Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • gejala

  senior tag

  Idén biztosan nem lesz vége a járványnak, őszre várható a második kör. Ha jövő nyárra lesz oltás, a jövő év már nyugisabb lehet.
  De az aug/szept megjelenés reális. Gondolom lesz majd ajándék CP2077 is.

  [ Szerkesztve ]

 • Cifu

  nagyúr

  remélem a 8 nm-t választják mert az kb 10 % teljesítmény és fogyasztás.

  1.: Az RDNA1 7nm, a Turing 12nm, mégis kb. azonos a teljesítmény per fogyasztás arány. Szóval a gyártástechnológia nem minden.
  2.: Jelen esetben egyetértek Abu85-el, az nVidia az utóbbi időben nagyon energiahatékony konstrukciókat rakott le az asztalra. Feltehetően 10nm-en is versenyképes lesz a várható AMD RDNA2 és az Intel Xe konkurenciával, szóval árhatékonyságra fog törekedni, ami nem teszi indokolttá a 8nm-en való gyártást.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Teljesen mindegy, hogy 8 vagy 10 nm. Amit a Samsung közöl az vagy valami ARM tesztdizájn, vagy gyűrűs oszcillátor. A half-node-ok igazából a gyakorlatban igazán minimális előnnyel rendelkeznek a full-node párjukhoz képest. Egy komplex lapka nem csak egyszerű áramkörökből áll.

  (#9) Cifu: Éppenséggel jó lenne a 7 nm, mert azért az mégis egy full-node, és komoly tranzisztorsűrűséget ad. De a TSMC-nél túl kevés a leköthető kapacitás, mert licitálni kell érte az AMD-vel, az Apple-lel és a Qualcommal, vagyis az NVIDIA csak a maradékra tud pályázni. Nem tudnak annyi pénzt ajánlani, amit az előbbi trió, mert nem neveznek olyan piacokra. A Samsung pedig kockázatos. Sose gyártottak ám nagy és komplex lapkákat. Ez eleve nagy hibaforrás, pláne egy új node-on, amit kevésbé ismernek, mint a 10 nm-t, vagy annak a half-node-ját. Szóval szerintem a 10 nm leginkább azért lehet kézenfekvő, mert ismeri a Samsung, jó ideje gyárt rajta, és ez jó kísérlet lesz számukra is. De persze az NV-nek fontos a hibaforrások minimalizálása, tehát a legbiztosabb és gyakorlatban is elérhető relatíve modern node a Samsung 10 nm-es eljárása.

  [ Szerkesztve ]

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

Hozzászólok Aktív témák