Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FlashLed
senior tag
Ez egy vicc. Komolyan az intelnél teljesen elmentek otthonról?
-
Dr. Akula
félisten
Várjuk már nagyon, hiszen ki tudja hány generáció óta csak ez a fos UHD620/630 IGP van, hátha ez végre felzárkózik az AMD (vagy a kiegészítő Nvidia lowcost) mellé. Mivel mobil Zen2 még kanyarban sincs, meg amúgy is csak mutatóba raknak AMD-t 1-1 bc notiba, így csak az Intelre várás marad.
-
Raymond
titán
Nem volt min atugornom, az IPC azonos, nem volt semmi elorelepes az emlitett termekeknel. A KL kapott plusz orajelet a CL pedig plusz magokat es orajelet. A belso nem valtozott semmit, ezert az IPC is ugyanaz. Te irtad hogy nem ugyanaz mert mas a mukodesuk es masok a teljesitmeny szamok, csak nem tudom mi alapjan irtad ezt.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
Attól, hogy tock-ról van szó még fejlesztenek ezt-azt. Nem kötelezően 0.0 az IPC növekmény.
De ezért is jelölik új generációként.Csak, hogy egy példát említsek: Eleve a sebezhetőségek elleni védelemre is eltérőek a Skylake architektúrás procik. De ha egyező sebezhetőséget nézünk is, akkor is kiderült pl a tesztekből, hogy eltérő lassulást szenvedtek el. Akkor nehezen működhetnek mikroarchitekturális szinten tök ugyanúgy és nehezen lehet azonos az IPC is. Ahogy a lassulás is mutatta.
-
Csepy
őstag
Kíváncsi vagyok, a DELL mikorrakja Latitude-okba. Most szándékoztam venni az új 7400-ast (nem a 2 in1-t), de lehet, hogy most kivárok kicsit.
-
Zolik
senior tag
válasz
olbaidhun #116 üzenetére
Pontosabban, ami működik azt ismeri a "szaki", ami új és más azt meg kell esetleg tanulni kezelni és nem elég "seprűvel kitámasztani a vezérlő gombját". Elhiszed hogy nem az érdekli hogy működik? hanem az hogy ne kelljen új dolgot megtanulnia és időt tenni bele, mert az helyett akkor nem lehet a kollégákkal kitárgyalni a focimeccs eredményét egy cigi közben meg lógatni a lábat
-
A másik véglet az a hely, ahol dolgozom. nagy cég kritikus és kevésbé rendszereinek üzemeltetése, a kollegák minimum felét soha nem érdekelte az informatika, ha valami nincs nekik leírva, nem tudják megoldani (szakvégzettségük van). Google felejtős. Szintén ki vagy nézve, ha szakmai dolgokról mernél beszélni, esetleg elvárnád, hogy alapfogalmakat tudjanak.
-
Zolik
senior tag
válasz
hallador #110 üzenetére
Hidd el én ezt tudom. Csak sokan valami mágikus tudománynak tartják az informatikát és a legtöbben geeknek tartanak mindenkit aki "ért hozzá" és más nem érdekli. (akivel egy időben dolgoztam ott az egyik IT-s jógás volt és érdekes az is ment neki).
Ezzel rengetegszer találkoztam... de nem is csak ez a baj, hogy nincs meg a haladásvágy (igen ezt a "jó lesz ez még" dolgot ismerem én is) de nem is érdekli az embereket. Ismerek olyan helyet ahol a gépész teremben egy seprűvel volt kitámasztva az egyik gomb, hogy működjön a "rendszer". Aztán amikor ki akartak cserélni mindent jött a "főőnök neee, jó ez még, nincs semmi baja".Bízzunk benne hogy a next gent az instán való pózerkodáson kívül kicsit több is érdekelni fogja.
-
olbaidhun
őstag
válasz
#16939776 #49 üzenetére
+1
mióta megy már ez a dolog és egyre érzékelhetőbb a rókabőr szag.. van rá kereslet bőven, szóval nem változtatnak rajta.
"Ebből a tesztből az látszik, hogy a CPU teljesítményben pont nem fejlődött semmit, annyi történt, hogy egy jóval erősebb IGP-t és jóval gyorsabb memóriavezérlőt tettek a régi magok mellé."
-
-
hallador
addikt
Ez nem a szakma, hanem a mentalitás kérdése. Ehhez amit mondasz kell egy fajta hozzáállás az élethez is. Meg kell egy fajta technológiai haladásvágy is. Sajnos a technológiai analfabetizmus eléggé jelen van Magyarországon. Nem kell az élethez Nem baj, ha 10* annyi ideig tart, nem baj ha ki kell nyomtatni hetente 500 oldalt, ha tanulni akar semmi nem baj, csak ne törje valami meg a "hegemónia" érzetet.
Persze van amihez kellenek ezek a dolgok, de hát ugye azért otthon nagyon sarkosan, és végletekben gondolkodnak az emberek. Nincs középút.
-
Noukoum
veterán
válasz
zsintai1987 #108 üzenetére
Intel CPU volt a gépben?
-
zsintai1987
tag
"Mit nemértetek! Kicsi az esélye!"
Mondta tesóm meg apám...
Fél év múlva fehívott, hogy lassú a gép a winben is nemcsak a játékokban...Hazementem, és kiderült, hogy már 3hónapja bányászik a gép! Vicces volt megmutatni neki...bányászvírus (skype-on jött valőszínű: jött egy üzi, hogy katt a képre-majd a megnézéshez telepítse ezt a filet és már bennt is van), vagy 8 malwere... -
-
hallador
addikt
Nem azt jelzi, csak az emberek nem nagyon tudják hogyan is működik ez az Intelnél, ezt talán ha elolvassa valaki a komplett 2 - 300 oldalas Intel doksikat ami adott generációhoz tartozik abban benne szokott lenni.
Röviden.
Intel Sandy Bridge Family
- Core I
- Sandy Bridge
- Ivy BridgeIntel Haswell Family:
- Haswell
- BroadwellIntel Skylake Family
- Skylake
- Kabylake
- Kabylake R
- Coffe Lake (Kaby Lake R optimization versions)Ez elég régen ismert dolog, az ebben dolgozó mérnökök között. Az hogy melyik generáció igazából senkit nem érdekel. Az IPC a lényeg, meg a verziója, ez alól az egyetlen kivétel a Kaby Lake volt, na de az is Skylake, csak a sebességén, meg a csíkszélességével játszottak, persze közben a 2 core 4 lett. De a lényeg nem változott...
Aki benne van a hardverben tudja mi mit hozott, most nem írnám le, nem az a téma. -
-
janeszgol
félisten
Nézd, te sem mondasz valótlant. Tick tock lépés: gyártástechnológiai váltás, arch optimizálás. A Skylake is tock volt, ahogy az utána lévők is. Szóval igazából a Haswellhez kellene hasonlítani ezt. Ha meg tock fázishoz mérik, akkor miért nem a 9. genhez teszik? Ha tévedtem, javítsatok ki.
Tudom azt, hogy az Intel már 2016ban leszámolt a tick tock módszerrel. Csak tárgyilagos akartam lenni.
-
MeszesKPT
őstag
Elég átlagos teljesítmény, kozmetikázás a TDP-vel, borsos árak, de marketingből jeles.
-
Raymond
titán
válasz
janeszgol #99 üzenetére
De nem irta le jol, a Skylake volt az uj arch valtas ezert "merik ahhoz", de az a nev arch miatt van felhozva mivel akkor volt utoljara arch valtas. A KL, Ha termekekrol lett volna szo es nem arch-rol akkor irhattak volna hogy Coffee Lake, mert az IPC ugyanaz a SKL-nal es a CL-nel is. Ezt nem ertem miert nem tudjatok felfogni. Az IPC-rol van szo es nem a termek->termek teljesitmenyrol.
A Core utanni idoszakban ezek voltak az arch ugrasok:
Nehalem -> Sandy Bridge -> Haswell -> Skylake
Az Ivy Bridge, Broadwell, Kaby Lake es Coffee Lake ugyanaz mint a felso egyike, tehat ugyanaz az IPC csak kisebb csikszelessegel van gyartva esetleg raktak oda par magot, azoknak nnek viszont semmi koze az IPC-hez.
-
Noukoum
veterán
-
-
Raymond
titán
Olvastal egyatlan valamit a hozzaszolasokbokl, cikkekbol/hirekbol es a bennuk levo informaciot ertelmezted egy alapszinten legalabb? Mert nem ugy nez ki. Bocs, de nehez ekkora ignorianciara valamit is irni, ez mar lassan ugy tunik mintha direkt hulyet csinalnal magadbol.
-
ShiTmano
aktív tag
És Sinesol. Nem architekturáról volt szó, hanem genről. Márpedig a Skylake az 6gen ez meg 10gen, ha jól tudom. De ha az Intelnek sem hisztek a Ti fejetekben van a baj. Egyébként meg voltak fejlesztések/finomítások azóta is. Nem csak gyártástechnológiában. IPC növekedés is volt. Az, hogy az Intel nem a 9genhez képest adta meg a növekményt, természetesen szánalmas marketingfogás, a vak is látja. AMD sem Phenomhoz mérte a 15%-ot(ZEN2 IPC), hanem Z+-hoz. Jó, hogy nem megyünk vissza mindjárt Pentium 1-hez! Ott még nagyobb értékkel lehetne dicsekedni. Az igazság az, hogy IPC-ben hiába jobb, frekvenciában elmarad az előző gentől jócskán. Bizonyos alkalmazásokban biztos jobb lesz, de átlagban nem lesz komoly javulás. Nem véletlenül nem hozzák asztalra. Szóval az Intel fanok mantrája, hogy majd az Intel 10nanója hypertechnológia lesz a TSMC-hez képest, látványosan megdőlt. A TDP érték meg egyre nagyobb bullshit. Egyre nagyobb a differencia a TDP és a valós fogyasztás között. Az az igazság, hogy a tajvani/koreai gyártók utolérték/lehagyták az USA-t gyártástechben. Mint minden másban is, nagyjából.
-
Sinesol
veterán
Ez az ertetlenkedes mar komolyan szánalmas, azt hinné az ember legalabb itt nagyjabol jartasak az emberek az architekturakban, mivel olvassak a cikkeket. A skylake óta nem volt uj Intel architektura, ez vilagos mint a nap, mégis mi az istent nem lehet ezen felfogni, mit kell ezen ennyit rugozni? A 7es es a 8-as es 9-es szeria is egy refresh. Ugyanugy csak mert rx 590-es egy Amd videokartya attol meg nem ujabb architektura, mint egy rx 480, vagy lehet ez is uj dolog? A csodak sora folytatodik az nvidisnal is volt ilyen, a GTX770 nem ujsbb architektura volt, mint a gtx 680, pedig az egyik 6-os, a masik meg 7-es szeria...
-
Raymond
titán
"tudnál hivatalos forrást adni?"
Az osszes valtaskor a cikkekben ott az Intel anayag es a tesztek, megtalalod magad is.
De ugy nezem meg mindig nem erted:
"teljesen lényegtelen architektúrában mi változott/mi nem"
Egyaltalan nem mindegy mert az allitas az hogy "az uj arch az elozo archhoz kepest 18% a javulas" ezert az egyelten ami lenyeges az arch, semmi mas. Egyebkent meg mindegy hogy melyik termeket veszik - SKL, KB vagy CL - az IPC ugyanaz mind a haromnal igy a javulas is ugyanaz. Sot, az Anandtech ezt a legutolso CL kivitelben tesztelte egy 9900K-val ha mar annyira a konkret termekekhez vagy ragadva mert nem megy a termek/architektura szetvalasztasa:
"Overall in the 2017 suite, we’re seeing a 19% increase in IPC over the 9900K, which roughly matches Intel’s advertised metric of 18% IPC increase."
Legalul: [link]
"egyértelmű pH@rasztvakítás amit megint játszanak, sikerült letenni egy számot az asztalra, laikusok egy része be is fogja nyalni, ha nm informálódik előtte"
Semmi parasztvakitas nincs benne, az a gond hogy olyat olvasol bele ami nincs ott.
-
Chaser
legenda
oké, rosszul tudom, mindig bepromózták, h 4-6%-kal gyorsabb előző genhez képest - bár nem rémlik, tudnál hivatalos forrást adni? -
csak ugye itt a bibi:
"A dobozokon mikor megveszed, meg az alaplapokon mi is szokott lenni? 9.gen, 8.gen, 7.gen...akkor most mivan?" by koko, teljesen lényegtelen architektúrában mi változott/mi nem, mondhatnák azt is a te matekod alapján, hogy a legutolsó "számozás" óta 18% az ipc növekedés, mert gyakorlatilag így van, azzal az apró ténnyel kiegészítve, h 3-4 éven keresztül 0% volt az ipc növekedése, bármelyiket promóznák, ebből informált ember számára jól nem jönnek ki, de az egyszeri user nem ismer architektúrát, a számozást nézi, és azt fogja látni amit fentebb is mondtam, a nemrég frissen vett cpu-joz képest 18% a gyorsulás
egyértelmű pH@rasztvakítás amit megint játszanak, sikerült letenni egy számot az asztalra, laikusok egy része be is fogja nyalni, ha nm informálódik előtte -
-
-
koko52
nagyúr
Akkor miért is nevezi őket Intel új gen-nek? A dobozokon mikor megveszed, meg az alaplapokon mi is szokott lenni? 9.gen, 8.gen, 7.gen...akkor most mivan? Csak nem hazudtak szegény vásárlóknak évekig? Akkor most elismerték az újracimkézést, a foglalatok felesleges átalakítását? Azért ez egy szép dollármilliárdos bűntetést megérné, + károsultak kárpótlása.
És Caesarnak teljesen igaza van. 5 év alatt fejlődött Intel 18%-ot, ami még lehet annyi se, csak a fizetett tesztelők az erre optimalizált programokkal ennyit tudnak felmutatni. -
Annyira Intel... biztos tartani kellett az ütemtervet, nem volt idő a Pcie4-re...
A Spectre kapcsán is inkább az a meglepő, hogy egyáltalán javítottak bármit is
Amúgy a 800MHz-es alapórajelet én nem ekézném, ez egyre inkább SoC, mint proci lassan, és nem brutál asztali gépekbe való.
@Zolik: Pont érdekli, attól a pillanattól, amikor neki van belőle baja, hogy meghackeltek valakit/valamit/őt.
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
nagyúr
Aztán, amilyen jó hűtést szoktak készíteni a notebookokba, ahogy el kezd turbózni, úgy veszi majd vissza magát alap frekvenciára, igazából az a gond, hogy a turbóra soha nem lehet alapozni, mert az csak a megfelelő körülmények közt teljesül, na notebook esetén ez nem igazán szokott hosszú ideig megtörténni.
-
-
Chaser
legenda
eddig megadták az ipc javulást? nem rémlik
mint látod itt is van, aki nem tudja a sz@rkavarásukat követni, a jóskapista' pláne nem fogja tudni, hogy ahhoz képest 18% amit tavaly vagy idén vett frissen, ennek ennyi célja van, semmi más, ahogy a jóskapista' azt se tudja, h kb csak átnevezés van egy ideje
hátha páran ráharapnak, ha meg nem akkor sincs baj, fan meg balek úgyis van bőven -
Raymond
titán
"az a gen sok éves"
Az, de nincs ujabb gen architektura. Mit lehet ezen nem erteni?
"az egyszeri user azt gondolja, hogy a legutolsó számozású cpu-hoz képest 18%"
Tehat ha vilagosan meg van mondva hogy "X-hez kepest ennyit gyorsul" akkor az nem jo mert valaki ugy fogja erteni hogy Y-hoz kepest? Pedig vilagosan ott van hogy X-hez? Mert azon a valakin akkor sajat magan kivul senki nem segithet.
-
Chaser
legenda
azt hittem megértetted, h az a gen sok éves, évekre vetítve az a szokásos 4-5% átlag
és ugye azt is érted, ha új számozással új nevet adnak, az laikus szemében új gent is jelent? pláne ha tokozás is új lesz
ugye érted? meg azt is, h egy okból adtak meg 18%-ot, mert az egyszeri user azt gondolja, hogy a legutolsó számozású cpu-hoz képest 18%
érted? ha ne, akkor segítettem talán, szívesen -
UnknownNoob
tag
Jaj... az nem min órajel hanem az a max órajele. Ennél feljebb csak "boost" címszó alatt tud menni ami amolyan auto oc ha van headroom (hőmérséklet, fogyasztás, feszültség). Utrabookokban általában nincs headroom legfeljebb akkor ha eddig idle volt és most nyitottad meg a böngészőt. Na akkor burst-ösen fel tud menni a boost órajel tetejére aztán egyből esik vissza.
Láttam már olyan laptopot (i7 8550u asszem) hogy játék alatt össze vissza ugrált 1.8 és ~3.6 ghz között. A boost órajel folyamatos megtartása nincs benne a tdp keretben.
Ne mondjunk már ekkora ökörségeket hogy azért jó az intel mert alacsony az órajel. Következő mi lesz? Azért jó az intel mert drága? Többet tud majd jótékonykodni ha több pénzt adsz nekik?
-
Zolik
senior tag
A sebezhetőséghez annyit, hogy egy átlag usert pont nem érdekli, az a lényeg hogy gyors legyen a gép és stabil. Ha tudnátok hány ember használja mindenféle védelem nélkül a gépét el se hinnétek. Innentől kezdve nagy ívben tesznek a sebezhetőségre.
Mert kb az összes gyártó intel "függő" volt, csakazintel. 70-80%-os intel részesedéssel nem sok lehetősége volt az AMD-nek.. ők meg most jutottak el arra a szintre hogy vannak egyre jobb lapjaik és egyre több gépet lehet kapni. Sokan szabadulnának az inteltől, amint lesz alternatíva meg is fogják lépni (én is).
-
Chaser
legenda
a 10+ éves c2d is "le tud menni" alacsony órajelre...
nem az előző genhez képest +18%, hanem a sok éves skylakehez képest
mindig olyan programok alapján végeznek felmérést, ami nekik fekszik, illetve ha épp nem úgy jön ki a lépés, megkérik a sw készítőket változtassanak a mérési metóduson
jah, majd elfelejtettem megkérdezni:
te melyik bolygón is élsz? ( : -
ddekany
veterán
Érdekes, mennyire negatív +18% megítélése előző generációhoz. Amennyire ki vannak maxolva ezek a CPU-k IPC terén (főleg Intel-nél, mert AMD-nek volt honnan feljönnie), én nem is számítottam volna rá, hogy még mindíg ennyire van hova növelni. Bár, kérdés, hogy ezt is hogyan állapították meg, milyen programok alapján?
Min órajel dettó... Önmagában az csak jó, ha alacsonyra le tud menni ha épp nincs terhelve. Majd meglátjuk, valós körülmények közt hány Hz-t tud tartani, addig meg...
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
-
Chaser
legenda
válasz
UnknownNoob #62 üzenetére
jah bocs, sebezhetőségeket meg kupak alatti taknyolást kihagytam, szóval nem kizárólag az árazással volt baj ( : de azzal is, nem is kicsi
-
koko52
nagyúr
válasz
tegbashar #58 üzenetére
Én megértem őket, ez egy elégtétel amit Intel meg is érdemel. Remélem 50%-ig süllyed, hogy mindenkinek jó legyen. Amíg AMD kínlódott pont ugyan ez ment csak fordítva. Intel fanok jártak trollkodni AMD topikokba, hírekhez.
Engem hidegen hagy mindkét oldal, csak az ár érték érdekel. Jelenleg nekem AMD a jó vétel alul, középen és felül is. De totál nem érdekel ki mit vesz.
-
koko52
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
Ebben igazad van!
Innentől viszont kettős a feltétel, mert amennyiben maga a laptop gyártója nem jó minőségű hűtést tesz rá, akkor annyi. (nem tudom ebbe az Intelnek van-e beleszólási joga, vagy max csak ajánlást tehet a TDP keret miatt).
Én azért vettem külön egy D15-öst, mert a gyári Intel hűtő egy vicc, és így elértem, hogy ~4300MHz körül mozog a cpu. -
UnknownNoob
tag
8. gen i7 + mx150 az 15 + 25 = 40 watt.
Azt reméltem az új intel ugyanezt a gpu teljesítményt és hasonló órajeleket + 15% ipc hozza majd 25 wattos csomagban.
Chipsetbe integrált tb3, wifi, CPU-ba integrált mx150 stb stb, na ez így már egész fullos csomag lett volna. 25 wattos tdp miatt egész napos üzemidő, 0 throttling, alacsonyabb zaj. Ez előrelépés lett volna az 1.2 kilós utrabook világban.
Így viszont ez egy vicc. IPC-t kinyírja az alacsony órajel. iGPU meg... meh. Akinek eddig kellett dGPU annak ezután is kelleni fog. Egyedül a tb3 előrelépés de amennyibe ez a szar kerülni fog az sem lesz nagy cucc. Szarrá árazott utrabookokban most is van.
-
törölt tag
CPU teszt szekcióban 15W-ból egy 15W-os CPU teljesítményét hozza, és itt még valószínű szét vannak engedve az időzítők is a FW.-ben, illetve 25W vagy még több nagyobb hő elszállítására méretezett hűtés volt a bemutató gépben, szóval még jelentős előnyben is volt a 15W-os CPU-val/15W-os hűtéssel szerelt gépekkel szemben.
Játékokban nem látszik eltérés 15/25W-os beállításban, egyedül 3d mark adott masszív 20%-os eltérést, tömörítés meg erősen a memória sávszélességre támaszkodik, ami ~2x-esére nőtt.
Ebből a tesztből az látszik, hogy a CPU teljesítményben pont nem fejlődött semmit, annyi történt, hogy egy jóval erősebb IGP-t és jóval gyorsabb memóriavezérlőt tettek a régi magok mellé.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
3db teljes értékű TB3 port nem semmi, kérdés hogy az I/O-ja mennyi CPU-t eszik meg. Az nem valószínű, hogy akkuról megy a gép amikor mindhárom tele van dugva, de valószínű, hogy közben a CPU is el lesz foglalva, valamilyen nagyobb feladattal, kérdés marad-e erre is elég szabad ciklus, a moderált órajelből.
A gyártó inkább a hosszabb akkuidőt fogja választani, mint a TDP emelést, és a drága hűtőrendszert.
Jó/kényelmes lesz ez bármire is, amíg semmi komoly/összetettebb feladatra nem kerül rá. -
N!GhTyka
tag
A sok károgónak és okoskodónak üzenem, előbb tessék megtanulni olvasni és tájékozódni. Azért itt van fejlődés, nem is rossz, nyilván mindig lehetne egy kicsit több. https://www.tomshardware.com/reviews/intel-10nm-ice-lake-test-benchmarks,6257.html
Az árak meg kit érdekelnek egy U és Y procinál ami amúgy is alaplapra van integrálva, sose fogod őket külön megvenni.[ Szerkesztve ]
-
hombre[EU]
veterán
Azokat a teszteket én nem venném készpénznek, várjuk meg a végleges dizájnokat a gyártóktól.
The fan is on (100%) all the time, there are massive bezels, and the device itself is a bit chunky, to provide all the ports that the chip can provide. anandtech
the 25 W SKU is able to maintain a clock rate of 3.3 GHz for about two times longer (~6 seconds vs. 14 seconds) than the 15 W SKU during the beginning of the stress test. Thereafter, clock rates stabilize at 2.5 GHz compared to just 2 GHz or lower on the 15 W SKU. These observations confirm our CineBench R15 loop test results from above. notebookcheck -
warrior93
tag
Csak nekem a legnagyobb probléma a számozásuk? I3-1000. Majd most igazodjak ki.
15w tdp nem szeretem, de azért használható.
Laptopról van szó, nem workstationről. -
Chaser
legenda
tényleg, azt ki is felejtettem ( : :d
bmakszim
azért érzed a saját iróniádat ugye? mobil cpu-nál tényleg jó ilyen órajel, mivel jó ideje már az órajelet hajkurásszák, így megint egy öngól
turbo meg nem garantál semmit, tesztek után kiderül allcore turbo értelmes hűtővel tartós-e, avagy sem, illetve kell-e hozzá csilliós lap, avagy sembiztos úgy vannak vele, ha már a sok kotsog' úgyis amd-t vesz, akkor a miénket legalább drágán ne vegyék meg a szemetek!
-
t72killer
titán
válasz
green dude #6 üzenetére
Ez elég gáz... A mégrégebbi Haswellhez képest se lesz az sok...
-
K0vasz
aktív tag
hát, ha az ember csak a böngészőt nyitja meg, akkor valóban elég, de ha valamit dolgozni kell (akárcsak egy combosabb excelt megnyitni), akkor már izzik rendesen a gép és villámgyorsan beüt a throttling... eddig legalább papíron kinéztek valahogy ezek a procik, de most már még úgy se
-
XuChi
addikt
Szánalom a köbön intel módra. Ilyen árakkal, ilyen órajelekkel, ilyen igp-vel, nevetséges.
A nagyobb baj az, hogy a sok birka venni fogja mert intel.
-
Robert07
aktív tag
Nem az a gond, hanem hogy a turbo orajel az ugye nem garantalt, vagyis a processzor opcionalisan megemelheti az orajelet, de nem biztos, hogy fogja is. Az i7-8700-nak az alaporajele 3.2Ghz, ami azt jelenti hogy megfelelo hutes eseten a 3.2Ghz az garantalt.
Na most ezzel az i5-tel csak 800Mhz a garantalt, ami nem sok. Es lehet, hogy fog turbozni, de nem biztos.
Az en i7-8650U-m alaporajele 1.9Ghz, amit tud is tartani, viszont 4Ghz felett meg csak 1-2 alkalommal lattam, pedig a maximum single core turboja 4.2Ghz.
Tehat en ezert nem szeretem ezeket a magas turbo orajeleket, mert vagy mukodnek, vagy nem,es igazabol nem lehet tudni, hogy hogy viselkedik a processzor magasabb terheles mellett. Kulonosen a time limit-ek mellett, mert ugy turbo ide vagy oda, van egy idolimit, amit a processzor nem lephet tul, es ezt meg lehet hosszabbitani az XTU-val, de akkor sem lehet tobb, mint ket perc.
-
kromatika
veterán
Borsos árak,az tuti.
-
ShiTmano
aktív tag
18%? Haha. Pont ennyit lassult a Skylake a sebezhetőséget javító peccsektől. Szóval visszajöttek a Skylake eredeti szintjére.
[ Szerkesztve ]
-
-
carl18
addikt
bejelentett modellek listaára 250 és 700 dollár közé esik majd ???
700 dollár 4/8 szállárért meg egy IGP-ért ?
WTF???????????????????? hozzá rak az ember 49 dolcsit és egy 16/32 szálas Zen 2-őt kap az ember. Az intel mindig legendás volt árazással, a kérdés most is el tudja-e adni ezeket ilyen áron.
A legerősebb modelnek kéne itt max 250 dolcsiért menni. De egy 2/4 szálast 250 dolcsiért inditani, hát van bőr a képükön túlárazni még mindig.
-
koko52
nagyúr
Gondolom a 9w TDP miatt vannak a 7-800 MHz-ek. A turbók tuti nem all core szokás szerint és az is pár secundum. A max meg jó eséllyel 2mag és a többi alapon, hisz nemrég jelentette be userbench hogy átírják az értékelést és egy mag lesz a nyerő.
És itt látszik, hogy új területre lépve ugrott a nagy GHz. Ezért maradnak desktopon 14++++on, Ryzen ellen esélyük sem lenne. Hát nem irigylem a tervezőiket. -
Lacok
őstag
Az árak tekintetében most sem volt szégyenlős az Intel.
-
tibaimp
nagyúr
Képzeld, az én 8700-as i7-em is , ha nem megy semmi, csak áll a desktop, akkor 800MHz-re leveszi magát! Na és...
Ettől ez a CPU még bőven jó, kb azon az órajelen, egy másodpercig sem megy, hanem azonnal turbózza magát, amint hozzáérsz az egérhez, nem értem mit kell itt....
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
ttwepinefrin #15 üzenetére
Hát, az én telóm 8 magos SoC -ja gyorsabban meg fogja nyitni a gmailt, pedig csak 50 dolcsi
[ Szerkesztve ]
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
hombre[EU] #17 üzenetére
Itt van egy felületes teszt,
https://www.anandtech.com/show/14664/testing-intel-ice-lake-10nm/7de Whyskyhez képest, tényleg nem sok növekedés van, sokkal többre gondoltam.
-
hombre[EU]
veterán
A Turbo egy mag vagy mind a 4?
Nem lenne gond az alacsony órajel,ha a whiskeyhez képest növekedett volna 18%-kal az ipc -
bitblueduck
senior tag
jó kis nosztalgiavonat. intelnek '99 óta volt bármikor máskor 700MHz-es processzora?
-
dokanin
aktív tag
Azért ezek az alap órajelek tényleg elég furák. Nem néz ki túl jól. Kíváncsi lennék ez miért van.
-
Chaser
legenda
"A vállalat mérései szerint az Ice Lake-U processzormagjának IPC-je átlagosan 18%-kal nőtt a Skylake-hez viszonyítva, az integrált grafikus vezérlőt pedig jelentősen áttervezték, így főleg a compute shaderek mellett kínál lényeges előnyt a korábbi generációkhoz képest."
((( :
még szerencse, h azóta kijött 1-2 gen, gondoltam lesz annyi eszük, h ezt a marketing bs-t törlik, h ne égessék magukat, de nem, nincs annyi eszük :d jobb lett volna, ha az első genhez képesti gyorsulást adják meg, az még nagyobb szám -
erer1000
őstag
0,8/3,2/3,5 GHz
basszus, még a gombelemről működni képes késői intel Atom-ok is majd 1,5GHz alap órajelen mentek.
800MHz?
19 éve volt a nagy reklám, hogy forgalomba kerül az első 1GHz CPU
pár évvel később intel már 10GHz CPU-król fantáziált egy évtizeden bellülre.
2019.-> i5, 800MHz alap órajel
-
green dude
tag
Skylake +18%??? Dehát az már 4 éve jött ki.
-
Eszleny
aktív tag
A sebezhetőség javításokról van egy táblázat az Anandtech-en: [link]
-
törölt tag
700 dolcsi egy 4 magos CPU
-
erer1000
őstag
üdvözítő lépés a TB3 integrálás
nem lenne rossz ha gyorsabban terjedne laptop fronton
Új hozzászólás Aktív témák
ph A bejelentett processzorok szállítása már megkezdődött, a tényleges elérhetőség a partnerektől függ.
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...