Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
Tigerclaw #114 üzenetére
Most, hogy újra terjednek az MCM designok, talán nem is lenne megoldhatatlan, hogy közös alapra építsenek egy olyan GPU-t játékosoknak amiből mesterséges intelligencia modul hiányzik, meg profi felhasználásra egy másikat, amiből a Lara Croft hajszimulációs egység hiányzik. Úgy egy kicsit talán jobb lenne a perf/watt mutató.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz
Tigerclaw #114 üzenetére
Ha a Navi "scalability" valóban azt jelenti, amit az EPYC jelentett, akkor ez lehetségessé válik.
Mert abban az esetben az AMD-nek, nem kell 3-4 méretében különböző chipet terveznie (P10,P11,P12; V10,V11,V12,V20), hanem megengedheti magának, hogy akár célpiaconként 1-2-t tervezzen csak és a méretbeli/teljesítménybeli skálázódást pedig megoldja az Infinity Fabric. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Raysen623 #112 üzenetére
"Szét kell szedni náluk is a professzionális és a gamer szegmensre szánt GPU-t."
Ez szerintem is fontos lenne. Persze a fejlesztések mehetnek közösen, de külön architektúra kellene a két vagy akár három szegmensre. Külön chip kellene a "gamer", a "pro graphics" és a "computing" szegmensre, vagy legalább kettő, mert a közös chip használata nem ideális, láthatóan. Szerintem nincsenek lemaradva az Nvidiától fejlesztésben, csak olyan funkciókat, megoldásokat terveznek a GPU-ikba, amikre nincs szükség, vagy még nincs szükség. Illetve túlságosan a jövőnek fejlesztenek, ami gyakran semmit sem segít a jelenben.
-
arn
félisten
Az nvnak az a nagy szerencseje, hogy huang zsenialisan iranyitja a hajot, mar nemszer forditottak a vesztes helyzetet nyerobe, a piaci igenyek felismereseben messze az intel es az amd elott jarnak. Amdnek ket jo huzasa volt, az ati felvasarlasa es a custom chipek piaca.
-
Raysen623
addikt
Szeretnék ilyen gázul állni VGA fronton. Legfőbb problémája az AMD-nek, hogy nem tud erőforrás hiányában többfajta GPU-t gyártani és ezzel a minden-egyben megoldással nem tudnak csodát művelni ami az eladásokat illeti. Szét kell szedni náluk is a professzionális és a gamer szegmensre szánt GPU-t.
Ezen az úton most kapóra jön nekik az intel féle házasság. Ebből is pénzt nyernek. Annyira meg nem hülyék, hogy a legfrissebb technológiájukat adják oda csak úgy. Lehet nem véletlen a mostani Raven Ridge kialakítás és várnak még a HBM-es APU-val. Legalábbis remélem, mert nekem is olyan kellene laposba jövőre.[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
"Az AMD miért nem gyújtja magára az egész irodát? Úgy hamarabb vége lehetne. "
Én nagyon remélem, hogy a Kaby Lake-G ellen is van valamije, vagy lesz valamije hamarosan, még ha nem is az integráltságot tekintve. Jó lenne egy erősebb mobil APU a palettájára, egy HBM-es megoldás, mert azok nélkül önként kinyitották a kapukat egy új konkurenciának és lemondtak egy zsíros piaci szegmensről, némi fix bevételért cserébe. Kicsit olyan az egész mint a Kínai piacra való betörés. Mindenki tülekedett és bármit bevállaltak, hogy bejussanak oda, ma meg inkább visszacsinálnák, mert a ott szó nélkül ellopták lemásolták a termékeiket és ma tele van az ország Kínai telekommunikációs és autós cégekkel, akik már keményen exportra is termelnek. Pár év extra bevételért feladták a jövőjüket.
-
Nem. Ha igazak a hírek, akkor az Intel Polarist kap, nem Vegát és innen kéne felkapaszkodni. Az AMD-nek mindegy, ki fizet, csak fizessen. Az Intelnek kell legalább 10 év, hogy lekörözze az AMD-t GPU-ban, de ők sem fognak karba tett kézzel ülni.
Valójában ez az egész az nV ellen megy.
[ Szerkesztve ]
-
Gyuri27
félisten
Most erős a nv. Igen.
De barátom. Az intel az csak intel (meg az intellel jön a slep is).
Az amd gpu piaca nem nagy szelet sajna.Választ kaptál mástól (korrekt, átgondolt).
Rávilágítanék az még egy dologra. Szerinted mekkora marketing értéke van az intel cpu mellett a radeon szónak, feliratnak?
Intel megtehette volna, hogy nem irják ki. Vagy egyszerüen csak titkolják.
Ott vannak a játékok, esport események amiket az intel (ők is) támogat.
Annyi vetülete van ennek az egésznek. Ha hetekig gondolkodnánk akkor is csak találgatnánk, hogy mi lesz 3-5 év múlva.
Mert az eddigi elgondolások, teóriák mehetnek a kukába. -
Szerintem valami ilyesmi lehet a dolog indoklása:
Az AMD most kicsit felzárkózott a Zen-nel proci fronton, de VGA téren meg elég gázul állnak.
Mi kell ahhoz, hogy jobban álljanak itt is?
1.) - Több pénz (az inteltől most jön egy kis extra)
2.) - A Vega piaci részesedését növelni kell, hogy a játékfejlesztőknek érdeke legyen kihasználni a képességeit. Ez egyedül nem megy, intel besegit. Ez is pénzt hoz rövid távon, mert ettől gyorsul a desktop Vega is, és a Raven Ridge is.A két plusz pénzforrás a jövőbeli (navi utáni) GPU-k tervezésére forditható, ami növelheti a Radeon-ok versenyképességét.
Összegezve; hosszú távon arra van szükség, hogy most legyen pénz.
[ Szerkesztve ]
-
strcpy
tag
Szerintem félreértettél.
A kérdésem az, hogy ebből az AMD mit profitál közép/hosszútávon?
Gyakorlatilag a saját GPU piacáról (ezáltal közvetve a CPU piacról) hasít ki egy szeletet és dobja oda az Intelek, biztosítva sokéves technológia előnyt.
A két cég egymással full összeférhetetlen. Ha emögött nincs mutyi(van), akkor ez AMD-nek néhány éven belül hatalmas bukót hoz.Azért az Nvidia-t nem kell félteni; tőkeerős cég jelentős RDI-vel egyre jobban diverzifikált termékpalettával.
-
Gyuri27
félisten
Hehe. Nem ennyire egyszerű.
Az intelnek tetszik a vga piac (apu is). Miért is ne tetszeni. Hiszen az nvidia gennyesre keresi magát.
Tudsz követni? Na. Az intelnek cpu és majd vga fronton is kell ellenfél. Ugye tröszt törvény meg feldarabolás veszélye miatt. De nekik elég ha egy ellenfél van. Az meg az amd. Pont megfelelő.
Kicsi is. Licence is van intel dolgokhoz. Intelnek is van az amdhez. Ráadásul az amd van olyan jó fej, hogy kisegíti inteléket. Ennyi az egész.
Igazából ez most a két cégnek jó. Meg egy darabig az lesz. Az nv viszont jobb ha elkezd hintalovat, bádog teknőt gyártani. Mert ha az intel akarja azt a piacot is meg is szerzi. -
strcpy
tag
Köszi.
Tehát ha jól értem a rövidke Gamestar-os cikkből:
Az Intelnek fájnak az Nvidia licencek, így úgy döntöttek inkább csinálnak saját nagy teljesítményű GPU-t, házon belül.
Ehhez kértek az AMD-től tudást, technológiát.
Az AMD szívesen kötött szerződést azzal az Intellel, ami 2006 óta szabályosan zabálja el előle a CPU paicot; hogy gyorsabb, kisebb, hatékonyabb GPU-t fejlesszenek, ami majd az Intel-alapú hordozható eszközökbe kerül. Így kerülve versenyelőnybe az Nvidia chipjeivel, és magukkal, az AMD alapú megoldásokkal is.Az AMD miért nem gyújtja magára az egész irodát? Úgy hamarabb vége lehetne.
-
Interceptor
addikt
Pillanatra megugrott a 2500K a gépemben, de most már rendben van.
-
strcpy
tag
Az AMD-nél is idomított majmok írják a munkaszerződéseket?
Hogyan sikerült Rajesh-nek közvetlenül a konkurenciához igazolnia? Versenytilalmi megállapodás? Eh?
-
Lenry
félisten
Mi az a peremhálózat?
-
DraXoN
addikt
de nem tudja az intel megvenni az RTG részleget, mert az amd valószínű nem adja el..
2 okból se:
- 1. a mostani termékpaletta igen jó lett (CPU) fronton, és azért a grafika se reménytelen (bár mindkettővel van még munka).
- 2. a cpu szerver része a grafikus egység az APU-knál. Anélkül meg nem tudna tervezni az adott kategóriába processzort. (jövőre jönnek asztalra)Se rövid, se hosszútávon nem megoldás az RTG eladása. anno az ATI megvásárlása se véletlen történt meg, jóval a reális éréke felett.. Egyszerűen kellett az AMD-nek a túléléshez, és ez továbbra is igaz. Integrált grafika nélkül CPU-t eladni a belépő szegmensben közel lehetetlen.
-
nubreed
veterán
Hát én ugyanezt mondtam pár hsz-el feljebb. Hogy az Intel fel akarja vásárolni az RTG-t.
Nekem mindegy milyen márka, hidegen hagy, hogy AMD vagy Intel, de maradjon legalább 2 szereplős a piac.
Ha az Intelnél nem töketlenkedik el és végre jó gpu-kat fognak fejleszteni és nem szenvedni, mint az utóbbi jó pár évben a Radeon márkával, akkor engem megvettek. -
Raysen623
addikt
Nem gyenge prekoncepciót vázoltál fel. Véleményem szerint ez nem fog megtörténni, mert egy ekkora érvágás nem tenne jót a részvényeknek, ami a piaci üzenetét jelentené. A folyamatos növekedés a jó üzlet és csak abba invesztálnak a befektetők. Kényszerhelyzet sincs amiért ezt meg kellene lépni.
-
arn
félisten
válasz
Tigerclaw #89 üzenetére
tobb labon allnak... mekkora beveteluk is van a nem x86os platformhoz kotodo dolgokbol, es mennyire helyettesithetok? a samsung az tobb labon all, ha elbaltaznak vmit a mobil reszlegen, ott a bergyartas, kijelzo, etc.
a konzolnak total mindegy, hogy x86 vagy sem - az intelnek viszont nagyon nem, hogy az o tulajdonaban levo dolgon kereszult tudja rangatni a piacot, vagy sem. ha megszunik az x86 fuggoseg, egy komoly eszkozt veszitettek el. az amd meg jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy tul sok parhuzamos projektet tudjanak futtatni, azzal foznek, ami van - a ryzen epp kezd beerni (x86), minden mas teruleten meg ott a sokkal tapasztaltabb es tokeerosebb nvidia, es ok nem ragaszkodnak az x86hoz. az intel tokejevel es az amd grafikus reszlegevel egyutt sokkal utokepesebbek lennenek, mindket ceg profitalna belole. amugy az intelnel marad a gpuvasarlas, es ragyurnak a cpura, az amdnek meg a remeny, hogy proci oldalrol az intel es gpu oldalrol az nvidia nem lep a tokukre.
varjuk meg a veget - mert eddig is cifra volt ez a tortenet, en nem csodalkoznek, ha lenne folytatasa.
[ Szerkesztve ]
-
VGNGR
senior tag
Arrafelé nincsen versenytilalmi megállapodás? Másnap lehet kezdeni a legnagyobb konkurenciánál? Érdekes.
Bár jobban belegondolva, gondolom, ha az AMD perel is, az Intel röhögve fogja kifizetni az esetleges (csilliárdos) bírságot (is). -
zovifapp111
senior tag
Kíváncsi vagyok, hogy ez mennyire lesz hatással a következő AMD-s driverekre, hogy apu elment.
-
Tigerclaw
nagyúr
Jelenleg nincs arról szó hogy menekülniük kellene az x86-64 utasításkészlettől, illetve mindkét cég több lábon áll, így vannak ARM-os fejlesztéseik is. Az ARM-os megoldások más teljesítményszegmensben mozognak jelenleg, illetve az elterjedt operációs rendszereknek és az azokra írt alkalmazásoknak sincs alternatívája. Mindkét nagy konzolt AMD hardver hajtja és úgy tűnik, hogy ez így is lesz még egy darabig, mivel az MS-nek és Sony-nak is az az érdeke, hogy ne kelljen teljesen üres lappal kezdeniük 4-5 évente. Az nem jó senkinek...se nekik, se a fejlesztőknek. Azzal járnak jól ha megmarad a visszamenőleges kompatibilitás és a megszerzett tudás is legalább +1 generációra, mert ezzel olcsón, gyorsabban, több pénzt kereshet mindenki a konzolpiacon.
Menekülésről messze nincs szó és ebben az esetben is a legegyszerűbb, legvalószínűbb dolognak van értelme: Az Intel le van maradva a GPU-kat tekintve és kellett nekik egy nagyobb név. Az AMD részéről is csak az a két kérdés, hogy ment-e vagy küldték, illetve akármelyik is áll fenn, ez mennyi kárt tud okozni nekik?
Sajnos ha még azt a valószínűtlen dolgot feltételezzük, hogy messze nem volt olyan jó szakember, mint amilyen pozícióban volt, titkokat az bőven vitt magával. Ha az AMD nem fog emiatt pereskedni, akkor viszont az Intel feje fájhat kicsit mert valószínűleg nem a jó embert vitték el. Egyébként ha dalolni fog nekik az AMD-ről mint a kismadár, akkor nem hiszem, hogy sok titkot rábízna az Intel később.
-
Gyuri27
félisten
Vagy az amd arra játszik, hogy lesz néhány szabadalom sértés. Amiért az intel nem keveset perkál.
Az is lehet, hogy nem csak a gpu-t vették meg hanem ezt a remek szakembert.
Az is lehet, hogy Raja egy titkos ügynők aki ellopja az intel titkait, lezülleszti a céget.
Megannyi lehetőség van ebben a történetben. -
Egy intel dGPU jó lenne valószínűleg egyből váltanék rá (az intel működik legjobban linuxon stabil és jól fut out-of-the-box).
Az meg biztos, hogy az intel meg az AMD kialkudott valamit a fickó ügyében mert csak úgy nem lehet átmenni a konkurenciához ilyen pozícióból, kizártnak tartom, hogy a szerződése erre ne tért volna ki.
-
Fred23
nagyúr
Persze, nem élete végéig, de az AMD helyében csakis olyan szerződést kötöttem volna vele, amiben 3-4 év azért ki van kötve egyes cégek kapcsán. Kerestem volna más embert, ha így nem vállalja, mert az öntökönlövést nem szeretem. Nagyon fontos lenne a pirosaknak, hogy a Raja birtokában lévő információk elveszítsék értékük jelentős részét a lehető leghamarabb, mégpedig károkozás nélkül! Erre? Egy ilyen ügy számomra azt is bizonyítja, hogy nagy a fejetlenség az AMD-nél, mert ilyet normális cég nem enged meg magával szemben.
Fordított esetben, az Intel talán így oldotta volna meg.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
a ket ceg kozott igy is egy rakat keresztlicensz el, kezdve a legalapvetobb dolgokkal (x86 intel, x64 amd). siman ossze tudnanak kooperalni - miert ne gyarthatna mindketto radeon alapu cuccot? gyk az elso lepest meg is tettek intel oldalrol.
tetszik vagy sem, de egyre inkabb egy oldalra szorulnak, hiaba ellenfelek is. jelenleg egyiknek sincs olyan portfolioja, amivel atmenekithetnek magukat egy x86 tuli vilagba. szerver, kliens szinten sokkal kevesbe fontos az utasitaskeszlet, es a vilag erre megy.
[ Szerkesztve ]
-
Cicero
őstag
Szakmailag tényleg etikus döntés...
-
Totom76
csendes tag
Elég Raj-os a csávó
-
bencze
senior tag
Ilyenek láttán az szokott elsőre eszembe jutni, hogy hol a fenébe vannak azok az okos indiánok mert én igazán annyit láttam az elmúlt 10-15 év során, hogy Dunát lehet rekeszteni velük de vagy kettő volt abból tényleg okos, jó a szakmájában...
-
Kansas
addikt
Csak épp sokan akik a GPU részleg eladását vizionálják, elfelejtkeznek két dologról:
1. az AMD dGPU-i és iGPU-i ugyanazt a technológiát használják -> az AMD-nek semmi haszna nem lenne a részleg eladásából, ha utána meg licenszelhetné vissza a saját technológiáját, és GPU részleg híján nem tudna másikat fejleszteni sem, azt meg nem látom, hogy hirtelen vissza akarna lépni "CPU only" gyártóvá(szvsz az gyors út lenne a marginalizálódás/csőd irányába, épp mikor kicsit magához kezdhetne térni a cég).2. sokunknak akik AMD szimpatizánsok, nem kis része van a szimpátia meglétében annk, hogy az AMD(ATI) a "kisebbik gyerek", illetve a fejlesztési filozófia, hogy ha már nincs sok pénzük, próbálnak észből dolgozni(persze változó sikerrel). Ha az Intel megvenné a RTG-t és izomból kezdene el feljeszteni, szerintem sokan elpártolnának tőle, elinflálódna a márkanév is. Emellett a világon semmi garancia nincs rá, hogy majd az Intel pénzéből hirtelen csodákat tenne Raja...
Plusz én nem vagyok teljesen biztos benne, hogy Oliverda elemzését egy kicsit sem befolyásolja az Abu kedvenc cége kapcsán érzett zsigeri rosszindulat... de ne legyen igazam - egy biztos: ami a napokban a PH fórumon folyik ebben a tárgyban, az nem kicsit gázos...
Harmadrészt, valaki megerősíthetné, hogy Raja dolgozott-e a Polaris/Vega architektúrákon HW mérnökként is, magyarul van-e a fejében bármi róluk a marketinganyagokon kívül, amit átvihet az Intelhez?
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Az APU-kban "ugyanazokat" a magokat használják, amit a külön GPU-ban...szóval a fejlesztés össze van kötve. Jellemzően terveznek egy GPU architektúrát, aztán megpróbálnak adaptálni az APU-ba annyit abból amit tudnak és ami szükséges. Nem lenne értelme különválasztani a jelenlegi CPU és GPU részleget, főleg hogy épp az ami nincs az Intelnek.
-
derive
senior tag
Mar varom a 300Wos i7eket
Remelem azoknal is takony lesz a kupak alatt, mert fogkremre nem futja...
@arn: Erdekes modon ezek a cikkek elfelejtik megemliteni, hogy Rajat gyakorlatilag kirugtak. Eveken at kovetelozott, tobb onallosagot akart, megsem teljesitett. Szerintem a Vegas balhe jo urugy volt, hogy eltegyek az utbol.
[ Szerkesztve ]
-
Chp
őstag
Kövezzetek meg, de nekem nagyon antipatikus a feje.
-
arn
félisten
A hwswn van egy egesz jo elemzes, azzal, hogy lehet azert ment ilyen konnyen az intelhez, mert az intel az amd grafikus reszere palyazik... ebben meg lenne is racio az amd reszerol is, hogy atvennek a diszkret grafikus szekciot, es megtartanak az apukhoz szukseges technologiakat. Jelenlegi formajaban a radeon csak pup az amd hatan, a prociba integralt apuban es az egyedi tervezesu socokkal tobb penzt szereznek.
A levalasztott radeon reszleggel a terep is elo van keszitve.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Hat csak sikeresebb lesz, mint az amdnel az altala vezetett reszleg
-
Petykemano
veterán
válasz
#49088512 #60 üzenetére
Igazad van az események tényszerű leírásában.
Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy a látszólagosan kevés teljesítmény, a lefelé görbülő eladások, stb nem volt-e a legjobb a lehetséges rosszak közül. Másvalaki (más stratégiával) több sikert ért-e volna el? Ebben a kérdésben nem biztos, hogy szabad csak a konzumer számokat nézni, a benchmarkokat. Egyrészt mert az AMD akkor se tudott a hardveres és szoftveres produktumához méltó részesedést szerezni, amikor gyorsabb vagy hatékonyabb terméket kínált. Másrészt meg a zsíros pénz (vastag margó) a profi piacban van. Talán túl ambiciózus volt megcélozni a compute piacokat egy olyan gpuval, amiből nem tudnak a gamer piacra külön változatot tervezni és amely ezért ott hátrányokat szenvedhet. Az volt a cél, hogy a ROCm váltsa a cudát. Ha ez bejön, biztosan nagyobbat kaszáltak volna, mintha lenne egy 1080ti-vel versenyképes gpu vonal.A VR persze egyértelműen korai irány volt. És ez a lázadásos kampámytéma is jó szar volt.
-
tomcat78
őstag
válasz
#49088512 #60 üzenetére
Bezöldülés?Aranykor?!Biztosan átgondoltad?
Mégis kinek lenne jó,ha az NV-nek még ennyi konkurenciája sem lenne?Adhatnának minden szart,horror áron,csak mert egyeduralkodók a piacon....
Félreértések elkerülése végettem az NV ellen vagyok,csupán arra gondolok,hogy így bizonyos szegmensekben versenyre van kényszerítve legalább árazás terén...
-
Blazs120gl
aktív tag
Nekem nem fog hiányozni Raja.
Élve elásta az RTG-t a HBM-mel, az ár/érték arány feladásával (a high-end gamer piacot már egy éve elengedték és fél éve már csak bányászcsákányt -még nekik se kellett- meg hozzá drivert gyártottak), mindezt a semmiért cserébe (az AMD nem profitált abból, hogy mind az új, mind a régi vasakat horror áron árulták). A Vega-kat meg egyszerűen a hype train elé dobta.
Amíg Lisa-ék vért izzadtak, hogy a Ryzen-ből vállalható brand-et csináljanak és megszolgálják a bizalmat, amit a korai adoptálók megelőlegeztek, addig Raja simán hátba szúrta ugyanazokat a vásárlókat.
Aztán Lisa olthatta utána a tüzet a Radeon Pack-okkal...
Részemről lassú taps Raja-nak, csak így tovább az intel-nél is.
-
plaschil
aktív tag
Valamikor december elejen all munkaba.
Ja, max elmegy a karacsonyi partira. -
Joker88
őstag
valahogy eszembe jut az MS-Nokia duó helyzete pár évvel korábbról.. Annak meg tudjuk mi lett a vége...
amugy, nem lehet ,hogy próbaidőn volt a srác, hogy ilyen gyorsan koccolt ?
[ Szerkesztve ]
-
ot93
senior tag
akkor szerencsére nem veszett el út közben
-
Tigerclaw
nagyúr
Valójában - hacsak nincs itt egy bujkáló AMD mérnök a csapatából - mi csak elméleteket gyárthatunk arról, hogy mit csinált ő valójában jól és mit rosszul az AMD-nél. Lehet hogy csak lenyúlta az elismerést a munkatársai helyett és egész nap csak a facebookot piszkálta...vagy lehet hogy ő volt ott az ész és most megállt minden. Gondolom az igazság a kettő között van, de hogy merre azt mi még csak nem is sejthetjük. Vannak managerek, akik világbajnokok abban hogy hogyan tegyenek úgy mintha csinálnának is valamit. Ő volt az arc, de hogy ki volt az ész, azt nem tudhatjuk.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
#49088512 #60 üzenetére
".... utána meg végleg bezöldül a világ és beköszönt az új PC gaming aranykor."
Mármint kinek lesz aranykor? Az Nvidiának lehet, de a játékosoknak kétlem, mivel akkor nem 100e helyett 200e -ért veheted ugyanazt a kártyát konkurencia híján és még fejleszteni is lusták lesznek, mert nincs semmi kényszer. Olyan lenne az Nvidia, mint az elmúlt években az Intel. Fejlesztés helyett csak az árakat emeli.
-
füles_
őstag
Poor Volta & Poor Navi incoming!
A másik topikban is leírtam, lehet, hogy egy kiválló szakember, de attól még nem adnék neki vezetői pozíciót. Ami a szoftvert illeti jó munkát végzett az RTG-nél az elmúlt két évben, de a részleg kommunikációja, marketingje, helyzetfelismerése sok esetben valami katasztrófális volt.
Szoftverügyileg szerintem gatyába rázza majd az Intel grafikus részlegét, mondjuk ezt nem lesz nehéz, mert a driverek borzalmasak a kékeknél, itt most nem csak a minőségre gondolok, hanem a támogatásra. De ha ugyanazokat a bakikat fogja elkövetni, mint az RTG-nél, akkor nem vagyok benne biztos, hogy messzire eljutnak.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
-
GodGamer5
addikt
(#30) gianni85
És akkor ebből nem lesz per AMD részéről? Ha csinál saját IGP-t az is GCN klón lesz.
-
Fred23
nagyúr
válasz
Televan74 #53 üzenetére
Az olcsó népkártya vágya örök és kitörölhetetlen, nem tudtad?
&Petykemano:
1060 alatt is lenne szerintem élet, és bár igaz, hogy összességében egymás mellé vannak árazva a gyártók hasonló teljesítményre képes termékei, közelebbről nézve mégis nagy nyereség lehet egy adott kártya egy adott játékhoz, ha a konkurens karihoz képest éppen kapsz +20%-ot, ami időnként előfordul, mindegy, hogy miért. Szóval én drukkolok az Intel ilyen irányú törekvéseinek, ha vannak, ha nincsenek, Havanna.
[ Szerkesztve ]
-
Televan74
nagyúr
Mikor felejtitek el ezt a olcsó népkártyát! Ha az Intel tud 1050Ti szintű kártyát gyártani, bizony 1050Ti árban fogja adni.Ma már olyan szépen egymás mellé árazzák a termékeket,tényleg csak a reklám és az egyéni szimpátia dönt egy termék megvásárlásában.Hasonló tudást,hasonló áron kínálnak, max a határokat feszegetik,hogy még mennyit vagy hajlandó kifizetni egy-egy bizonyos kategóriájú termékért.Persze ha felduzzadnak a raktárak,akkor adnak némi árcsökkentést,de vásárlók szemszögéből már olyan rózsás a helyzet mint valamikor volt.
-
Fred23
nagyúr
válasz
RyanGiggs #48 üzenetére
Jó volna! A GT4-es IGP-jüket dedikált kártyaként kiadva már most megvennék a belépő szinten, ha máshol nem, Indiában. 9 shader tömb, 72 EU sacperkábé GT 1030 szint. Nem hiszem, hogy nagyon sokáig tartana egy jelentősen több shader tömböt tartalmazó megoldás megtervezése, majd gyors piacra dobása dedikált VGA-ként. Nincs nagy baj az Intel megoldásával, tényleg csak annyi, hogy egyelőre kevés a számítási teljesítmény, ami pedig náluk csak döntés kérdése.
Nagy lenne, ha jövőre dobnának egy GTX 1050 Ti szintű olcsó népkártyát!
[ Szerkesztve ]
-
Peter13
senior tag
válasz
Tigerclaw #50 üzenetére
Szerintem ez elsősorban azon múlik, hogy az EU alapú jelenlegi architektúra skálázódási kihívásait mennyi idő alatt tudják áthidalni. Csúcsra mondjuk véleményem szerint akkor sem lőhetnek belátható időn belül, de középre simán, és akkor a szabadalmi trollokkal sem kell küzdeni (elvégre ez a saját fejlesztésük, aminek a gyökerei még a Larrabee-vel indultak)
Én azt mondom (hasracsapás + kristálygömb alapon), hogy kb 2 év mire lehet belőle énekes hulla, és utána mégegy mire lesz kézzelfogható-megvásárolható termék is (ez az optimális eset). Aztán majd meglátjuk...
-
Tigerclaw
nagyúr
Vajon az Nvidia, az AMD és más hasonló cégek, illetve szabadalmi trollok szellemi tulajdonát nem megsértve milyen ütemben tudnak felzárkózni? Vagy esetleg barter szerződést kötnek megint az AMD-vel ilyenekre?
-
RyanGiggs
őstag
Én arra tippelnék, hogy az Intel vissza akar térni a dVGA piacra!
Egy ilyen komoly embert nem azért szerződtetnek, hogy a drivereket rakja rendbe. Ráadásul egy ilyen ember mint Koduri, nem fog azért munkahelyet váltani, hogy drivereket írogasson. Neki már kihívás kell, egy új GPU-t tervezni, letenni az asztalra. A személyes megbeszélések között nyilván az Intel beszámolt Rajanak a terveikről, ami miatt Ő igent mondott, és hátat fordított az AMD-nek! Valami nagy dolog van készülőben, amivel ismét mi járhatunk majd jól. Ha 3 szereplős lesz a VGA piac, akkor lesz miből válogatni, és az árakra is jó hatással lesz. -
DraXoN
addikt
Biztos szerintem is, hogy azért komoly tervek vannak Raja-val.
De rövidtávon max a drivert lehet elkezdeni rendberakni. de az is egy 1+ éves folyamat.Azt azért remélem, hogy távozásával, valaki folyatni fogja a driver fejlesztésének irányát. Mert szerintem jó irány az újrairt vezérlőpult amit ott kaptunk.
-
DraXoN
addikt
Pedig nagyon meglepő lenne... csak a gyártás előkészítése több mint 1 év.
Ha 2020ban jönne is valami akkor az azt jelenti, hogy már most van intelnek egy legalább (használható) félkész architektúrája.. Nem zárja ki persze, hogy nincs, de egyenlőre erről semmit se tudni.
De Raja munkássága nem 1 éven belül fog megmutatkozni.. bár drivereket AMD-nél is elkezdte egy igen jó irányba terelni.. Az Inteleknek ez mindig is az achilles sarkuk volt (már az i740-nel is ez végzett).. ha már a drivereket össze tudja kapartatni akkor már nyer vele az intel igen sokat.
-
tomcat78
őstag
Valamiféle GCN-klónt tudok így elképzelni....Max alakítgatnak kicsit rajta,hogy ne legyen feltünő.
Amúgy bizonyos fokig ezen az elméleti síkon mozogva kíváncsi lennék rá,hogy az AMD-féle előre mutató(vagy annak beállított) dolgok,hogyan üzemelnének,ha kicsit nagyobb tőkéből lehet fejleszteni. -
rii
nagyúr
eee gyors vót ,-DDDDD
tegnap még ez tünt a leghihetetlenebbnek .-))))titoktartási itt nincs?
vagy jelentősége nincs a titoktartási kötelezettségnek?(#38) MK VII:
jah'hát így[ Szerkesztve ]
-
Kíváncsi vagyok hogy fog kinézni a dVGA piac mondjuk 4 év múlva?
Nem lepődnék meg, ha az intel jövő év végre kiadna egy versenyképes vga-t a közép kategóriában.
-
ttt
senior tag
Ez mondjuk már az a szint, ahol a szerződés tartalmába a leendő munkavállaló is relevánsan bele tud szólni.
De az is elképzelhető, hogy az Intel simán bevállalta a lehetséges per- és egyéb költségeket.on:
Nekem inkább az az érdekes, hogy az Intel láthatóan újból be akar szállni videó-kártya piacba, pedig anno látványosan lépett ki belőle.
Persze egyelőre csak a mobil üzletágban látszik ez körvonalazódni, az meg még nem jelent harmadik résztvevőt - bár én nem bánnám.Ugyanakkor felmerült bennem az a kérdés is, hogy nem-e az Apple akar kihátrálni az x86-t mögül? A grafikus beszállítót is nem rég rúgta ki. Erre lenne válasz az Intel előre menekülése, hmm?
-
Fred23
nagyúr
Hmm, lennék munkaügyi jogász az AMD-nél, láblógatás mehet egész nap.
-
válasz
Petykemano #33 üzenetére
Kíváncsi vagyok, kreol barátunk hogyan fog tudni eleget tenni az AMD-s titoktartási nyilatkozatának. Teljes agytörlés?
-
Pipó
őstag
válasz
->Raizen<- #11 üzenetére
mondd ki bátran, ne rajosgyerekezz itt: rajkó és kész
-
gianni85
veterán
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Kisgépkezelő #23 üzenetére
Szerintem egy olyan üzletet nem engedélyeznének a hatóságok a monopol helyzet kialakulása miatt. Más megveheti az AMD-t, de az Intel pont nem.
-
sTERNI
senior tag
Én azt nem értem, hogy tud azonnal átmenni hozzájuk.
IT szakmán belül jellemzően a szerződésbe foglalják, hogy a kilépésed után X ideig hasonló munkakörben nem helyezkedhetsz el. -
Tigerclaw
nagyúr
Kíváncsi vagyok hogy az AMD ezt kommentálja-e...esetleg tesz-e jogi lépéseket. Ha nem, akkor jó eséllyel kirúgták őt és a konkurenciánál történő munkavállalási tilalom az ilyen esetre nem vonatkozik. Esetleg már rég kifelé állt a szénája és az AMD tényleg leboltolta a dolgot az Intellel a Kaby Lake G üzlet mellé.
Szintén kérdőjel, hogy mikor pótolják és kivel. Remélem gyorsan és egy agilis belsős szakemberrel, vagy valakivel aki csak névleg viszi az ügymenetet és hagyja dolgozni a fejlesztő csapatot szabadon. Egy külsős ember inkább problémát jelentene, hacsak nem az Nvidia-tól tudnak elhozni egy nagyágyút.
Ne felejtsük el, hogy bár most jobban áll az Nvidia, közép távon inkább negatív hatások várnak rá. A Raven Ridge és ez a Kaby Lake G elég sok piacától megszabadíthatja az Nvidiát illetve ha igaza van Abunak, akkor akár még a VEGA is okozhat meglepetéseket, ha engedélyezni tudják benne a betervezett funkciókat időben. (gondolom ez driver frissítést jelent csak) Az Automotive szegmensből inkább hosszabb távon várható bevétel és nyereség. Nem lesz holnaptól minden auto Tesla, az önvezető autók elterjedése meg még évtizedekre van.
A konzolok esetén is csak döntés kérdése, hogy még közelebb vigyék azokat a PC-khez, vagyis még jobban csökkenjen a PC-s gamer szegmens. Már néhány jelentősebb kiadó is nagy ütést adhat a szegmensnek. A billentyűzet és egér támogatása pedig mindig is csak döntés kérdése volt, nem technikai. -
MK VII
veterán
Most akkor ő fogja belehegeszteni az Intel procikba az AMD gpu-t?
-
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
#06658560 #15 üzenetére
Gondolom ha megveszik az AMD-t minden szabadlmával együtt, akkor nemigen lesz szükségük többé arra a szerződésre.
Viszont az ati-t (RTG) nyugodtan kivásárolhatnák az AMD alól. Kiváncsi lennék mire jutnának inteles gyártástechnológiával, és magasabb költségvetéssel. Talán újra nyakára lépnének a konkurenciának. -
Yodafon
senior tag
Örülök hogy PH-n ilyen realtime lehet követni az eseményeket
Tehát megérkezett taxival. A kávégéphez mikor sétál oda? -
törölt tag
válasz
Raysen623 #20 üzenetére
A konkurencia CPU-k terén még a legnehezebb időkben sem volt annyira lemaradva mint az Intel IGP-k terén. Azzal, hogy Radeon IGP kerül a procijuk mellé gyakorlatilag hivatalosan is elismerték, hogy saját erőből nem tudnak versenyezni az AMD/nVidiával.
Ezen a váltáson csak röhögni lehet, kiszervezeték a GPU ágat egy külön divízióba, most meg ott van az RTG vezető nélkül - pontosabban most Lisa Su beugrott egy körre (nem annyira nagy baj mondjuk, Raja vezetőként nem nagyon bizonyított, ettől még szakemberként nyilván kitűnő lehet...), mert a régi vezér elment a legnagyobb konkurenshez GPU-t tervezni
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Van esze az intelnek, minek b*ssza el tovább a pénzt GPU-s vagy idő előtt HBM-es fejlesztésekre ha majd "megveheti" magát az embert amikor tényleg számítani fog
Mellé még jön a GCN-es, Infinity fabricos, Vegás tapasztalata amit az RTG-nél szerzett és gyakoraltilag az AMD tálcán nyújtott át egy szakembert (aki előtte sem volt gyenge) a konkurenciának.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#06658560 #15 üzenetére
Gondolom csak az RTG uzletagra gondolt, a proci uzletag maradhat AMD-nel, bar nem hiszem hogy eladnak, akkor az APU vonal is kuka meg eleg sok minden. Most AMD-nek fel kell nonie a feladathoz rendesen, penzes kemeny befektetot kell talalnia, kulonben par ev es bezarhatnak.
-
opr
nagyúr
válasz
gordonfreemN #4 üzenetére
Ilyenre boven volt mar pelda, meg cifrabbra is (Nokia-MS, khm...), szoval akar meg lehetne is ebben valami, csak epp nem latom, hogy mi szukseg lenne az intel hatraltatasara?
Kb a prescott-era ota szenvednek egy ertelmezheto minosegu (dedikalt piacra szant) GPU kinyogesevel, az eddigi eredmenyuk kb 5 lelott projekt, mind teljes zsakutca volt.
Ennel jobban hova vezesse felre oket?Egyszeruen en ugy latom a helyzetet, hogy ha ilyen motivacio lett volna a hatterben AMD oldalrol, akkor szimplan nem engedik odamenni az urget es kesz, hagyjak az intelt szenvedni tovabb.
Plusz, tegyuk hozza hogy a fenti mahinacio inkabb olyan felallasban jellemzo, hogy a nagyobb hal szivatja meg a kisebbet, nem forditva.Szoval en ugy erzem, hogy egyszeruen annyi tortent, hogy az intel megvillantotta a penztarcat, az emberunk meg olyan sebesseggel rohant oda, hogy csikot huzott menet kozben.
En csak azt furcsallom, hogy ez jogilag ilyen magas pozicioban nem vet fel nemi kerdest. Egyaltalan, hogy lehet ez legalis?
Plusszba annyit meg, hogy en nagyon tudnek orulni egy haromszereplos vga-piacnak, de oszintebb lenne a mosolyom, ha a harmadik nem az intel lenne, mert ha dedikalt vga-juk is lesz, es eloveszik a szokasos
osgeciuzleti modelljuket, abbol meg lehet nagy gond.[ Szerkesztve ]
-
->Raizen<-
veterán
válasz
#06658560 #15 üzenetére
Ki van ez találva. Nem vehetik meg vagy szétdarabolják a mamut cégüket. Ezek titokban kéz a kézben együtt játszanak.
(#17) opr: Láttuk már korábban egyes codemasters címeknél hogy csak bizonyos iris pro-val felszerelt processzorokon volt hajlandó megjelenni az adott effektus. Ezt én sem szeretném.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Zodicus
senior tag
Ez ám a meglepetés
-
Televan74
nagyúr
válasz
->Raizen<- #11 üzenetére
A káosz megérkezett az Intelhez!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
->Raizen<- #11 üzenetére
Nyilván a pénzre gondolsz. Ebben az esetben még több pénzre. Még annál is több pénzre.
-
->Raizen<-
veterán
Bekékül a RAJos gyerek is.
Tudja mi a jó.
-
Manbal
senior tag
holnap bejelentik hogy megveszik az AMD-t
a viccet félretéve...
én azért nagyon kíváncsian várom mik a terveik, lesz egy-két éven belül felső vagy csúcs kategóriás
intel GPU, vagy csak a mainstreamet célozzák meg, esetleg csak hype van per-pill. és csak az IGP teljesítményen akarnak pumpálni -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Petykemano #6 üzenetére
Akkor váltok ARM-re.
-
Petykemano
veterán
Holnap vajon bejelentik, hogy megvették az RTG-t és megtartják a márkanevet?
-
snecy20
nagyúr
Furcsa ez az egész. Egy legalább félévnyi szünet nem ártott volna a kilépés-belépés között.
És ezzel nem is mondtam sokat, mert bizonyos szektorokban ez inkább minimum 1 év szokott lenni. -
gordonfreemN
addikt
Igen...
Vagy kapott egy szép összeget amit neki papírra kellett leírni, cserébe azt várják tőle, hogy az intelt szépen és óvatosan félrevezesse, adjon nekik 1-2+ év fejlesztési hatralékot.Tehát amit te mondasz, az is ér annyit amit én mondok
Másfelől vilagszintű multinál dolgozom és láttam már ezt azt, mindkettőnk tippjére megvan az esély. -
Én abban reménykedem, hogy valami maximalista techno-állat kerül a helyére, és nem valami öltönyös bizniszfickó, aki stratégiával próbálná helyettesíteni a fejlesztést; pl. "jó nekünk a középkategória, mert abból van a sok zsé".
-
Baryka007
őstag
Biztos szép fizetése lesz
Ezt lehet fejlesztési lopásnak is hívni? Persze nem jogilag... Jól hátba szúrta szegény AMD-éket ...
-
Raysen623
addikt
Remélem 3 szereplőssé válik a DVGA piac is. Vagy itt csak az integrált megoldásokról van szó?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Gyors munkahelyváltásnak lehettünk szemtanui, tegnap ugyanis még az AMD-nél dolgozott.
- Tudományos Pandémia Klub
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DJI topic
- Autós topik
- Opel topik
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- További aktív témák...