- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Elérhető az Intel kisebbik B-szériás Arc VGA-ja
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nexplo
őstag
Ez megnyugtató. Én is hasonlón mentem át. Sima sata 2.5" 250giga samsung evoval kezdtem és most 500giga M2-nél tartok. Sajnos most jön az hogy 1000giga M2-re kéne váltanom , mert kinőttem, pedig nem is játszom
És valóban ha így nézzük akkor sosem halnak meg nálam mert pár évente cserebereZavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
Frawly
veterán
Ez a félelmed alaptalan. Tartanak kb. addig, míg a HDD-k. Hamarabb fogod az SSD-t lecserélni nagyobbra, minthogy tönkremenjen. Ezt nem értették az SSD-s topikban is az emberek, vették a méregdrága MLC-s 128 gigás SSD-ket min. 5 év garral, hogy örökké tartson, erre 1-2 év múlva jöttek vissza a topikba, hogy cserélnék le 250-1000 gigásra, mert azok is megfizethetőek lettek és az élet 120-128 gigán szűkös.
-
Frawly
veterán
Nekem meg már sok SSD-m volt. A gyártók sok felesleges dolgot ajánlanak. Mondom, ez a gyári extra tárterület bekapcsolása fegyelmezetlen usereknek van, akik állandóan betelítve használnák az SSD, akkor az SSD vezérlőjének kicsi a mozgástere garbage collection és wear leveling tekintetében. Az extra tartalék tárhellyel ezt lehet megnövelni. De ha nem vagy fegyelmezetlen és nem telíted be a partícióidat, akkor nincs jelentősége. Meg ehhez gyári program sem kell, particionálásnál annyi particionálatlan területet hagyhatsz, amekkorát csak akarsz.
De ennek az overprovisioning területnek is utoljára a 30-128 gigás SSD-nél volt jelentősége. Ahogy egyre nagyobb az SSD, annál inkább növekszik a gyárilag elkülönített rész alapból (120 gigásnál még csak 8 GB, a 240-esektől felfelé már általában 20+ giga, a 2000 gigásoknál már 48 GB), meg annál kisebb az esélye, hogy a user betelítve használja. Azért egy 500-2000 gigás SSD-n sanszosabb, hogy több hely marad, mint egy 30-128 gigáson, ami ma már kicsi, túl könnyű betelíteni, főleg ha OS is van rajta.
-
-
Frawly
veterán
Nem értem miért releváns ez. A gyártói szoftver annyit csap még hozzá, amennyit a gyártó beállít. Megint csak nem függ a NAND-tól. Egyébként meg az extra privisioning terület bekapcsolását nem ajánlom, főleg nem 250 gigás és afölötti SSD-knél. Ez igazából csak azoknak kell, akik lusták helyet csinálni rajta és állandóan 95-100%-ra betelítve használják az SSD-t. De aki rendesen tart rajta szabad helyet, mert takarítja róla, ami nem kell, annak nem kell ez a funkció. Nálam sosincs egyik partíció sem jobban tele, mint 50-75%. Sose használtam betelítve az SSD-im.
Egyébként még gyártói szoftver sem kell ehhez, te kézileg particionálva annyi particionálatlan helyet hagysz, amennyit csak akarsz.
-
Raymond
félisten
Azt hiszem te azt a "sebessegnoveles"-t maskepp kepzeled el mint amit a valosagban nyujt(hat extrem esetekben). Gyorsabb csak akkor lesz egy masikhoz kepest ha teljesen telerakod es nem lenne hely a garbage collection es a tobbi belso takaritasnak hogy idealisan vegezze a munkat. Tehat amit ott a kepen latsz annyit jelent hogy nagyobb terheles es iras eseten ugy hogy mar van peldaul 830GB adat azon a particion a kepen lathato SSD jobban fog teljesiteni mint egy masik ahol a 931GB-os particion (nincs OP) mar van 923GB adat. Az elobbinel van hely dolgozni, az utobbinal mar kevesbe. Ez viszont eleg edge case, ha mindket SSD-n van mondjuk aranylag sok de meg mindig csak 750-800GB adat akkor nem lesz koztuk difi meg benchmarkokban se nemhogy normalis hasznalat alatt.
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Male
nagyúr
Ha kiraknak két egyforma notit direkt erre, akkor mi az, hogy "eltérően voltak használva, másra"? Gondolom az Intelnél telik két tiszta/frissen telepített notira, és nem Bélától meg Józsitól kérték be a kiállításra az otthon használt gépét... tehát ezért nagyon furcsa nekem a közel 40GB eltérés.
A partíciókat dehogynem érinti. Ha nem hiszed, ott a linkem a saját beállításomról a 10-es hozzászólásban. Ez nem a gyárilag eleve lefoglalt tartalék terület, hanem amit a gyártói szoftverrel még hozzá lehet csapni ehhez a területhez, hogy növeld a tartósságot és a sebességet.
-
Frawly
veterán
Ezt fejtsd ki légyszi. A foglalt hely annyi, amennyi adatot ráteszel. Attól még hogy a két noti az SSD-ket leszámítva hardverügyileg azonos, attól még eltérően voltak használva, másra. Persze, hogy nem egyezik meg a foglalt mennyiség, így a szabad hely sem.
A partíciókat meg aztán végképp nem érinti, mert az szoftveres fogalom, az SSD vezérlője low level szinten működik, nem lát partíciókat. Méretnek is csak annyit közöl magáról a meghajtó, amennyit felhasználhatsz, a tartalék tárterületet ki sem jelzi.
A tartalék terület gyártótól és modelltől függ, nem a NAND típusától.
A sustained write engem is érdekelne a 665p-nél. Mivel a gyártó nem mond róla semmit, ezért szerintem az nem javult a 660p-hez képest.
(#8) GodGamer5: ezek az olcsó, visszavágott sebességű NVMe-k nem melegednek. De nem azért, mert a gyártó jófejségből megoldotta a melegedési problémát, hanem mert a teljesítményük nem olyan nagy, hogy fel tudjanak melegedni. A melegedés inkább csak a full sebességű x4-es csúcs NVMe-knél szempont.
(#4) Lacika112: igen, a 665p is PCIe 3.0-ás x2-es, ahogy a 660p is volt. De eleve nem x4 sávos full sebességű NVMe, szóval nem ütközik bele a sebességtudása amúgy sem a PCIe 3.0-ás limitbe, ergó a PCIe 4.0 sávszélességéből nem profitálna.
(#2) Raymond: feltételezem elírás. A 200 TiBW nálam napi 50GiB írás ~11 éven keresztül, és napi 100 GiB írás 5,6 éven keresztül. De tény, hogy ennyi a legtöbb átlag felhasználónak untig elég is.
-
Akula
őstag
Ha a 665P
hasonló áron lesz, mint a 660, akkor már inkább az előbbit."Akula Sub, ready for the deep!"
-
menpee
aktív tag
Az átlagos felhasználók hány százaléka írja teli az SSD-jét még csak nem is naponta, de hetente? 0,5%? Kevesebb? Aki meg igen, az ne a legjóárasítottabb példányt vegye, hanem egy legalább dupla árú pro verziót.
,,Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem." - Gabe Newell
-
ledgeri
nagyúr
Melyik QLC tudja végig írni magát full sebességen? A TLC-k hány %-a nem tudja magát teleírni full sebességen?
Ez azért nem ugyanaz...// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
-
Cythyel
senior tag
QLC... számomra még mindig lassú, megbízhatatlan, és rövid élettartamú még akkor is ha a TLC-hez nézem, egyhamar nem fogja leváltani a QLC sem a HDD-ket...
-
Raymond
félisten
Az nem cache, az csak sima OP, ergo particionalatlan resz. Vagy csinalsz ilyet vagy nem, az osszes SSD szoftverben ott van mint kenyelmi funkcio de siman megcsinalod a windows eszkozokkel is hogy lecsokkentet a particio meretet ha mar eleve nem ugy csinaltad telepites elott. Nekem az osszesen van egy kis resz de inkabb megszokasbol hogy oszinte legyek.
Egy regen a piacon levo termek ara es egy uj termeszetesen problemas osszehasonlitas. Ez kb. olyan mint amikor a 860 QVO kijott es dragabb volt mint a sokkal ertelmesebb MX500 vagy WD Blue 3D, sot meg az akkor mar csokkentett aru 660p-nel is dragabb volt. Aztan lassan eszhez tert az arazas. Az elony a Corsair-nal csak az 5ev gari, a TBW ertek a sima konzumer SSD-knel teljesen lenyegtelen, meg se kozelited a termek ertelmes elettartama alatt (5-10 ev). Par ev mulva meg mar teljesen mindegy az egesz. Csak hogy legyen egy kis tampont is - kb. 10 eve az elso 30-40-60GB SSD-imet vettem mar nem emlekszek pontosan mennyiert de valami 100-120EUR, ma meg ott az 1TB 660p 99EU-ert vagy a 2TB 195EUR-ert. Erdekel hogy mit tud vagy mit nem vagy epp milyen allapotban van az a majdnem 10 eves SSD? Nem igazan. Egyebkent meg mukodik az egyik ami megvan - X25-V 40GB egy netbookban (igen, netbook )
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
-
Raymond
félisten
Nem kicsi, egyszeruen nem fogod megkozeliteni sem otthon. Teljesen mindegy hogy 200 vagy 400 vagy 1700 a megadott TBW ertek ezeknel, semmi jelentosege. Es igen, termeszetesen vannak jobbak de peldaul az MP510 mar eleve 30% felar a 660p es P1-hez kepest 1TB meretben (100EUR vs 130EUR) es 50% a 2TB meretben (200EUR vs. 300EUR). Nem mindegy.
Lehet par oka annak hogy az egyiken tobb a foglalt hely mint a masikon de az SLC cache nem lesz az oka mert az teljesen transparens modon mukodik. Nincs elkulonitett resz hanem iras kozben az adatok eloszor SLC modban kerulnek a NAND-ra es a hatterben takaritas kozben irodnak at TLC modban egy masik helyre. A max SLC terulet merete az SSD telitettsegevel csokken, a 660p-nel igy nez ki a dolog:
A 2GB hatarnal meg nem fogsz latni semmit mert az meg mindig az SLC cahce-be megy, lasd a kepet.
-
GodGamer5
addikt
Gondolom az élettartama már csak a melegedés miatt is hullaszar.
"Többször látsz Game Over képernyőt, mint Michelle Wild f@szt." "It's not a Loop, it's a Spiral"
-
törölt tag
Úgy látom 40%-al lett gyorsabb a cache: 1333 vs. ~1866 MB/s.
2GB fölé kellene menni adatmozgással és akkor látszana, mit tud a cache mögött a Nand.
[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Ja, hát amíg tart az SLC cache, addig nem is lesz lassú a QLC
Az miért van, hogy elvileg két azonos noti, és így aoznos körülmények, mégis az egyiken 84GB a másikon meg 125GB a foglalt hely? Utóbbi a QLC-s... csak nem bekapcsoltak rajta egy 40GB-os területet gyorsítótárnak? (Bár ha erre olyan a megoldásuk, mint a Microné, akkor a C partíció mérete lenne kisebb miatta.)
-
Lacika112
aktív tag
Sehol nem találtam róla infót de mindenhol "660p családba" tartozónak nevezik.
Gondolom akkor csak pci-e 3.0 ás ?
ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
ledgeri
nagyúr
Nekem a QLC-vel az a bajom, hogy a nagy fájlok mozgatásának SSD-sségét dobja a kukába... Bár...
Megnézném teszben ha jön, hogy ha van egy TB-os merevlemez, tele, akkor arról milyen limitációkkal íródik tele az SSD, vs pl egy másik vinyó.
Mert ha az SSD a lassabb akkor az gáz!// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
szasanyi
félisten
Sebességben valóban nem rossz az előrelépés, de mi a helyter a tartóssággal (TBW)? Mert ilyen téren az 1TB 660-as (TBW 200TB) elég kacsú, az új modellről pedig nincs ilyen infó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Honor Magic V2 fél év után
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Cyberpunk 2077
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kuponkunyeráló
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...