- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Home server / házi szerver építése
- ZIDOO médialejátszók
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Milyen házat vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Puma K
nagyúr
válasz Predatorr #21 üzenetére
Bácsi állj-állj, fék! FÉÉK!!
A hírhez kapcsolódóan írtam és reagáltam a fórumtárs írására, hogy VGA-nál a blower+AIO kombó egy jó megoldás a gyakorlatban. Nem pedig egymagában a blower mint hűtés.
Ezen a fenti szálon továbbindulva az újabb VGA kártyák mint pl az Nvidia esetén a GTX 10-es széria és a következő RTX 20 már érzékenyebb a hőmérsékletre. Helyesebben a referencia értéken felüli extra órajel az ami érzékeny. Mert a bennük lévő kikapcsolhatatlan Nvidia GPU Boost 3.0 illetve az újabb kártyákban a 4.0 magától állítja terhelés közben a GPU órajelét a hőmérséklet, fogyasztás és feszültség tekintetében.
Ez az amire jó gyógyír a már párszor leírt blower+AIO.
Egy ilyen hűtési megoldással jól-jobban tartja avagy stabilabban az órajelet és egyetlen egy lépcsőt sem kezd el dobálni lefele a GPU órajele. Aki meg szereti finomhangolni a gépét és vagy a maximális elérhető teljesítményre vágyik annak ezek számítanak.
Az adott gépházban széthányós hűtések meg csak egy adott szintig tud versenyezni ezzel a hűtési teljesítménnyel.
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Predatorr
őstag
A blower-propaganda mindig elfelejti, hogy a hűtők hatékonysága/zaja házfüggő. Egy kis házban jó lehet, egy nagyobban viszont nem gond a szétterített meleg, mert csöndben kiviszi a ház szellőzése.
NightGT: A duplaventis kártyám semmivel nem foglal nagyobb helyet egy bloweresnél (pontosan 2 slot), és megfelelően hatékony, OC-vel sem ment 75°C fölé.
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
NightGT
senior tag
Valószínűleg nem láttam még jól működő, vagy minőségi megoldást blowerből...de az sem ma volt, amikor utoljára olyan volt a kezemben. Az biztos, hogy axiálventis ráfújáshoz képest eleve helytakarékosabb, és a légáram PCB-vel párhuzamos irányának is biztos vannak hűtésbeli előnyei. Arról nem is beszélve, hogy az a végén a házból kimegy.
Alapvetően pont azon csodálkoztam, hogy nem full cover van rajta. Majdnem azt építettem, de aztán elsőre a "gépben szétfújó levegős"-nél maradtam. Viszont tuning alatt valóban megnyugtató a tudat, hogy légáram is ér a PCB-n mindent, még úgy is, hogy ahova lehetett tenni, ott van borda, meg hővezető pad, bőven. Jelenleg GPU+CPU ~300 wattnál (ami nudli) a belső hőleadás még nem okoz gondot. De megfelelő, ÉS csendes ház szellőzés megcsinálása már itt is kihívást jelentett...olyan 500-600W körül, gpu és cpu-n is OC-n, +alaplapi vrm melegedés mellett már az akármilyen pumpazaj lenne az utolsó ami felmerülne, az biztos...amiből kurrens, és minőségi darab megint nem volt a szemem előtt, szóval igen.
Egyre jobbnak tűnik ez így. Pláne, ha a gyárilag felhasznált komponensek minőségéből hang szempontjából sem engednek...akkor itt már csak annyi lenne a baj, hogy ezen már építeni se kell semmit
Speed is the only truly modern sensation
-
Puma K
nagyúr
A blower ventilátornál is van az a fordulatszám amitől hallható, de van ami alatt járatva kellően hatékony de még éppen nincs hangja.
Legutóbbi videóban amit néztem VGA hűtőkkel kapcsolatban, maga K|NGP|N említette, hogy a blower hűtés szerinte jobb:
KINGPIN Overclocking Lab Tour & Secret EVGA Products - videó
A pumpa fordulatszáma is állítható, hát még a radiátoron lévő ventilátoroké, de ha azok minőségibb darabok azzal sem kell foglalkozni. Szóval az általad fantáziált problémák igazándiból szoftveres fordulatszám szabályzással Windows alól is megoldhatóak.
Ez a hírben szereplő megoldás a blower+AIO kombóval a legjobb a full cover épített vizes történet előtt a gépházban széthányom a meleg levegőt után.
Így lehet olyan hőmérséklet-órajel-zaj triónál kellemes értékeket elérni mint amit a gépházban széthányom a meleget VGA hűtőknél kompromisszumosan.
Egy ilyen a hírben szereplő kártyánál fix fordulatra beállítod a mókuskerék hűtőt ami még nem hallható de kellően magas RPM-el rendelkezik, és a többit az AIO megoldja. Mindezt halkan.
Amúgy egy 120-as radiátorral szerelt verzió is elég lett volna (lásd Radeon 295x2), de hát ha már 3x 8pin akkor menjen a 240-es radiátor...
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Predatorr
őstag
MSI Ventus, PCX-ben akciózták. Feb. 19-én vettem, azóta élvezem. Ref kiépítés, így is tud 2000/8400MHz-et... de nem kell OC. Ja, legagyizott AMD (2600X) proci van alatta, amely ugye "hivatalosan" "nem jó játékokra", de simán ua. teljesítményt hozza, mint Intellel. Ős-intelesként vettem, 5800X óta először.
[ Szerkesztve ]
-
Predatorr
őstag
Hát én egy mezei (értsd: ref) RTX 2080-nal olyan szépen végigjátszottam 4K, mindent bekapcsolva, maxra tolt grafikával a Metro Exodust, hogy öröm volt nézni, és tényleg! 45FPS körül futott (G-Sync-kel Freesync monitoron) röcc és zavarmentesen, 1-2* esett be 30FPS köré, de inkább 55-60-nal szaladt. Már, ha érdekel gyakorlati tapasztalat az épelmétlen antihype-pal szemben. 225.000-ért vettem magyar boltban, 3 év garanciával, és szerintem egyáltalán nem túlárazott azért, hogy a nem RTX játékokat is maxi grafikával futtassam 4K-ban, kompromisszumok nélkül (1070ti-vel néha vissza kellett venni élsimítást). Örök "jó VGA-sként" mondom, akinek jó pár ATI/AMD/nV kártyája is volt. Mondjuk spóroltam erre jó darabig, de 8K monitorig biztosan elleszek vele, azt meg nem mostanában veszek. Nevetséges az RTX-ek szidása bármiféle gyakorlati tapasztalat nélkül (nem a marketing-tesztekre gondolok, ahol az elavult kártyáknak csinálnak piacot), csak, mert valaki azt mondta, hogy nem fut rendesen. BFV-ről is kiderült, hogy nem az RTX szar, hanem a program kódja.
-
GreatL
őstag
Ezt a kártyát a köménymag fogja zsákkal vásárolni...
Intel Core Ultra 7 265K | Arctic LF3 420 víz | MSI Z890 Tomahawk Wifi | 2x8 GB Kingston Fury 6000 Mhz CL30 RGB | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Pocketbook Inkpad 3 Pro | Canon R8
-
komi77
senior tag
Bocs - nem vita miatt -, csak annyi a személyes meglátásom, hogy ezek víz nélkül sem szuper árazottak. Ez a vizes hóka-móka csak "ront" az amúgy sem szuper árakon. Ez a kártya sorozat az egyik fő kolomposa annak a helyzetnek, hogy játékra egyre többen választják a konzolokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz lenne a konstrukció, csak egyre versenyképtelenebb. Az összehasonlítás más rendszerekkel abból adódik, hogy ez elsősorban játékra fejlesztett hardware. Ugyanakkor egy ilyen kártyának az árából több konzol is kijön, persze van némi kompromisszum - ami pont nem érdekli a legtöbb vevőt. Láttam én is mit tud egy mai konzol ill. az Rtx kártyák és simán vállalhatóak a konzolok - kevesebbért. Remélhetően a konkurencia új kártya családja felkavarja az állóvizet és jobban árazott motyók jönnek.
Szegény ember kézzel nőz.
-
Stabi83
senior tag
válasz Jokerdapro #10 üzenetére
Vagy csak tudta a szerző is hogy mennyibe kerül két zsák köménymag
Mate 20 Pro -> iPhone XS Max -> Note 10+ -> OP 7T Pro + CAT S61-> Z Flip
-
Teaway
veterán
Két zsák köménymag (2x30kg) az 630 ezer Ft.
Nincs itthon csokid??
-
NightGT
senior tag
válasz Alogonomus #7 üzenetére
Szvsz azért kellhet, hogy véletlenül sem tegyenek rá kicsi, nem megfelelően, vagy túlzottan biztosított, esetleg nem elég "stabil" tápot...ez szvsz ilyen miheztartás végetti feature De látom az értelmét. Az a 16+3as VRM (gondolom 16 a GPU, 3 meg a VRAM) tud ott adni áramot szépen. A rá épülő dedikált, házból kifújó bloweres hűtés (teljesítményére biztos nem lesz panasz) is ezt sugallja...
Átértékeltem...kéne!!!
De RTX-ekben amúgy nincs akkora tuningpotenciál, ha jól tudom...talán a +power limit, esetleg fesz? Ha ezt felpiszkálják, és egy potens CPU-val ráteszik egy olyan tápra, ami a 12v-ot egy sínről adja mindenhova, akkor ott hamar kiderül, mennyire volt bátor annak a gyártója
-
Alogonomus
őstag
Biztosan jól teljesít majd, de a 3x8 pin tápellátás azért erős. 250W TDP változatokhoz kell a 2x8 pin. Akár 350 watt is lesz ennek a csillagászati árú kártyának a fogyasztása emelt üzemben? Akkor már inkább 2 "sima" 2080Ti alulfeszelve SLI-ben, és hasonlót fogyasztás és ár mellett azok több teljesítményt adnak.
-
nexplo
őstag
Egy szuper ár esetén tarolhat. Kérdés hogy mennyire árazzák. A vizecske mindenképp üdvözlendő, igaz figyelni kell hogy megfelelő házba be is férjen
Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
regener
veterán
Absterego kivágások a hátlapon?
-
Pitralon
tag
Örök Nvidiásként mondom:
Erre az elb@szarintott sorozatra akármilyen hűtést rakhatnak, akkor is bukószéria...!
Amelyik tudja normális FPS-sel futtatni az új fícsőrt, az annyira túlárazott, hogy rá sem szabad nézni...[ Szerkesztve ]
Miért lenne káros az azbeszt? Hát benne van, hogy "beszt"...Most a Tónikát a Mónikától vagy fordítva...? "Puls Rádió"
-
NightGT
senior tag
Hátőőő...szóval lesz ebben egy blower (ami tuti mindig menni fog), egy pumpa (?), meg még a 2 venti hangja. Nem kéne.
-
erer1000
őstag
USB-C monitorok és kártyák terjedhetnének gyorsabban is
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
Új hozzászólás Aktív témák
- Külpolitika
- Lexus, Toyota topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- További aktív témák...
- Gainward RTX 4070 Ghost 12 GB szinte új videókártya - 34 hónap Alza garancia
- Eladó MSI Radeon RX 6800 XT GAMING X TRIO 16G
- KERESEM / GIGABYTE AORUS RTX 3080 XTREME 10GB / GIGABYTE AORUS RTX 3090 XTREME / ORSZÁGOSAN
- ASUS Turbo 1080 TI 11GB / BESZÁMÍTÁS
- ASUS Expedition GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 128bit (EX-GTX1050TI-O4G)