Hirdetés
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #59 üzenetére
Nyilvan semennyire, de aki a 3.0 vs 4.0 pcie temakorben sata-val peldalozik, annak megfelelo erv.
-
Dragon3000
nagyúr
Amikor átlag felhasználó a 150TB-ot sem éri el 5 év alatt, akkor szerinted mennyire lényeges 1000TBW felett, hogy melyik gyártó mennyit vállal rá? Főleg, hogy nem jelent semmit csak egy kis kapu a garancia megvonásra, azoktól, akik nem átlagfelhasználók, ha az említett 850 evo-mat nézem, ami 150TBW érték mellett már 431TB írásnál tart. A játszós gépben egy 970 evo 1TB (600TBW-s) van, 100GB-os játékok, illetve frissítések mellett 1,5 év alatt 16,5TB írás történt, bőven a megadott TBW érték töredékénél fogok járni, mire lejár az 5 év garancia.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #57 üzenetére
Attol meg az is a jovoallosag resze.
-
Dragon3000
nagyúr
A tbw átlag felhasználónak lényegtelen, úgyis előbb lejár a garancia idő, minthogy elérné a tbw-t. A nasban lévő samsung 850 evo 1TB esetében is előbb járt le az 5 év, minthogy elértem volna a 150TB-ot, azóta meg már 431TB írásnál tart torrent miatt és egyelőre semmi baja.
-
Reggie0
félisten
Western Digital WD Black SN850 2TB M.2 (WDBAPY0020BNC-WRSN) 352ezer
Western Digital WD Red SN700 4TB M.2 PCIe (WDS400T1R0C) 265ezerJol latszik, hogy a 4.0-as fele akkora SSD mennyivel dragabb. A 4TB SSD biztos jovoallobb, mint a 2TB, az mar manapsag is alig eleg valamire. (Arrol meg ne is beszeljunk, hogy a 4.0-as TBW-je fele akkora sincs egy TB-re vetitve. A nagysebessegu flash iras sem kimeletes.)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dr. Akula #53 üzenetére
Én nem hasonlítottam a SATA-t és az m.2-t.
Szerintem zárjuk le a kört... Mehetünk bentebb az erdőbe, de sötét lesz bent is.
Valahogy nem érzek ebben semmiféle szakmai dolgot. Így érdektelenné is válik számomra ez a "harc".
Viszont remélem, hamarosan láthatjuk az új konfigod, amely a kor igényeinek megfelel majd.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #50 üzenetére
SATA SSD-kből is jönnek ki újak.... Akkor annak mi értelme?
Szándékosan csinálod, ugye?
-
válasz
Dragon3000 #50 üzenetére
Nos igen, erről beszélnénk alapvetően...
-
Dragon3000
nagyúr
Szándékosan csinálja, eleve pci-e 3.0 és 4.0-ról volt szó és nem sata-ról.
Itt egy erre vonatkozó példa:
1TB pcie 3.0 (37-40e) vs 1TB pcie 4.0 (55-60e)[ Szerkesztve ]
-
-
Dr. Akula
félisten
1 TB M.2 (45.000 Ft) vs 1TB SATA (70.000 Ft)
Ennyi.
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Akula #43 üzenetére
Legyen
Xx: az x. SSD ara
Yx: az x. ssd-ben a vezerlo ara
Zx: az x. ssd-ben a nand flash ara, ahol
Xx=Yx+Zx, azaz az SSD ara a vezerlocsipbol es a nand flash-bol all ossze.Ekkor ha van ket egyforma aru SSD, legyen 1-es es 2-es verzio, akkor mondhatjuk, hogy X1=X2. Ha tudjuk, hogy az egyik(legyen a 2-es verzio) nagyobb meretu mint a masik, azaz tobbet koltottek flash chipre, akkor tudjuk, hogy Z2>Z1. Ekkor az
X1=Y1+Z1,
X2=Y2+Z2,
X1=X2
egyenletrendszerbol eleg egyszeruen levezetheto, hogy
Y1>Y2,
azaz a vezerlo IC-re kevesebb penz jut, kovetkezeskeppen az lassabb lesz, olcsobb IP-ket hasznal az interfeszekben.Na igy fugg ossze.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #32 üzenetére
Ez nagyon egyszerű. Amikor vettem, még nem volt 4.0.
És mivel az alaplapom + procim sem támogatja, nem is volt értelme lecserélni. De ha most vennék, nyilván nem ezt venném.
Viszont a téma az volt hogy MOST már mi értelme felszállni a 4.0 vonatra, amikor itt az utód? Akinek mindenképp a 3.0 kell, az nem talál elég választékot? Kellett mégegy, mert enélkül üres volt a 3.0 piac?
#29Reggie0: "Tehat 3.0-as nagyobb meretben tovabb lesz jo, mint 4.0-as kisebb meretben."
Mi az összefüggés a kettő között? A gyorsabb csatoló gátolja a méretet?
-
fatpingvin
addikt
válasz
Dragon3000 #41 üzenetére
jól tudod. amúgy ennek a generációváltásnak jelenleg a legnagyobb értelme (már a gen3-gen4 váltásnál is ez volt a fő fókusz, csak nem annyira reklámozták, ugyanis ez inkább a datacenter U.2 formátumú NVMe SSD-inél volt lényegesebb) az, hogy kevesebb PCIe sávval lehet elérni ugyanazt a sávszélességet, ergo egy ugyanannyi szálat kezelő de modernebb platformra több SSD-t lehet kapcsolni ugyanolyan individual sávszélesség megtartásával. Ez a komolyabb felhasználásoknál jellemzően többet számít mint az hogy most egy darab SSD mennyire tudja megközelíteni a ramdiszk tempóját.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Komplikato #40 üzenetére
Tudomásom szerint marad a 4 sáv.
-
Komplikato
veterán
válasz
Dragon3000 #39 üzenetére
Arról nem beszélve, hogy az eddigi 22mm-es helyett 25mm-es NVMe SSD se sok van még. Amúgy van ennek technikai magyarázata? Mit tudom én, lesz 8x NVMe? Mert nekem ez több lábat sejtett
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
szmörlock007 #37 üzenetére
Inkább azért furcsa a késés miatti írása, mivel jelenleg alig lehet olyan alaplapot kapni, amin pci-e 5.0 m2 foglalat lenne, így minek siessenek ilyen termékekkel a gyártók.
Teszteket alapján, kb semmi különbség nincs Alder Lake esetében, hogy ddr5 vagy ddr4 van használatban, ahogy az érkező új amd esetében is szerintem leginkább az igp fog profitálni a ddr5-ből és nem a cpu. -
fatpingvin
addikt
válasz
Dr. Akula #11 üzenetére
ebben azért nincs igazad mert az újabb generációs interkonnektet használó SSD-k jellemzően nem tudják még telíteni a nevezett interkonnektet. maga a NAND flash nem bírja a tempót, akármilyen sötét mágiát meg trükközést használsz a vezérlővel. vagy tudja, de akkor meg villanykályha az egész.
mondok példát: amikor megjelent a SATA 3, tartott ott a flash techjnológia hogy bele tudtak tenni egy SSD-be olyan flash lapkát ami ténylegesen, tartósan ki is tudta használni a SATA3 tempót? ugye hogy nem.
nem az interkonnekt tempóját kéne nézni hanem a tényleges storage blokkét, inkább az IC legyen a bottleneck burst terhelésnél mint folyamatosnál a storage. -
szmörlock007
aktív tag
válasz
Dragon3000 #34 üzenetére
Ez még igaz is lehet a pcie 3.0 tempója esetében (bár az se holnap lesz) de azt nem értem miért lenne elkésett szerinte a cikkben szereplő Asus ssd amikor gyorsabb mint a ps5-ben lévő.
DDR5 se ad szinte semmi pluszt még általános felhasználásra, Alder Lake mellé is sokan DDR4-el veszik és semmi baj nincs vele mert nem lassabb igazán vele a proci játékok alatt cserébe sokkal olcsóbb.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
hülyeség, abszolút nincs meg a szaturáció.
ha már mindenáron valami ilyesmit erőltetünk, akkor lehetne azzal kezdeni hogy nem csak a NVME protokoll létezik interkonnektre. CAPI háttértárhoz hülyeség (mondjuk annak a fizikai carrier rétege ugyanúgy a PCIe PHY), de CXL akár lehetne is. a SAS 4.0-t konzumer deszkán én el tudom engedni, bár az se rossz dolog ha van egy elég gyors buszvezérlőd. -
válasz
Dragon3000 #34 üzenetére
Szerintem évek. Amikor meg már bőven kinn lesz a PCI Express 6.0.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
szmörlock007 #33 üzenetére
Igazából a 3.0-ra írta, hogy túllépik, de amíg a jelenlegi ps5 játékok se érzik meg, ha a 4.0-ás ssd-n leragasztót érintkezők miatt 2GB/s alatti sebességen megy az ssd, addig felesleges ez miatt előre aggódni, főleg, hogy ki tudja mikorra lesz olyan játék, ami ki is használja ezen megoldásokat pc esetében.
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Dr. Akula #25 üzenetére
Az xbox series x-ben 2.4 gb/s-es olvavási sebességet tud az ssd, Ps5-ben 5.5 gb/s.
Mire nem lesz elég a 7 gb/s-es olvasás?
Ez, vagy a samsung 980 pro (meg az összes többi hasonló tempójú ssd) tökéletes lesz bármilyen játékra ahol nem direkt szúrják el az optimalizációt (ms és sony címeknél meg ezt nem hinném). De az xbox miatt még egy 3 gb/s körüli samsung 980 pcie 3.0-val is tökéletes az is gyorsabb mint az xboxban lévő. -
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Akula #16 üzenetére
Meg akkor, hogy ha az extra zsozso nem a vezerlore megy, hanem a nand chipre.
"A 3.0-as jovobiztosabb.."
Az elobb irtam le, hogy miert: a meretigeny gyorsabban no, mint a sebessegigeny. Tehat 3.0-as nagyobb meretben tovabb lesz jo, mint 4.0-as kisebb meretben.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
Gondolom a konzolos fejlesztők is tisztában vannak vele. Meg a Microsoft is, ami már fejleszti a DirectStorage API-t emiatt. Ha mindenki így gondolkodna mint te, akkor az Nvidia se jönne a 4000-es kártyáival, hiszen még a 3000-est se vette meg mindenki. DDR5 meg pláne minek...
-
Komplikato
veterán
Nincs értelme ezen vitatkozni. Mindíg IS volt olyan alkalmazás vagy alkalmazás csoport, amihez a létező vas kevés volt. Anno egy ismerősöm mutatta büszkén a P3-600-as proci mellett, hogy a grafikus programjai pillanatok alatt eszik meg reggelire az összes RAM-ot, meg a CPU-t.
Biztos van sok olyan alkalmazás ami bazi nagy fájlok pakolgatása miatt brutális SSD Raid kártyán SE elég gyors.
Sima gamer oldalon meg ugye adott a technológia kihasználása (NVMe PCIe gen 3, gen 4), de addig nem fog elterjedni, amíg a gamer gépekben nem lesz alapfelszereltség. Attól még hasznos lenne, hogy most túl drága. -
válasz
Dr. Akula #25 üzenetére
Jó, mikor? :)
Ma, most mi is a helyzet?
Még mindig a szoftver a szűk csatorna ebben a buliban.
Plusz te hiába novelned a tempot, nem a szekvenciális dobozkamarketing a lényeg...
Az remekül mutat egy nagyfájl műveletnél... De a játék nem az. De gondolom ezzel maximálisan tisztában voltál eddig is.
[ Szerkesztve ]
-
Igaz, hogy még a Gen4-et sem képesek megfelelően szoftveresen kihasználni, de biztos tolni kell a tempót.. Aztán nem nagy baj ,ha ki se bírod használni.
Tempóból sose elég... Jajj... Hát persze. Neked a marketingértékek valók.
Biztos az SSD a szűk keresztmetszet napjainkban szerinted?
Pedig még visszafogottan is reagáltam erre...
Nőt is 10 másodperc alatt kell megdugni... Minél gyorsabb, annál jobb.
[ Szerkesztve ]
-
-
Sima Phison ref cucc...
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #19 üzenetére
A lovaskocsit se cseréld le, még túl korai lenne.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dr. Akula #18 üzenetére
Akkor maradjunk annyiban, hogy Te nyugodtan vedd meg az újat, amit nem is használsz ki kétszeres áron én meg maradok annál, amit ki is használok. PL 2 éve az 1TB 3.0-ás megoldást vettem, mert számomra bőven elég volt, mind sebességre, mind tárhelyre, akkor a 4.0-ás megoldás több, mint kétszerese lett volna és semmi hasznom nem lett volna belőle, mert nem használtam volna ki a sebesség előnyét, sőt még mindig nem profitálnék belőle, ezért is fogok valószínűleg 3.0-ás megoldásnál maradni, amikor 2TB-ra váltok.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #17 üzenetére
Eddig is ráköltötte, nincs olyan, hogy majd magától olcsósodik valami, eddig is megvette X ember hogy beinduljon a tömegtermelés, most is meg kell hogy vegye. Hogy ez mennyi idő alatt jön össze, az részletkérdés, ha mindenki csak vár a csodára, akkor sose fog lemenni az ára. De mivel eddig is lement, eddig is összejött a kritikus tömeg. Mint látod, ebben nincs időtényező, azzal csak magunknak húzzuk az olcsósodást.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dr. Akula #16 üzenetére
Attól még a többség nem fog feleslegesen sokkal többet költeni olyanra, amit majd talán a jövőben kihasznál....
A 3.0-ás megoldások közül tlc-s megoldásból majdnem ugyanannyiba kerül a 2TB-os, mint 4.0-ás esetében az 1TB, amiből tlc-nél jobb lehetőség nincs is.
Erről azért még meg kell győznöd a PS5 / XSX tulajokat is.
Egyelőre nem nagyon érdekli a ps5-t a sebesség, tesztelték, hogy az ssd-n leragasztottak érintkezőket, aztán 1700-2000MB/s sebesség esetében is minden rendben ment vele. -
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #12 üzenetére
És a drága ár hogy fog lemenni? Csak úgy ha veszik, és van mire (kereslet) gyártani, a túlkínálat meg letöri a luxusárat. Minél előbb meglépik, annál hamarabb lesz olcsó. Anno Abu is leírta hogy nem az 5.0 jött hamar, hanem a 4.0 későn.
#14Reggie0: Nagyobb méretet akkor kapsz ugyanannyiért, ha vacakabb technológát veszel (MLC >> TLC >> QLC).
"A 3.0-as jovobiztosabb, mint a 4.0-as vagy 5.0-as PCIe SSD"
Erről azért még meg kell győznöd a PS5 / XSX tulajokat is.
-
Komplikato
veterán
Nem hajt a tatár, van olcsó 3.0-ás és drágább 4.0-ás SSD. Ha kint lesznek az 5.0-ás meghajtók, majd szépen esni fog előbbiek ára. Mindeközben ugye már mutattak be 6.0-ás vezérlőt is.
Ilyen ez az Ámítástechnika, mindíg jön újabb.
Azt viszont továbbra is vitatnám, hogy átlag usernél nem számít, hogy NVMe vagy SATA sebesség. Pláne mióta a SATA "hozzá drágult" az NVMe 3.0 meghajtók árához.
Ami én csőret böki, hogy a 4.0 felárat azoknál a jellemzően 1TB alatti meghajtóra is ki kell fizetni, amiknek az írás/olvasás sebessége NEM jobb mint gyors 3. 0 meghajtóké. -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Akula #11 üzenetére
A 3.0-as jovobiztosabb, mint a 4.0-as vagy 5.0-as PCIe SSD, ezen felul meg joval olcsobb is, azaz sokkal nagyobb meretet kapsz ugyanazert a penzert. Ha igy nezzuk, akkor egy 3TB-s meghajto jovobiztosabb, mint a 2TB-s, mert a szoftverek/jatekok merete gyorsabban no, mint a szukseges sebesseg.
-
Tch'oockah
csendes tag
Csak engem zavar a címválasztás? Miféle nüanszokról van szó? A szerző tudja egyáltalán, mit jelent a szó (vagy csak most guglizik utána gyorsan)?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dr. Akula #11 üzenetére
Csak, amikor 2133-as ramot vett valaki, a 3200-as kétszeres áron is mehetett, sokkal jobban megérte anno a lassabbat venni, és mire kell a gyorsabb, addigra a régit el lehet adni(akár az egész géppel) és az olcsó 3200-ast megvenni helyette. Ugyanez van az ssd esetében is a 4.0-ás megoldások másfélszer drágábbak (az 5.0, gondolom sokkal drágább lesz), mint a 3.0-ás verziók, pár év múlva már olcsóbb lesz a 4.0-ás megoldás, mint jelenleg a 3.0, persze, aki már most is kitudja használni a gyorsabb megoldást, akkor igazad van.
-
Dr. Akula
félisten
Lehet így is nézni, meg úgy is, hogy ha már kb. ugyanannyiba kerül (a kezdeti luxusfelárat leszámítva nem nagy a különbség, lásd az általad is említett PCIE 3.0 vs SATA), akkor már miért ne legyen gyorsabb, jövőbiztosabb, későbbi gépbe is átrakható? 4.0-ból már 2 éve van bőséges kínálat, akinek az kell, az már tud miből válogatni, nem kell még egy x+1. ugyanolyan.
"Ez az ugorjuk át, ha van újabb (bár értelme nincs sok, de legalább másfélszer annyiba kerül) eléggé a manapság trendi minden eldobható értékrendet juttatja eszembe"
Pont azért, mert nem jövőálló. Ha veszel egy új procit, ami kezeli a 3200 MHz-es RAM-okat, akkor nem a régi 2133-asakat fogod átrakni bele, hanem veszel hozzá újat. Míg ha eleve innen indult volna (mert már akkor is képesek voltak legyártani, csak akkor még tuningnak számított), már az elejétől fogva megspórolható lett volna pár felesleges kör megfutása. De pont a gyártók érdeke hogy állandóan újat vegyél, ne adják oda egyből az újat, hiába tudják legyártani, csak részletekben csepegtetik, fizesd ki 3x, mire odajutsz.
-
-
Miközben az átlagos felhasználók (akikbe egyelőre beletartoznak a játékosok is) effektíve semmi vagy elhanyagolható különbséget éreznek a SATA-s és a PCI Express 3.0-s meghajtók között. Ha nem mozgatsz rendszeresen nagy adatcsomagokat/nem dolgozol óriási adatbázisokkal, csak áll a pénzed a next gen SSD-ben. E-pénisz növelőnek jó, másra nem igazán, ráadásul még a PCIe 4.0 sem tudja magát teljesen csutton járatni az új konzolokban.
Ez az ugorjuk át, ha van újabb (bár értelme nincs sok, de legalább másfélszer annyiba kerül) eléggé a manapság trendi minden eldobható értékrendet juttatja eszembe, ami a dolgok elértéktelenedéséhez vezet, és pszichológiailag nézve nem csak az IT konzumer piacon. Inkább hagyni kellene kiforrni a dolgokat. A tapasztalat is több lesz, ha minden technológiát a végletekig fejlesztünk, és majd váltunk, ha ténylegesen indokolttá válik, és nem tud már újat mutatni; szerintem így biztosabb alapokon állna az a kártyavár.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Komplikato #6 üzenetére
Pont ezért írtam fentebb a TBW-t, azzal tudna lőni + 5 év garral. Mondjuk ebben a Samsung EVO és PRO széria elég jól áll, mint "normál" SSD, nem datacenter-es!
-
Komplikato
veterán
Más HW oldalon meg az volt a fő téma, hogy mit tud gepmutatni a szokásos Rog felár mellett, ami miatt megérné ezt venni egy Samsung, Sabrent, Kioxia, stb. helyett?
-
tibaimp
nagyúr
Én a TBW értékre leszek kíváncsi, abban oda teszi-e magát az ASUS.
-
-
Dr. Akula
félisten
A cucc rendben van, csak úgy 2 évet késett. Most már PCIE 5.0-t kéne villantani.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vállalat igen korrektül felszerelt újonca nem csupán a sebességre fordít kiemelt figyelmet, hanem az adatbiztonságra is.
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...