Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Raymond
titán
A jelenlegi SoC konfiguracio nagyobb valtoztatasa nelkul tobb RAM nem lesz mert nincs hogyan. A jelenleg hasznalt LPDDR4X-4266 RAM-okbol az van amit hasznalnak plusz 96Gb meret, tehat 128bit bus es ket chip max 24GB lehetne. Nem ugy nez ki hogy a Samsung sok energiat olne bele 128Gb chip-ek fejlesztesebe es gyartasaba az LPDDR5 ahol tobb ertelme lenne pedig egyelore csak 48Gb meretben letezik. Meg pletyka szintjen sincs mas.
Tehat vagy lenne 256bit bus es 32GB RAM a jelenlegi merettel vagy max 48GB a 96Gb verzioval. Nem egy nagy eresztes.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
#54625216 #113 üzenetére
Ketlem, hogy az Apple gigantikus meretu SoC-ban gondolkodna, foleg ugy hogy a Mac Pro eleg kis szelete a beveteluknek, ami abban is tettenerheto, hogy mostohagyerekkent kezelik, nagyon ritkan jon belole uj dizajn, sot a termekciklusa soran gyakran versenykeptelen. Igazabol csak pup a hatukon.
Annak nagyobb a valoszinusege, hogy tobb kisebb SoC-ot kotnek majd ossze valamilyen nagy sebessegu interconnect technologiaval, kozos RAM-al. Meg az is elkepzelheto lehet hogy az 16-os Macbook Pro, nagyobb iMac is csak mondjuk ket db M1x -re epul majd, ahol az x csak az interconnect kompatibilitast jelzi majd.
-
vicze
félisten
válasz
#54625216 #113 üzenetére
"Mondjuk 32 cpu core, 16 gpu core, 64GB ram egybe tokozva"
Ez nem egy Mac Mini méretű hűtés... 70W minimum amit leírtál.
Az 16core GPU-mag még minding nevetségesen gyenge egy workstation-höz. Az egy GTX 1060.Bővíthetetlen 64GB RAM meg ugyan olyan vicc lenne
"koncepció a lényeg, hogy a pro feladatokhoz szükséges teljesítményt modularitás meg custom bővíthetőség nélkül is meg lehet oldani."
Valakinek a fejéből kipattant és ezt te elhiszed.Csak továbbra is azt látom, hogy technológiai hozzáértés nélkül légből kapott fantáziák hajkurászása történik semmi más. Nem érted, hogy egy multi SoC-hoz CPU interconnect kell és rengeteg memória, és olyan mértékben növeli egy rendszer sebességét.
Sőt azt hiszik itt elég sokan, hogy Apple valami csodát művel, mikor ott vannak az ARM server platformok, ami ugyanolyan vagy jobb teljesítmény/hatékonysággal bírnak és pontosan mutatják hogy néz ki egy high performance workstation ARM alapon.
-
törölt tag
Azt mondom, hogy majd a SoC-on vagy SoC-okon múlik.
Tételezzük fel, hogy az Apple kijön egy pro kategóriának szánt SoC-al.
Mondjuk 32 cpu core, 16 gpu core, 64GB ram egybe tokozva (ilyen pletykákat hallani).
Tételezzük fel, hogy megoldják, hogy egy gépbe több SoC is kerülhessen. Innentől a gép skálázhatósága az lesz, hogy 1-2-4-8-16 SoC-al szerelik-e.
Azaz a MacPook Pro 15", iMac 27" 1 SoC, iMac Pro 1-2-4 SoC, MacPro 1-2-4-8-16, akármennyi.
Ez természetesen spekuláció, a koncepció a lényeg, hogy a pro feladatokhoz szükséges teljesítményt modularitás meg custom bővíthetőség nélkül is meg lehet oldani. -
vicze
félisten
válasz
#54625216 #110 üzenetére
Tehát azt mondod, hogy a Mac Pro egy vicc lesz PC-kez képest, mert ezt jelenti ha SoC marad, ennyi és leírtam, hogy miért. Még 3nm-n se lesz lehetséget értelmes mérteben megoldani a valósan dekstop teljesítményt amit valós Pro felhasználáshoz kell és nem bohóckodás mint a sokak által gondolt 4K videó vágás FC Pro-val.
Bővíthetetlen RAM és háttértár egy no go valós Pro felhasználáshoz, ami még az iMacben is megvolt. -
törölt tag
-
törölt tag
Nyilván nem az M1-ről volt szó a MacPro-nál, hanem a következő generációs SoC-okról. Hogy aztán azok mennyit tudnak majd az aktuális csúcs x86-okhoz képest, majd elválik. A lényeg, hogy semmi értelme egy torony házba pakolni egy gépet, ha az egyébként műszakilag nem indokolt.
A modularitással is hasonló a helyzet: a moduláris gép nem a vevőnek, hanem a gyártónak könnyítés, mert nem kell n+1 hardvert legyártania, ha különböző piaci szegmenseket akar lefedni. Ha viszont a SoC-ba pakolt ram, cpu és gpu core elég a pro feladatokhoz, akkor semmi értelme a modularitásnak, mert amúgy sem a gépen belül kell az alkatrészeket variálni, hanem legyártanak x verziót a SoC-ból és ugyanazt a gép típust más chipsettel szállítják, ha különböző teljesítményű termékeket akarnak árulni különböző áron. -
ANT81
csendes tag
Jah igy mar ertem.
A "normális workstation" es a "moden HW" az nalad a kategoria csucsat jelenti (gpu-nal is)...azt hiszem a tobbsegnek nem.
Persze ertem en, a 64 magos threadripper az nem a csucs, mert akad erosebb
A geekbench-es eredmenybe belefutottam amd-nel, gondoltam van egy "kicsit" sokretubb real world teszt is...ugy minimum feltucat programmal.
Cinebench r23 multi kozel 10*-es kulonbseg, geekbench 5 multi 4,5*-os...
Ha esetleg tomegevel lenne ilyen 10*-es kulonbseg olyan multiplatform programoknal, amik kulonbozo gyartok termekei, es M1 optimalizaltak...az meg akar meggyozo is lehetne (marmint annak, akinek a normalis ws = 3990x)
Engem ugyanis felhasznalokent nem az akar x-szer gyorsabb erdekel, meg nem a minimum ennyivel gyorsabb erdekel, hanem az atlag. -
vicze
félisten
-
ANT81
csendes tag
CPU-ban jelenleg 10x a teljesítmény különbség, GPU-ban meg 8+x a teljesítmény különbség (Metalban nézve) egy normális workstation esetén M1-hez képest.
Aztan hol es miben? Kulonbozo valos tesztekben en jellemzoen 2-3x-os kulonbseget lattam a ~12-magos mac pro javara. Jo esetben. Rossz esetben annyit sem. Oke hogy az a mac pro se nem uj, se nem a legjobb, de egy normalis ws ennel kb 5x gyorsabb? Pl egy threadripper 3970X?
Gpu-ban meg en inkabb 2,5-5x-os kulonbseget latok a vega II alapu mac pro-hoz kepest metalban... -
ANT81
csendes tag
-
arn
félisten
szvsz megoldjak dedikalt gyorsitokkal itt is a soc mellett. abszolut jovobe mutato amit csinalnak, de kell meg par ev, mire kiderul, hogy merre mennek. az aktualis portfoliobol, az ipro es a macbook air tetszik, mashova illene erosebb.
a jelenlegi arazas mokusvakitas, idovel fillerekert fogjak gyartani (lesz egyket platform, amit varialnak), de szepen majd feltornasszak az arat.
a pcnel kivancsi leszek mekkora lesz a befolyas. ha sokminden koltozik felhobe, egy erosebb soc epp megteszi kliensnek, az ilyen onallo erogepek kora lealdozott, foleg a mai arak es elerhetoseg mellett. az apple meg kiszolgalja a nepet egy mobilsoccal. nem birom a zart rendszeruket, de most nagyon jol nyomjak.
-
vicze
félisten
válasz
#54625216 #96 üzenetére
Tehát nem érted, hogy mi az M1 és hogyan működik?
Végül is tök véletlen sírnak a Mac Pro tulajok, hogy a Vega II kevés, és probléma a megszűnt Geforce támogatás.
Az Apple által a Cut Pro X-hoz tervezett After burner kártya nagyobb mint a Mac Mini nem véletlen.
CPU-ban jelenleg 10x a teljesítmény különbség, GPU-ban meg 8+x a teljesítmény különbség (Metalban nézve) egy normális workstation esetén M1-hez képest. Nem ez nem fogod egy SoC-kal elérni... Vagy bohóckodik majd egy SoC-kal az Apple és pont olyan közröhej lesz mint a "kuka", vagy csinálnak egy értelmes moduláris gépet. -
törölt tag
"Minek van a Mac Pro ha nem ezért?
"
Pont ez az, hogy ha egy Mac Pro (vagy a versenytársaival közel azonos) teljesítményt be lehet pakolni egy kompakt gépbe ami nem igényel brutál hűtést, akkor miért építenének köréje egy bazi nagy tower házat?
A marketinges bullshitelést meg nyilván nincs értelme idekeverni, mert nem a matricától, hanem a feladattól és a célpiactól lesz "pro" egy termék. -
arn
félisten
amennyire bejon az ipad pro, ez annyira nem. asztali disz ekkora meretben meg ilyen szinekkel... bazari az egesz, meg minek van ennek akkora kerete alul? az ipad proba gyk ugyanezt belepakoltak.
-
törölt tag
válasz
drotsztyuart #85 üzenetére
Konkrétan a hardverben mi a gagyi?
-
törölt tag
"Tehát azt mondod nem lesz többet soha Pro gépe az Applenek csak nyújt tabletek?"
Lesz olyan gépe az Apple-nek, ami teljesítményben versenyképes lesz a versenytársak pro workstation-jeivel. (Ez már csak az ökoszisztéma függetlenségének megőrzése miatt is kritikus a számukra.) Hogy milyen lesz a kialakítása, azt majd az adott célközönség igényeihez igazítják.
Vagy szerinted minden pro felhasználónak alapigénye, hogy a hardverben turkálhasson, esetleg akadnak olyanok is, akik korlátozott feladatkörre megveszik, mint célgépet és amíg a feladat hardver igénye nem változik, addig nem cserélnek munkaeszközt? -
Sinesol
veterán
válasz
drotsztyuart #85 üzenetére
Még a 27 is sokaknak tul nagy, a 32 nem lenne tul sikeres, nagyon retegigeny.
-
-
törölt tag
Megszüntették az iMac Pro-t, mert már nem volt versenyképes az inteles hardver benne semmilyen szinten, de ez nem jelenti azt, hogy magát a pro felhasználókat célzó egybegép koncepcióját is dobják. Az ARM-os Apple gépek alapból all-in-one megoldások, mert a cpu-gpu-memória egybe van tokozva. Ha az új SoC-jaik tudják tartani a versenyt a felső szegmensben is (majd elválik), akkor értelemszerűen az Apple pro vonala is első sorban all-in-one lesz.
-
-
Tigerclaw
nagyúr
En jopar eve hasznalok Macet es bar tetszik a hardver minosege, ha valasztanom kellene, inkabb kernem az Mac OS-t, mint a hardvert. Sok tekintetben le van maradva a Windowshoz kepest, de rengeteg dologban meg elotte jar. Osszessegeben sokkal jobb user experience-t kapok ezzel az operacios rendszerrel. Nem mindenkinek idealis, boven lenne meg fejleszteni valo rajta, de szamomra ez az etalon PC-s operacios rendszer.
-
tDr1v3r
veterán
"Ha így folytatják, szerintem előbb-utóbb nem Intel AMD háború lesz, hanem X86 - ARM.
Sőt, ez már nem előbb-utóbb lesz, hanem már most az van."Már most az van, igen... ha komolyabban beindul az ARM vonal fejlesztése az Apple-nél nem fognak vele tudni versenyezni a vetélytársak azokban a szektorokban ahol nem számít a pénz és ki is tudják használni a teljesítményt (fotósok, grafikusok, filmesek, zenészek, egyéb kreatívok piaca - de nyilván nem CAD/CAM). Ha eddig a szuflával volt a baj most majd nem lesz... basszus, már most jobban fut az ARM-os Windows virtualizálva M1-en mint Snapdragonon, mi lesz itt pár év múlva? És nem biztos hogy ezt időben leköveti a Qualcomm és meg is eszi a piac ahogy kell (most se tolonganak ARM-es gépek), még ha már van is rá Windows évek óta... megint valami olyasmi lesz itt kialakulóban mint anno a Pentiumok ellen volt a G5, csak ez nem lesz egy energiazabáló zsákutca, meg innét már csak nőni fog a userbase.
-
troviko
senior tag
Én elég nagy Apple hater vagyok, de szerintem ez telitalálat. Nyilván gamereknek nem adja ki, de rajtuk kívül szerintem sokaknak nagyon jó vétel. Fiataloknak, olyanoknak, akik főleg a nete használják a mindennapjaik során, esetleg szövegszerkesztő, és egyéb irodai szoftvereket. A többi gyártónak is fel kéne fognia, hogy a 21. században ilyennek kell lennie egy PC-nek. Nem kell már rohadt nagy doboz, meg 12 kábel. A biometrikus azonosítás meg igeni is kellene már a PC-kbe is. Nekem ez sosem kéne, mert Apple termék, Apple oprendszerrel, de ha lenne egy ilyen Windows-os gép, simán venném, de a jelenleg elérhető Win-es egybegépek ezekhez képest úgy 50 évvel vannak lemaradva.
Komolyan mondom az egész Windows ökoszisztéma az őskorban van leragadva, de nem is csoda, hiszen a területen meghatározó gyártók (Intel, AMD, Microsoft) sem képesek innovatív eszközöket letenni az asztalra, és/vagy utat mutatni a partnereiknek. A Windows pedig mint OS van kb. 20 évvel lemaradva a világ mögött.
Ha így folytatják, szerintem előbb-utóbb nem Intel AMD háború lesz, hanem X86 - ARM.
Sőt, ez már nem előbb-utóbb lesz, hanem már most az van.Srácok, az Apple ezt rohadt jól csinálja jelenleg.
-
moleculez
veterán
Az egész Pro vonal félre van kommunikálva: a belépő Pro gépek valójában semi-pro felhasználóknak szól, kezdő tartalomgyártóknak, míg egy kimaxolt Pro az drága és még mindig kompromisszumos nagy volumenű tartalomgyártásra, mert ugye mégiscsak egy laptop. Ami tényleg komoly lett az a macPro, de az megfizethetetlen otthonra.
Ezen talán változtathat az Apple Silicon lineup a későbbiekben, nagyon várom mit hoznak ki belőle a 16"-os MBP esetén.
-
vicze
félisten
válasz
#54625216 #72 üzenetére
Annak mi értelme van? Megszüntették az iMac-et, hogy helyet csináljanak az ARM-es iMac-nek? Megszüntették a Macbook Pro/Air-t hogy helyet csináljanak az ARM Macbooknak? stb stb.
Továbbra is egyesek elméleteiről van szó.iMac Pro alapból egy brutálisan szerencsétlen kényszermegoldás volt, ami kb. senkinek nem volt jó, egy bővíthetetlen GPU-ban túl gyenge vas volt, ami csak azért született meg kellett valamit a "Pro" közönségnek adni amíg kipréselnek magukból egy desktopot. Maga az elgondolás, hogy egy Pro eszköz all-in-one úgy hülyeség ahogy van.
-
törölt tag
Vagy pont azért szüntették meg az iMac Pro-t, hogy helyet csináljanak az új ARM-os szériának.
Simán lehet, hogy ha behozzák a sokmagos, sokmemóriás SoC-jukat, akkor elsőnek egy iMac-be rakják azt demonstrálva, hogy egy monitorba beépítve elfér ugyanaz a teljesítmény, amit x86-ból csak egy jól hűtött desktop házban lehetne megoldani.
Ráadásul ha alulmaradna a pro kategóriás workstation-ökkel szemben, akkor még mindig mondhatják, hogy ez az iMac, a top teljesímény majd a MacPro-val jön. -
oriic
HÁZIGAZDA
Szines idoutazas, vissza a kezdetekhez? Melyik szeria volt anno ilyen szines? G3?
Amugy egesz jol neznek ki szerintem.
-
Tigerclaw
nagyúr
Mondjuk az Apple szempontjabol szerintem az olcsobb gyarthatosag volt a lenyeg, nem az hogy neha beszurodik hatulrol a feny. Mondon, engem sem zavart es ritkan is fordult elo. Amugy ugyes megoldas volt a hattervilagitassal megvilagitani a logot. El tudom kepzelni, hogy meg viszont latjuk par ev mulva.
Olyan mint a Magsafe, amit butasag volt elhagyni. Erre talan azert kerulhetett vissza a Magsafe, mert tul konnyu lett az uj iMac es ha nem falnak van tolva az iroasztal, valaki beleakadhat a zsinorba es leranthatja.
-
Zanik
addikt
wrong topic
-
Tigerclaw
nagyúr
Nekem tul vekony tabletes, ami rontja a javithatosagot es a hutest is. Portokban is gyengebb. Amiben jobb hogy vegre 2021-ben 21 inchrol feljebb leptek 24-re. A webkamerat megoldhattak volna mashogy is, hogy vegre elhagyhato lett volna a nagyobb kava. Mondjuk legalabb Full HD, megha annak ma mar abszolut alapnak kellene lennie.
Ennyi penzbol en egy Mac Minit vennek egy nagyobb 4k-s monitorral. Mondjuk a billentyuzet es a touchpad Apple lenne.
-
Solten
őstag
Kb az elso iMac ami tetszik. Nagyon is. Fekete mé' nincs?
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Stanley-B. #48 üzenetére
Ha lesz 30 inches iMac Pro az szerintem millio korul fog indulni. A "tobbseg" inkabb vesz egy Mac Mini-t egy nagyobb 4k-s monitorral felpenzen.
-
Forraszto
tag
Szerintem a káva színe megoldható akármilyenre, amelyik tetszik, csak eszköz kell hozzá: link A hátulja meg úgysem látszik, legalábbis én pl. szemben ülök a monitorral.
De az érdekesebb, hogy a teljesítményéről még nem nagyon hallani. Itt már nem kellene a fogyasztáson rugózni, mehetne feljebb a freki, vajon meglépik? Hűtés?
-
vicze
félisten
válasz
Stanley-B. #51 üzenetére
iMac lesz csak Pro nem az biztos, nem poénból szüntették meg.
-
vicze
félisten
válasz
Stanley-B. #48 üzenetére
Bili esete a kézzel.
-
Hát ez elég bazári lett
Elég idétlenül néz ki, hogy nincs elöl az alma logó, de legalább a hátuljára lett egy még nagyobb. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
#95712068 #45 üzenetére
Ahogy latom, semmi forradalmi nincs benne. Egyszeruen csak egy M1-re epitett iMac ami mar az evek alatt megszokott, felhasznalok altal kritizalt Apple design iranyelvekre epitett megvalositas. Egyszerre hordozza azokat a jellemzoket amiket sokan szeretnek es azokat amiket ugyanezek utalnak.
Azert remelem a Mac Mini ara nem fog emelkedni.
-
törölt tag
Feltalálták a "érintésmentes" és vezetékes tabletet?
-
Tigerclaw
nagyúr
Ahogy az is sokadlagos feature egy asztali gepnel, hogy x mm vekony, vagy hogy konnyu, de lathatoan az Apple az alapito okirataba/granittablaba veste, hogy az utolso lehelletevel harcolni fog a grammok es millimeterek ellen es meg sem allnak, ameddig minden eszkozuk nem lesz ket dimenzios es sulytalan.
Ahhoz kepes hogy ez inkabb a fiatalabb korosztalyhoz es casual home felhasznalasra lett tervezve, kar hogy eroltetik a Thunderboltot. Persze nem baj ha van rajta, de az baj hogy USB-A viszont nincs rajta, de jo lenne legalabb egy HDMI vagy DP port is ra, ha mar annyira fontosnak tartjak a dizajnt, amit a TB es USB hubok csak rontanak, az arukrol nem is beszelve.
-
ROBOTER
addikt
Kérdés: Az oké, hogy M1, de feljebb eresztik a frekvenciát? Feltételezem a TDP-t máshogy konfigurálják. Mert az egy dolog, hogy tartósabban bír max. frekvencián futni (szép nagy fém felület a hátulja), de vajon a max. is feljebb van?
-
Raymond
titán
A promo kepekrol nekem ez jutott az eszembe:
A naracssarga bejott Neymar-nak
A masik csajnak is a rozsaszin kellett volna nem a lila
Egy miszterium hogy/hol ul itt valaki a gep elott
Townscaper? [link]
-
törölt tag
"A termékpaletta alját még megértem."
Ez az iMac termékpaletta alja, a korábbi 21"-ost váltja. Gyakorlatilag egy MacMini meg egy minőségi 24" 4.5K monitor egybe építve drótok nélkül. (Az ára is ezt tükrözi.)
A nagyobb teljesítményű CPU-jukat majd a WWDC-n fogják bejelenteni és azzal együtt a nagyobb MacBook Pro-kat és a 27" iMac-et.
-
ricszol
csendes tag
Kell a hely a Post-it eknek
ha nem lenne alsó káva mindenki a kijelzőre ragasztaná xd Amúgy maga a kijelző is rengeteg hőt termel ha közvetlen mögötte lenne valószínűleg a hűtés is nagyobb és hangosabb lenne.
Ha összehasonlítasz egy akar sima alaplapot egy M1-es alaplappal már pusztán a méretből látszik mennyi nemesfémből és mindenféle akar csak szennyező módon előállítható nyersanyagból kell kevesebb. Arról nem is beszélve hogy minden csatlakozási pont egy újabb hiba lehetőség. A hivatalos szervizek pedig minden cserélt alaplapot vissza küldenek az Apple-nek ahol végül újra hasznosítják. Én sem vagyok híve a dolognak mert szeretem magam szerelni, bővíteni a cuccaim. De az irány egyértelmű.
-
Hát minden szempontból jól sikerültek, viszont drága de az Apple stratégiája, hogy semmi sem olcsó. Nem tudom milyen a minősége de mostanában a Macbook prók eléggé szép számmal döglenek meg.
-
Landro
tag
Szerintem jók a színek. Legalább van lehetőséged, hogy válassz. Ha éppen bugyirózsaszínt szeretnél, akkor vehetsz olyat is. Ha nem olyat akarsz, akkor nem olyat veszel.
-
PDA_FAN
tag
Jaj, de jó, végre vehetek félmillióért bugyirózsaszín mekket :-) Tényleg nem tudom, mi hiányzott... Ha nem lenne ennyire rohadtul drága, már ott lenne a helye a kenyérpirító meg a porszívó mellett a Tesco polcain.
-
ElEvEn11
senior tag
Nekem ez még mindig fájóan drága szobaékszer.
-
Raysen623
addikt
Végre egy gyönyörű design, ami nekem nagyon tetszik. Ha funkcionalitás alapján nézem, akkor valóban túl vékony lett de nem tudom mennyire melegszik az új processzor vagy mire lesz elég egy ilyen gépben. A 24" megint piros pont, a színes változatok pedig ismét előhozza a régi 3-as széria színvilágát kicsit. Árban is versenyképes lett ha a mai árakat nézzük, nyertes verzió pedig nálam a kék. Elég volt már a feketéből meg a szürkéből...
-
Zanik
addikt
Értem hogy sokaknak miért nem jön be, de szerintem meg tök trendi gépek lettek, kb. a 1st gen. iMac-eket idézik a harsány és fiatalos színeikkel. Gondolom a fehér káva miatt nem készült fekete (asztroszürke) verzió, de akit nagyon idegesítenek a színek, azoknak ott az ezüst, oszt jól van.
-
Noukoum
veterán
válasz
moleculez #18 üzenetére
Azért mert nem a használhatóság fontos, hanem az eladhatóság. Mostmár annyira nem nagy probléma, de régen az i7-es imac munka alatt simán felment 95-100fokra a rossz hűtés miatt. Mert a desgin meg zajszint fontosabb volt, mint az élettartam. Régi radeon kártyák halálozásáról nem is beszélve. Legalább ez már nem termel annyi hőt.
zhit68: mert aztán jóskapista mennyi videót fog vágni a gépen? Szerintem is lehetne 16gb, főleg a jövő miatt. De m1-el elvileg elég jól optimalizál a mac szóval átlagos felhasználásnál nem kéne hogy gond legyen.
-
VirsLee
őstag
Csak én gondolom itt úgy, hogy nincs meg a koncepció?
Régebben volt tablet egy bizonyos felhasználásra, akinek desktop OS kellett az vehetett magának egy Air-t. Akinek nagyobb teljesítményre volt szüksége, az Air helyett egy Pro-t. Akinek nem volt elég a mobil procik teljesítménye az mehetett asztali vonalra és ott válogathatott 18 magig. Volt értelme a külön termékeknek.
Most az
iPad Pro - M1
MacBook Air - M1
MacBook Pro - M1
Mac Mini - M1
iMac - M1A termékpaletta alját még megértem. Nekem is nagyon tetszik, hogy milyen sokáig bírja az Air és nem zajos. De ahogy megyünk felfelé. Gyakorlatilag minimális a hozzáadott érték egy Pro esetén és a Pro-hoz hasonlítva nincs is igazából semmi plusz asztali gép esetén.
Ahogy itt valaki írta korábban, kár volt egy 24-es iPad-et csinálni az iMac-ből, de kb. most ez történt. Nem tudom miért nem bírtak várni még néhány hónapot, amikor asztali gépekbe jobb teljesítményt tudtak volna adni. Valamit, ami kicsit szegmentálja a kínálatot. -
janeszgol
félisten
Jó a felhozatal, és engem a színek sem zavarnak. Sőt az alsó káva sem, ad az egésznek egy pofát, illetve a szemem jobban tud fókuszálni a kijelzőre, nem vész el a tekintetem a szegély nélküli semmiben. Ez a telefonoknál is így van nálam.
A két szélső, illetve a felső legyen vékony. (Telefonoknál meg a két szélső lehet nulla, viszont kell az alsó-felső káva.) -
joey04
titán
Visszatért a korábbi elgondoláshoz a külső. Sajnos akkor sem tetszett, de ez van, attól még jó kis gép.
-
zhit86
csendes tag
Kövezettek meg, de nekem színre, szagra, formára tetszik.
Két zavaros dolgot látok.
OK, hogy van VESA adapteres változat, de ezt most akkor előre kell eldöntenem? A VESA adaptereshez semmilyen állvány nem jár, a simához meg később nem lehet VESA adaptert használni?
A másik a default 8 GB RAM.... 16 GB RAM azért egy 500-600k HUF gépnél már minimum elvárás (lenne).... Még akkor is, ha consumer szegmens.
Magyarországon, ahogy látom az apple.hu és időként az istyle az, aki új "CTO" gépet is árul.
Így pl. Media Markt, Edigital stb. kizárva, és ezzel csomó leárazás (pl. black friday) is kiesik.
Más irányból megközelítve, Jóska Pista, aki csak úgy bemegy az MM-be, hogy vegyen egy gépet, az a nyomorék 8 GB RAM-os alapváltozatot fogja kapni.
Ennek meg a jelek szerint kinyíródik az SSD-je (főleg, ha az is kicsi)... azért egy kis videóvágás nem extra pro feladat, manapság már a telefonok is 4K-ban vesznek fel... 8 GB RAM mellett állandó swap file használat...
(akkor is gáz, ha ez a konkrét probléma orvosolva lett)
Megcsinálnak gondolom nem kis R&D árán egy jó CPU-t és ilyen nevetséges húzásokkal lebutítják a végterméket.
Az Apple-nek semmit sem számítani, ha 16 GB RAM és 512 GB SSD lenne a default. -
moleculez
veterán
Az Apple Sikiconra való átállásnak ez még az a szakasza, hogy az OS-t finomhangolják, az deveknek adnak időt hogy migrálják a portékájukat, edukálják a (leendő) usereket. Szerintem még bőven nem lőttek el minden puskaport, az álleejtős dolgok majd még 1-2 év múlva várhatóak. Nekem meg majd kb akkor lesz aktuális gépet cserélni.
-
Noukoum
veterán
válasz
fórum tag xy #15 üzenetére
A kijelző mögött elférne minden, egy picit kéne max hogy vastagabb legyen. Amúgy biztos meg lehet szokni, de egy 500-600+ezres gépnél azért fájna rendesen. Mert egyébként szerintem nagyon jól néz ki.
-
Sinesol
veterán
Jól néz ki, nagyon el lett találva ez a design, már az i12-nél is tetszett.
Mondjuk lehetett volna full kijelző, elég furcsa az a káva alul, bár lehet élőben nem rossz az összkép. -
tDr1v3r
veterán
lol
#11 Noukoum: Pro piacra majd a Pro lesz, ha folytatják azt a vonalat iMac-nél (szerintem felesleges).
Véleményem szerint simán ez lesz az új 20"-os, mint 2007-8 körül - igazi "népgép" (már annak aki még hisz a Mac desktopban), tudja csinálni a dolgát ahogy kell, az átlagfelhasználók meg évekig elégedettek lesznek vele. Nyilván nem itthon 540-ért... de valahol mégis.
Nekem amúgy az a véleményem hogy szép-szép, de nem kéne... egyrészt az új színek nem tetszenek, másrészt meg még bőven kivárós részemről ez az egész, kicsit olyan az M1 mint anno a Core Duo volt - megvan a potenciál, de mégis semmi ahhoz képest hogy 1-2 év múlva mit fog tudni. Akkor lesz majd fantáziát megmozgató, addig csak érdekes...
De legalább tartották magukat a 16:10-es kijelzőhöz, még ha a pont a kijelzője miatt nem venném meg a gépet...
#13: Tiszta sor, kicsit szerencsétlenül fogalmaztam lehet.
Pár generáció múlva jó lesz arra is, ha csinálnak is Pro-t úgyis megkapja az erősebb hardvert kicsit butítva akkor (az majd mit tudhat, ha ez most is bőven jó!), ennek az egész M vonalnak jelenleg csak az MBP-knél van értelme szvsz az akkuidő miatt, de az is kicsit lécrezegősen. Élő tesztüzem, vagy mi...
-
Noukoum
veterán
Nagyon vagány, picit surface copy de értelmes embert ez nem érdekli.
De: Mi az alsó káva? Basszus nem már, 2021 van.
Látszik hogy az apple továbbra sem pro vonalra szánja az imacet, pedig a hardvere nagyon erős lett (végre). Azt kell hogy mondjam hogy az ára sem vészes, a mostani árakat megnézve. Persze nem a magyar piacra szánták tanulós gépnek a gyereknek. De ahhoz képest hogy sok évvel ezelőtt is egy imac szinte ennyibe került a vékony ház miatt túlmelegedő intel processzorral, integrált grafikus gyorsítóval és hulladék fusion driveval ahhoz képest ez a gép egy megváltás.
Tetszik, csak az nem hogy kb szerelhetetlen. Picit ellentmond annak hogy kivesszük a töltőt a környezetünk miatt. -
törölt tag
Köszi a cikket, de érdemes lett volna az iMac elejéről is tenni bele egy képet.
-
passatgt
aktív tag
-
GalaxyS9
tag
Undorítóan néz ki. Az előző bár 10 plusz éves design, de sokkal szebb volt.
-
tDr1v3r
veterán
Vajon megkaphatta a Pro Display XDR zsanérrendszerét?
Amúgy aranyos hogy itt lesz MagSafe, csak totál felesleges... hozzák a MacBook-okra, oda kéne nagyon.
-
mad823
őstag
VESA mount sincs, így nem érdekel.
-
ÉM
tag
A billentyűzet kakaóbiztos? Úgy néz ki, idén az Apple az ovis és alsó tagozatos vásárlókat célozza.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A 21,5 hüvelykes modellt váltó 24” képátlójú gép teljesen új dizájnt és átdolgozott perifériákat kapott.
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6800 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA!
- HP ProDesk 600 G4 SFF PC, 8. generációs i3 Quad Gore CPU
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) + RX 6800 16GB GDDR6 + Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Asztali Számitógép/Intel Core i7-11700/AMD RX 6600-XT/
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Kolink KL 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- 106 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019- i7 9750H 16GB 500GB Radeon Pro 5300M 4GB hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest