2019. augusztus 17., szombat

Hozzászólások

(#1) csakegyjoci


csakegyjoci
(tag)

Minden nap olvashatunk egy újabb olyan cikket,hogy valamelyik számomra teljesen ismeretlen gyártó hamarosan piacra dob egy OLED vagy egy Ultra HD televíziót.

Azon is meglepődtem,hogy még Smart rendszere is van. Eléggé elmaradott Smart rendszer lehet. :Y

(#2) Sanci38


Sanci38
(Ármester)

Én inkább megvárok egy Backlight vagy Oled UHD-t. Pár év, addig CRT-vel is ki lehet birni...
Viszont vásárlóknak jót tesz az árverseny. hatszámjegyű forintösszegért hamarabb akad vásárlóerő is.

(#3) bteebi


bteebi
(addikt)

Panel lottó már itt is? :F Miért nem lehet csak egy gyártó paneljeire alapozni? Gondolom gyártási volumenbeli probléma, de ez akkor is gáz.

Az amúgy elég vicces, hogy egy 84"-os 4K panel az tulajdonképp egy az egyben 4 db 42"-os FHD panel. Oké, valamivel több, mint négyszer annyira drága (több veszteség), de akkor sem kellene horror áron mérni az "újdonságot". Ne fogják az egészet az elektronikára :N...

Amúgy ennyi erővel már jöhetne a 8K is 168"-on :N, mondjuk az már valószínűleg nagyobb, mint amekkora táblákat le tudnak gyártani :DDD. Mindenesetre szép lenne a nappaliban egy 4 méter képátlójú, néhány kW fogyasztású TV. EDGE LED kivitelben pláne jó lenne :)).

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#4) Slade92 válasza bteebi (#3) üzenetére


Slade92
(aktív tag)

És mégis ki vesz majd ilyen TV-t?Mert konkrétan semmi tartalom nincs ilyen felbontásba...

(#5) orbano válasza bteebi (#3) üzenetére


orbano
(félisten)

tudod mennyibe kerül egy ilyen gyártósort kifejleszteni, majd legyártani, beallitani, stb?

milyen panel lottóról beszélsz? a két kicsiben auo, a nagyban lg. ha ilyen lenne a lottó, sokkal több milliomos lenne :D gyanjtom az auo nem gyárt 84 colos panelt. ez nem pizza :D

A vér nem válik VAZZE!™

(#6) orbano válasza Slade92 (#4) üzenetére


orbano
(félisten)

én, mert a TV-rol gépezek itthon....

A vér nem válik VAZZE!™

(#7) bteebi válasza orbano (#5) üzenetére


bteebi
(addikt)

Nem tudom, de szerintem te se - nyilván k nagyon sokba kerül egy gyártósor, de ez ugyanúgy nem érdekel engem, mint ahogy a gyártókat se az, hogy esetleg sokallok félmillát kiadni egy tévéért, vagy hogy túl nagy a haszonkulcsuk egy-egy modellen :).

Amúgy mea culpa, nem volt időm végigolvasni a cikket, csak azt láttam, hogy 2 beszállító van, azt már nem, hogy adott típushoz csak egyféle panel van. Ezt benéztem :B. Így viszont tényleg minden rendben van :).

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#8) orbano válasza bteebi (#7) üzenetére


orbano
(félisten)

az egy dolog, hogy neked túl drága (ahogy nyilván nekem is), az pediug megint egy másik dolog, hogy "nem kellene horror áron mérni". de kell. ha nincs ki megfizesse az újdonságok magas árát, akkor feltehetőleg lassabb lenne a fejlődés, és 3x annyi ideig várhatnál egy adott nívójú, de megfizethető árú készülékre.

A vér nem válik VAZZE!™

(#9) dezz válasza bteebi (#3) üzenetére


dezz
(nagyúr)

"Az amúgy elég vicces, hogy egy 84"-os 4K panel az tulajdonképp egy az egyben 4 db 42"-os FHD panel. Oké, valamivel több, mint négyszer annyira drága (több veszteség), de akkor sem kellene horror áron mérni az "újdonságot". Ne fogják az egészet az elektronikára :N ..."

Nem egészen... A vezérlővonalak közösek az egész 4K-s panelre, és mivel egyben kell frissíteni és meghajtani rajta a képet (nem 4db FHD panelon, függetlenül, párhuzamosan), az egyes szubpixeleket 4x gyorsabban kell tudni elérni és egyszerre 2x annyit kell frissíteni (egész sor), továbbá 4x annyi szubpixelnél (teljes panel felszín) tartani stabilan a tápfeszültségeket, stb. Mindezek miatt más alapanyagokat használnak fel, mint az FHD panel esetén.

A legfontosabb ezek közül a japán JST által kifejlesztett indium gallium zinc oxide alapú TFT réteg (IGZO), amit kb. minden 4K panelgyártó licencelt.

A panelmeghajtó elektronikának is 4x annyi pixellel kell dolgoznia, mint eddig.

Az persze igaz, hogy ennyivel azért nem kerül többe - legalábbis, ha végre valódi tömeggyártásba kerül. De hát profitálni akarnak az újabb fejlesztésekből, nem hogy évek alatt visszahozni még a fejlesztési költségeket is. Idővel minimálisan lesz csak drágább, mint az FHD. Kérdés, mennyi ez az idő?

És mikor jön OLED-ben?

(#4) Slade92: De, van. Mint más is írta, gépről is meg lehet hajtani, de filmek is elérhetőek. Sok újabb film már 4K kamerákkal készül. Az CGI-s filmeket/effekteket pedig újra lehet renderelni 4K-ban.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.