Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi haladó szinten
- SSD kibeszélő
- Tényleg nekimegy a kínai félvezetőiparnak az USA
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Victorio
aktív tag
Csak nekem tűnik rettenetesen túlárazottnak?
Low budget proci, minimál RAM, lemezek nélkül majdnem negyed millióért.
Mindig elhatározom, hogy veszek végre egy gyári NAS-t, de aztán az ár visszariaszt.
A vége az lesz, hogy majd a HW apróról összeszedve egy hasonló konfigot megáll 40eFt-ból házastól-tápegységestől.Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.
-
Huntszy
tag
A válasz erre a kérdésre minden esetben a software.
A hardwaret tényleg bárki akár használtan, akár újonnan töredék áron össze tudja vadászni fél délelőtt. Az összepattintás meg megintcsak megvan egy fél délután.
A gond akkor kezdődik mikor bootolod/bootolnád és egy csomót kell sz*pni mindennel is (pláne ha először csinálod), hogy jól menjen, kényelmesen.
Ez az a rész ami miatt nagyon sokan akiknek az idő (és pár ősz hajszál) többet ér mint a (nekünk) soknak tűnő 200k+ inkább rendel egy ilyet, belepattintja a lemezeket és már mehet is a backup gépről/telóról, mozi stream stb. gyak már aznap este.
Edit:
Arról nem is beszélve, hogy a megépítéshez, saját sofwares beüzemeléshez azért egy elég erős technikai háttér kell, és még úgy is el lehet vele tölteni jópár napot.
Ez sokaknak nincs meg, annak ellenére, hogy amúgy nem IT analfabéták.Teszem azt egy többgyerekes anyuka/apuka akik vannak abban a helyzetben, hogy kiadnak 210k-t arra, hogy kénylemesen tudjanak streamelni bármilyen tartalmat bármikor TV-re, hogy otthon, azonnal elérhetőek legyen az a sok TB-nyi kép/videó amit a gyerekekről lőttek. De ettől még nem biztos, hogy szeretnének este munka után hazaérve még napokig azzal szórakozni, hogy milyen linux packaget lőjenek fel, ez akkor most, hogy is van terminalban. Vajon melyik app lesz kompatibilis ezzel apu Samsungján, hát anyu iPhoneján?
Ez egy elég magas léc egy olyan ember számára aki otthonosan elvan Windowson, Androidon, iPhone-on és tudja kezelni a maga kis felhős dolgati. De azért nem IT-ban dolgozik tehát ennél több már komoly fejtörést/tanulást igényelne.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nekem Syno van, kb. ennek megfelelő belsővel. Teljesen kiszolgál ezzel a teljesítménnyel, mellette viszont abszolút csendes és alig fogyaszt. Nem a villanyszámla, mielőtt valaki... hanem a legtöbb helyre besuvaszthatom, és nem sül meg. Gondolom, hogy ez a QNAP is hasonló.
Árban pedig nem feltétlenül a NAS a hangsúlyos. Ezt az árszintet egy durva HDD önmagában megközelítheti, és akkor még lehet gyorsítótárazni, vagy SSD-vel építeni.
Ez csak a hardverről jutott eszembe, egyébként +1.
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
Fogyasztás említése végett ránéztem, hogy mit is tud ez a proci, vs az én i5-2400-am.... HÁÁÁT egyre kisebb esélyel lesz a mostani PC-mből "szeró"
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Gargouille
őstag
Fel tudja telepíteni, de funkcionalitásban nem fogja azt kapni. Ezzel nem azt mondom, hogy ne lehetne belebarkácsolni bármit, de akkor megint ott vagyunk, amit Huntszy kolléga leírt.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
válasz Gargouille #7 üzenetére
Annyit nem ér a GUI és a körítés. Ugyanez az OS fut az összes (olcsóbb)eszközükön is. Itt a + 2db SSD foglalat, a bővíthető memória, és a virtualizáció ami megdrágítja. Ezért ez nem csak egy 3 lemezes NAS, ez jóval több annál.
Természetesen akinek nincs szüksége/nem tudja kihasználni a plusz szolgáltatásait, azoknak ott vannak az olcsóbb, kisebb tudású eszközök.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Mr Bond 007
őstag
Truenast... Mikor tele a hivatalos fóruma it szakemberekkel, akik olyan hibákba bele futnak amiket hetekig gombolyítanak mire meg lesz a megoldás. (már ha) Meg gondolom Julcsi is át flasheli a merevlemez vezérlőjét it módba hogy lássa a diszkeket a gépén. Vagy majd vakarja a fejét mit kell csinálni mikor beomlik az egész és értelmezni kéne a terminálból lekérve a gond okát. Mesélj még kérlek!
-
Magnat
veterán
válasz Mr Bond 007 #11 üzenetére
De még ha rendesen működik/működne is, mobil appok vannak hozzá? Pc-s szoftverek vannak hozzá? Kamera liszensz van hozzá? DDNS van hozzá?
Ok, ha kell egy smb/nfs/ftp szerver valakinek, arra jó - bár arra még egy Win 10 vagy egy Ubuntu is elég -, de vannak olyan specifikus megoldások, amik tuti nincsenek meg mind TrueNasra.̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Gargouille
őstag
Na ez az, pont erre céloztam én is mikor azt írtam, hogy funkcionalitásban nem jutsz a közelébe. Ezek az ingyenes NAS szoftverek, mint amikről szó van, leginkább fájlszerver funkciókat tudnak, de azt a komplex szolgáltatáscsomagot (és azon a színvonalon, kényelemmel stb.) amik egy ilyen QNAP vagy Synology tud, azt nagyjából sehogyan nem tudod házilag összerakni. Szóval egyetértek veled.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
törölt tag
Nem tudom mit rontottatok el, de 2-3 óra volt a webes felületen összedobni egy zpoolt, megosztást, zonemindert a kamerákhoz, és nextcloud integrációt, aminek ugye mobil és mindenféle appje is van - az az érzésem hogy nem nagyon próbáltátok ezeket a szoftvereket, csak beszéltek a vakvilágba. Ezeket bazinagy cégek használják és a végtelenségig skálázhatóak, több ezer cégnek nyújtanak hivatalos supportot a TrueNAS Enterpriseon keresztül, de ti bizony ezek szerint jobban tudjátok
-
törölt tag
válasz Mr Bond 007 #15 üzenetére
Ja, olvastam a te kommented is amiből nyilvánvalóan kiderült hogy életedben még a közelében se voltál NAS operációs rendszernek
-
Mr Bond 007
őstag
válasz #94257664 #16 üzenetére
LOL! Te beszélsz, aki olyan bonyolultságú it felkészültséget igénylő megoldást akarsz képzetlen emberek nyakába varrni, (mert bizony hétköznapi ember nem tanulja a zfs-t se a jogosultságokat azon a szinten ami oda kell) de engem akarsz dilettánsnak beállítani. Aha..
Képzeld én már használtam/használok Truenast, Qnapot és Synology-t is. Ezért is tudom hogy nonszensz amit ide feljebb be eresztettél.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mr Bond 007 #17 üzenetére
A zfs-hez nem kell semmit nyúlni a telepítőben, se a vinyók firmwarejéhez, se más légbőlkapott sületlenséget nem kell scinálni amit állítasz.
-
Adamyno
tag
Én openmediavault párti vagyok. Elképesztő mélységű és mennyiségű funkció és szolgáltatás van benne és már jó régóta tud konténerizálni. Ezen futtattam sokáig a HomeAssistant-et is. Egyébként az OwnCloud hozza a felhős megoldásokat, akár videokonferencia szervert is csinálhatsz belőle. Így futtattam a saját e-mail szerverem, névjegyzéket és naptárat ide szinkronizáltam (Card/CalDAV), képeket, videókat. Az a különbség a gyári és a saját megoldások között, hogy a gyári az kerül annyiba amennyibe és az van amit kapsz. A sajátot viszont mind költségek, mind pedig funkcionalitás terén skálázhatod. Tűpontosan a saját igényeidre szabhatod (ami nyilván időigényes -> 1x kell normálisan megcsinálni) és jóval olcsóbb. Hardver és szoftver terén is minimális követelményei vannak a rendszernek így igen nagy mozgásteret kapunk. Ha ezeket a követelményeket kielégíted, megnyílnak a határtalan lehetőségek előtted. Kissé én is sokallom az árát a QNAP-nak, viszont akinek erre van szüksége, meg fogja vásárolni.
- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...
-
zetor2000
őstag
Jó dolog saját magadnak házi barkácsszervert építeni, de ezeknek az előre elkészített dolgoknak van létjogosultsága, nem is kicsi.
Ezt hazaviszed, bedugod a merevlemezeket/SSDket is, akár, üzembe helyezed a gyorstalpaló szerint, bejelentkezel rá, és 10-30 perc múlva úgy működik minden, ahogy szeretnéd.
Amit összelegózik az ember, az tuti nagyobb fizikailag, mint ez. Árban se biztos, hogy sokkal jobb, persze egy celeron+lap+akármennyi memória biztos, olcsóbb, mint ez, csak azon a lapon még nincs 2.5Gbe interfész, ami ebben meg van. Azért ezek a kis "apróságok" néha elkerülik az ember figyelmét. Meg az, hogy ebben hot-swap fiókok vannak, amit épített pcnél - ha ugyanilyen jóra vagy jobbra építünk meg, meg kellene valósítani, ami drágít. 2 rekeszest, 4 rekeszest láttam, 3ast nem Illetve van az előlapon az a "one copy" gomb, amit beállíthatsz, hogy mindent be (USBről) vagy ki másoljon (USBre), ami a NASon van. Ilyen nincs PCn. Illetve a hátlapon a reset gomb, ami a rendszer adminisztrátor jelszavát állítja vissza, illetve töröl minden egyéb felhasználói fiókot, beállítást... ilyen sincs PCn.
Ráadásul a NAShoz van működő távsegítség a gyártótól. Ha nem megy valami, megoldják távolról. Tesztelve. Ez sokak szemében vonzó lehet - mindemellett nem vitatom a saját szerver építésének varázsát. Amit ott tud sz*pni az ember, az biztos előrébb visz, mert tanul belőle.Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz #94257664 #18 üzenetére
Megint úgy adod elő, mintha csak a telepítésből állna a dolog. Egy átlag user nem fogja tudni még a pool-t se megcsinálni, se a megosztott mappákat a jogosultságokkal.. Azt se tudja majd mi az a jail, stb. Igen, lehet te tudod, meg én is, de a legtöbb ember nem fogja. (Itt jön a képbe a dolog hogy nem csak magadra kéne gondolni, mert más is él ezen a bolygón, és nem feltétlenül ezzel a tudással/kedvvel hogy megtanulja a rendszert... Főleg nem fog néha napján terminálban turkálni ha valami nem adja ki a gui-n.)
Látványosan fel se akarod ezt fogni, miközben már páran szépen leírták miért jobb sokkal több embernek a kész rendszer annak minden kényelmével. Az útszéli kutyit nem érdekli a truenas ha nem tudja hogy kell használni. Az emberek egyszerű dolgokat akarnak.[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
válasz Mr Bond 007 #22 üzenetére
Így van, nyilván mind a kettőnek megvan a maga létjogosultsága, de ha valaki magának nem tudja megcsinálni mert nem ért hozzá vagy egyszerűen nincs ideje (és ők vannak többen) és nincs aki szívességből megcsinálja neki, akkor nem hinném, h olcsóbban fog kijönni egy épített nassal ... kezdve ott, hogy ha össze akarok válogatni egy 2-4 lemezes konfighoz való vasat (főleg ha akkora méretben akarom megcsinálni mint egy gyári megoldás, esetleg hot swappal), már neki kell állni keresgélni akár újan, akár használtan akarom, aztán ha megvan a vas és nem készen vetted, még össze is kell rakni, aztán jöhet a bűvészkedés felvarázsolni a rendszert, amihez minimum kell monitor meg billentyűzet legalább az elején, ami szintén nem triviális ha csak notebookod van, míg egy Synologynál (és felteszem a Qnapnál szintén) erre sincs szükség, mert a saját programja megtalálja a lanon és egyből távolról lehet kezdeni konfigolni. Ekkor futsz bele a következő problémába, nem tud magyarul ... és ugye nem "How do you do" szintű társalgási angolról van szó, hanem szakmai angolról olyan kifejezésekkel ami te is említettél, hogy pool, jail meg hasonlók. Persze ez sem áthidalhatatlan dolog, de megint lesz pár user, aki azt fogja mondani, h nekem ezzel nincs energiám sz@r@kodni ... és akkor végre ott vagy, ahol egy gyári nasnál 5 perccel a kicsomagolás után vagy, h neki lehet állni beállítani, ami egészen biztosan megint tovább fog tartani mint egy dobozos megoldásnál.
Szóval azt kell eldönteni, hogy ezek a plusz dolgok megtanulása (ha nem értesz hozzá) és megcsinálása megéri-e az árbani különbözetet valakinek.
[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
zetor2000
őstag
Van pár hot-swap megoldás a piacon, de általában az a tapasztalás, hogy a hőelvezetés nem teljesen OK. Nekem is van egy 4 rekeszes hdd betétem, de nem használom, mert irgalmatlan meleg tud lenni 4 lemezzel. És ez csak 4 lemezes, mert a "pro" az 5 fiókos minderre jön hátulról egy panel, ami a táp és sata csatlakozókat tartalmazza, szerencsétlen esetben ez egy teljes panel, ami 3 db 5.25" helyre fér, semmi nyílás rajta, és emögé kap egy 80as ventit:
Ezzel adózunk a hűtési elégtelenségnek, és a zajnak.
Egy NAS esetén a meghajtó rekeszek teljesen más megoldással kerülnek rögzítésre, és ott a hűtés is jobb, bár nem sokkal:
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
törölt tag
válasz Mr Bond 007 #22 üzenetére
Igen, és nem akarod felfogni hogy a TrueNAS egyszerű, és fingom sincs a terminálhoz, a youtube-on láttam hogy kell felsetupolni, és azt se tudom mi az a jail. Nagyjából annyi időbe telt összerakni a cuccost mint amit egy gyári NAS megosztásaival meg beállítgatásával is eltöltöttem volna, az egyéni szoc. probléma hogy neked ez nem megy.
-
fatpingvin
addikt
válasz Gargouille #13 üzenetére
oké és erre a komplex szolgáltatáscsomagra vajon a vásárlók hány százalékának van szüksége? komolyan kérdezem, tényleg nem tudom. én magamnak építettem tárhelyszervert itthonra, ami amúgy ezen kívül kb mindent IS csinál, eddig nem érzetem hiányát az általad említett funkcióknak.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
törölt tag
Van egy Samba windowsos fájlmegosztás rajta, Plex, Nextcloud. Plex, qbittorrent - Sambával elérem a laptopomról, plex-el filmet nézek, nextclouddal telefonról tudok fájlokkal szórakozni, torrent meg egyéretlmű. Ezeket felrakni nem került több időbe mintha bármelyik gyári nas felületén raktam volna fel őket, és nem kellett terminálba nyúlkálni, semmit varázsolni, csodálkozok hogy másnak nem ment így pedig egy ócskava core 2 duo gépen van.
-
fatpingvin
addikt
válasz Mr Bond 007 #30 üzenetére
neked hány pool omlott össze non-ecc miatt? nem kötözködés, érdekel, bár én nem véletlenül nem használok ZFS-t.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
-
fatpingvin
addikt
válasz Gargouille #32 üzenetére
hol kell akkora szakértés ahhoz hogy ismerjen pár appot? komolyan ezt nem értem, attól hogy más a neve a gyári NASon attól az már laikusbarátabb lesz?
nem fogom soha megérteni ezt az agyalást ami az ÖSSZES nas topikban előkerül: a gyári nem azért olyan drága mert annyival többet tudna mint egy akármi hanem azért mert készre van szerelve, szépen fel van öltöztetve és van mögötte egy gyártó aki (elvileg) tartja a seggét az egészhez és mondjuk van egy-két SaaS a kínálatában. ennyi, nem több.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Mr Bond 007
őstag
válasz fatpingvin #31 üzenetére
Google-n elnézve elég sok
-
Gargouille
őstag
válasz fatpingvin #28 üzenetére
"oké és erre a komplex szolgáltatáscsomagra vajon a vásárlók hány százalékának van szüksége?"
Valószínűleg nem gyártanák a NAS-okat 10+ éve ha nem lenne rá nagy igény, de saját ismerősi/ügyfélkörömben össze sem tudnám számolni hányan vettek otthonra Synology vagy QNAP NAS-t. (Nekem is itthon egy QNAP van például, előtte egy Synology volt, pedig tudnék saját szervert építeni, még hardver is van bőven hozzá).
Ezek a NAS-ok lényegében teljesen lefedik egy általános modern háztartás minden szerver igényét, kiveszed a dobozból és ott van rajta minden és megbízhatóan működik is. Célszerszám. Az egész egyben van, supportált és folyamatosan frissített (mindenestül), az üzemeltetését egy teljesen laikus is simán meg tudja oldani. Sok kis cégnél is ilyeneket használnak rendes szerver helyett.
Nagyon is van létjogosultsága ennek a terméknek, még akkor is ha vannak sokan, akik elvből vagy műszaki kíváncsiságból inkább maguknak építenek. Ez utóbbi is tök jó meg rendben van, csak nem mindenki képes rá, vagy akar vele foglalkozni. Tudod ez is olyan picit mint az autószerelés. Van aki minden hétvégén ott fekszik az autója alatt, maga cserél olajat és max csak vizsgáztatni viszi el, mert imádja szerelni, élvezi és jobban bízik magában. Tök érthető. De ne akarjuk ezt arra is "rákényszeríteni" aki meg csak használni szeretné a kocsit, de nem érdekli a szerelgetés vagy nem ért hozzá.
Szerintem felesleges szembeállítani a saját készítésű szervert és a NAS-t (mint itt a fórumban látható). Aki érez rá affinitást, az úgyis építget magának, aki meg nem, az meg vesz egy NAS-t, ha akar egy szervert otthonra.
-
fatpingvin
addikt
válasz Gargouille #35 üzenetére
nem beszélünk egymás ellen, egyetértek azzal amit írsz.
az autós példa szuper, ezt vettem észre magamon én is. az asztali alaplapomnak minden fenntartás nélkül nekiesek forrasztópákával ha úgy gondolom hogy az egyik thermal szenzor rossz helyen van ott ahová a gyártó kitalálta, de az autóba kb az izzócsere a legkomolyabb dolog amivel még nem viszem szervizbe.
Viszont ha ez mondjuk egy elsősorban autós tuninggal foglalkozó fórum lenne, akkor elég furcsán mutatna szerintem ha a nem világít a ködlámpa kérdésre az lenne az első válasz hogy vidd el szervizbe. remélem érthető mire gondolok.
akiben már felmerül a megalapozott kérdés hogy kell-e a NAS funkcióra egy gyári megoldás azért hogy otthon használjam úgy hogy van egy régi irodai gép a garázsban ami amúgy működik, szerintem az 2021-ben már nagyjából alkalmas arra hogy saját magának megoldja a fent említeett példákkal.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Gargouille
őstag
válasz fatpingvin #36 üzenetére
"akiben már felmerül a megalapozott kérdés hogy kell-e a NAS funkcióra egy gyári megoldás azért hogy otthon használjam úgy hogy van egy régi irodai gép a garázsban ami amúgy működik, szerintem az 2021-ben már nagyjából alkalmas arra hogy saját magának megoldja a fent említeett példákkal."
No igen, ez így van bár sok egyéb szempont is lehet. Csak a saját példámon bemutatva, én például minden nap szervereket meg hálózatot buzerálok sok órában, viszont kicsi viszonylag a lakás és van két kölök is. Valami roppant pici és helytakarékos/csendes megoldás kellett és se időm, se kedvem nem volt vacakolni ezzel. Viszont jól ismertem ezeket a NAS-okat, van velük 10 év tapasztalatom, mivel nagyon sok cégnél ilyenekre megy például a mentés (csak nagyobbakra), pontosan tudtam mit tudnak. Ezért fel sem merült bennem, hogy nekiálljak magam összerakni egy szervert, mert bőven kiélem az ilyen hajlamaimat a munkában, itthonra optimálisabb volt egy ilyen kis céleszköz, ez volt a racionális döntés.
Másoknál meg más indokok lehetnek, ami miatt - bár képesek lennének rá - esetleg inkább egy kész megoldásra szavaznak.
-
fatpingvin
addikt
válasz Gargouille #37 üzenetére
jó nyilván ha nem a hobbidért fizetnek akkor én se csinálnám ezt a szabadidőmben, ezt abszolút akceptálni tudom, de ez meg már akárhogy nézem messze a másik véglet.
-
törölt tag
válasz Gargouille #32 üzenetére
Ezeknek pár perc utánanézni és a Truenas is ezeket kérdezi meg egy beállításnál. A zoneminder pl kijön a "best free ip camera manager" google keresésre laikus vagyok, de olvasni tudok és használni a keresőt.
#30: Már megint feldobtál valami ostoba sületlenséget aminek semmi valós alapja, bullshitet bárki tud generálni (és van belőle elég.) Bármilyen fájlrendszer össze tudja magát szarni memóriahibától, könnyen lehet hogy a ZFS is, de egy gyári NAS-ban is tönkremehet a memória. A buksisimidet meg a hasonló mentalitást tartsd meg magadnak, tök látványosan ki vagy fogyva az érvekből.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz #94257664 #39 üzenetére
"semmi valós alapja"
Hát persze Pistike! A sok post a hivatalos fórumon (meg a neten) azoktól akik megszívták az ecc hiánya miatt meg poénból íródott (Hint: Sose told fullba..)
Truenast aki nem szerver hardveren tolja annak borítékolható pár TB írás után a bukta.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mr Bond 007 #40 üzenetére
Ezt a stílust tartsd meg rokonoknak, ismerősöknek, nem az oviban vagy. Gyári nasokban se mindben van ecc és azok is bármikor meg tudnak hibásodni, ez nem azt jelenti hogy a TrueNAS rossz lenne, már most összegyült 100+TB írás az otthoni gépemen., és semmi baja, tehát nem borítékolható (a neten olvasott dolgok nem általános évrvényű igazságok amik biztos hogy megtörténnek), és pont a ZFS adatintegritás-védelmi funkciói mellett kevés az esély hogy akár vinyóhiba esetén hasaljanak a cuccok - aki nem hülye, meg amúgyis tart a fontos cuccairól olyan mentést ami nincs folyamat áram alatt, legyen szó akármilyen NAS-ról.
[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
válasz #94257664 #29 üzenetére
Nekem ezen felül ami így hirtelen hiányozna:
-tűzfal, ami x db hibás próbálkozás után tiltja az adott ip-t általam beállított ideig (kb az összes integrált szolgáltatásra, nem csak az admin felületre), illetve geolokációs alapon országok is tilthatóak
-2 faktoros hitelesítés
-ddns, 2 klikkeléssel beállítható és automatikusan megújuló SSL certtel
-szintén baromi gyorsan konfigolható reverse proxy és harmaddomain cert, amivel dockerben futó 3rd party appok is elérhetőek külön portnyitás nélkül és szintén érvényes SSL certtel
-jogosultság kezelés nem csak a létrehozott folderekre, hanem az alkalmazásokra is (megmondhatom pl, h egy adott user vagy csoport ftp-t használhat, de vpn-t nem - azt ugye mondanom sem kell, hogy az összes integrált szolgáltatás a Syno useradatbázisát használja, nem kell külön minden alkalmazásban felhasználókat létrehozni)
-adott mappák bizonyos állományainak felhőbe való szinkonja (a Synology vagy 20 felhővel kompatibilis)
-több virtuális webszerver, különböző php és nginx és apache verzókkal konfig fileokban való turkálás nélkül
-radius szerver, ami szintén az alap useradatbázist használja, tehát ha pl egy kisvállalatnál ilyen rendszert használnak és egy alkalmazott elhagyja a céget, nem kell wifi jelszót változtatni ha nem akarjuk, h a felhasználó bosszúból az utcáról fellépjen a céges wifire és ott rakoncátlankodjon, hanem csak le kell tiltani az accountját a nason és kész is.Mindezek mellett 3rd party cuccok garmadája telepíthető pár klikkeléssel (csak innen száznál több)
Az én nasomon pl lóg usb-n egy kompatibilis usb-s dvb-c vevő, aminek a drivere szintén a UI-ból telepíthető, illetve egy 3rd party appal (TVHeadEnd) Android alól vagy browserből bárhonnan elérem az összes itthon fogható tv adást.Illetve még egy dolog amit én nem használok, de ha valakinek nincs publikus ip-je, mert szolgáltatói nat mögött van vagy csak bármi miatt nem tud portot nyitni, akkor az egyik leghasznosabb dolog: egy quickconnect nevű rendszeren keresztül az összes integrált szolgáltatás elérhető ezen keresztül úgy, hogy a nas létrehoz egy kapcsolatot a Synology szervereivel és a kliens azon keresztül csatlakozik (kb mint egy TeamViewer).
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
törölt tag
válasz Mr Bond 007 #40 üzenetére
De hát ezekben sincs ECC-s RAM. Synónál legjobb tudomásom szerint ez a DS1621xs+-szal (ami már üzleti kategória) kezdődik, a többinek utána kéne néznem.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz #94257664 #41 üzenetére
Na! Ennyire vagy képben A gyári nasok többsége nem zfs-t használ.(többnyire ext4 és synoligy-nál BTRFS) Ebből is látszik mennyire értesz hozzá.. (semennyire) pl a Qnap nasok is amik zfs-t használnak hogy hogy nem ecc-s rammal vannak szerelve. (biztos dísznek van benne )
"a neten olvasott dolgok nem általános évrvényű igazságok amik biztos hogy megtörténnek" Igazad van! Az egész világ téved! (OMG!)
"nem az oviban vagy"
Sajnos de.." és pont a ZFS adatintegritás-védelmi funkciói mellett kevés az esély hogy akár vinyóhiba esetén hasaljanak a cuccok"
Ebből is látszik hogy halvány lila gőzöd sincs hogy működik a zfs filerendszer. Akkor te is tudnád hogy nettő hülyeség amit beírtál.. (a ramban ha félre megy a checksum akkor kenheted a hajadra az egészet )[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mr Bond 007 #45 üzenetére
ez mar csak szemelyeskedes, meg mutogatas
-
fatpingvin
addikt
fejezzétek már be... többedik komment óta nem hangzott el érdemi szakmai kontent csak egymás anyázása. nem, nem érdekel kinek van igaza.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mr Bond 007 #47 üzenetére
Amikor már előjön az a stílus, amit tolsz, nem dolg a a másiknak cáfolni akármit. Beszélgetésünk eleje óta dobálsz fel nyilvánvaló butaságokat. Nem mondtam hogy az egész világ téved, csupán azt hogy a neten mint lehetőségként megjelölt dolgok, nem feltétlen következnek be.
2. találat a Googleben, tessék: [link] , és levezeti hogy ennek a checksum hibának az esélye mennyi is? 1 a 10^77-hez?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest