Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Hangfalas,hangszórós topicot keresek (de nem találok) ahol kérdezhetek. Amolyan "melyik laptop-hangfalat vegyem" szerűt.
Előre is köszi! -
törölt tag
A "lézerszerűen" terjedő hang hangszórótechnológiája természetesen régóta létezik, működik, ezen természetesen nincs mit vitázni, értetlenkedni.
Azon természetesen van mit értetlenkedni, hogy zenehallgatásra alkalmas hang működjön így, ezt nem véletlenül nem sikerült még megvalósítani az évtizedek alatt, hiszen egyelőre ultrahangok interferenciájára épül a technológia, amely már évtizedekkel ezelőtt elkezdte mutogatni magát a hifi világában is, természetesen hiába kelletve magát. Persze ez is csak határmegvonás kérdése, hogy hol húzzuk meg a zenehallgatásra alkalmas hangminőség határát. Ha valaha termék lesz az ominózus kickstarter kezdeményezés újramelegített ötletéből, az értelemszerűen a béka segge szint alatti szint alatt kell meghúzza a "zenehallgatásra alkalmas hangminőségi szint" határát - hiszen egyelőre csak a hallástartomány felsőbb frekvenciaintervallumában valósítható meg az irányított hang, és ezen az újramelegített ötletet felhasználó kickstarter kezdeményezés se fog tudni túllépni, egyelőre, iszonyú drágán se. Ez most egy üzleti ötlet, nem technológiai.
Hogy a teljes hangsávú, folyton változó frekvenciaspektrumú és amplitúdójú és... zeneközvetítésre is működjön a hang "lézerszerű" vagy legalább reflektorszerűirányítottsága, ahhoz egyelőre valami irdatlan hangszórórendszer kellene valami kvantumszámítógép irdatlan számítási kapacitásával megtámogatva süketszobában.[ Szerkesztve ]
-
De elég hozzá. Beats by Dr Dre mond valamit?
Ahogy arra is felültek az igénytelenek a marketing miatt, akár erre is felülhetnek, ha mögé tudnak tolni valami filozófiát, amitől pl gyerekesek megveszik.
Tény, hogy a hangminőség nem lesz egy szinten már csak a tv-k beépített cicergőivel sem.
Azt szerintem senki sem állítja, hogy ez bármilyen szinten alternatívája lesz egy hifinek, házimozinak, csak annyit, hogy hallani fogod a cuccot a fókuszában, azon kívül pedig nem, ez pedig egyáltalán nem képtelenség. -
tecsu
addikt
válasz
FoxiestFox #73 üzenetére
Márpedig az a hangminőséggel is kapcsolatos, hogy egy hangsugárzó, amit tévénézéshez és zenehallgatásra szánnak, "működik-e" vagy sem.
Persze már az is valami, ha prezentálni tudják, hogy hangot ad ki, de az nem elég ahhoz, hogy bárki megvegye.
A közrebocsájtott csekély információból ítélve ez a termék nem csak nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, hanem komoly bukás lesz. Az ötlet talán jó, de komoly kutatás-fejlesztés szükséges a szórakoztatóelektronika terén való alkalmazásához.
Vagy szerinted nem így van? -
-
tecsu
addikt
A lényeg az, hogy ténylegesen zenehallgatásra eddig nem volt használható ilyen berendezés, emiatt is fogadja kétkedés az eddig csak marketing bullsh*ttel előálló "gyártót".
A hangminőségről se itt, se ott, se a wikin nincs szó... -
törölt tag
"A világegyetem néhány %ka teszi ki a látható nyagot,a többi is anyag,csak nem látható viszont ott van, tehát közegben terjed.A fénynek számunkra egy nagyon szűk hullámtartománya képzi a látható fénytartományt."
Ellenben az eszközeinkkel érzékelhetö hullámtartomány már igen széles és egyre szélesedik.
-
törölt tag
"Ha így haladunk, a Samu Galaxy S19 edge+2-ről szóló cikk hozzászólásainál már a csillagállásokkal, meg ezotériával fogják magyarázni az aktuális 128 bites 512 magos CPU kiemelkedő működését"
Nem tudom hol bújkaltál eddig, de ezen túl vagyunk, nem fórumtopikban, hanem hírben is: az elsö 8 magos MTK prociknál volt magyarázat a mert Kínában a nyolc szerencsés szám szöveg.
