Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • gabor7th

  őstag

  Az eredeti felhős ötlet nem jött be végre elismerik:

  "Természetesen vannak olyan vállalati adatok és IT megoldások, amelyeket nem ajánlatos a felhőbe kivinni, jobb ha a saját, alaposabban ellenőrzött és felügyelt rendszerben maradnak."

  Az irány jó, de felhőből olyan kevés kell amennyire csak lehetséges.

  "Az utóbbi időben egyre jobban előtérbe kerülnek a felhőalapú szolgáltatások, melyek előnye, hogy költséghatékonyabban lehet megoldani velük a vállalatok digitális tevékenységét..."

  Szerencsére nem annyira kerülnek előtérbe éppenséggel... Viszont megint csak az előnyök a cikkben... Amik nem is biztos, hogy előnyök.

  A hátrányról csak felsorolással összejött egy oldal a blogomon és nem is írtam le mindent. Emberek tízmillióinak adatai kerültek ki ez a felhő előnye... csak nem a felhasználóknak hanem az adatlopóknak.

  Egyébként pedig azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak az emberek a felhőben itt egy felmérés. Elárulom: nem bíznak és ezek az emberek vezető pozícióban vannak. Nagyon fontos, hogy minél többen lássák ezt így.

  http://www.origo.hu/gazdasag/20160331-felhoszolgaltatasok.html

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  kérdés, hogy mit nevez felhő alapú megoldásnak. ha olyan megoldást, amit házon belül csinál felhőkben szokásos technológiák használatával, azt nem lehet egyértelműen elítélni.

  "A számítástechnika új negatív trendjei:": nem mindenki bír url-t berakni :P

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • rudi

  nagyúr

  Nézz úgy a felhőre mint Office 365 vagy Adobe Creative Cloud vagy MS Azure. Ha meg még ez is "kevés" akkor szóba jöhet, a Fujitsu K5, ami elejétől végéig open source és kritikus részeken mindenhol made in japan vagy made in germany, szóval a kínai és USA titkos hátsó ajtóktól sem kell tartani. Ráadásul leszállítják neked egy konténerben a szervertől kezdve a szoftveren át a kliens gépekig és saját magad üzemeltetheted az egészet.

  Resistance Is Futile. You will be assimilated!

 • gabor7th

  őstag

  A privát felhő amit mondjuk egy multi épít magának házon belül az nyilván más. Ott a full kontroll az adatok felett a cégnél maradnak. Azzal van a gond pl., hogy azt akarnák, hogy cégek tízezrei a legféltettebb titkaikat is bízzák olyan cégekre mint a Microsoft. Snowden után már senki se szabad, hogy naiv maradjon ebben a témában. Szerencsére nem is megy a szekér...

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • kraftxld

  nagyúr

  Nem tudom honnan veszed ezt a sok baromságot. Nézd meg légyszi az MS cloud üzletág utolsó negyedéves eredményét meg, hogy mennyit növekedtek Y2Y.

  MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

 • gabor7th

  őstag

  A blogomon a felhővel foglalkozó dolgoknál ott vannak a források. Annyian utasítják el, hogy a meccs talán már le is játszottnak tekinthető.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • kraftxld

  nagyúr

  Taníts mester!
  Mondj egy legalább Office 365 tudással rendelkezö on-prem cuccot ami megfizethetö egy 5-150 fös cégnek.

  MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

 • #82729984

  törölt tag

  Ez azért összetettebb kérdéskör ennél. Magánember kb. lesz@rja ha esetleg el is lopják az adatait (amúgy is önként megosztja facebookon) szóval 10-ből 9 ember felhőt használ (gmail, gdrive stb).

  Cégeknél pedig sokkal inkább a költségeket nézik. Ha valamit olcsóbb felhőben üzemeltetni, akkor ott fogják.

  Hozzáteszem, nem mindenki fejleszt ám rák gyógyszert a legtöbb cég nem túl risky dolgot csinál, elég ha a saját országán belül konkurencia meg a saját országa adóhivatala nem fér hozzá az adatokhoz.
  (csak mert ilyenkor az szokott lenni az ellenérv hogy mi van ha ellopják a szupertitkos rák gyógyszer/hiperhajtómü terveit a felhőből...)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Aki szerint nincs rejtegetnivalója, annak javaslom ezt a cikket. A cikk olvasása után felejtsük el, hogy politika, azt az egy nézőpontot vegyük szemügyre, hogy milyen teljesen váratlan elborult összefüggéseket lehet kiásni sok adatból.

  de van más példa is: áruházlánci adatbányászok előbb tudták, hogy apuka szemefénye kislány terhes, mint apuka.

  magyarul: nem tudhatod, hogy van-e rejtegetnivalód. nem tudhatod, hogy ki mit talál az adatok között. józanul gondolkodva nem adhatod ki az adataidat.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • #82729984

  törölt tag

  "józanul gondolkodva nem adhatod ki az adataidat."

  Ez nem igy müködik, te is tudod. Igazából nincs is választásod.
  Nincs gmailed? Nincs linkedin fiókod? Akkor megszivtad, ma már egy álláshirdetésre sem tudod elküldeni az önéletrajzod email nélkül... (és ugye nem kell mondanom hogy a gmail végig szkenneli az összes leveled). Elküldöd papiron postán?...
  Ha gyári munkásnál feljebb pozicionálod magad akkor rákényszerülsz a felhő használatra. És nem, senki nem fog otthon maga smtp szervert üzemeltetni.

  Cégeknél dettó. Ha a konkurencia felhőt használ és olcsóbban tudja ugyanazt nyújtani mint te, akkor ráb@sztál. Ez persze nem azt jelenti hogy mindenre felhőt kell használni, de elutasitani sem lehet.

  "áruházlánci adatbányászok előbb tudták, hogy apuka szemefénye kislány terhes, mint apuka."

  Most hogy mondod, erre mondjuk lehetne valami bizniszt alapozni hogy a szülőknek pénzért megmondjuk hogy a "kislányuk" épp lovaspornó filmben akar szerepelni :D

  Na szóval, egyáltalán nem arról van szó hogy van-e rejtegetni valód vagy nincs. Hanem arról hogy ebből nem lehet kimaradni. Olyan mintha valaki azt mondaná hogy nem használ számítógépet meg okostelefont. Már ma is ősembernek tünne, pár év múlva meg ki is halna

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "Akkor megszivtad, ma már egy álláshirdetésre sem tudod elküldeni az önéletrajzod email nélkül...": miért, van valami garancia arra, hogyha van ingyenes gmail fiókod, akkor el tudod küldeni a cv-det és meg is kapod a választ? nincs.
  ha meg már fizetős gmailed van, hogy legyen rá valami sla, akkor egy tisztán magyar vps nem sokkal többe kerül.

  "Ha gyári munkásnál feljebb pozicionálod magad akkor rákényszerülsz a felhő használatra.": szerintem meg nem. egyébként pedig ez azért nem jó állítás tőled, mert a valódi határvonal nem annyira a felhőni vagy nem felhőni, hanem a rendesen védett európai felhő vagy az átjáróház amerikai. adatvédelmi szempontból ez a választóvíz.

  "Ha a konkurencia felhőt használ és olcsóbban tudja ugyanazt nyújtani mint te, akkor ráb@sztál.": ez annyiból jogos állítás, hogyha tényleg olcsóbb, akkor ja, dunamenti acélművek. viszont biztos vagyok benne, hogy a cégek zömének drágább a felhő, mint a saját infrastruktúra akkor is, ha eltekintünk az adatvédelemtől. így tehát azt gondolom, hogy használjon csak minden piaci versenytársam felhőt, fizessék rá a gatyájukat is.

  most, hogy mondod: okostelefont se használok. minek?

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • #82729984

  törölt tag

  "miért, van valami garancia arra, hogyha van ingyenes gmail fiókod, akkor el tudod küldeni a cv-det és meg is kapod a választ? nincs"

  Nagyobb a valószinüsége mint ha a magyar postára bizod vagy a freemailre(citromail/indamail stb tetszőlegesen behelyettesithető)

  "ha meg már fizetős gmailed van,"
  Magánszemély nem lesz fizetős gmail-e. Cég esetén pedig hamarabb biznék meg a google-be, mint akármelyik hazaiba ami bármikor lehúzhatja a redőnyt (főleg ha a kormány kitalál valami visszamenőleges adószabályt...)

  "hanem a rendesen védett európai felhő"
  És van ilyen? Kb. a szóba jöhetők amazon, google, microsoft, mind amerikai.

  "viszont biztos vagyok benne, hogy a cégek zömének drágább a felhő"

  Ezt cége válogatja. Itthon ebben bőven nem vagyok biztos. A freemailnél kiesett pár szerver aztán kb. 1 hónapja az emberek jelentős része nem tudja megnézni a leveleit, mert franc se tudja, lehet most bányásszák ki kinába a szerverhez szükséges földfémeket... Ennyire költenek rá (és egy újabb érv hogy miért nem használnék itthoni felhőt)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  a felhős szolgáltatások árképzése olyan, hogy nagyjából 3-3.5 év alatt fizeted ki a cucc árát.
  ami olyan helyeken, ahol van távközlés, alapvetően akár jó is lehetne.
  viszont mindenhol jön hozzá a távközlési díj. Ami vidéken horribilis. és most ne csináljunk úgy, mit egyszeri bölcsész, amelyik pánikrohamot kap a pest vége táblánál. az országban sokkal több településen élnek, mint ahány helyen olcsón normális távközlés van.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • #82729984

  törölt tag

  Oké, de az internet hozzáférésnek igy is ugy is van díja, ezt megúszni nem tudod. Általában ahol felmerül hogy a felhő kiválthatná az infrastruktúra bizonyos részeit, ott amúgy is szükség van internetre.

  Nem úgy szokott történni hogy Sanyiban felmerül a falusi vágóhídon hogy de jó lenne a felhő hogy Józsinak (aki épp vágja a disznót) emailt küldjön ahelyett hogy odabattyogna.

 • kraftxld

  nagyúr

  Azért a matek nem ilyen egyszerű és esetenként változik, nagyon nagy a szórás ha a licenszelést, mentést meg mindent belevesz az ember.
  Amit én látok sok helyen, az a hibrid megoldás, tehát csak bizonyos szolgáltatásokkal kezdik (email, sharepoint, stb... jaaa. és a marketingeseknek üzenem, hogy már szinte mindenki felhőt használ, mivel nagyon kevesen hostolják a saját weblapjukat) és ahogy jönnek a különböző rendszerek (ERP, wifi, akármi) felülvizsgálatai akkor kitalálják, hogy melyik az olcsóbb, megbízhatóbb, akármi, majd azt választják.

  MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  persze, csak az alapvető internet funkciókhoz elég egy egyszerűbb net, a rendes felhőhöz meg sla-val garantált kapcsolat dukálna, kicsit nagyobb sávszélességgel. a diginél 1:20-tól felfelé indul az árak aránya.
  nagyon nem mindegy, hogyha behal az internet, akkor kompletten lefeküdt az egész cég, még a passziánszt is kézzel kell pakolni, vagy éppen nem megy az email, akkor telefonálnak helyette.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  vidék. nem erp-vel sújtott vidék :)

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Hunpriest

  aktív tag

  Hát én ilyen belső működéshez szükséges infrastruktúrát nem vinnék felhőbe. Szerintem túl nagy rizikó kiadni a kontrollt saját kézből. Szolgáltatás nyújtásra viszont csak a cloud. Automatán, akármeddig skálázódó web site vagy service hosting csak így megy.

 • gabor7th

  őstag

  "Ez azért összetettebb kérdéskör ennél. Magánember kb. lesz@rja ha esetleg el is lopják az adatait... "

  Csakhogy én nem ragadok le itt. Ez is probléma már, de a gazdasági kémkedés, találmányok ellopása, politikusok dolgainak kémlelése és aztán ezzel való zsarolása már sokkal fontotsabb. Bár hozzá kell tenni soha se lehet tudni... lehet aki ma még jelentéktelen magánember holnap felemelkedik és nem jó neki ha meg tudják zsarolni. Meg lehet sok embernek nem tetszik csak nem feccol bele erőt, hogy tegyen is valamit. Van viszont egy tendencia, hogy egyre több embernek nem tetszik ahogy mennek a dolgok.

  "szóval 10-ből 9 ember felhőt használ (gmail, gdrive stb)." Igen már húsz éve is felhőt használunk merthogy freemail meg minden felhő... Igazából a felhő őrület azzal nyitott, hogy a jövő az lesz, hogy nem számít, hogy magánember vagy, vagy mondjuk egy cég; minden adatod legyen felhőbe és tőled elveszik a saját tárhelyed. Olvass csak vissza az archívumban. Ez ütötte ki a biztosítékot sokaknál. Az USA is kémked ezerrel még a szövetségesei után is és most azt kérik, hogy cégek tízezrei tárolják náluk a legféltettebb adataikat és becsszó ha náluk tárolod nem néznek bele. (Persze ha nem náluk tárolod akkor szabad préda vagy a titkosszolgálatuknak.) Erről majd írnak is egy szép becsületkódeszet. Nagyon naív az aki ezt beveszi. Snowden miatt tudjuk milyen megalomán módon állnak ehhez a kérdéshez. Ők tényleg mindent akarnak amiből hasznuk lesz. Ha meg titkosítanád... mi van akkor ha már elegen vannak a felhőben és azt mondják, hogy oké innentől kezdve tilos lesz titkosított anyagot feltölteni.
  Szóval ha lesz alternatíva akkor nem lesz akkora baj, hisz mint ahogy fentebb linkeltem a vezető beosztású emberek kerülik elég rendesen a felhőt. És nemcsak ők. És az se baj ha macskás videókat raksz fel a felhőbe. Talán még a Big Data segítségével meg is tudunk valami újat a macskákról.

  "Cégeknél pedig sokkal inkább a költségeket nézik." Jó mondjuk picit olcsóbb lenne felhővel indulni és van egy nagyszerű találmányod, ami lehet egy technikailag egyszerű kommersz dolog is. Felrakod felhőbe, onnan az amcsi titkosszolgálat nemzetbiztonságra hivatkozva átadja egy amerikai cégnek + a kínaiak is letöltik a szuperbiztonságos felhőből. Szépen haladsz előre felveszel jó sok hitelt, mert úgyis kitermeled... Aztán fél év múlva észreveszed, hogy van itt egy kínai vetélytárs aki ötször olcsobban adja ugyanazt amit te és egy év múlva csődbe jutsz. Az elején olcsóbb volt, de megérte volna biztonságba tárolni az adataid.

  "Hozzáteszem, nem mindenki fejleszt ám rák gyógyszert" Persze van ami lehet nyilvános, de jól át kell gondolni mi mehet netre. Sajna sokan annyira megbíznak a rendszerükbe, hogy internetre mennek azok a gépek is amik érzékeny adatokat tárolnak.

  "(csak mert ilyenkor az szokott lenni az ellenérv hogy mi van ha ellopják a szupertitkos rák gyógyszer/hiperhajtómü terveit a felhőből...)" Elég ha csak van egy egyszerű, de nagyszerű ötleted.

  "Ez nem igy müködik, te is tudod. Igazából nincs is választásod.
  Nincs gmailed?..." Ebből is látszik, hogy részben már bementünk egy zsákutcába.

  "Cégeknél dettó. Ha a konkurencia felhőt használ és olcsóbban tudja ugyanazt nyújtani mint te, akkor ráb@sztál. " Azért a felhő nem nyújt annyi előnyt hogy emiatt lenyomják egymást a cégek ezen az alapon. Sőt hosszabb távon ráfizetsz és még lásd a fenti történetet.

  " Ez persze nem azt jelenti hogy mindenre felhőt kell használni, de elutasitani sem lehet." Azt azért ugye meg lehet oldani, hogy a legféltettebb üzleti dolgokat nem tesszük fel? Mert szerintem az igen.

  "Most hogy mondod, erre mondjuk lehetne valami bizniszt alapozni hogy a szülőknek pénzért megmondjuk hogy a "kislányuk" épp lovaspornó filmben akar szerepelni" Én nem lepődnek meg ezen se. Főleg, hogy látszik, hogy szenvednek, hogy ők se tudják, hogy mit kezdjenek ezzel a sok nyers adattal amiben 95% szemét.

  "Na szóval, egyáltalán nem arról van szó hogy van-e rejtegetni valód vagy nincs. Hanem arról hogy ebből nem lehet kimaradni. " A fogyasztók ha nem vesznek egy terméket, mint mondjuk a Windows akkor az a termék bukás lesz.

  Szóval lehet zsákutcába menni, de akkor számolnod kell a következményekkel. Digitális államot és gazdaságot is lehet építeni pl. de már most lehet tudni ha mondjuk egy olyan ország akárná megtámadni mint Oroszország akkor az egészet hazavágják és arról, hogy meg tudjuk védeni álmodni se lehet. Kényelmes lesz, de addig fog tartani amíg béke van utánna vége lesz és ott lesz a lakosság a pácban. Addig is amíg béke van meg mehet az adatlopás ezerrel. Európa kifejleszti évek alatt az új terméket aztán majd Kína szépen mindenkit lenyomva hasznot húz belőle.

  Ui.: Nem csak Gmail van... ha dizerfikálsz a szolgáltatók között valamivel javulhat a helyzeted, mert nem minden adatod van egy cégnél. Persze pont a Google törekszik rá nagyon, hogy ott legyenek.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  őstag

  "Aki szerint nincs rejtegetnivalója,..." Nagyon triviális dolgok is hozzájárulhatnak a sikeres adatlopáshoz. Pl. teljesen nyilvános adatokat használva nagyjából megismered a fickót aztán írsz neki egy levetet amiben megemlíted ezeket a dolgokat és az ipse hirtelen azt hiszi, hogy jé ezeket tényleg csak az ismerőseim tudják rólam, pl. a munkatársaim és akkor megadom nekik a belépő kódom, mert hisz gyorsan szüksége van rá pl..

  "a valódi határvonal nem annyira a felhőni vagy nem felhőni, hanem a rendesen védett európai felhő vagy az átjáróház amerikai. adatvédelmi szempontból ez a választóvíz." Szerintem ez nem így van. Azért EU ide EU oda nem szüntek meg a nemzeti érdekek és európai országok is használnák ezt egymás ellen. Meg nem hinném, hogy ne tudna USA betörni ezekbe az adatközpontokban. Vannak dolgok amiket sohasem szabad kiadni másoknak.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  őstag

  "Hát én ilyen belső működéshez szükséges infrastruktúrát nem vinnék felhőbe. Szerintem túl nagy rizikó kiadni a kontrollt saját kézből."

  Sőt, ha valami igazán értékeset nyomnál föl oda garantált, hogy az USA titkosszolgálata nemzetbiztonsági okokból lenyúlná.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  őstag

  Mármint Win8-at akartam írni...

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #82729984

  törölt tag

  Csak erre reagálnék:
  "Jó mondjuk picit olcsóbb lenne felhővel indulni és van egy nagyszerű találmányod"

  Azt értsd már meg, a legtöbb cégnek nincs semmiféle titkos nagyszerű találmánya. A valóság nem egy amerikai film, mint mondtam se nem rákgyógyszert se nem hiperhajtómüvet fejleszt titokban minden második cég.

  Egyszerüen csak azon keresztül küldi az emaileket, a felhőben osztja meg a szerződéseket a munkatársakkal, a reklámanyagokat ott tárolja, ott zajlik a "chat" (pl. hangouts) stb stb (ez nem zárja ki hogy legyen offline mentés) kutyaközönséges cégek, akiknek kb. a legféltettebb titka csak annyi hogy a helyi konkurencia ne tudja meg milyen árajánlatot adott be, de ez is csak néhány hónapig számít titoknak (amig pl. a pályázat sorsa el nem dől).

  Az evidends hogy egy rákgyógyszert kutató gyógyszercég ne tegye felhőbe a kutatási terveket, mint ahogy az is, hogy egy multi képes saját IT infrakstruktúrát üzemeltetni.
  De a kis és közép vállalatok igen csak sokat profitálhatnak a felhőből és tipikusan nem őnáluk van az ufó invázió terve.

 • gabor7th

  őstag

  Ha sok cég menne felhőbe, akkor lehet meg akarnák szüntetni az alternatívát. Az eredeti felhős elképzelések azok voltak, hogy mindenki tartsa náluk az adataikat. Mindet. Nálad, a cégnél egy monitor és egy billentyűzet maradjon kb..

  Ha van választásod, hogy mész-e felhőbe vagy nem, az jó, de ezt eredetileg el akarták venni.(Ma is.) Olvass vissza régebbi cikkeket. Ha van alternatíva akkor mint már linkeltem is a cikket a cégvezetők szerencsére elkerülik a felhőt. Persze lehet használnak freemailt, de a cég minden adata nem megy a felhőbe.

  A sok egyéb cégnek meg nem biztos, hogy megéri, hogy 3 év és már ráfizet az egész történetre.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #82729984

  törölt tag

  "Ha van választásod, hogy mész-e felhőbe vagy nem"

  Mindig van választásod.

  "Ha sok cég menne felhőbe, akkor lehet meg akarnák szüntetni az alternatívát"
  Ezt mondatod nem is tudom értelmezni. Ilyesmiről soha nem volt szó, ráadásul nem is kivitelezhető ameddig számítógép kapható a boltokban.

  "Ha van választásod, hogy mész-e felhőbe vagy nem, az jó, de ezt eredetileg el akarták venni."
  Mit honnan kik? Megszüntetni a számítógép piacot? Vagy mit? Megszüntetni az operációs rendszereket?

  Tényleg nem értem amit irsz, a felhő alternativája a lokális szerverek ott meg nincs mint megszüntetni, hogy gondolnál megszüntetni egy open source licenszü apache webszervert (a programot magát)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Nekem továbbra is az a határvonal, hogy egyik oldalon van a rendszerszinten üzemszerű, törvényileg megtámogatott lopás, másik oldalon a jogilag védett, kotorászás esetén törvényileg üldözendő lopás.

  bűnözők mindenhol lesznek, a kérdés, hogy ezeket a lehetőségekhez képest üldözik és lesittelik vagy támogatják. mert ahol üzemszerű és legális a lopás, az számomra nagyobb probléma, mint ahol törvényből kilógó kivétel. másképp fogalmazva: ha ellopták az adataidat, akkor bűnözők ellen kell harcolnod vagy az állam ellen.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • DithenS

  senior tag

  Soha sem értettem a cégeknél a felhőt.Ha üzemeltetek egy kisebb cèget irodával oda jó a NAS is.Ha meg egy nagyvállalatom van akkor meg van pénz úgy is szerverre emberekkel.Szóval nem értem,mindent meg lehet oldani olcsón és úgy hogy az adatok nálam maradnak.Nálunk a cégnél van szerverterem hatalmas klímákkal de van rá pènz.10 millió eurós tiszta profit minden évben de erre az évre még több!

 • gabor7th

  őstag

  Valószínű a titkosszolgálatok is javasolták ezt a "remek" ötletet a nagy techcégeknek, mert amúgy tényleg nincs értelme. Nagy adatközpontokban legyen tízmilliók fontos adatai amit nem tudnak megvédeni és egy akcióval el lehet lopni mindet.(Ráadásul ezt az áldozatok finanszírozzák.) Amerikában meg még törvény is van rá, hogy belenézhessenek és tudjuk is, hogy nemzetbiztonságra hivatkozva lopják is a szövetségeseiket is.Ennek tényleg nincs értelme. Egész Nyugatnak nagyon káros, mert mondjuk olyan ország mint Kína viszi az üzleti, meg tudományos titkokat. Annyira meg nem naivak, hogy belemenjenek, hogy náluk is ilyen legyen. Bár szerencsére ez Nyugaton se sikerült igazán.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #82729984

  törölt tag

  Mert rengeteg cég van, ami már nem 3 fős bt, de nem is több tizezer alkalmazottal rendelkező multi.

  És itt már bejön az hogy a németországban, ausztriában, angliában, usa-ban stb lévő munkatárs/partner stb hozzáférjen bizonyos céges adatokhoz.
  Felhő nélkül már az is szinte megoldhatatlan feladat hogy egy excel táblát egyszerre ketten hárman szerkesszenek probléma nélkül, nem hogy az hogy kinek milyen jogosultsága van.
  Vagy nem tudom próbáltál-e már prezentációt tartani úgy, hogy a meghivottak nincsenek ott fizikailag, csak becsatlakoznak egy másik országból a számítógépükön/telefonukon keresztül és látják amit kivetitesz, hallják amit mondasz.
  Ma már ez mindennapos dolog rengeteg cégnél, próbáld megoldani hagyományos módon...

  Én láttam ezt a cégnél ahol dolgozok mielőtt bejöttek a felhős szolgáltatások, na azt a fejetlenséget és csődtömeget. Szinte mindig katasztrófális végeredmény lett, ami indult a vpn kulcsokkal való b@szakodással, majd folytatódott a hogyan osszam meg a kivetitett képet valaki mással online, és végzödött a kép van hang nincs, hang van kép nincs, lefagyott a kivető gépéig kb. mindennel...

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "hogy a meghivottak nincsenek ott fizikailag, csak becsatlakoznak egy másik országból" a megívottak és a nem meghívottak...

  ez szerintem marketing duma. a partner akkor is hozzá tud férni a céges adatokhoz, ha nem felhőben tárolod. a jogosultságkezelés nem lesz attól egyszerűbb, hogy felhőt használsz. az általad leírt problémák nem azért voltak, mert hiányzott a felhő, hanem azért, mert hiányzott a szakember és a szervezés.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • DithenS

  senior tag

  Plusz amiket fent leírt az nagyvállalatoknál szokás,ott meg van pénz.Amúgy a itt a cégnél 500 ember dolgozik,szóval nem egy több ezet fős állományról beszéltünk.

 • #14595328

  törölt tag

  Na, most már Origo-s linkek is vannak, nem csak pcforum-os és hwsw-s?

 • #82729984

  törölt tag

  "Plusz amiket fent leírt az nagyvállalatoknál szokás,ott meg van pénz"

  130 fős cégről beszélünk. Ez még itthon is csak középvállalatnak számít, nemzetközi szinten meg mikro.
  Ezért mondom hogy itt a többség csak a 3 fős bt-ket ismeri Sanyi-Józsi-Pistával, meg a multikat milliárd dolláros bevétellel meg több tizezer alkalmazottal.

  De a kettő között is igen sok cég van, aminek nincs se pénze se erőforrása kiépíteni egy bonyolult infrastrukturális rendszert. Na nem mintha a nagy cégek saját kiépítésü rendszere jobb volna, a sony-tól hány száz millió accountot is loptak el?...

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  ismerek ekkora céget...
  a 130 főből kb. 6 irodista, 2 főnök, a többiek kint vannak terepen és dolgoznak.
  nincs valódi szükségük se erp-re, se felhőre, se semmi ilyesmire.

  szerk: ráadásul azt is elfelejtik sokan, hogy ahhoz, hogy sikeresen bevezess egy erp-t, a cégedet is modernizálni kell és olyan szintre kell hozni, hogy az erp-t érdemben használni tudják. na ezen szokott megbukni egy csomó cég, nem csak a kkv-k meg a bt-k, hanem a nagyok is.

  [ Szerkesztve ]

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bencze

  senior tag

  Örülök, hogy a Fujitsu is tolja az openstack szekerét.
  Kíváncsi lennék a sok harcos kommentelőből hány látott nagy céges környezetet. :) a felhő tök jó sok mindenre, de azért terjed mert a menedzserek erőltetik. Magánembernek csak annyit tudok javasolni, hogy nem reklám- hanem email szolgáltató cég email szolgáltatását kell használni, aki nem abból él, hogy túrja ezerrel és eladja az adatokat. A legtöbb fenyegetettség nem targeted támadásokból jön hanem nagy merítésből, abból sokszor ki lehet maradni, ha az ember vigyáz.

  -= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear =-

 • gabor7th

  őstag

  "130 fős cégről beszélünk." Egy 130 fős cégnek már igazán illene, hogy teljen rá. Inkább pont az ilyen mikro 3 fős vállalatoknak érné meg esetleg a dolog akiknek tényleg nagyon limitált az erőforrása, de nekik is amint van pénz dobni érdemes a dolgot, mert egy idő után ráfizetés. És addig is meg kell válogatni mi mehet fel.

  "Na nem mintha a nagy cégek saját kiépítésü rendszere jobb volna," Őket is tömegesen támadják, de ők sokszor már nagy játékosok pl. titkosszolgálat célpontjai. És azért idővel sok megtanulta, hogy a jövője múlik azon, hogy védje a titkait, úgyhogy azért jobban állnak. Meg persze... van, hogy a megrendelők a rivális megtámadásának. Csak mondjuk erre azt mondják, hogy nemzetbiztonsági érdekből.
  + ehhez még... igen a nagy cégektől is lopnak, de a felhőből is és onnan akár tízmilliós nagyságrandben , egy akcióval. A felhő nagyon nem sérthetetlen, viszont nagyon vonzó célpont ha tényleg cégek tízezrei tárolják benne a legféltettebb titkaikat.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  őstag

  "a felhő tök jó sok mindenre, de azért terjed mert a menedzserek erőltetik" Épphogy azok kerülik ezerrel.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #82729984

  törölt tag

  "Egy 130 fős cégnek már igazán illene, hogy teljen rá. "

  Jaj... Figyelj a fenti prezentációs use-case-re (ami elég mindennapos) szerintem szoftvert sem tudnál mondani amivel meg lehet csinálni egy cégnek saját magánál felhő nélkül, nem hogy embert aki képes összerakni és üzemeltetni...

  Zárjuk le ezt a vitát, a hozzászólásaidból látszik, hogy tökre nincs róla fogalmad milyenek ezek a cégek, mennyi pénz van erre szánva és hogy egy ilyen mikrocég nem foglalkoztat egy konkrét rendszerüzemeltetői szakember gárdát hogy megoldjon valamit amit egy Google vagy Microsoft két kattintással biztosít.

 • attila9988

  őstag

  És itt már bejön az hogy a németországban, ausztriában, angliában, usa-ban stb lévő munkatárs/partner stb hozzáférjen bizonyos céges adatokhoz.

  Ehhez pl pont nem kell felhő, mert anélkül is hozzáfér.

  Vagy nem tudom próbáltál-e már prezentációt tartani úgy, hogy a meghivottak nincsenek ott fizikailag, csak becsatlakoznak egy másik országból a számítógépükön/telefonukon keresztül és látják amit kivetitesz, hallják amit mondasz.

  Ennek semmi köze a felhőhöz.

  Mert rengeteg cég van, ami már nem 3 fős bt, de nem is több tizezer alkalmazottal rendelkező multi.

  Ha nagy cég vagy, akkor vigyázol az adataidra. Ha kicsi vagy, és sosem akarsz nagy lenni, akkor felhőbe rakod őket. Ha eszed van, akkor felveszel embert rá, és megoldod helyileg, és nem küldöd el az amcsiknak szabad akaratodból. A felhő ezen túlmenően ráadásul messze nem annyira költséghatékony, mint amennyire a marketing ezt be akarja bizonyítani.

  „Csak a kis titkokat kell rejtegetni, a nagyok titokban maradásának biztosítéka a köznép hitetlensége” (Marschall McLuhon)

 • emvy

  nagyúr

  Ráadásul konkrétan nagy gyogyszergyar is hasznal Google Appsot belső emailre/kollaboraciora.

  while (!sleep) sheep++;

 • vhunor

  őstag

  Meg bank O365-öt levelezésre, meg... Mi is Google Appset használunk, meg SalesForce-ot, pedig nálunk is az IP a legfontosabb asset.

  [ Szerkesztve ]

  You need a light?

 • vhunor

  őstag

  Azért nem bíznak benne, mert van egy csodálatosan nagy kavarodás a fejekben, mi az a felhő, ha vállalati felhasználásról beszélünk. Azoknál az IaaS/PaaS szolgáltatóknál, akiknél ez az üzlet kritikus fontosságú, a biztonság a nulladik pont a prioritási listán. Azure-t, AWS-t, GCP-t nem rámoltak még ki (a "csak biztos eltussolták" összeesküvés-elméleteket hagyjuk) - a Sony, LinkedIn, Target, OPM ésatöbbi hack teljesen más lapra tartozik, mert teljesen más az üzleti modell és fókusz.

  Ez egyébként jórészt a balfasz (marketing)kommunikációnak köszönhető, de azért az értelmesebb üzemeltetője meg CIO-ja realizálja a különbséget. De ha jól emlékszem, ezen egy korábbi cikkem alatt már elvitatkoztunk :).

  [ Szerkesztve ]

  You need a light?

 • Kopi31415

  félisten

  Egy árajánlat egy projektre már épp elég megszerezni való a konkurencia részéről.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Kopi31415

  félisten

  Tényleg ennyire nem vagy képben az üzleti élettel, gyakorlattal, IT megoldásokkal kapcsolatban, hogy ekkora ökörségeket leírsz?

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • #82729984

  törölt tag

  Akkor halljuk a megoldást :D

  Mert eddig megoldási javaslat csak vállrángatás volt részetekről meg annyi hogy hát a mikro cégnek biztos van annyi pénze hogy megoldja ezt.

  Na akkor hajrá, soroljad a szoftvereket hozzá és az áraikat, hogy milyen szakember kell és azok mennyibe kerülnek...
  Ja és a megoldás természetesen nem lehet lényegesen bonyolultabb mint két kattintás meg egy felhasználónév+jelszó páros beírása ahogy az a google,ms, amazon megoldásaiban van.

  hülyegyerek eh... nem is tudom minek vitatkozok olyanokkal akiknek finguk nincs erről csak azt tudják mantrázni hogy "biztos van rá pénze" (de hogy mire...)

 • kraftxld

  nagyúr

  De hát a gyíkemberek azonnal viszik az adataid, és elég csak egy betűt beírni a felhasználónévből!!44négy :DDD
  Majd a szomszéd pistike / főnök fia egy leselejtezett P4-en beröffent két sörért valamit a sarokban, az milyen jó lesz ;)

  MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

 • gabor7th

  őstag

  Éppenséggel ismerek és megold mindent maga, mert jól megy nekik.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  őstag

  A cikk ami linikeltem azt állítja, hogy felmérték és tisztában vannak vele mi a felhő.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  őstag

  Az, hogy van üzleti kémkedés nem összeesküvéselmélet.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • kraftxld

  nagyúr

  Esetleg kérhetnénk némi részletet is? Mekkora cég, hány felhasználó, milyen szolgáltatás, milyen igények, mennyi a teljes költség (licensz, üzemeltetés, áram, DR terv, stb) a korrekt összehasonlítás kedvéért.

  MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

Hozzászólok Aktív témák