Hirdetés

2019. augusztus 20., kedd

Hozzászólások

(#1) gabor7th


gabor7th
(őstag)

"Az IoT eszközök segíthetnek a meglévő munkaerő hatékonyságának maximalizálásában."

Évtizedek óta vannak akik ezzel foglalkoznak, logisztikai kontrollereknek hívják őket leginkább; vagyis nincs nagyon helye optimalizálásnak. Viszont az IoT-tal kaput nyitnak a hackerek számára gyári eszközökhöz.

A TSMC-nél egy támadás hatása: "azonban a nagyjából 24 órás kiesés így is tetemes kárt okozott, amely a negyedéves bevétel akár 3 százalékát, azaz körülbelül 250 millió dollárt is jelenthet."

Sok ilyet nem fog elviselni egy teremelő cég se.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#2) gabor7th


gabor7th
(őstag)

"Itt jött képbe az IoT, ugyanis a Fujitsu a fenti gondon úgy emelkedett felül, hogy a munkások olyan eszközöket kaptak, amelyekkel mozgásuk nyomon követhető. Minden egyes dolgozó külön azonosítóval rendelkezik, a jeleket pedig a plafonon elhelyezett érzékelők veszik, majd továbbítják a munkafelügyelők számára."

Ha elveszik az utolsó öt perc pihetőt is attól csak zuhanni fog a hatékonyság.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#3) Juhaszatti válasza gabor7th (#2) üzenetére


Juhaszatti
(senior tag)

Ez az idézett rész igen erősen hajaz egy modern rabszolgatartó társadalomra :(

(#4) gabor7th válasza Juhaszatti (#3) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Pontosan és mivel majd igazolni akarják a megoldás létét mindenáron, a sz@rt is kifacsarják majd az emberből... ami majd elvezet a rosszabb számokhoz, vagy az embereket úgy fogják cserélgetni mint a koszos pelenkát, a kiégettek helyére jöhetnek az újak, csakhát az a világ, hogy mindig van új ember a munkára olcsón és biztosan, kezd elmúlni.

[ Szerkesztve ]

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#5) t72killer válasza gabor7th (#2) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

"Ha elveszik az utolsó öt perc pihetőt is attól csak zuhanni fog a hatékonyság." Pontosabban az első adandó alkalommal elhúznak a munkások a búsba egy nyugisabb munkahelyre. Végülis arról volt szó, hogy munkaerőhiány van, ergo a munkavállaló válogathat, melyik idióta parancsolgasson neki napi 9 órában, nem;]?

#3: sajnos ebben élünk, és €urópa még egy viszonylag békés sziget. A "szabad, demokratikus" D-Koreában idén(!!) jutottak el addig, hogy heti 52 órában maximalizálják a munkaidőt, USA-ban alapból nem jár az embereknek fizetett szabadság, se az anyukáknak szülési szabadság. Hajts mint az őrült, az agyadra is installálj céges windózt, ami reggelente a céges indulóval jelentkezik be. És érezd magad eszméletlenül megbecsülve, hogy középvezetővé előléptetve hónap végére már nincs hitelkártyaadósságod, sőt, mivel még a hétvégi bulihoz se volt erőd, megtakarítottál 200dollárt. Csak így tovább, még 3 hónap megtakarítás, és vehetsz magadnak egy VR-szemüveget...

€urópa kicsit enyhébb, a civilizált részein megelégednek azzal, ha csak a szükséges 30+órát töltöd bent, szabadságot se nyúlják le, stb. Viszont az elit rájött, hogy ez neki nemtetszik, így elkezdték az alacsonyabb igényszintű tömegek betelepítését.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#6) gabor7th válasza t72killer (#5) üzenetére


gabor7th
(őstag)

És hiába mennek sokan Nyugatra, ott is állandó a hiány, nemcsak nálunk.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#7) azbest válasza gabor7th (#4) üzenetére


azbest
(nagyúr)

A hír címéről és a raktárak képről rögtön az amazonra asszociáltam. Néztem pár videót a múltkori hírek alapján, hogy miért panaszkodnak és esetleg tüntetnek a munkásaik.

Ha jól vettem ki, akkor nagyon különböző az amcsi és az európai melós élete. Az amcsiknál lényegében rabszolga is lehetsz, ha aláírod a szerződést, gyakorlatilag nem "jár" szabadság, hanem a szerződésen múlik.
Az európaiaknál a panaszok is másabbul hangzottak, volt aki pont az okos eszközök miatti nyomonkövethetőség miatt panaszkodott, de ez azért elég buta dolog, amikor az a munkája, hogy összekészítse a megrendelést és ehhez asszisztál a rendszer és lényegében azt is megmutatja, hogy melyik polcon keresse.

Egyet nem értettem, hogy mindenféle iot eszközzel segítik a hatékonyságot, de a melósoknak gyalog kell a kilométres csarnokból összesasszézni a csomagokat amazonnál. Bár gondolom azért nem valami járművel csináják, mert így a biorobot munkához nem kell semmilyen jogosítvány, hanem bárki aki képes járni és felemelni a karják elvégezheti, így olcsóbbak. A másik panasz az volt, hogy a kilométeres sorból nem tudnak pihenőidő alatt kigyalogolni és vissza a wc-re. Meg, hogy miért cseszegeti őket a műszakvezető. Szóval lényegében a náluk egy fokkal nagyobb hatalmat kapott nímand emberek teszik kellemetlenné az életüket. Ezen meg nem az iot fog segíteni.

Hogy miért nem automatizálják ki az embereket? Mert nehéz egy olyan univerzális robotot csinálni, ami képes arra, hogy a mindenféle alakú és méretű kacatokat leszedje a polcokról. Szóval tényleg csak az kell, hogy a rendszer utasítását kövessék és megfogják, betegyék a kosárba.

[ Szerkesztve ]

(#8) gege547 válasza gabor7th (#2) üzenetére


gege547
(tag)

Nem tudom voltál e már üzemek raktár részlegén. Persze melósként. Ami ott folyik az felháborító. Emberek alszanak, esznek, isznak, mobilon játszanak munkaidőben. Aztán ha végre előkerül akkor meg persze nagyon keresett egy anyagot a raktárban, meg félre volt könyvelve stb... A kedvencem az volt hogy megbeszélték 3 ból 2 "dolgozik" a harmadik alszik és majd cserélnek.
Erre rájön hogy sokszor kriminálisan sz@r a raktárak elrendezése és sokszor perceket kell csak azért gyalogolni/targoncázni mert mindig kifogy az anyag és valami dilettáns idióta az üzem másik felére tette az anyagot. Plusz ha be kell vinni valamit a raktárba mi az istenért menjen üresen vissza? Anno az útjaink legalább felében üres villával mentünk pedig adott esetben vihettünk volna visszafele is valamit. A raktáros is sokszor csak mászkált fel alá hogy "lássák hogy ő dolgozik". Na ezeket megoldhatja az ilyen rendszer és nem kell túlórázgatni a rossz kihasználtság miatt.

(#9) Tomassy00


Tomassy00
(senior tag)

A munkaerő hiány magyar fordítása: RABSZOLGAHIÁNY ;)

(#10) gabor7th válasza azbest (#7) üzenetére


gabor7th
(őstag)

"Mégsem hozzák el a robotok a nagy gazdasági bőséget?"

"Musk úgy gondolta előnyre tehet szert a vetélytársakkal szemben, ha rengeteg robottal automatizálja a gyártást, de ennek éppen az ellenkezője történt."

"Ezt az előző héten be is vallotta egy interjúban, hiszen hibának nevezte a túlzott automatizálást."

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#11) gabor7th válasza gege547 (#8) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Azt se árt elfelejteni, hogy egyszer el fog múlni az olcsó áram kora és akkor majd fog fájni, a mindne IoT, meg robotok csinálnak kora.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#12) azbest válasza gabor7th (#10) üzenetére


azbest
(nagyúr)

ismerem a tesla esetét. A véletlenszerűen lógó különböző csatlakozók összekötése egy embernek triviális, de a gépnek nagyon nehéz megvalósítani. Interjú [link]

Ettől függetlenül rengeteg feladat tökéletesen automatizálható.

(#11) gabor7th
ha harmdik világháború után marad még ember, akkor a legkisebb bajuk lesz az, hogy mennyibe kerül az áram. A kövekhez és botokhoz nem kell igazán. Ha viszont értelmes irányba haladunk, akkor egységnyi energia egyre olcsóbb kell legyen.

[ Szerkesztve ]

(#13) gabor7th válasza azbest (#12) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Köszi a linket, amit pedig én küldtem el, ennél tovább megy; ugyanis azt állítja, ha sikerül is megcsinálni akkor se jobb; és általános több évre kiterjedő kutatás.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#14) gabor7th válasza azbest (#12) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Sok minden nagy változást okozhat ahhoz képest mint elképzeljük mi lesz majd. Pl. egy baktérium amit nem fogunk tudni kezelni megint kiírthatja a Föld lakosságának nagy részét.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#15) Reggie0 válasza gabor7th (#11) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Ajaj. Sztrajkolni fog a nap, az atom, a szel es a folyo?

(#16) dabadab válasza azbest (#7) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Egyet nem értettem, hogy mindenféle iot eszközzel segítik a hatékonyságot, de a melósoknak gyalog kell a kilométres csarnokból összesasszézni a csomagokat amazonnál"

Ezen folyamatosan dolgoznak ([link]), egy csomó raktárban már robotok viszik oda a raklapokat a raktárosokhoz.

DRM is theft

(#17) Depression


Depression
(veterán)
LOGOUT blog

Így sem bírjuk megtartani a "biorobotokat".
Maár minden téren az ő kedvükben kell járni, hogy maradjanak. Egy ilyen húzással ha még marad is, mit kezdek az információval? Kirúgom? Már nem állnak a kapu előtt 100-an, akikkel pótolni lehetne, és egyáltalán nem a fizetéssel van a baj.
Túlórázni a magas fizu miatt már nem hajlandóak, de becsábítani egy nem túl kellemes helyre meg szinte lehetetlen az embereket.

"Soha semmilyen virusirtot vagy extra tuzfalat nem hasznalok, es mukodik a gepem. Csak ismerni kell a normalis, megbizhato pornooldalakat, ennyi a titok :D" by kemotox

(#18) t72killer válasza Depression (#17) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Így van, és ez sztem így van rendjén: a robotizációnak épp az lenne a lényege, hogy a kellemetlen helyre, a túlórára, stb robotot kell tenni (nem bio-változatot). A tech cégek pedig a megfigyelősdi helyett ezen dolgozzanak... Így neked, mint főnöknek, csak robotkarbantartót kell alkalmaznod - aki nem a szalag mellett izzad duplaműszakban - és még a nyugati szintű fizujára is marad pénz.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#19) bambano


bambano
(titán)

500 órányi munkaidőt spóroltak. egy melós heti 40 órát dolgozik, az havi 160 óra, vagyis nagyjából 3 dolgozót spóroltak meg egy akkora raktárban. most vagy nagyon kevesen dolgoznak ott, és ez számít (akkor persze mitől volt torlódás a jegykiadásnál), vagy sokan dolgoznak ott, akkor meg piszkosul nem számít 3 ember és nem értek el semmit ezzel a fejlesztéssel.

nem tudom, kezdjünk-e arról vitát, hogy a dolgozók mozgásának nyomkövetése iot cuccokkal elég egyértelműen törvénytelen. ahogy kamerával sem lehet őket megfigyelni, úgy abból, szerintem, le lehet vezetni, hogy iot cuccokkal se.

tényleg jó reklám a fujitsunak a törvénytelenség hangsúlyozása?

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#20) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

Ha a munkaerő is azt érzi, hogy kevesebb energia/idő megy veszendőbe, kevesebb a baleset, akkor rendben van, mert javítja a munkamorált. De gyengébb morállal és körülményekkel rendelkező cégből több van, ahol ezt a dolgozók legalizált "táv-felügyeletére" használnák, és inkább ártana...

Raktár egy elég ingerszegény hely, ahol következő pillanatban előállhat veszélyes helyzet, amit gyors és jó döntésekkel kell lereagálni, különben milliós kár keletkezhet, emberek halnak meg.
Erre egy robot hamarabb alkalmas lenne, feltéve, hogy nem kell túrát szedni, megbontani a raklapokat, és a különböző méretű dobozokat raklapra rendezni, "biztonságosan", mert az kreativitás hiányában nem megy a robotnak.

[ Szerkesztve ]

(#21) t72killer válasza bambano (#19) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Európában törvénytelen, de ugye manapság a legnagyobb piac Kína...

#20: ha beszerelnének egy kamerát az irodámba, még aznap mondék fel és állnék be utcaseprőnek.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#22) Duracellm... válasza t72killer (#21) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Azt megértem. De itt egy raktárról van szó. Terminálokra és gépekre rakott jeladókkal, és azokhoz rendelt ID-kel történik, nem kamerákkal és képelemzéssel.
Itt, ekkora értékű berendezések mozgatásánál alapfölszereltség a kamera, nem csak a sorok végénél de, még a mozgó gépeken is, mert az emberi tényező és az elébb leírt szélsőségek okán, mindig van baleset, káresemény.

[ Szerkesztve ]

(#23) t72killer válasza Duracellm... (#22) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Igen, persze a raktár más üzem. Egyébként miért dolgoznak még emberek raktárban egyáltalán:F?

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#24) Duracellm... válasza t72killer (#23) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Egy rendelés a legritkábban néz ki így:
1 raklap slim-desktop pc (32db)
1 raklap monitor (24db)
1 raklap Egér-billentyű kombó (288db)

Különböző helyen levő bontott lapokról-ról, különböző méretű papír dobozokat egybe pakolni egy másik raklapra, nem olyan folyamat amit robottal gyorsabban meg lehet csinálni. Ehhez kellenek az emberek.
Olyan raktárban, ahol nem bomlik meg a raklap egysége, és a földön van minden nincs is gond, csak robot targoncák kellenek meg egy leolvasó ami azonosítja a csomagot és elviszi A-B-be. De egy berakodást pl.: kamionokba már itt is ember végzi, mert gyorsabb és jobban tud alkalmazkodni a különböző felépítményű pótkocsikhoz.

(#25) t72killer válasza Duracellm... (#24) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Azért a "finommunkát" is lehetne automatizálni, ha a gyárban nulláról robotok rakják össze a winyót...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#26) nemlehet válasza t72killer (#25) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Ez csak laikusként tűnik így, mérnöki szempontból teljesen más problémakör. Tetszőlegesen bonyolult folyamatot lehet automatizálni HA nincs benne variáció, vagy a variációk nem igényelnek átszerelést. Egy HDD összeszerelése hiába bonyolult, akkora mennyiséget gyártanak, hogy kb minden variócióra van külön gyártósor, mert gazdaságos.

Amikor random dolgokat kell összeválogatni akkor már eleve az nem mindegy, hogy milyen megfogó van a targoncán. Szóval akkor olyan targoncák kellenének amiken van 3-4 fajta megfogóban végződő, különböző teherbírású, sokcsuklós robotkar. Ez már nagyon nem olcsó, ráadásul van benne finommechanika ami nem túl megbízható és magasak a karbantartási igények. Továbbá kell egy olyan vezérlés ami képes kezelni a folyamatosan változó pozíciókat, méreteket, érzékelni kell a dolgok fizikai elhelyezkedését ami szintén nem triviális ha van gumikacsa és üvegmécses is a raktárban.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#27) t72killer válasza nemlehet (#26) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Persze, ha mindenből csak 10-20db van raktáron, és a portfólió a gumikacsától a falifestményen át az alaplapig terjed, nem fog menni az automatizálás:R De ezt inkább kiskernek hívják már...

Egy amazonnál - ahol tényleg van ekkora diverzitás - még a gyártótól kérhetik egységesített dobozokban a terméket, így a gumikacsa is ugyanolyan formátumú dobozban kerül a raklapra, mint a RAM vagy proci. Ezzel viszont már egy vonalkódolvasós robotnak el kéne tudnia bánni.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#28) nemlehet válasza t72killer (#27) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Hát lehet, csak mivel az amazon is csillió beszállítótól rendel ezért nem biztos, hogy mindenki hajlandó lesz befektetni abba, hogy a nekik megfelelő dobozban szállítsa a terméket.

Persze akár az amazon is bedobozolhatja a dobozokat, de a költséget ők sem szeretik.

Sose az a probléma, hogy valamit nem lehet megoldani, mert mindent meg lehet. A probléma az, hogy akire a költséget akarják lőcsölni az hajlandó-e ezt bevállalni.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#29) Eugene Roe


Eugene Roe
(senior tag)

Az amazon kérheti, a gyártó plussz pénzért megcsinálja, az amazon versenyhátrányba kerül, és lesz egy raktárnyi szép doboza 3%-kal drágábban, mint a konkurenciánál, amit csak a legkényelmesebb emberek fognak megfizetni.

[ Szerkesztve ]

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#30) t72killer válasza Eugene Roe (#29) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Kérdés, hogy ezzel a 3% költséggel mennyit nyernek?

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#31) dabadab válasza t72killer (#27) üzenetére


dabadab
(félisten)

Volt valahol egy videó (amit most pont nem találok), ami pont arról szólt, hogy az Amazon hogyan fogadja a beszállítók áruit és azon elég jól látszott, hogy a rendesen becsomagolt, vonalkódozott stb cuccokat nagyjából automatikusan lerendezik, amivel igazán foglalkoztak a munkások, az a maradék rész.

Egyébként az Amazon van akkora, hogy ha azt mondja, hogy így kéri, akkor a legtöbb beszállító megpróbálja úgy adni, főleg, hogy ez nem is valamiféle Amazon-specifikus hülyeség, hanem olyasmi, ami gyakorlatilag minden kisker láncnál felmerül.

DRM is theft

(#32) Ulthanito válasza Juhaszatti (#3) üzenetére


Ulthanito
(tag)

Welcome to the 21st century.

(#33) moleculez


moleculez
(addikt)

Azért az Ocado megoldása elég jó lett.

"Nem vagyok pesszimista. Az nekem úgysem menne...@abusalempictures

(#34) Duracellm... válasza moleculez (#33) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Ahogy látom a robot ki tudta bontani a zsugorfóliából a tejes-kartont. Ez elég kemény.
Az alumínium-profil mennyiséget amit leterítettek, kb.: 50 euro/m-es egységárral felszorozva.. :)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.