Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- HTPC (házimozi PC) topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3DMark 11 eredmények
- Azonnali informatikai kérdések órája
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dokanin
aktív tag
Izgi.
-
DraXoN
addikt
Akkor most már minden asztali CPU-ban lesz valami grafika "csak képre" ... bár gondolom lesznek "kicsit olcsóbb" (az igp nem működik bennük) modellek is.
Igazából nem baj ez, ha elfér az IO mellett valami kisebb egység ... ha tippelnem kellene lehet valmi a mostani VEGA 3 szintjére lőnek vele.. de csak tippelek (bár gondolom kis helyen elférne egy ilyen kevés számolóegységes valami, képre meg elég lenne).
Részemről a kédés az lenne, hogy videó média támogatásban, hogy áll majd, vagy "ki lesz herélve" mint az RX6500/RX6400?[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RTX3070; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Huawei Mate 20 X 5G
-
Újra gondban lehet az Intel, előbb utóbb átveszi az AMD a piacvezető szerepet, persze csak akkor ha az Intel nem tervez újabb tisztességtelen üzleti magatartást.
duree54
-
A Phoenix és a Dragon fog valami komolyabb GPU-t is tartalmazni?
-
Darmol
senior tag
"A vörös oldaltól szokatlan, hogy mobil szinten annyira rámozdulnak az abszolút prémium szintre, hogy külön lapkát tervezzenek oda, de úgy néz ki, hogy az aktuális piaci helyzetet tekintve ez is megéri."
Ha jobban belegondolsz az elmúlt hetek tanulságai alapján a 5800X3D extrém jól alulfeszelhető. Gondolj csak bele a technológia lehetőségeibe! Lehet, hogy szokatlan. De szinte magától értetődő.A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."
-
Ixion77
őstag
Ezek közül melyik a 7000-es sorozatú Ryzen APU, amely az RDNA 3 magokat fogja tartalmazni?
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Kansas
addikt
Desktop APU-ról semmi hír? Úgy nézem, a Rembrandt-ok az RDNA2-es IGP-jükkel csak mobilba jöttek, pedig az AM4-es platform még megérdemelne egy utolsó széria HTPC-be való APU-t, az 5x00G-s APU-k kicsit overkillek, úgy árban mint CPU-teljesítményben és fogyasztásban...
Ha így folytatják a vásárlóközönség "kiszolgálását", érik, hogy a következő gépfrissítésnél platformváltás lesz nekem Intel+NV kombóra...
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
-
-
DanielLong
senior tag
-
Duck663
senior tag
Nem a mennyiség lesz inkább a szűk keresztmetszet, hanem a sávszélesség. Amely játékok memóriahasználata nem túl intenzív, ott jöhet az 570-es szint, amely játékok memóriahasználata intenzív, ott a memória sebessége fogja meghatározni a futtatási sebességet.
Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
Kansas
addikt
Őszintén szólva szégyen amit az AMD az APU-kkal művelt AM4-en, de különösen Zen2 óta vagy semmi nincs(Pl Athlonok kapcsán), vagy ami van az OEM only(minden Renoir, 5300G), vagy vannak bivaly nagy overkill APU-k(5600G/5700G) túlárazva, játékra túl gyengék, minden másra túl erősek...
Remélem az AM5-ös APU-k ennél kevésbé mostoha elbánást kapnak... illetve hogy pár CU-t minden prociba tesznek, hogy legalább az UHD630 szintjét hozzák.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
Kansas
addikt
Először nem ártana ledolgozni az Intel korábbi üzelmeinek eredményeképp felhalmozódott mindshare deficitet, mielőtt komolyabb terveket kezdenének szövögetni.
Hiába vezetnék az új eladásokat, ha a legtöbb embernél valami Intel procis gép megy otthon, de különösen a laptopokban és céges gépekben, ráadásul az AMD már bő 2 éve éve nem kínál budget megoldásokat DIY piacra, és az akkor kiadott 3100 és 3300X se volt sokáig és nagy volumenben elérhető...
65e Ft alatt ma is leginkább Zen1 és Zen+ magos procijaik vannak... ami siralmas.[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
Albus_D
tag
Az amd az intel "üzelmeit űzi" [link] "KOMOLY KEDVEZMÉNYEKET KAPHATNAK AZ AMD PARTNEREI, HA TÖBB PC-T ÉS SZERVERT ÉRTÉKESÍTENEK"
Az amd-nek azt kellene ledolgoznia, hogy tudjon mennyiséget szállítani, mert addig az OEM-ek nem állnak vele szóba. Ilyen a fabless élet, sajnos.
Az amd látványosan a szerver piacra koncentrál."KEVÉS NOTEBOOK HASZNÁLJA AZ AMD ZEN 3+ ALAPÚ REMBRANDT APU-IT"
"Az újdonságokat szinte nagyítóval kell keresni a piacon, de van két egyéb termékkategória, amelynek képviselői még meg sem jelentek a notebookpartnerek kínálatában, pedig eléggé régen volt a rajtjuk."
Ez nem véletlen. Proci nélkül nincs laptop se. -
fatpingvin
őstag
nem lesz kiherélve ebben vbiztos vagyok, pont azért hogy egy RX6400 mellépakolásával ki lehessen egészíteni egy valamivel komolyabb grafikai teljesítményű konstrukcióvá úgy hogy közben megvan a teljes feature set.
egy az egyben mint a laptopokban.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Kansas
addikt
Bullshit, kedvezményt adni nagyon nem ugyanaz, mint büntetni a konkurencia értékesítéséért(esetleg elolvashattad volna a cikket amit linkeltél, különös tekintettel a Ryzen Pro procis kép fölötti bekezdésre).
Nagyon nem lehetsz képben azzal, konkrétan mit csinált az Intel...Ha érted a skót beszédet és van rá bő fél órád, egy elemző srác összeszedte a publikusan elérhető információk alapján a sztorit.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
őstag
mondjuk tök ugyanez elmondható a GPU piacról is, alsó szegmensbe olcsón nem gyártanak mondván hogy ott vannak az iGPU-s megoldások.. testvérem ez úrban, pont ez az hogy nincsenek, baszki...
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Kansas
addikt
válasz
fatpingvin #18 üzenetére
Igen, többek közt ezért vagyok egyre morcosabb rájuk...
Meg pl. még azért, hogy ha már nagy nehezen beszereztem egy használható APU-t a régi szériából(Ryzen 3 Pro 2200GE), nem tudom beletenni egyik olcsó új A520 chipsetes alaplapba sem... amikbe viszont nincs budget APU ami belemenne...Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
Petykemano
veterán
Abu szerint ez egy bővített APU design.
Szerintem pedig ez egy Raphael FP7-es tokozással. Vagyis nem monolitikus. De ahová ez készül, ott nem a legfontosabb szempont, hogy minél kevesebb a fogyasztás (U)Nyilvánvalóvá vált, hogy egy APU designnal nem lehet mindent lefedni egyszerre. Nem tud ugyanaz a design egyszerre olcsón gyártható és alacsony fogyasztású (U) lenni és egyszerre nagy teljesítményű, amit a mobil bika GPU-k mellé tesznek.
Mivel a Raphael is kap IGP-t, ami legalább képet ad, így nem kell kompromiszzumot kötni sem egy olyan gép esetében, amiben nincs is dGPU és csak a proci számít, sem pedig egy olyan esetén, amiben pedig erős dGPU-t kell kihajtani. Még utóbbinál is játékon kívül adhat képet az IGP, hogy nőjön az üzemidő.
Én abban reménykedem, hogy ezzel együtt a monolitikus APU IGP része is nőni fog. Utóbbi azokban az esetekben, amikor van dGPU valóban csak holt teher, Viszont egy erősebb IGP dGPU nélküli piacokon eladhatóbbá teszi.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
fatpingvin
őstag
átérzem a helyzeted, én retrospecitvely áldom az eszem hogy hallgattam egy ismerősre és egy b450-es lapot vettem... az idő igazolta a döntést, bár nekem most csak egy 3100-as jár benne.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
bobalazs
nagyúr
válasz
fatpingvin #21 üzenetére
retrospectively, szép kerek magyar mondat lett belőle.
https://i.imgur.com/HerB26B.jpeg
-
Kansas
addikt
válasz
fatpingvin #21 üzenetére
Szerencsére be tudtam szerezni alá egy Gigabyte AB350N Gaming WiFi lapot használtan 25e-ért... az egyetlen bibi az, hogy egy ilyen proci alá kellene olyan lap ami újonnan kerül ennyibe. Na jó, ITX formátumban max 40e még belefér(Bx50-es chipsettel, nem Ax20-assal).
Mondjuk normális árú ITX alaplap most épp Intel oldalon sincs LGA-1700 sockettel, de náluk legalább belevaló proci akad(i3-12100, meg a Pentium Gold 7400-ak).Ehh, mATX irányba kellett volna mennem, de ott meg kompakt(10 liter alatti) ház vagy nincs vagy baromi drága... a mostani ITX házam 4.9l, az előző kisebb volt(2,8l)...
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Szerintem a csak DDR5 támogatás, kicsit öngól lesz.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
-
A lesz a kulcsszó, de értelmezés nehezen megy láthatóan.
Másrészt nem mindig az a piacvezető, aki a legtöbb bevételt hozza. Utóbbit általában megelőzi az előbbi.[ Szerkesztve ]
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
Albus_D
tag
Látom már mi a probléma, nem ilyen videókból kellene informálódnod, de az is lehet hogy nem érted a skót beszédet.
Javaslom hogy hiteles információkból tájékozódj. [link]
Persze érthető hogy miért tetszenek az általad linkelt konteók. Alátámasztják az elméleted, de azt ugye tudod, hogy ettől még nem lesz igaz?Ellenben az igaz, hogy az amd-nek nincs mennyiségi terméke egy komolyabb oem kiszolgálásra, persze ebbe a témára már nem reagáltál. Az intel építi / fejleszti a gyárait, miközben az amd elől gyártókapacitást köt le a tsmc-nél, annyi vevője van. Úgy néz ki újra jól mennek a fejlesztések, ebből a helyzetből elég nehezen lesz az amd piacvezető bármikor is.
#26 Callisto: Nem, persz hogy nem.
A piacvezető általában az, aki negyed annyi terméket sem értékesít. Igen, minden bizonnyal.
-
Kansas
addikt
Látom már, a kék szemüvegedtől nem tudod még azt se elolvasni, már második alkalommal, amit te magad linkeltél.
"A mai döntés viszont azt állapítja meg, hogy az EB akkori piaci és jogi elemzése hiányos volt, nem teszi lehetővé annak megállapítását, hogy az Intel versenykorlátozó módon járt-e el."Nem a szabályszegés, hanem bizonyítottság hiánya lett megállapítva...13 évvel azután, hogy az első ítélet megszületett, és ez csak az EU-s vizsgálat, ehhez képest Japánban, Koreában jogerősen el lettek marasztalva ugyanezért, USA-ban pedig az Intel peren kívül megegyezett az akkorra már csőd szélén levő AMD-vel.
Én hiteles információkból tájékozódok*, te meg nem látod meg amit nem akarsz. A srác nem kitalálta, csak összeszedte az infókat, ha nézed a videót, alatta a szöveges részben pontosan listázva vannak a felhasznált anyagok linkjei.
A saját véleményedhez jogod van, a saját alternatív tényeidhez nem.*ami nem jelenti azt, hogy minden fórumvitába az összes olvasott/nézett anyag linkjét be is teszem, vagy akár csak azt hogy az elolvasása után elmentem, ez a linkelt videó csak egy nagyon kivonatos összegzése a történteknek
[ Szerkesztve ]
-
atok666
őstag
válasz
fatpingvin #25 üzenetére
Azert mas kimondani vmit angolul, meg leirni. Sztem.
Atok
-
Albus_D
tag
Ez már nem az első eset, hogy úgy értelmezel valamit, ahogy neked jól esik. Nem tudták megállapítani, te mégis tényként kezeled. Tovább erről kár is beszélni veled.
Az AMD csődközelbe pedig az ATI felvásárlása miatt került, de ezt a piros szemüvegtől nem látod, meg a rossz döntések miatt, de sokkal egyszerűbb az intelre fogni.Egyébként mindegy, mert gyárak nélkül az amd sosem kerül az általatok remélt pozícióba, és hogy mennyire kerülöd a témát, elég beszédes.
[ Szerkesztve ]
-
Duck663
senior tag
Azt, hogy APU frontján mit akartak, nem igazán volt érthető, mert igazából a régebbi fejlesztések összeollózása ment csak. De nem volt látható, mi lenne a célpiac, ki a célközönség.
Jelenleg az megy, hogy azt gyártatják, amin nagyobb a haszon, az pedig nem az olcsó APU, hanem az Epyc. Azt gondolom az AM5 mellé csak azért tesznek valami halovány iGPU-t, hogy ne kelljen mellé VGA, ami egyrészt felszabadít PCI-E sávokat, másrészt, nem biztos, hogy Radeon került volna, így mások eladásait ronthatja.
A jövőt illetően úgy tűnik az a cél, hogy notikba csak az APU legyen, ne kelljen mellé dGPU, amivel a saját GPU eladásaikat akarják javítani, illetve más gyártók piacát rontani. Nem mondják azt, hogy ne tegyenek a gyártók, csak minek tennének, ha ott vagy egy esetleg ugyanolyan erős, és csak a költséget növelnék. Az Intel is ebbe az irányba megy.Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
DraXoN
addikt
Ha bejön intel terve a bérgyártással amit szeretne, akkor nála is ugyan úgy lehet kapacitás hiány, nem fogja tudni csak úgy növelni a mennyiséget hónapról hónapra ha mondjuk 1-2 évre előre eladják a kapacitást.
Lényegtelen, hogy ezen kapacitás belső vagy külső ilyenkor. Persze ha üresben hagy sorokat ilyen célra, az saját baja, és feleslegesen csinál üresjárati időt.. jó eséllyel ilyen sose létezik egy gyárban.
Máskép fogalmazva:
Nincs tehát jelentőssége nagyon, hogy a gyártónak vannak-e saját gyártósorai vagy sem. Nem akarja üresben hagyni a sorokat, ha beviszi a piacra, akkor saját maga is versenyez a kapacitásért amit jó előre el kell dönteni (mennyi legyen magának fenntartva), ha félretervez nem lesz elég kapacitás (magának), vagy üresben ketyeghetnek a sorok és nem lesz mit gyártani rajta.The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RTX3070; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Huawei Mate 20 X 5G
-
Kansas
addikt
Láthatólag már meg sem tudod különböztetni a tény alapú következtetést a vélemény alapútól. Én azért kezelem tényként, mert az EU-n kívül mindenhol el lett marasztalva az Intel érte, vagy peren kívül megállapodott(és azt épp tőletek kékszemüvegesektől tudjuk a Bulldozer magszámos per óta, hogy a peren kívüli megállapodás a vereség elismerésének számít).
Az AMD csődközelbe kerülése pedig közvetlenül nyilván az ATI felvásárlásának és a félresikerült Bulldozer architektúrának köszönhető, de azt ugye te sem állítod komolyan, hogy ha az Intel nem köti ki a partnereinek, hogy nem forgalmazhatnak AMD procikat, akkor is ugyanolyan rossz anyagi helyzetben lettek volna.
A megállapodás kapcsán egyébként pusztán annyi a jelentősége az AMD anyagi helyzetének, hogy azért úszta meg az Intel a megállapodást 1,4mrd dodóból, mert az AMD meg volt szorulva, ha akkor olyan lett volna az AMD anyagi helyzete, mint akár csak most, biztos lehetsz benne, hogy nem éri be ennyivel. Az is esélyes, hogy ha az Intel nem él vissza az erőfölényével a '80-as évek óta folytatólagosan, akkor az AMD már a '00-es évek elején se úgy állt volna anyagilag és piaci részesedés terén, ahogy állt - és az Athlon 64 időszakban('03-'06) így is majdnem pariban volt az Intellel(sőt, 2006-ban pár hónapra meg is előzte).Egyébként mindegy, mert annak ellenére, hogy én sehol nem írtam vagy mondtam, hogy azt szeretném, ha az AMD piacvezető lenne, te szép szalmabábot állítottál neki.
Amit én szeretnék, az csak az, hogy a piaci szereplők törvényesen, egyenlő feltételek mellett, szabadon versenyezhessenek egymással, aztán győzzön a jobbik(szigorúan kis 'j'-vel)Az AMD pedig nem véletlenül szervezte ki a saját gyártókapacitását a GloFo-ba, ha épp nincs bottleneck a gyártókapacitásokban, akkor nincs igazi haszna a saját gyártásnak, de legalább drága... meg lehet nézni, az Intel a chiphiány előtti 10 évben mit összeszívott/-szenvedett a saját gyártósoraival(14++++++++ nm ugyebár), most egy-másfél éve hasznát látja végre(mióta elhagyta a 14nm-t), de nem kell túl sokat belelátni, a chiphiány végeztével megint nem sokra fog menni vele a TSMC/Samu páros ellen(az se véletlen, hogy már az Intel is gyártat TSMC-vel)
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
Szerintem semmi gond azzal amit az APU-kal művelt.
Talán csak azt bánom chipletes variáns nem jelet meg (vagy került korábban be IO-ba, IO-tetejére egy GPU chip).
De érthető miért ott van a top ahol. 2 fő ok van:
1. memória sávszélesség 2 csatornán limitálja a lehetőségeket milyen erős GPU-t érdemes beépíteni.
2. fizikailag is el kell férnie a monolitikus chipben, nem véletlen lett a cache felezve az APU-s CPU-kban.
Lehetett volna, tervezni egy sokkal nagyobb lapkát erősebb GPU-val (jó drágán), de valószínű annyira rétegigény lenne, hogy nem éri meg se megtervezni, se gyártani. Ott van pl. a PS5/XBOX One féle chip mintának mint "lehetséges megcsinálni", de valószínű nem éri meg asztalra hozni hasonlót, a lassabb memória megölné, több csatornás ramhoz drága lenne az alaplap, új IO és chipset platform kéne, és a sima CPU-ik nem nyernének vele kb. semmit (csak ténylegesen drágítaná a platformot, nem is kicsit).Ha tippelnem kellene azt mondanám egy gyengébb GPU kerül be IO-ba mint a mostani VEGA7, a mobiloknál meg marad a monolitikus chip a mostanihoz hasonló felépítéssel, abba lehet egy jobban kigyúrt egység kerül.
Azt lehet tévedek, és sikerült leszorítani az IF fogyasztását az új gyártástechnológiával (vagy nyák helyett interposer réteget kap, így kevesebb energia kell az adatkapcsolathoz).
A 3D-cache lehet majd általános, de talán még nem zen4-hez, szerintem inkább csak zen5 esetén terjedhet el jobban (de ott már több rétegű lapkaként egymásra pakolva a memória modulokat is).Zen4-nek jön majd elvileg valami vágott változata is a chipletben magában jelentősen megvágott cachevel, de azt pletykálják az lesz az alany a 3DVcache változathoz, illetve az utód zen5 esetén ez a vágott lehet a "little" core a zen5 mellé majd.
Tervek (pletyka szinten) vannak. De nem mindig érdemes mindent megvalósítani. Értem ez alatt, hogy a mostani és korábbi generációknál miért volt "épp elég" módon kezelve az APU mint vonal. Általában előrelépés akkor szokott lenni, ha a gyártástechnilógia is vált. Közte max optimalizálás, vagy ha "nagyon szorít a konkurencia és van rá keret" (pl. intel Rocket lake).The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RTX3070; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Huawei Mate 20 X 5G
-
Kansas
addikt
Neked rendben van az, hogy az AMD kijött ilyen 5600G/5700G-kkel, miközben az 5300G és a teljes 4x00G sorozat az OEM-only, és a jól teljesítő CPU-kban semmiféle IGP nincs?
Mégis hova kell 6c12t/8c16t procikba Vega3-nál erősebb IGP? Minek? Még a Vega11(erőben megegyezik az 5x00G-kben levő legerősebb IGP-kkel) is alig van a GT1030(!) szintje felett(DX12 alatt csak, DX11 alatt tipikusan a GeForce erősebb), tehát játékra nem igazán alkalmas, multimédiára meg overkill.Elméletben jól hangzik, hogy egy Vega8/11 elp1csázza az UHD630-akat, de a gyakorlatban az Intel koncepciója az esetek 90%-ában praktikusabb, ha nem kifejezetten dGPU nélküli netbookokról/notebook-okról/ultrabook-okról van szó, hanem desktop(különösen DIY) procikról.
Alapvetően úgy gondolom, már rég óta, hogy az erős CPU + erős IGP kombinációnak nem sok értelme, az erős IGP pont hogy az alsó- és középkategóriás CPU-k mellé passzol, a 16 magos prociba meg mehet egy Vega3/UHD630 szintű kis cucc, mert oda vagy nincs szükség annál erősebb grafikára, vagy a gazdája vesz egy tisztességes add-on VGA kártyát mellé. Egy 4c8t-s CPU mellé lehet érdemes egy RX6400/GTX1650 szintű IGP, mert amellé nagyobb eséllyel nem került volna annál erősebb grafikus egység.
Nyilván a mai AAA játékokra kevés egy 4c8t CPU-rész, de oda a mai legerősebb IGP(a nagyobb Rembrandt-okban levő 12CU-s RDNA2-es cucc) is, de mai kazuárokra meg 5-10 éves AAA-kra(Witcher 3, Skyrim, CoD4, stb.), nem kell az ilyen netes lövöldékre gondolni, mert hiába tud az IGP 100+(majdnem 200) fps-t CS:GO-ban, ha a CS játékosok 300-400fps-t céloznak...[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
őstag
> A Phoenix és a Dragon fog valami komolyabb GPU-t is tartalmazni?
mihez képest komolyabb?
Ha ezt tudásra érted: akkor a Phoenix -ről RDNA3 -at pletykálnak.
"AMD Phoenix APU Uncovered: Zen 4 Meets RDNA 3"
"In the case of RDNA 3, that translates into 1536 stream processors (today's APUs feature 512 SPs)"
A Dragon valószínüleg még ennél is erősebb lesz
de erről még nem sok hír van, nagyon friss hír.
a TomHW - még annyit ir:
" rumor has it that Dragon Range could potentially sport up to 16 cores,"
és emiatt "talán" a GPU rész is erősebb lehet. -
S_x96x_S
őstag
> Alapvetően úgy gondolom, már rég óta,
> hogy az erős CPU + erős IGP kombinációnak nem sok értelmeEzt majd a piac dönti el .
Amúgy nem csak játék felhasználás lehet ..
Manapság az AI/ML is jön fel;
valamint a könnyű CAD/Blender/3D tervező gépekre is van igény.jelenleg az Apple jelzi a divatirányzatot és a trendet.
és ők jelentősen kitágították az IGP fogalmát
viszonylag erős GPU-t és CPU-t pakolnak bele és már régóta 5nm -en vannak.M1 Ultra == "20 magos CPU Akár 64 magos GPU Akár 128 GB egyesített memória 800 GB/s memória-sávszélesség"
M1 Ultra
"""A két M1 Max chipből álló M1 Ultra a legnagyobb feladatokat is páratlan hatékonysággal gyűri le. Egy összetett részecskeszimuláció vagy a korábban elképzelhetetlen léptékű 3D‑s környezetek renderelése sem jelenthet gondot. És mivel kétszer annyi médiamotor áll a rendelkezésére, az M1 Ultra akár tizennyolc 8K-s ProRes 422-videostream lejátszására is képes. Ilyet más személyi számítógép nem tud.
Akár 3,8x gyorsabb CPU
Akár4,5x gyorsabb GPU
Akár 3x gyorsabb gépi tanulás
"""Pillanatnyilag az "M1 Ultra" a legerősebb APU ..
és az AMD "Dragon Range"-nek ezzel kell "marketinges" szinten felvenni a küzdelmet.
( persze az Intel is dolgozik a problémán! ) -
S_x96x_S
őstag
> Tudomásom szerint a "piacvezető" kifejezés definíciója
tényleg nem annyira egyértelmű ..
sokfélekép lehet kalkulálni .. és eltérhet a "piac" definiciója is.
https://en.wikipedia.org/wiki/Market_share
https://en.wikipedia.org/wiki/Market_share_analysisáltalában mindenki úgy kalkulálja, ahogy neki előnyös ..
( "user base", "unit or dollar sales", .. ) -
Kansas
addikt
A piac eldöntwné az biztos, csak ahhoz az kéne, hogy legyen választék, de nincs. Amit én leírtam, hogy igazából értelme lenne, olyan nincs a piacon, így a piac nem tud dönteni, ugyanis nem tud a vásárló a "pénztárcájával szavazni", mert nincs mire. Ami most van az az "eszi, nem eszi, nem kap mást" marketing.
Azt meg ne keverd össze, hogy mit mond az Apple a procijairól, és hogy ehhez képest mit mutatnak a tesztek.
Az Apple Silicon-nál csak az Apple Marketing a jobb...
Egyébként meg DIY PC-ről beszéltünk végig, nem Almáról. Baszhatom, ha gyors az Almás proci, ha nem tudom arra használni amire szeretném.
Az AMD nem versenytársa az Apple-nekm de az Intel sem, ugyanis nem lehet PC konfigot Apple procival összerakni ahogy új Apple konfigot sem x86-64 procival sem. Persze vannak alkalmazások, amik mindkét platformon futnak(pl. multimédia vágó, képfeldolgozó, kódoló), ott nyilván van versenyhelyzet, de nagy általánosságban nem.
Az én felvetésem kapcsán pedig majd akkor térjünk fel az almás APU-ra, ha lehet vele 200e-nél olcsóbb konfigot kapni.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
őstag
> A piac eldöntené az biztos, csak ahhoz az kéne,
> hogy legyen választék, de nincs.a kínálat is a piac része !
és a kereslet is.A covid virus miatt
- a kínálat beszűkült,
- a kereselet meg hirtelen megnövekedett.Az AMD nem azért döntött úgy hogy a "budget" piacot hanyagolja, hogy veled kitoljon, hanem mert az üzleti "kényszer" ezt diktálta.
Vagyis ne vedd személyesre.
Vedd azt, ami az aktuális piaci kínálatból neked a legjobb
és ha ez-az Intel, akkor azt.> Azt meg ne keverd össze,
> hogy mit mond az Apple a procijairól, és hogy ehhez képestettől még az "M1 Ultra" a legerősebb APU. ( vagy iGPU )
M1 Ultra == "20 magos CPU Akár 64 magos GPU Akár 128 GB egyesített memória 800 GB/s memória-sávszélesség"a verseny jó,
és majd az AMD és az Intel is csinál majd hasonlót.És ha szerencsénk lesz
a közeljövőben annyi új-chipgyár épül
hogy 4-5 év múlva már túlkínálat lesz a piacon
és megint jön a dömpingár.nem kell elkeseredni.
-
poci76
aktív tag
-
Albus_D
tag
Csak az a baj az elméleteddel, hogy az intel a 14nm-es gyártósorát és az attól régebbieket akarja bérgyártásba adni, a moderneket magának tartja. Vagyis nagyon nagy a jelentősége, ha van saját gyára. Nézd meg az amd hogy kényszerül feladni a desktop és mobil piacot, a szerver előnyére. Mobilon még csak most indult a csökkenés, de desktopon már lassan 5%-ot vesztett.
Kansas: ennek az egész lefizetősdinek a legnagyobb ellenérve szerintem, hogy az intelnek egyszerűen nem volt rá szüksége, ahogy te is mondtad a bulldozer és az akkor szerver procik egyszerűen nem voltak ellenfél számukra.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
őstag
"...játékra nem igazán alkalmas, multimédiára meg overkill..."
A kettő közt viszont ott van pl. a médiafeldolgozás. Manapság olyan népszerű a vlog, és más tartalomgyártás mint 30 éve a fényképezés. Az editáláshoz jól jönne tisztességes multimédia támogatás. A diszkrét videokártya viszont túlzás, ami csak feleslegesen növeli a bekerülési árat és a fogyasztást.
Ezért szerintem most az Intel jobb úton jár azzal, hogy az ARC-ban már benne van pl. az AV1 encode. Vélhetően hamarosan az APU-jaikban is benne lesz.
Az AMD ezzel szemben kiad úgy budget GPU-t 2022-ben, hogy még a decode is hiányzik belőle (RX6500XT). Ez nekem iránytévesztésnek tűnik.Az AI is kezd mainstream-mé válni. Ha már nincs rá direkt coprocessor, akkor legalább valami épkézláb teljesítményű GPU legyen, amely alacsony elvárások esetén helyettesíteni tudja.
Szóval szerintem lenne rá piaci igény, bár abban egyetértek hogy annak nagy része a mobil piacra összpontosul.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
-
Kansas
addikt
A Bulldozer és az ATI felvásárlás 2006 ban és utána volt, a perek/vizsgálatok pedig előtte is, utána is. Naivitás azt hinni, hogy nem globálisan csinálták és hogy abbahagyták, miután semmi komoly büntetést nem kaptak érte.
A "nem volt rá szüksége" kérdéskör: lehet, de ez nem szükség, hanem akarat kérdése, és azzal könnyebb lekenyerezni a részvényeseket, hogy 80% piaci részed van, mint azzal, hogy 30%...#49catlaca: Azért ez így nem feltétlenül igaz, fejlesztenek és gyártanak nagyon jó dolgokat, nem a mérnökeikkel, hanem a vezetőségtől és a marketing/sales osztályoktól bűzlik.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph A kliensek szegmese egy új fejlesztéssel bűvül a már ismert Raphael és Phoenix mellett.
Állásajánlatok
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest