Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Abszolút. Ez egy jogi probléma lesz, de egy mérnök ezzel nem foglalkozik, majd ráérnek kitalálni valamit az ügyvédek.

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

 • dabadab

  titán

  "Ez viszont a 21 század egyik legnagyobb jogi és erkölcsi kérdése lesz. Vajon egy haláleset esetén a gép hibáztatható vagy felelősségre vonható?"

  Dehogy. Nagyon elterjedt ez a tévképzet, pedig semmi alapja nincsen.

  Ilyen szempontból miben különbözik egy számítógép-vezérelésű automata akármi mondjuk egy mechanikusan vezérelésű automata valamitől vagy akár egy háztól vagy hídtól? Szerintem semmiben. Ha történik bármi, akkor megnézik, hogy jól volt-e megcsinálva, a készítő betartotta-e az előírásokat, milyenek voltak a körülmények, stb. Az, hogy magát a gépet akarná bárki is felelősségre vonni, teljesen abszurd felvetés, pont olyan, mintha egy téglát citálnának bíróság elé azért, mert összedőlt a ház.

  DRM is theft

 • MaUser

  addikt

  Nincs ilyen kérdés. A fejlesztő felel. Kötelessége az általa ismert state of art technológia szerint fejleszteni. State of art alatt pedig az iparban mások álltal is ismert/ismerhető technológa értendő. Az ISO26262 pedig szabályozza (bár elég elvonatkoztatva) hogy egy ilyen safety kritikus rendszert autók estén hogyan kell tervezni. (Katonai, ipari rendszereknél már évtizedek óta vannak hasonló szabványok.) Ideértve már az elején az esetleges safety kritikus esetek végigtárgyalását, a hw kérdését és a sw fejlesztést is.

  Pl. amikor a Toyota fenékbe lett billentve bizonyos gázpedálok miatt, ott olyanok estek ki, hogy sw fejlesztés során még egy qac-t sem engedtek rá a kódra. Bár ez az első pillantásra már látszott a publikát kódrészelteknél. Gm gyújtáskapcsoló esetén meg hw volt a ludas. Na ilyeneknek elvileg nem szabadna egy idő után történnie.

  ''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

Hozzászólok Aktív témák