Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • MaCS_70

  nagyúr

  válasz Ricardo #4 üzenetére

  Előrebocsátom, hogy engem is felháborít ez a hozzáállás, az adóelkerülés minden formája. (Nálam az is kiveri a biztosítékot, amikor fórumtársak azt hirdetik, hogy egyes szolgáltatásokra érdemes amerikai címet megadni, mert így elkerülhető a magyar ÁFA, aminek a magas mértékére egyszerűen tudatlanságot mutat hivatkozni.)

  DE!

  Van ennek az éremnek egy másik oldala is.

  Ezek a cégek a teljes SAJÁTadó-elkerülés mellett is brutális hasznot hajtanak Amerikának. Adóznak a dolgozóik, a beszállítóik, a kapcsolódó szolgáltatások, munkahelyet teremtenek, pörgetik a gazdaságot. És mindezzel remekül zsarolják az országot.

  Volt erre saját példám is. Kapcsolatban voltam egy rettenetesen féreg céggel még három évtizeddel ezelőtt. Hivatalosan és nemhivatalosan is adómentességet élveztek, hallgatólagosan elkerülte őket minden ellenőrzés, nem fizettek túlórát, nem adták ki a szabadságokat, a betegséget, terhességet büntették, egy csomó dolgozó számára csak úgy volt teljesíthető a műszak, ha pelenkázta magát.

  Aztán egy szép napon ez feltűnt valakinek, és elindult valami. Elsőre visszament egy figyelmeztetés, hogy nem kéne, ti fogjátok megszívni. Az eljárás folytatódott, a cég pedig hirtelen felszívódott, az üzem meg átköltözött a határon. (Akkoriban ez még könnyebben ment.) Az, hogy a dolgozók a hátralékos bérület sem kapták meg, szimpla görénység volt, és nem törvényszerű. Az viszont annál törvényszerűbb volt, hogy rengeteg ember maradt munka nélkül, vállalkozások mentek tönkre a környéken, és ezért persze segélyeket kellett fizetni és egy csomó közvetett adóbevétel is elmaradt. Három hónap múlva már próbálták őket visszahívni, persze sikertelenül. Ellenben több más üzem is rájött, hogy ez így megy, és ha kisebb mértékben, de ők is áttértek erre a kizsákmányolós gazdálkodásra, amit hosszú évekig el is néztek nekik, mert még egy adót nem fizető egység is jobb, mint a semmilyen.

  MaCS

  Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés