvileg elég jó lenne, hogy a laptopokon kívül IOT eszközökbe is kerüljön. Az már más kérdés, hogy a gyártók fognak-e élni a lehetőséggel.
Én is remélem, hogy jó lesz. Sajnos még csak a Picasso refresh van kinn.The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
hallador
addikt
Tehát ebből adódóan a CNET, és a többi sem valódi... Mert ugye nem csak azt linkeltem be, pont azért hogy ne lehessen belekötni, tévedtem.
Miért notebook-ba mit fejleszt még? VGA-t rendben igen, és még? Flash-t ja hát az pont itt nem fontos, és még? Játékkonzol platformokat OK, és akkor miben is segít nekem abban, ha egy egységes gépet akarok? Te is kivetted a lényeget...
Jó veletek beszélgetni, mintha a Békemeneten lennék, aki nem lép egyszerre...
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
Az a 3 cikk amit linkeltél mint ugyan arra a CTS Labs-os "jelentésre" vonatkozik.
De az a cég maga se volt valódi, csak egy tőzsdei spekuláció volt az egész (ami nem jött be).. Maximum ha pár centet tudtak vele hirtelen "bemozgatni", bár azon is lehet milliókat keresni ha csak ennyire számítottak...
a 4ből 3 "hiba" olyan volt, hogy a gép előtt vagy fizikailag és admin jogot szerzel, akkor találsz pár kiskaput (eléggé minor "hiba"). az egyik volt egy olyan amit már rendszer indításkor el lehetett érni ha a biosban nem volt a "System security processor" bekapcsolva.. De az egészre jött javítás kb. egy hét után, hogy felkerült a netre ez a "izé csomag"...De csak elég lett volna kicsit jobban utánanézni, azon oldalak amik ezen híreket lehozták, nemsokkal később maguk is írták, hogy leginkább tőzsdei spekuláció lehet a háttérben.
Ez a CTSLabs ugyan jelentette az AMDfelé a "bugokat", de másnak nyilvánosságra is hozta, nem várva kb. semmi időt, hogy egy nagyvállalat tudjon rá reagálni egyáltalán (egy nap alatt lehet az e-mailre se tudnak válaszolni, ha nem kiemelt partner üzen).Intel szintű tervezési hibát nem találtak AMD cpuiban, persze nem zárja ki, hogy ne létezzen valami más, de egyenlőre nincs ilyen ismert hiba. úgy néz ki a K6 alapok jobbak mint a Pentium Pro alapok...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A teljes platformokkal az a gond, hogy az AMD-nek egyszerűen nincs rá pénze, és kapacitása. Hogy is lenne, mikor még a processzoraikat is bérgyártatják, mert nincs saját gyártósoruk?!
A linux driverek hibái meg megint csak nem rajtuk múlik, mivel a linuxot nem egy vállalat fejleszti, ami számonkérhető lenne, hanem a magánszektor. Ha b...nak jó drivereket írni AMD-s gépekhez, akkor náluk tessék kopogtatni.
Az AMD megteheti, hogy windows-ra saját drivert ír, mert az egy platform, és az emberek jelentős része azt használja. Linuxon viszont lehet, hogy két külön disztróra teljesen más driver kell. Ez megint csak kapacitáshiány. Nem tudnak mindennel foglalkozni.
A kapacitáshiányon viszont éppen az segít, ha javul a piaci részesedésük, és lesz elég anyagi hátterük fejleszteni. Persze elvárhatod tőlük, hogy építsenek szarból várat, de már így is erőn felül teljesítenek. A többi rajtunk is múlik.
Am a mobil részlegre kitérve: ott majd az igazi változást a Zen2 magok hozzák, a renoir és dali procikkal jövőre. Olyannyira, hogy a dali procik hatékonysága elvileg elég jó lenne, hogy a laptopokon kívül IOT eszközökbe is kerüljön. Az már más kérdés, hogy a gyártók fognak-e élni a lehetőséggel.
Óóó, majdnem kimaradt. Hogy az első válaszodra is válaszoljak. AMD sebezhetőségek: Tudod, én a legújabb processzorok alatt konkrétan a ZEN2 magosokra gondoltam. Azok védettek az AMD, és az elemzőcégek szerint is az összes ismert támadás ellen. A sima ZEN magosok csak a legtöbb támadás ellen. Abban még voltak hibák, amit ugyanúgy szoftveresen kellett kezelni, mint Inteléknél. Szóval 2018-as cikket hiába linkelsz.
