Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • arty

  addikt

  válasz Norb79 #9 üzenetére

  nem tudom eldönteni, hogy a teljes hsz-ed egy nagy iróniabomba-e vagy... :D

  ---

  (#10) mepet

  "Saját magam is láttam anno, (illetve, biztos sokan emlékeztek) hogy DVD-ből a HDMI kimenettel rendelkező felskálázós DVD lejátszó sokkal-sokkal szebb képet varázsolt a HD tévére, mint az SD DVD volt. Érzésre kb félúton volt a HD és az SD között az eredmény, mindenki szerint nagyságrendekkel volt szebb, mint az eredeti SD kép."

  Namost itt arról van szó, hogy te az analóg jelátvitelt és a hdmi-t veted össze, ill. a dvd és a tv felskálázási képességét. És ezekután levonod a konkluziot, hogy a nagyobb felbontás a jobb... erősen kétlem, hogy a hdmi-s dvdlejátszót megnézted két, tökegyforma kijelzőn, melyek csak a felbontásukban tértek el (1024x576 és 1920x1080 - márpedig ekkor vetetted volna össze VALÓBAN a képkockaszámokat és azok jótékony hatását).

  "2. Bizonyíték: A ph! szerzői ugyanezt az érszrevételt erősítették meg a témaadó cikkben FullHD jel és 8K tévé mellett."

  Ezt hol olvastad a cikkben? Szerintem ilyet a cikk írói nem tettek...

  "Következmény:
  Az az állítás, miszerint a 8K-t (vagy akár a 4K-t) nem érdemes venni, mert nincs ilyen jelforrás: hülyeség, mivel nincs is szükség ilyen jelforrásra a magasabb felbontás kihasználásához."

  Pedig egyelőre ez a helyzet. Ehez pusztán a bizonyítékaid kellett nullázni ;)

  [ Szerkesztve ]

  stadion, kisvasút, freemail

 • arty

  addikt

  válasz Norb79 #15 üzenetére

  ezt most olyannak írod, aki a 1440p-s telóját 1080p-ben használja ... ;)

  tehát én ott is azt mondom, hogy átestünk a ló túloldalára!
  tévéfronton meg a samsung készül most ugyanerre... (érthető: a qled nem versenyképes az oledel szemben, megpróbálják hát a nagyobb számot lenyomni a vásárlók torkán)

  bár szívesen elmennék megnézni a csodasamsungod, alapvetően hitetlen vagyok ;)
  plazmám van, ami sokkal jobban tolerálja a 720p-t (x360) és azért ott is látni, amikor nativan, 1080-ben hajtom... namost egy lcdn, áh... nem tudom elképzelni, hogy az jó legyen, na ;)

  [ Szerkesztve ]

  stadion, kisvasút, freemail

 • arty

  addikt

  válasz Norb79 #18 üzenetére

  a telómat 30-50 centiről nézem, nem a kanapéról ;)

  najó, akkor tényleg beszéljünk le konkrétumot, viszem az x1x-et, öntsünk tiszta vizet a pohárba! :D
  bár úgy rémlik, nagyon messze laksz... :(

  egész számra nyilván könnyebb szépen skálázni, ezt egyébként nem is vitatom.
  és ezért is örülök a 4k-nak, arra ELVBEN 240p, 720p, 1080p is szépen skálázódhat, 8k-ra pedig a 480p is úgy fog... de csak ELMÉLETBEN! gyakorlatban már a 240@720 is egy pacát eredményez az átlagtévé átlegscalerén :( (ráadásul mamár 720p tv nincs is)

  itt a cégnél sajna minden gémingoldal tiltott, pedig úgy mutatnék benagyított képet, micsoda hentesmunkát végez az átlagtévé :/

  stadion, kisvasút, freemail

 • arty

  addikt

  válasz mepet #24 üzenetére

  dehogy flame, csak beszélgetünk :)

  "A DVD digitális. HDMI-n (ami szintén digitális) a HDTV-n nézem, ami szintén digitális. Ez szebb sokkal-sokkal bekapcsolt felskálázással és képjacítással FullHD-ben, mint felskálázással, de kikapcsolt képjavítással FullHD-ben vagy akár 720p-n. És magasabb felbontásban még szebb, mint alacsonyabban. Tehát a kép sokkal szebb lesz a képjavítástól és a felskálázástól."

  De hogy nézed fhd tévén felskálázás nélkül az 1024x576-os dvd-t? ;)
  MINDENKÉPPEN skálázol. Vagy a dvd-ben vagy a tv-ben. Ergo te a skálázási képességeket hasonlítod ezesetben. A skálázás nem létező pixeleket, képelemeket gyárt - hogy azokat az agyad be tudja-e illeszteni a képbe, elhiszi-e, hogy az TÉNYLEG ott van, vagy hibaként "zavarja", az erősen kérdéses.

  Az ember szemét nem nehéz megvezetni, hogy "szebbnek" érzékeljen valójában csak "más" képet ;)
  Sokak a zajszűrt és 60frémre interpolált 24frémes képet is előrelépésként élik meg.....

  "alacsonyabb felbontású tévén nem próbáltam ki, de ha kipróbáltam volna, akkor ugyanezt láttam volna, a pixeles csúnya fost 42"-on SD-ben"

  Ez ugye feltételezés. És ilyen hozzáállással, ha más nem, a placebo effekt működne és szebb is lenne, amit szebbnek vársz :D Vakteszt után meg lehet meglepődnél. De persze ez is csak feltételezés... (noha voltam már részese és elszenvedője(!) ilyen leleplező vakteszteknek)

  "A Samsung a 8K tévéjéhez egy speciális felskálázási eljárással állt elő, amelyet 8K AI-nek neveznek. Egy nagyon látványos videó segítségével illusztrálták ennek működését, és persze a gyakorlatban is meg lehet nézni, hogy mire képes. Csak annyit tudunk mondani, hogy ennek alapján ez talán a legjobb ilyen felskálázási technológia, amit valaha láttunk, hiszen tényleg látványos javulást eredményezett a működése. "

  Ebben hol van a natív hajtás megemlítve?

  Lehet, hogy ez a csodaszamszung minden idők legjobb felskálázott képét tudja (vakok közt a félszemű?), de valószínűleg egy AZONOS képességű, de natív felbontású agyonverné. Mert az BIZTOSAN 1:1 azt a képet adná, amit megetetnek vele :P

  [ Szerkesztve ]

  stadion, kisvasút, freemail

 • arty

  addikt

  válasz mepet #40 üzenetére

  A panelkülönbséget el tudnám fogadni - ha tényleg léteznének modellszériák, ahol a felbontáson túl csak ennyi a különbség ;) Ennyire azért nem vagyok kötekedő.

  "A lényeg, amit szeretnék mondani: láttam olyan dvd lejátszót, ami felskálázott, és így a képe szebb lett a nagy méretű HD TV-n. Sokkal. Minél szebb? Bármilyen SD képnél. Ha egy kb. fele akkora képcsöves tévét mellérakok, még annál is élesebb a FullHD-ra felskálázott SD, mert az SD annyira pixeles."

  De itt/ezzel ugye megint nem a pixelszámot méltatod valójában... tény, a dvd korszakban az 1024x576 vs 720/1080p összevetés nehézkes volt, mert előbbi felbontással max csak vetítők léteztek (volt is alkalmam látni egy denon dvd-a1-et egy sp5700as infocuson, ami az emlékeimben a dvd-s etalon ;) persze csak ha eltekintek a nagy képméreten a kis felbontás okán szabad szemmel is látható "csirkehálótól", ott/akkor a felbontásnövekedésnek voltak VALÓDI hozadékai is, ma ez az egyértelmű javulás nincs már meg, kellően kicsik a pixelek és a "hézag" közöttük)

  Ma lenne lehetőség egy csúcs 4k-s oledet és egy 8k-s oledet egymás mellé tenni és mindkettőt meghajtani valami referencia 4k anyaggal - vajon miért nem demózik ilyenekkel egy gyártó se? Nem lehetne legyártani 88 colon egy 4k-st? vagy 77-en egy 8k-st? (ugyanez lcd esetén valószínűleg még könnyebb lenne)
  Szerintem kiröhögnék őket a "nézők" (nem látnának ~semmit a "kanapéról"). Mennyivel egyszerűbb kitenni egy kisebb, bénább eszköz mellé, esetleg önmagában a színpadra, megküldeni valami frankó demóval, hogy aztán cikkezhessenek róla mindenfelé: mindentüberel a gép.

  "A cikkben nem natív meghajtással hasonlítják össze a képet, hanem azt állítják, hogy a magas felbontású képet a képjavító és felskálázó eljárások után még magasabb felbontásban még szebbnek látni. Ugyanazt állítják, mint én a DVD lejátszóról, csak nem SD-HD, hanem 4K-8K átalakításról van szó."

  Minél szebbnek könyörgöm? A cikk éppcsak a felskálázást méltatja, de csupán emlékek és korábbi benyomások alapján - semmiféle VALÓS összevetésre nem volt (felteszem) lehetősége a cikk szerzőjének.
  És igen, ugyan ott sánta ez az összevetés is, mint a te dvd-s példád - csak most LENNE lehetőség valós összevetésre, anno meg "nem volt".

  Én azt mondom, hogy a felbontás változtatása nélkül is lehet olyan képet előállítani, amit az emberek többsége szebbnek lát majd az eredetinél ;) Ezzel szerintem semmit nem mondok technológiáról, csak az emberek könnyű becsaphatóságáról.

  Neked is és másoknak is azért lesz 8k tévéje, mert nem kap majd mást. A felbontás valódi előnyétől függetlenül fogod a 8k-st venni... :P Aztán utólag meg lehet majd önigazolni, szokásunk (nekem is).

  stadion, kisvasút, freemail

Hozzászólok Aktív témák