- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Apple asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Computex 2026: szemtől-szembe a DRAM-krízissel
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Computex 2026: AI-os évfordulók
- Csendes és ultrakompakttá varázsolható Logitech egér, egyhónapos akkuval
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibaimp
nagyúr
Részemről szívesen cserélném a láttam egy szervertermet élményt egy Cessna-s repülésre

lezso6 no, ez legalább egy kompakt és szép ház, amiben az enyémhez képest jól alakulhat a légáramlás. Bár ettől még mindig nagyra értékelem, hogy a Node 202 élére állítva elfér a TV mögött.
Egy full RX Vegát vagy egy 250 W-os szépséget mondjuk már nem merném beletenni, de nem is arra való annyi hely és a 450 W-os SFX táp.Kopi31415 erre a gépre jó ránézni

, miért a szerver terem nem olyan izgalmas 
Z10N:

-
stratova
veterán
-
tecsu
addikt
Részemről szívesen cserélném a láttam egy szervertermet élményt egy Cessna-s repülésre

lezso6 no, ez legalább egy kompakt és szép ház, amiben az enyémhez képest jól alakulhat a légáramlás. Bár ettől még mindig nagyra értékelem, hogy a Node 202 élére állítva elfér a TV mögött.
Egy full RX Vegát vagy egy 250 W-os szépséget mondjuk már nem merném beletenni, de nem is arra való annyi hely és a 450 W-os SFX táp.Kopi31415 erre a gépre jó ránézni

Helyesebben: Cessnás repülésre.

-
stratova
veterán

-
lezso6
HÁZIGAZDA
annyira hianyzik ez a fajhta megközelítés az otthoni gépeknél is
példaul sose fogom magam tultenni rajta, hogy atx lapon mért az esetleges szélcsatornara merolegesen .... de akkor mar leginkabb miért egymasra merolegesen helyezkednek l a komponensek az ATX szabvanynal ....
amikor kitalaltak, akkor még nem melegetek úgy a memóriak? persze ...biztos nem.... régen az északi-déli hidakat sem kellet huteni, most meg mar a FET-eket is kell ...
. mostz nézem ... a BTX direkt az ésszeru hutesrol szolt ...
Néhány speciálisabb háznál ez megvan. Pl nekem egy Fractal Design Node 304 van, ez egész huzatos, minden passzív, csak házventik mennek benne 5V-on, illetve a VGA, ha épp terhelve van:

Persze ez se tökéletes, de jobb, mint az elcseszett ATX kialakítás.
-
Z10N
veterán
Egy szimpla feltaro kerdes volt es nemi tajekoztatas. Nem kell mellreszivni. Amint latod a tobbiekre biztam a talalast. Most akkor en hozakodjak elo, hogy jartam bizonyos fizikai kutato laborokban vendegkent?
-
tibaimp
nagyúr
Köszi mindenkinek, na ma is tanultam valamit.
Z10N: amúgy nem jártam még szerver teremben, bár szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Az hogy esetleg Ti jártatok, az tök jó dolog. (Például én repültem egy Cessna-val kb 10 órát voltunk a levegőbe, ezt se mondhatja el mindenki magáról....)
-
törölt tag
példaul sose fogom magam tultenni rajta, hogy atx lapon mért az esetleges szélcsatornara merolegesen .... de akkor mar leginkabb miért egymasra merolegesen helyezkednek l a komponensek az ATX szabvanynal ....
amikor kitalaltak, akkor még nem melegetek úgy a memóriak? persze ...biztos nem.... régen az északi-déli hidakat sem kellet huteni, most meg mar a FET-eket is kell ...
-
ivana
addikt
Amik jelentősen fogyasztanak CPU, GPU azok ma is 12V-ról mennek DC-DC-vel, ha azt elbírja a lap, akkor egy USB 5V-ját bőven meg tudja oldani, meg a 3.3 is ahhoz az 1-2 dologhoz aminek az kell.
High-end brand workstationökben ez a jelen, gyakori a 12V-os táp... -
törölt tag
Szerintem semmi értelme nem lenne, tele rakni DCDC-vel, mert az odavezető árnyékolás/groundplane-en folyó áram szórná a jelvezetékeket tápzajjal, ami csak a fogyasztást, és az instabilitást növelné.
-
ivana
addikt
-
törölt tag
-
ivana
addikt
Egyedül a az ATX táp nem szélcsatorna kompatibilis, 90°-ban fordul benne a levegő. A keresztben lévő memóriákba ütköző légáram okoz akkora turbulenciát a modul mögött, hogy a CPU környéke is kap kényszerhűtést, nem 24/7 100%-os terhelésre ez bőven elég.
lóf@szt se melegednek a memóriák, azért kell a 1,5W-os asztali modulra magas borda, mert ~0 légáram esetén is ki kell bírniuk 8 órát egyhuzamban, ugye mindenki 500 rpm-el, hangtalanul akarja "lefagyasztani" a gépet. Ha 500W-ot disszipál, akkor se halljam alapon.

Mondjuk azt lassan jó lenne dobni már nagyon régi szabvány a csatija borzasztó, sok felesleges pin, stb. Talán elég lenne egy 12V-os ág.
-
nyunyu
félisten
ATX 1.0-ban még a processzor passzív bordájáról szívta a levegőt az alaplappal párhuzamosan beépített táp ventije, de aztán az egyre gyorsabb Pentiumok megjelenésével ez már kevés lett, aztán az 1.1-ben feljebb tették és elforgatták a tápot, hogy ne lógjon be az alaplap fölé, nagyobb borda+venti férjen el a procin.
-
törölt tag
Egyedül a az ATX táp nem szélcsatorna kompatibilis, 90°-ban fordul benne a levegő. A keresztben lévő memóriákba ütköző légáram okoz akkora turbulenciát a modul mögött, hogy a CPU környéke is kap kényszerhűtést, nem 24/7 100%-os terhelésre ez bőven elég.
lóf@szt se melegednek a memóriák, azért kell a 1,5W-os asztali modulra magas borda, mert ~0 légáram esetén is ki kell bírniuk 8 órát egyhuzamban, ugye mindenki 500 rpm-el, hangtalanul akarja "lefagyasztani" a gépet. Ha 500W-ot disszipál, akkor se halljam alapon.

-
stratova
veterán
Ezt sosem értettem, persze ez az én hiányosságom, hogy szerver szinten az ilyen 250W-os akár csak gyorsító kártyákat hogyan hűtik le az ilyen kialakítású kiépítés során? Úgy értem nincs rajta venti!
OK, gondolom a szerver házzal szemben van valamilyen követelmény, vagy hasonló. Mondjuk akkor sem világos, hogy gyárilag miért nem tesznek rá ventiket.Több variáció létezik. Rendesen megszórják ventivel:

-
rii
nagyúr
A rackmount szervereknel ugy van kialakitva, hogy elol bemegy a levego, hatul pedig kifujja. Belul van egy sor venti, ami tolja a levegot, es lenyegeben egyedul ez mozgatja a levegot. Tehat a processzorok is altalaban passziv bordat kapnak, amiken ezek a ventillatorok fujjak at a levegot. A kepen lehet is latni a merevlemezek mogott.

Es ami a videokartyakat illeti, ezeknel meg van adva, hogy minimum mekkora legaramlat kell ahhoz, hogy jol le legyenek hutve, es ahhoz allitjak be a szerverben a ventik sebesseget.
-
tecsu
addikt
-
Robert07
aktív tag
Ezt sosem értettem, persze ez az én hiányosságom, hogy szerver szinten az ilyen 250W-os akár csak gyorsító kártyákat hogyan hűtik le az ilyen kialakítású kiépítés során? Úgy értem nincs rajta venti!
OK, gondolom a szerver házzal szemben van valamilyen követelmény, vagy hasonló. Mondjuk akkor sem világos, hogy gyárilag miért nem tesznek rá ventiket.A rackmount szervereknel ugy van kialakitva, hogy elol bemegy a levego, hatul pedig kifujja. Belul van egy sor venti, ami tolja a levegot, es lenyegeben egyedul ez mozgatja a levegot. Tehat a processzorok is altalaban passziv bordat kapnak, amiken ezek a ventillatorok fujjak at a levegot. A kepen lehet is latni a merevlemezek mogott.

Es ami a videokartyakat illeti, ezeknel meg van adva, hogy minimum mekkora legaramlat kell ahhoz, hogy jol le legyenek hutve, es ahhoz allitjak be a szerverben a ventik sebesseget.
-
do3om
addikt
OK, gondolom a szerver házzal szemben van valamilyen követelmény, vagy hasonló. Mondjuk akkor sem világos, hogy gyárilag miért nem tesznek rá ventiket.Nálunk csak régi (pentium 1-2-3 körüli) technikát használó elektromos szekrények vannak, de azokban is mindegyik tetején külön klíma. Ne akard az ipari felhasználást az otthonihoz hasonlítani.
-
.DLL
veterán
Ettől az elektromos autóik is gyorsulni fognak?

-
Z10N
veterán
"Csak nehogy a banyaszok kezere keruljon..."

tibaimp: Jartal mar szerverteremben? Valahol fulvedot kell hasznalni akkora zaj van. Megy a klima allandoan. A rackekben ipari ventik. Ne WS kartyanak kepzeld el. Szelcsatornaban uzemelnek, nem kell venti.
-
tibaimp
nagyúr
OK, gondolom a szerver házzal szemben van valamilyen követelmény, vagy hasonló. Mondjuk akkor sem világos, hogy gyárilag miért nem tesznek rá ventiket. -
Petykemano
veterán
Nvidia overVolta'd vega, amd is AMdDoom'd
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Fotók, videók mobillal
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hardcore café
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Bőszen utal a hajlítható kijelzős iPhone-ra az iOS 27
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Napelem
- További aktív témák...
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- ZOTAC GeForce RTX 5080 Solid Core OC 16GB GDDR7 256bit ÚJ 3év garanciával (Beszámitás)
- ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC 16GB - MediaMarkt garancia 2028.12.18.
- MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC
- 5G LTE Surface Pro 10 Intel Core Ultra 5 135U 8GB 512GB 1 év gar
- AKCIÓ! apphire B650M R5 7600 64GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG Adata 750W
- Apple Watch Ultra 3 (2025) 5G 49mm Black Titanium + Trail Loop S/M M/L Black/Charoal / 27% áfás ár
- Apple iPhone 13 128GB Starlight Karcmentes állapotban 100% akkumulátorral
- Google Pixel 9 Pro Fold - Obsidian - 16/256GB - Megkímélt állapotban - Google Jótállás:2026.12.09-ig
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest