- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4)
- 3DMark Vantage eredmények
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Asztrofotózás
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A Baseus legfrissebb Type-C dokkolója nem csupán sokrétű, de helytakarékos is
- Havi kétszáz leégett tápcsatlakozó fut át egy Los Angeles-i szervizen
- Milyen egeret válasszak?
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
Hirdetés
-
Tovább csiszolja a Nothing a Phone (2a) kameráját
ma Megérkezett a Nothing OS 2.5.5-ös frissítés, amiben az áprilisi biztonsági csomag mellett a kamera fotós képességeit fejlesztik tovább.
-
Tárhelykirály SD memóriakártyát prezentált a Western Digital
ph A SanDisk Extreme Pro sorozatba érkező modell már az SDUC specifikációknak is megfelel.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
joelke HU
senior tag
válasz Hieronymus #453 üzenetére
És a pálmazsírt nagyon sok terméknék felhasználják. Állítólag nem kötelező kiírni a teljes nevét elég ha csak annyit, hogy növényi olaj. Azokban a termékekben amin a csomagolásán ez szerepel azokban benne van. Sokan nyugaton nem szeretik a pálmafák kiírtása miatt.
Egyébként én azért szeretem a kókusz meg a pálmazsírt is, mert nem égnek meg olyan könnyen, jó bennünk sütni és semleges ízzel rendelkeznek.
[ Szerkesztve ]
Motorola G51
-
válasz joelke HU #454 üzenetére
A margarinok is pálmazsír alapúak, mióta nem szabad hidrogénezett növényi zsírt korlátlan mértékben az élelmiszerekbe tenni.
Én jobban szeretem a kókusz ízű finomítatlan kókuszolajat. De nem minden ételben optimális a kókusz íze.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #455 üzenetére
A kókuszzsírnak nincs kókusz íze Mint ahogy a vajnak sincs tejíze, vagy a sertészsírnak sincs mondjuk tarja íze. Van egy sajátos íze, de igazából minden olaj / zsírnak van*, max annyira megszoktad már (pl. napraforgó vagy pálmaolaj), hogy nem tűnik fel.
*Kivéve amikor totál alkotórészeire szedik és ténylegesen csak a zsírt kapod, lásd MCT olaj.
Amúgy pálmaolajnak magas az Omega6 tartalma, szóval ha nem is ellenjavalt keton, de ha már van jobb alternatíva, akkor szerintem célszerűbb azt választani (meg ugye igen, a környezetvédelmi szempontok).
[ Szerkesztve ]
-
-
nbg
senior tag
-
Viszlát
addikt
Gondoltam megosztom az eddigi kevéske tapasztalatomat mint abszolút kezdő, leginkább azért, mert a cikked nagy szerepet játszott abban, hogy belevágtam ebbe. Nyilván egy cikk önmagában nem elég, de szinte egy időben egy kedves barátom is pozitívan beszélt (ő már majdnem egy éve ezen étrend szerint él), plusz a leírás alapján ez végre valami olyasminek tűnt, ami hosszútávú megoldást jelenthet és semmi spirituális tepertőevés vagy hasonló jellege sem volt.
Röviden annyi, hogy a mostanra jelentősre növekedett túlsúllyal muszáj volt már valamit kezdenem, rendszeres mozgásra nincs lehetőségem, így maradt az étrend. Tipikus suttyó módon ettem eleddig, az összes szörnyűségével, mint egyszer sokat, gyorskaják, ésatöbbi. Tudtam, hogy óriási változás lesz ez számomra minden szempontból így eszem ágában sem volt fejest ugrani bele, hanem a cikk elolvasása után pár hétig felkészültem rá, elkezdtem nézegetni a boltban miben miből mennyi van. Valószínűleg ez másnak hülyeségnek tűnik, de én majdnem minden igazán jelentős dolgot így csinálok, birtokában akartam lenni kellő mennyiségű információnak mielőtt belevágok.
9 nappal ezelőtt aztán elérkezettnek láttam az időt és bevásároltam a hétvégére mindenfélét amivel ezt az étrendet tudom követni. Időm egyszerűen nincs, hogy számolgassam a grammokat, így egyszerűbbnek tűnt, ha az igazán kritikus dolgokat teljesen száműzom, mintsem, hogy azt számolgassam, hogy lisztből mennyit meg hogyan. Arra azért szigorúan odafigyelek, hogy ne lépjem túl a 20g-t, eleddig ez viszonylag simán is megy, általában 15-18 között mozog a napi bevitel. Az első pár nap meglehetősen fura volt, nem tudnám megfogalmazni miért de a közérzetemmel nem stimmelt valami. A szervezetem cukor iránti vágya az mondjuk könnyedén felismerhető volt, de erre fel voltam készülve barátom beszámolója alapján, hogy milyen elvonási tünetekkel számolhatok. Aztán múlt hét szerda közepére ez nagyjából elmúlt, bár meghalok egy jó vastag szelet zsíroskenyérért, éhezni nem éhezek, finom dolgokat eszek amiket eddig is szerettem, úgyhogy szenvedésről alapvetően szó sincs. Ma reggel aztán unszolásra megméredzkedtem, és magam is meglepődtem, hogy ilyen rövid idő alatt 4.7 kilóval csökkent a testsúlyom (110.2 -» 105.5). Ez mindenképpen pozitív, de ennél fontosabb az, hogy a közérzetem jelentősen javult, könnyebben kelek reggelente, estére nem fáradok el annyira. Persze van még min dolgozni, mert a rendszeres étkezést továbbra sem tudom mindig megoldani, illetve el is feledkezem róla, na de hát Rómát sem egy nap alatt építették.
Lényeg a lényeg, hogy szerettem volna megköszönni a tárgyilagos, tényekre koncentráló írásodat, engem ez indított el ezen az úton.
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
Cathfaern
nagyúr
Örülök, hogy segített az írás
Boltban tápadat nézegetés nekem máig meg van, főleg ha olyan boltban járok ahova amúgy nem szoktam, időnként talál az ember "kincset"
"Persze van még min dolgozni, mert a rendszeres étkezést továbbra sem tudom mindig megoldani"
Igazából nincs szükség rendszeres étkezésre, lásd IF (időszakos böjt). Illetve persze mit értünk rendszeres alatt Ha ki tudsz jelölni egy napon belül ~4 órát amikor biztosan tudsz enni, akkor ha átállsz 20/4-es IF-re, akkor máris pipa. Mondjuk ezzel azért várnék 1-2 hónapig, hogy a szervezet biztos adaptálódjon, és ne kelljen két dologgal is küzdeni egyszerre (más kajákat eszel + más elosztásban eszel)."Időm egyszerűen nincs, hogy számolgassam a grammokat, így egyszerűbbnek tűnt, ha az igazán kritikus dolgokat teljesen száműzom, mintsem, hogy azt számolgassam, hogy lisztből mennyit meg hogyan. Arra azért szigorúan odafigyelek, hogy ne lépjem túl a 20g-t, eleddig ez viszonylag simán is megy, általában 15-18 között mozog a napi bevitel."
És ez így tökéletes is Főleg amíg nem az utolsó kilókot próbálja az ember eltüntetni. -
Ted_Beneky
senior tag
válasz Cathfaern #462 üzenetére
A következő érdekes dolgot figyeltem meg komoly 17 nap után (81kg->74,5kg)
Általában 0,1-0,2-0,3kg fogyok naponta, kivétel egy nap a héten, mikor hirtelen 1kg lemegy. És ez mindig szerdán következik be
Nem ugyanazt eszem mindennap, úgyhogy nem gondolom, hogy attól, amit épp szerdán ettem. Edzés H-Sze-P, de ezzel az erővel hétfőn és pénteken is kellene valamit hasonlót tapasztalnom, de nem.
Ez valami egyedi anomália lehet vagy másoknál is előfordult már?Csillagkaput a Csillag térre!
-
Franklin
addikt
válasz Ted_Beneky #463 üzenetére
Szerdán más mérlegen méred magad, mint a hét többi napján és az ennyit csal
-
MODERÁTOR
válasz Ted_Beneky #463 üzenetére
Napi 1-1,5kg-t ingadozik a testsúlyom
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Ted_Beneky #463 üzenetére
Az, hogy ennyire ugyanaz a napon, az nem feltétlen, de amúgy gyakori, hogy "lassú" fogyás vagy stagnálás után hirtelen esik egyet az ember súlya.
-
nbg
senior tag
válasz Cathfaern #467 üzenetére
A cikkben emlitettel olyasmit, hogy nem lehet egyszeruen kimutatni a keton testek jelenletet - es a kommentekben sem emlekszem, hogy emlitve lett volna- de mi a helyzet mondjuk a Ketostix-el?
Masik: itt sem tudom, hogy emlitve volt e mar, de ezzel az oldallal talalkoztal mar? Van par erdekes dolguk, de elegge lehuzzak pl. a kokuszzsirt, es a tulzott vizfogyasztast.
Velemenyek?
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Cathfaern
nagyúr
Ketostix: vizeletben lévő keton mennyisége függ: mennyi ketont használ fel a szervezeted, folyadékfogyasztás. Relatívan mér, szóval ha sokat iszol, akkor lehet nem mutat ki semmit, míg ha több ketont ürítesz ki, de kevesebbet iszol, akkor belilul. Szóval ha mutat valamit az annyit igazol, hogy a szervezeted termel ketont, ha nem mutat semmit az viszont az ég világon semmit se jelent. Ketont vérből lehet egyértelműen kimutatni, illetve lehelletből lehet relatív jól következtetni rá.
Munkából tiltva van az oldal, de szóval nem tudom megnézni konkrétan mit írnak, de:
- kókuszolaj: részben vitatott, főleg zerocarb vonalról, ugye ott minden növényi táplálék káros Főzéshez én se használom, ahhoz vaj / disznózsír / olíva olaj, reggeli kávémba megy csak bele
- túlzott vízfogyasztás: a túlzott vízfogyasztás káros. Illetve pontosabban a túlzott vízfogyasztás elektrolit pótlás nélkül káros. A ketogén étrend viszont vízhajtó hatású, így a túlzott vízfogyasztás mást jelent, mint szénhidrátdús étrenden (ami lehet paleo étrend is!), ugye pont emiatt kell az elektrolit pótlás is.De otthonról majd megnézem az oldalt
-
Lortech
addikt
Ez a linkelt oldal és ez a "bemutató" annyira egyszerű, primitív, mind szerkesztésben mind tartalomban, hogy már önmagában ez megkérdőjelezi számomra a leírtak értelmét, hitelességét. Állít dolgokat, amiket vagy egyáltalán nem vagy felületes bullshittel indokol, mert ő valami háziorvos. Értem.
Közben rágugliztam a szerzőre, és nem sok jót találtam.[ Szerkesztve ]
Thank you to god for making me an atheist
-
Woodslave
nagyúr
válasz Cathfaern #470 üzenetére
pedig főzéshez elvileg alkalmasabb lenne mint a oliva... Magasabb az égéspontja.
zerocarb vonal Az a vicces, hogy a kőkemény vegák se preferálják, de azért nem mert semmiféle zsiradék nem jó, még a növényi se
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #470 üzenetére
Ebédszünetben megnéztem telefonról, hát ezzel se megy messzire az ember.
Random beirogat pár mondatot, anélkül, hogy bármiféle hivatkozással alátámasztaná. Plusz az egész ügye egy üzleti vállalkozás weboldala, innentől kezdve bármit amit leírnak csak nagyon erős fentartással kezelném.
De ha abból indulok ki, hogy szerinte a sült kolbásznak ideális keto arányai vannak, nem sok jóra tudok következtetni. Sült kolbászban (főleg az ő szalonnás verziójában) tény, hogy grammra kb. 2:1 a zsír:fehérje arány, de ez pont hogy nagyon rossz keto arány, ugyanis nem grammra hanem kalóriára kell nézni az arányokat, ehhez pedig grammra mérve kb. 1:1 arány kell.Plusz vízzel kapcsolatban oké, hogy a szénhidrát megköti a vizet (mondjuk akkor már arról beszélnék inkább, hogy a rost mennyire megköti a vizet), de ketogén étrendnek meg vízhajtó hatása van, szóval pont hogy több vizet kell inni. Túl sok vízzel "csak" az a probléma, hogy kiüríti az elektrolitokat (amiket meg se említ... ). A "szénhidrátok miatt kell hűteni magunkat" mondathoz már hozzá se szólok
Kókuszolajjal kapcsolatban felőlem akár igaza is lehetne, de semmivel se támasztja alá (nem hogy külső linkkel, még magyarázattal se, a legnagyobb érv, hogy ő mindig is sejtette hogy valami nem jó vele, mert neki nem ízlett ), innentől kezdve nem sokat lehet vele kezdeni.
-
válasz Woodslave #472 üzenetére
Inkább füstölési pontnak hívják.
Ha elkezd füstölni a zsiradék, akkor indul be a transzzsír képződés, ami káros az egészségre.
(A hidrogénezett növényi olajokat is ezért szorították vissza.)A sütéshez használt zsírok optimális füstölési pontja 200 - 230 °C. Ha nem éri el a 170 fokot, akkor nem szabad az olajat sütésre használni.
Olívaolaj 190 °C, finomított 210 °C
Szűz napraforgóolaj 149 °C - nem szabadna sütni benne.
Repceolaj 177 °C - elvileg sütésre alkalmas
Kókuszolaj 177 °C - elvileg sütésre alkalmas
Lenolaj 107 °C - kiváló saláta olajSütőolajak:
Finomított nagy olajsavtatalmú napraforgóolaj 232°C
Magasan finomított földimogyoró-olaj 232°C
Magasan finomított szójaolaj 232°C
Pálmaolaj és pálmamagolaj, nem hidrogénezett 232°CAvokádóolaj 271°C (Ez még nem köszönt rám üzletben, de szívesen kipróbálnám.)
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #474 üzenetére
Avokádóolaj: gyors googlizás 1600 Ft / 50ml árat dobott ki, szerintem nem ezzel fogunk fritőzben sütni
Amúgy hasznos a táblázat, disznózsírnál, illetve vajnál mik ezek az értékek? (bár gondolom vaj csalóka amiatt, hogy hamar elkezd megégni)[ Szerkesztve ]
-
Woodslave
nagyúr
válasz Hieronymus #474 üzenetére
ez alapján akkor a szűz oliva is alkalmasabb lenne mint a kókusz?
Kókuszolaj (a nem hidrogénezett)
Omega-6 és omega-3 aránya nem érzékelhető mennyiség
Omega-3 = 0
Omega-6 = 1%
Omega-9 = 8%
Telített zsírsav = 91%
Füstpont: 232 °C / 450 °F a finomítottnak a szűznek 177[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
válasz Woodslave #476 üzenetére
Tisztázzuk.
A szűz kókuszolaj, kókusz jellegű ízzel rendelkezik és (nagyon) drága.
Nem való fritőzbe, de hagymát dinsztelni lehet benne.
A kókuszzsír, ami finomított zsír, alkalmas sütésre.Az olvasnivalóból legalább 3 fajtát lehet kapni. Saláta, főző és sütőolaj. Nem beszélve az eltérő színről és ízről. amit a fafajták és klíma befolyásol.
Szóval az olaj vásárlásnál oda kell figyelni, melyik palackot veszed le a polcról.
(#475) Cathfaern:
Mi viszonylag sok vajat használunk a konyhában. A füstölés előtt már ég (barnul) a fehérje tartalma. A barnára sütött vajat (a bajor olívaolaj), sokat használják az ételek ízesítésére.
Lehet kapni tiszta vajzsírt, amiről "lefőzik" a többi összetevőt. De fogalmam sincs a füstölési pontról.A disznózsír füstpontja: 121-218°C a Wiki szerint.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Auratech
őstag
válasz Hieronymus #477 üzenetére
A vaj füstölési pontja 150c körüli...
A füstölési pontok:
smoke points
Én nagyon szeretem a kacsa és libazsírt is.
Vajjal keverve bármilyen frissensült utolsó kérgezéséhez kiváló, vagy vaj nélkül is.
A vajat azért szeretem, mert víz és fehérjetartalma miatt picit bepárolja a húst és hamar kérget képez a hús saját fehérjéivel. Szóval finom..
Legtakarékosabban a piacon vett kacsa-, libahájjal jutunk hozzá, ami után jóféle tepertő is a jutalom. Óvatosan kell sütni, hamar megég..
Tilos tejet öntözgetni hozzá sütés közben! Sózni is csak kihűlve.[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
Auratech
őstag
A tisztított vajzsír a ghi füstölési pontja viszont 250c körüli..
Auratech Field Recording
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Auratech #478 üzenetére
"Legtakarékosabban a piacon vett kacsa-, libahájjal jutunk hozzá"
USA-ban elég népszerű a marhazsír is, több embertől is láttam már, hogy ott hentesek sokszor ingyen odaadják a marhahájat, mert úgyse tudnak vele mit csinálni. Ilyesmivel próbálkozott már valaki nálunk?Vajjal kapcsolatban nekem a vajon sütött rántotta volt nagy élmény, teljesen új ízt kölcsönöz neki.
Hieronymus
-
Vektor_75
csendes tag
Ismét tanácsért fordulnék hozzátok, hogy a szénhidrát célértéket elérjem.
A cikk elolvasását követően elkezdtem tudatosan kizárni a korábbi szénhidrát forrásokat az étkezésemből, viszont a bevitt kalóriát csak becslésen alapuló számítással tartottam kontroll alatt.
Ennek megfelelően természetesen a mérleg sem mutatott változást, ill. ha volt is inkább ingadozásnak mondanám amit láttam.
A héten ebből következőleg elkezdtem írni hogy mit eszem pontosan (kalóriabázis) és az ott látottak alapján nem is csoda hogy nem kezdtem el fogyni.Aki belevágott abba hogy megreformálja az étkezését és súlycsökkentést szeretne elérni, mindenképpen használjon valamilyen trackert, amivel követni tudja a bevitt élelmiszereket.
Valójában azért kezdtem írni a hozzászólásomat, hogy megosszam azt amit tapasztaltam a mérés során, konkrétan több nap is az esti vacsora megadását követően szembesültem azzal, hogy a bevitt zsírral és az ebből következő kalória értékekkel nincs probléma, a fehérje is magasabb mint ami a százalék alapján kellene, viszont a szénhidrát az általam kitűzött célértéket nem érte el. Ez nem volna önmagában probléma, mert mint éppen most megnéztem nem 20g volt a cél, hanem 38-40g közötti volt a százalékos alapon kalkulált érték.
Volt olyan nap amikor nap végén a vacsora után a szénhidrát mutató még csak 17g-on állt. Most így visszaolvasva amit leírtam ez nem is olyan tragikus érték, mint ahogy akkor megéltem ezt.
Száz szónak is 1 a vége, ha a nap végén azt látom hogy alacsony a bevitt szénhidrát mik lehetnek a lehetséges szénhidrát források amelyek más értéket nem visznek el túlzottan?
Legközelebb igyekszem jobban előregondolkodni hogy mit eszem, nomeg hogy mit és hogyan írok le.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
Auratech
őstag
válasz Vektor_75 #482 üzenetére
Az a 20g ch tulajdonképpen "szennyeződés".
Tartós ch szegény étrendnél is szükséges növényi étket integrálni. Csalamádé, uborka, kovászos uborka, savanyú káposzta, tofu. Ami 3-4 g/100g ch tartalmú, étrendileg beemelhető. spenót, brokkoli, karfiol,
A ketós étrendben bőven lehet savanyított, fermentált gazt enni. Jól esik.Auratech Field Recording
-
nbg
senior tag
Ujabb kerdes...
Bezavarhat a ketozisba, ha olyan asvanyvizet iszom (sokat), aminek eleg magas, cirka 1300 mg/l a hidrogenkarbonat tartalma?I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
nbg
senior tag
válasz Cathfaern #488 üzenetére
Koszi. Nem azert iszom, mert "savam" van, hanem mert altalanossagban veve elmeletileg savkozombosito, lugosito hatasu, amirol ugy tudom, baj nem lehet belole. Itt, a ketoval kapcsolatban azert kerdezem, mert ugye - konyhanyelven - a ketontestek mintha savak lennenek. Ha viszont teljesen rosszul gondolkodom, akkor nem kerdeztem semmit...
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
"hanem mert altalanossagban veve elmeletileg savkozombosito, lugosito hatasu, amirol ugy tudom, baj nem lehet belole."
Bajod nem, de hasznod sem lesz belőle.
A vizet lenyeled a gyomrodba, ahol gyomorsav közömbösíti. Nagyjából itt ér véget a lúgosító történet.
A gyomor 1-3 pH-jú Az étkezés aktív szakaszában 1, utána lecsökken nagyjából háromra.
A semleges mémhatás a 7 pH
A lúgos víz maximum 9 pH. Ha ennél több akkor károsítja a szájüreget és nyelőcsövet.
Szükséges esetén gyomorsav újra termelődik.Ja, mégis van haszna. Csökkenti a fogszuvasodás sebességét.
PS:
Közben kicsit utána olvastam, nehogy nagyon mellé üssek
Minden lúgosító út közül a legizgalmasabb, az amiben a citrom fogyasztás favorizálják.
A citrom savas, gondolom ezért lúgosít jól.
A citromtól egyenes az út a méregtelenítéshez. Ami szintén gumicsont.
Nem méregteleníteni kell. Egyszerűen egészségesebben kellene élni. Nulla cukor fogyasztás mellett sok mozgás.Ezek után örömmel jelentem be, szombat óta a kutyánk csatlakozott ketósok családjába.
Nem kap több kutyakonzervet és száraz eledelt. A gyomrával vannak panaszai és némi allergiás viszketése is van.Az eledelének új összetétele. 70-80% nyers hús. A maradék párolt zöldség és ballasztanyag.
(A viszketés-vakarózás mértéke kettő nap alatt látványosan csökkent.)Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
nbg
senior tag
válasz Hieronymus #490 üzenetére
Hat jo, akkor nem foglalkozom vele...
Ujabb kerdes: elektrolit potlast megoldom a korabban linkelt porokkal, de mi a helyzet vitamin fronton? Salatat eszem gezdagon, de ugye a gyumolcsok nagy resze kiesik. Nezzek valami multivitamint esetleg?
[ Szerkesztve ]
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Cathfaern
nagyúr
Zöldségekben sokkal több vitamin van, mint a gyümölcsökben, gyümölcsök igazán sose voltak jó vitamin források. Ugye tipikus példa, miben van sok C vitamin? Sablon válasz, hogy narancs, citrom. Ehhez képest 100g citromban van 50mg, narancsban 60mg. Ezzel szemben tv paprikában 100mg.
Illetve húsokban is meglepően sok vitamin van. Itt egy összefoglaló, hogy milyen vitaminhoz mit érdemes enni: [link].
Másik oldalról egy multivitamin ártani nem árthat -
MODERÁTOR
válasz Cathfaern #492 üzenetére
Kilószámra kéne enni napi szinten a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy be tudjuk vinni a (télen) szükséges C vitamin mennyiséget. Pl myproteinnél lehet venni olcsón C kapszulát 1000mg-os kiszerelésben. Napi 2-3 szem elosztva elég kell, hogy legyen. Emellé 4-5000 egység D sem árt.
-
Cathfaern
nagyúr
C vitamin csak kiragadott példa volt, csak azt ismeri a legtöbb ember, azért azt hoztam. Másik oldalról elvileg ketogén étrend alatt kevesebb C vitaminra van szükség, pont mivel kevesebb a ballasztanyag és jobban fel tud szívódni. Zerocarb is pont ezért tud működni. De ezzel a részével én se álltam le (még?) kísérletezni, szedek én is C vitamint, igaz én csak napi 1000mg-t, nem látom értelmét a többnek (D-t még nem szedem, de tervben van majd télre, csak még keresnem kéne valami olyan verziót amit errefele is meg tudok venni és nem horror árú).
-
MODERÁTOR
-
Viszlát
addikt
válasz Cathfaern #462 üzenetére
Köszi a megerősítést és a tippeket is.
Az elmúlt héten kísérleteztem és volt 2-3 nap amikor 4-6 gramm közötti szénhidrátot fogyasztottam csak (hús és sajt), na ebből az lett, hogy a harmadik nap végére majd meghaltam valami édesért, pedig egyáltalán nem vagyok édesszájú. Következő nap visszavettem a tojást és a zöldségeket és helyreállt a dolog, úgyhogy szerintem maradok a napi 15-20 közötti bevitelnél, az egyelőre teljesen kényelmesen megy.
Két hét után egyébként 7.2kg mínusz, ez nagyon ígéretes, nyilván lassulni fog, de úgy, hogy tulajdonképpen nem szenvedek, nem számolom a kalóriákat, ez nagyon-nagyon jó eredmény szerintem. A következő két hét kihívás lesz, ügyfeleket látogatok, úgyhogy hotelből hotelbe, de próbálom előre eltervezni, hogy hol tudok étkezni és mit.
Ezt akartam is kérdezni, hogy a ketózis szempontjából ha esetleg becsúszik egy-két nem túl jó nap, akkor az milyen hatással van erre a folyamatra?
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
Scholes9
nagyúr
A gyümölcsben sok a fruktóz, emiatt magas vércukorszintet eredményez és hizlal is
Én nem eszem gyümölcsöt, ellenben napi ~ 30-40 deka friss zöldséget igen, ami sokkal jobb minden szempontból.
Ok, mondjuk testépítés szempontjából étkezem így
PS5 + PS VR2 <-> XSX <-> 65” S90C
-
Cathfaern
nagyúr
Igazából ketózis, mint fogyás szempontjából nem túl nagy probléma. Nyilván ekkor a vízveszteséget visszaszeded, szóval hirtelen felugrik 2-3 kiló, de amint visszaállsz ketoba, akkor újra lemegy pár nap alatt. Amint abbahagyod a szénhidrát evést, eltelik 16 óra, elfogy a szénhidrát és újra ketózis.
Az egészséges szempontjából már problémásabb. Hirtelen nagymennyiségű cukorral nem tud mit kezdeni a szervezet, nem fogják felhasználni a sejtek, szóval felmegy a vércukrod. Egészséges szervezetben aztán persze normalizálódik, de hirtelen nagy mennyiségű szénhidrát (pl. 15-20g / nap után megeszel 300g-ot egy nap) akár rosszulléthez is vezethet. Ráadásul itt tényleg stressz éri a szervezetet, mert ugye szénhidrátfogyasztásra könnyen átáll, de utána megint vissza kell állni zsírra, ami megterhelő. Mondjuk tapasztalatok alapján minél régebb óta ketozol, annál könnyebben áll vissza a szervezet. Illetve számolni kell hasfájással, hasmenéssel, hányingerrel és rosszulléttel is a hirtelen bevitt szénhidrát hatására.
Szóval a konkrét helyzetben mit tegyél:
a) az lenne az ideális, ha meg tudod oldani, hogy ketoban, vagy keto közelében maradj (napi 100g ch alatt). Némi tervezést igényelhet, de hotelekben hűtő biztos van, fel lehet tankolni kolbásszal, sajttal, tepertővel, és ezekkel ki lehet egészíteni a kajálásokat (mert pl. ebédnél nem eszed meg a köretet, mert semmi keto-barát nincs). Vagy viszel olajosmagvakat (mogyoró, mandula, tökmag, napraforgó), azt is lehet nassolni és sok kalória is, szóval éhes se leszel. Ha szereted "energiaitalnak" lehet vinni uht-s 2dl-es 30%-os tejszínt Nem kell hűteni és instant 600 kalória... De valószínűleg nem kell nagyon rápörögni, ugye keto alatt sokkal kevésbé probléma a rendszertelen evés, nekünk is volt olyan, hogy ettünk reggel, aztán utána este 9-kor, nem okozott igazán problémát. Amúgy (svédasztalos) hotelekben javasolt jól bereggelizni: rántotta, sült kolbász, sonkák, vaj mindig szokott lenni, ezekből gond nélkül be lehet tolni elég szép kalóriamennyiséget.
b) ha tudod, hogy nem fogod tudni megoldani, vagy nagyon kis esélye van annak, hogy meg tudd oldani az alacsony szénhidrátos étrendet (pl. ázsiába mész ahol azt se tudod mi amit megeszel, nem hogy mennyi benne a szénhidrát), akkor jobb ha előtte pár nappal kicsit feltöltesz. Mondjuk első nap 50g, második nap 80, harmadik nap 120g ch. Így a szervezet fokozatosan hozzá tud szokni a terheléshez, ha valami rosszullét előjön, az se ügyfeleknél (bár így kisebb is az esélye) és nem éri hirtelen sokk a szervezetet. Arra figyelj, hogy ha már visszaálltál szénhidrátos étkezésre, akkor maradj is abban amíg biztosan vissza nem tudsz állni, mert a folyamatos ki-be ugrálás sokkal rosszabb a szervezetnek, mint ha két hétig szénhidrátos üzemmódban működik. Illetve azért a "tömény" szénhidrátokat ekkor is célszerű kerülni (magas GI értékű dolgok, cukor, krumpli, fehér liszt, szóval kvázi úgy célszerű étkezni, mint ha cukorbeteg lennél).De amúgy szerintem ha az ember a tömény cukros és keményítős dolgokat elkerüli, akkor annyira nem nagy kunszt 100g alatt maradni. És ha az embernek van befolyása arra, hogy mit választ kajálásoknál, akkor ez megoldható (zöldségköret vagy csak saláta / savanyúság, desszertet nem kérni, stb... ).
Illetve tapasztalatok alapján ha étkezésnél csodálkoznak, hogy adott dolgot miért nem eszik az ember, akkor nem célszerű ketózisról elkezdeni regélni, mert nem fogják megérteni Alacsony szénhidrátos diétára, esetleg cukorbeteg rokonra lehet hivatkozni, azzal nagyjából már mindenki találkozott valamilyen formában, és akkor az "omg meg fogsz halni" reakciók helyett elég a "nahát, én tuti nem tudnám elhagyni ezeket" reakciókkal kell csak megküzdeni
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Háztartási gépek
- Limitált ideig ingyen kipróbálható az Assassin's Creed: Mirage
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tippmix
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- További aktív témák...
- Google Chromecast Audio - Új és használt darabok
- Motorola Edge 40 8/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X5 Pro 8/256gb - Újszerű akár beszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128gb Gold - Karcos, kis hiba, akku 85%, Yettel függő, akár beszámítással
- Apple Watch 9 45mm Cellular Silver/Storm Blue M/L - Új, bontatlan, garanciális akár beszámítással