Hirdetés
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
syberia
veterán
Na erre már érdemes lesz váltani, Ivy Bridge után.
-
XboxPlayer
tag
-
-
HSNet
aktív tag
Zen/Zen+ -nál a 32 sávból (ugyanaz a lapka mint az Epyc/TR) 8 a SoC funkciókra megy el (2xSata, 2xUSB3, whatever) 24 jön ki mint PCIE, ebből 1x16, vagy 2x8 (csak x370/470 lapokon), a 16-os slotok felé, 1x4 nvme dedikált, 1x4 chipset felé. Chipset továbboszt 6/8 lane-t, ezek ha jól emlékszem már csak PCIE 2.0-sak, valamit a maradék I/O-t, amik mind osztoznak chipset irányú laneken.
G-s APU-knál, a cpu/igpu közöttre elmegy 1x8 a videokártya 16-os pakkjából, így csak 8 marad az x16-os slotnak.
Ha 2 nvme van az alaplapon, akkor a második általában a chipsetből jövő laneket használja, és vagy/vagy alapon osztozik az x1-es/x4-es kivezetésekkel.
-
sb
veterán
20 sáv ami kifelé megy direktben. A chipset felé pedig +4. Szóval a prociból összesen 24 sáv jön ki.
(Ott is a chipset nélkül van 16, nem? Így 8x vga mellett marad 2x4. De mondjuk mindkét oldalon elég ritka a 2db M.2... ha van is 1-2 lapon, ott is SATA-ra van korlátozva általában az egyik.)[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
válasz
Dragon3000 #35 üzenetére
Sőt, még addig is inkább arányosan gyorsul. 2666-tal is el lehet lenni. Alatta már nagyobb az ugrás.
De egyébként meg pár %-ról beszélünk így is.@Cifu:
8x pci-e nem nagyon marad az ssd-nek. Jelenleg 24-et tud a Ryzen tudtommal (APU-k, Athlon még kevesebbet). 16 megy a vga-nak, 4 a chipset felé és marad 4 az M.2-nek.Nem mondom, hogy hazavágja az otthoni usereket, de így nehéz lenne gyorsabb vagy akár csak 2db nvme ssd-t bepattintani. Pár Pistike biztos lenne, aki használná.
-
komi77
senior tag
Szerintem elsődlegesen a PCI-e kapcsolatot használó M.2 ssd-k/SSD-k nyernek ebből plusz sávszélt, gyorsaságot. Nyilván a vga-k majd valamikor beérik ezt a tempót. Én nem bánom, ha még gyorsabbak lesznek a tárolók, illetve a meglévők ki is tudják használni a tényleges tudásukat - főleg ha egyszerre több is van a dobozban.
-
westlake
félisten
Mekkora hírérték. Mondjuk az nem baj, hogy (jelenleg még) senkit nem érdekel a PCIe 4.0.
-
Bossp
addikt
Olyab van már ahove a 2.0 már kevés?
pl GPU-ból?
-
törölt tag
-
-
atok666
őstag
..."16 PCIe lanes CPU->GPU transfer: About 2 ms (1.1 ms theoretical)
8 PCIe lanes CPU->GPU transfer: About 5 ms (2.3 ms)
4 PCIe lanes CPU->GPU transfer: About 9 ms (4.5 ms)Thus going from 4 to 16 PCIe lanes will give you a performance increase of roughly 3.2%" - ez elég alacsony szám százalékban nézve...
Hogy jott ki a 3% (9ms -> 2ms)?
Atok
-
Kupszi
aktív tag
PCI-e 4-ról már van info , de a DDR5 támogatásról nincs. Pedig mintha reklámozták volna hogy az X570 már ready lesz.
-
aginor
veterán
válasz
#16939776 #43 üzenetére
Igen, erre gondoltam én is. Vegyes használat mellet én nem tapasztalok olyan gyorsulást, mint vártam, és mint ami anno a merevlemez -> SSD váltáskor volt. Nem mondom, hogy nem gyorsabb, de nem annyival, mint amiért érdemes áldozni egy váltásra egy normálisabb satás példányról, ha más indok nem indokolja (pl kapacitás, garancia, írt adatmennyiség, stb).
Érdemes lenne kipróbálni, hogy mi van akkor, ha minden a futást befolyásoló tényezőt kiiktatunk legalább a merevlemezek formájában, de azt meg a fene se bírja pénzzel.
Ahol komoly értelme van a technológiának, az a laptopok. A kis hely, és a jellemzően egy háttértár miatt ott áll leejtős lehet egy csere.#33 Cifu: ez nem csak neked szólt, hanem mindenkinek, akik szerint van értelme otthoni gépekben tovább gyorsítani az SSD-t.
-
De egyebkent itt az alaplapgyartoknak joval elorebb kell gondolkodni. Ezeknek a lapoknak illene elbirnia az 5 evvel kesobbi GPU-k teljesitmenyevel is, ott meg mar valszeg igen karcos lesz a 3.0.
Hát azért ehhez valami drasztikus változás nem ártana. Mert eddig ez olyan jól ment, hogy a 12-13 éves alaplapokban már megtalálható PCI-Express 2.0 sem fogja vissza a GTX 1080-at...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Otthoni környezetben akad pár faktor, ami az NVMe kommunikációját lassítja/akadályozza, pl az OS háttértáron folytatott energiagazdálkodása és a sata vezérlők/eszközök ami NVMe-hez képest hosszú reakcióidejükkel továbbra is fogják az OS-t és a M.2-PCH-CPU közti adatsáv reakcióidejét, feltéve hogy továbbra is a rendszer részei maradnak..
Nekem látható változásokat hozott a sata->NVMe váltás pl.: textúrát már nem a szemem előtt tölti az egyik, a másik, meg már nem akad meg, amikor npc-ket spawnol a játék.
Átlag használatra, ahol HDD-t is kell mellette tartanom adatot tárolni, ott én sem látom sok értelmét cserélni, és a sata ssd is hozza a hiánytalan UX-et. -
gyulank
addikt
Videószerkesztéshez, meg rendereléshez sem lesz jobb?
-
berVi
senior tag
High-end halokartyaknal mar jo ideje szuk a 3.0. Persze ezek foleg szervereknel erdekesek, otthon viszonylag ritkan hasznalsz 200G-t
De egyebkent itt az alaplapgyartoknak joval elorebb kell gondolkodni. Ezeknek a lapoknak illene elbirnia az 5 evvel kesobbi GPU-k teljesitmenyevel is, ott meg mar valszeg igen karcos lesz a 3.0.
[ Szerkesztve ]
-
Vitamincsiga
tag
válasz
Dragon3000 #35 üzenetére
Egy régi bevált elv inkább.
Az architektúra leglassabb elemén lehet mindig a legkönnyebben gyorsítani az egész rendszert.
HDD -> SATA SSD -> 4x PCI-E 3.0 NVMe SSD.
Nagyobb memória sávszélesség.
Nem butított utasításkészletű processzor - Celeron pl...Ha az általános célú munkát nézem tényleg elhanyagolható a különbség. De hogy 3-5 év múlva is így lesz? Bármi jöhet.
Ha a speciálist, akkor +10% sávszélesség növekedés, fél órás futásidővel számolva hoz pár percet a konyhára. Főleg, ha többször fut leDe ismétlem ez egy elv.
Baj még nem származott belőle -
Vitamincsiga
tag
Az 5xx-es szériának még egy kritériumnak kellene, hogy megfeleljen. Már ha a pletykák igazak
A +105W-os TDP keret...
Ahogy most kinéz, a 16/32-es - ugye a 12/24-es mérnöki példányáról már kiszivárgott némi infó - nem férne bele az eddigi maximális TDP keretbe.Jó hűtés 220W TDP-ig már megoldott - Threadripper. Hogy az AM4 foglalatnál meddig merészkednének el? 135-145W, Több? Passz.
A B450-esben minden földi jó megtalálható, a B550-esre ha érdemes lenne várni valamiért, akkor egy bővebb TDP keret miatt lenne.De mint minden ez is kiderül
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Vitamincsiga #34 üzenetére
Van valami olyan programod, aminek ennyire kell a ram sávszél vagy csak a GHz-cek hajszolása a cél? Mert 3000MHz-ig gyorsul igazán a ryzen felette már nem sokat, nálam a 3333as ramok mennek 3600on és sok különbséget nem vettem észre.
-
Vitamincsiga
tag
Nem mondom a 6,4GHz-es DDR5 már most is jól jönne, de előtte jó lenne, ha nem 2933 MHz-es memóriakezelés lenne a csúcs
Már akinél
Az OC-t persze alap a jobb deszkáknál - meg az AMD-nél - de a piac tele van príma +3200 MHz-es ramokkal! Amiknek, mintha az ára is konszolidálódna
A Zen 2-nél a 3200 MHz a minimum, amit elvárnánk, de ha több lenne, azt sem bánnánk
-
Duck663
őstag
Lassúak, akár az AMD-s akár az Inteles megoldásokhoz viszonyítjuk, plusz a stabilitásuk is hagy némi kívánnivalót maga után, nem beszélve a szoftveres fejlesztéseikről, amik úgyszólván nem is léteznek. Én az AMD helyében konkrétan megtiltanám a használatukat. Lehet, hogy baromi olcsók, de fos termékeik vannak.
-
Vitamincsiga
tag
Ha egy fejlesztésnek lenne értelme valamelyik következő chipsetben, az a 8x PCI-E 4.0 NVMe csatlakozás lenne.
Ez 4x-ezné az M.2-es SSD-k maximális adatátviteli sebességét. 4GB/s -> 16 GB/s.Bár "fölösnek", tűnik, hisz' sokan még SATA SSD-kkel (se) nyomulunk, de az elv 286-osok óta nem változott: az architektúra leglassabb alkatrészén - háttértár - a legnagyobb gyorsítás is kevés
-
leviske
veterán
Nincs sok köze a DDR verziónak és a déli hídnak. Nem is volt sosem. A SB600 is megélte a DDR2 korszak végét és DDR3 korszak elejét.
Már több, mint 15 éve maga a processzor kezeli a memóriát az AMD esetében, de még az Intel esetében is lassan 10 éve így van.
(#1) Duck663: Mert mi a gond az AsMedia chipjeivel?
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
Mivel biztos drágábban jön ki a gyártónak is ezért tutira lesz felára is.
Ettől függetlenül én is azt mondom jöjjön mert aki épp gépfejlesztés előtt áll annak ez egy plusz extra lehet. Arra értettem hogy idén még semmi értelme nem lesz hogy ezért nem érdemes cserélni egy amúgy jól működő rendszert. -
Gondolom az NVMe M.2 SSD-k esetére gondolsz, ahol azért limitáló, mert anno úgy döntöttek, hogy elég lesz a 4x PCI-Express csati.
A 8x PCI-Express csatival szerelt, fizikailag 16x csatis SSD-k simán olvasnak 6000 MB/s körül is, és bár lehet tévedek, de nincs akadálya annak, hogy 16x sebességgel működő SSD-ket is gyártsanak. Csak ezeket már csak az Enterprise piac szívja fel, az otthoni felhasználásra overkill és méregdrága.
-
válasz
Dragon3000 #18 üzenetére
Nem azt firtattam, hogy hol van az előny, hanem azt, hogy eddig mivel indokolta a marketing az új csatlakozó előnyét.
-
Dragon3000
nagyúr
Ezeknél a lépéseknél sem a sebesség volt a legnagyobb előny, hanem a kisebb késleltetés, egyszer kipróbáltam az rx480am pci-e 2.0 4x slotban, alig lett kevesebb az fps-em. A nagyobb sávszél a koherens memóriahasználatnál jön jól, mert szerintem a 3.0-ás pci-e sávszélt még a titán se használja ki.
-
MSI.Navi
tag
Ezért nem éri meg lecserélnem az MSI x 370 titanium lapot, PCI Express 2.0 és 3.0 között is szinte semmi sebesség különbség nincs.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dragon3000 #14 üzenetére
Én a tényeket kezeltem, nem a részleteket.
Anno (és most is) a koherens memória nagyjából az egyetlen dolog, amivel indokolni szokták, mi szükség van az új technológiára.Innen kezdve pedig a PCI Express 4.0 otthoni felhasználónak per pillanat finoman szólva sem létszükséglet. Még a PCI Express 2.0 is kiszolgál egy GTX 1080-at mérési hibahatáron belül a 3.0-hoz képest...
[ Szerkesztve ]
-
Lacc
aktív tag
Ez egy jó kérdés, hogy jó-e sebességben, szerinten nem az eddigi tapasztalatok alapján. Gépi tanulás alkalmazásánál csináltak mérést, hogy PCIe 2 és PCIe 3 esetében milyen gyors, (egy kártyára nézve), meglepően alacsony 5-7%-os különbség volt csak. Sőt itt van mérési eredmény x16, x8 és x4-re is.
ImageNet mini-batch of 32 images and a ResNet-152 - ez valós teszt, én is foglalkoztam vele, és mások is használják, tényleg GPU intentzív 100%-on pörgette...
"16 PCIe lanes CPU->GPU transfer: About 2 ms (1.1 ms theoretical)
8 PCIe lanes CPU->GPU transfer: About 5 ms (2.3 ms)
4 PCIe lanes CPU->GPU transfer: About 9 ms (4.5 ms)Thus going from 4 to 16 PCIe lanes will give you a performance increase of roughly 3.2%" - ez elég alacsony szám százalékban nézve.
De Multi-GPU környezetben jól jönne a 2x16-os PCie vonal. (Bányász, Gépi tanulás, tudományos szimuláció)
PCIe 2.0 és 3.0 között is elhanyagolható volt a különbség.
Bár lehet az AMD tud valamit és talán a 16GB-os Navi architektúrák profitálnak belőle, de én ehhez a PCIe elméleti részéhez nem értek.
De azt simán eltudom képzelni, hogy az egyik GTX/RTX kártya csinálja 100%-on a szimulációt A Ryzen CPU csak 2-4 magot használ fel erre a célra, a másik GTX/RTX kártyán meg a CS:GO-t nyomom közben amíg várok és ez "felel a kép megjelenítésért, monitorra kötve" és a maradék 4-6 Ryzen mag ezt a progit szolgálja ki. Ez csak személyes vélemény.
Cifu: A dia leak-ek érdekesek, de a francia nyelvű kanadai fórumok leak-jei (mivel AMD HQ közelében vannak, nem is csoda) eddig az első két Ryzen-nél beváltak. Persze a performance leak-ek szerintem csak marketing, de a Hardware leírások kétszer bejöttek, ha harmadjára is, akkor nincs szükség már a prohardverre többé AMD hírek kapcsán
[ Szerkesztve ]
-
Az AMD Vega 20 már PCI-Express 4.0 csatival jött, mind a Instinct Mi60. Hogy ki is lehet-e használni majd, az egy másik tészta. Feltehetően játékok terén csoda továbbra sem lesz.
Pedig ha jól rémlik már az AGP csati megjelenésekor is azzal promózták az új technológiát, hogy az alaplapon lévő memóriát tudja használni (sőt, mintha úgy rémlene, hogy már a sima PCI is elvben képes volt erre), vagyis memóriakoherensen lehet majd használni...
-
törölt tag
Lehet hogy külső eszköz még nem, de platformon belül mindenhol ezzel 4.0 szabvánnyal fog történni a kommunikáció pl.: I/O és a CPU magok között. Már ettől lesz kézzelfogható haszna a korábbi szabvány leváltásnak.
Az első kis-teljesítményű ddr5 modulokat, V1.0 memóriavezérlőt amúgy sem egy "fontos" terméken szerencsés próbálgatni, ddr4-re vissza menekülési lehetőség nélkül (kombinált vezérlő). Megjelenése után 1-2 év eltelik, mire gyakorlati, kézzelfogható eredményeket lesz képes felmutatni a piacon kapható ddr5-ös modul a ddr4-el szemben, és a gyártók elkezdhetik elhagyni a ddr4-es foglalatokat az alaplapról.2-3 évig így is tudod majd használni ezt a platformot gyakorlati hátrány nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
4x pcie ssdnel hasznos lesz... masban nem hiszem, hogy erdemi valtozas lenne.
-
válasz
Dragon3000 #3 üzenetére
Még nincs bejelentve az X570, a PCI-Express 4.0 támogatás is egy kiszivárgott dia alapján van csak megerősítve.
-
Pug
veterán
válasz
andy19770128 #6 üzenetére
És ez miként is kapcsolódik a topic-hoz?
-
Vartanus
őstag
válasz
andy19770128 #6 üzenetére
Hogy is lenne, mikor a Radeon VII a Navi architektúrára épül
minthogy a Radeon VII a termék neve a Navi pedig az architektúráé amin készül.
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
Ez szép és jó de idén még semmi sem fogja kihasználni jövőre meg jön a ddr5 is tehát ez olyan félmegoldás lesz idén. Persze egyszer el kell kezdeni mindent tehát örüljünk neki hogy érkezik
-
Televan74
nagyúr
Kérdés,hogy mikor lesz a PCI Express 4.0 kihasználó megoldás.
Gondolom a B550 is tudni fogja majd. Most valószínűleg az jön majd ha tényleg csak a x16 csatlakozók számában lesz különbség. -
Dragon3000
nagyúr
Az x570nek a PCI-e-n kívül lesz valami jelenbe mutató fejlesztése?
-
zzola
titán
-
Duck663
őstag
Dicséretes, hogy saját vezérlőt terveznek, meg is maradhatnának ennél. Az ASMedia vackai helyett.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vállalat ugyanakkor továbbra is számít az ASMedia munkájára, de a PCI Express 4.0-ra való első körös váltást nem bízták rájuk.
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...