Hirdetés
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
kromatika
veterán
Nem semmi hiba.Gáz.
-
ROLANDkovaca
újonc
válasz
fatpingvin #188 üzenetére
A napokban valószínű váltok.
-
VIC20
őstag
Mi az a ,,rém egyszerű"?
-
válasz
fatpingvin #186 üzenetére
Azt vágod ugye, hogy a tárgyalt témakörben rohadtul irreleváns, amit írtál?
-
Pingüino
senior tag
válasz
fatpingvin #188 üzenetére
Ez már csak így van. Sokan ágálnak ellene, de aki egyszer megismerkedett rendesen egy neki való Linux disztróval, az tapasztalat szerint soha többet nem akar visszamenni windows-ra. Külön öröm, hogy az utóbbi 1-2 évben sorra jönnek a natívban Linuxra fordított programok. Szóval lassan a WINE is felesleges lesz.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz
ROLANDkovaca #187 üzenetére
megy az gyorsan is
nekem még mindig hiányzik a tapasztalataim közül hogy actually windowst használjak, bár be kell valljam nem lelkesít a dolog. konkrétan semmi nem motivál rá hogy egyáltalán belekezdjek. -
ROLANDkovaca
újonc
Lassan váltani kell linuxra.
-
fatpingvin
addikt
a cyberpunk pont rossz példa, normális stúdió ami nem baszta tele DRM-el (ami kb _direkt_ arra van kitalálva hogy ne lehessen akármilyen platformon használni), a release után pár órával már jöttek a fórumposztok hogy gyakorlatilag out of box feature complete fut WINE-on. az audióval volt némi gond ha jól emlékszem de azt is hamar megcsinálták.
-
fatpingvin
addikt
ugyan már hittérítő osztag. nem tudom mit vársz egy poszt alatt ami arról szól hogy a windowsban, ami egy fizetős piaci termék, unprivileged userként tönkre lehet vágni az ugyanacsak microsoftos karbantartású officially supported NTFS fájlrendszert...
erre az "arra amire való" dologra reflektálva, az alapgondolattal teljesen egyetértek. mindent használjunk arra amire való. videojátékokat nyomogatni pistikének a windows való, munkára, asztali gépre, szerverre szóval ahol számít hogy működjön is ott én maradok Linuxon. vagy OpenBSD-n. -
hunluki
senior tag
"A frissítések azért problémásak mert ismerősök vegyesen játszanak boxon/PC-n és forzából és gearsből is szükség van a legfrissebb verzióra az online multihoz, viszont ahhoz kell a legfrisebb win verzió is, szóval az updatek megfogása nem opció."
Here we go again... Pedig hagytam egy órát szüttyögni, windows updatek felmentek, indítottam a játékot, nem megy a multi.Szóval az ilyen apróságok azért cseppett bosszantóak.
-
-
g3rg3ly_
csendes tag
Szervusz!
Nagyon nem így van! Én 2012 körül váltottam félig meddig (maradt Windows is.), szintén Linux Mintre, akkor még egyetem mellett. Amikor kollégiumból haza mentem a gépem nem is vittem. 1 db külső vinyót vittem magammal, meg a RACK-et. Azon is volt egy Mint (32 bit), meg az adataim. Úgy fértem hozzá a dolgaimhoz, hogy rádugtam egy bármilyen, ismétlem bármilyen asztali gépre, ami tudott USB-ről bootolni, és elindítottam a rendszert. Zokszó nélkül kezelte le, hogy Ő most egy régi, vagy új intel, vagy esestleg AMD gépen futott.
Sőt egy idő után a laptopom is úgy használtam, hogy külső USB-ről bootolt a Linux Mint, talán még a háttértárat is kivettem, mert a mobil vinyón volt a rendszer, az adatok, minden ami kellett (Azért ez rendesen visszafogta a teljesítményt amúgy...). Ilyet abban az időben a win elméletben sem tudott. Most a 10-esről hallottam, hogy nem omlik össze azonnal, ha véletlenül átkerül a rendszerlemez egy másik gépbe.
Frissítések terén meg az updatet, illetve upgradet különítsük el. A szoftver frissítés update nekem sose okozott problémát (sőt idegen volt, hogy 400+ frissítést fel lehet telepíteni 2 órán belül, úgy hogy nem kell 15-ször újraindulni.). A a rendszer frissebb verziójára váltása, az Upgrade már okozott bajokat. Teszem hozzá LTS (long term support) verziót használok mindig, így az upgrade gond kb 4 évente jön elő. Ennyi idő alatt azért simán benne van, hogy konfigot cserélek, vagy a rendszerlemez köszön el, és ezért újra kell telepíteni. Nyilván akkor mehet fel újabb. Meg a Linux is fejlődik, az újabb verziók jobb felhasználói élményt, és jobb technológiákat hoznak. (Ja és van benne mentéskezelő, ami sok mindent egész jól át tud vinni egyik verzióról a másikra.)
Mostanra van rolling release is Mintből, ami olyan mint aminek a w10-et is ígérik, hogy egy verzió van, és az frissül. Talán az már debian alapokon, de nem néztem utána, annyira nem foglalkoztatott.
Win esetében, főleg mostanában sokkal gyakoribb, hogy orosz rulett az új frissítés, vagy szétborul tőle a géped, vagy nem. Ha szétborul, akkor ha elegen jelentik, hogy baj van, akkor az MS majd visszavonja az updatet az érintett konfigokra. Ettől legalább nem omlik össze, de az utóbbi fél évben emlékeim szerint 1 olyan update se volt ahol 4-5 kritikus hibát ne foltoztak volna. Tehát ha megkapod az updatet bizonyos konfigurációkon nem tudod rendesen használni, ha meg nem kapod meg, akkor meg súlyos sebezhetőségek maradnak nyitva. lehet rajta vitázni melyik a jobb! Persze szerencsére nem érint mindenkit ez a baj.
Ha meg elkezded nézni az microsfot supportot egy hiba miatt, akkor leírják hogy te vagy a hülye, meg kapcsold ki a tűzfalat, legalábbis ez volt 6-8 éve amikor utoljára hajlandó voltam elolvasni az ötleteiket. Azóta inkább how to geek-en keresek megoldásokat.
Linux fórumokon sokkal hamarabb kapsz az egzakt kérdésedre egzakt választ.
Ettől a windows sok esetben nem megkerülhető, és a linux nem válasz mindenre, ahogy amúgy a win se. Szerintem sok esetben sokkal jobb a linux mint a win. otthoni fájlszervert, vagy média centert win alatt akkor se csinálnék ha fizetnének érte. Persze az MS szerint erre is jó, a gyakorlatban meg inkább hagyjuk... -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Warzone nem megy, de CP többnyire igen https://www.protondb.com/app/1091500. Ez utóbbinál mondjuk sok baja van magának a játéknak is...
-
celka5
tag
AAA játékok nem mennek tudtommal.pl Warzone,Cyberpunk.Fél/éveket nem szeret várni az ember, hogy vagy lesz megoldás vagy nem.
Mondjuk én csak Warzone-ozok (+fifa07) így nekem még jó is lehetne. (warzonet már meg is oldottam egy xbox one-al (FOV alacsony és nem állíthatón kívül nincs vele bajom) -
mrt85
csendes tag
Megjegyzésként még annyit fűznék hozzá hogy lehet köze az adminisztratív megosztáshoz ami az általam használt verzióban alapból tiltva van. Ehhez nem feltétlenül szűkség egy agyon moddolt windowst használni. A jól bevált Winaero Tweaker és társai hasznos segítséget nyújtanak a rendszer testreszabásában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Annyit offoltak itt, hogy akkor már a Tina helyett LTSpice-t javaslom, mint egyik áramkörtervező a másiknak, oprendszertől független.
Kicsit kevésbé intuitív a felülete, de többet tud és ingyenes, meg tudod bővíteni is. (LTSpice meg az IrfanView egyébként mennek Wine-val Linux alatt)
[ Szerkesztve ]
-
btprg
senior tag
válasz
#06658560 #33 üzenetére
Köszi a válaszokat
(te, Pingüino, ricsi99, hunluki)
Lehet hogy az volt a baj, hogy többet kellett még telepíteni mint használni, mert valami mindig változott (új tesztelő gép, új virtuális gép), nem maradt meg egy se nagyon sokáig, és telepítés után ugye mindent újra végig kell szenvedni. Nincs "just works" érzés
Majd ha már kezd annyira nem támogatott lenni a Win7, hogy már semmit nem lehet vele kezdeni, akkor lehet adok a saját privát gépemen is egy esélyt a linuxnak, mert a Win10 nagyon nem bizalomgerjesztő... Ami visszatart, hogy olyan jó napi szinten használt bejáratott programjaim vannak, mint az IrfanView, Windows Commander, Microsoft Office XP, különböző veterán és kevésbé veterán fejlesztői környezetek, Tina áramkörszimulátor, XVI32 stb. stb., amire csak annyi utánajárással, új programok megtanulásával lehetne alternatívát találni, ami valószínűleg meghaladná azt az időt, amennyim valaha is lesz ( = überszívás)....
-
ricsi99
addikt
Váltással semmi gond szerintem sok embernek.
DE:
Felhasználók nagy többsége használni szeretné a gépét.
Nem a felmerülő új hibák leküzdését szeretné.Az ámitástechnika ez része olyam mint a kocsi... hogyha minden reggel ha beülök ugyan olyan legyen... ha nem tetszik akkor variálok rajta ,de reggelente nem szeretném ujra mindig átnézni ,hogy mi változott...
[ Szerkesztve ]
-
atok666
őstag
Nem lenne egyszerubb IM-en 1v1 megbeszelnetek? Jobb lesz mindenkinek. Nem kell 100x elolvasni ugyanazt az BS-t, aminek gyakorlatilag 0 koze van a topichoz. Szerintem.
Atok
-
totron
addikt
ha problémamentesen használok valamit, és potenciálisan benne van a pakliban, hogy egy újjal szívni fogok, akkor mégis minek váltsak?!?
Még ha az átlagfelhasználó szemével is írtad - gondolom - akkor is felmerül a kérdés, hogy belőled mi ölte ki a vállalkozószellemet. Nem hangzik jól a gondolat, semmilyen kontextusban sem.
- ádhat olyan hozadékokat az új potenciál, amikre nem is gondoltál
- az új szívások fényében a meglévőeket is máshogy, másnak látod
- az idegenben megszerzett logikák - akár a pusztán eltérő megoldások miatt - segíthetik az eddigi problémakörök megoldását, ne adj isten..
- ..az eddgieknél élhetőbb célok felvázolását
- az átmeneti máshogyszar is felüdülés/segítség a folyamatos egyenszarral szemben
- önismeret / informatikai ismeretek bővülése
- megvan az a fajta homlokra csapós ráeszmélés, ami arról szól, hogy évekkel ezelőtt is könnyebb/jobb/más lehetett volna neked, de megakadályozott a minek váltsak? alapképlete?Szó se róla, végfelhasználói szinten, desktop terén nem sok linuxos szoftvert tudnék méltatni, nem is akarok, kevés, mi komolyan vehető. Az felvetés/érvelés nem is erről szól.
-
válasz
#06658560 #156 üzenetére
Én még a dos-os érában kezdtem a számítógépezést. Aztán jött a windows összes verziója a 7-esig. És 8 évvel ezelőtt úgy váltottam linuxra, hogy annyit tudtam a linuxról: van olyan, és 25 ezerrel olcsóbb mint a windows. Rákerestem, mit ajánlanak. Olvastam egy ismertetőt általam sose hallott ubunturól (ilyen nevet egy oprendszernek???=marketingből 1-es), letöltöttem, kiírtam cd-re, live-ban kipróbáltam (helló windóz, tudod mi az hogy live?), aztán felraktam az üres laptopra....és azóta nincs otthon windows. Persze más, mint a windows, kellett némi idő amíg átszoktam rá (azt a k.rva registrty-t azóta se találom), de úgy voltam vele, ennyi pénzért megéri a "fáradtságot". Egyszer gugliztam rá parancssorra, a kezdeti Spotify telepítéséhez, mert még nem volt a szoftverbótba. Marha nehéz volt (
) négy sor parancs copy/paste+enter (deja vu dos-os idők). Videók, fotók, zene, dokumentumok, privát és magáncéges levelezés, felhő szinkron stb. semmivel nem kellett vacakolni. Bármit dugtam bele, minden plug and play (nyomtató, szkenner, fényképező, dac, külső tároló). Bluetooth kapcsolattal se volt gond.
[ Szerkesztve ]
-
hunluki
senior tag
-
mrt85
csendes tag
Nálam valami "csoda" folytán nem működik a megadott parancs
"A fájlnév, a könyvtárnév vagy a kötetcímke szintaxisa nem megfelelő."
20H2 19042.662_Compact_x64_By_Nicky van fent. Ez egy alaposan "kiherélt" verzió aminek a telepítője is csak 1,7 GB (ESD) feltelepítve minden driverrel 7,48 GB a Windows mappa.
Ügyes volt az illető aki összemókolta mert a frissítések is működnek igény esetén(alap angolról is magyarosítható.
https://www.teamos-hkrg.com/threads/windows-10-20h2-19042-662-compact-ultra-lite.138418/ -
-
wattafaka
senior tag
format
-
opr
nagyúr
Ha egy kérdés minden második oldalon fel van téve és meg van válaszolva, akkor ott van valami univerzális, de legalábbis sok felhasználót érintő gond. Namost itt az van érvelve, hogy elvileg ilyen mostmár nem nagyon van, szóval... Akkor most melyik? Minden működik legalább olyan jól egységsugarú lyúzernek is, mint Windowson, vagy vannak problémák, amik annyira gyakoriak, hogy folyamatosan kérdezgetik az újoncok?
A kettő egyszerre nem igazán lehet. -
Pingüino
senior tag
Más a kultúra.
A régóta Linuxozók hozzászoktak, hogy ha valamit nem tudnak, akkor rögtön fórumra, közösségbe mennek válaszért. A Windows felhasználók inkább azonnali megoldást várnak fórum böngészés nélkül. Mindkettő mellett megvannak a pro és kontra érvek. Viszont a megoldás csak az lehet, ha tekintettel vagyunk egymásra. Mondjuk ha már valaki profi tudással rendelkezik, és próbálja bevonzani a kezdőket, lehet, nem lenne rossz összefoglalókat írni, hogy a gyakori kérdésekre az is választ kapjon, aki nem szereti érte a fórumokat túrni. -
"A tapasztalat az, hogy ugy globalis szinten a linux forumokban ez forditva van, olyan mennyisegu folenyeskedo, magat felistennek gondolo, lekezelo stilusu kicsinyes parasztot kap az ember a nyakaba egy sima kerdesert, hogy ihaj."
Ennek a kisebb százalékára igaz, hogy a türelmetlen haladók művelik ezt. A nagyobbik részben leginkább az történik, hogy 200. alkalommal is elhangzik ugyanaz a kérdés, ami minden 2. topic oldalon megválaszolásra került, de a kérdező nem képes 1 oldalt visszalapozni. Sok kérdező azt is elvárja, hogy helyette keresd meg a megoldást.
-
Pingüino
senior tag
Az MS Office-ra írtam, hogy ha nagyon ragaszkodsz hozzá, a 6.0 WINE alatt már Gold minősítést kapott, tehát elvileg hibamentes, bár én nem próbáltam, mert nekem elég a Libre is.
A laptop támogatásra csak a saját tapasztalataimat tudom írni. Én tavaly pontosan 6db laptopra telepítettem Mint-et. Ebben volt egy új generációs Lenovo Ryzen procival, egy asszem 2 éves HP szintén Ryzen-el, 2 őskövület cégnél leselejtezett pro laptop (egy Acer és szintén egy HP, de azokról most hirtelen meg nem mondom, pontosan mi volt bennük, annyi biztos, hogy Intel procis volt mindkettő), egy bő 10 éves Athlon procis HP, meg egy Atom procis Selecline netbook.
Ezek közül egyedül az utóbbival kellett annyit mókolni, hogy 64 bites oprendszer mehetett csak rá, de 32 bites bios-a van, ezért a boot file-okat módosítani kellett, hogy telepíteni tudjam. Ezen kívül mindegyik megy hibamentesen. A pro laposokon még az ujjlenyomatolvasók is működnek, pedig azt írták előtte fórumokon, hogy arról nyugodtan lemondhatok már előre. -
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #145 üzenetére
Amig nincs olyan alap dolog rendesen megoldva, mint egy ms office tamogatas, addig pedig sajnos az van, hogy maximum 100bol egy embernek jo.
Ahhoz, hogy azt tudjam mondani En is, oszinten, hogy kivaltja a linux az atlagusernek a windowst, ahhoz az kene, hogy ezt ugy tudjam erteni, hogy kompromisszummentesen tortenik a dolog arra, amire hasznalja. Most nem arrol beszelek, hogy valamennyi tanulassal jar a dolog, mert az mas, hanem arrol beszelek, hogy atlagos felhasznalasra (amiben benne van az ms office legalabb alapabb cuccai, mint word, excel, powerpoint) kompromisszummentesen ki tudja valtani.Mas tema: Laptopok tamogatasaval amugy hogy allunk ujabban? Regen eleg sok szivas volt driverekkel, akkumanagementtel, tapipad/kijelzo/halozati driverekkel meg egyebekkel. Ezek a gondok meg lettek mar oldva? Nagyon reg nem probaltam ilyet, azert is kerdezem, mert ebben a temaban viszont mar vagy 10 eve elevult a tudasom, viszont ez is erosen benne van az atlagfelhasznalonak jo-e dologban, mert az ma mar sokkal inkabb a mindenfele laptop, mint a barmilyen desktop.
szerk1:
"De am ez is azért van, mert leginkább csak azok Linuxoznak, akik professzionális felhasználásra használják. Azok meg sokszor türelmetlenek a kezdőkkel. Ha sok "nem szaki" is használná, és megszokná/megtanulná, tudnának segíteni egymásnak is."
Abszolut, csak utana meg fura olvasni, amikor ugyanazok az emberek azt irjak, hogy miert nem hasznalnak tobben linuxot, micsoda marha mar kollektiven mindenki hogy windowst hasznal, nem linuxot. Aztan ugy dontesz, mint egysegsugaru Bela, hogy baszki, vegulis, miert ne, miert fizetnek ezert a szarert, ha ott van ingyen es kiprobalod. Aztan feltelepul, orulsz magadnak, es... Nincs hang (most ez csak egy tfh, felteteles eset, lehet barmi mas, de akar az is, hogy nincs is semmi baj, csak fasztudja, percenkent valtozo hatterkepet akar a user vagy valami).
Nade semmi gond, felmesz a forumra ahol ajanlottak, es majd jol megkerdezed... Es ugyanaz az arc, aki addig kampanyolta, hogy miert nem hasznal mindenki linuxot, kuld el az anyadba, hogy ha ennyire susu vagy, menjel vissza a tobbi hulyehez es hasznalj inkabb windowst, az valo neked. Legjobb, amikor kozlik, hogy google a baratod, ugyhogy akkor google, aztan kidob egy raklap forumot, ahol ugyanezt kerdeztek meg, es konkretan ugyanez volt ra a valasz is...szerk2: Felre ne ertsd, a fenti "szerk1"-ben abszolut nem rad celzok vagy ilyesmi, hanem egy altalanos jelensegrol beszelek, ami amugy reszben sajat tapasztalat is, meg regebbrol.
[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
Na igen, ezzel van a gond, hogy szerinted ilyen iszonyat kicsi azoknak a száma, akik számára kompromisszummentesen használható lenne. Ez az, amiben iszonyat nagyot tévedsz. Az megint más kérdés, hogy mennyi azoknak a száma, akik használják is. Ez meg addig, amíg sokan olyan dolgokkal is ellene érvelnek, amik nem állják meg a helyük, addig nem is fog változni.
Szerk.: "Amugy a dolgon sokat tudna lenditeni az is, ha kevesbe lenne onmagat felsobbrendunek gondolo es abszolut taplo a linux community a kezdokkel"
Na, ebben az egyben egyet értünk. De am ez is azért van, mert leginkább csak azok Linuxoznak, akik professzionális felhasználásra használják. Azok meg sokszor türelmetlenek a kezdőkkel. Ha sok "nem szaki" is használná, és megszokná/megtanulná, tudnának segíteni egymásnak is.
Én pl. kértem már többször segítséget, de valahogy sosem jutottunk dűlőre. Vagy olyan nehezet kérdeztem, hogy ők sem tudták megmondani, vagy olyan könnyűt, hogy annyi volt a válasz, "google a barátod". Azóta magamnak keresek mindenre megoldást. De én pl. már vagyok olyan szinten, hogy sokaknak tudnék segíteni, ha gondja van.[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #141 üzenetére
Igazabol ha sikerulne eljutni addig, hogy 100 emberbol 1 linuxot hasznaljon (ami amugy kozel lehet a jelenlegi valos szamhoz, akinek tenyleg kompromisszummentes lehetne), az azert lenne valami iszonyatosan rohadt jo dolog, mert olyan fejlodesen menne keresztul, hogy hirtelen nem csak 100bol 1, hanem 100bol 10, 20, 50, majd akar 99-100 embernek is jo lenne.
Ha el lehetne jutni addig, hogy 100bol 1 ember linuxot hasznaljon otthon, azzal hanyszorosara none a felhasznaloi bazis?
ui.: Amugy a dolgon sokat tudna lenditeni az is, ha kevesbe lenne onmagat felsobbrendunek gondolo es abszolut taplo a linux community a kezdokkel (tisztelet a kivetelnek termeszetesen).
Mert jelenleg ha bajod van a winfossal vagy macOS-el, felmesz egy forumra es megkerdezed, lesz 2 bunko paraszt, meg 5-10 ember, aki jofej es segit. A tapasztalat az, hogy ugy globalis szinten a linux forumokban ez forditva van, olyan mennyisegu folenyeskedo, magat felistennek gondolo, lekezelo stilusu kicsinyes parasztot kap az ember a nyakaba egy sima kerdesert, hogy ihaj. Ha nehez a kerdes, azert, ha konnyu, akkor meg azert.[ Szerkesztve ]
-
villamos
őstag
Én a magam részéről ennyit tudok hozzáfűzni eme csodálatos hírhez:
[link]
-
Pingüino
senior tag
Nem fogom még egyszer leírni, mennyire ottromba dolog, mikor kiindulsz egy "átlag felhasználó" kifejezésből, ami elég jól körülírható, mert felmérésekkel igazolható, hogy az emberek jelentős százaléka mire használja a számítógépet, majd addig játszol a szavakkal, és szükíted ezt az egészet, míg oda lyukadsz ki, hogy "am tök jó a Linux, csak úgy 100 emberből 1-nek".
-
Pingüino
senior tag
Ééééés meg is jelent a szeméyleskedés.
Na, ilyenkor van az, amikor az egyik fél kifogy a (látszat)érvekből, és már csak az marad, hogy "...akinek a szovegertese es szokincse valahol az altalanos iskola elso ket osztalyaban van."
De köszönöm, jól mutatja, hogy mire futja tőled, a nagy szakembertől.
"Tehat szamodra a kivaltja szo ugyanazt jelenti, mint az, hogy ugy egyaltalan mukodik?"
Megint általánosítasz. Vedd már figyelembe az igényeket. Ha én x és y dologra használom a gépet, akkor a legkevésbé sem érdekel, hogy z dologra nem jó. Ha amire én használom, arra teljesen jól működik, minden gond és buherálás nélkül, akkor igen, számomra ki tudja váltani a másik rendszert. Ha neked a kiváltás csak azt jelenti, hogy minden egyes funkcióban tökéletesen megegyeznek, akkor a te szókincseddel van gond, de nem kicsi. -
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #136 üzenetére
Abszolut nem erted, amit mondani probalok. Ez onnan jon le a legjobban, hogy a hozzaszolasod 99%-val nem csak hogy amugy teljesen egyetertek, hanem konkretan mar le is irtam, max mas szavakkal.
A kulonbseg lathatolag abban van, hogy mit tekintunk atlagfelhasznalonak. Es itt visszakanyarodtunk oda, hogy mi a definicio. Szerintem jelenleg az atlagfelhasznalonak nem jo a linux. Ha szukitunk a koron, es kiemeljuk, hogy otthoni atlagfelhasznalo, munkara es/vagy oktatasra semmilyen szinten nem hasznalt geppel, akkor mar kozelitunk, ott mar bizonyos esetekben jo lehet (bizonyos, specialis esetekben akkor is, ha munkara/oktatasra is hasznalva van, de ott azert boven van lutri).
Ha pedig meg ennel jobban is szukitjuk a kort, es mondjuk azt mondjuk, hogy amennyiben olyan esetrol beszelunk, ahol biztos, hogy nem kell semmilyen windows-specifikus alkalmazast hasznalni, esetleg meg az is van, hogy tobben jutnak egy gepre, akkor meg nem csak hogy kivaltja, hanem egyenesen meg jobb is a linux.
Es ha ezt folytatjuk, jutunk el oda, amit elsore irtam viccesen, hogy:
"amennyiben az atlagfelhasznalo definicioja az, hogy arra hasznalja a gepet, amire a linuxot is tokeletesen lehet, akkor az atlagfelhasznalonak tokeletes a linux is, es jobban jar, ha valt." -
Pingüino
senior tag
"az összes cég ahol voltam feltételezi, hogy mindenkinek Windows-a van"
Igen, a fejlesztők oldaláról nézve meg pontosan az mozdítaná elő a fejlesztés sebességét, ha ez megváltozna. Hiszen ez egy oda-vissza játék. Nyilván mindenki szeretne olyan oprendszert használni, ami tökéletesen működik. De egy oprendszer fejlesztési ütemét meg egyértelműen befolyásolja a felhasználóbázis mérete, akár azért, mert a nagyobb bázissal rendelkező rendszerre jobban figyelnek, akár azért, mert nagyobb a tesztelők száma.
Ezért is jó, ha azoknak, akinek tökéletesen megfelel, nyugodt szívvel ajánljuk a kísérletezgetést más oprendszerekkel, mert akkor azok is jobban fejlődnek, és megszűnik a monopol helyzet.
Persze, van benne némi szívás is, hogy több rendszerre is fordítani/optimalizálni kell, de a kiszolgáltatottság sztem nagyobb szívás, amikor egyetlen cég dönti el, milyen irányba menjen a szoftverfejlesztés. Kellenek az alternatívák. -
Pingüino
senior tag
Figy...
Aki nem tartozik az átlag felhasználó témakörbe, az azt jelenti, hogy használ valami olyan alkalmazást, vagy funkciót, ami nem átlagos. Ezek a nem átlagos dolgok pedig többnyire specializáltak, ami azt jelenti, hogy valamelyik oprendszeren jobban fognak működni. Szerverekbe pl. a Linux ideális. Bizonyos munkafolyamatokra a Windows. Megint más Munkafolyamatokra a macOS.
Viszont egyrészt ezek a felhasználók még mindig a PC használók kisebb részét teszik ki. A többség átlag felhasználónak mondható, nekik meg működtethetőség szempontjából irreleváns az oprendszer, innentől pedig a kényelmi szempontok kerülnek elő, amiben a P&P és a nagyobb személyreszabhatóság mindenképp a Linux mellett szól.
Másrészt a specializált felhasználók között is vannak szép számmal, akiknek a Linux az ideálisabb választás. És mielőtt kiforgatnád a szavaim, ezalatt annyit értek, hogy sok ilyen felhasználó van, nem azt, hogy mind, vagy a legtöbb.
Szóval egyszerűen az, hogy a Linux egy minimális rétegfelhasználásra jó, amit te folyamatosan sugallsz, az a nem igaz. Az meg, hogy van, amire nem alkalmas, az sokakat érint, de ez bőven nem a többség. -
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #134 üzenetére
Tehat szamodra a kivaltja szo ugyanazt jelenti, mint az, hogy ugy egyaltalan mukodik? Ez most ugyanaz, mint amit az elobb irtal, hogy csak egysegsugaru user van, meg linuxguru, mas nem letezik?
Tenyleg nincs mirol beszelgetni. Te (remelem) szandekosan ugy teszel, mintha nem allna tul sok szobol a szokincsed, En meg nem tudok ilyen melyre menni, meg ha akarnek sem."Nem látod, mit csinálsz, ugye?
"
De, mostmar latom. En barom informatikai jellegu vitaba akarok belemenni egy hitteritovel, akinek a szovegertese es szokincse valahol az altalanos iskola elso ket osztalyaban van. Lehet ezert lett forumos informatikai hitterito, mert barmi mas mar tul bonyolult.[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
Nem látod, mit csinálsz, ugye?
Hozol egyetlen példát arra, hogy igen, előfordul, hogy vannak gondok, amivel nincs is probléma, mert nem tagadtam, hogy néha lehetnek gondok, de azok lehetnek más oprendszeren is. Majd ezután leírsz egy ilyet:
"...a windowst nem valtja ki, maximum csak bizonyos nagyon ...megfeleloen... specifikalt esetekben."
Most eldönthetnéd, hogy "előfordulnak gondok linuxban", vagy "a linux csak a csillagok megfelelő együttállása során működik jól". Ha ezt letisztáztad magadban, és nem váltogatod a kettőt annak függvényében, hogy éppen miről akarsz meggyőzni, akkor folytathatjuk a vitát. Addig semmi értelme. -
ddekany
veterán
válasz
Pingüino #129 üzenetére
Ha az átlag felhasználó alatt olyat értünk, akiről előre tudod, hogy mit fog használni (általában, kb böngészőt, esetleg videó/zenelejátszó, zoom), és milyen perifériákkal, és te beállítod neki, és így látod, hogy adott gépen tényleg minden működik, akkor talán még jobb mint a Windows. De amúgy... sokkal nagyobb szerencsejáték, mint a Windows. Nekem fejlesztőként is az lenne, mert az összes cég ahol voltam feltételezi, hogy mindenkinek Windows-a van, szóval ha neked nem, akkor találd ki magad, hogy hogyan lehet bejelentkezni remote, stb., mert semmit nem kapsz kulcsra készen. Amúgy falnak megyek a Windows-nan sokmindentől, meg tökkre csúszik szét az egész (mintha a feedback már nem érne el odáig, hogy akár triviális dolgokat kijavítsanak), de az, hogy az ember egy egzotikus desktop OS-t használ, igen is rengeteg szívást hoz magaután.
-
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #129 üzenetére
"Másrészt te nagyon nem erről akartál meggyőzni, hanem arról, hogy a Linux csak a Linux guruknak jó, mindenki másnak szívás, ami meg nettó nem igaz."
Ha a Te fejedben nincs a linuxguru es az egysegsugaru atlagfelhasznalo kozott semmi, akkor ebben igazad van. Ha viszont van nemi tanulasi gorbe, meg atmeneti allapot, akkor teljes mertekben tevedsz. -
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #128 üzenetére
Azt allitom, hogy problematikus. Sehol nem allitottam, hogy ezeket nem lehet megoldani. Azt allitottam, hogy elofordulnak problemak, amiket nem biztos, hogy egy atlagfelhasznalo meg tud oldani, mert sokszor rohadtul nem trivialis a dolog.
Webcam-ek plane, erre konkretan eleg mostani tapasztalati pelda van, amikoris kollega, aki amugy eleg nagy linuxguru 2 het netto szopas utan inkabb visszakuldte a webcam-et, amit rendelt, es nezett valami masikat. A masik mondjuk mar tenyleg plug&play volt, azzal nem volt gond. De ettol fuggetlenul peldanak tokeletes, hogy bizony meg ma is elofordul, hogy valami olyan szinten alap dolog nem megy, amire nem is szamit az ember. Meg a megrogzott tuxmanias sem.
Szoval bar nem akarod nekem elhinni, aztan meg vagy lepodve, amikor azt mondom, hogy nincs ertelme a parbeszednek, tovabbra is azt mondom, hogy egy nagyon fasza rendszer a linux, de a windowst nem valtja ki, maximum csak bizonyos nagyon ...megfeleloen... specifikalt esetekben. Pontosan ugy, ahogy ez forditva igaz, normalis helyeken a windows se tudja kivaltani a linuxot, mert mindkettot arra hasznaljak, amire valo. -
Pingüino
senior tag
válasz
<Lacy85> #127 üzenetére
A 100-ból 1 nem áll. Főleg az utóbbi kb. 2 évben szinte minden játék megjelent natívban Linux-ra is, szóval pozitív változás figyelhető meg. A többinek meg ahogy írta, 99%-a megy WINE alatt. Egyébként hozzá teszem, ami nem megy, ott is inkább a crack-el szokott gond lenni, nem a játékkal magával. Jogtiszta játékkal nem nagyon fogsz hibába futni.
Egyszerűnek meg nem egyszerűbb Linux alatt játszani, csak nem is bonyolultabb. A lényeg itt azon van, hogy a játszás kevéssé befolyásolja az oprendszer választást. Ha valaki szereti a vindows-t, használja. De ha valaki szeretne Linuxozni, és csak a játszás tartja vissza, ne tartsa vissza.
Szerk.: Egyébként Linux csinált olyan tesztet, ahol az jött ki, hogy Linux alatt nagyobb FPS-eket produkált. De a körülményeket nem ismerem, ha érdekel, keress rá.[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
Egyrészt azzal tisztában vagyok, hogy egy oprendszer sem tökéletes, szóval nem kell róla meggyőzni, de nem is állítottam olyat, hogy a Linux tökéletes, csak azt, hogy az átlag felhasználó számára legalább annyira használható, mint a Windows, ami viszont igaz.
Másrészt te nagyon nem erről akartál meggyőzni, hanem arról, hogy a Linux csak a Linux guruknak jó, mindenki másnak szívás, ami meg nettó nem igaz. -
Pingüino
senior tag
Nem a szoftverhez választottam a hardvert. Hardver választáskor kizárólag a hardvert néztem, mert a szoftvert ha kell, lehet variálni. Ha gondom lett volna vele, feltettem volna a Windows-t, hiába rühellem, de nem volt gondom vele. Én pedig ezt nem mázlinak nevezném. Olyan kevés vason van gond vele, amennyi gond simán van Windows-on is. Meg hát ugye te általánosságban mondtad, hogy idézem...
"Az atlagfelhasznalo nem jatszik, soha nem akar harom sorosnal komplexebb barmilyen ms office dokumentumot megnyitni, nincs sokcsatornas hangrendszere, nem akar hdr kepet kuldeni a TV-re, nem akar az egysegsugarunal komplexebb (mondjuk sajat titkosito programos) pendrive-ot hasznalni, teams-et/nativ zoomot/stb hasznalni, nem hasznal asztali megosztast."
Amivel gyakorlatilag azt állítottad, hogy ezek a dolgok úgy amblock nem működnek Linuxon, semmilyen (vagy legalábbis a legtöbb) vason. Ami nettó nem igaz. Az meg, hogy lehet olyan vas, amin valami nem megy, nem Linux rákfene, ugyanúgy találhatsz más oprendszerhez is olyan vasat, amin valami nem megy. -
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #119 üzenetére
Vagy mondjuk van mas kulonbseg. Verziok, kornyezet, hardware-ek, akarmi. Nalad tokeletesen mukodik, ok, de mielott megvetted a vasakat, megnezted, hogy tokeletesen mukodnek-e linuxon, megvan hozzajuk a support es ugy vetted oket, vagy atlagfelhasznalosan bementel a boltba/amazonra/ebayre/akarmi, es rakattintottal az elso szimpatikus valamire? Ha az utobbi, akkor egyreszt mazlid is volt, masreszt ujabban azert mar tenyleg nehezebb nagyon mellenyulni, ami egy tok jo irany, de azert meg van hova fejlodni.
-
Cassi
őstag
válasz
GoldhandRent #50 üzenetére
A PC lemezkezelésének sok árnyas oldala van, igazából új rendszerindító hardveres felület kellene már régóta, de azt ugye nem lehet. Egy sima SATA -> NVME átállás is problematikus tud lenni, hivatalos support dokumentumban ajánlják, hogy le kell húzni fizikailag a régi diszkeket, mert másképp nem megjósolható az eredmény.
-
Pingüino
senior tag
válasz
#89309696 #117 üzenetére
"Normális ember meg két szopató rendszer közül azt választja amin a több dolog működik."
Ezt úgy egészíteném ki, hogy "Normális ember meg két szopató rendszer közül azt választja amin a több dolog működik, amit ő használ."
És akkor az a része marad a dolognak, hogy egyik rendszer sem tökéletes. Viszont a "hányan fogják az egyiket/másikat használni" már borul egy kicsit. -
Pingüino
senior tag
-
törölt tag
válasz
<Lacy85> #108 üzenetére
Sok, Wine-nal se kell már annyit szarakodni. A baj az, hogy Windowson 100% fut, addig Linuxon ha csak 99% fut akkor k..a élet, hogy az embernek mindig az az 1%-nyi játék kell.
Másik gond mikor a játékosok szeretnének a játék miatt egyéb dolgokat is csinálni. Az alaplapomhoz való ventilátoros progi meg se mukkan, a fejhallgatóm gamer szutyok szoftvere meg se mukkan, overclockos szofver, monitorozó hülyeség játék alá... és még bele se mélyedtem mik nem mennek vagy ami van alternatíva rá az vagy sokkal butább vagy haladó szintű konzolozás kell hozzá. A monitoromhoz van szofver, hogy ne kelljen a hátán lévő gombokat nyomkodnom kényelmetlenül (falon van), az se megy.Én még ezeket is elnéztem a Mintnek, használtam alapon ahogy P&P felismerte őket. De egy idő után úgy voltam vele, hogy minek szopjak ezzel, mikor használhatok Windowst is amin minden megy három katt után. A Windows is szopatni fog, de nagyobb arányban működik minden. Normális ember meg két szopató rendszer közül azt választja amin a több dolog működik.
Az viszont való igaz, hogy anyunak a facebookozást kiváltani tök jó. Őskövület ganyé gépeken is marha jól fut, nem lassítja vírusirtó és bármire rákattinthat böngészés közben, ebben sokkal jobb a Windowsnál.[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
Annak sok oka lehet, kezdve azzal, hogy más a ventivezérlés, az egyik tovább engedi melegedni a procit, hogy halkabb legyen, vagy egyszerűen másik érzékelőről veszi az infót (mivel sok procinál van procin belül is érzékelő, meg procin kívül is, amik ugyanarra valók, de nyilván nem ugyanazt a hőokot fogják mutatni. Vagy ki tudja...
Amíg nem okoz throtling-olást, addig ez önmagában nem probléma. -
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #113 üzenetére
Az a baj amugy, hogy tovabbra is feltetelezed, hogy az van, hogy nem ismerem, nem szeretem, nem olvastam utana, stb. A helyett, hogy -helyesen- azt feltetelezned, hogy de igen, ismerem, sot, szeretem, sot, hasznalva is van, csak ertem es tudom, hogy mire valo, nem probalok meg beleeroszakolni mindent IS. Amugy tenyleg jol mukodik, ha kicsit forditasz a gondolkodasodon es a hardware-t veszed az OS-hez, akkor kb minden megoldhato, de ez megintcsak nem atlagfelhasznalo szint.
-
Pingüino
senior tag
Az ne zavarjon, hogy én HEVC filmeket nézek Linuxról.
Semmi gond nincs sem a HDR-el, sem a 4K-val, sem a sokcsatornás hangrendszerrel.
Az OpenELEC-ről meg gondolom, még sohasem hallottál.
teams és zoom is van natív Linux támogatással, csak úgy szólok. Keress utána.
"Az atlagfelhasznalo..." Na, csak leírtad még egyszer. -
Pingüino
senior tag
Figy...
Én abszolút vevő lennék a vitára, ha valaki érvel. De amikor ilyeneket írsz, hogy...
"De amugy tok parttalan a vita, mert mindegy mit irunk, ugyis az lesz a valasz, hogy de a linux jobb mindenre IS." meg...
"csak ezeket bearnyekolja az idiota hitterites, meg a kenyelmetlen temak rutinszeru ignoralasa es a tema terelese." pedig egyiket sem állítottam...
Ilyenkor mondom én is azt, hogy parttalan a dolog, inkább hagyjuk az egészet.
"Na, ha pedig az atlagfelhasznalo definicioja az, hogy amire tokeletes a linux Mint"
Hagyjuk már ezt. Ha ezt még egyszer leírod, téged foglak ignorálni. Csak ismétled itt magad.
Az Office témára:
Én még nem futottam hibára LibreOffice-al, de tegyük fel, hogy neked kell valami, amit nem tud.
1.: A WineHQ szerint a 6.0 Wine alatt a Microsoft Office 2016 és a 365 is Gold besorolást kapott, vagyis működik, ha ragaszkodsz hozzá.
2.: Sokan használják a Google Docs-ot az Office helyett, ami ráadásul bővebb funkcionalitású is, és az pl. platformfüggetlen. -
opr
nagyúr
válasz
<Lacy85> #108 üzenetére
Nem erted. Az atlagfelhasznalo nem jatszik, soha nem akar harom sorosnal komplexebb barmilyen ms office dokumentumot megnyitni, nincs sokcsatornas hangrendszere, nem akar hdr kepet kuldeni a TV-re, nem akar az egysegsugarunal komplexebb (mondjuk sajat titkosito programos) pendrive-ot hasznalni, teams-et/nativ zoomot/stb hasznalni, nem hasznal asztali megosztast.
Viszont az atlagfelhasznalo minden nap (az amugy tenyleg elbaszott) windows gephazban koborol, mert allitgatni akarja a rendszert, csak nem talal semmit.Legyel mar kepes vegre felfogni, hogy az atlagfelhasznalo definicioja az, hogy amire a linuxot gond nelkul teljeskoruen hasznalni lehet.
ui.: Es amugy tovabbra is azert ennyire idegesito ez az egesz, mert tenyleg rengeteg dolog van, amiben osszehasonlithatatlanul ezerszer jobb a linux, mint a hulye windows. Csak az a baromsag, hogy ki tudja valtani. Pont annyira tudja kivaltani, mint amennyire a windows a linuxot (azaz semennyire).
[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #105 üzenetére
Mert mar le lett itt irva a topikban, de olyan mesterien elkerulod, hogy az nemigaz.
Office pl egy tok jo pelda. Open meg Libreoffice a standard valasz, persze, csak epp mind tudjuk, hogy erosen esetleges a mukodese, csak van, aki hajlandobb kicsit masfele nezni es ezt nem eszrevenni.De amugy tok parttalan a vita, mert mindegy mit irunk, ugyis az lesz a valasz, hogy de a linux jobb mindenre IS. Nincs ertelme beszelgetni, annak ellenere, hogy amugy rengeteg dologgal, amit irtal, teljesen egyetertek, csak ezeket bearnyekolja az idiota hitterites, meg a kenyelmetlen temak rutinszeru ignoralasa es a tema terelese.
Pl ismet office pelda, itt a forumban is irtak elottem mar tok jo peldat, vagy ignoralva lett, vagy ravagva, hogy az nem atlagfelhasznalo, tehat megint visszajutunk oda, hogy az atlagfelhasznalo definicioja az, hogy amire a linux (Mint) tokeletesen hasznalhato, mert ha barmi olyat irunk, amire nem, akkor az szerinted nem atlagfelhasznalo. Na, ha pedig az atlagfelhasznalo definicioja az, hogy amire tokeletes a linux Mint, akkor teljesen igazad van, es a linux Mint tokeletes az atlagfelhasznalo szamara.
adobevallasos javas borzalom amugy mukodik mar linux alatt? Anno (amikor utoljara probaltam napi szintu rendszernek a linuxot) alolam pl az vagta ki a fat. Es ertem En, hidd el, hogy ez pont nem a linux hibaja, hanem az istentelen kreten modon irt abevjava-nak, de a lenyegen nem valtoztat.
[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
válasz
#89309696 #104 üzenetére
Ez megint attól függ, mit értesz "általa jónak vélt" meg "valami nem hétköznapi" alatt.
Mert oké, ha kipróbáltad, és nem tetszik, az már egyéni ízlés kérdése. Csak kérdés, mit akartál rajta csinálni, amit nem tudtál egyszerűen megoldani, és az összességében hány embert érint? -
Pingüino
senior tag
Na, és akkor ilyenkor szokott elborulni az agyam.
Mikor feltettem egy értelmes kérdést, hogy akkor mondd el, hogy szerinted egy ember mitől nevezhető átlag felhasználónak? Mit csinál a számítógépen egy átlag felhasználó?
És akkor jön egy ilyen beszólás.
Aztán meg én vagyok mindenki szerint az elborult hittérítő. -
törölt tag
Azok akik egy tableten is elvannak úgy ahogy kibontják a csomagolásból alapbeállításokkal, ők használják gond nélkül a Linuxot a Windows után. Akinek ennél többre lenne szüksége kezdődnek a nyögések, nem tudtam kibékülni a Minttel pedig egy éve használom. És ez tényleg a legjobb verzió, ennél csak rosszabbak vannak winuser szinten.
Rengeteget fejlődött, akármi random hülyeséget rádugok felismeri és működik, drivert se kell telepíteni, minden megy elsőre és jól, mindenre van ingyenes alternatív program flatpak, tehát kattintós módon, tényleg frankó. A probléma ott kezdődik mikor az általa jónak vélt dologtól el szeretnék térni vagy valami nem hétköznapi dolgot akarok csinálni. Akkor jönnek a fél napos neten bogarászások, a konzolban izzadások, a kezdő linuxos topikokban a vergődés mire segítenek és nem néznek hülyének, hogy ezt nekem tudnom kéne ha már linuxot használok...
Úgyhogy nem, átlag usernek nem lesz jó a Mint. A nagyi szintű usernek lesz jó aki csak facebookozik meg youtube és tiktok meg feltúrja a mindmegette.hu-t és felmásolja a képeket a telefonból, ennél többre nem lesz jó a Windowsos usernek, mert nyögni fog rajta.
[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
Miért, szerinted mi az átlag felhasználó definíciója?
Az átlag felhasználó programozik, meg műszaki képeket tervez, és hasonlók?
Nem, az átlag felhasználó baromira csak böngészik, filmez, zenét hallgat, képeket nézeget meg max. játszik. Aki többet csinál, az nem átlag felhasználó, mivel akik beérik ennyivel, azok vannak jelentős többségben. Sokaknak nem hogy egy Linux, de egy ChromeOS, vagy egy Android is bőven kielégíti az igényeit, sokkal kevesebb nyűggel, mint Windows alatt, sokkal olcsóbban, vagy akár teljesen ingyen. -
Yeffy
veterán
-
Pingüino
senior tag
Még egyszer mondom, nincs ebben semmi hittérítés. Akkor lenne az, ha minden ok nélkül, csak úgy írkálnám ide a hozzászólásokat. Mindíg más kommentjére válaszolok, mikor leírok valamit. Ez párbeszéd. Ha nem került volna szóba, eleve fel sem hozom a Linuxot.
Egyébként meg kapcsolódik a témához, mert azzal indult az egész, hogy "Linux guruktól kérdezném tisztelttel: a win10 esetében "nehéz" lenne váltani valami ismertebb linux fájlrendszerre és hagyni az ntfs-t a francba?" Erre mondtuk, hogy a boot megoldhatatlan, ha ext fájlrendszert akar használni, akkor Linux. Innen jött, hogy "De jó-e a Linux". Szóval kapcsolódik a témához.
Sokaknak meg am azt kellene megérteni, hogy attól, hogy én rühellem a Windows-t, és le szoktam írni a Linux előnyeit, senkit nem nézek le azért, mert Windows-t használ. Ha valakit nem zavarnak a Windows hülyeségei, akkor használja. A másik oldalról viszont rendszeresek a minden alapot nélkülöző "sz...r a linux, meg mindenhez konzolt kell használni, meg nem megy rajta semmi" és hasonló hozzászólások olyanoktól is, akik talán életükben nem töltöttek 5 percnél többet Linux előtt. Ha valaki leír ilyen sületlenségeket, azt már csak nem fogom szó nélkül hagyni, mert akkor igen csak egyoldalú lesz a dolog.
Az meg, hogy valami működik, egyáltalán nem jelenti, hogy el kell fogadni, és ki sem szabad próbálni mást. Rákényszeríteni semmit nem lehet senkire, de az, hogy meg se fontold, tehát ez a "max. annak érdemes megfontolnia (!) egyáltalán a Linuxot asztali oprendszernek, aki mondjuk szív Windows alatt" ugyanilyen nettó sületlenség. Mint emltettem, rengeteg ismerősöm elégedetten használja a Mint-et, minden gond nélkül, és nem hiányzik nekik a Windows. Ingyenes, alacsonyabb gépigényű, és megy rajta minden, ami nekik kell. Akkor miért Windows-oznának, akkor is, ha nem zavarják őket a Windows hülyeségei? -
opr
nagyúr
Sajnos mondhatod, semmi ertelme nem lesz. Minden olyan cikknel, ahol arrol van szo, hogy van valami hiba a win-el, megjelennek hitteriteni, es leirjak, hogy amennyiben az atlagfelhasznalo definicioja az, hogy arra hasznalja a gepet, amire a linuxot is tokeletesen lehet, akkor az atlagfelhasznalonak tokeletes a linux is, es jobban jar, ha valt.
Szerk: Amugy ne ertsetek felre, szeretem a linuxot. Azt nem szeretem, amikor valakinek a kezebe akad egy kalapacs, es akkor onnantol kezdve aztan minden IS szog! Meg azt nem szeretem, amikor baromsagok vannak terjesztve rola, mint hogy soha nincs vele gond, mindenben ki tudja valtani a barmelyik masik oprendszert. De, van vele gond, csak mas. Nem, egyik nepszeru OS se tudja teljeskoruen kivaltani egyik masikat sem.
Plusz azt plane nem szeretem, amikor megjelenik egy cikk, hogy van xy problema, es akkor elveszik az a talan 2-3 ertelmes hozzaszolas, ami a problema megoldasaban/elharitasaban/elkeruleseben segit a sok hitterito tuxjelmezes inkvizitor kozott.[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Egyet kellene megérteni, a 800 kommentes (az alap témával kapcsolatban totálisan offtopic) hittérítésed közepette. A népek 99 százalékának semmi baja a Windowssal. Kábé az XP-nél fordul elő utoljára, hogy kékhalálozott, már a Win 7 is teljesen stabil és jó volt. Olvastam én is 1-1 szívást a nagy update-k kapcsán Win 10 esetében, ugyanakkor személyesen nulla embert ismerek (nem kevés felhasználóból), akinek problémája lett volna vele. Linuxon viszont legalább annyi embernek van driverekkel meg egyebekkel gondja, mint ahánynak a Win10-zel. Ergo max. annak érdemes megfontolnia (!) egyáltalán a Linuxot asztali oprendszernek, aki mondjuk szív Windows alatt: ha problémamentesen használok valamit, és potenciálisan benne van a pakliban, hogy egy újjal szívni fogok, akkor mégis minek váltsak?!?
Libreoffice-t meg hagyjuk. Egyszer az asszony gépére azt raktam MS Office helyett - ember még olyan gyorsan nem telepített Office-t a gépre, mint én, amikor kiderült, hogy a hazahozott (extra sürgős) Exceles munkáját nem tudja megcsinálni, mivel a bonyolultabb, másik munkalapra mutató képletek nem működtek... -
-
hunluki
senior tag
Nálam a fő problémája a dózernek az hogy ritkán indítom el és nem erre tervezték hanem arra hogy folyamatosan fusson. Ha 2-3 havonta elindítom akkor egyből nyekeg hogy kritikus frissítés van amit azonnal fel kell tenni mert simán lehet hogy már 2 hónapja fent kéne lennie és emiatt nem igazán türelmes.
Én értem hogy valakinél, jelen esetben nálad tök jól működik, nálam sajnos voltak bajok, de a legtöbbett sikerült már workaroundolni. Pl hangkártya driverét frissítette, akkor elkezdett a hang recsegni/pattogni/késni, feltettem a gyártó oldalán lévőt, tökéletesen ment, egészen addig amíg a következő winupdate megint fel nem frissítette a recsegősre. Csoportházirendből HW ID alapján megfogtam hogy ne bántsa, azóta nincs vele gond.
Amit szeret elrontani az a VGA driver, szintén winupdate van hogy feltesz egy frissebbet, én meg csak azt veszem észre hogy a vajsima forza elkezd akadozni, itt is az a megoldás hogy nv oldaláról legfrisebb driver lehúz és kész.
A frissítések azért problémásak mert ismerősök vegyesen játszanak boxon/PC-n és forzából és gearsből is szükség van a legfrissebb verzióra az online multihoz, viszont ahhoz kell a legfrisebb win verzió is, szóval az updatek megfogása nem opció.
Nem kritikus problémák és megoldhatóak, csak idegesítőek. Legfőképp akkor ha megszokod hogy ilyenekkel már nem kéne foglalkozni így 2020-21 környékén.
#68: Nem, az a problémám hogy be van állítva a store-ba hogy frissítse kérdés nélkül a háttérben, de miután lefrissült minden (winupdate) utána azt kapom hogy nincs elérhető session, nem tudok online játszani. Ilyenkor store, frissítések keresése, hopp ott a tizenpár gigás update. Amit le kellett volna szednie de nem tette.
-
Pingüino
senior tag
Na most mivel nekem nem G11 van, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Viszont gondolom, ha már rég nem működne, akkor nem hagyták volna benne a csomagkezelőben.
A "nem releváns" meg jelentheti azt is, hogy már a kernel maga is képes kezelni, és nincs hozzá szükség rá.
Mindenesetre nem győzködlek, hogy próbáld ki, csak ha leírod, hogy nem működik, akkor előtte azért próbáld ki, hogy valóban nem működik-e. -
Ixion77
addikt
Linux frissítésnek ugyanúgy megvannak a bugjai. Én pl. tavaly nyáron futottam bele az "ultrastabil" Debian 10-en egy olyanba hogy sima apt-get upgrade után újraindítva a VPS-t többé nem tudott felbootolni. Két napot szívtam vele mire helyreállítottam amit a telepítő összebarmolt a partíciókon.
Ezzel szemben Windowson eddig elkerült a balszerencse. Komoly összeomlásban legutóbb 2000 körül volt részem. Persze a hírekben olvasom hogy mások nem ilyen szerencsések.
Mindazonáltal jobban szeretem a Linux mentalitását, de praktikus okokból desktopon mégis inkább Windowst használok. -
Pingüino
senior tag
Oké, csak a kiinduló hozzászólásod ez volt:
"...rengetegszer problémásak a driverek, a szoftveres támogatottságot meg hagyjuk is. Rengeteg dolog nincs Linux-ra. Aztán vagy van rendes alternatíva, vagy nincs. Ha van, akkor meg általában sokkal fapadosabb."
Nem azt mondtad, hogy amit te használsz, az nics. -
<Lacy85>
addikt
Nem azt írtam, hogy az átlagnak miért esik ki, hanem azt, hogy nekem.
A Libre Office-t próbáltam, de köszönő viszonyban sincs a Microsoft Office-szal.
A Gimp-et meg hagyjuk is Photoshop mellett.
Amúgy még a Premiere-t használom, meg nagy ritkán a Lightroom-ot.
Maga az Unreal Engine működésre bírható (töltsd le a repo-t, fordítsd le az egész Engine-t, aztán talán el is indul), nem is ezt írtam. Hanem a hozzá használatos külső grafikai, egyéb programok. Na ezeknél nagyon kevéshez van Linux support.Aztán még ugye ott van az is, hogy a driver-ek minősége is kb. orosz rulett. Ha néha már egy Youtube videó is hajlamos beszaggatni, akkor mit művelne egy komolyabb 3D munkánál?
De ezek csak az én igényeim. Átlagos használatra már 10 éve is jó volt a Linux. -
Pingüino
senior tag
"g15daemon"
kb. fél perc keresés volt.
Wiki szerint 2008 óta létezik, szóval nem mai dolog.
A support listában ott a G11.
Mint-en benne van a csomagkezelőben, a Debian pedig ugyanezt a csomagkezelőt használja, úh. azon is meg kell lennie. Szóval még keresgélni sem kell neten, csak a csomagkezelőben rákeresni a nevére, rányomni az "install"-ra, és megy is.
Szívesen.
Szerk.: Hozzá teszem, csak úgy kíváncsiságból beírtam a csomagkezelő keresőjébe a "G11"-et, és erre a keresésre is kidobta a fent említett programot, szóval mindenféle netes keresés nélkül is meglett volna.[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
Mi számít normálisnak? A LibreOffice teljesen jól használható, és ingyenesen ott van, a legtöbb disztrón előtelepítve. De am is elég sokan használnak manapság Microsoft Office helyett is Google Docs-ot.
Az Adobe termékekből átlag felhasználóknak egyedül a Photoshop lehet releváns, de arra ott a Gimp. A többi termékük olyan, mint a CAD szoftverek. Nem igazán megy Linuxon, de ez nem sokakat érint. Akit igen, annak sajnos kiesik. Majd javul még ez is.
Az Unreal Engine-el saját tapasztalatom nincs, mert nem vagyok játékfejlesztő, de rövid keresés után én azt találtam, hogy teljes Linux támogatás van az Unreal részéről.
A "Google Backup & Sync" maga nincs, de van több olyan alkalmazás is, ami Drive-ra backup-ol. Simán be lehet állítani ugyanolyan működésre. -
-
-
opr
nagyúr
Tuxlings! Chaaaaarrrrrrge! For the KernelLand!
-
Pingüino
senior tag
Hát, nem tudom. Ha annyira minden lenne rá, ami windows-ra is, akkor nem létezne macOS-re is WINE, meg CrossOver, és társai.
Tudtommal elég sok minden nincs rá. Persze, ami nincs, annak többségét a fent említett programokkal meg lehet oldani, de egy olyan oprendszerben, amiért elég sokat kifizetsz, azért ez gáz. -
Pingüino
senior tag
Én még nem találkoztam hasonló gondokkal.
Am igen, a frissítési metódus egy nagyon jó dolog. Kizárólag a kernel frissítéshez kell újraindítás, mert az a rendszer alapvető működését érinti. Minden más frissül újraindítás nélkül.
Ráadásul én még nem futottam hibába frissítés során, de ha valami gond lenne egy kernel frissítéssel, annyi a megoldás, hogy induláskor a grub menüben kiválasztod, hogy a korábbi kernellel induljon a rendszer (mivel legalább egy régebbi kernelt mindíg fent hagy a rendszer, hacsak kézzel le nem törlöd), és megy minden úgy, mint előtte. Próbáld meg ezt Windows-on, hogy életet lehelj egy frissítés miatt behalt rendszerbe.Csomagkezelő meg konkrétan nem pár, hanem mindegyik disztróban van. Csak nem mindben ugyanaz.
-
Pingüino
senior tag
Nekem szerencsére ritkán kell Windows-hoz nyúlnom (Microsoft Office-t kell tanítanom közepiskolában), ezért az update problémákról nem tudok nyilatkozni. Mondjuk azt azért hozzáteszem, hogy ez a "frissítés nélkül is leállíthatom vagy újraindíthatom a gépet" nem régi dolog, mert korábban nem lehetett.
Viszont ami engem nagyon zavar, az a mentalitás, ahogy rád erőszakolnak dolgokat. Home windows-on pl. a mai napig csak úgy tudsz online fiók nélkül windowst telepíteni, ha annál a résznél lehúzod a net kábelt. Ha jön egy nagy update, lehet, hogy minden működik, de a vezérlőpult/gepház temakör folyamatosan változik. Soha semmit nem lehet bennük megtalálni. Ha felteszek egy Chrome-ot, és beállítanám alapértelmezettnek, csak kétszer kérdez rá, hogy "biztosan nem maradok az edge-nél?"
És akkor csak néhány példát említettem. Ezek a használhatóságot éppen nem befolyásolják, de engem hihetetlenül ingerelnek. Nekem a Microsoft ne akarja megmondani, hogyan használjam a rendszerem.
De am is ég és föld a telepítési és frissítési metódus. -
Pingüino
senior tag
Ott is a nem megfelelő disztró lehetett a gond. Az, hogy "ubuntu alapú", csak annyit jelent, hogy a kernel (az alap motor, ami az egészet működteti, ugyanaz). Az, hogy a grafikus felület milyen (egyáltalán van-e), meg hogy milyen csomagtelepítőt használ, az már az adott disztrótól függ.
-
Pingüino
senior tag
Nincs ebben semmi hittérítés. Le lett írva a vélemény és a tapasztalat. Jó pár embernek raktam már Mint-et, és boldogan használják, gond nélkül. Szóval átlagfelhasználásra is tökéletesen jó, nem csak munkára. Azt a parancsot meg leírnád nekem, amivel emelt jogosultság nélkül bármikor tönkre vágod bármelyik Linuxot? Kíváncsi vagyok rá. :)
-
genlog
aktív tag
Márpedig sok éve tele volt az Amazon 10 font alatti kulcsokkal, 4-5 csillagos eladóktól.
Igaz, nem vettem, mert nem kellett. Ma viszont egyet sem találtam, csak 120-180 fontos árakkal.
Hiába nem szállítanak Magyarországra, a kulcsot emailben kapod meg, semmilyen postázás nem szükséges ahhoz.
Ezek szerint a hivatalos/méregdrága csatornákon is elérkezett az olcsóság, így a szürkekereskedelem kiszorult a piacról... -
Na bravó, szép munka, srácok
-
Tigerclaw
nagyúr
Ez szandekosan beepitett dolognak tunik, nem bugnak. Egyreszt tobb olyan karaker van ami nem lehet windowsos konyvtar neveben, masreszt gondolom nem letezo konyvtart takar, de utolso sorban, egy cd parancs nem lehet annyira bugos, hogy irjon barmit is a fajlrendszerbe, nemhogy elrontsa azt. Ez szandekosan van a windowsban.
-
aerosmith
őstag
úristen hogy fog ide ömleni a pingvinsereg...
-
Az OMV egy alkalmazáscsomag Debianra. A Debian maga nem ilyen.
Főverziók ugrása között meg érdemes mindig elolvasni a releváns oldalakat (pl. release notes), így a változás tényéről is lesz információnk, jó esetben pedig a helyes upgrade-ről. Ha fogják, és kidobják az egész alapját, és másikra helyezik, akkor nem hiszem, hogy meglepő, hogy nem megy a konfig, vagy az, hogy funkcionalitás változás történt.Egyszerűen csak beszívtad.
Más: amúgy egy NTFS kernel driver bug oldala alatt azon siránkozni, hogy mennyire bugos/fapados a linux-os driverek... legalább nincs BSOD.
[ Szerkesztve ]
-
saelin
veterán
Vannak "driver" gondok. Mikor mintet használtam úgy kellett mókolni hogy a noti automatikus fényerő szabályzása működjön. Meg Firefox alatt akadtak a youtube videók, amit ha jól emlékszem könnyű volt megoldani, de azt hogy görgetés közben ne tearing-eljen a weblap sehogy nem ment.
Biztos voltak még ilyenek már nem emlékszem. Ezek miatt én nem tudom ajánlani egy mezei user-nek, mert különben lehet hozzá járkálni hetente configolni valamit ami windowson volt, de már linuxon nincs vagy nem "olyan". Persze vannak nagyon jó dolgai a linuxnak is. Nekem személyes kedvencem a mai napig hogy a rendszer szépen letudja magát frissíteni menet közben és csak nagyon ritkán kéri az újraindítást. A másik, hogy pár disztró rendelkezik saját Store-al ahonnan az user pár kattintással letölti ami neki kell. Az androidon és iOS-en felnőtt embereknek az ilyen apróságok sokat számítanak.
[ Szerkesztve ]
-
heihachi
addikt
Én abban egyet értek veled, hogy pl a Mint az kiváló választás az általad említett esetekben (és még sok másikban is). Én vagy 8 éve felraktam anyukámnak egy olyan gépre amit más családtag is használ, és azóta is köszöni szépen jól van. Anyukámnak kb 5 percig okozott fejtörést, hogy a Win után hogyan használja, merthát gyakorlatilag ugyan az. Oké, ő nagy dolgokat nem csinál, sejtheted, de amit igen, az minden működik tök magától.
Ezen kívül már másnak is raktam fel, gyakorlatilag mindenkinek, aki tőlem kér segítséget és nem játékra használja a gépét, és nem használ kifejezetten csak Win alatt futó szoftvert. Senkinek nem hiányzik a Win, mindenkinél minden működik. Nálam is teljesít egy rpi szolgálatot, nyilván linuxal, pöccre működik évek óta.De ennek ellenére sem értem ezt a Win-es dolgot. Nálam az van fent két gépen is, gyakorlatilag mióta megjelent a win10, és még egyetlen egyszer sem volt vele gondom. Soha nem frissített akkor amikor én nem akartam, hogy frissítsen, soha egyetlen frissítés sem rontott el semmit, ami előtte működött, és mióta win10-et használok, még nem volt egyetlen egy kékhalálom sem vagy bármilyen olyan fagyásom, ami miatt a gépet újra kellett volna indítani (más szoftverek nyilván okoztak ilyet, de a win önmagában nem). Soha nem fordult elő, hogy egy szoftver a win update előtt ment, utána meg nem, és minden hardvare ami előtte működött, az utána is. Illetve de, a Throttlestop egyszer megadta magát az egyik win upate után, de annak is csak annyi baja volt, hogy kb 3 éves verziót használtam, frissítettem, aztán azóta is megy. Az összes frissítés akkor megy fel, amikor én akarom, soha nem tesz fel magától semmit, legalábbis olyat tuti nem, ami gondot okozna. Állandóan reklamál, hogy van frissítés, de simán leállíthatom a gépet és elindíthatom frissítés nélkül, azok meg ott állnak hetekig, senkit nem zavarnak. Aztán amikor van rá ingeranciám, felrakom őket. Épp most a 10H2 miatt van egy értesítésem, de nem zavar, elvan magának, majd felrakom, ha lesz rá szükségem. És én nem csak a böngészőt nyitom meg facebookozni, hanem tele van szórva mindenféle fejlesztőezközzel mindkét gép, én ezen dolgozom, ezen csinálom a hobbym (fogjuk rá, hogy programozás), és ezen játszok.
Szóval csak oda akarok kilyukadni, hogy aki elboldogul egy Linux-os oprendszerrel, az kizárt, hogy ne tudja a Win-t úgy összekattintgatni, hogy a frissítések ne okozzanak gondot, és hogy mindig minden működjön rajta pont úgy ahogy ő akarja. Persze ettől a sebezhetőségek megmaradnak, de egy átlagos, többé kevésbé értelmes felhasználónak, aki kicsit is elgondolkozik azon, hogy most éppen miért és mire kattint rá, ezek soha az életben nem fognak gondot okozni. Nem azt mondom, hogy az updatek nem okozhatnak gondot, simán el tudom képzelni, hogy ha nincs szerencséd, akkor valami megadja magát, és csak szívás van onnantól, de az én tapasztalatom az, hogy az estek 99%-ban minden megy tovább, mintha semmi nem történt volna. Az én praxisomban, akinek eddig én win10-et raktam fel (általában azoknak akik főleg játékra használják a gépet), mindenkinél beállítottam, hogy jah, updatelj magadtól légyszi, ne engem zaklasson mindenki, hogy valami frissítésről beszél a gép. Egyetlen egy gépen sem okozott még gondot, eddig kizárólag azért kellet újrainstallálnom win10-et, mert a user sikeresen tönkrette, mert pl a vírusírtó nem engedte megnyitni a fájlt, ezért kikapcsolta a vírusírtót, vagy mert öt percenként hardvert cserél benne.Mi több, a melóban a munkagépeken win10 van, azokon kívül minden máson Linux, és mégis mindenki és minden normálisan működik együtt, egyetlen Win10/Linux frissítésnél sem állt még meg a céges élet. Csak akarat kérdése.
Szerintem mindkét rendszerrel vannak problémák, de minimális utánajárással és hozzáértéssel mindkettő kényelmesen használható anélkül, hogy problémát okozna. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál SZERINTEM.
-
-
nemlehet
őstag
válasz
#06658560 #48 üzenetére
Akkor te elképesztően szerencsés vagy.. Én NAS-nak használok linuxot, OpenMediaVault (ubuntu alapú).
Jött ki az újabb verziója, nah mondom király rakjuk fel... Jah hogy semmi konfigot nem lehet átvinni. Oké végülis windowson se szokott ez megbízhatóan működni.
Jah hogy mostmár nem sima packet telepítő van, hanem kell docker+portainer, plusz akkor kézzel kell beirogatni egy csomó paramétert mert mostmár nincs web gui.
Arról nem is szólva, hogy órák alatt se sikerült összehozni azt a funkcionalitást mint az előző verzióval (a windows-os remote kliensből tudjam kiválasztani, hogy a linuxos szerveren hova töltsön le), csak egy ömlesztett mappát lehet megadni neki.
Persze biztos én vagyok a béna meg akinek van nagyobb tapasztalata az tuti 10 perc alatt megoldja, de szerintem ha valamire kezdőként órák alatt sem találsz választ pedig egy tök basic művelet lenne akkor az minden csak nem felhasználóbarát. Plusz azért a közösséggel is vannak problémák mert segítség helyett csak szapulást kaptam többnyire, hogy mi ez a baromság, miért nem jó nekem az ömlesztett mappa. -
Protezis
őstag
Az új
c:\con\con
-
<Lacy85>
addikt
válasz
GoldhandRent #50 üzenetére
Nálam semmi nem oldotta meg. Kékhalál után magától újraindult. Hiába léptem bios-ba, utána ugyanúgy lehalt. 2 napig túrtam a netet, megkérdeztem vagy 5 fórumban, de semmi.
Végül muszáj volt újra húznom, pedig nagyon nem akartam.
De volt előnye is. Így legalább az NVMe-re került a rendszer. Előtte SATA SSD-n volt. -
GoldhandRent
őstag
én ezzel élek 4 éve, ha nem több
NVMe SSD-n van a windóz, de be volt dugva egy régi 120-as SATA SSD mikor telepítettem, és valami oknál fogva a Bootfile-ok a SATA SSD-re kerültek, így néha (vagyis inkább néha nem) összefossa magát a rendszer bootoláskor -> kék képernyő
itt nyomsz egy DEL-t, hogy BIOS-ba vigyen, majd egy könnyed ESC majd ENTER-rel kilépsz a BIOS-ból és voilá, a gép bootol
semmit nem csinálsz, érted, csak bemész biosba meg kilépsz...((lusta vagyok újra rakni, pedig már ráférne))
már nem is tudnám elképzelni az életem enélkül[ Szerkesztve ]
-
<Lacy85>
addikt
Nekem nemrég elég volt annyi, hogy beraktam a gépbe egy NVMe SSD-t. Utána újra kellett húzni az egész rendszert, mert ha bent volt a meghajtó, boot közben kékhalál.
Frissítettem minden létező drivert, biost, stb., Windows telepítővel partícionáltam, formáztam a meghajtót, de semmi nem segített. -
niof
veterán
Nálam másfél évvel ezelőtt pont a recsegő hang miatt ugrott az Ubuntu. 3 hangkártya van a HTPC-mben (illetve az egyik egy külső DAC). Még az belefért volna, hogy 2-3 kattintással több a váltás a kimenetek közt, mint dózeren (ott 3 kattintással körbejárom a 3 kimenetet, célprogival (AudioSwitcher)), de azt pl. nem emésztettem meg, hogy VLC-ben, ha volt egy olyan film, ami halkabb az átlagnál, és feljebb akartam tolni a hangerőt 100%-nál, akkor baromira torzítani kezdett.
-
Nemcsak a laptophoz adott windows volt drága, hanem bármelyik. 8 évvel ezelőtt nem voltam regisztrálva az amazonra, főleg azért, mert akkoriban nagy divat volt a No shipping to Hungary. Itthon kerestem windowst a laptophoz, de nem volt olcsóbban sehol. Még itt a hardveraprón sem volt 15 ezer alatt korrekt windows akkoriban. (Ja, olyan lett volna, hogy sokjúzeres kód, amit használnak akárhányan, aztán vagy működik vagy nem.)
Csak érdekességképp három képernyőkép Win7 / win8 / win10 árak az elmúlt sok évből. 2017/18-ban estek nagyot a win7 és 8 árak. A win 10 ára pedig tavaly esett kb 80%-ot, tehát a 2000 Ft-os windows max egy éve létezik.[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
Nagyon nem így van.
10 év is sok idő, meg nem is tudjuk, milyen disztrót próbáltál akkor.
Egy Mint beállítása jelenleg sokkal átláthatóbb, mint a Windows-é, ahol a gépházban kb. semmit nem lehet megtalálni.
A driver probléma annyira nem áll, hogy én még eddig egy darab drivert nem telepítettem semmihez, senkinél. Bármilyen gépen/laptopon telepítettem Mint-et, azonnal ment minden. Akár új, akár régebbi nyomtatót, lapolvasót, webkamerát dugtunk rá, másodpercek alatt használható volt.
A frissítésekről régi rémtörténeteket hallottam én is, de évek óta használom, és még nem volt gondom azokkal sem.[ Szerkesztve ]
-
hunluki
senior tag
Kérdőjel hegyek a fejem felett.
Napi szinten linuxos gépen dolgozom, itthoni gépen is main OS linux (de van win játékra, bár ps meg switch mellett egyre ritkábban butul, leginkább csak forzázni meg gearsezni), itthoni kis mindenes rpi-n is linux pörög, képeket syncel telókról, plex fut rajta, gépek backupja megy rá, linux iso-kat torrentezik, pihole-ol, pincében ősrégi atomos "nas"-om is jóformán évek óta 24/7-es üzemben van linuxal. De ezekre fogjuk rá hogy oké, én építettem őket, megvan hozzá az alap. Ellenben anyós gépén (valami 4 magos celeron, 4 giga ram megy egy 120-as ssd) win10 kb katasztrófa volt, kapott egy mintet, azóta használja és örül neki, pedig nála nagyobb informatikára immunis entitással még nem találkoztam. Asszonypajtás szintén nem egy hardcore kocka de ő is remekül elvan vele. Nővérem szintén.Persze nyilván megszokás kérdése, de nekem speckó jobban fáj ha 2-3 havonta windózt butulok mert haver szól hogy mehet a forzagears és onnantól számítva indul a jajupdatelj, újra fogok indulni, háttérben tekerés, kötelező vírusscan, felupdatelek olyan drivert amit nem kéne, recseg a hang, beállításokat átállítom (forzában rendszeres), pedig ez aztán tényleg pure win10, konkrétan csak ez a két játék van rajta és semmi más. Ja és így is van hogy online nem akar csatlakozni mert miután minden lefrissült, kiderül hogy a forza mégsem (pedig be van állítva store-ba hogy frissítse magától), akkor még jön a tekerés és anyázás mert csodálatos 100 megás nettel azért nem siet a tizenhuszon gigás update.
Azóta már kifejlesztettem azt a workaroundot hogy játék előtt fél órával bekapcsolom hogy csinálgassa a dolgát, egy-két újraindulás és már mehet is a móka. Ellenben volt már olyan is hogy nagyverzió ugrás volt és jött a szokásos hiba történt, visszaállítás, új frissítés áll rendelkezésre, indíts újra kombó. Hagytam kb két hónapot, újra boot, akkor már lefrissült, gondolom MS kiadta a frissítés bugfixének a hotfixét amibe belefutottam.
De szummázva nekem így csak a gond van vele kb, szóval átérzem hogy te mit érezhetsz a másik oldalrólJaaa és ami miatt elkezdtem a kommentet: Tényleg érdemes ránézni néhány játékra, nekem pl az a néhány amit tolok simán fut linux alatt és kb nulla difi van teljesítményben. Ha valahogy megoldható lenne a gears és a forza már rég repült volna a jó öreg ablak a szeméttelepre.
[ Szerkesztve ]
-
genlog
aktív tag
válasz
#06658560 #33 üzenetére
Nem úgy van Linuxon, bármit be akarsz állítani, mondjuk monitorfelbontást, vagy valamit telepíteni, akkor parancssoros ablakkal találod szembe magad? A kompatibilitással meg állandóan gondok vannak? Egy sima hangkártyához lehet, hogy nincs drivered és emiatt ugrott az egész Linux-téma, vagy valami frissítés, és széthullik a már működő rendszered, esetleg valami übereldugott beállítás oldja meg (szinte direkt elrejtett parancsok begépelésével)?
Nekem ilyen élményeim voltak Linuxszal 10 évvel ezelőtt. -
Pingüino
senior tag
válasz
#06658560 #33 üzenetére
Az a vicces benne am, régen nekem is voltak ilyen dilemmáim, mikor először próbáltam elszakadni a windows-tól, de lóf...t nem tudtam a Linuxokról, én is Ubuntut tettem fel, mert elvileg az a legjobban up-to-date tartott disztró, de nagyon nem tetszett. A Gnome3 azért elég fura egy windows-ról jött embernek. Meg őszintén, nekem a Humanity icon pack sem jön be. Olyan giccses az egész. Pár nap kísérletezgetés után ment is vissza a Windows.
Néhány évvel később már nem is tudom, hogy került képbe megint a Linux, de akkor céltudatosan olyat kerestem, ami sokkal Windows-osabb. Rövid keresés után meg is lett a Mint. Jó, mert ugyanúgy Ubuntu az alapja, szóval rövid késéssel jönnek rá az Ubuntu-ra készült frissítések, viszont a DE sokkal felhasználóbarátabb.
Utána viszont nagyon rövid ideig használtam csak úgy, mint a Windows-t, mert rájöttem, hogy hihetetlenül könnyen személyre szabható. Itt már nem csak annyi van, mint Windows-on, hogy átszínezed a tálcát, meg esetleg átpakolod oldalra.
- Eleve tehetsz több panelt is, vagy leveheted az összeset.
- A panel(ok)ra azt pakolsz ki, amit akarsz. Az összes cucc kezdve a főmenütől, az értesítési ikonokon át az óráig egy-egy pici alkalmazás, amit szabadon lehet pakolgatni akárhova.
- Olyan szinten le van egyszerűsítve, hogy elkezdtem saját kisalkalmazásokat készíteni.
- Na meg rengeteg dolgot azért oldok meg terminálban, mert egyszerűbb és gyorsabb, nem azért, mert GUI-ból ne lehetne elérni. Friss Linuxosként azért néztem nagyokat, mikor ezt mások írták le, de igazuk volt. Pár parancs megjegyzésével hihetetlenül meg lehet gyorsítani a dolgokat. A Nemo-ba is raktam terminal bővítményt.
A lényeg, hogy kell hozzá az elhatározás, de ha valaki nem olyan munkával foglalkozik, ami egyelőre még nem megy Linuxon, annak felüdülés. Aki egyszer váltott, annak soha többé nem fog kelleni a Windows. -
törölt tag
Mit dolgozol, hogy OS-t kell folyamatosan configolni?
Ismerősnek tettem fel három éve Mint a laptopjára, azóta örömmel használja. Előtte nem is hallott a Likuxról.
Eddig bármikor rántottam magamnak Linuxot gépre, mindig gyorsan megvolt, nem volt beszokási gond. Egyedül talán a mappastruktúrát kell megtanulni, más különbséget nem látok Winhez képest.[ Szerkesztve ]
-
Pingüino
senior tag
Hát, nem tudom.
Ha a GUI a gondod, akkor Ubuntu helyett használj inkább egy Mint-et Cinnamon környezettel.
Az eléggé hajaz a Windows-ra, hogy pillanatok alatt megszokd, de eléggé különbözik tőle, hogy észrevedd, jóval használhatóbb.
Én 20 évig használtam Windows-t, és semmi gondom nem volt a váltással. Most már akkor sem kellene, ha fizetnének érte.
A nagyon belemélyedt Linuxosok meg inkább a Debian-t, vagy a Red Hat-ot szokták mondani, hogy azt használják, mert azokban több a funkcionalitás, de Windows-ról szabadult átlag felhasználónak a Mint Cinnamon a jó választás.
Jó pár ismerősömnek pakoltam már fel, és gond nélkül használják. -
btprg
senior tag
Lehet hogy ti már megszoktátok, de nekem ős windows-osként ha linux-oznom kell (munka miatt), az mindig tömény szívás... Amikor guglizás közben config fájlokban kell turkálnom úgy, hogy csak 3. próbálkozásra találtam egy nem teljesen használhatatlan file commander-t (amihez képest egy 20 évvel ezelőtti Windows Commander egy álom), ahhoz hogy Ubuntuban átállítsak valami alapvető beállítást, amit kifelejtettek a GUI-ból... Vagy kiderül, hogy egy programban bugos a clipboard
, közben összefossa magát a bash, akármilyen szép színes... Ilyenkor mindig elgondolkozok rajta, hogy akik a linux-ot ajánlgatják átlag felhasználóknak, azok rosszat akarnak nekik, vagy ???
Akkor már inkább valami széthekkelt Windows 10, kiirtott telemetriával meg frissítésekkel...
-
-
Mindig? Amikor utoljára néztem (8 éve), akkor 27000 Huf-ot kértek el érte. Nem dobozos verzióban, hanem az általam kiválasztott laptopot kétféle kiszerelésben árulták:
windózzal 187 000, anélkül 160 000. Megvettem windóz nélkül és raktam rá linuxot. Aztán most decemberig nem is foglalkoztam windózzal. Mondjuk most sem foglalkozom vele, csak eladom a laptopot és jogtiszta windózzal talán kapósabb lesz. -
ricsi99
addikt
válasz
LamerGyuri #21 üzenetére
Nem kell ehhez meg se mozdulni... a napi szinten jövö "frissitések" mindenre képesek
Bsod/fat tábla összeomlás /stb
-
Karácsony előtt vettem 7,5 dollárért windóz licencet. Pár éve még 10x ennyibe került. Egészen eddig nem is értettem miért lett ilyen ócccsó....
-
LamerGyuri
senior tag
Ez kéremszépen feature, mert sokszor rém egyszerű parancs sem kell, hogy összegubancolja a saját partícióinak a strukiját a w10
-
törölt tag
Másik bug:
\\.\globalroot\device\condrv\kernelconnect
Hozzáféréskor BSOD az eredmény, böngészőbe bemásolva is működik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-