[ Szerkesztve ]
-
G4ga
őstag
Az hogy megpróbáljuk megmagyarázni, hogy itt ott még köszönő viszonyban sincs az Amd az Intelel szemben még nem változtat azon hogy ideje lenne Inteleknél felébredni és elkezdeni érdemleges dolgokkal foglalkozni nem pedig a meglévőt fényezni.
Kereskedelemben dolgozom és tapasztalom, hogy a marketingen kívül nincs már ütő kártya az intelnél asztali fronton.
Amd adott egy pofont asztali fronton az Intelnek. Előbb vagy utóbb más terén is befog ez következni ha Intelek nem szedik össze magukat.
Picit olyan a helyzet itt is mint a Vganal.
addig amíg a pénz az Nvidianal van labdába se fog rúgni más.
De előbb vagy utóbb Amdnek is lesz pénze bevásárolni magát és akkor kevés lesz a magyarázkodás... evvel kéne foglalkozni és leszállni végre a “parasztvakitás” vonatáról és csinálni valamit! -
törölt tag
Valakit itt ért már támadás? És mit érzett közben.
Én purhabbal nyomtam ki az egyik rést a procin már akkora volt.Cukkenberg már átlátott rajta. -
hallador
addikt
Persze most bele lehet kötni mindenbe, nekem is volt olyan Acer One AMD c50-esem amin ment a Linux, csak másik ötvenen nem. Jó hogy levágtad a mondandóm lényegét... (Most mondanám hogy M.... os a "széles" látás, de akkor gondolom megsértődnél)... Sajnos a tények tények maradnak. Majd ha lesz egy értelmes platform, tehát platform nem csak processzor, akkor majd esetleg ez is terjedni fog....
Amúgy meg gondolom amellett sikerült elmenned, hogy, ha platform szinten vásárolsz valamit, akkor az össze van fésülve firmwareileg, szoftverileg, többek között mert egy gyártótól jönnek a komponensek, amik több esetben is egy egységet alkothatnak... Nem kötelező módon.... Ugye az AMD-nek valamikor 2004-ben volt ilyenje utoljára.A cucc mellé rakott wifi nem a CPU gyártón múlik, hanem a laptopén egyébként.
Ugye ismerőek, azok a szavak, hogy Centrino, vPro, vagy hasonlók... Remélhetőleg tudod, hogy ezek mit jelentenek... Bár nem kell elég csak megnyitni amit belinkeltem...
Persze az, hogy neked egy inteles notebookban kellett egy WiFi-t cserélned az mindent eldönt...
driverek az intelnél is szarok
Ez nagyon egyszerű, felteszek egy Linuxot az inteles Probookomra/Vostromra/ThinkPademre, meg az előző 5 generációra is és megy . Felteszem ugyanezen generációk AMD-s verziójára, és gányolni kell. Na ez ennyire egyszerű...[ Szerkesztve ]
-
Központi menedzseléshez ott a Ryzen PRO, driverek az intelnél is szarok és van olyan full inteles nitebookom, amiben wifit kellett cserélnem, mert az nem inteles volt, nem is ment linux alatt. (A cucc mellé rakott wifi nem a CPU gyártón múlik, hanem a laptopén egyébként.)
https://www.coreinfinity.tech
-
hallador
addikt
Egyszerűen nem felel meg egy bizonyos szint feletti nagyvállalatokhoz. Nem managelhető központosítva, nincs egy értelmes LAN/WiFi hozzá. Vagy mindenhol támogatja a Linuxot/ChromeOS-t vagy épp attól függ sikerült-e összelegózni egy értelmesebb konfigot vagy nem. Driverek minősége? Kb ott tartanak, mint 10 éve az inteles laptopok kompatibilitásban.
Azért az inteles gépek esetében nem nagyon kell azon gondolkodni akár egy Small Business gép kategóriától felfelé, hogy vajon menni fog rajta az adott oprendszer, mert menni fog. Az AMD-s gépek esetében ez nem ennyire fehér.
A Processzor még nem lenne rossz, bár teljesítményben nem érik el az intelt mobil platformon, nyilván ennek történelmi okai is vannak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi a gond az AMD-s laptopokkal az elérhetőségüket kivéve? Kollégámnak van egy ilyen 2200U-val, szereti nagyon és a gép még pörög is ahogy kell. Általában még SSD-s gépet se kapni ennyiért Intel oldalon.
-
hallador
addikt
Ok, ez az egyik, a többi? Azért azt ne akarja egy "jól" szituált emberke sem, hogy az AMD a non plusz ultra. Jelen pillanatban én annyit látok, hogy az AMD a processzoron felül semmit nem fejleszt. Na most ez a mai világban kevés elég sok helyre.. Pl a mobil/notebook platformokhoz. Oda kellene más is. A szerver piacot még megfoghatja, csak ott meg az lesz a baj, hogy ha nem zöldmezős a beruházás, akkor akkor nem rúg labdába. Szóval annyira nem rózsás a helyzet. Ha esetleg majd képesek lesznek előállni komplett platformokkal is, nem csak egy jó processzorral, akkor lesz AMD-s notebookom.... PC-m. Addig meg hiába fikázza bárki az Intel-t sajnos az Intel működik. Az AMD-nek meg van egy jó processzora, ami ráadásul notebook fronton pont nem igaz. PC fronton még csak, csak, szerver fronton, csak akkor ha zöld mezős. Ha nem akkor sajnos elég rizikós.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
ez a cts labs meg mindig eleg verszegeny, kb. ezerszer kitargyaltuk.
kb. atkapcsoltam biosban a "System security processor" -t disabled allasba, azota is ottvan, teljesitmenyt nem vesztettem vele, meg ugytunik mast nelkulozheto featuret sem.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hallador
addikt
Közben az új AMD processzorok meg hardveresen védettek az összes sebezhetőség ellen
Researchers Say AMD Processors Have Serious Vulnerabilities and Backdoors
AMD allegedly has its own Spectre-like security flaws
Linus Torvalds casts shade on CTS Labs' AMD CPU flaw disclosure
Jó látni, hogy a természetesnek vett trehányságot arra felé még mindig nem tántorítják el a tények...
Hát az Intel féle sebezhetőség éppen nem, de minden más meg igen...
-
MeszesKPT
őstag
A STORM hosszas kutatás után arra jutott, hogy le kell tiltani a HT-t. /troll off
-
törölt tag
Itt azért előjön a kérdés, mi is történik a fejekben a mérnökök/vezetők részéről?
Van egy probléma, ahelyett, hogy a problémát szüntetnénk meg, nem, véletlenül sem, minden más a rossz
Éljen a tüneti kezelés, sőt ki tudja milyen új problémákat fog felvetniVannak-e meg esetlegesen emberek akik gondolkoznak is, főleg egy ekkora vállalatnál?
-
hokuszla
senior tag
10600k 16GB 1660s 5TB
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#78600448 #39 üzenetére
A gyártókat baromira nem érdekli, hogy egy cégnek mekkora a piaci részesedése. Őket csak az érdekli, hogy egy termék iránt mekkora a kereslet. Az AMD megtette az ő részét. Olyan processzorokat tervezett, amik felveszik a versenyt a konkurenciával. És igaz ez a szerverprocesszoraira, a gamer procikra, az asztali procikra, egyedül a low power szegmensbe nem tudtak még beszivárogni, de gyanítom, hogy a Renoir-al, és a Dali-val az is meglesz.
A gond ott kezdődik, hogy az előítéletesség nagy úr. Tanultam pszichológiát, ha valakinek előítélete van valakivel/valamivel szemben, azt borzasztóan nehéz legyőzni. És sokakban még mindig az a tudat él, hogy az AMD f...s, pedig a ZEN magok már bebizonyították, hogy ez nagyon nincs így. A másik meg, hogy sajnos az Intel hajlamos tisztességtelen módszerekhez nyúlni a versenyelőnye fenntartása érdekében. Nyilván ritkán derülnek ki bizonyíthatóan az ilyen dolgok, de attól még mind tudjuk, hogy nem egy gyártót vesztegettek meg, hogy az ő termékeiket részesítsék előnyben. Olyannyira, hogy ha nem lennének konzolok, sztem lehet, hogy már AMD sem lenne, mert a konzol világ az egyetlen, ahol az Intelnek nincs érdekeltsége.
Am jól mondtad, sokakat nem érdekel, mi van a gépben. De ha egy gyártó csak Intel proccal ad ki terméket, akkor nem is fog senki attól a gyártótól AMD-s gépet venni. Érdekes lenne. -
törölt tag
válasz
#04824576 #38 üzenetére
Itt nem csak az van, hogy az AMD sz@r az Intel jó.
Az AMD tett szert előnyre teljesítményben a Bulldozerhez képest az tény és való.
Az Intel ülve babérjain a Ryzen megjelenéséig gyakorlatilag finomhangolta a processzorokat generációról-generációra így teljesítmény tényleg nem volt lényeges teljesítmény növekedés, ha volt is generációnként +5-15%.
A bibi ott kezdődik, hogy az AMD-nek több piaci részre is be kéne törnie. (Szerver, laptop akár smartphone.)
Aláírom, az AMD APU-i engem is megvettek a játékos teljesítmény rajtuk egészen kellemes.
De, ameddig nincs annyi részesedésük több térről, szerinted át fognak állni AMD-re a gyártók?
Úgy legyen én is szeretem a piaci versenyt, de ez azért a 2 cég felől elég hosszadalmas folyamat lesz a teljesítmény finomításokon kívül.
Nagyon kellemes lenne, ha az árak emberi szintre mérséklődnének, mert rengeteg cikket-olvasmányt néztem itt 2006-2017-ig és gyakorlatilag siralmas, hogy miként változtak az árak a PC alkatrészeknél az évek alatt.
Hogy ON is legyek, biztonsági rések ide vagy oda, az emberek többsége őszintén szólva lesz@rja mi megy a gépében.
-
törölt tag
válasz
Alogonomus #33 üzenetére
Jogos, nem is 14 év telt el, hanem 24. Még rosszabb.
Am nem is az a vicc, hogy 24 év alatt nem tudtak mit kezdeni a problémával, hanem hogy hova jutottak azóta?!Ha kezeljük az összes sebezhetőséget, a béka segge alatt sincsenek, pedig azt gondolná az ember, hogy 24 év alatt fejlődtek is. Az AMD procik lehet, hogy a sebezhetőségek korai kezelése miatt nem tudtak olyan gyorsak lenni, mint az Intelesek, de azóta felfejlődtek annyira, hogy a sebezhetőséget okozó gyorsító eljárások nélkül is majdnem beérték az Inteles proccokat. És az Intel mit csinált ezalatt? Kiadott egy rakás új generációt, ami kb. csak számozásban tért el az előzőektől, mert miért ne?!
Hát, én már csak ezért a hozzáállásért sem vennék többet Inteles procit. Persze nem vagyok naív, vszínűleg monopol helyzetben az AMD ugyanezt csinálná, de az Intel meg is csinálta, úh. most rájuk haragszom, nem is kicsit.
-
törölt tag
Az érvelésed jó lenne, ha két olyan cégről beszélnénk, akik azonos anyagi háttérrel rendelkeznek. Tény, hogy a verseny jó, ezt nem vitatom. Csakhogy amíg hiába gyorsabbak az AMD procik sebezhetőség nélkül, amíg a berögződés miatt, hogy az AMD sz...r, vagy az Intel megvesztegetési miatt, vagy bármi más miatt nem fogy annyi AMD proci, mint Inteles, addig nem beszélhetünk versenyről.
Nekünk akkor lesz a legjobb, ha fogy annyi AMD procc, mint inteles, mert akkor egyrészt az Intel is rá lesz kényszerülve a fejlesztésre, másrészt az AMD-nek is meglesznek az anyagi forrásai, hogy még többet fejlesszen. Jelenleg teret kell engedni az AMD-nek, hogy fejlődjön, és úgy néz ki, ez a tér meg is lesz. -
-
sb
veterán
válasz
#16939776 #20 üzenetére
Elővették a fiókból az új fejlesztéseket, de csak azért mert billegett. Most a fiók lába alá tették, erre jó.
Viccen kívül: engem a koncepció is érdekelne, mert a ram/cache kezelés alapvetően a cpu-n futó kód alapján menedzselődik. Így kicsit nekem fordított logikának tűnik, hogy az adattároló "tudja" mi van benne és azt, ki érheti el és ki nem az adott adatot
-
Alogonomus
őstag
válasz
#04824576 #26 üzenetére
Pont az a vicc, hogy nem hirtelen kellett megoldani, hiszen 1995 óta 24 év telt el.
Az Intel "zsenijeinek" a mostani állapot szerint bő 30 év kell ahhoz, amit az AMD mérnökei azonnal meg tudtak oldani, így az AMD processzorait nem is érintette a hiba. Az Intel processzorai pont a hiba bent hagyása miatt voltak gyorsak, és amiatt gyengék most.[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
"Vagy tanuljanak belőle, és szálljanak le a magas lóról, vagy csússzanak szépen még lejjebb, és adják át a stafétát az AMD-nek."
Nos én ezzel nem értek egyet. Ugyanis ameddig két cég van, addig van verseny. Ha egy cég lesz, akkor monopólium lesz, ami neked meg nekem, azaz a
vásárlóknak a legrosszabb. Gondolj csak bele, ha egy I3/Ryzen 3 proci is 100 ezer ft-nál kezdődne, mert megtehetik, hogy ennyiért adják. Ráadásul
versenytárs híjján a fejlesztésekkel sem kell sietni, így lelassuló fejlődéssel is szembe kellene nézni... aminek mondjuk az egyetlen előnye az lenne,
hogy elég lenne 8-10 évente új gépet venni, mert az ember pár átnevezésen kívül nemigazán maradna le semmiről.
VAGY : mint amiről az Intelnél volt szó, hogy ha földbe áll az AMD akkor a gazdasági versenyhivatal feldarabolja a győztest 3 részre, hogy ne legyen
monopólium. Akkor mindhárom cég a jelenleg nyertes (példádban az AMD) fejlesztő részlegének 1/3-ával rendelkezne, vagyis megint lelassulna a
fejlesztés, aminek az egyetlen előnyéről az előbb írtam. Esetleg teljesen szerteágazó irányvonalak jönnének létre, és egyre nehezebb lenen a
szoftverkompatibilitást megoldani.
Szerintem egyik megoldás sem (különösen az első) lenne jó nekünk.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Noukoum
veterán
Kabaré...
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
carl18
addikt
7 év múlva lesznek fixálva a sebezhetőségek? Ez valami vicc? Fejükre estek vagy mi van? Én azt hittem az új Sapphire Rapids ami 2021-22 környékén jön teljesen védett lesz a hibákkal szemben. Hát ez elég szivás hogy sebezhetőségük se lesz évekig teljes védelem, a 14 nanométer++++++ meg erőltetik még vagy 2 évig. De ahogy őket ismerem, majd bejelentik 2022-ben is 14 nanométer+++++++ fog jönni
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
azbest
félisten
válasz
Tigerclaw #27 üzenetére
Az amd már sokat tanult a korábbi hibákból szerintem:
korábban, a többmagosítás kapcsán az intel részben azért kente el a felfutóban lévő amd-t, mert az amd technológiai újítást akart tolni, míg az intel csak összetákolt több procit egy lapkára és kinevezte azt többmagos procinak. Most például az amd a chiplet megoldással ugyanígy keni el az intel száját. Meg persze arra is nagyon figyelni kell, hogy az amd tudja szállítani a termékeket, ne legyen kapacitásproblémája, mint máskor, amikor felfelé ívelt a szekér.
Az intel annó több esetben is valószínűleg azért maradt a top ágazatban, mert lehet nem ő volt a legjobb épp, vagy a legjobb ár-telesítményű, de tudott elegendő darabot szállítani. Mostanában ezzel is voltak azért gondjaik nekik is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Tigerclaw #27 üzenetére
Azért ha az Intel az AMD által már megoldott problemára azt mondja, hogy talán majd 7-8 év múlva, mindezt úgy, hogy már 14 éve ismerik a problémát, arra nem mondanám, hogy majd hamar visszakapaszkodnak.
Az intel évek óta nem fejlesztett komolyabbat. Erre sokan azt mondták, hogy azért, mert nincs versenyhelyzetben. Hát most van, és még mindig semmi.
Baromira bukdácsolnak, és esélyes, hogy ez még 10-15 évig marad is. Az AMD jelenlegi fejlesztései meg tele vannak még potenciállal. Szóval nem úgy tűnik, hogy visszafordulna, vagy akár csak megállna a jelenlegi tendencia. Legalább a következő 10-15 év tuti, hogy az AMD-é.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
GodGamer5 #11 üzenetére
Jelenleg az AMD a fejlesztésekben sikeres, az Intel meg üzletileg. Mire az AMD beletanul az üzleti életbe, addigra az Intel utoléri a fejlesztésekben és visszaáll minden a régi kerékvágásba., sajnos. Ez történt legutóbb is.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
törölt tag
válasz
Alogonomus #10 üzenetére
Az oké, hogy akkor hirtelen nem tudták kezelni, de 2019 van. 14 év alatt nem tudtak vele mit kezdeni? Plusz a cikk szerint legalább további 7 évig sem fognak?
Most vagy ennyire lesz...nak mindent, és mindenkit, vagyis nagyon hülyék, vagy úgy gondolták, hogy azért nem tudják megoldani a problémát, mert nem is lehet, az AMD viszont megoldotta, vagyis nagyon hülyék.
Mindenképpen bukta van nekik, az a lényeg. Ez a memória most vagy összejön, vagy nem. De ha össze is jön, az még legalább 7 év. Addig marad a választás szabadsága, hogy hagyod a sebezhetőséget, vagy minden variánsnál újra és újra lassítod a rendszered. Ez vállalati környezetben nyilván egyértelmű. És ha a sebezhetőségek foltozgatása miatti sebességvesztés nem lenne elég, markáns architektuális változás már nagyon régen nem volt, és a csíkszélességváltással is egyre csak bénáznak.
AMD meg már most beérte az intelt egy szálas teljesítményben is (ismert sebezhetőségek nélkül), közben költséghatékonyabbá tették a processzor gyártást a chiplet design-al, és a TSMC fejlődése sem úgy néz ki, hogy egyhamar megtorpanna.
Szóval most úgy néz ki a dolog, hogy az elkövetkező 8-10 évben az AMD erősen el fog húzni. (Csak ez nehogy igaz legyen az árakra is).
-
Tehát akkor nem lesz újabb CPU dizájn.
-
azbest
félisten
Marketing Bs... legfeljebb a memória vezérlő lehet okosabb. Például az NX bithez hasonlóan plusz információ használatával, hogy melyik process-hez tartozik a memóriaterület. Bár ha jól sejtem ez is főleg a cache-n belül szükséges, nem a teljes memóriára.
-
törölt tag
Ezek szerint még terv szintjén sem foglalkoztak a jelenlegi arch. korszerűbbre cserélésével, ennyire jónak látják a mostani dizájnt, hogy 7-8 év múlva is megállja majd a helyét?
[ Szerkesztve ]
-
DRB
senior tag
válasz
Juhaszatti #16 üzenetére
Az lesz itt is, olcsóbban adnak majd alacsony(abb) teljesítményű procikat.
(#12) t72killer: 3? Jó lesz az 13-nak is, és kihúzták eddig, most mondják a zintelre, de ők is túl fogják élni.
-
t72killer
titán
válasz
Juhaszatti #16 üzenetére
Az intel proci is teljesen biztonságossá tehető, ha minden rést befoltozol szoftveresen. Eredményképp kapsz egy lassabb rendszert.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
DraXoN
addikt
Tényleg lehet teljesen máshogy alakult volna az Bulldozer VS Sandy Lake erőviszony (legalábbis kiegyenlítettebb lett volna), ha nincsenek ezek a "hiák" a CPUikban ...
Mondjuk dicséretes, hogy próbálnak kezdeni valamit a helyzettel (bár ez szükségszerű)... De 7-8 év? Ezek szerint abszolút nem terveznek új architektúrát csinálni ahol alapoktól javított a hiba ... De minimum nincs olyan SRAM technikájuk ami védett lenne és lehetne rá építeni ... Ha a foveros nem fog bejönni, könnyen lehet pár évre erősen lemaradnak az intel cpu-k. Csak ez a foveros olyasmin mint amit az AMD akart a Fusionnal ... egyfajta Fusion 2.0-nak is felfogható, de a probléma azonos, a szoftveren áll vagy bukik a siker (AMD kis cég révén nem tudta megreformálni a szoftverkészítési ipart, az Intel nagyobb, de neki is tört már bele a bicskája az Itanium-mal, bár igaz az kicsit másról szólt)... De a foveros arra nem lenne elég, hogy újra elhúzzon önmagában az intel, maximum pár alkalmazásban amire optimalizálnak rá, de lehet ott is csak szintet fog tudni hozni...
Egy biztos, érdekes évek jönnek..
-
válasz
GodGamer5 #11 üzenetére
"Az Intel egy igazi süllyedő hajó."
Nem hiszem. Bár egyre nyilvánvalóbb az, amit a legelső hibánál gondoltunk: mindent tudtak, de a sebességet preferálták.
Egyébként a sokmagos csúcs procik, ha kicsit gyorsabbak a konkurenciánál, még piacképesek. Kvázi-szuperszámítógépeket hálózat (értsd: internet) nélkül is lehet működtetni."... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
farkas1
tag
Nem lenne egyszerűbb, ha licencelnék a Ryzeneket?
-
GodGamer5
addikt
Az Intel egy igazi süllyedő hajó.
Amint kevés lesz a 6 mag, adom el az egész gépet és csakis Ryzent fogok venni. 2700x amúgy is bestbuy, már most is."Többször látsz Game Over képernyőt, mint Michelle Wild f@szt." "It's not a Loop, it's a Spiral"
-
Alogonomus
őstag
Abszolút tudta az Intel, mivel már 1995-ben tanulmány is készült a kockázatról, bár akkor még csak elméleti szinten volt kockázat, amit kezelni kell majd. Az AMD és az Intel mérnökei is ismerték ezt a tanulmányt, csak az Intel mérnökgárdája nem volt képes kezelni a kockázatot, ezért inkább benne hagyták a termékükben.
-
koko52
nagyúr
Csak nem megheckelted őket a procijukon keresztül? ( bár lehet Ryzent használnak már)
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
t72killer
titán
A vásárlók ennél egyszerűbb koncepciót dolgoztak ki:
Ezt a kört az Athlon64-hez hasonlóan az AMD nyerte, a kékeknek totál új koncepcióval kell előrukkolni - remélhetőleg nem a világ PC-inek biztonsági résekkel történő újratöltése árán.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
-
Geri Bátyó
addikt
Ez olyan, mint a gótikus templomoknál az oldaltámok. Szép-szép és működik is, de nélkülük összeomlana a templom.
Én inkább az alapkoncepciót javítanám, nem elfedni próbálnám a problémát. Beleinvesztálnak egy rakás időt, meg pénzt, de az sem biztos, hogy tényleg működni fog."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
[CsuCsu]
őstag
Kezdem erteni, miert is kell nekik Jim Keller. Valahogy ugy kene copy-paste-elni az AMD megoldasat, hogy nem utkozik IP licenszbe.
-
Akula
őstag
Még jó, hogy ennyit ki tudtak izzadni magukból.
Én nem tudom mi megy annál a cégnél, de valahogy mikor ilyeneket olvasok, mindig ez jut eszembe."Akula Sub, ready for the deep!"
-
törölt tag
"...egy ilyen általános megoldás a processzorokban még bő 7-8 évig nem jelenik meg..."
Közben az új AMD processzorok meg hardveresen védettek az összes sebezhetőség ellen (részben már a régiek is), úgy, hogy közben a teljesítményük sem marad el az Intel mögött. Vajon hogy csinálják?
Itt látszik meg, hogy teljesen más a két vállalat processzorainak a belső működése, és vszínűleg az Intelnek inkább megéri egy ilyen memóriatípust kifejleszteni, minthogy az alapoktól újra tervezzék az egész processzort. Azt meg nem hiszem, hogy nem tudták, mikor belekezdtek anno a fejlesztésbe, hogy gondok lehetnek vele. Esélyes, hogy szándékosan beáldozták a biztonságot a sebességért.
Csakhogy ott csúszhattak félre a terveik, hogy nem gondolták, hogy mikor ez az egész kibukik, akkor az AMD épp szárnyalni fog. Ez hatalmas presztízs veszteség számukra. De ilyen hozzáállással bukjanak is. Vagy tanuljanak belőle, és szálljanak le a magas lóról, vagy csússzanak szépen még lejjebb, és adják át a stafétát az AMD-nek.
Nem árt, ha az ember jól keveri a lapokat, de azt is tudni kell, mikor kell feladni. Ennyi. -
Értem. Ha tehát trehányságból (illetve üzleti döntésből: a teljesítmény kedvéért letojt, és tudott, de a remények szerint nem kiderülő biztonsági hiányosságok miatt) ócska a CPU, akkor a problémát oldja meg más!
A tej élet, erő, egészség.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Elméletben egy új memóriatípussal lehetne kivédeni a spekulatív végrehajtásra építő side-channel támadásokat.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD FX-8150 8 magos AM3+ processzor
- Intel Core i5-12400F LGA1700 OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- AMD Ryzen 7 5700X OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz 8-Cores (96M Cache, up to 5.0GHz) Box Processzor! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest