H​ird​etés

2018. január 22., hétfő

Hozzászólások

(#1) peterkeT


peterkeT
(PH! nagyúr)

Ez annyira utópisztikus...

Mindazonáltal szép álom. Együtt tudnék vele élni.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#2) ody42 válasza peterkeT (#1) üzenetére


ody42
(senior tag)

tekintve, hogy a T-mobilenak már van egy WiMAX adója tesztelésre, nem hinném, hogy ez utópia lenne.

aztán,hogy mobil eszközökben mennyire lesz kihasználható, az egy másik kérdés. (elég nagy adóteljesítmény kell hozzá)

[Szerkesztve]

(#3) peterkeT válasza ody42 (#2) üzenetére


peterkeT
(PH! nagyúr)

Nem annyira a mobil(telefon) eszközökre gondoltam, inkább a notebookokra.

''Internet mindenhol.''

A kérdés az hogy mikor lesz
- megfizethető (értsd. kb az adsl-lel egy áron),
- országosan lefedett (legalább városok szintjén, de jó lenne minden település).

Ez a két kérdés képezi a lényegét a szkepticizmusomnak, és attól tartok, hogy ezek a feltételek jó pár évig nem teljesülnek még.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#4) ody42 válasza peterkeT (#3) üzenetére


ody42
(senior tag)

Szvsz amíg ilyen szar akksik vannak, és az üzemanyagcella is ott tart,ahol tart, addig a notebookokon sem nagyon lesz életképes a technológia, hacsak nem akarnak 2-3 kmenként lerakni egy adót... Ennek ellenére mivel az intel nyomja a WiMAXot, ezért valszeg ez is chipset szinten lesz majd támogatva 1-2 év múlva.

''A kérdés az hogy mikor lesz
- megfizethető (értsd. kb az adsl-lel egy áron),
- országosan lefedett (legalább városok szintjén, de jó lenne minden település).''

Szvsz a T-mobile+T-com pont ezt akarja megcsinálni,amit a második pontban említesz. Mivel az adó (elvileg) max 70km sugarú körben tud adni, ezért leraknak párat a kisebb városokban, és meg van oldva a netelérés a környező falvakban is,ahol eddig még adslről sem mertek álmodni. Egy ilyen adó 1Mb/128kbit sebességgel elbír (elvileg) 2-300 usert is (nem hardcore letöltőket feltételezve). Az áráról nem tudok nyilatkozni, de valszeg drágább lesz mint egy ugyanolyan sebességű adsl.

(a 2-300 user lehet még kevés is, ha pl. a chellósok által generált átlagos letöltési sebességet nézzük)

(#5) ALI_G válasza peterkeT (#3) üzenetére


ALI_G
(PH! kedvence)

[szerény vélemény]
Jó pár év?
Szerintem mire odáig érne a dolog, hogy puff, akkor nagyban telepítsünk pl. MO-n, addigra jönv mi újabb, jobb...mindazonáltal ötletnek és próbálkozásnak elmegy.
[/szerény vélemény]

(#6) Borosz válasza peterkeT (#3) üzenetére


Borosz
(őstag)

Hirtelen én is belegondoltam, hogy mi a túrónak a mobiltelefonokhoz ilyen sávszél, de aztán rájöttem arra, hogy létezik mobil internet is. :D Én a ''vezetékes adatkommunikációs szférában'' tevékenykedem mint szürke kisegér, de az ilyen híreknél mindig megszólal a vészcsengő, hogy váltani kellene lassan mert a vezetékes adatátvitelnek - ha lassan is - hamarosan bealkonyodik.
Megfizethetőség szempontjából pedig, ha továbbra is ilyen alacsonyan tartja nálunk a kormány az életszínvonalat akkor nincs miért aggódni egyenlőre. :D Nagyon sokan nem tudják még megfizetni a mobil szélessávot.

(#7) csiga997 válasza Borosz (#6) üzenetére


csiga997
(őstag)

A vezetékes távközlés halott. Frissítsd fel a CV-det és vegyél egy expresst, most! :DDD

(#8) shabbarulez válasza csiga997 (#7) üzenetére


shabbarulez
(őstag)

Ez elég nagy marhaság. Ha halott lenne miért is invesztálnak dollár tízmilliárdokat hálózat fejlesztésbe és triple play szolgáltatások bevezetésébe a nagy távközlési cégek?

Ez kvázi olyan mint amikor kihalt a 06-60-as analóg rendszer azt mondtad volna a mobil halott. És az is hasonlóképp marhaság lett volna, hisz csupán annyi történt egy régi idejét múlt generáció kihalt és egy új evolúciós fázis vette át a helyét. Vezetékesnél is attól mert idővel kihal a PSTN attól még nem lehet általánosságban a vezetékes távközlés halálát kiáltani. Ott is jön egy új generáció, új infrastruktúrával, IP alapú 3play szolgáltatásokkal.

(#9) peterkeT válasza shabbarulez (#8) üzenetére


peterkeT
(PH! nagyúr)

A vezetékes szolgáltatásoknak (még) nincs alternatívája. Egy darabig nem is lesz. Onnét kezdve viszont, hogy hasonló helyzet alakul ki, mint ami kialakult a vezetékes telefon vs mobiltelefon szinten (ugyanolyan lefedettség, azonos árkategória), a vezetékes telefonnak vége lett - pillanatnyilag éppen a vezetékes adatátviteli technológiák tartják életben (csak azért van telefon, mert kell az adsl-hez), de már itt is megjelentek alternatívák (kábelnet, mikro). Mihelyst hasonló helyzetbe kerül a mobil szélessáv, mint a mobiltelefónia (mindenki számára elérhető és megfizethető), a vezetékes technológiák jelentős hátrányba kerülnek.

Notebookom van, gyakran utazom, alig várom, hogy ez a mobil szélessáv megfizethető és használható alternatíva legyen. A gépem 4 órát megy akkuról, nekem ez elég ahhoz, hogy megfelelően beosztva, és a lehetőségekhez képest töltve egész napos használatot biztosítson (lásd még autós töltő). Ezzel együtt természetesen sokat lendítene a dolgo népszerűségén a 8-12 órás üzemidőre képes notebookok megjelenése (a dolog egyébként máris létezik, akár megduplázhatnám a gépem akkus üzemidejét egy multibay akkumulátorral, olyan 40-50k körüli áron).

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#10) ody42 válasza peterkeT (#9) üzenetére


ody42
(senior tag)

''Mihelyst hasonló helyzetbe kerül a mobil szélessáv, mint a mobiltelefónia (mindenki számára elérhető és megfizethető), a vezetékes technológiák jelentős hátrányba kerülnek.''

Hááááát...Kábelen azért még egy jó darabig egy nagyságrenddel több adatot lehet majd átvinni,mint rádiós közegen, és jóval jobb minőségben. (BER,ping,jitter szempontból)
Szerintem is egyre inkább terjedni fog a mobil net, de nem feltétlen a vezetékes rovására...
(#11) csiga997 válasza ody42 (#10) üzenetére


csiga997
(őstag)

A kapacitásbeli különbséget senki nem vitatja, ellenben a vezetékes hálózatod hatótávolsága csak annyi, ameddig a kábeled ér. Most mondhatnék közhelyeket, hogy rohanó életmód meg mobilitás meg mozgó iroda, stb, de azt mindenképp látni kell, hogy a vezetékes távközlés a mindennapok kihívásai közben szép lassan elvérzik. A hangforgalom terén ez a váltás már lezajlott, most az adatkommunikáció van soron. Itt a vezeték még tartja magát, de csak mert a rádiós alternatívák még nem elég kiforrottak. Félre ne értsd, én most kifejezetten az enduser szemszögéből beszélek, gerinchálózat vagy corporate téren még sokáig verhetetlen marad a vezetékes távközlés, pusztán a fizikai korlátok miatt (éter csak egy van, míg üvegszálból annyit húzol egymás mellé, ami belefér a kábelcsatornába.) Viszont a végfelhasználóhoz már nem megy csak 1 kábel, és ameddig az elér odáig tart a szolgáltatás. Ha viszont elmegy hazulról, akár csak a szomszédhoz, akkor máris nincs hova bedugja a kanócát, mert a szolgáltatás nem hordozható. És ez a fő probléma. Jelenleg bármelyik fűrésztelep vezetőjének egyetlen kezén is meg lehet számolni hány olyan vezetékes adatátviteli szolgáltató van, akinek minden utcasarkon van egy aljzata és csak bedugod a gépedet és már megy is minden úgy, mint otthon.
És a mobil net márpedig a vezetékes rovására fog terjedni, csakúgy, ahogy a mobiltelefonok is a vezetékes rovására terjednek. Ráadásul, a mobiltelefonok már olyan környezetben is hódítanak előfizetőket (üzleti előfizetések) ami eddig a vezetékes szolgáltatók hitbizományának számítottak. Ma már rengeteg olyan vállalat van, ahol egyszerűen nincs matáv telefonvonal meg alközpont meg telefonkezelő, hanem mindenkinek mobilja van és még a faxok is mobilon mennek.
A mobil internet terén ugyanez fog lejátszódni hamarosan, főleg, hogy az újabb telefonok adatátviteli képességei egyre jobbak. Így akár egy készülékben elérhetővé válik az előfizetőnek az összes szolgáltatás: egyetlen készülékkel, egyetlen előfizetéssel, amit aztán területi kötöttségektől függetlenül igénybe vehet.

(#12) ody42 válasza csiga997 (#11) üzenetére


ody42
(senior tag)

>És a mobil net márpedig a vezetékes rovására fog terjedni, csakúgy, ahogy a >mobiltelefonok is a vezetékes rovására terjednek.
Szerintem meg lesz egy vezetékes neted, amivel majd otthon digitális tv adásokat nézel, Blueray-t osztasz meg a haverodnak, és mindenféle olyan sávszél igényes dolgot csinálsz, amit lehet,h. még ki sem találtak, de mobil neten nem fog menni, vezetékesen meg igen. Ha csak egy mobil szolgáltató hálózati struktúráját megnézed, azon sosem lesz 20 alatt a pinged, játszani nem fogsz rajta, akármilyen QOSt garantál...
és ha mindennapos lesz a wifi router, akkor az sem lesz elképzelhetetlen, h. elmész valakihez, és minden gond nélkül pikk-pakk elérd a netet.
>Ma már
>rengeteg olyan vállalat van, ahol egyszerűen nincs matáv telefonvonal meg alközpont >meg telefonkezelő, hanem mindenkinek mobilja van és még a faxok is mobilon mennek.
egyes cégeknél biztos van ilyen, de azért a cégek nagy részénél még az van, h. mobil+vezetékes+esetleg voip központ van kifelé-befelé.Legalábbis én ilyeneket láttam eddig.

>A mobil internet terén ugyanez fog lejátszódni hamarosan, főleg, hogy az újabb telefonok >adatátviteli képességei egyre jobbak. Így akár egy készülékben elérhetővé válik az >előfizetőnek az összes szolgáltatás: egyetlen készülékkel, egyetlen előfizetéssel, amit >aztán területi kötöttségektől függetlenül igénybe vehet.
jah, Nokia N-es sorozat erre jó példa, próbáld ki egyszer,h. mennyit megy egy wifi-s mobil, ha telefonálsz/netezel vele. Ezek tényleg szép és jó dolgok, de amíg addig tart az akksi, amíg bemutatod a demót,utána mehet a töltőre, addig én szkeptikus vagyok az ilyenekkel szemben. Akkor már inkább egy PDA, azok legalább jobban bírják a szuflát.

A többiben egyetértek :)

(#13) csiga997 válasza ody42 (#12) üzenetére


csiga997
(őstag)

Sávszélesség vs. mobilitás. A vezetékes hálózat biztosítja az elsőt, míg a másodikból semmit. A mobilhálózat biztosítja a másodikat és mindinkább az elsőt is. Ki lesz akkor a nyerő szerinted?
Természetesen mindig lesznek olyan felhasználól és alkalmazások, amelyek a végletekig kiaknázzák egyik vagy másik technika lehetőségeit. A gémerek vagy fájlmegosztók pl. ilyenek. De az is, aki a rám-szakadékban amíg a bokor alá szarik addig is elküld két emailt. ;)

A wifit említeni sem érdemes: pl. a cikk is a wifi koporsójába vert újabb szögről szól. (És már soknak nincs is hely a koporsóban... ;] Pl. a T-Mobile pikk-pakk leépítette szinte a teljes wifi hálózatát németországban. Pedig volt vagy 30.000 AP-jük, most meg lehet talán ~5000...)
De amire én célozni próbáltam az az, hogy hiába van neked egy vezetékes előfizetésed otthon, azt nem viheted magaddal, még ha a fizikai csatlakozás feltételei meg is lennének. Elviszed a kábelmodemedet a szomszédodhoz, ott bedugod, és? Ha ő nem előfizető ugyanarra a szolgáltatásra, akkor sütheted. Ha meg előfizető, akkor meg az az ő előfizetése és nem a tied. Az ő kontójára játszol, töltesz le, stb, nem a magadéra. A mobil előfizetésed viszont a tied, ha átmész a szomszédhoz ott is, ha felhívják a számodat közben akkor a te zsebedben csörög, és nem a szomszédéban.

Az akkumulátor kérdést is szőrszálhasogatásnak érzem. Az ADSL modemed akkumulátora meddig bírja pl.? ;] Nyilván áram nélkül semmi se működik, de konnektort még mindig könnyebben találsz mint hálózati aljzatot. (A vezeték nélküli áramszolgáltatás kérdéseit most inkább ne boncolgassuk :D)

(#14) csiga997 válasza csiga997 (#13) üzenetére


csiga997
(őstag)

Rosszul emlékeztem, nem a tmobil zárta be a wifi hálózatát és nem németországban, hanem a One és ausztriában. :B

(#15) ody42 válasza csiga997 (#13) üzenetére


ody42
(senior tag)

oké, ezekben igazad van, de a T-mobile és a T-com nem azért olvadt csak össze, mert azzal adót spórolnak állam bácsi felé. Nyilván a T-mobile nem úgy fog felfejlődni a mobil piacon, h. közben elsorvasztja saját a vezetékes piacát. Szvsz lesz egy kombó szolgáltatásuk, azaz ha otthon vagy ADSL (amin akár majd telefonálhatsz is a WIFI és SIP képes telóddal, lesz egy komoly 3G szolgáltatása és WiMAX szolgáltatása(+esetleg wifi) amit meg akkor érhetsz el, ha éppen a rám-szakadékban akarsz e-mailt küldeni. Ahol amúgy se WiMAX, se WIFI, se 3G, se GPRS, de lehet,h. még térerő sem lesz egy darabig :D

ha ennek megoldják az architekturális és számlázási kérdéseit, akkor mindkettő életben marad egymás mellett, és az end usereknek is kényelmesebb lesz. (Nem kell 3felé számlát fizetned, nem kell megszakítanod majd a kapcsolatot, ha handover van stb.)

>Az akkumulátor kérdést is szőrszálhasogatásnak érzem. Az ADSL modemed >akkumulátora meddig bírja pl.? Nyilván áram nélkül semmi se működik, de konnektort >még mindig könnyebben találsz mint hálózati aljzatot.
Ezzel csak a technológia jelenlegi használhatóságát kérdőjeleztem meg, ha lesznek jobb akkuk, vagy üzemanyagcellás mobil eszközök, akkor már jobb lesz, de ezt még egy Nokiás fejlesztő is elismerte, hogy ebben még nagyon az út elején járnak, mert tényleg nem lehet elvárni, h. naponta tölteni kelljen a telefont...

(#16) peterkeT


peterkeT
(PH! nagyúr)

És akkor még bejön a képbe az a réteg (én), akit nem érdekel a mobiltelefon, csak egy notebookot akar, és mindenhol (bárhol) internetezni vele. hadd legyen ez egy PCMCIA GSM kártya kérdése csupán. A nagy sávszélességű lehetőségek egyébként nem hoznak lázba, nekem a DVD is túl jó minőség, és a 192kbites sztereó mp3-at is tökéletesen tudom élvezni. Nekem perpill 0,5-1 megabit bármire elég lenne. Sőt. Csak használhassam bárhol.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#17) Borosz


Borosz
(őstag)

ody, csiga:
Mindkettőtöknek igaza van valahol. Én abban bízom, hogy a vezetékes technológiát nem fogják véglegesen felszámolni legfeljebb egyre kevésbé fogják majd favorizálni azok, akik inkább a mobilitást szeretik. De ez mindig is így lesz: valakinek mobil kell valakinek meg vezetékes ergo mindig lesznek olyanok, akiknek kell majd a vezetékes adatátvitel. Annak idején, amikor elindult az ADSL szolgáltatás Magyarországon 384kBit/s sebességgel még mindenki lehidalt a cégnél, hogy hű meg há... most meg nem ritka a 4MBit/s sebességű konfiguráció sem. A rézérpáras megoldás is előbb-utóbb be fog dugulni, de lesz egy újabb és még újabb eljárás, amivel lehet növelni a sebességet. (Érdekes viszont, hogy éppen az optikai hálazatos területek vannak sávszélesség problémáink...) Kicsit azért tele van a hócipőm ezzel a versennyel. :U Olyan mint a hidegháború. Kinek gyorsab, jobb, több, nagyobb, erősebb stb...
Mi a búbánatnak ekkora sebesség? Biztosan vannak olyan cégek, akinek még a 8MBit sem lenne elég, de neki is csak azért, hogy még több hasznot seperhessen be minél rövidebb idő alatt. :(

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.