Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
Ez nem igaz, tamogatja a Gen 7 eszkozoket, de persze ettol meg obsolete. Artix, Kintex es ezen kivul Virtex 7-et majdnem a tetejeig. Ultrascale es Ultrascale+ kimarad, valamint a Spartan 7, mert azt utolag talaltak ki, nem tervezett termek volt, csak a vevok rinyaltak, hogy a Spartan 6-ra nincs uj generacios helyettesito. Persze szivas, hogy Spartan 7-ben mar nincsen PCIe, mig 6-ban volt. Cserebe Spartan 6 arat megemeltek, hogy tereljek at a vevoket.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
Maverick14 #23 üzenetére
Ez igy van. Viszont az SDAccel, olyan 30%-osan tudja kihasznalni az FPGA-t. Ha rendes kodot akarsz, marad a HDL.
-
Xantomas
őstag
Sajnos a pre 7gen ebből a szempontból mostohagyerek, HW tervezés szempontjából nem ok nélkül vannak már NRND statusban.
(#23) Maverick14
Azért ne feledjük el, hogy az átlagos SW fejlesztő az Java-t használ, nem fog embedded irányba elmenni, nem akar C++-szal bonyololodni, inkább scriptel, pl python. Igen, tudom, neki ott a PYNQ, ami nagyon jó ugródeszkának.Sajnos már én sem emlékszem rá mikor írtam utoljára natív VHDL kódot, lustaságból teljesen a HLS-re bízom magam, és ha OpenCL kell, arra ott az SDAcccel, ahogy te is írod. De az átlag fejlesztő ezekről a lehetőségekről nem is tud, mert nem ilyen körökben mozog, nem ilyen projekteken van. Egyetemen ok, de egy egyetemen frissen végzett 20-as évei elején, közepén járó programozó, pont nem átlagos, hanem egy jó alapanyag ami majd elindul valamerre.
-
Maverick14
tag
Az átlagos sw fejlesztő majd néhány fordítási direktíva segítségével megmondja, melyik függvényéből szeretne hw modult az FPGA-ban.
A Xilinx Vivado HLS (High-Level Synthesis) C/C++ kódból fordít elég jó hatékonysággal VHDL/Verilog áramköröket. A SDAccel OpenCl kerneleket fordít hasonló fejlesztési környezettel, mint ami GPU-kra is van. Az Amazon Cloud-ban ki is lehet próbálni (F1 instance) pár $/óraért egész komoly FPGA-s rendszert lehet bérelni. És természetesen az Intel-nél is dolgoznak hasonló fordítókon.
Én még tanítok egyetemen VHDL-t, de aki nálam diplomázik az már a HLS-t tanulja. Hihetetlenül felgyorsítja a tervezési folyamatot. Amit eddig hónapok kemény munkájával terveztünk VHDL-ben az most szinte percek alatt kész van.
Mivel a Moore törvénynek lényegében befellegzett, az átlagos sw fejlesztő is egyre kevésbé fogja tudni megtenni, hogy csak legyintsen, ha hasonló célhardveres vagy GPU-s optimalizációk kerülnek szóba.
Jut eszembe van egy magyar csapat is akik C# -> FPGA fordítón dolgoznak: [Hastlayer] -
Béééla
őstag
>De ki ez a másik fejlesztő?
A "dinamikusan" szabadon programozható logikai áramkörök atyja.
>Mi ez az fpga.....?
Olyan csip, amiben minden logikai kapcsolatot te írsz le, és így megjelenhet egy periféria, egy proci, bármi a tokban, amit később akár gyártásba is tehetsz (fpga-k hadába teszik be a procik bétáját és ezekkel tesztelik hogy tényleg úgy működik-e)@Xantomas
>Az átlagos sw fejlesztő meg pislog, hogy akkor ezt, hogyan fogja javaban kódolni, majd legyint egyet, és arra jut, hogy bullshit, köszöni, ebből nem kér
Nem is nekik szánták. Ők majd annyit írnak hogy import com.xilinx.*. -
Xantomas
őstag
Az FPGA-t úgy képzeld el, mint egy nagy nyers szilicium lapkát, amit te programozol fel, hogy miként viselkedjen az egész, vagy egy apró része. Ha akarod, akkor vezeték, ha akarod, akkor kapcsoló, ha akarod, akkor és/vagy/nem... kapu, vagy RS, JK flipflop, tetszőleges digitális áramkör, 8 bites processzor, komplett GPU, vagy rakéta célzórendszere, 16K-s videóenkóder, dekóder.
Nagyon elrugaszkodott felhasználási cél: megfelelő típusokba CPU, GPU komplett prototipusait bele lehet programozni gyártásba vitel előtt.
[ Szerkesztve ]
-
Cathulhu
addikt
Kerdes, hogy csodkozelbe kerult volna-e egyaltalan? Az APUkbol meg az egesz heterogen jovokepbol meg igy kb semmi nem lett, ilyen intel szintu integralt grafikat meg olcsobb (S3, Matrox) felvasarlassal is le tudott volna tenni, ha nem sajat kutfobol fejleszt.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
energy4ever #7 üzenetére
energy4ever: na, annyira azért nem kicsi, a 46. a Top 500 world companies list-en!
MaCS_70: Az Intelre gondoltam, de igazad van, az is kék, amúgy az IBM meg a 34.
Az Amd 506. a listán a Xilinx a 863.
-
Duck663
őstag
A vége az lesz, hogy az AMD megszedi magát a Ryzenekből és megveszik a Xilinx-et.
-
zzola
titán
válasz
ZuluMASTER #10 üzenetére
Muhahaha!
-
Giot
addikt
csatlakozom. Nagyon lemaradtam, az AMD még megvan. De ki ez a másik fejlesztő?
Mi ez az fpga.....?
Meg most örülni kell vagy nem, miért jó ez nekünk?
Meg miért nincs egy igazán jó Radeon mostanában?
Vagy most van beérte már az nvidiát, vagy ugyanaz a felállás mint 3 éve ugyanazokkal a vga-kkal?
Tudom tudom kriptovaluta meg nehéz a bányászok élete.
De nálunk gázfűtés van nem érdekel.
Vagy ha jó CPU van nincs jó vga a hájemdénél?
Mindegy úgysem játszok már a Witcher 3 óta.
Peace! -
tibaimp
nagyúr
A cím alapján azt hittem, hogy megint valami perrel akarnak "nekimenni" a nagy kéknek, mondom mit követett már el megint!
-
Béééla
őstag
Oké, elcsöppentem! Pár év, és végre elérhető árú fpga gyorsítók lesznek, ha a két fél tényleg ennyire összeakasztja a bajuszt!
Ezzel csak nyerhetünk. -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #3 üzenetére
Ez mindossze 8 bites pontossag valamint az input kepek meretet se ismerjuk, raadasul egy 2014-es halon, csak dedukcioval. Ez egy celhardver, cserebe gondolom alig eszik.
Az Instinct illetve az nVidia megfeleloi pedig ennel sokkal komplexebb halok tanitasara (32 vagy 64 bit) hivatottak. -
Petykemano
veterán
Mi lesz szegény Radeon Instincttel?
-
Végre egy cikk, amelyben mondatonként minden 4. szó ismeretlen , a névelőket, és a ragokat viszont ismerem.
-
törölt tag
"..A Xilinx Developer Forum alkalmával most bemutattak egy olyan szervert, amelynek a másodpercenkénti dedukciós teljesítménye harmincezer kép. .."
-----------------
..by the way...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph Rögtön egy rekorder rendszerrel kezdenek, de a nagy dobás majd a Versal termékcsalád lesz.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...