Hirdetés

2019. július 23., kedd

Hozzászólások

(#1) DaveJr


DaveJr
(őstag)

Egy 40"-os már ma jöhetne a lakásba:)

Isten és a programozók versenyt futnak egymással. A programozók egyre hülyebiztosabb programokat készítenek, Isten pedig egyre hülyébb embereket.

(#2) jedis


jedis
(őstag)

Ha csak nem jön valami forradalmian új technológia, az OLED tarolni fog.

Ha az autópályán haladván, egyszer csak vészjósló mennydörgést hallasz magad mögött, és hátratekintvén egy nagy feketeség közelít feléd ezerrel, ne hidd azt hogy egy viharfelhő vett üldözőbe !

(#3) jedis válasza DaveJr (#1) üzenetére


jedis
(őstag)

Jahh . Sokan vagyunk úgy, hogy kötött a méret, mert pl. egy nappali szekrénybe lesz betéve, ahol a méret adott. Én is pont azért vettem "csak" 43"-ost, mert nagyobb nem fért be. :D

Ha az autópályán haladván, egyszer csak vészjósló mennydörgést hallasz magad mögött, és hátratekintvén egy nagy feketeség közelít feléd ezerrel, ne hidd azt hogy egy viharfelhő vett üldözőbe !

(#4) Corvin0716


Corvin0716
(kvázi-tag)

Állítólag elhangzott... :DDD A "Product Plan"-en meg biztos csak elfelejtettek feltüntetni egy ilyen meghatározó lépést. Biztos jó lesz a 8k-s tv is, kár a mi szolgáltatónk még mindig azzal hírdeti magát, hogy a csatornái harmada már fhd. :U

(#5) Luck Dragon


Luck Dragon
(PH! kedvence)

Végre, jönnek a kisebbek. Csak kár hogy még ilyen sokat kell rá várnunk. :N

Corvin0716
És gondolod hogy otthoni felhasználás a célközönség?

Mi amikor készítettük ezeket a nagy kiterjedésű képátlókkal rendelkező készülékeket (Philips) legfőbb kép a megrendelők száma oktatási központok,stúdiók (itt belefoglalja a tervezési rátákat) , előadó termek és egyéb informatikai központok voltak. Ahol van olyan informatikai háttér ami a teljes megjelenítést ki tudják használni.

[ Szerkesztve ]

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro Lte. Android One.

(#6) elefant válasza Corvin0716 (#4) üzenetére


elefant
(HÁZIGAZDA)

hát nézd nem én találtam ki

(#7) Zanik


Zanik
(PH! addikt)

Legyen inkább az 50-55"-os méret olcsóbb. :U

Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82

(#8) berVi válasza Corvin0716 (#4) üzenetére


berVi
(senior tag)

Szerinted a félig nyilvános infó hogyan terjed, slide-okon? Nem, az előadó elkottyintja szünetben.

(#9) Luck Dragon válasza Zanik (#7) üzenetére


Luck Dragon
(PH! kedvence)

Ez sajnos nem mostanában bekövetkezni, Főleg ha jönnek a kisebb méretben akkor a piac átalakulóban lesz, elindul a felvásárlási dömpingár ,akkor butaság lenne ezeknek a méretekben lévő készülékeknek az árát csökkenteni.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro Lte. Android One.

(#10) Tigerclaw válasza jedis (#2) üzenetére


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Nem hiszem hogy cél lenne az OLED tarolása, maximum a prémium szegmensben és később a felső kategóriában...hacsak nem sokkal olcsóbb gyártani a jelenlegi nem OLED panelekhez képest. Vannak nekik szép IPS és VA paneleik az alsó és közép kategóriába. A másik lehetőség az OLED szélesebb körű terjedésére az, ha kifejlesztenek egy új panelt ami az OLED-től is sokkal jobb. Jelenleg persze még évekig gyorsan nőhet az OLED tévék száma százalékosan, mert olyan kevés van.

A kisebb és nagyobb méret az azoknak szól, akiknél a magasabb ár nem probléma, de valamiért a jelenlegi méretpalettán lévő modellek túl kicsik, vagy túl nagyok.

A 8k még nagyon nagyon értelmetlen kategória, de ott problémát okozhat, hogy az ügyfelek max. nagyobb felbontást akarnak, nem nagyobb TV-t, szóval ugyanabban a 40-70 inches méretben kell mozogniuk, ahol az FHD és 4k idején is tették/teszik.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#11) z123456z


z123456z
(fanatikus tag)

Szerintem meg hamarosan érkeznek a 18:9-es képarányú tévék, a telefonok mintájára. :D

(#12) Corvin0716 válasza Luck Dragon (#5) üzenetére


Corvin0716
(kvázi-tag)

Nem gondolom, csak tetszik a kontraszt.

elefant: Nem is mondtam ilyet.

berVi: Hogy tud valami "félig nyilvános" lenni? Vagy titkos és akkor mindenki hallgat, vagy nyilvános és akkor egyértelműen közzéteszik. Amennyire én látom a "félig nyilvános" út a feltételezések, félreértések és tévhitek sztrádája. Amúgy meg pár hete volt itt a ph-n cikk róla, hogy ne is számítsunk ilyen téren áttörésre az oledektől...

(#13) komi77


komi77
(senior tag)

Mondtam én, hogy ne angolul tanuljunk. Most írathatom be a gyerekeket koreai meg japán nyelviskolába, aztán irány a távol-kelet. Igaz, hogy sem Dél-Kora, sem Japán nem egy rakéta biztos ország :DD Viszont itthon nincs egy normális szolgáltató sem aki legalább 4k-ban tolná. Átköltözünk inkább, ott már 8k-ban gondolkodnak. :DDD

Szegény ember kézzel nőz.

(#14) c4


c4
(őstag)

Nem tudom, hogy kalkulálnak, de gyakorlatilag még a 4 éves panelekkel is árulnak tévéket újonnan. Nem cserélgetik az emberek már évente a tévét, nem is látják a különbséget először is, másodszor nincs tartalom, amin láthatná. 4K HDR adás nem nagyon van a világban. De világszinten biztos elfogy ezekből az ultradrága tévékből is valamennyi.

(#15) Balika911 válasza z123456z (#11) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Inkább 21:9, de azt adnám nagyon.

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#16) bteebi


bteebi
(PH! addikt)

Szóval 3 év múlva talán lesz 40"-os is. Remek... Mondjuk még mindig jobb, mint a semmi. A 80" 8K mondjuk várós (tulajdonképp 40" 4K), bár az árát inkább nem szeretném tudni :DDD.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#17) Luck Dragon válasza Balika911 (#15) üzenetére


Luck Dragon
(PH! kedvence)

Volt is ilyen,nem is olyan régen. Philips Cinema , de nem nagyon volt vevőköre.

[ Szerkesztve ]

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro Lte. Android One.

(#18) powerup2 válasza bteebi (#16) üzenetére


powerup2
(őstag)

Már azért 55 is van jó árba oled tv lg egész jó áron adja és a kép :P ezért is vettem lg oled tv-ét az előző tv is lg volt és 8 év után cseréltem :)

(#20) sixpak válasza Luck Dragon (#17) üzenetére


sixpak
(PH! kedvence)

LG-nek van most is, 105UC9....igaz, nem occsó.
Philipsel az volt a baj, hogy kicsi volt, nem emlékszem pontosan, de valahol 50 és 60 inch között volt a méret, ami 21:9-es képaránynál nem olyan nagy....70-80 inch közötti lehet frankó.

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#21) z123456z válasza Balika911 (#15) üzenetére


z123456z
(fanatikus tag)

Olyan volt már, de megbukott. Szerintem is a méret miatt. Arról nem is beszélve, hogy a régi ( 4:3 ) műsorok ekkorára nyújtása még a Philipsnek ( az eredeti ) sem ment, pedig ők kezelték legjobban a nyújtást. 18:9 mellett több érv is szólna, legalább is az eszköz gyártók részéről. Pl ott van, amit már előttem is említettek, hogy 8k és 4k között nem is látják a különbséget az átlagfelhasználók, átlagos otthoni körülmények között semmiképpen. De szerintem ez igaz az fhd/uhd viszonyra is, átlagos otthoni körülmények között. Ergo a 8k nem több, mint erő demó.
Viszont a 18:9- re a mai műsorok többsége észrevétlenül nyújtható, a mozifilmek kisebb veszteséggel megjeleníthetők, nem tűnne marha kicsinek a kép. A technológia megvan, a telefonok pár év alatt elterjesztik, az alatt pont átállnak sokan ( felhasználó és tartalom gyártók, szolgáltatok ) a 4k- ra, aztán megjelennek ezzel, és kezdhetsz mindent elölről.

(#22) bteebi válasza powerup2 (#18) üzenetére


bteebi
(PH! addikt)

Azért az az egész jó ár is elég drága még, persze minden relatív. Ráadásul az ferde/görbetévé, és "csak" FHD (ami mondjuk pont elég lehet még akkora méretben). De tény, OLED, nagyon jó képminőséggel :).

#21: Szerintem meg ne torzítsanak... Mondjuk érdemes lenne látni, de aligha lenne jó. Amúgy már a 16:9 is elég WS már, és a ritka 4:3-as adások (régi filmek például) még bénábban néznének ki, és szerintem a mozifilmek méretén se nyerne túl sokat az ember. Persze tesztelni, látni kellene, viszont látatlanban én elég szkeptikus vagyok... Egyébként ha már a 16:9-et lehet 2:1-re torzítani, akkor a 21:9-et is lehet(ne valamelyest). Hangyányi zoommal és levágással kész is lenne a 16:9 :).

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#23) Lacok


Lacok
(őstag)

Az OLED monitorokról még mindíg semmi. :(((

(#24) sixpak válasza z123456z (#21) üzenetére


sixpak
(PH! kedvence)

18:9 egy elb@szott mutáns, maradjon meg csak telefon szinten. :D
Az emberek legtöbbször filmeket/sorozatokat néznek a tévén, az meg 1,78/1,85:1 (16:9) vagy 2,35:1 (21:9).
Jöjjenek a 21:9 tévék normális méretben, elérhető áron, ezt várom/várjuk régóta.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#25) Balika911 válasza Lacok (#23) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Mert monitornak a tévékből kiindulva egy rakás szar, azért. :) Azok nem tudnak normális fehéret (már nagyon világos képnél is szürkülnek, nemcsak a B6 amit visszaküldtem tavaly, hanem az idei B7 is), és az image retention is probléma.

(#24) sixpak: Én is veled értek egyet.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#26) Segal


Segal
(PH! addikt)

Az a kepen nem 80 col hanem 8x col tehat nem 80 lesz az hanem 80-89 kozotti csak nyilvan meg nem leplezik le de a 10. generacios lg panelgyarnak pont ez volt a lenyege hogy nagyobb meretet tudjon eloallitani.
Ez illik is a kepbe mert ha lejon a szalagrol a 8x colos 8k tv azt negybe is lehet vagni es igy lehet belole 4 darab 4x colos 4k tv is.
Szerintem 84 colos lesz a 8k tv mert abbol 42 colos 4k tv-ket is ki lehet vagni.

(#27) headhunter


headhunter
(PH! addikt)

8K-ban 40", monitornak talán megfelelő méret... [link]

[ Szerkesztve ]

(#28) headhunter válasza headhunter (#27) üzenetére


headhunter
(PH! addikt)

Téves hozzászólás, benéztem a címet! (80" 8K, nem 40")

(#29) powerup2 válasza bteebi (#22) üzenetére


powerup2
(őstag)

2 évet vártam a tv vásárlással mert már úgy éreztem a mostani oled tv-k már elég jók szóval 2 éve sporoltam rá :) valóban nem olcsó de amit látok az kárpotol :) én még a mai napig ledöbbenek a képen pedig 2 hete van meg már csak az xbox one x hiányzik hozzá meg egy kisebb házimozi és tökéletes minden.

(#30) MeszesKPT


MeszesKPT
(fanatikus tag)

OLED monitor jöhetne már. 40" 2160p valami sync technológiával megfejelve tökéletes lenne.

(#31) powerup2 válasza MeszesKPT (#30) üzenetére


powerup2
(őstag)

Hát az még odébb van valami modon nem akarnak jönni az oled monitorok :(

(#32) Balika911 válasza powerup2 (#31) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

#25
De kösd rá a tévédet egy számítógépre, és hamar meglátod, miért. Legalább a fehérszinttel kezdeni kell valamit, hogy ez a technológia monitorban is használható legyen.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#33) powerup2 válasza Balika911 (#32) üzenetére


powerup2
(őstag)

Úgy van és kalibrálva van és tökéletes a fehér is meg a fekete :)

(#34) BiP


BiP
(PH! nagyúr)

Annak a 40"-nak most kéne jönnie - legalábbis ha valóban az elterjesztés a cél. De láthatóan nem az. Vagy legalábbis még nem most.

(#35) powerup2 válasza BiP (#34) üzenetére


powerup2
(őstag)

Amúgy én 55" vettem de mig nem tettem fel a falra néztem uristen mekkora most hogy a falon van nem is tünik nagynak

(#36) bteebi válasza BiP (#34) üzenetére


bteebi
(PH! addikt)

Valószínűleg az jött ki a szimulációkból, hogy így éri meg jobban :DDD. Meg talán nem is tudnák másképp ütemezni. A nagyobb modellekkel több hasznot zsebelnek be, aztán amikor már majd nő a kapacitásuk, akkor gyárthatnak kisebb modelleket, amiknek elég nagy sikere lehet majd. 40" körüli méretben szerintem 250k alatti árcédula lesz majd (kiindulva a legolcsóbb 55"-os modelljük 350k-ig beeső árából), pláne 3 év múlva. Az már nem lenne nagyon rossz, pláne ha majd 200k alá is benéz.

#35: Az 55" szerintem még nem olyan nagy. Én legalábbis nagyon gyorsan megszoktam (sajnos nem OLED-ben :) ). Időnként persze úgy vagyok vele, hogy tényleg hatalmas :), de simán el tudnék képzelni helyette egy 70-75"-osat. Pláne OLED-ben :DDD.

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#37) TeeJay válasza powerup2 (#31) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

persze mert statikus témát nem tud hosszú távon megjeleníteni mivel beég...

Telenor KÖKI pár hete hoztak egy Note8-at ami bemutató telefon tehát kb. egész nap megy a kijelző amíg nyitva van az üzlet
már olyan szépen be van égve hogy siralmas...
mellette az S8 meg már kb. kukába való
amíg nem tudnak mit kezdeni a beégéssel addig kár erőltetni, TV-nek is érdekes lesz a TV logók miatt

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#38) Segal válasza bteebi (#36) üzenetére


Segal
(PH! addikt)

Jelenleg max a 77est lehetne vagni de meg abbol sem jonne ki a 40 colos... Na most a 77est sokmillioert lehet eladni mig ha negybe vagnak akkor az ilyen 40 col korulieket csak max 300 korul lehetne eladni ami meg negyszerezve is 1.2 millio. Masreszt onnantol az 55os eladasa is csokkenne mert ha ma valaki mindenkepp szeretne egy oledet akkor kenytelen azt venni de amugy meg lenne kissebb alternativa ami megintcsak negativan hat a haszonra.

(#39) Nemir Ombe válasza TeeJay (#37) üzenetére


Nemir Ombe
(PH! kedvence)

"hoztak egy Note8-at"

Ne is foglalkozz vele, hogy tök más technológia .... ;] :D

Hmm ....

(#40) powerup2 válasza TeeJay (#37) üzenetére


powerup2
(őstag)

4 óránkét a tv-nek van egy funkciója ami pont ezért van hogy ne égjen be

(#41) Balika911 válasza powerup2 (#33) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Ez elég fura, mert én az OLED Light-ot 100-ra állítva se bírtam se a B6-ból, se a B7-ből teljes képernyős fehéret kihozni, csak nagyon világos szürkét. De úgy meg a részletek vesztek el a sötét részeken. Illetve az ABL miatt továbbra is szürkültek picit a jórészt világos képek, miközben a jórészt sötét képeken megjelenő világosabb részek meg kiégették a szemem.

Filmeknél, játékoknál ezt nemigen vettem észre (animációs filmeknél, havas jeleneteknél odafigyelve a B7-re azért feltűnt), de monitorként "2D-ben" botrányos volt mindkettő.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#42) powerup2 válasza Balika911 (#41) üzenetére


powerup2
(őstag)

Filmezésre van a tv most csak addig van gépre kötve mig nem lesz valami lejátszó ami viszi hálozatból a filmeket ezért kell az xbox ami remélem viszi is a HEVC kodolású videókat. Majd kell egy monitor de az nem lesz egy nagy összeg.

(#43) TeeJay válasza Nemir Ombe (#39) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

ok LG WOLED-et gyárt a telefonban meg AMOLED van
de ha nem égne be már évek óta lenne OLED monitor otthonra...

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#44) Nemir Ombe válasza TeeJay (#43) üzenetére


Nemir Ombe
(PH! kedvence)

Értem én .... és ezek szerint csak azért nincs 55" alatt mert beég(ne) .... érdekes .... ;] :D

Hmm ....

(#45) Reggie0 válasza Nemir Ombe (#44) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

De van, csak nem evek ota.

(#30) MeszesKPT: Mar megjott.

[ Szerkesztve ]

(#46) TeeJay válasza Nemir Ombe (#44) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

Én nem a méretről beszéltem hanem hogy azért nincs sok OLED monitor mert statikus témát nehezen tud beégés nélkül megjeleníteni

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#47) Balika911 válasza powerup2 (#42) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Nem tudom, milyen tévét vettél, de a tapasztalataid után elkezdtem kutakodni, és a C7-ről ezt írták itt:
"Yes, in pc mode with oled light at 35 and contrast at 85 there is NO ABL, no matter what is on the screen."

Hmmm, lehet, nem sokáig marad meg a Samsung LCD-m? :)

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#48) Johnny198612


Johnny198612
(tag)

Jobban orultem volna, ha elobb jonnek a kisebb panelek. Sony A1 ara megzuhant szepen, most kb. mindenhol 720k-ert lehet kapni az 55"-t, az ev eleji ~1millio helyett.
Ugyanez kb. 48-as meretben jovore mar bestbuy lehetne ezzel a technologiaval mondjuk 400 korul. Es meg a szekrenyben is elferne.

(#49) bteebi válasza Segal (#38) üzenetére


bteebi
(PH! addikt)

40-es nem, de 38,5-es igen, az se rossz. Valamelyest csökkenteni lehetne vele a selejtarányt szerintem, de ezzel együtt se igen érné meg, az általad is mondottak miatt (egyébként erre utaltam én is fentebb - nem csináltak kisebbet, mert minden bizonnyal nem érte volna meg nekik). Tegyük hozzá, hogy 40"-osból sokkal többet el tudnak majd adni, mint 80-asból, de talán még így is kevesebb profitot fognak termelni a kisebb méretű modellekkel. A 40-es és az 55-ös között egyébként hatalmas méretbeli különbség van, és szerintem a legtöbb (vagy legalábbis viszonylag sok) ember, aki OLED-et akar, az szíve szerint legalább 55"-osat venne, szóval nem feltétlenül csökkenne nagyon sokat az 55"-os OLED-ek eladása, talán csak akkor, ha 40" helyett 47-50"-os képátlójú modellek is lennének.

Ettől függetlenül persze van értelme a kisebb méretnek is, már csak az ára miatt is. 26-32"-ig simán lemehetnének vele, meg persze lehetnének már végre OLED monitorok is :). (Persze volt már, de az nem az, amire én gondoltam.)

#43: Az AM csak aktív mátrixot jelent, ami a vezérlés típusát adja meg, és nem csak az RGB OLED-re (Samu-féle "AMOLED"), hanem az LG WRGB/WOLED-jére is teljesül, akár csak gyakorlatilag az összes LCD paneltípusra. Passzív mátrixos vezérlést normális kijelzőknél valószínűleg már vagy 10-15 éve nem használnak (nem kultiválja a nagyobb felbontást), bár javítsanak ki az okosok, ha tévednék :B.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#50) TeeJay válasza bteebi (#49) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

Nemir írta hogy amit telefonba láttam Samsung AMOLED kijelző az teljesen más mint az LG TV-ben lévő...
erre írtam hogy egyik RGB OLED másik meg WOLED
de ha az RGB be tud égni pár hét alatt akkor a WOLED is elvileg bár mivel nem volt még LG OLED a kezeim közt nem tudom...

nos a Samsung Note 8 pár hétnyi kirakati telefonként csodásan beégett
ezek alapján OLED monitor még jó ideig nem fog jönni mert bármit használsz rajta főleg statikus
és csodásan bele tudna égni

elég csak napi pár óra Photoshop vagy videószerkeztés
netán böngészés vagy bármi ami nem film vagy játék
azonnal be tudnak égni a tálca ikonok meg minden szinte

monitornak jó az IPS+LED OLED meg majd megy TV-be
bár ott sem tudom hogy a TV csatorna logók mennyire égnek bele

annyit tudok hogy nekem telefonban nem kellene Samsung RGB OLED az fix...
hiába mondta nevetve a Telenoros ügyintéző hogy ezekben ilyenkor gari alatt panelt cserél a Samsung
fene akarja félévente hordani a telefont panel cserére mert beégett
jó nekem az LG IPS bőven :R

[ Szerkesztve ]

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#51) Ren Hoek válasza TeeJay (#50) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Látogass be az OLED fórumba itt, szerintem 40-50 panel tuti van már. LG 910/B6 most egy csomó B7 is már.

Permanens (boltban általad látott) beégés még senkinek nem volt, pedig már több mint 1 éves a fórum.
A más panelszerkezet mellett, elvileg más kék komponenst használ a fehér pixelekben az LG és mivel Bayer szűrős, egyszerűbb modellezni az öregedést, mint az RGB natív pixeleket. ...és van alatta egy komoly kompenzációs elektronika ami számolja a pixeleket ért terhelést, és kompenzál. Nem kell parázni, még monitornak is használható, de azért óvatosan. Képvisszamaradás előfordul pár óra után ami el is tűnik másnapra.

Azért nem gyártják monitornak, mert tényleg lehet sok permanens beégés lenne, 15 órás munkák után, hogy még a kompi se tud lefutni.
Ami pedig a cikket illeti: az a para hogy kivezetik az FHD-t, szerintem már LCD-ben sem lesz lassan. 40 col 4K meg overkill, monitornál jön elő max.

Szóval a termék egyelőre nem elsődleges cél, maguknak állítanának konkurenciát az LCD-re. Ezért nem sietik el 55 alatt... úgyhogy 4-500 körül maradnak az OLED TV-k, még egy ideig.

(#52) TeeJay válasza Ren Hoek (#51) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

na jó tudni hogy az LG WOLED legalább bírja a terhelést
majd megnézem az Euronics-ban a kiállított TV-t az már vagy 1éve üzemel bemutatócuccként

telefonban viszont a Samsung RGB OLED tényleg rotty
ha erre mondjuk jön 8K felbontás ott nagyon aprók lesznek a pixelek
kérdés az pozitívan vagy negatívan hat majd a beéégsre

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#53) Ren Hoek válasza TeeJay (#52) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Ha nem hagyod futni a kompi ciklust, akkor ez is beég permanensen.

Ez az átka a pixelvilágításos kijelzőknek. A Quantum Dot kijelző is ezért off még (nem keverendő a QD fóliás QLED LCD-vel) amibe a Samsung vág bele elvileg 2019-ben.

Ha egyedileg világítasz elkerülhetetlen az inhomogén öregedés. Csak úgy lehet kikerülni, ha nagyon magasra viszed az anyag fényerő felezési idejét (életciklus) és sokkal fejlettebb kompenzáló elektronikát használsz.

Ezért nem jók még monitornak sajnos, mert 3-4 év alatt beleraksz 10-15 ezer óra Tálcát, Start menüt. És ha elfogy a fényerőtartalék, akkor nem tudja korrigálni a panel magát.

[ Szerkesztve ]

(#54) Morph76 válasza TeeJay (#52) üzenetére


Morph76
(fanatikus tag)

Nem biztos ,hogy érdemes megnézned és messzemenő következtetéseket levonni ,annak a modellnek a kondíciójából.Más felhasználási területe van egy demo darabnak ,és más beállításokkal is fut.
Otthon sosem fogod azt a terhelést adni egy televíziónak sem.Nálam már 3 éves a hálószoba oled és semmi beégés,pedig van használva azért eleget,és tv adást nézünk rajta 80%-ban.

(#55) MeszesKPT válasza Reggie0 (#45) üzenetére


MeszesKPT
(fanatikus tag)

Típus?

(#56) Nemir Ombe válasza TeeJay (#50) üzenetére


Nemir Ombe
(PH! kedvence)

A "júzerek" általában azzal szokták kínozni a megjelenítőiket, hogy full fényerőn és full kontraszton járatják (mer' úgy szép a kép :D) .... ez még sok esetben nem is lenne (akkora) gond, de ha ez folyamatos statikus tartalommal párosul, az nem igazán tesz jót semminek .... a boltokban kirakott telefonok is kb. így járnak .... namost: egy normálisan beállított OLED TV-n sem lesz beégés/visszamaradás normál használat mellett, de 24/24 statikus tartalomnál ott se lehet csodákat várni .... mellesleg: a telefonomban pl. POLED kijelző van és még a status bar sincs beégve 1.5 éve napi 3-4 óra kihelzőhasználat mellet .... ;)

Hmm ....

(#57) Partz válasza Ren Hoek (#53) üzenetére


Partz
(senior tag)

2019-ben a QD színszűrős tévék jöhetnek, CES-en lehet lesz valami prototípus. A pixel világításos QD tévéket újabban már csak 2022-re teszik. :)

(#58) Nemir Ombe válasza Partz (#57) üzenetére


Nemir Ombe
(PH! kedvence)

Kiváncsi leszek mikor jönnek a "QD fóliás" OLED TV-k .... mint "köztes megoldás" .... ;)

Hmm ....

(#59) troviko


troviko
(senior tag)

Egy 42-43 colos OLED TV-t elfogadnék én is, olyan 200k-t még adnék is érte.

Sony Fan, Samsung hater -> Samsung fan, Sony hater - Nem én változtam, a piac... - Most S7E, és rühellem...

(#60) Weareus


Weareus
(őstag)

Állítólag az OLED lesz majd, ami képminőségben is a crt mellé teszi majd magát, minden tekintetben. Kíváncsi leszek, ciki már, hogy még mindig crt-t kell használnom pl. egy tökéletesen szép feketéért.

(#61) Csabroncka


Csabroncka
(PH! addikt)

végre, végre, végre.... :C

"in medias res"

(#62) Ren Hoek válasza Nemir Ombe (#58) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Nem tudom a photolumineszcens QD fólia mennyit használna az OLED-nek. Színekben pl...

Az a baj, hogy a quantum dot-okat gerjeszteni általában nagy energiájú kék/ UV LED-el szokták, ami pont a legeslegsérülékenyebb az OLED-ből.

Persze biztosan meglehet oldani, de nem egyszerű.

(#63) Nemir Ombe válasza Ren Hoek (#62) üzenetére


Nemir Ombe
(PH! kedvence)

Nem akartam a technológiába mélyebben belemenni .... ;) .... csak a Samsung (QLED) mellett milyen jól mutatna egy pl. LG "QOLED" és akkor lehetne egy "még felsőbb" kategória is a "sima" OLED mellett .... :D

(.... juteszembe: de pl. "QuantumOLED" névvel meg szinte bármit el lehetne adni az embreknek .... :D)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#64) Dr. Akula


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Csinálják csak , legalább mire értelme is lesz, emberi ára is lesz a luxusprofit helyett.

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#65) Ren Hoek válasza Nemir Ombe (#63) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Quantum O' Led

Mint valami ír név :D

(#66) Piftuka válasza Zanik (#7) üzenetére


Piftuka
(PH! addikt)

"Legyen inkább az 50-55"-os méret olcsóbb."

Az nem mostanában fog megtörténni! Egyrészt jelenleg még mindig monopol helyzetben van a panelek gyártásával az LG, és némi itt-ott felbukkanó, "kósza és bizonytalan hírt" leszámítva az elkövetkező ~3-4 évben nem várható új gyártó piacra lépése.

Valószínűleg a gyártás gazdaságossága szempontjából sem a legideálisabb megoldás a "kis méretű" tévé.

Emellett az LG tipikusan az a gyártó (a Samsung mellett), amely az LCD tévéinek kínálatát a lehető legnagyobb mértékben "fregmentálta". Adott méretben ugyanazzal a panellel, vagy 10 féle modellt kihoztak, és igyekeznek a lehető legtöbbet eladni. Márpedig LCD tévéket még mindig százszor nagyobb mennyiségben adnak el.

Az "olcsó" OLED tévékkel a saját eladásaiknak állítanának erős konkurenciát. Egyelőre nem véletlenül a prémium szegmens jellemzője az OLED.

A jelenlegi ismeretek szerint nyilván az OLED technológiáé a jövő, de egy olyan gyártó, mint az LG, akkor lehet sikeres, ha előtte szépen kivezeti az LCD tévéit a piacról, és akkor dobja piacra "mindent elsöprő" választékban a saját OLED palettáját, amikor már minden szempontból az lesz a reális, és ideális vásárlási alternatíva.

Mindez - tippre - legalább 10 éves intervallum, de inkább még annál is több idő.

Legyetek mindig tudatos fogyasztók! Hasznos olvasnivaló a témában: www.tudatosfogyaszto.hu / www.fogyasztoklapja.hu / www.magyarefk.hu / http://fogyasztovedelem.kormany.hu / http://www.gvh.hu/fogyasztoknak / http://homar.blog.hu /

(#67) dezz válasza Segal (#26) üzenetére


dezz
(PH! nagyúr)

Honnan veszitek ezt a panelaprítást? Amire gondolsz, ahhoz két pixel között kellene elmetélni, de ez teljesen célszerűtlen, mert ez sérülékennyé tenné és a keretbe sem lehetne rendesen belefoglalni. A fóliák szélén ezért van minimum néhány mm, de inkább 1-2cm "margó".

Egy gépsoron vagy egy nagy panel készül, vagy több kisebb, de azok eleve el vannak egymástól választva.

(#28) headhunter: Már csak azért is téves lenne az a hozzászólás, mert azok a számítások tévesek. Elvi szinten helyesek, csak nem azt számolják ki, amit kellene. A tévedés alapja, hogy egy abszolút pixel-éles képpel számolnak, de ilyen csak számítógépes desktop felületen van, ahol figyelmen kívül hagyják az aliasingot (ferde vonalak lépcsőzetessége, stb.), mivel a vonalak általában tökéletesen függőlegesek vagy vízszintesek. A filmes kép azonban nem ilyen, a mozgó éleknél különösen feltűnő, zavaró aliasing teljes elkerülése érdekében az élesség a fizikai felbontás kb. 1/4-e!!! Tehát, filmes kép esetén nem a megjelenítő pixelfelbontásából kell kiindulni, mert filmes képen sosincs pl. 1x1 pixeles pepita minta vagy más efféle, aminek a meglátásához neked minden egyes pixelt tökéletesen kell látnod! A legsűrűbb mintázat a 2x2 pixeles! És az már nagyon éles filmes képnek számít! Így aztán éppen a 4K filmes kép képes visszaadni a FHD felbontás elméleti maximális élességét. Az FHD-ra fizikai pixel alapon meghatározott távolság éppen a 4K filmezéshez passzol!!!

Remélem, érthető volt. Évek óta próbálom ezt megérteni a társasággal, de úgy látszik, hiába. Pedig az IRL használat is szépen alátámasztja: az FHD-hoz ajánlott távolságból simán látható a különbség FHD és 4K között! (Már ha valaki nem korrigálatlan rövödlátó vagy korrigálhatatlan tompalátó.) A 4K-hoz ajánlottról pedig már maguk a fizikai pixelek is láthatók, ami felesleges!

(#47) Balika911: Kapcsold ki az ABL-t! [link]

[ Szerkesztve ]

(#68) B1T3


B1T3
(PH! addikt)

Ha 40" alá nem is mennek le egyelőre, a 40-50" tartomány elég népszerű lenne már csak azért is, mert ahol a fizikai korlátai vannak a nagy tévé elhelyezésének, ott általában még egy ekkorát be lehet passzírozni.
Illetve monitorként használva is talán emészthetőbb a némileg kisebb méret.

(#69) hombre[EU]


hombre[EU]
(őstag)

43" FHD Oled ha eléri a 600eurót akkor váltok. Ez a méret és felbontás számomra az optimális. Se több,se kevesebb

you must be the change you wish to see in the world

(#70) Balika911 válasza dezz (#67) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Már OLED-em, csak két hétig volt meg. Az 55C7V mondjuk éppen akciós, nézegettem is, mert állítólag be lehet állítani úgy, hogy ne jelentkezzen az ABL. De inkább majd jövőre OLED-ezek, reszeljék csak még egy évet. Talán lesz már 49"-os is, az 55-ös egy kicsit magas volt már monitornak.

Amit linkeltél, az az ASBL-ről szól, amikor az egész képernyőt elsötétíti ha statikus tartalom látszik rajta X ideig. Engem ez nem zavart. Az ABL-t szerintem nem lehet kikapcsolni, a tavalyiban legalábbis az az utolsó infom, hogy nem lehetett.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#71) Ren Hoek válasza Balika911 (#70) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

7-esekben sem lehet kikapcsolni, de kevésbé jelentkezik mit a 6-nál. SDR-ben elvileg nincs is, jól beállítva.

Sajnos még nem jött meg, de nekem a boltban teljesen oké volt az a fényerő amit tud, teljes képernyőn. Ráadásul fényárban.

(#72) dezz válasza Balika911 (#70) üzenetére


dezz
(PH! nagyúr)

Az ABL-ről is szó van a topikban, azt hittem, az is kikapcsolható service menüből, de látom, nem.

Viszont ezeket találtam a topikban:

"There is no ABL on 2017 OLED from either LG or Sony if you keep max light output below ~150 nits. Even if you use maximum brightness, the 2017 LG ABL now starts dimming at 50% APL instead of 25% of older sets."

"ABL virtually never occurs with blu ray movies. Letterbox bars turn off 20% of the screen, and even a high brightness image won't be enough to trigger it."

(#73) Balika911 válasza dezz (#72) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Én különleges eset vagyok, monitornak akartam (akarom) használni. :) De igen, a 2017-esekről azt írják, hogy sokat csiszoltak az ABL-en, ez (meg a FHD@120 mód) talán a legjelentősebb fejlesztés bennük. Több helyen olvastam, hogy OLED light maximum 35, kontraszt maximum 85, és így SDR tartalom mellett egyáltalán nincs ABL. Az itteni OLED topikban is pozitívak a tapasztalatok, Ren Hoek, ha megjön a tévéd, a tiedre is kíváncsi leszek! :)

A fórumban amit linkeltél ajánlották a 100-as OLED light beállítást. Ezt találtam meg én is, és próbáltam ki tavaly, mellé a kontrasztot persze visszavettem. De úgy a sötétebb részeken elvesztek a részletek, nem volt jó. Az ABL se szűnt meg, csak az intenzitása csökkent. Emellé nyilván a panelt is agyon erőlteti egy ilyen beállítás. Idén egy B7-et is szintén ilyen beállításokkal néztem, de ez hiba volt, most már látom.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#74) Gyulus76 válasza sixpak (#24) üzenetére


Gyulus76
(senior tag)

A 21:9-nek sincs sok értelme, amíg a szabványos videoformátumok nem támogatják. Jelenleg csak a 4:3 és a 16:9 a standard.

(#75) sixpak válasza Gyulus76 (#74) üzenetére


sixpak
(PH! kedvence)

Milyen szabványra gondolsz?
A filmek 99%-a 2,35:1 vagy hasonló képarányú.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#76) Gyulus76 válasza sixpak (#75) üzenetére


Gyulus76
(senior tag)

Írtam: videoszabványra. A tévén te sosem nézel filmet, mindig egy videot jelenít meg ilyenkor. A legismertebb szabványos formátumai pedig a tévéműsorok mellett a VHS, Video8, SVHS, Hi8, Digital8, HDV, DVD-Video, Blu-ray, Blu-ray 4K. Mind 4:3 vagy 16:9 képarányú.

Az, hogy warezban levágják a BD képét 21:9-re, nem szabványos megoldás.

Mellesleg igen komoly túlzás az a 99%.

[ Szerkesztve ]

(#77) Balika911 válasza Gyulus76 (#76) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

"Az, hogy warezban levágják a BD képét 21:9-re, nem szabványos megoldás."

Hogy mit vágnak le? Moziban is 21:9 a legtöbb film. De nézd meg a 4K Blu-ray filmeket, jellemzően 2:39:1-et, vagyis 21:9-et fogsz látni.

Vagy azt mondod, hogy így fog kinézni? Nekem se 21:9-es kijelzőm se lejátszóm nincs, nem tudom kipróbálni.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#78) sixpak válasza Gyulus76 (#76) üzenetére


sixpak
(PH! kedvence)

16:9-es tévére van kötve a blu ray player, kíváncsiságból átvittem a pc-hez, ott egy 34 inch-es 21:9-es monitor van. Beraktam jó pár blu ray lemezt, nem igazán akarta a natív 21:9-et. :(

Mondjuk azt nem értem, hogy miért emelik még az én totál belépő kategóriás A/V receiveremben is a 21:9-et, mint feature, ha még az uhd blu ray sem támogatja, márpedig valóban nem, igazad volt. :R

Next generation BR player.....de melyik next akkor??? :D

Ráadásul a több mint két éves telefonom gond nélkül rögzít 21:9-ben, 2560x1080 felbontás mellett.

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#79) Gyulus76 válasza Balika911 (#77) üzenetére


Gyulus76
(senior tag)

A fekete csíkokat vágják le a kép aljáról és tetejéről. :D

Mivel a szabványos HD képarány 16:9, ebbe a képbe kell minden mozis képarányt beleilleszteni. 16:9 oldalarányú film a legritkább esetben készül. Az ehhez legközelebb álló is 1.85:1, tehát még itt is van némi fekete sáv alul-felül, ami a tévén - ha be van kapcsolva az overscan - már el is tűnik. 2.35:1-nél a fekete sávok mérete nyilván jelentősebb. 4:3-nál meg jobb- és baloldalra esik. Ezekre érdekes megoldás volt pl. pár Disney rajzfilm (Hófehérke, Pinokkió, Dumbo) esetében a Blu-ray-re kidolgozott DisneyView funkció. Ennek lényege az, hogy a két oldalsó fekete sávba készítettek stílusos, az adott jelenethez illő képi világú keretet, amit lejátszás során a bekapcsolt funkció esetén rátettek a fekete sávra (ugyanúgy, mint a feliratokat), így a kép két szélén nem a fekete sávok látszanak.

A 4K BD-knél látható képarányokhoz: azok mindig az eredeti mozis, illetve a lemezen lévő hasznos képarányt jelentik. A lemezen tárolt valódi kép oldalaránya azonban mindig 16:9, ami azt jelenti, hogy a hasznos képet fekete sávokkal egészítik ki. Na, ezt vágják le warez esetén.

[ Szerkesztve ]

(#80) Gyulus76 válasza sixpak (#78) üzenetére


Gyulus76
(senior tag)

Pontosan erről van szó. 21:9-es megjelenítőn csak zoom-mal lehet teljes képernyős tartalmat nézni eredeti lemezről. A 16:9-es kép meg azon sem lesz teljes képernyős, csak ha levágod az alját-tetejét, netán torzítva nézed. Éppen ezért gondolom, hogy tévének teljesen felesleges 21:9-es készüléket venni, oda a 16:9 a tökéletes választás.

(#81) Balika911 válasza Gyulus76 (#79) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Köszi a részletes választ! :R

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#82) Ren Hoek válasza Gyulus76 (#80) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Miért, most megveszed hót feleslegesen a 16:9 maradék alsó felső sávot, ha csak mozizol.
Teljesen mindegy a forrásanyag, itt most az elpazarolt megjelenítő területről van szó. Ha nem nézel csatornákat, nem játszol, akkor sokkal impresszív hatást lehet elérni 21:9-es megjelenítővel.

Ha árban arányos lenne a kijelző területével, 4K-ban, akkor sokkal jobban megérné. Nem baj, ha zoomos, és nem natív... 4K-nál úgy is nehéz megmondani 2 méterről. (Arányos) 55 col ésetén. Cserébe sokkal nagyobb valós mozi képátlód lenne.

(#83) dezz válasza Gyulus76 (#76) üzenetére


dezz
(PH! nagyúr)

"A tévén te sosem nézel filmet, mindig egy videot jelenít meg ilyenkor."

Nem éppen. A legtöbb mai filmet digitálisan rögzítik, így a fizikai formában már nincs különbség. A formátumot illetően azonban van két fontos eltérés is: fps és scan type (interlaced/progresszív) SD/HD-ban.

- A tévés kamerák 59.94i-ben (USA, Japán, stb.) vagy 50i-ben (világ nagyobb része) rögzítenek SD/HD-ban.
- A filmes kamerák 24p/23.976p-ben rögzítenek.

A Blu-ray szabvány mindkettőt támogatja. A tévés forrású vagy házivideók jellemzően az elsőt használják, a mozifilmek pedig a másodikat.

UHD-ban már nem alkalmazzák az interlaced módot, a tévéadás is mindig progresszív lesz, de jellemzően nem 24p/23.976p, ez megmarad a mozifilmeknek, az elő adás 60p/59.94p/50p lesz. Az UHD Blu-ray lemezeken szintén.

"Mind 4:3 vagy 16:9 képarányú."

Csak a logikai formátum szempontjából. A mozis kiadások többsége 21:9(2.39:1)-es vagy hasonló (kivétel az IMAX és Open Matte kiadások), a lemezen letterboxban van, azaz alul-felül fekete sáv van, a scene anyagokban csak ezt vágják le.

(#80): Miért lenne felesleges, ha a filmek többsége valós képtartalom szempontjából 21:9-es (BD lemezen is)?

(#78) sixpak: "nem igazán akarta a natív 21:9-et."

Ez mi a fenét jelent?

"ha még az uhd blu ray sem támogatja"

A logikai formátum szempontjából nincs külön támogatás, de a filmek többsége 21:9-ben van. Innentől egy zoom - már csak azért is, mert a megjelenítő nem 1920x822-es, hanem 2560x1080-as felbontású.

"BR player"

Berreg, vagy mi? :D

(#84) Partz


Partz
(senior tag)

Kicsit meglepő számomra egy házimozis fórumon, hogy ezt magyarázni kell. Az összes blu-ray lemezen rajta van pl, hogy 2,4:1-es kép 16:9-es képarányú megjelenítőre optimalizálva, mivel ez a hdtv szabvány.

Elég nagy butaságnak tartanám ezeket a még szélesebb tévéket, mivel a mozifilmek is eltérő képaránnyal készülnek; 1,85:1; 2,35:1; 2,4:1 csak egy pár példa. A legtöbb sorozat, rajzfilm, animációs film a szabványos 16:9-re épít, nem beszélve a műsorszórásról. A 21:9 ráadásul egy totál hibrid szabvány, ahol gyakorlatilag az összes tartalomnál lehetne csodálni a fekete sávokat.

(#85) Partz válasza dezz (#83) üzenetére


Partz
(senior tag)

"A mozis kiadások többsége 21:9(2.39:1)-es"

Ezt számold át, a 21:9 =/= 2,4:1-es mozis formátummal.

(#86) Ren Hoek válasza Partz (#84) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Ha 90%-ban 21:9 és ehhez arányaiban hasonló filmet nézel, akkor a 16:9 is kompromisszum 90%-ban és egyáltalán nem ideális.

(#87) dezz válasza Partz (#84) üzenetére


dezz
(PH! nagyúr)

"2,4:1-es kép 16:9-es képarányú megjelenítőre optimalizálva" = letterboxed

OLED esetén nem gond a letterbox, mert a fekete valóban fekete. Legalábbis sötétben, amikor nem látszik, hogy alul-felül vastag fekete sávok vannak...

Én azt nem értem, miért kell letagadni valós piaci igényeket. Ha valakinek 21:9-es tévé kell, miért ne vehessen?

Igaz, többféle mozis képarány létezik, de a 21:9 körüliek között nem feltűnő a különbség.

Más kérdés, hogy a HDTV-sített IMAX 16:9, 17:9 is lehet, illetve az Open Matte kiadású filmek 16:9-esek.

(#85): Valóban, az 21.51:9, csak ilyen megjelenítő nem létezik. (Kihagytam egy ~ jelet.)

[ Szerkesztve ]

(#88) Ren Hoek válasza dezz (#87) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Ja de mivel rétegtermék, ezért szerintem soha nem lesz elterjedt. Ha lesz is, val.szeg jobban megéri az arányos, de nagyobb területű 16:9 OLED ebben a méretben, és tényleg nem látni a fekete csíkokat.

(#89) Partz válasza Ren Hoek (#86) üzenetére


Partz
(senior tag)

De erről beszélünk nincs rá szabványos formátum, innen kezdve ilyen-olyan nagyítások minőségromlást okoznak az ilyen és az ehhez hasonló képarányokkal. Csomó filmet felirattal nézek, külön jó pont, hogy nem a képbe cseszik a feliratot. Mondjuk így oled tévé mellett tudomást se vesz a fekete sávokról az ember.

4:3 - 2,4:1 között vannak jelenleg tartalmak, a 16:9 pont az arany középút. Azt meg kizártnak tartom, hogy a 2,4:1 mozin kívül elterjedne (de már ez is agyrém, akkor mégsem 21:9-ről beszélünk). Egyszerűen ésszerűtlen egy szabványos tartalom, híradó, sport, természetfilm stb. szempontjából. Ráadásul én is java részt filmeket nézek, de akkor is jóval 90% alatti az arány, a fent említetteken kívül elég ha csak egy sorozat képbe kerül. Ismétlem volt rá próbálkozás csak annyira rétegtermék volt, hogy nem kellett, kb ugyanazt váltotta ki mint az ívelt kijelzők.

Most nézem, lényegében te is leírtad ezt. :D

[ Szerkesztve ]

(#90) dezz válasza Partz (#89) üzenetére


dezz
(PH! nagyúr)

Videoformátum nincs, de mint filmes formátum, nagyon is szabványos a 2.39:1 és társai. És hiába 16:9 logikai képformátumban van a Blu-ray lemezeken, a képtartalom 2.39:1, stb. Akkor miért ne lenne értelme a 21:9-es megjelenítőknek? Nem ez dönti el, hanem a piaci igény, ami vagy van, vagy nincs. Ennek meghatározásában azonban nem a Philips korábbi túlárazott és kicsi tévéiből kell kiindulni. Mindenesetre, ez persze rétegigény.

Sötétben valóban nem látszanak a fekete sávok OLED-en, azonban nem csak sötétben lehet filmezni. Másrészt, a fekete sávokban lassabban öregszenek a pixelek, ami néhány(?) év filmezés után már látható eltérést eredményez.

16:9-re zoomolva elég sok elvész a képből. 21:9-re zoomolva ez minimális.

Filmes kép esetén az átméretezés (felfelé) viszonylag kis mértékű minőségromlást okoz. A tévéadást pl. eleve nem 1:1 mappinggal jelenítik meg a tévék, mindig van egy kis zoom... Többnyire csak HDMI bemenet esetén lehet "levágás nélkül" vagy más hasonló nevű leképezésre kapcsolni. (Amikor is sok adásnál hibás lesz a legfelső sor és zaj vagy képhiány lehet a széleken.) Nem beszéve arról, hogy sok adás valójában 1440x1080-as.

Majd feltalálják a nyújtható megjelenítőt és megszűnik az egész probléma lenni. :)) Bocs, ott módosul a pixelméretarány. Akkor legyen feltekerhető. Olyan lényegében már van is.

[ Szerkesztve ]

(#91) BiP válasza dezz (#90) üzenetére


BiP
(PH! nagyúr)

Én sem értem ezt a zoom mizériát. Az anyagok nagy része úgysem pixelpontosan jelenik meg, akkor már egy zoom nem oszt nem szoroz.
Persze ha valaki szinte csak sorozatok, akkor neki jobb a 16:9, de filmekhez jobb lehet a 21:9, meg játékoknál is dícsérik.
Mondjuk engem a fekete sáv soha nem zavart, de a jobban passzoló képarány miatt mégis azt mondom, hogy filmezéshez f@sza lehet a 21:9

(#92) Ren Hoek válasza BiP (#91) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Teljesen egyetértek... szerintem már FHD-nél is nehéz észrevenni egy kis overscant mondjuk, ha megfelelő távról nézed. 4K-nál meg főleg.

...én egy jóideig véletlenül overscannel néztem PC forrást, és észre se vettem :D

(#93) dezz válasza BiP (#91) üzenetére


dezz
(PH! nagyúr)

(Ez azzal áll összefüggésben, amit itt írtam.)

(#94) HUNgabus válasza TeeJay (#50) üzenetére


HUNgabus
(fanatikus tag)

s5, s6, s7 es note4 is van a csaladban jelenleg napi hasznalatba, meg egyik se egett be

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.