Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • mepet

  addikt

  válasz arty #39 üzenetére

  Tévéket árultam pár évig, rengeteg tévét és lejátszót próbáltam. Röviden szólva: láttunk csodákat. Nem is a próba mikéntjét szeretném részletesen kifejteni, mert ettől szerintem álláspontjaink semmiféleképpen nem közelednének. Tökéletes összehasonlítás ugyanis nem létezik. Ha a forrás felbontását alakítjuk, az máris nem natív, ha más a forrás, akkor nem ugyanaz a forrás (ráadásul ugye formátum különbség is lehet köztük), ha a tévé más, akkor meg a panel biztos jobban sikerült, stb... Lényeg a lényeg, mindenféleképpen almát hasonlítasz körtével, mindig bele lehet kötni.

  A lényeg, amit szeretnék mondani: láttam olyan dvd lejátszót, ami felskálázott, és így a képe szebb lett a nagy méretű HD TV-n. Sokkal. Minél szebb? Bármilyen SD képnél. Ha egy kb. fele akkora képcsöves tévét mellérakok, még annál is élesebb a FullHD-ra felskálázott SD, mert az SD annyira pixeles.
  A cikkben nem natív meghajtással hasonlítják össze a képet, hanem azt állítják, hogy a magas felbontású képet a képjavító és felskálázó eljárások után még magasabb felbontásban még szebbnek látni. Ugyanazt állítják, mint én a DVD lejátszóról, csak nem SD-HD, hanem 4K-8K átalakításról van szó.
  Így én azt gondolom, hogy lehetséges olyan eljárást megvalósítani, aminek során a magas felbontású képet még magasabb felbontásúvá alakítják, úgy, hogy a végeredményt az emberek többsége szebbnek látja.

  Ha pedig létezik ilyen eljárás, amitől a 4K kép mégszebb lesz 8K-ban, az egyértelműen azt jelenti, hogy a 8K tévé képe szebb lehet (tehát nem biztos, hogy szebb lesz) 4K jelforrás esetén is. Én ezért várom a 8K-t, bár elégedett vagyok a jelenlegi 4K tévémmel is, bármi áron nem cserélnék.

Hozzászólok Aktív témák