Hirdetés
- Nagyon érdekli az Intelt a PC-s kézikonzolok piaca
- Speciális hővédelemmel bírnak az ASRock nemrég bemutatott tápjai
- Csúszni fognak pár hónapot a megjelenéssel a Noctua idénre tervezett termékei
- A biztonságra és a friss VGA-kra gyúr az új AIDA64
- Kell-e új tápkábel a GeForce RTX 50-es sorozatú VGA-khoz?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- Napok óta legyőzhetetlen a 32 GB-os új Radeon pletykája
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Kompakt vízhűtés
- Milyen TV-t vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Destrooyer01
friss újonc
Asus p6h57m képes ezt a kártyát fel.ismerni gondolok itt biosban rendszer látja vin 10
PCI 16 kártya 250gb SSD -
thedioda
tag
válasz
fatpingvin #34 üzenetére
Xeonoknál már régóta van, supermicronál már az ivy bridge nél volt. Viszont desktopon z370 es supermicro deszkám se tudja, viszont az x570-esek meg b550-esek amd oldalon szinte mind, bár az asusnál elég fos nem tud x4/x4/x4/x4 et, csak hogy 1. Slot x8 2. Slot x4/x4.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
fatpingvin #35 üzenetére
Nem azért írtam, bocs
! Csak beugrott, hogy pár hónapja mintha olvastam volna egy hasonló termékről "m2-es ssd gyűjtő VGA szerű kártya ami bazi gyors" - nekem kb. ennyi jött le belőle, és leírtam ide. Ennyi volt.
-
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz
fatpingvin #20 üzenetére
Nem mondom, hogy nincs igazad
-
thedioda
tag
válasz
fatpingvin #14 üzenetére
Intel oldalon nem tudja a 6. Gen söt még a 8/9 se, frissebb még nem volt kék oldalról úgyhogy azt nemtudom.
-
fatpingvin
addikt
válasz
#72042496 #27 üzenetére
miért ne? ha van hozzá otthon alkatrész akkor teljesen racionális dolog. Magam részéről sokkal jobban szeretem azokat a megoldásokat amiken látszik hogy volt mögötte egy logikus végiggondolás és nem annyiból állt a történet hogy vágjunk hozzá a projekthez még több pénzt.
-
-
fatpingvin
addikt
nekem van, engedd el
vagy maradj a régi genen vagy vegyél egy új alaplapot.
hidd el én elég sokat szórakoztam ezzel a "meddig lehet a kompatibilitás határait feszegetni" című játékkal, rá kellett jönnöm hogy elég sok dolog van aminek a kuriózumértéken kívül semmi értelme nincs. -
-
fatpingvin
addikt
"Az szeretném ha az átalakító slotja 4.0 x4-ert fogadna és az alaplap felé 3.0 x8-on kommunikálna."
na ilyen nem lesz. biztosan megoldható valami aktív PCIe switch-el, de ez velószínűleg többe kerülne mint egy teljes új alaplap. bár nem is vagyok benne biztos hogy erre van hardver, eléggé nonszensz igény, no offense.
"Attól még egy berakott gyorsabb eszköznek vissza kellene vennie, nem?"
oké, asszem értem
na, szóval itt a sávleosztás nem úgy megy hogy az elsőn marad 8 sáv a másodikra meg megy a másik 8. ha alaposabban megnézed a második sloton nincs is ennyi bekötve. a pinek ott vannak, de az alaplapon már nem megy tőlük vezeték.
a bifurkáció az egy slotot oszt szét, magyarán a kérdéses slotba belepakolsz egy risert ami fizikailag szétszedi a sávokat 2-4 különálló slotra, a BIOS opció meg ezt állítja hogy eez normálisan működjön is.
ez nem a reklám helye de az érthetőség kedvéétrt mutatom C_Payne kolléga munkáját, ez talán tisztáztza hogy miről van szó: [link] [link] látszik a panelen a trace-eken hogy a x16 slottól egyenesen mennek az érpárok a leosztott slotok felé, mindegyikhez 4 pár, illetve ezen kívül van az a pici chip némi körítéssel ami a host csatlakozó valamelyik (elfelejtzettem melyik) low level buszra ül rá, itt csinál egy végpontból négyet és ezt a négy végpontot küldi a négy leosztott slot felé.
visszatérve az általad vázolt alaplapos kérdésre: ha simán belepakolsz egy 16 széles kártyát és beállítod a biosban a 4x4-et, akkor ez a kártya 4 lane-en fog menni, a másik 12 meg bár fizikailag hozzá lesz kötve, nem lesz rajtuk adatátvitel ugyanis nem tartozik hozzájuk végpont, a BIOS meg nem tud azzal mit kezdeni hogy valami rajta van ha ez a valami nem jelentkezik be végpontként. Erre kell a bifurkációs riseren az a nagyon minimális elektronika. Lényegében az a helyzet áll elő mintha egy ilyen kétlábú riserrel összefognál két külön slotot.
Ez így világos vagy megint csak tovább bonyolítottam?
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
válasz
fatpingvin #21 üzenetére
Szerintem egy jó része félremegy annak amit írok.
Nem a B450-be hekkelt 4.0-át vártam. Ezért kérdeztem az átalakítót. 3.0 x8=4.0 x4. Ennyi, átmegy rajta, nem 4db 3.0-ás sávon akarok 2x annyi adatot átküldeni.... Az szeretném ha az átalakító slotja 4.0 x4-ert fogadna és az alaplap felé 3.0 x8-on kommunikálna.Az x16 vs x8-ban igazad van, már rég néztem és most nem gondoltam át. De a lényeg, hogy akkor is ott van 4 lane kihasználatlanul miközben lenne hozzá SSD.
(Egyébként azzal sem értek egyet, hogy letiltották B450-ben a 4.0-át konkrétan. Értem mögötte az érveket de semmitmondóak. Pont ugyanennyire instabil funkciók sorakoznak még tucatjával most is a bios-okban.)
"nem hiszem hogy olyan SSD-id lennének ami 4 darab 3.0-s lane-t szaturálni tudna"
Mert miért ne tudná? Még ha nem is hosszútávon. 3500/3000-es SSD-k figyelnek itthon. De amúgy még lusta voltam kiszedni, így most a 7000/5400-as WD Black ül 3.0-án a 4650G mellett."ha nem bifurkációs riserrel csináltad akkor nem tudom mire számítottál, ehhez ugyanis szükséges a megfelelő hardver."
Attól még egy berakott gyorsabb eszköznek vissza kellene vennie, nem? Tehát a "megosztás" nyilván nem fog hw nélkül menni, de az egyik "lába" mehetne.
De ezt lehet, hogy én értem félre. Mit csinál egy x16-x8-x4-re képes eszköz ha berakod a slotba és x8x8-ba teszed? Mondjuk én azt hittem itt az x8x8 a két slotra vonatkozik x16-x4 felosztás helyett, mint anno régen... és az x4x4x4x4-ről gondoltam, hogy ott jön a sávosztás (mivel ennyi 4x slot fizikailag nincs már a lapokon.) -
fatpingvin
addikt
utóirat, most fogtam fel mi a konkrét kérdésed. nem, két külön PCIe végpontból nem tudsz újra egyet csinálni, ezt a mostani alaplapokon a BIOS egy nagyon early boot stádiumban inicializálja hogy melyik lane-ek vannak közös slotra kötve. (Ryzenek legalábbis így működnek, abba ástam bele jobban magam)
Erre volt régebben amíg még a SLI/CF nagy divat volt hogy a sávleosztás hogy megy a két slot között, de ezt ugye nagyrészt automatikusan csinálta a BIOS és nem lehetett nagyon belenyúlni, továbbá az is egy fontos különbség hogy itt a végpontok száma változatlan, csak a sávleosztás változott, amit gyakorlatilag meg lehet oldani ténylegesen egy relésorral ha a BIOS tudja hogy milyen sávleosztások között kell kapcsolgatni. Ugyanez amúgy mostani alaplapokon is létezik, például a "ha ebbe a x1 slotba teszel valamit akkor a x4 slot csak x2 sávszélen fog menni", vagy "ha beleraksz egy NVMe SSD-t akkor ez és ez a SATA port nem fog működni" (ez utóbbi azért mert a root complex átrendezi a sávokat és gyakorlatilag lekapcsolja a kérdéses SATA vezérllőt hogy legyen elég sáv a NVME SSDnek.)
Ennek a koncepcionális utódja a bifurkáció, amikor nem csak egyszerűen a sávleosztást variálja a BIOS hanem tudja kezelni azt a helyzetet hogy változhat a végpontok száma, mindezt egy júzer által konfigurálható módon.
Ugyebár itt jön a kérdés hogy oké de ha extra végpontokat tud a BIOS kezelni akkor a meglévőket miért nem tudja összevonni? erre annyi a válasz hogy azért, mert bár lehetséges lenne (ugyanabból a root komplexből érkező sávok esetén persze) újrakonfigurálni, de ezt senki nem implementálja mert kb nagyjából te vagy az egyetlen akinek erre igénye van. valami jó mély és nagyon bonyolultan kivitelezhető BIOS hackkel biztosan megoldható, de akkor kellene egy riser aminek két lába van és a két kérdéses slotba meg... szóval a rövid válasz az hogy elméleti síkon nem lehetetlen de nem véletlenül nem létezik gyakorlati megvalósítása. -
fatpingvin
addikt
kérdésedre válaszolva, offba teszem mert ez már kicsit nem ide tartozik:
"3.0 x8-ba 4.0 x4-et tenni."
piac válasza: vegyél 4.0-s alaplapot, és ebben igaza van. ennek azon kívül hogy otthon milyen alkatrész van, semmi értelme, ugyanis ha újonnan raksz össze egy gépet (és a piac erre fókuszál) akkor kibukik hogy ilyen hibába nem futsz bele. egyébként meg sinán tedd bele a 3.0-s slotba egy passzív adapterrel, nem valószínű hogy nagy kárát látod.
"Sávszélességben elbírna két 4.0 x4 NVMe drive-ot, de fizikailag nem tudod így használni..."
elbírná 3.0-n. nem hiszem hogy olyan SSD-id lennének ami 4 darab 3.0-s lane-t szaturálni tudna. APU amúgy is csak 8 sávot ad a CPU slotnak, a többin az iGPU ül (nem közvetlenül de az interconnect fabric lefogja)"Talán drágább cucc akadt... de az már annyi lett volna mint egy jobb lap. "
kérdésedre a piac válasza, ez annyira rétegigény hogy nem éri meg. egyébként amit keresel az egy olyan passzív adapter ami az imént előkerült, csak nem használod mind a négy foglalatot, csak az első kettőt."Én próbáltam Asrock B450 és B550-en is, nem változott semmi hiába állítgattam a biosban."
ha nem bifurkációs riserrel csináltad akkor nem tudom mire számítottál, ehhez ugyanis szükséges a megfelelő hardver. -
sb
veterán
válasz
fatpingvin #15 üzenetére
Nem sávszámot akarok növelni. Igazából ez is sávcsökkentés, mert 8-ból 4-et csinál... a verziók közötti konverzió érdekelt. De ott ugye más a freki gyanítom, az sem egy sima ügy.
Tehát ahogy fentebb írtam 3.0 x8-ba 4.0 x4-et tenni. Az ugyanakkora sávszélesség.
Értelme: APU-n nincs PCIe 4.0. Viszont ott a 3.0-ás x16-os (vagy 2db x8-as) PCIe csatim kihasználatlanul mivel dvga nem kerül bele. Sávszélességben elbírna két 4.0 x4 NVMe drive-ot, de fizikailag nem tudod így használni...Adapterben sajnos én is csak olyat találtam kommerszekből ami 1db NVMe-t és 1db SATA-t tudott max együtt. Talán drágább cucc akadt... de az már annyi lett volna mint egy jobb lap.
A sima, azonos PCIe verzión belüli osztásokra (x8x8, x4x4x4x4) visszatérve: Én próbáltam Asrock B450 és B550-en is, nem változott semmi hiába állítgattam a biosban. (vagy valamit félreszámoltam...?)
-
tibaimp
nagyúr
válasz
fatpingvin #17 üzenetére
Lehet rosszul emlékeztem, akkor ez az: [link]
-
fatpingvin
addikt
nope, amit te linkeltél az csak egy sima bifurcation riser, annyi hogy van rajta pár PCIe redriver.
amiről itt szó van azon van egy fullos PCIe switch egy rakatnyi extra funkcióval (pl közvetlen NVMe RAID)
a kettő nagyon nem ugyanaz, konkrétan sok közük nincs egymáshoz azon kívül hogy PCIe slotba megy és NVME SSD-t fogad. -
tibaimp
nagyúr
Giga csinált már ilyet korábban, az se semmi.
szerk: meg is lett: [link]
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
kiegészítve az előzőt, passzív adapterrel nem tudsz sávszámot növelni, csak meglévőt tovább osztani.
Amit te írsz, ilyen megoldás bár elképzelhető hogy létezik de én nem tudok róla, ugyanis önmagában egy ilyen eszköznek nem nagyon lenne piaca: ha valakinek x16 3.0 sávra van szüksége akkor vesz egy olyan alaplapot ami tud ilyet.
Ennek akkor van értelme ha konkrétan kevés a 16 sáv amit egy slot tud adni: olyan megoldás létezik ami x16 4.0-ból csinál 4 x8 3.0-t (az általam említett német fószernak van egy ilyen bifurcation boardja is, nem olcsó cucc.)
ez válasz volt a kérdésedre?[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
mit, a bifurkációt? dehogy
asszem 6.gen Inteles és a Ryzenek már tudják, régóta itt van a konzumer piacon.
nekem egy MSI Tomahawk B450 van, a BIOSban van ilyen opció hogy PCIe slot1 lane configuration, tud x16, x8+x8, x4+x4+x4+x4 verziókat.
Nyilván annyi hogy ugye ilyenkor a slotba egy olyan risert / adapter boardot kell beletenni ami ezt tudja, ugyanis a végpontelosztáshoz kell egy nagyon minimális elektronika (az egyik low-level szignál buszt kell multiplexelni) de ezen kívül teljesen passzív az egész. A piac felhozatalával csak egy probléma van, ezek a riserek szinte mindoig csak m.2 slotokat adnak, ebbe viszont még egy m.2-PCIe adaptert peletenni már elég komoly jelminőség-romlással jár.
Egy német csóka (C_Payne néven) egyébként gyárt univerzális (értsd nem gyártóspecifikus) bifurkációs risereket amiken fullos PCIe slotok vannak, nem mondom hogy filléres cucc de nem sokkal drágább mint a gyártói megoldások plusz az adapterek amik ugyanehhez az eredményhez kellenének. -
sb
veterán
válasz
fatpingvin #12 üzenetére
Előbbit csak szerver lapok támogatják?
Keretem már - csak gyorsan, nem mélyedtem bele - de nem találtam olyat ami mondjuk tudna 4.0 x4-et 3.0 x8-ra alakítani. Létezhet ilyen? Vagy nincs, mert:
1. A desktop lapok úgysem tudnak bifurbication-t "passzív" eszközzel.
2. Ha tudnak is, az a meglévő sávok bontásáról szól csak? Tehát x8-ból tud 2db x4-est (azonos verzión) külön kezelni, ilyen "összevonást" nem tud amit én írtam... (Aktív eszköz gondolom tudna de abból olcsó biztos nincs.)[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz
Komplikato #11 üzenetére
úgy hogy ez nem egy egyszerű bifurkációs megoldás hanem egy aktív PCIe switch.
ugyanaz a megoldás mint amit a bányászok kicsiben használnak az egyből négyet történet.
ez a sávokat adja, ami a sávszélességet illeti, egyrészt ha a x4 slotok gen 3 tempón mennek akkor pont kijön a sávszél, másrészt meg ahogy a hálózatoknál is van, nem igazán van olyan use case amikor konkrétan mindegyik végpont teljes sávszélen akarna dolgozni.
[ Szerkesztve ]
-
koby11h
őstag
válasz
fatpingvin #9 üzenetére
Ismerős...
Addig meg nyálcsorgatás. -
koby11h
őstag
Kapacitás: pipa
Sebesség: pipa
Ár: jaj... na majd egyszer, ha hoz a Mikulás -
fatpingvin
addikt
ha az alaplapon van még 4 SATA port akkor szerintem ennek van a legtöbb értelme. nem tudom milyen oprendszert használsz, Linuxon a softraid egész jól teljesít, én a szerveren is bár a SAS HBA tud raidet, a mdadm-et használom.
asztali gépen ha esetleg van egy m.2 PCIe foglalat, abba egy m.2-PCIe adapterrel bele lehet akasztani akár egy 4 sávos vezérlőkártyát is. a legtöbb alaplapon működik.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
és milyen szép kék, mint a babám szeme
-
válasz
fatpingvin #4 üzenetére
Még meglátom hogyan tudom megoldani, mert jelenleg ez lenne számomra a legolcsóbb megoldása, adapterek vannak, azzal nincs gond. Kártyás bővítő annyira nem jó, de téli estéken nekifogok valami kis okosságnak
Tempó inkább lényegesebb. A biztonságot megoldom egy háziszerverrel.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
ezt bármelyik SATA vagy SAS RAID vezérlővel meg tudod tenni, csak kell hozzá 4 m.2-SATA adapter, amit akár helyben be tudsz szerezni: [link] (nincs semmilyen kapcsolatom az eladóval, csak a HA-s keresés találatát írtam
)
Ha nem akarsz vezérlőre költeni, softraid is megoldja, akkor csak 4 szabad SATA port kell az alaplapon.
nem tudom hogy tempó vagy redundancia kell neked, de 4 ilyen diszkből tudsz csinálni egy fél terás R10 tömböt vagy egy 768GB-os R5-öt. utóbbihoz kicsit extrább vezérlő kell vagy szoftver.
nyilván nem ugyanez a kivitel de a négy adaptert el tudod stackelni egy igen kicsi helyre, 4 SATA kábel a vezérlőhöz és meg is vagy 10k alatt. -
Csorgatom a nyálam egy ilyen kártyára.
Én egy olyat szeretnék olcsóbb kivitelben, ahol mondjuk m.2 SATA-kat tudnék összefűzni RAID-ben. ( vna itthon 4db egyforma 256-os SSD-m, tudnék velük mit kezdeni
)
-
dokanin
aktív tag
brutál
-
fatpingvin
addikt
igencsak tetszős darab, mondjuk az kifejezetten érdekelne hogy csinál-e végpontabsztrakciót, ez így a datasheetből nem derül ki egyértelműen. ha az alaplap nem tud bifurkációt (bár ebben a kategóriában tudjon) akkor ez már csak arra is egy szuper megoldás lehet ha 8 darab x4 széles slotot akarsz előállítani. tudom hogy nem erre való, de üresen talán még nem is hülyeség.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az I/O intenzív applikációkat reggeliző, nyolceszközös megoldás 0-tól 64 TB-ig kínál alternatívákat, és persze nem csak 2019-es Mac Prókba építhető be.
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- Napok óta legyőzhetetlen a 32 GB-os új Radeon pletykája
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Megmosolyogtató tárterülettel indít az iPhone SE
- Kompakt vízhűtés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...