-
-AD4M-
tag
ELÉGGÉ ELSZOMORÍTÓ, hogy már az ilyen műszaki/technikai oldalakon is EKKORA A SÖTÉTSÉG!
Ha így haladunk, a Samu Galaxy S19 edge+2-ről szóló cikk hozzászólásainál már a csillagállásokkal, meg ezotériával fogják magyarázni az aktuális 128 bites 512 magos CPU kiemelkedő működését.On topic:
- modulált ultrahangot lehet hallani: [link]
- a hullámokat lehet irányítani / fókuszálni: [link] -
fornettisuti
veterán
letezik ilyen csak az fegyver kategoriaban jatszik
-
MZperX75
addikt
válasz
Aprósólyom #58 üzenetére
Azt hívkják éternek ,fény terjedéséhez is közeg kell ha hullámformàról beszélünk,egyébként az anyagra jellemző hullámot az anyag elnyeli ill visszaveri kiütve a fotonokat és az anyagra jellemző hullámhozt ami a színét adja dolognak.
Különböző közegben különböző sebességgel terjed a fény.
A világegyetem néhány %ka teszi ki a látható nyagot,a többi is anyag,csak nem látható viszont ott van, tehát közegben terjed.A fénynek számunkra egy nagyon szűk hullámtartománya képzi a látható fénytartományt.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szerintem jó lenne. Pl vannak olyan monitorok amik két képet jelenítenek meg, más-más szemüveggel. Így akár már egyszerre nézhetünk és hallgathatunk két filmet
-
edward2
addikt
Akkor lássuk ugye sokan nem értik miért lehet valaki olyan barom hogy a szavazásnál a nemet választotta.
Én felteszem a kezem és beismerem a nemre szavaztam. Miért?
Tudom hogy létezik ilyen hangszóró ami sávosan sugároz de kb olyan is a minősége. A cikkben pedig miről volt szó? Zenehallgatás és TV nézés egymás mellett. Na most én azért erősen megkérdőjelezem hogy tudok minőségi módon zenét hallgatni és ebből valaki más semmit nem fog hallani. Na én erre szavaztam nemet...Most lehet kövezni.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
macilaci78 #46 üzenetére
Viszont a fény terjedéséhez nem kell közeg, a foton terjed.
A hang közvetítő közeg nélkül nem terjed.
Bármennyire is hasonló, akkor is különböznek.
Ennek ellenére el tudom képzelni, hogy ki tudnak alakítani sok, fókuszált hangforrásból valami hasonlót a cikkben említetthez. Viszont a hang "reflektort" a lámpához hasonlóan én úgy tudom elképzelni, hogy a hallható sáv közelében lehet hallani valamicskét a hangot. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
MasterMark #55 üzenetére
En is ezen rohogok, kickstarteren minden regi cuccot eladnak ujnak.
Vagy 10 éve Mediamarktban felgomb alaku cucc volt felszerelve a kitett konzol fele 2-2,5 meterre, egy 80-100cm atmeroju reszen alatta sztereoban ment a jatek hangja, ha 1 metert felreleptel, lopikulat se hallottal belole. -
vitya2
csendes tag
Hullámtan már elég régóta létezik és véleményem szerint a technikai fejlettség sem most az elmúlt egy évben változott akkorát, hogy ennek a dolognak a jelenben való létrejöttét bármi indokolja. Szerintem már korábban is feltalálták volna ezt a spanyol viaszt, ha ilyen egyszerű volna a dolog, hogy kickstarteren elég zsózsó gyűljön össze rá.
-
mzso
veterán
válasz
MasterMark #52 üzenetére
Mármint?
-
mzso
veterán
És ha egy ilyen szobában lesznek az emberek még értelme is lesz amúgy nem igazán.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz
FoxiestFox #49 üzenetére
Na egy epkezlab erv. Gyerek ostoba rajzfilmjeihez tokeletes. Mekkora otlet
-
-
Arra kínosan ügyelnek, hogy a hangminőségre nézve semmilyen ígéretet nem tesznek. Tesztelni eddig is csak zajjal engedték a készüléket. Tehát az irányított hang működik. Csak te hallod a hangját, a többiek nem igazán. A gond viszont az, hogy a többieknek jobb lesz, mint neked, mert olyan borzasztó lesz a hangminőség, hogy mindenki inkább a surágárzási sávon kívül akar majd maradni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
macilaci78 #46 üzenetére
Vagy a sok kis hangsugárzó közül a szélsőkből valami hang olyan jön ami kioltja a belső sugárzók hangját.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FoxiestFox #25 üzenetére
Nem értek hozzá, így inkább csak véleményemmel támogatom a kisebbséget.
A fény és a hang is hullám, fényből pedig mindannyian láttunk már jól irányított lézert. Nekem még lézercsipeszhez is volt szerencsém. Ez alapján el tudom azt képzelni, hogy a hanggal is csinálható hasonló bravúr. A visszaverődést meg kiküszöbölik valami hangelnyelő anyaggal, pl spéci tapétával. -
tuki2200
senior tag
Sok okosnak: audio spotlight
kb10 éve létező technológia.. Discoveryn gadget man be is mutatta mar jo pár éve 2 évad 4.resz
-
kovsol
titán
Pedig autókba is terveztek olyant, hogy minden ülésen külön zenét lehessen hallgatni.
-
tecsu
addikt
válasz
#16939776 #37 üzenetére
Felhívom figyelmedet, hogy a cikkben zenehallgatásról és tévénézésről volt szó. ;-) Szerintem mindegyik igényel 500Hz alatti tartományt.
Az SB-1 hangminőségét illetően pedig nem csak a határfrekvenciákkal lehet gond, ahogy a piezók esetében sem.
Persze ez csak - megkopott tanulmányokból eredő - szkepticizmus, mert semmi konkrétumot nem látok vagy hallok. Majd idővel kiderül, mit tud ez a piezo-csoda, de attól tartok a PH nem fogja nyomonkövetni. :-) -
törölt tag
Az SB-1 500Hz alsó határ frekvenciát jelöl és 110dB@100m-en, abba egy testesebb madár csicsergése is még éppen beleférhet.
Szerintem nem célja egyiknek sem a beszéd tartomány alá menni.
Mély(sub) tartomány-t is szokás irányítottá tenni, az tény hogy egy ilyen piezzo aray kevés lenne hozzá, megfelelő mennyiségű réteggel és késleltetéssel ugyan úgy "fókuszálható" lent is mint a magasabb hangok. Meg lehet pl.:150Hz-ig ilyen megoldással, csak nem biztos hogy költséghatékony lesz TV nézéshez.
-
tecsu
addikt
válasz
Real_Gabe #28 üzenetére
A felsőbb kategóriás Lexus autókban van Mark Levinson hangrendszer, az úgy oldja meg az utasokra pozícionálást, hogy tele van hangszórókkal a kocsi, no meg hangelnyelőkkel is rendesen, így mindenkinek van egy kis zug, ami elfogadható egyéni hangzást ad. ha mindegyiken más zene megy hangosan, az kész káosz ott is.
-
tecsu
addikt
-
tecsu
addikt
Ilyenről még nem hallottam. Tudnál valami konkrétabbat mondani?
Laboratóriumban egy speciális akusztikai fülkében talán meg lehet csinálni, bizonyos paraméterek mellett és milliméteres területeken - szerintem - de egy változó távolságra lévő ember, mozgó füleihez állandóan igazítani... abból minden lesz, csak zene nem. -
gergejly
aktív tag
Ez kb annyira fog működni, mint a virtuális surround.
-
Killer01
őstag
Szívesen. Attól, hogy technológia alapja létezik, ez a mondat akkor is hülyeség: "Speaker fejlesztői szerint a masina úgy szórja a hangokat, mint a reflektor a fényt, és aki a sugarán kívül kerül, az nem hall belőle semmit."
Hiszem ha látom, illetve -ha már hangról van szó- hallom -
chris0000
őstag
parti őrség is használ ilyet már régóta.
ha vki közel merészkedik pl.1 motór csónakkal a parthoz és kurvára semmi keresnivalója ott,akkor kb.1 ilyen rendszert raknak rá a célpontra ami kurva kellemetlen és 1ből visszafordul...vmi műsorba láttam...nem tölcsér szerüen szórja a hangot,hanem irányítottan 1 szűk sávban.[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
Köszönjük a színvonal emelését annak, aki úgy hülyézi le a "régóta meglévő innovációt" hogy nem néz utána, vagy gondolkodik el a lehetőségeken...
-
Real_Gabe
tag
Én még emlékszem, hogy réges-régen valamelyik autómárka valamelyik modelljében (családi egyterű) reklámoztak ilyen hangszórókat, hogy minden utas tud saját filmet nézni, zenét hallgatni saját hangforrással és így nem zavarja a másikat.
A tetőbe volt építve a hangfal és úgy volt beállítva, hogy csak az adott utasra sugározzon. -
pomorski
őstag
Lehetséges, de mindenesetre a cím elég vad.
-
69Raizen69
tag
Ez már évek óta létezik a katonaságnak lett kifejlesztve nem halálos fegyver ként elsődlegesen tömeg oszlatásra.
Jó pár évek láttam valamelyik tudományos tv műsorban azóta várom,hogy feltűnjön a piacon -
Félve kérdezem: a szavazás jelenlegi állása (72% nem) komoly, vagy csak trollkodtak a kitöltők?
[ Szerkesztve ]
-
MZperX75
addikt
válasz
alfamate89 #19 üzenetére
Vegyél egy fülest bakker azzal senkit sem zavarsz
-
duke
aktív tag
Nem neztem utana, hogy ez hogy mukodik, de amugy mar sok eve ismert az a technika, ahol egymast kiolto ultrahangokkal keltenek hangot. A ket ultrahang frekvenciaja ugy van beallitva, hogy egy adott pontban annyira oltjak ki egymast, hogy abbol hallhato hang keletkezik. Tehat mondjuk ket 100 KHz koruli hangbol 3 Khz-es keletkezik.
-
törölt tag
-
DithenS
senior tag
Spotlámpának nem is ez az értelme hogy csak adott szögből verje a fényt,a lényege hogy ne világítson egy 30w-os led a szemedbe mert rohadt erős fénye van.Például akinek ilyen otthon a lakása annak kisebb a stressz szintje mint akinek csillárja van,azért mert a csillár égőjr bassza a szrnünket mert nagy a fényereje kis helyen.
-
DithenS
senior tag
Gyerekek ilyenről nem is hallottatok? Néhány Amerikai moziban ilyennel szólnak rád ha nem bírsz magaddal.Például ne beszélgess,és hihetetlen de beválik mert olyan mint ha szó szerint a füledbe szóltak volna,namár most ilyenkor megrèmül az ember és kussol.Hát nem jó?
Viszont a mozikba a fal hangelnyelő függöny fal van,míg otthon sima ami vissha veri a hangot,szóval mint egy ptojektotos hangfal.Bár lehet megoldják.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
alfamate89 #15 üzenetére
Hang és fény "vontatással" szerelik össze pl.: a nano-gépek alkatrészeit folyadékokban. Nagyban is működhet, csak a hatásfok, és a körülmények kontrollálhatatlansága miatt még nem nagyon találtak olyan területet, ahol megérné és kockázatmentes lenne a technológia.
(#16) Mezga Aladár: persze van szóródás, de az irányítottsága okán kisebb térfogatban kevesebb dologgal tud ütközni, ami a szóródást okozhatja, és csak jóval kisebb energiát szükséges a közegbe betáplálni. Tehát még kisebb a szétsugárzott energia is.
Minőség: jelen megoldásban ezek ultrahang-ra fejlesztett sugárzók lehetnek, amivel ekkora méretben még jó hatásfokot lehet elérni, mivel nagy az össz felület, ezért az alsó határfrekvencia is lejeb tolódik mint 1db ilyen méretű sugárzóval el lehetne érni. Valamint nincsenek nagy igénybevételnek kitéve egyes sugárzók, így elképzelhető hogy kis torzítás mellett le is képesek sugározni mély frekvenciás hangokat is kb.: 3-500Hz-ig bezárólag. nagyobb felületen, több sugárzóval lejjebb lehet menni.
Szerintem nem összemérhető a hangtisztasága a 8-bit-es késleltetővel és 100V-os rendszerről hajtott bádogtölcsérekkel
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A dolog működik, megfelelő késleltetéssel össze lehet szűkíteni a hullámfrontot úgy, hogy egy szűk nyalábban legyen csak értékelhető hangnyomás. Gyakorlatilag egy parabola tükör fókuszpontjába helyezett 1db sugárzót vált ki a sok apró egymástól elkésleltetett sugárzó.
Az "alap" ötlet:
SB-1felhasználása az iparban:
[link]Odáig lehet tökéletesíteni, hogy a sugárzók "visszafelé" is működhetnek, szóval hangnyomás változást tudnak elektromos jellé alakítani. Ha a "cél" ad egy impulzus szerű jelet, akkor a sugárzókhoz/mikrofonokhoz érkező jelek az útkülönbség miatt időkülönbségél érnek be. Ezt eltárolva, kicsit korrigálva, és reprodukálva már lehet is küldeni a hangot a cél felé irányítva, anélkül hogy mozgatni kellene a szerkezetet.
Ugyan ezzel a berendezéssel a gömb alakú hullámfrontot is elő lehet állítani, így minden irányban halhatóvá is tehető, egyenletesebb lesugárzással mint 1 db hagyományos nagyobb méretű hangszóróval. Persze kevésbé intenzíven, mert nagyobb felületen oszlik el az energia, mint a nyaláb esetén.
-
bozont
veterán
válasz
MasterMark #5 üzenetére
Sajnos ns nem "láttam" élőben és nem is az a kétséges hogy egy szűk sávban sugároz, hanem hogy tényleg mi van a visszaverődő hangokkal. Biztos kisebb mértékű, de ott van. Na meg ha otthonra szánják, mi van a mélyebb hangokkal? Azok aztán terjednek szépen falon keresztül is. Bár amúgy sem nézek ki sokat egy ilyen sugárzóból, így látatlanba max olyan hangja lehet mint egy olcsó BT-s prüntyögőnek. De kipróbálnám élőben mit is tud valójában.
[ Szerkesztve ]
-
kenny123
addikt
Én sem értem mi a probléma, jópár éve a Discovery-n már lehozták. Akkor éppen rendbontások ellen kísérleteztek vele. Működik.
-
balika8.8
csendes tag
Bocs, nem tudtam hogy csak tudományos cikket lehet belinkelni
Csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy se nem hülyeség, se nem marketingrizsa sőt még fizika órán is józanok lehettek. És nem is olyan nehéz elhinni.
Amúgy az itteni forrásokban tudományos cikket is lehet találni [link]
-
persil
nagyúr
Ha mukodik, akkor oriasi kiralysag. Bar igy elso hallasra...
-
MasterMark
titán
Te jó ég mi ez a szavazás? Csodák palotájában is volt ilyesmi és tényleg csak egy sugárban sugároz. De ez egy elég régi dolog amúgy.
-
balika8.8
csendes tag
Nem sci-fi és a cikk szerzője is kicsit utánanézhetett volna. [link]
-
zetor2000
őstag
Szerintem is.
A spotlámpák is sugároznak jobbra-balra, a sugárzási szög által behatárolt területen kívül meg a megvilágított dolgok verik a fényt összevissza. Itt lehet az lesz, hogy nem hallod a mulatóst tisztán, de zavarni fog a szórt zörej.
A másik, hogy változó hullámhossz tartományban üzemel. Mert ugye a fény, amit világításra használunk, nagyjából állandó jellegű, se a színe, se a fényereje nem változik. Kábé olyan, mintha állandó hangot hallgatnánk. A változó hangerejű-hangmagasságú hangok verődése meg nem azonos.De ha bejön, akkor kaszálhatnak.
-
YM
senior tag
Fizika órán ezek se voltak józanok!
-
Killer01
őstag
Nettó hülyeség, enyhébben fogalmazva marketingrizsa.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az "A" Speaker fejlesztői szerint a masina úgy szórja a hangokat, mint a reflektor a fényt, és aki a sugarán kívül kerül, az nem hall belőle semmit.
- Milyen videókártyát?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Autós topik
- Autóhifi
- Petabájtos SSD-ről ábrándozik a SanDisk
- Nők, nőügyek (18+)
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Windows 10
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...