Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Norb79

  senior tag

  válasz Malachi #2 üzenetére

  A FHD telefonnak akkor mi értelme? Meg a 1440p telefonnak? Mennyi az ideális képpontsűrűség (DPI) szerinted?

  Én ~4 éve vettem az első 4k Samsung tv-m (55col), és már abban is volt 4 magos proci meg ilyen felskálázó algoritmus (gondolom azt fejlesztik folyamatosan, és annak került a legújabb verziója ebbe a tvbe), és egyszerűen hihetetlen miket varázsolt a régi FHD vagy annál is gyengébb minőségű tartalomból. Haverokkal néztük a Tanú című filmet, és mind azt kérdezte, hogy honnan szereztem ilyen digitálisan felújított verziót, pedig ugyanaz a sima 200 forintos dvd volt, ami nekik is megvan.

  Vagy ugye az emlegetett xbox x, amire kint az első Forza Horizon, és kapott 4k patchet. Na az is úgy nézett ki azon a tv-n a sima x360ról futtatva, mintha már rajta lenne a 4k patch. Abban a tvben még olyan algoritmus volt, ami a kékkel tudott nagyon ügyesen bánni, meg a rajzolt tartalmat szerette különösen, rajzfilmek olyanok voltak rajta, hogy el nem hiszed, hogy ugyanaz, ha mellé rakod egy másik tv-n is nézve.

  Szóval csak így tovább, hajrá, jöjjön jó minőségű 8k panel, jó felskálázó algoritmussal, az is szuper (legalábbis ahogy a Samsung csinálja), amíg a natív tech odaér.

 • Norb79

  senior tag

  válasz arty #11 üzenetére

  Mondtam már ezerszer, gyere el aztán nézd meg. Látatlanban én se hinném el, de tényleg príma amit a Samsung képvarázsol ezzel a cuccal.
  Ezt a dpi vergődést meg kreténségnek tartom, ahogy azt már megbeszéltük ezerszer. Megy a vinnyogás, hogy 55 colra így sok a képpont, úgy sok a képpont, de a zsebben lévő 5 colos telefonra senki se mondja, hogy sok rá a képpont, ilyen méretre bőven elég lenne a 480p/240p, nem kell 1080p...
  A magas dpi az jó. Minél magasabb annál jobb. És ez méret és üléstávolság független bölcsesség.

 • Norb79

  senior tag

  válasz Malachi #14 üzenetére

  Ez nagyon leegyszerűsített megközelítés. A képpont 4x-ezéstől nem fogod látni a pihét, annyival több képpontot nem kapsz. Viszont annyival többet igen, hogy a színátmeneteket több lépésből lehet megvalósítani, így nem lesz annyira "darabos" a kép. Nagyon leegyszerűsítve, van egy FHD képed, amin egymás mellett van egy kék és egy lila színű képpont. Azon ennyi van, ott élesen elválik a lila és a kék, míg egy 4k tv-n a Samsung csodacucca már 8 képpontból rakja össze ezt a két színinfót, és nem szolgai módon lesz 4 kék, 4 lila, hogy ugyanúgy nézzen ki, hanem párat beszínez köztes színnel, amitől kicsit jobban összemossa a színátmenetet. Az x360 képe is ettől szebb, mert amúgy a játékok alatt lévő vas (akár xbox, akár ps, akár pc) nagyon energiát pont ilyenekbe fektet, hogy ezeket az átmeneteket szépen megcsinálja és ne legyen recefice az egész kép. Na most ezt a TV részben átvállalja, ettől szépül meg ilyen TVn a forza horizon x360assal. És persze megszépül x1x-en is, csak ott az x1x simítja ki az átmeneteket izomból. Ugyanazt csinálja mindkettő.
  Pihe nem lesz, de a kép mégis teljesen más lesz már 4knál is, de pláne a 8knál. Nem lesz ettől két épület mellett a távolban egy harmadik, meg nem lesz a pattanás mellett pihe is, de próbálj meg otthon duplo meg lego kockából is építeni egy-egy autót, házat, akármit, látni fogod, hogy apróbb elemekből mennyivel könnyebb ugyanazt részletesebbre, élethűbbre megcsinálni.
  Mindegy, én imádom és látom mennyire jóság, aki meg nem látja vagy nem szereti az meg kerülje el, mi sem könnyebb. :)

 • Norb79

  senior tag

  válasz arty #17 üzenetére

  Ja, 5 colon nyomod az 1080p-t, de 20 colra a 4k az isten ellen való vétek. Pedig a dpi ugyanaz. 1 szalámiért 500 forint nem sok, de 4 szalámiért 2000 forint az már rablás. Értem én! (24-55-65 colon a 4k meg jóval kevesebb dpi...)
  Mindegy, legközelebb nem én megyek hozzád, ha nem te jössz hozzám, elhozod az ikszet, aztán összenézzük melyiken fut szebben a FH1, a 360asomon, vagy az x1x-eden. :)
  /szerk: szerkesztésre meg még mindig az a válaszom, ami eddig volt, 720p --> 1080p nem egész számú többszörös, vmi képadat torzul a konverziónál, de 720p--> 4k az viszont egész számú többszörös, nem torzul, ahogy 1080p --> 4k is egész számú többszörös, és a 4k helyett 8k-t behelyettesítve is egész számú többszöröst kapsz vagyis lehetséges a normális felskálázás. 720p --> 1080p esetén meg nem lehetséges. Ez meg sima matek, ehhez semmilyen képernyőt nem kell megnézni. :)

  [ Szerkesztve ]

 • Norb79

  senior tag

  válasz arty #19 üzenetére

  Ja, nekem is egy örökkévalóságnak tűnt az a 20 perc, míg elértem a város egyik végéből a másikba. De nyugodtan csinálj úgy, mintha Sopronban laknék, vagy Berlinben, vagy a Holdon. :D
  Az meg köztudott, hogy mindent meg lehet oldani kókányul, meg rendesen. A Samsungnak van olyan modellje, ami nem kókányul oldja meg. Ettől még lehet nekik is kókányolós, meg a többieknek is nem kókányolós, de ez nem a technika, hanem a konkrét típus hibája.
  Moby is amikor áttért a 34 colos Samsungra 4k-zni egyből más véleménnyel lett a dologról, pedig előtte ő is ilyeneket mondott, mint te... :)

 • Norb79

  senior tag

  válasz Malachi #20 üzenetére

  "ebből a szempontból az FHD és a 4K felskálázás tökre nem játszik, mert hiába lesz szép a kép és élénkek a színek és jobb a színátmenet, az alacsonyabb felbontású anyagról semmilyen felskálázás nem teszi oda a nem létező (mert nem rögzített) részleteket."
  Ez abszolút így van, de nekem a szebb színátmenetek és ilyesmi miatt is megéri a 4k kép.
  A natív 4k tartalom (játékok) is csak ennyit tesznek hozzá amúgy, hogy szebb a színátmenet, kevesebb a recefice. Forza horizon3ban nincs több fa az útmenti erdőben, wowban nincs több kagyló a tenger fenekén, stb. Ugyanaz a tartalom, csak szebben.

Hozzászólok Aktív témák