Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • gabor7th

  addikt

  Hát persze, hisz minden lehetséges... de azért egy kis reality check:

  "Orvosi AI-forradalom helyett hitelességi válságot hozott 2020"

  "Az elmúlt egy évben olyan mennyiségben töltöttek fel tanulmányokat kutatók a hagyományos ellenőrzés előtt preprint szerverekre, vagy jelentettek meg már ellenőrzés után orvosi szaklapokban a mesterséges intelligencia orvosdiagnosztikai felhasználásáról, hogy valóban úgy tűnhetett, a koronavírus-járvány elhozta az AI-forradalmat az orvoslásban. Cassey Ross. a Stat orvosi hírlap technológiai szakírójának cikke alapján azonban ez inkább tűnik délibábnak. Mint írja, a tanulmányok elemzése és az AI-alapú diagnosztikai eszközök gyakorlati használata alapján valójában inkább hitelességi válságról, mintsem forradalomról beszélhetünk.

  A tényleg százával készült tanulmányokból több mint négyszázat a Cambridge-i Egyetem kutatócsapata tanulmányozott át, és arra a megrázó következtetésre jutott, hogy kivétel nélkül mindben volt végzetes, a tanulmány eredményét teljes mértékben megkérdőjelező hiba. "Revelációként hatott, és igazán meglepő is volt, hogy hány módszertani hiba volt ezekben" - mondta a Statnak Ian Selby radiológus, a cambridge-i kutatócsoport tagja.""

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Slack

  tag

  válasz gabor7th #1 üzenetére

  Arról nem is beszélve, hogy 10+ éve azt hallgatjuk, hogy milyen szuperszámítógépeket, meg AI fejlesztéseket állítanak az orvos tudomány szolgálatába, de valahogy eddig nem jöttek az eredmények, hogy ezt és ezt valamelyik szuperszámítógép vagy AI által sikerült volna kifejleszteni.
  Több mint tíz éve volt, hogy én is felajánlottam a számítógépem szabad erőforrásait a rákkutatáshoz. (Nem emlékszem már melyik project vagy program volt.) De sajnos azóta se sikerült általános gyógymódot találni a rákra.
  Szóval nekem olyan érzésem van, hogy ezek a nagy bejelentések inkább a befektetők megpuhítására vannak.
  Ettől függetlenül Én is várom már az áttörést!

 • fatpingvin

  aktív tag

  válasz Slack #2 üzenetére

  biológusként/bioinformatikus hallgatóként...

  ezek az AI alapú szerkezetpredikciók egész hasznosak, viszont egyelőre inkább a hagyományos szerkezetdinamikai szimulációkkal / fizikai szerkezetmeghatározási módszerekkel karöltve.

  a szerkezetmeghatározás brutális feladat, és a gépi tanulás erre a célra egy nagyon hasznos eszköz, viszont azt várni hogy majd akkor egyszer csak nagy áttörés, ez szerintem butaság. folyamatosan épül be a szerkezeti proteomika eszköztárába, én nem látom reálisnak hogy hirtelen váltás legyen.

  ami meg a "rákgyógyítás" című parasztvakítást illeti... a "rák" mint olyan több tucat totál különböző működési zavar összefoglaló gyűjtőneve amiknek a közös jellemzője hogy a sejtek kilépnek a soksejtű rendszer kereteiből és elkezdenek önállóan működni és szaporodni, rosszabb esetben a sejtkapcsoló struktúráikat is elveszítik, így mobilissá válnak.

  szóval ahol ezzel reklámoznak hogy A rákgyógyszer, ott tudni kell hogy valószínűleg a hozzá nem értő befeketetőknek szól a szöveg, a szakmában senki nem olyan ostoba hogy ilyen univerzális megoldást keressen ugyanis pontosan tudjuk hogy még bőven nem tartunk ott, tehát legjobb esetben is arról van szó hogy többfajta tumortípusra ható történetet fejlesztenek/kutatnak, bölcsek köve viszont nincs.

  ugyanennek okán tessék hangosan körülröhögni az összes kuruzsló sárkányfűárust aki azzal próbálja a túlárazott szarjait rásózni a népre hogy "gyógyíccsa a rákot is".

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés