Hozzászólok Aktív témák

 • Piftuka

  addikt

  Hááát... elnézve a kialakításukat, mindkettőben "megfullad" egy átlagos, modern számítógép konfiguráció is. Különösen az üveg előlapos oldalán található rések látszanak tökéletesen elégtelennek...

  Nem értem, hogy a számítógépházak gyártása terén szerzett óriási tapasztalatokkal rendelkező, patinás cég miért áldozza fel a praktikumot a dizájn oltárán!? :F

  Legyetek mindig tudatos fogyasztók! Hasznos olvasnivaló a témában: www.tudatosfogyaszto.hu / www.fogyasztoklapja.hu / www.magyarefk.hu / http://fogyasztovedelem.kormany.hu / http://www.gvh.hu/fogyasztoknak / http://homar.blog.hu /

 • Cifu

  nagyúr

  Szerintem pontosan tudod. ;)
  A piacon a jól szellőző házakból sok van, a vásárlók egy nem elhanyagolható, sőt, feltehetően jelentős része viszont a desing alapján választ. Ha a Chieftec szeretne ebbe a piacba beleharapni, akkor ilyesmiket kell gyártania. Abban mondjuk egyetértünk, hogy ennél jobban is elvégezhették volna a házi feladatot, de hát ez most így sikerült... :U

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Jé, az egyik még ismeri az 5.25"-et. :)

  (#1) Piftuka: A Séf azért sose volt A kategóriás név, ismert volt, de mindig is B kategóriás híre volt. Megelégedtek a Codegen dizájnnal, és ott hátra is dőltek hogy jól van ez így. Hát nem volt jól.

  [ Szerkesztve ]

 • Owl

  csendes tag

  2000 táján vettem egy Chieftec Scorpio nagytornyot, valami 50.000-be került táppal együtt. Már a 3. gépemet pakolom bele, és köszöni szépen, jól van. A tápot azóta kétszer kellett cserélnem és két dolgot kellett megpiszkálni rajta. A felső HDD doboz szerelésnél nem fért be a helyére a 3700X hűtőjétől ezért 1 cm fűrészeléssel és egy hajlítással kellett rajta moddolni. Sajnos az alsó doboz összeakad a grafkártyával de 2 db vincsi fixre szerelve beleférne így is. Ma szereltem egy fém fogantyút a tetejére, hogy könnyebb legyen emelgetni. Ha jól emlékszem üresen volt 13 kiló.
  További előnye, hogy 2000-ben 6db 5,25"-ös hellyel szerelték, amiből 3 helyet RaidSonic HDD dokkolók foglalnak el. Elöl a HDD dobozoknak saját 8 cm-es ventijük van, plusz 1 hely alul. Hátul 2 db 8 cm-es hely alul és egy 9 cm-es felül a táp fölött. Utóbbit leszámítva minden venti csavar nélküli műanyag keretbe szerelhető 3 másodperc alatt.
  Sajnos nincs benne semmiféle porszűrő kialakítva, ez nagy hiba.
  Én kifejezetten sajnálom, hogy ezeknek a retró szörnyeknek hírmondójuk se maradt. Elég jól átgondolt konstrukció, csak később láttam azt a verziót, mikor a HDD-ket nem hosszában, hanem keresztben építették be. Így már nem akadnak össze semmivel. Érdemes a használt piacon rákeresni annak, aki az ilyet szereti, bagóért osztogatják, de a tartozékok, sínek meglétét ellenőrizni kell vásárlás előtt.

  [ Szerkesztve ]

 • Dr. Akula

  nagyúr

  "További előnye, hogy 2000-ben 6db 5,25"-ös hellyel szerelték, amiből 3 helyet RaidSonic HDD dokkolók foglalnak el."

  Na végre valaki aki még tudja mire való az 5.25" és nem "DVD már nem is kell"-ezik. :)

 • Owl

  csendes tag

  [link]
  Még egy előlapi panel kéne rá audio és USB kimenetekkel és maga volna a megtestesült álom. :-)

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Hasonlót vettem én is, aztán kiderült hogy nem fér bele a keretbe. A házamban nincs külső 5.25" hely, csak belülre felcsavarozható keret, na ebbe nem megy bele, mert a miliméter törtrészével nagyobb. Aztán vettem 2 ilyet, az belemegy cipőkanállal. Viszont a keret behelyezéséhez meg le kell bontani az alaplapi tálca egy részét, amihez sok burkolati bontás is kéne, úgyhogy majd egyszer, ha megjön a kedvem. :)

 • hallador

  addikt

  Minőségben, meg a gépház belseje mindig is A kategóriás volt, már 20 éve is. Mivel tápot soha nem gyártott, csak házat, az pedig épp ki gyártotta, a SirTech, Delta az elején, de akkoriban, még ezek is a felső kategóriába tartoztak.
  A Design valóban nem volt soha az erősségük. De akit nem érdekel, annak a legjobb ár érték arányú gyártók még megmaradt dinoszaurusza.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Az A kategória az a (régi) Lian Li, TT Armor, CM Stacker / Cosmos vonal (bár a Lian Li még ebből a körből is inkább A++). A Chief nem volt sose ugyanaz a liga, inkább egy minőségibb Codegen. Középkategóriának mondanám.

 • hallador

  addikt

  Hogyne. Minőségi Codegen mi? Ha persze, azért volt a Chieftec ház 11 kg a "server" Codegen "400" wattos táppal együtt 3 kg. Ami úgy volt 400 watt mint a Vargáné és Társa 235 Watt.

  Még a mai Chieftekek is 8 - 10 KG-osak.
  Na ne szédítsél már. A Termaltake házakat a Casetek gyártotta, csak a Casetek 1020 kb Chieftek design volt 20 000-ért a TT meg 60 000. Ja a belseje ugyanaz volt minimális designelemekkel. Te meg bevetted, aztán hirdeted az igét.

  Meg a táp is codegen volt majdnem , a Delta, vagy Sirtec belsővel nem? Mikor a Codegen egy fajta tápot gyártott csak már stickerezéssel. Chieftec alatt nagyon szart nem vettél, egy szériáról tudok, ami rosszabbul sikerült a 410 wattos SirTec.

  Ja meg a Codegen is csavar nélkül szerelhető periféria rögzítést tartalmaz mi, mert a Chieftec már 20 éve tudta, amikor a tt házat sem stikkerezett át.

  Nem baj, ha csak arra mész mi hogy néz ki csak legalább ne azt nézd hülyének, aki 25 éve foglalkozik informatikával. Ezt beadhatod, a mai prohardver huszároknak.

  Én még árultam Magyarország legnagyobb kiskerében 2000 - 2005 között ilyen házakat, meg szervizeltem tonna számra. Szóval ezt másnak...

  Ja mielőtt beindulnál, nem azt írom, hogy a Chieftec mindennél jobb, hanem azt, hogy ár minőség arányban ott van. Ellentétben a TT-vel. A TT nem hogy házat semmit nem gyártott soha. Persze villogott, mint augusztus 20-adikán a tűzijáték, de ha neked ettől lesz jó egy ház, akkor hajrá...

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • Cifu

  nagyúr

  Már bocsi, de óriási tévedésben vagy. Tippre belefutottál valami olcsó Chifi házba, és ezt extrapoláltad az egész gyártóra.

  A Chifi rohadtul minőségi volt a 90-es évektől legalább a 2000-es évek végéig. Konkrétan a házi szerverem is egy 15+ éves Chifi házban van, pedig jöttek-mentek mellette a CM házak, és sok egyéb márkával volt dolgom (Zalman, TT, Corsair, stb.). Ez maradt, mert bőven van benne anyag, jó minőségű és nagyon jól szerelhető. Chieftec házban sose csalódtam (igaz olcsó típusaival nem volt dolgom).
  A CM középkategóriája felett volt mindig is a Chifi azonos árban, csak jóval több anyag volt bennük, meg drágábbak voltak, én ezért választottam végül általában a CM házakat (a játékos gépem most Corsairban van). Csak azoknak meg a masszivitásban nem mérhetőek az öreg Chifihez.

  A Stacker meg a Cosmos pedig felső kategória, de nem gyártó. Most vagy gyártót hasonlítasz össze, vagy háztípust...

  Érdemes visszanézni a [mit írt a PH! anno a Chifi Dragonról például].

  Az, hogy a Codegenhez hasonlítod, csak arra utal, hogy vagy Codegennel nem volt dolgod, vagy Chiefteccel. A két gyártónak annyi közös pontja van, hogy C-vel kezdődik a nevük... :U
  Jó hogy nem a Corsair-t is idekevered valahogy, csak hogy teljes legyen a C-s lista...

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Dr. Akula

  nagyúr

  A TT-ből csak az Armort soroltam ide, a legtöbb TT ház elég ótvar (volt). A CM is gyárt gagyit, de a Stacker / Cosmos súlyra se volt kispórolva (volt mindkettő). Persze a mostani 33 kiló + bőrönd = 47 kg mindent visz. De nem súlyra mérem az igényességet, hanem hogy nincs sorja, bárhol meg lehet fogni, nincs olyan hogy rossz helyen emeled és szétvágja az ujjad, jó a belső elrendezése, van hely mindennek (VGA és 5.25" ami kritikus szokott lenni), és nem utolsósorban az anyaghasználat. Betonból is lehet súlyt szerezni, de azért ha alumíniumból van, és az se horpadós, hanem elbírja a súlyát, az nem hátrány. És végül, de talán legfontosabb: néz ki valahogy, nem egy rakat lengyelpiacos szerencsétlenség. Amit nem dugdosni kell, hanem mutogatni. Na a Chieftec ennek a szempontnak tudott a legkevésbé megfelelni. Lehet benne bármennyi anyag, ha minek. Egyszerűen nem tudok tőlük olyat mondani amit egy Lian Li mellé lehetne állítani és nem az lenne az 1. gondolatod hogy na ezt dugjuk el de gyorsan. Kinézetre nem sokban különbözött a Codegentől.

  "legalább ne azt nézd hülyének, aki 25 éve foglalkozik informatikával"

  1. Ki nézett kit hülyének? Bizonyatsd, idézzél ha tudsz, ha meg nem, akkor ne kamuzz!
  2. A 25 évtől most hanyatt kéne esni? Lassan a diplomám lesz annyi.

  [ Szerkesztve ]

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Lehet hogy anyagban minőségi volt, legalább is olyan téren hogy nem spóroltak vele, csak nem tartozott hozzá dizájn, meg a súlyt se mindegy hogy mi adja ki. A Lian Li-nél pl. full alumínium. Nem volt rajta felesleges piacozós csicsa, csak ami kell. Megjelenésre olyan (volt) mint egy öltöny: visszafogottan elegáns. Árban is olyan volt. A Chieftec meg egy elérhető középkategória, de ahogy az autóknál is, itt is ügyeltek arra hogy nehogy véletlenül felsőkategóriás jegyeket mutasson, mert akkor ki veszi meg a prémiumot. Egy ház nem atomfizika, túl sok mindent nem kell tudnia, csak dizájn + anyag. Az elrendezés kb. szabványos. A linkeden telálható képeken is látszik ami a Chieftecen sose tetszett: 1. ajtó (igaz, ez a Cosmoson is hatalmas minuszpont, még ha ott csúszkás is), 2. feleslegesen görbülő ívek (semmi funkciója, díszítő jellege megkérdőjelezhető), 3. kitámasztó lábak (anélkül felborulna?). És 4.-nek: alumíniumot nem nagyon látok, csak sima vas.

  A Corsairnek van dizájnos háza, de egyrészt az anyagon nagyon spórolnak, másrészt ott se tudnak a kommersz vason túllépni.

 • Cifu

  nagyúr

  A kezeim között átfutott és általam birtokolt Chifik egyike sem volt sorjás, a többségüket szerszám nélkül lehetett szerelni csaknem már 20 éve, ami akkoriban finoman szólva se volt hétköznapi, és mindegyik jól szerelhető volt. Hozzáteszem, a saját szervergépem frontoldali I/O portjait egy lecsukódó ajtó fedi, és bár sűrűn használom, a mai napig tökéletesen funkcionál. Szóval igencsak igényes a kivitelezés minősége.

  Szóval az általad felhozott érvekből maradt egyetlen egy: a kinézet. Ami szubjektív dolog. A Lian Li házak döntő többsége például szvsz nem valami szépek. Anno a PC-60-tól oda meg vissza volt mindenki, hogy hú-meg-ha-ez-alu, közben meg élőben megnézve akkora csalódás volt számomra, hogy csak na, egyszerűen attól, hogy valami aluötvözetből készül, még nem lesz szép.

  1. ajtó (igaz, ez a Cosmoson is hatalmas minuszpont, még ha ott csúszkás is), 2. feleslegesen görbülő ívek (semmi funkciója, díszítő jellege megkérdőjelezhető), 3. kitámasztó lábak (anélkül felborulna?). És 4.-nek: alumíniumot nem nagyon látok, csak sima vas.

  Jujj. Az esztétikai dolgokat hagyjuk. Engem az ajtó annyira nem zavar, bár az elején meg kellett szokni (a CD/DVD-t nem nagyon használtam már a 2000-es évek közepén se). A görbülő ívek nekem especiel bejönnek, ezért választottam anno a Corsair R400-at is. A kitámasztó lábak arra forgathatóak, amerre szeretnéd. Ha nem tetszik, a ház alá hajtod. Szóval a szubjektív indokaid finoman szólva se tárgyszerűek. Nem esik szó sorjás lemezről például sehol, amit mindig felemlegetsz - és a saját tapasztalataim szerint se volt soha sorjás egy Chifi ház sehol.

  Vasat nem látsz amúgy sehol Chieftec házon, acélt esetleg. Nekem a Lian Li alu anyaga nem ad semmi extrát, szóval sose értettem, miért kell attól hanyat esni egy számítógép háznál, hogy aluötvözetből készül... :F

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Elhiszem hogy benne volt az anyag, meg a kidolgozásra is szántak időt, de ez még csak a tisztes iparosmunka, a középkategória.

  "A Lian Li házak döntő többsége például szvsz nem valami szépek."

  Ez tényleg szubjektív dolog, viszont a többség szerint azok. :) Az IBM Thinkpadekre is ugyanezt mondták, mégis az volt "A" notebook, a többi meg csak igazodott hozzá. Az öltöny se nagyon változik vagy 200 éve, mégis az az öltözködés csúcsa.

  "sose értettem, miért kell attól hanyat esni egy számítógép háznál, hogy aluötvözetből készül"

  Miért kell hanyatt esni egy ruhától ha selyemből készül, nem műanyagból? :D

  [ Szerkesztve ]

 • hallador

  addikt

  Nekem is van Chieftec házam nem sorjás sehol.

  Betonból is lehet súlyt szerezni, de azért ha alumíniumból van, és az se horpadós, hanem elbírja a súlyát, az nem hátrány.

  Igen, pont ez volt a legtöbb olcsó ház baja, hogy könnyű volt, és elbírta a bármit is, csak sorra mentek tönkre az alkatrészek mert azok fizikailag mozogtak, mert a ház minősége olyan volt. A Chieftec nem ilyen ma sem, meg nem is volt soha ilyen.

  És végül, de talán legfontosabb: néz ki valahogy, nem egy rakat lengyelpiacos szerencsétlenség. Amit nem dugdosni kell, hanem mutogatni. Na a Chieftec ennek a szempontnak tudott a legkevésbé megfelelni. Lehet benne bármennyi anyag, ha minek. Egyszerűen nem tudok tőlük olyat mondani amit egy Lian Li mellé lehetne állítani és nem az lenne az 1. gondolatod hogy na ezt dugjuk el de gyorsan. Kinézetre nem sokban különbözött a Codegentől.

  Tehát a Hugo Boss bőrcipő ugyanolyan gagyi ,mint a kádár rendszer bőr tisza cipői, aminek a talpa magától elporladt, mert hulladék volt az anyaga. De ugyanúgy néztek ki, mert a tisza koppintotta az Boss-t, vagy az adidast. Ahha értem.

  2. A 25 évtől most hanyatt kéne esni? Lassan a diplomám lesz annyi.

  Hát megérte? Nekem nem úgy tűnik. :U

  Az IBM Thinkpadekre is ugyanezt mondták, mégis az volt "A" notebook, a többi meg csak igazodott hozzá. Az öltöny se nagyon változik vagy 200 éve, mégis az az öltözködés csúcsa.

  Igen aminek 2004 December 9.-ike óta nem igaz. A T43 már nem IBM volt. Szóval ja, utána a HP Vette át a Piacot, de még ma is előrébb jár mint a Dell.
  Abban igazad van, hogy a kinézet maradt, csak a fejlesztések meg a minőségben maradt alul a konkurenciától. Végül is...

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • Dr. Akula

  nagyúr

  "Tehát a Hugo Boss bőrcipő ugyanolyan gagyi ,mint a kádár rendszer bőr tisza cipői, aminek a talpa magától elporladt, mert hulladék volt az anyaga. De ugyanúgy néztek ki, mert a tisza koppintotta az Boss-t, vagy az adidast. Ahha értem."

  Tehát a Lian Li neked a Tisza cipő, a Chieftec meg a Hugo Boss? Akkor a kérdést sem érted.

  "Hát megérte? Nekem nem úgy tűnik."

  A hsz-eidet elnézve neked is megérte volna...

  HP, hagyjuk már... Vegyél csak sajátmárkás bővítéseket, meg drivert is csak tőlük tölts le, véletlenül se a sokkal újabb gyárit, kinek jó ez? Nem véletlenül nincs elterjedve.

 • Owl

  csendes tag

  A 20 éves házam sorját hírből se látott, a lába befordítható, csavarhúzó csak a sínek felrakásához kellett. És ajtaja sincs, mai szemmel nézve is elegáns darab. Az anyaga meg atombiztos, ücsörögni szoktam rajta régebben. Ez teljes mértékben felső kategóriás volt a maga idejében.
  És mi az a minőség? A méretpontosság! Bármit beszerelek, a mai napig befér, nem szorul sehol.
  Szereltem egy kisebb házat és hopp, görbe volt e hátulján egy merevítő. Na mondom ezt kiegyenesítem! Onnantól nem lehetett a bővítő kártyákat becsavarozni, mert nem ért össze az egész, vissza kellett görbíteni a merevítőt. Szerintem egy ekkora dögnél a legfontosabb a méretpontosság és a rezgés mentesség. Mindkettő pipa volt a Chieftecnél.

 • Cifu

  nagyúr

  Elhiszem hogy benne volt az anyag, meg a kidolgozásra is szántak időt, de ez még csak a tisztes iparosmunka, a középkategória.

  Tehát ami nem vita tárgya immár a Chieftec kapcsán:

  +Jól szerelhetőre tervezték
  +Jó minőségben készült
  +Jó kidolgozásban készült

  -Neked nem tetszik

  Ami vita tárgya lehet:

  Szerinted negatív az, ha valami acélötvözetből készül, és nem alumíniumötvözetből. Mondjuk ennek a pontos okát nem értem, az alumíniumötvözetnek mondjuk a rakéta- vagy repülőgépiparban van realitása, mert kisebb a sűrűsége, póriasan szólva könnyebb, mint az acélötvözetek. Ez sem feltétlen jelent előnyt, hiszen a legtöbb mechanikai tényezője rosszabb, mint az acélé, tehát nagyobb falvastagság szükséges azonos terhelésszint eléréséhez. A rakéta- és repülőgép-iparban erre hexa- vagy hálós merevítéseket használnak, házaknál ilyesmivel nem találkoztam - egyszerűen nagyobb falvastagságot használtak. Ezért is készültek és készülnek a CM Cosmos / Stacker, a Lian Li vagy a például Corsair Obsidian házak is acél vázra alumínium ötvözet (és az Obsidian vagy a Lian Li esetében üveg) oldalfalakkal. Szóval ennyit a nagy technikai előnyről. El lehet mondani, hogy alumínium is van benne, kb. ennyi. A laikusok nem tudják úgy sem, hogy ez jelent-e gyakorlati előnyt, avagy sem. Őszintén szólva ha mondjuk legalább titánnal jönnének, még meg is érteném a dolgot, de alumíniummal...

  Hogy neked nem tetszik, az szubjektív. Az objektív oldalról nézve pontosan nulla alátámasztott kritikát olvastunk eddig a Chieftec-kel kapcsolatban...

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Dr. Akula

  nagyúr

  "+Jól szerelhetőre tervezték
  +Jó minőségben készült
  +Jó kidolgozásban készült"

  Igen, ez a tisztes iparosmunka szintje, a "megfelelt" kategória. De onnantól hogy ráhúznak egy műanyag előlapot, lengyelpiacos ajtót kap, ezzel nagyjából semlegesítik is amit előtte elértek. Az alumínium pont azért jó, mert sokkal minőségibb mint a műanyag. Abban gondolom még te is egyetértesz hogy a Chieftec dizájnja közelebb áll a Codegenhez, mint a Lian Li-hoz.

Hozzászólok Aktív témák