Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Duracellm...

  veterán

  Korrekt, erről már elhiszem, hogy "65W"-ot eldisszipál, és Diy berkekeken belül még szép is. :))
  Exhas 250-350 Euro.

  [ Szerkesztve ]

 • Ixion77

  őstag

  Teljesen rá tudnék izgulni egy ilyenre ha nem tudnám hogy manapság nem csak a CPU melegszik. Hiába hogy az passzívan lent van tartva üzemi maximum hőmérséklet alatt, ha terheléskor a VRM, ramok, SSD-k pedig megsülnek a házban, amely szintén lesz vagy 60 fok.

  Esetleg valami egyventis megoldást el tudnék képzelni középút gyanánt. Elérhetők szoktak lenni az Akasa házak Magyaro.-n?

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

 • Duracellm...

  veterán

  válasz Ixion77 #2 üzenetére

  HTPC feladatkörben nem játssza le lassabban a filmet, ha kikapcsolod a turbót, és lelimitálod a CPU órajelét, arra a szintre, ami a filmlejátszáshoz feltétlenül kell. Ezzel meg tudod oldani az összes általad felhozott problémát, ráadásul a tápegység is kevésbé terhelődik, elvileg a kép/hang minőségnek is jót teszel vele.

  [link]

  [ Szerkesztve ]

 • Ixion77

  őstag

  válasz Duracellm... #3 üzenetére

  Viszont onnantól nem használod ki a 65W keretet, ami elméletileg a slusszpoén ebben a házban.
  Mindazonáltal persze nem életképtelen ez a ház, megvan a teljes némaságnak a maga varázsa csendes szobában. Olyan mint egy elektromos autó egy hagyományos után. Fura, hogy hang nélkül megy :)

  "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

 • Tetsuo

  aktív tag

  válasz Duracellm... #3 üzenetére

  "...Elvileg a kép/hang minőségnek is jót teszel vele."
  :F
  Szerintem mindig érdemes a "feltétlenül szükséges" fölé lőni a rendszert, mert az informatika már csak ilyen.

 • Duracellm...

  veterán

  válasz Tetsuo #5 üzenetére

  Igen, az egyik oldalon tartalék képzés, a másik oldalon takarékoskodás, persze ésszerűen.
  pl.: nálam a koppon 25W-ot, idle 10W-ot fogyasztó passzív, zenehallgatós gépet (CPU+RAM+SSD+hangkátya) 2db 150W-os kapcsolóüzemű táp hajtja.

 • zetor2000

  aktív tag

  válasz Ixion77 #2 üzenetére

  Valszeg utól fogod érni, ha nagyon szeretnél ilyen házat venni.
  Ha ventilátort szeretnél, szerintem azt is meg lehet oldani, csak annak kéne valahonnan levegőt valahova terelni, a képek alapján ez a bonyásabb történet.

  "Tűzoltó, csavart tűzoltó vagyok"... ©Google Translator

 • Viktor81

  senior tag

  válasz Ixion77 #2 üzenetére

  Szia !

  Kaphatóak. Merlinhardver-nél volt korábban.
  Nem kell ám túlzásokba esni, az a dolga az alkatrészeknek, hogy melegedjenek. Nálam egy Akasa Euler S-ben 2015 óta kikapcsolás nélkül megy egy ASUS Q87T lapban egy i7-4785T, 16GB RAM és kettő darab 1TB-s Samsung 850 társaságában. (egyik PRO, másik EVO - mert mSATA csak abból volt elérhető). 5 éve csak áramszünet, vagy hosszabb távollét esetén volt kikapcsolva és a legmelegebb az EVO, amely szinte mindig 60-65 fok. Szerinted kérdezem tőle, tetszik-e neki ? Egy marék por az alkatrészek 80%-a, ameddig nem mennek tartósan 80 fok felett, tovább fogják bírni, mint ameddig meg szeretnéd tartani.
  Mindig vártam, mikor dobja be az Akasa a 65W-al elbíró passzív házát, de ez ritka randa lett. Mennyivel szebb lenne pl. ez több bordával:

  Ha ventilátort teszünk egy ilyen házba, pont azt vágjuk agyon, amiért megszületett.
  Csodálatos dolog, amikor van egy elég gyors, játékot leszámítva mindenre alkalmas géped és a "leghangosabb" dolog a világító LED az elején.

 • SunMount3r

  veterán

  Akkor már de jó lenne, ha lenne is hozzá hardver, amit megérné (manapság) beletenni. iTX-es lap, ami tudja stabilan a min. 3000MHz-es RAM turbót (ami kell az AMD APU-s IGP-nek) és biztos, hogy HDMI 2.0-ás kimenete van. Van már ilyen?

 • sb

  veterán

  válasz Duracellm... #1 üzenetére

  Én jó pár ITX-es gépen túl vagyok de ennek nem sok értelmét látom. (Mondjuk összességében a passzivitásnak nem, nem csak nappali/HTPC vonalon de ez más kérdés...)
  Egyrészt ott van amit mások is írnak: más komponensek is vannak, a ház maga hűt de ettől a környezeti hőmérséklet lehet olyan ami nem túl jó a többi cuccnak, SSD-HDD.

  Nyilván nem ugyanaz, de nálam is hűtőtt az alu ház, kellemesen melegedett de ettől a HDD-k belül megfőttek. Pedig az aktív hűtésű volt (bár csak 1 letekert venti), de még úgy is meg szokott ilyen kis házakban rekedni a levegő.

  Ha mégsem reked meg (onnantól már csak felső szellőzésű házam volt - kéményhatás a felület majdnem teljes részén ezt megoldja) akkor jön a köv kérdés: hova teszed. Ha be a polcra/szekrénybe akkor ugyanott tartunk. :)

  Aztán én kinézetre sem tennék ilyet a nappaliba, hűtőborda vs design valahogy nekem nem jön össze. De ízlések és pofonok.

  N+1. részben meg a létjogosultságát sem értem a 65W-nak, ha még meg is oldja. Compute-ra kevés meg minek a nappaliba ilyen gép? HTPC-nek meg a töredéke is elég... akinek nem, 0.0001%, az meg dvga-ból, 100-200W-ból szokott madvr-ezni. :D
  Ahogy később írod: tartalék+takarék = mérnöki szemléletű tervezés. A túl sok sem jó. Ami kell az adott célra azt tudja minél minimálisabb kiépítésben és kész. Amit nem fűt el azt le sem kell hűteni. :)

  szerk:
  @SunMount3r
  Én ezt feladtam. Olyan házat veszek amibe 2-3cm-rel nagyobb mATX is befér, vagy hivatalosan vagy csak úgy, mert hivatalosan ugyanúgy mITX a ház.
  Mondjuk nálam HTPC+NAS egyben van kocka házban de sokat nem jelent, mivel az a 2-3cm kb. semmit nem számít. Ha igazán kis gép kell az már az mITX méreten elbukik az egész.

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • Viktor81

  senior tag

  válasz sb #11 üzenetére

  Nem értek egyet Veled.
  1. Passzív gépben nincsen HDD - így adtunk a sz@rnak egy pofont. El kell dönteni, néma, vagy sem. Ha keverjük a kettőt, akkor lesz az, hogy semmi értelme, mert vagy "megfő", vagy zajos.
  Már sok emberrel keveredtem itt vitába, hogy passziv ház, meg passzív táp, meg SSD, bele kettő-három jó minőségű venti leszabályozva. Mi van ???

  2. "Nem túl jó a többi cuccnak" - ez kit érdekel ? Ezek gépek, használati tárgyak. Természetesen lehet és kell rájuk értelmes körülmények között vigyázni, de ők vannak értem és nem én értük. Te szoktad sajnálni az autódat is, amikor 100-al mész és 3000-et forog a főtengely, meg a dugók, meg kapják a pofonokat a lengéscsillapító alkatrészei ? Ezek a komponensek simán elmennek mindenféle hűtés nelkül 5-7 évet, addigra pedig a mai fejlődés mellett 0 lesz az értékük. Természetesen nem 80+ fokról beszélek, de 60-65 fok mellett felesleges ez a rettegés.

  3. Ízlésről nem illik vitatkozni, de feljebb beszúrtam egy képet egy Akasa passzív házról. Ez szabványos Hi-Fi szélesség, szóval bármikor beilleszthető egy erősítő, lejátszó alá, fölé, mellé. És már ne haragudj, de ha az szerinted kilóg bármelyik nappaliból, akkor én szeretnék elmenni Hozzád, megnézni milyen nappalid van. (maradjunk annyiban, 100 emberből 98 nem mondaná meg, hogy az egy számítógép.) És egy gyönyörűen megmunkált, szálcsiszolt, feketére eloxált aluminium tömb, szóval nagyon komoly házimozi komponensek a nyomába sem érnek a műanyag, lemez külsejükkel.

  Üdv.: V.

  [ Szerkesztve ]

 • zetor2000

  aktív tag

  válasz sb #11 üzenetére

  Azért egy felső kategóriás hifi végfokon is vannak ám bordák, akár kívülk is, és ott csak el-elnézegeti az ember, hogy deszép, és bordás... vagy csak az ára miatt tetszik? Fene tudja.
  Nekem ez azért tetszik...:

  "Tűzoltó, csavart tűzoltó vagyok"... ©Google Translator

 • sb

  veterán

  válasz Viktor81 #12 üzenetére

  Nagyon eltévedtél...

  Az 1. pont még oké, én írtam... de való igaz, hogy én sem tennék HDD-t passzív gépbe mert értelmetlen. Ettől még a problémakör állhat: mások beleteszik és utána hajtanak a passzív gépre ami nettó hülyeség. Itt szerintem egyre gondolunk annyi különbséggel, hogy sokszor vagy muszáj valahol megtörni a passzivitást vagy csak simán nincs értelme hajtani mert kegyetlen kínlódás lesz belőle ami pl. 1-2db, tényleg nem hallható, 500prm ventihez képest nem éri meg.
  Tehát fordítsuk meg:
  - HDD kell? Kilőve...
  - Nagy gép kell? Kilőve. (ill megoldható, de szenvedés)
  - 65W? Én már ezt sem erőltetném ahogy fentebb írtam.
  - Főleg ha szekrénybe megy...
  - És főleg ha nincs rá szükség. HTPC-be a töredéke elég.

  Én is használtam passzívan egyik másik konfigot, ettől ez még áll. Jóval problémásabb és drágább így megoldani és/vagy jóval limitáltabb az egész. Cserébe igazi előnye nincs egy hangtalan, alig pörgő ventis géphez képest.

  Egyszerűen sokkal észszerűbb a másik oldalról tervezni. Fogyasztás minimalizálni, méretet és hűtést optimálisra belőni.
  Sokan szenvednek normál konfig passzivitásán. Vagy nagy konfig halkságán, mások a méretén és ITX-be tömik. A legjobb amikor mindkettőt szeretnék, 2-300W és legyen ITX+hangtalan. :)
  Szerintem ezeket érdemes azért a ésszel megközelíteni és választani. Passzív gép simán kijön 65W alatt. HTPC-nek meg elég 5-20W is. Halk gép kis méretben mondjuk 100-150W-ig sima ügy, akár kis házban is. Nagyobb gép nagyobb méretben... stb.
  A többi sávban vannak még megoldások de már szenvedős.

  2. Nem írtam arról amit itt összehoztál. Milyen lengéscsillapító? Ki van kiért???
  Amit írtam az valid: HDD-t már sikerült melegítenem hasonló setuppal, még ventivel is. Annak jó a 60 fok? Nyilván nem.
  Egyébként (nvme) SSD is throttlingol 60 felett szóval van még más is aminek nem árt.
  Nem a lelkükre vigyázok, a többit beképzelted. Nem írtam ramról, cpu/gpu/vrm-ről. Nyilván van ami 70-80, de akár 100 fok körül sem problémás.

  3. Szintén nem említettem a linkelt házad. A cikkben egy behemót, ipari kinézető valami van. Tedd egy konzol vagy BR lejátszó mellé és hasonlítsd össze. Lehet, hogy azok a gagyibbak de valahogy kevesebb ilyet látok nappaliban. Persze attól is függ mennyi látszik belőle. Főleg a hűtőbordás rész problémás. Egy előlap még elmegy de szvsz az se feltétlen harmonizál mindennel. Nekem is szálcsiszolt fekete kockaházam van de kevésbé indusztriális.

  Viszont ha már kérdezed, ami linkeltél annak amit linkeltél jóval inkább kifinomult a formája. Már csak a kisebb magasság miatt is kecsesebb sokkal.

  szerk: Nekem is volt passzívan hajtott gépem. Aztán a fentebb írt aktív, de alig hűtőttek.
  Úgy alakult, hogy NAS+HTPC egybeköltözött mert nem tudtam máshogy elhelyezni.
  HDD-nél pl. hiába állapítottuk meg, hogy nem számít a hang, mégis. SFX tápból nem nagyon volt halk, TFX-ből - pedig kisebb - még jobban találtam anno. Úgyhogy hiába HDD-s gép, paneltápot kapott és sokkal jobb lett. Plusz kis méretben 3-4 HDD befér és hűthető amit egy SFX vagy ATX táp elvitt volna a gyári kialakítású kockaházakban.
  Szóval ez sem szentírás, hogy 1-2 passzív cuccnak nincs értelme más komponens mellett. Adott helyzetre az is lehet optimálisabb megoldás más szempontból.

  De volt anno desktop gépem is 100W körül, dvga-val, paneltáppal. Ott is ez kellett hozzá, hogy kis méretben ne süvítsen egy rendes táp. Mellé 3x akkora cpu hűtő befért, így az is elég volt 5-600rpm-en, idle passzívan. A dvga meg szintén elment félpasszívan. Mellette SSD votl csak.
  Ez ebben a formában még egy jóval hűthetőbb és halkabb konfig volt adott kis méretben mint bármilyen más kiépítésben.
  A lényeg, hogy érdemes ezeket optimalizálni több oldalról és nem egy - sokszor értelmetlen - célt kitűzni, mint pl. legyen minden passzív.

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz zetor2000 #13 üzenetére

  Én be nem engednék a lakásba egy ilyet. :D

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

Hozzászólok Aktív témák