Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • sgery

  őstag

  Annó nekem is volt fél évig egy ilyen gépem, mindent megkóstoltam rajta ami akkor elérhető volt és ízlett is.
  Aztán megnyílt a délinél a ecocaffe, ott rájöttem hogy amit eddig ittam az nem is kávé volt. Igazából köze sincs hozzá. Olyan mint egy kannás bort hasonlítani egy jégborhoz vagy bármilyen termelő átlagos 2e-res árkategóriájú borához.
  Ahogy minden másban is (zene minősége, ételek - mert aki meg tudja enni a teletál stb.. ételeit annak minden mindegy... - stb...) úgy itt is akinek ez megfelel annak nagyon jó cucc, bár kicsit drága ahhoz képest milyen minőséget produkál.
  Szóval mikor rájöttem mi az a kávé, vettem egy gaggia baby twin gépet, egy örlőt hozzá, tampert meg ami kell és azóta élvezem a jobbnál jobb kávékat :) Bárki bármit mond, jó kávét csak úgy lehet csinálni, ha frissen őrlöd a minőségi kávét és azt úgy főzöd le ahogy az adott kávé igényli. Akár kotyogóson is lehet mennyei ízeket kihozni ha frissen őrlöd a hozzá való kávét.
  Az ilyen kakaó és nestea pedig külön vicc kategória, iszonyatos árat kérnek el egy börgre löttyért :(

  Azért nézzük az árakat is, mit hisznek olcsónak az emberek: (piaci árak minden esetben. ahogy a DG is kapható a kínain olcsón, úgy kávét is vehetsz olcsóbban...)
  DG esetén:
  - Bekerülési költség: 10-50e között kinézettől függően
  - 1 kávé lefőzése feketén: 90-100 Ft
  - 1 kávé lefőzése tejesen: 180-200 Ft
  - Íze: 10/2
  - Bonyolultság, lefőzési idő: 10/10 (mármint pozitív értelemben)
  Átlagos kávégép és őrlő
  - Bekerülési költség: 40-100e között
  - 1 kávé lefőzése feketén: 42->98 Ft (közepes de már nagyon jó minőség -> a legjobbak közül)
  - 1 kávé lefőzése tejesen: 72->128Ft (minőség ugyanaz, bio tejjel)
  - Bonyolultság, lefőzési idő: 10/2
  Amivel elérhetsz bármit gép szett:
  - Bekerülési költség: 180-200e Ft
  - Árak az előzővel megegyezően

  Nézzük akkor mi is az olcsó?
  Kávénak nevezett valami fekete, napi 2 fogyasztás éves szinten: 65 700 Ft
  Szintén csak tejesen: 131 400 Ft

  Közepes, de már nagyon jó minőség feletti kávé feketén: 30 660 Ft
  Ugyanez tejesen: 52 560 Ft

  Álmaid kávéja feketén: 71 540 Ft
  Ugyanez tejjel: 93 440 Ft

  Erről ennyit. Persze cserébe tudnod kell, hogyan őröld, tamperold, hány fokon főzd le, a gépet elő kell melegíteni, tejet kell gőzölni és tárolni, több a karbantartási ideje is (költsége attól függően milyen minőséget vettél) a kérdés az, megéri-e. Nálam nem kérdés :)
  Esetleg még ide tenném a környezeti kár kártyát is. Éves szinten 730/1460 db kapszulát dobsz ki amit vagy elégetnek vagy hegyoldallá alakul. A zaccot a növényeknek is adhatod, komposztálhatod, a kerti hulladékkal is leadhatod, bőrradirként is jó tehát nem készül újabb ürömi hegy... Akkor már legalább nespresso (ízben az sem jobb) az legalább aluminiumban van.

  Köztes kategória az automata gép, csak abba kár a drága kávé, úgysem azt adja ki belőle amit kéne :(
  Meg az bizony gyakran lesz szervizben ami igencsak drága...

  A cikket persze köszönjük, ez csak az én véleményem a kávéról :)

  FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)

 • sgery

  őstag

  válasz dabadab #56 üzenetére

  Eco-nál is mindig más az éppen főzött kávé, de valóban inkább francia pörkölés felé hajlik.
  Én igazából csak tejjel szeretem a kávét, nem sokkal csak ami még pont megfelelő hozzá.
  Amúgy az eco kávét nagyon nehezen tudom lefőzni, mostanában a casino moccától rendelek előtte pedig kávékalmár volt, előbbi sokkal jobban bejön.
  Egyébként aktuális ízlés kérdése, mert a Julius Meinl Trieszti pörkölése nekem az abszolút legjobb kávé, pedig az erős olasz pörkölésű, csak sajnos itthon nem kapható, a legutóbbi 1kg-os amit triesztben vettem az pedig már rég elfogyott :( Ár arányban amúgy az verhetetlen, amikor vettem 5800Ft volt 1 kg.

  Ha már kávé és Olaszország, Triesztben (aki nem tudja az Illy központja ami pedig Magyar származású amúgy) egyáltalán nem finom a kávé. Ahol csak tudtam kávét ittam, napi 8 is lecsúszott. Az itthoni jobb kávézókhoz köze sem volt egyiknek sem. Hanyagul főzték le, semmi érzékük nem volt hozzá. Viszont úgy itták mint a vizet és minden sarkon kávézó volt. Kíváncsi lennék ha egy Olasz elé odatennék egy kávét az espresso embassy-tól akkor mit szólna hozzá.

  FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)

 • sgery

  őstag

  válasz sing1ep1ayer #65 üzenetére

  Nem áttéríteni akarom az embereket, elmondtam az én álláspontom, ennyi :)
  Amúgy nem kell a legdrágább szettet venni, simán kihozható 30-40e-ből is egy olyan pakk amivel már igazán jókat lehet készíteni (sőt, 20-25-ből is, egy jó kotyogós + használt őrlő). Aki pedig egy mutatósabb DG gépet vesz az is elkölt ennyit. De tény, utóbbival jóval egyszerűbb, nekem is sok gyakorlás volt mire kitanultam és most is ha más kávét töltök a darálóba legalább 3-4 lefőzés kell mire eltalálom a beállítást. És nem csak a lefőzés hanem az utána lévő takarítás is időigényes.
  Ahogy írtam, kávébabot is vehetsz olcsóbban ahogy kapszulát is. 3e-ért is kapni már jó félét, 6e-ért pedig nagyon jót.
  A fenntartási költség karbantartás kérdése. Ha egy drága gépet veszel és karbantartod nagyon sokáig kiszolgál (én 2 éve vettem használtan és pont olyan mint újkorában). De ehhez megfelelő vizet kell rakni bele, minden lefőzés után vakszűrővel átmosni, hetente pici vegyszerrel is átmosni a fejrészt és pár havonta vízkötleníteni. DG piccolo amúgy szerintem elnyűhetetlen, ami nekem volt az az egyik kollégám vette meg tőlem szintén kb 2 éve, azóta semmit sem foglalkozott vele csak naponta használja. Áll a mocsok benne, a víztartály alján vízkő, sose vízkőtlenítette és hibátlanul működik.
  Amúgy régen lemértem mikor még új volt a gép, a kijövő víz 60-70 fok közötti volt a gyári 80-90 helyett és nem hiszem, hogy hibás volt, mert a profi gépeknek is kell bemelegedési idő, hogy megfelelő hőfokot adjanak le (kb 10-15perc), a DG meg 5 perc után kikapcsol, be sem lehet melegíteni rendesen.

  Szumma: mindenki azt vesz ami ízlik neki és amennyit rászán :) Ha pedig érdekel a kávé, kezd azzal, hogy elmész a embassyba vagy a tamp&pull-ba vagy más igazán komoly kávézóba (nem összekeverendő a starbucks és társaival) és megkóstolod a neked tetszőt. Lehet, hogy a DG jobban fog ízleni utána is, ki tudja :)

  FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés