- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
A 400ns késleltetés az Intel Optane DC Persistent Memory szintjét jelenti. Ezzel az a gond, hogy a jelenlegi 100ns körüli késleltetésű DRAM-ot nem tudja kiváltani. Az Optane-nél nincs ilyen gond, ott lehet ( sőt, kötelező ) DRAM-ot is beépíteni. Az a 4-szeres késleltetésbeli különbség hatalmas, ha épp olyan kód fut a CPU-n ami nagy mennyiségű adatot akar véletlenszerűen olvasni. Jelenleg kb. ekkora a cache és DRAM közti különbség is, ez növekedne a többszörösére ha csak Gen-Z-én keresztül menne a memória elérése. De arra jó ötletnek tűnik, hogy sok "olcsó" (kis kapacitású) modulból lehessen felépíteni egy nagyobb méretű és gyors memóriát.
-
válasz
Petykemano #1 üzenetére
Jól értem, hogy ez azt célozza, hogy a memóriavezérlő kikerül a processzorból (lett légyen az bármilyen), hanem valami absztrakt memóriavezérlő kerül bele és a tényleges média-specifikus memóriavezérlő átkerül a memóriához közel.
Nem, noha elviekben akár így is megoldható lenne. A cél az, hogy egy logikai kapcsolat legyen a CPU és külső memória/gyorsítókártya/hálózati eszközök között.
Ez a kép szerintem elég jól átlátható a lehetséges felépítés tekintetében:
(Légyszi, amikor leírtok ilyeneket 400ns késleltetés, meg 30GB/s sávszélesség, akkor írjatok hozzá valami referenciát, hogy ott ahová ezt a fejlesztést szánják, vagy potenciális felhasználási területek, jelenleg mi a standard, köszi. Mert így most ezeket az adatokat tök nehéz laikusként hová viszonyítani és had ne kelljen már 3 perces cikkolvasás után 30 percet eltöltenem azzal, hogy képbe kerülök, hogy most amit itt olvastam, az jó, vagy nem jó..)
DDR4 data transfer rates (per csatorna - Cifu):
DDR4 2133:17 GB/s
DDR4 2400:19.2 GB/s
DDR4 2666:21.3 GB/s
DDR4 3200:25.6 GB/sIlyen 100ns körüli értékkel kell számolni a valós késleltetés terén.
Utóbbi esetén viszont az SSD inkább a viszonyítási alap, az inkább ilyen 2000-2500ns.
Vagyis sávszélességben egy ilyen modul másfél hagyományos memóriacsatorna körül jár, míg késleltetés terén nagyságrendileg a DDR4 és az SSD között mozog (4x lassabb hozzávetőleg, mint a memória, de négy-ötször gyorsabb, mint az SSD)...
-
A Gen-Z problémája alapvetően az jelenleg, hogy a mostani CPU-knál az PCI-Express-en kívül nem nagyon van mód hogy integrálni a Gen-Z logikát. Amíg valamelyik processzorgyártó nem fogja a belső CPU interconnectre rákötni (mint az AMD InfinityFabric vagy az Intel Mesh Interconnect Architecture), addig ez féllábú óriás.
Ez a Gen-Z legnagyobb problémája, hogy átfogó megoldást nyújtana (server-2-server és rack-2-rack szinten is), nem csak szerveren belüli kapcsolatra korlátozódna, mint a CCIX vagy a CXL, de az utóbbi kettő könnyebben integrálható, illetve a PCI-Express szabvány csatlakozót használja, míg a Gen-Z egy sajátot (SFF).
-
Mumukuki
aktív tag
válasz
Petykemano #1 üzenetére
Simán csak légyen, de még inkább legyen. A “lett légyen” befejezett múlt (volt anno), amúgy meg senki nem hasznalja.
-
törölt tag
Ha jól értem a memória (média) vezérlőt kiszervezi a processzorból egy alacsony késleltetésű linken, így a CPU-tól a jelenlegi 5-10cm-nél jóval nagyobb távolságban is működni fog a gyors elérésű memória (média).
A PCI-express linkre épülő CXL és CCIX nem tudja kiváltani, mert azok csak kis távolságra, max. a rack-en belül képesek és ennél jóval magasabb késleltetéssel összeköttetést létesíteni.
(#1) Petykemano: Szerintem jó, kérdés, hogy a processzorok nem fogynak-e majd kevésbé, ha nem lesz limitálva az 1db processzor által elérhető memória mérete, illetve CXL/CCIX-en cserélnek-e majd gyorsabban adatot egymás között, vagy ezen a buszon.
-
Petykemano
veterán
Jól értem, hogy ez azt célozza, hogy a memóriavezérlő kikerül a processzorból (lett légyen az bármilyen), hanem valami absztrakt memóriavezérlő kerül bele és a tényleges média-specifikus memóriavezérlő átkerül a memóriához közel.
(Légyszi, amikor leírtok ilyeneket 400ns késleltetés, meg 30GB/s sávszélesség, akkor írjatok hozzá valami referenciát, hogy ott ahová ezt a fejlesztést szánják, vagy potenciális felhasználási területek, jelenleg mi a standard, köszi. Mert így most ezeket az adatokat tök nehéz laikusként hová viszonyítani és had ne kelljen már 3 perces cikkolvasás után 30 percet eltöltenem azzal, hogy képbe kerülök, hogy most amit itt olvastam, az jó, vagy nem jó..)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A 256 GB-os fejlesztés nagy adatátviteli teljesítményt és alacsony késleltetést kínál.
- Garanciális! Kingston FURY Beast RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz Memória
- Gigabyte Z590I VISION D / Intel core i5 11600KF / Kingaston Fury 32GB DDR4
- ASRock H81M-VG4 R2.0 LGA 1150 alaplap
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Gigabyte GA-H77M-D3H (rev. 1.1) LGA 1155 alaplap
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12500 16GB DDR4 512GB SSD RTX ROG 2080 8GB Rampage SHIVA Seasonic 550W
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest