Hirdetés
- Projektor topic
- Bluetooth hangszórók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
VÉGRE!
-
kromatika
veterán
5 A.Nem semmi. Jól hangzik.
-
SzaboZE
addikt
Nemsokára a villanyautót is usb-c-n töltjük
Vagy nem.
-
Novver
senior tag
válasz
fatpingvin #65 üzenetére
Kezd egyre perverzebb lenni
-
törölt tag
Szerintem egy 27"-os monitor nem jön ki 30W-ból peak.Megnéztem Cyberporton, a 27"-os méretben 33W volt a minimum egyetlen monitor, két Acer tudott még 41Wattot. És a laptop sem. Valamint pont itt a szabvány, ami 200W-ot kellene átvigyen akárminek. Például külső VGA-nak. És nem csak Daisy Chainben lehet kötni bármit is, lehet külön portokra, ha az úgy van behuzalozva a notiban.
-
NorbixD
tag
válasz
#06658560 #53 üzenetére
Milyen NYÁK fog hozzá kelleni?
Szinte ugyanolyan, mindössze a szigetelési távolságot kell a két sáv közt enyhén megnövelni a 48V végett. Nincs szó nagyobb áramról, nagyobb feszültségről van szó, félvezetőkre ró nagyobb terhet.Reggie0: https://www.displayspecifications.com/en/model-power-consumption/68591d
-
-
NorbixD
tag
-
NorbixD
tag
válasz
#06658560 #53 üzenetére
Jó az 100 W-nak is. Átlagos monitor 30 W ez kétszer és egy átlagos laptop szintén 30 W. De az átlagos felhasználó nem köt rá két monitort. Talán USB-Cre nem is lehetne Daisy chainben rákötni, de bárcsak itt tartanánk már.
Igen, meg lessz szabva egy fogyasztási keret. De szintén bárcsak itt tartanánk már.
Jelenleg nem opció, hogy a laptop tápolja a monitort mutasson nekem valaki egy ilyet szaladok a boltba érte. Hálistennek fordítva már az!Nekem az USB-C eddig jóval megbízhatóbb konnektornak tűnik mint a microUSB volt, eddig még nem találkoztam olyannal ahol rosszul érintkezett volna. Telefonomon 2.5 éve bírja.
-
Novver
senior tag
válasz
E.Kaufmann #2 üzenetére
PC USB-C Daisy Chaining?
-
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #49 üzenetére
És akkor jön az, hogy meg lesz szabva, mennyi és milyen monitort, milyen külső VGA-t lehet rákötni, esetleg külső NAS-t, hogy beleférjen a keretbe? Két monitor, plusz a laptop már igencsak a 200W környéke. És mire kell méretezni az egész rendszert? Milyen NYÁK fog hozzá kelleni?
-
Reggie0
félisten
válasz
#16939776 #48 üzenetére
Csakhogy itt torpefeszultsegrol van szo, nem tobbszaz voltrol. Nem veletlen 120V (DC) a torpefeszultseg felso hatara, mert ott kezd problemava valni az atutes.
Az altalad linkelt videon nem latom, hogy 48V-on vagy alacsonyabb feszultsegen sikerult-e barmit is prezentalni. -
törölt tag
Szerintem azzal, hogy egyre nagyobb feladatokat bíznak rá szegény csatlakozóra, közvetetten az elavulást gyorsítják fel.
Sajnos 2-3 csatlakozó csere után már megbízhatatlan lesz a PCB.
Úgyhogy nem teljesen örülök őszintén, az ilyen jellegű fejlődésnek. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
#06658560 #44 üzenetére
Azért számold össze, hogy egy munkahelyen, egy akár egy modernebb asztali irodai gép + a LED monitor + a vackok mikor fogyasztanak 200W felett mostanában? Ok, hogy egy infós vagy egy tervező esetleg grafikus ki fog futni a keretből, de pl Gizikének elég, ha nem dugja rá az USB-s hajvasalót.
-
törölt tag
Megszakításnál keletkezik ív, ami ionizálja, a minden más esetben jól szigetelő levegőt. Ha kicsi a fizikai távolság az érintkezők között, ami elválasztaná az íveket egymástól, ezek az ioncstornák össze tudnak kapcsolódni és fennmarad az áram a két kontaktus között.
Természetesen hő, és az anyag szerkezetben maradandó károk keletkeznek.Ez a videó AC és DC feszültség megszakítását próbálja szemléltetni különböző feszültségekkel:[link]
Lelövöm a poént, hogy DC-t problémásabb biztonságosan megszakítani, mert nem szűnik meg az áram folyása, szűnik meg az ív periodikusan.
-
Reggie0
félisten
válasz
#06658560 #44 üzenetére
Es meg fole is, mert honnan tudna a gyarto, hogy mekkora monitort vagy egyebet dugsz ra. Amugy kesz nonszensz ami itt megy, a PC tapot butitjuk le, hogy legyen csak 12V, mert majd minden eloallitja maganak a sajat tapot belole, mondvan nem kell majd tultervezni a kisebb feszultsegeknel a tapokat, mert nem lehet tudni elore, hogy mennyi terheles lesz rajta. Erre bumm, raagatunk az USB-re mindent mondvan majd a gep tapolja es ismet lehet tultervezni a tapokat, de mar 12V-al egyutt...
-
Mooka-Miki
senior tag
"Durván megnöveli az USB-C teljesítményátvitelét az új specifikáció"
Azt hittem szokott az ilyesmi erőszak nélkül működni, de ha már ehhez is durvaság kell...
-
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #43 üzenetére
Csak ha még minden vackot arról akarsz hajtani, akkor már azok is bőven a gamer noti szintje fölé mennek táp igényben.
-
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #2 üzenetére
Biztos nem fog kérni egyik sem? A mostani gamer notik között már két kábel kell a táp csatlakozásához.
-
Hoplitész
junior tag
válasz
Gladiator124 #35 üzenetére
A kapcsolóüzemű táp mi rosszat tesz a Wagóval?
-
Reggie0
félisten
válasz
Gladiator124 #35 üzenetére
48V-on szigetelni nem kihivas, kihuzni a kabelt meg ugyanannyira lehet, mint most 20V 5A-nel.
Az, hogy lattal egy wago-t vilagitani onmagaban meg nem jelent semmit.
-
NorbixD
tag
-
opr
nagyúr
válasz
tothzoltan #37 üzenetére
"legyen 32 foguk, de mind felül."
Hatalmas. -
tothzoltan
tag
Na, akkor tisztázzuk akkor ez a
USB 4 Type C rev 2.1. ...
vagy
USB 3.2 Type C Gen 2.1Szívből kívánom hogy akik ezeket az elnevezéseket kitalálják azoknak legyen 32 foguk, de mind felül.
-
bolvar
senior tag
És milyen távon? Mert eddig gyalázatosan rövid megoldások vannak, amik extrát adnak azok meg gyalázatosn drágák :D A wd16 dokkra is jutott 20 centi mert csak azon megy át a megfelelő delej a support szerint :D
-
Gladiator124
csendes tag
Az áram továbbra is 5A, a feszültséget emelik meg. 48V-on ilyen érintkezőtávolságok mellett komoly kihívás már a szigetelés is. Ha hosszú a kábel, akkor nem lehet majd csak úgy kihúzni terhelés alatt, mert elfröccsen.
Láttam már Wago-t világítani a fénycsövek helyet. Rendes nappali fény volt...
Villanyszerelőként ha Wago-t látok, akkor nem kell a hibát tovább keresni! Olyan helyen ahol kapcsoló üzemű táp, fénycső világítás, nagyteljesítményű fénymásoló van, a Wago kb. 2 év és vége. -
sb
veterán
Én is, azért írtam.
Ott a kevesebb kábel inkább csak kényelmi dolog de már az se rossz.
KVM-nél meg amúgy is értelemszerű lenne csak 1-1 Type-C-vel dolgozni bemenetenként, mintsalátábóltöbb portból összefűzni az egészet...Láttam a Delleket de eléggé borsos áron mennek. A Philipsnél van már 1-2 éve hasonló.
Mondjuk az extra felárak alapján lehet, hogy érdemesebb a külső dokkoló felé menni amíg nincs hozzáadott extra, mint a KVM vagy más.@Zotya84
2A-es nekem is van, hibátlan. De kéne valami 3A-re is mert a telefon is többet tud és notihoz se lenne rossz. -
-
sb
veterán
És szvsz értelme is így van mivel a monitort általában nem hordozza az ember, a rádugott notit meg igen. Desktop gépnél meg tök mindegy.*
Ha már kényelem akkor ebben még azért fejlődhetnének bőven... egy Type-C sem biztos, hogy mindent tud (felbontás - DP verziótól erősen függ, mellé az USB sávok is kérdésesek sokszor) de mehetne LAN ami még elég ritka, vagy akár több Type-C és KVM-et is kaphatna. Daisy-chain...
*Ill. visszatérve a desktop gépre, ha már általában USB HUB-ként is működik a monitor irányába a Type-C akkor ennek desktop gépnél is lenne értelme X kábel felvezetése helyett...
Más: Ha már szóba jött a vezeték/áram téma. A hozzáértőket kérdezném, hogy 3A-ig létezik olyan mágneses csatlakozású Type-C kábel amit megnyugvással lehetne használni stabilan töltésre?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
fatpingvin #28 üzenetére
Ne az Aliról rendelj kábelt. Hamis USB-C kábel régebben is vágott tönkre pl Chromebook-ot, pedig nem volt akkora áramokról szó.
-
fatpingvin
addikt
csatlakozó revízió is lesz? mert azon a pár vékony pilincka tüskén 100 wattot áttekerni... én lakástüzeket szimatolok.
-
dabadab
titán
Azt viszont senki se vetette fel itt, hogy egy asztali gép monitor (opcionálisan) táplálható lehetne az USB-C vezetéken át a képi jellel együtt.
Ez jelenleg visszafele működik, vagyis a laptop kaphatja az áramot a monitortól. Momentán nekem is így van a laptopom, egyetlen USB-C kábel van beledugva, azon keresztül kapja a monitortól a tápot meg a monitor USB hubját, illetve azon keresztül küldi a képet a monitorra.
#24 Reggie0
Hogy mi?...
-
NorbixD
tag
"milyen jó, hogy a monitor egyben tölti a notebookodat"
Igen, valóban. Megfelelő monitor és notebook összepárosításánál működik, tapasztaltam és rettentő kényelmes, hogy a notebookból nem kell semmi más vezetéket a monitorba dugni csak az USB-Ct. Ezen keresztül átmegy:
-audio, video
-tápot kap a notebook, töltődik
-USB hub (billentyűzet, egért, USB kulcsok, stb elég csak a monitorba szúrni)Ezzel az utóbbival elég sok kisze-kusza vezeték eliminálható, notebook esetén. Tudom mert nekem ilyen Lenovo monitorom van.
Sajnos ez asztali gépnél nem opció, én még nem láttam olyan grafikus kártyát amin lenne USB-C kimenet
sajnos. Bezzeg HDMI, DisplayPort, stb. ezekből van rajtuk egy rakás.
És szerintem a monitorok se támogatják ezt a visszafele USB-Cről tápot dolgot, jelenleg.
-
ddekany
veterán
Ez, hogy képet és tápot is adunk a monitornak egy USB-C kábelen keresztül, amúgy VESA "szabvány", DisplayPort over USB-C néven, már mióta van 100W-os USB-C. Rákerestem kíváncsiságból ilyen monitorokra, és meglepetésemre általában azt hangsúlyozzák, hogy milyen jó, hogy a monitor egyben tölti a notebookodat. Szóval akkor ez mindkét irányba mehet. (Nyilván kell rendes tápkábel is a monitorra, ha tölteni akarsz vele. Az meg nem világos, hogy ha ezt tudja egy monitor, akkor mindig támogatják-e a másik irányt is, azaz hogy a monitor kapja a tápot az USB-C-n.)
-
NorbixD
tag
Azt viszont senki se vetette fel itt, hogy egy asztali gép monitor (opcionálisan) táplálható lehetne az USB-C vezetéken át a képi jellel együtt.
Illetve ez jelenleg is megvalósítható lehetne, mert a 100W a legtöbb monitornak bőségesen elégendő. Mindössze a támogatás hiányzik ehhez, mind a monitor mind a grafikus kártya részéről. A monitor felől ebben nem látok semmiféle akadályt. Az amúgy is sok hőt termelő grafikus kártyáról viszont biztos nem hiányoznak 4-5 A áramerősségre képes vezetősávok és feszültségstabilizátorok.
De remélem idővel bevezetésre kerül valami ilyesmi, sokan biztos emlékeznek még amikor a monitor a számítógép tápjától kapta az áramot valamikor réges régen.
-
Alf65
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #2 üzenetére
Fájni épp nemfáj.
Nemtudom, rémlik-e, hogy tele vannak a hírportálok kigyulladt mobilokkal.
Na most más készülékek pályáznak a helyükre.
Lehet kötözködni a fizikával, csak kicsi az esély nyerni.
-
vaakuum
addikt
Elképzelem, hogy a tápegységek karvastag kábelkorbácsa és brutál csatlakozói helyett type-c vel kell csatlakozni az alaplapra, a VGA-ra meg az ssd-re is
-
nexwo
őstag
USB-C spec. 3.0 - 550W egyenáram
Legalább a táp csatlakozók is már csak USB-C-t tartalmaznak, nem csak a VGA kimenet.USB-C spec. 4.0 már 1500W és váltó áramot visz át a veszteségek elkerülése végett...
Egyébként egyéb infó a lapcsaládtól: [mobilarena.hu]
-
Dr.NX
addikt
-
ROBOTER
addikt
4 Vbus pin van a csatlakozóban, tehát 1,25 A-t kell egy pinnek tudnia maxi terhelésen. Igaz, ez sem kevés. Bár ha azt nézem, hogy a Wago-k mennyit bírnak, ráadásul ott kör keresztmetszetű a vezeték (a rugólemez emiatt nem tud teljesen felfeküdni), és gyakran még nem is tökéletesen egyenes, mégis 30A-en stabil. Szerintem igényesség kérdése, modern anyagok, modern bevonatok.
Feltételezem a szabvány része lehet egy védelem is, ami pl. feszültségesést érzékel.
-
ddekany
veterán
válasz
E.Kaufmann #2 üzenetére
Viszont akkor a notebooknak elég durva táp kellene, amilyet alapból biztosan nem adnak hozzá. Szóval +1 táp, viszont egyszerre csak egy tápot kell bedugni, kevesebb kábel.
De nem para ilyen kis tűkön átnyomni ennyi ampert? Kicsit rosszul érintkezik a csatlakozó, keletkezik rakás hő, és nincs nagyon ami elvezesse. Talán.
-
Clorf
tag
Lesz majd USB-C pontheggesztő?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az USB-IF a 2.1-es verzióval bevezeti az EPR, azaz az Extended Power Range módot.
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest