- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen alaplapot vegyek?
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Google Chromecast topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Elérhető az Intel kisebbik B-szériás Arc VGA-ja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
Ja hogy a vérsisak. Hát nem tudom mennyire néztél róla reviewkat, de ott a hdr hiánya lesz a legkisebb gond a tv kimeneten. Konkrétan mosottas, pixeles lesz a kép a széleinél, középen éles egyedül (miután ott van a két szemnek félHD felbontáson a legtöbb közös része, amit összetesz) bár lehet ha nem megy a vr, csak sima passthroughként megy és rendes képet ad gondolom. Mindenesetre ebben igazad van, bocsi, félreértettem, a ps4re volt érthető a mondandód, miután egy olyan hszre reagáltál, amiben arról volt szó...
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz #54625216 #24 üzenetére
Nagyjából egyetértek. Szerint is az "optikai SSAA" az egyetlen gyakorlati értelme pillanatnyilag a 4k-s kijelzőnek, mert így jobb eredményt érsz el nagyjából ugyan abból a VGA teljesítményből, mint ha 4k-ban rendelsz és ezt 2k-s kijelzőn jeleníted meg (egyrészt megspórolod a resample lépést teljesítményben, másrészt minőség szempontból is jobb, ha optikailag mosódik össze, nem digitálisan egy sebességre kihegyezett algóval "gyógyul összébb"), a modern játékmotorokkal pedig rég nem működik már az MSAA, miközben a post-process AA még mindig inkább egy rossz vicc (gyakorlatilag egy moslékká maszatol össze a gyönyörű képminőséget is).
A marketingesek azért elég sok embert rábírtak arra, hogy vegye fel a szemüveget, itt pedig nincs is szükség ilyen bohóckodásra (bár a VR sisak szerintem nagyon kemény dió lesz, nekem már sok ez a Lord Helmet játék), és ahogy mondod, passzív módon is egyre többeknek lesz UHD HDR képes eszköze, illetve lassan elérhetővé válnak a tartalmak is.
99%-ot ugyan úgy nem fog érdekelni olyasmi ezután sem, mint az optimális nézési távolság a képátló és felbontás függvényében, vagy a bitráta és az "effektív képminőség", ahogy eddig sem. A fejükbe lesz vésve, hogy az UHD HDR az jó, a régi meg már elavult szar, és onnan majd dolgozik a "kis ördög" a fejekben, akkor is ezt igyekeznek választani, ha igazából semmi különbséget nem látnának (de a képmérnökök és TV gyártók tesznek róla, hogy kiverje majd a szemüket a kép néha indokolatlanul is, úgyhogy látnak is majd különbséget). Aztán ha már minden ismerősödnek lesz, akkor hiába leszel szkeptikus és racionális, úgy fogod érezni, hogy ha már minden "parasztnak" is van, akkor neked "rajongóként" már csak meg kéne lépni végre, még ha 50/50 agnosztikus vagy is a dolog iránt.
Általában így történik ez mindennel, csak azt nem is nehéz eladni, mert alapvetően tényleg előre halad a technológia objektíven nézve is ("vakítani" is lehet vele, de ténylegesen is javítható vele a minőség is, szóval win-win lehet).
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
törölt tag
Szerintem UHD HDR nem hogy nem lesz mérvadó a következő 3 évben, de még a 4K sem, sőt az egész 4K jó eséllyel a 3D sorsára fog jutni: azaz lesznek ugyan a háztartásokban 4K tv-k (mert ugyanannyiba kerülnek majd, mint most a fullHD-k), de a 99%-ukon fullHD-nál kisebb felbontású anyagokat fognak nézni.
Elég régi vita már, hogy filmet nézni 4K-ban két méteres képszélesség alatt eleve értelmetlen és akkor még ott van a 4K miatt megnövekedett adatmennyiség, amit csak erőteljesebb tömörítéssel lehet ellensúlyozni, azaz hiába több a pixel ha a végén rondább a kép.
A játékoknál is csak az élsimítás miatt van egyáltalán értelme 4K-ról beszélni, még akár egy évtized is eltelhet, mire a valóban 4K-s játékok is kijönnek. Azaz amik nem csak kirenderelik a fullHD-ra fejlesztett tartalmat 4K-ban, de a model részletezettség, textúra felbontás, shaderek összetettsége, apró tereptárgyak mennyisége, stb. eléri azt a szintet, hogy valóban olyan képet kapsz, ami 4K-ban adja a teljes éményt. -
válasz #54625216 #19 üzenetére
Az X360 kicsit több, mint 10 évig volt forgalomban (2005 vége, 2016 eleje), amiből az első 8 évben még nem volt átfedés az XO-val (2013 vége), melyhez most 3 évesen jön a "negyedgenerációs" frissítés, szóval szerintem innen még 3 évig nem lesz új generáció, a marketing pedig olyan erőltetett menetben nyomja ezt az UHD HDR-t, hogy pár éven belül már te magad is vágyni fogsz rá.
Bár a játéknál szerintem a "vizoroké" lesz a főszerep, csak ott nincsenek ennyire elszaladva a reklámokkal (még, de ami késik nem múlik).
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Madwe
nagyúr
válasz #54625216 #19 üzenetére
Hogy a viharba kerülne 100usdvel többe egy hdmi2.0 csatlakozó? az 1.4ahoz képest még 1 dollár se lesz a különbség szvsz... Onnantól kezdve meg le kell programozni csak, h kezelje... 2013ban amúgy sztem még nem volt kész a 2.0 szabvány, a hdr meg még most se végleges teljesen... Na ez már inkább az oka
-
törölt tag
Mire a 4K HDR tartalmak annyira elterjedtek lesznek, hogy hiányolja az ember a PS4-ből, addigra a PS4 már rég retronak fog számítani.
A játékokat meg viszi, csak ha jól értem, VR-el együtt nem.
Amúgy kiadhatta volna a Sony a PS4-et alapból hdmi 2.0-val, meg 4K HDR támogatással, akkor meg azon ment volna a hörgés, hogy miért kerül 100USD-vel többe, amikor ezek a funkciók csak nagyon kevesek számára elérhetők / érdekesek. -
Madwe
nagyúr
Ide írtam, szabvány szerint értettem. A ps4ek megkapták a "szabvány" hdr támogatást. A "szabvány" hdrek csak UHD tvken vannak. Azaz akinek kell a hdr a psből, annak van HDR kijelzője. Ha HDR kijelzője van, az akkor UHD. Ha UHD, akkor érdemes mellé ps4prot venni. Ha prot vesz, azon 2.0 van, s nincs gond a kábelmenedzsmenttel.
Az h trükközéssel elméletben elérhető lenne régebbi tvvel, az a ps4 új hdr képességéhez, meg az 1.4a vagy 2.0 dologhoz nem fontos.
-
Ez attól függ, hogy szubjektíven miként értelmezed a HDR-t. Csak úgy általánosságban, mint egy rövidítés egy fogalomra, vagy szűkebben úgy, mint az új multimédiás szabvány, amit most a TV-kbe (és vélhetően hamarosan a monitorokba) tolnak. Utóbbi azért is nehéz, mert úgy tűnik már egy szabványháború közepén (SMPTE vs. Dolby) elkezdték szállítani a TV gyártók (egyiket vagy mindkettőt), valószínűleg még nem a végleges formában, csak mint "open beta".
Ha csak annyit értesz a HDR-en, hogy 10+ bit, Rec709-től tágabb színtér, és magas kontrasztarány >120 cd/m^2 maximális fényerővel, akkor bizonyos mértékben még egy 8 éves HDTV is kamatoztathatja az új tartalomformátum előnyeit (megfelelő külső segítséggel [akár "dobozka", vagy inkább PC szoftver] akár a gyakorlatban is, csak félő, hogy a tartalomszolgáltatók ezt nem segíteni, hanem aktívan hátráltatni/ellehetetleníteni próbálják majd).
[ Szerkesztve ]
-
-
Madwe
nagyúr
Az megveszi az új slimet vagy prot amin nem 1.4a van hanem 2.0, s máris mehet minden a régi megszokott módon de hdrben. Mellesleg ha már amúgy is HDR képes a kijelződ, az azt jelenti h UHD, mert FHDból nincs is HDR, vagy gyk. nincs. Szóval hamár gyis 4ks kijelződ van, akkor a pro upgrade is bele kell és érdemes is h beleférjen a büdzsébe.
-
Z10N
veterán
Sebaj, majd csinalnak egy Sony logos hdmi spilltert Amugy ennek a VR Unitnak mekkora a merete?
# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
-
A 4k 10-bit az tényleg húzós lehet neki. Én már azon is meglepődtem, hogy az R9 290X-ből kimegy 1080p60-ban 12-bit (mármint a kábelen, az OS-ben nincs ilyen mód, csak 8,10[,16]).
Még nem mélyedtem el benne (majd ráér nekem, ha lezárult a formátumháború és a csapból is ilyen tartamlak folynak), de tudtommal az lenne a metaadat valódi értelme, amitől adatnak minősül, sem pedig egyszerű kapcsolójelnek (amit be lehet tenni a TV menüjébe is On/Off), hogy bár a gyakorlatban adódhat úgy, de alapvetően nem kell konstansnak lenni, hanem egyfajta dinamikus kontrasztszabályzás (mi az adott képkockák legvilágosabb pixelének az abszolút fényereje), ami együttműködhet a kijelzők saját kontrasztszabályzásával. Ezt pedig legfeljebb valami olyan doboz tudja megoldani, ami HDMI+USB+szoftver.
(#8) jerry311
Jah, jó tippnek tűnik. Van új HDCP is az új HDMI-hez.
(#9) cacasz02
Ezt nem értem. Mégis milyen metaadatot akarsz ráilleszteni (akár "szabványosan", akár "hack"-el), ha nem azt, amit korábban a forrásból nyersz ki (vagy persze esetleg "hamisítasz" valami kamu módon). Meg egyébként is a legegyszerűbb dolognak tűnik kidobni a stream-ből, ha nincs rá szükség, hogy továbbmentsd (de szerintem van, mert nem feltétlen konstans, vagy ha az, akkor is filmről filmre változó lehet?).
[ Szerkesztve ]
-
cacasz02
aktív tag
A probléma a HDMI 1.4-el van. Ha eleve 2.0-raktak volna bele akkor nem volna gond. 1.4-el trükkösen ráillesztik a metadatát, de a hdr videókon már eleve van tehát kettőt nem lehet egyszerre kiküldeni. Ha meg közé raksz megint egy 1.4 et akkor megint rá kéne illeszteni a már meglévőre. Tehát ha a ps4 megjelenésekor a hdr már keresett vagy kiforrott dolog lett volna akkor most nem menne a szívás.
-
jerry311
nagyúr
Én arra tippelek, hogy a HDCP miatt nem megy a trükközés HDR videókkal.
-
DudeHUN
senior tag
És aki AV erősítőt használ kulturáltan elkábelezve? Az bonthatja ki a cuccot, ha kell neki a HDR? Sony bakker. Tuti filléreskedés miatt szívatják az embereket ezek is.
Gamer for Life
-
törölt tag
Es akkor a konzolt csak bedugja az ember és megy.
-
lenox
veterán
Eleg furak ezek a dolgok. A HDR-hez HDR signaling kell, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos metadata jelen kell legyen a streamben. De tok mindegy, hogy a keptartalom mozog vagy all-e, ennek fenyeben ezt az allokepen megy, de mozgon nem dolgot nem tudom ertelmezni. Masik dolog, hogy ehhez a kijelzomotoron nem tudom milyen valtoztatas kell, magat a metadatat utolag is be lehet tenni, arulnak kis dobozt, aminek az inputjaba bekotod a hdmi-t, es az outputon mar olyan adatot ad, amiben benne van a metadata. Ezen kivul nyilvan van meg az a korulmeny, hogy 8 vagy 10 bites adatot kuld-e a hdmi-n a gep, de ha erre gondolsz a kijelzomotor kapcsan, akkor azt nem kell tulmisztifikalni, le kell irni, hogy tud/nem tud 8/10 bitet.
-
Raggie
őstag
-
Játék alatt megy videó alatt nem, milyen furcsa, fordítva gondolná az ember
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3