Hirdetés

  • Stauffenberg

    nagyúr

    Pedig ilyesmiről van szó. Ez a hagyomány nagyon is Európából ered és az USA-ba is a telepesek vitték (így értettem az importálást). Az a formája ahogy ma ismerjük persze már egy tovább gondolt "bulisabb" verzió és az kétségtelen, hogy az már az USA sajátja, de ez még mindig az eredeti kelta és keresztény-katolikus hagyományokból (főleg annak jelképeiből) tevődik össze. A túlvilági lények, élőholtak, vadállatok, szellemek a keltáktól eredeztethetők, míg a boszorkányok, fekete macska, töklámpás már a keresztény egyház "mondaköréből" jönnek, de a bulizásnak is vannak gyökerei, mivel a rómaiak ekkor ünnepelték az őszt (szüreteltek, bort vedeltek és fesztiváloztak). Aztán a történelem olvasztótégelyében ezek valahogy összemosódtak. Csak később a 19. és 20. században vált igazán népszerűvé, mert a popkultúrába is erősen beépült a Halloween.

    Amúgy meg a Valentin nap is kezd meghonosodni nálunk, mert az USA popkultúrája roppant népszerű. Vannak olyan ismerőseim akiknél a gyerekek már járnak "Trick or Treat"-et játszani (nem tudom mi ennek a magyar elnevezése... ha van), szóval szerintem a Halloween is hamarosan meghonosodhat. Hogy ez baj-e azt döntse el mindenki magának. Amúgy is sok olyan ünnepünk vagy "hagyományunk" van ami nem köthető a nemzetiséghez (pl: nőnap). Szerintem bőven elfér még.

    ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau