- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- Letisztult külsejű, "lopakodó" alaplapok a Gigabyte égisze alatt
- Középkorian pokoli lett az új GeForce driver
Új hozzászólás Aktív témák
-
lenox
veterán
De, van olyan osszefugges, hogy kisebb power budget, kisebb transisztorszam, kisebb frekvencia, kisebb szamitasi teljesitmeny. Persze, vannak kulonbozo technologiak, de itt nagysagrendbeli kulonbsegrol van szo. De mind1 kulonben, mert konkretan azt is lehet tudni, hogy milyen magot hasznalnak, tok kis teljesitmenyu, keves memoriaval.
Neztem kulonben mas forumon, es az a mondas, hogy az opengl es directx utasitasokat cpu-bol elemzik, a chip csak az osszemasolast vegzi, viszont alapvetoen ez egy befekteteslenyulo projekt, illetve arra jatszanak, hogy felvasarolja oket valaki. Ezen kivul 150 kulonbozo problemaja van a dolognak...
-
dezz
nagyúr
(#51-re)
Aha, látom közben, hogy az Adventure 2000 saját lapján említésre kerül a GPGPU. Először csak a simát néztem, ott nem írták, és máshol is végig csak a (képkocka alapú) grafikáról írnak. Az OpenCL és a Direct Compute kifejezések sem találhatók a site-on a google szerint. Bár lehet, hogy a DirectX 11 támogatásába legalábbis az utóbbi beletartozik.Lehet, hogy eredetileg inkább csak komolyabb alkalmazásokban gondolkodtak (abban van a nagyobb pénz), de a chipet tartalmazó alaplapokat elsősorban játék szempontból reklámozzák a gyártók.
(#52): Bizonyára megoldható lenne simán szoftveresen (mármint a főprocival, mert valójában itt is szoftveres, csak egy különálló procival megy), csak éppen ahhoz a GPU-gyártók hozzájárulása, sőt valószínű együttműködése is kellene (lásd #50), amire viszont nem nagyon lehet számítani.
telj. vs. watt: hasonló gyártástechnológiák esetén igen, legalábbis nagyságrendileg. A P4 mára elavult, a mainál jóval nagyobb csíkszélességgel készült (esetleg kisebb chipek esetén használják még).
-
G.A.
aktív tag
Szerintem a teljesítmény a wattal nem hozható összefüggésbe, már ha nem tudjuk a hatásfokot... Úgy értem hogy egy P4 631as proci kb annyit evett mint a Core 2 6300 és mégis az újabb jobb.
Ha megoldható csak procival, szoftveres szinten, talán ezt is felvásárolja majd valaki mint a PhysX tervező csapatát.
Attól függ hogy nézed. A Hydrának 16 bementi és 32 kimeneti szála van, így a kártyák száma megduplázható. De ezt igazából úgy is lehetne nézni, hogy 2x8 vagy nem?
-
G.A.
aktív tag
Azt hittem tévedtem, de megtaláltam, jól emlékeztem.
http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20090212043938_Elsa_Announces_First_Lucid_Logix_Powered_Multi_GPU_Applications.html
The solution powered by four graphics processing units is aimed at broadcast, medical and other markets that require high-performance real time graphics processing or GPGPU-based high-performance computing.Szóval lehet, hogy erre is használható (vagy csak lesz).
-
dezz
nagyúr
Talán az a gond, hogy nem nagyon tud külső cég olyan drivert írni, ami az eredeti driver és a GPU közé épül be.
(#46) G.A.: Én itt, itt vagy itt csak a grafikai alkalmazást látom említve, a GPGPU-s alkalmazást nem. Úgy tűnik, az OpenCL-lel vagy a DirectCompute-tal nem foglalkoznak. Az eddigi hírek is az SLI és CrossFire vegyítéséről és a szoftveres oldal kiváltásáról szóltak, grafika, elsősorban játékok futtatása céljából.
-
lenox
veterán
Szerintem ez az erv nem allja meg a helyet, mert egyreszt egy 6 wattos chiprol van szo (az elso valtozatban 225 MHz 32 bites - 5 w), tehat tul nagy teljesitmenye nincs, masreszt szerintuk sincs tul sok adatrol szo. A directx meg opengl parancsokat elemzi - ezt ugyanugy meg lehet tenni a sima cpu-val is, utana meg osszemasolja a pixeleket. Ezen mondjuk lehet, hogy segit a chip, a hardverek mar reg tudnanak peer-to-peer adatmasolast a pcie buson, de pl. windows alatt nem szoktak engedni, de ez is szoftver kerdes.
Filmtomoritest ugy csinalnak hardveresen, hogy egyszerre sok reszleten dolgoznak a kepnek, leven ez jol parhuzamosithato feladat, na ez a chip nem parhuzamos feldolgozasra valo.#46: Ha jol ertem, a hydraval nem tudsz tobb kartyat egybe kotni, mint hydra nelkul, nem?
-
priti
addikt
Ezt mindkét nagy VGA gyártó gáncsolni fogja, ha keverni kezdik a gyártókat, egyiknek sem érdeke hogy kevesebb GPU-t adjon el. Ebből élnek, teljesen érthető. Ennek akkor lenne értelme, ha végsősoron abba az irányba indulna el a fejlesztés, hogy a kettőnél több GPU-val szerelt rendszerek jobban skálázódjanak, mint most úgy, hogy ehhez ne kelljen a futó szoftvert külön optimalizálni, az lássa csak 1GPU-nak.
-
G.A.
aktív tag
A Hydrát igazából nem arra találták, ki, hogy 62 colos monitorokon 200000x100000 @ 300Hz lehessen Crysist játszani min. 100fps mellett.
A GPGPU piacra tervezték, ahol jól jön, ha sok kártyát tudsz egybe kötni. Ott jól jön, ha nem kell minden fejlesztéshez több tucat vagy több száz ugyanolyan típusú kártyát venni, hanem lehetőség van akár egyesével is bővítést végezni, gyártótól függetlenül.
Azaz az épp legerősebb, vagy árban legjobb kártyát is megveheted igényeidnek megfelelően.a gpu nagyhatalmak bevételének csak töredékét képezik a játékos piacra tervezett termékek.
Én ezt úgy hallottam, hogy a csúcskártyák, csak töredékét képzik a GPU gyártók bevételének.
Bár most azt a cloud szervert elnézve, ez meg fog változni. -
lenox
veterán
válasz
atti_2010 #29 üzenetére
Tegyuk fel, hogy csinal valamit ez a chip, miert nem tudja azt csinalni egy x86 proci? Igy mar erted?
A lapka RISC processzora folyamatosan elemzi a feladatok végrehajtási idejét, ezzel megelőzve az eltérő teljesítményű grafikus chipek túlterhelését vagy kihasználatlanságát
Ezt nem tudja egy intel vagy amd proci?
-
dezz
nagyúr
válasz
ígyvanferi #18 üzenetére
Tudom. Csak azt írtam, hogy nem eleve hibás alak. Viszont nem tudom, a cikkbeli mondatban miért nem javította még Abu!?
-
Ayg0
senior tag
emlékeim szerint többször is elhangzott már bizonyos cikkekhez tartozó fórumokban, hogy a gpu nagyhatalmak bevételének csak töredékét képezik a játékos piacra tervezett termékek. ezesetben mi értelme a hydrának, ha csak egy kis piaci szegmensről van szó, ráadásul (ha jól értem) mind az nv, mind az amd hatékonyabb, rosszabb esetben egyenértékű multi gpu-s meghajtókat ír? illetve a gyári megoldásokhoz képest mely területen funkcionál(hat) jobban a lucid chipje - ami igazolja létjogosultságát - mert nem hinném, hogy a kissé sznob szagú trinergy és fuzion lapokat veszik a cégek, ha munkáról van szó?
-
G.A.
aktív tag
A Hydra koncepciója, ha jól fogtam fel, az összes gyártó összes kártyájával képes lenne (lesz) működni, mindenféle kombinációban, úgy hogy mindegyik meghajtott kártyát 100%on kihasznál, vagy legalábbis megközelítőleg.
Tehát elméletben, ill. a jövőben. Így értettem.
Szerintem van rá esély, hogy majd képes lesz (nem biztos h ez a SoC, lehet h az utódja) az SLI/CF teljesítményét hozni minden esetben.Mint írtad, hogy van olyan eset, ahol rosszabb is mint az 1 kártyás üzemmód. Hát igen, minden új dolognak megvan a maga gyermekbetegsége, vagy másképp mondva: bug-os.
-
atti_2010
nagyúr
-
Az ati felől mehet egy másik gyártó kártyája, csak az nv drivere tiltja le a physx-et, ha más gyártótól származó kártyát észlel, viszont ha jól emlékszem ezt már megbuherálták...vagy csak dolgoznak az ügyön. Szval szerintem így nem sok értelme van, ha letiltja a 2 dologot (dx11, physx), számomra pont ez lenne a cél, mert ha nem akkor inkább 2 ugyanolyan kártyát tennék a lapba...
Másik: az atom +komolyabb proci ötlet nem is lenne hülyeség, amolyan igp módjára...integrált processzor. Persze drágább meg minden, de visszahozná az áramszámlában az árát. Bár már úgyis egyre kevesebb a fogyasztása a mai prociknak.
-
G.A.
aktív tag
válasz
atti_2010 #35 üzenetére
Ez nem olyan nagy hülyeség sztem. Bár én egy Atom + Core vagy iX Proci párosra szavaznék. Alap esetben úgy működne, hogy ha nem kell CPU teljesítmény > erős proci lekapcs, Atom igénynek megfelelően be. Amint CPU igényesebb művelet indul el, akkor az erős proci is beszáll 1, majd 2... 6 maggal. Jó programmal meg az Atom csak kis feladatok elvégzését kapja, olyat amire tervezték: net, zene, word.
A Hydra koncepciója, ha jól fogtam fel, az összes gyártó összes kártyájával képes lenne (lesz) működni, mindenféle kombinációban, úgy hogy mindegyik meghajtott kártyát 100%on kihasznál, vagy legalábbis megközelítőleg.
-
G.A.
aktív tag
Az NV nem engedi a PhysX-et ha AMD kártya is van a gépben, Hydra ide vagy oda, ha jól tudom.
A gond, ha jól tudom, ott van, h a 2 gyártónak nem érdeke olyan driverekkel szolgálni, ami engedi 2 vagy több gyártó termékét egy gépben egyszerre meghajtani.
Ezzel a chippel és a hozzá készülő meghajtóval ezt próbálják megoldani, de sajnos a gyártó(AMD/NV főleg utóbbi) még ebbe is beleszólhat, h megengedi e vagy sem. -
Fix
tag
De most tényleg milyen lenne belepakolni a régi AGP-s karikat.
Miért ne egy új PCI-e kari mellé egy régi AGP-s kari mondjuk 70-30 %-ban használva.
Vagy csak segítené a számolásban az újabb karit.
Elképzelem mindenki előkotorja a szekrény aljából a régi szép emlékeket őrző kis kártyájukat, esetenként megjelenik egy könnycsepp a szemek sarkában is. -
Crytek
nagyúr
"Hátulütőnél ilyenre gondolok: pl HD5870+gtx280 esetén se DX11 se PhysX."
Hogy nincs egyik se nem értem?
-
lenox
veterán
En azert azt nem annyira ertem, hogy a sok core-os processzorok idejeben minek ehhez kulon chip?
-
zola0601
tag
Érdekes megoldás..
-
tome.jr
addikt
Néztem a lapról teszteket de még elég harmatos a mixelt felállásban a kártyák teljesítménye. Mindenesetre ígéretes lesz ha továbbfejlesztik.
-
válasz
Badman 4ever #14 üzenetére
És akkor mit csinálsz az ISA-s trident-eddel?
-
FRENK1988
veterán
válasz
Hu de elvetemült vagy
-
Móci
addikt
válasz
Azért én tennék még a gépbe egy S3 kártyát is. Biztos, ami biztos.
Fejlesszenek is, nem hangzik rosszul ez a chip, remélem a jövőben csiszolnak rajta, s az olcsóbb lapokra is rá fog kerülni. -
hfrankee
senior tag
Mi alapján dönt a chip arról,hogy melyik az elsődleges GPU?
-
iSonic
addikt
Hát érdekes ez a Hybrid megoldás..
-
zazahoho
őstag
ha több gyártó készít ilyen tudású lapokat ,nagyon gyorsan esni fognak az árak
,mostani ár az újdonságnak tudható be
-
siriq
őstag
válasz
ígyvanferi #18 üzenetére
Alaplapon van rajta. Ezert "is" dragabb.
-
Csaszykj
aktív tag
Hétköznapi emberek otthoni sufni-tesztjét kérem!
-
nuke7
veterán
Jo kis dolog ez, de a big bang-os msi lap nagyon-nagyon drága...
-
dezz
nagyúr
A falnak menni azért nem kell, ebben a megfogalmazásban helyes lenne: "Az izraeli Lucid Information Technology, mely 2003-ban kezdte meg működését, azzal a céllal hozott létre egy vezérlőt, hogy az több grafikus processzor esetén elossza a feladatokat a meglévő GPU-k között.
-
Badman 4ever
őstag
Képzeljétek el ha ezt a 200-ast egy hibrid Asrock lapba rakják, mehet együtt egy sima PCI-os Matrox G400 egy AGP-s 9800 XT-vel és egy PCI-E-s HD 5770-el együtt.
-
Szabtom
senior tag
elossza >> elosztja
-
sakic
csendes tag
"elossza a feladatokat" Ettől a falnak tudok menni... borzalmas
-
veector
senior tag
Hmm.. Ha ezt a lapkát 2009 végén mutatták be akkor valamit nagyon nem vettem észre. Ez a technológia szerintem nagyon hasznos.
(#6) aram01
Nekem pl kéne. Egyből tudnék mit kezdeni a szekrényben levő VGA-kkal
-
aram01
nagyúr
kell ez nekünk?
-
bitblueduck
senior tag
-
törölt tag
Azonos kártyák esetén hatékonyabb mint az SLI / CF megoldás?
-
veector
senior tag
Ez nagyon faxa ha működiiik
-
bitblueduck
senior tag
Nagyon érdekes technológia, és sok esetben használható lenne, de mindig van valami hátulütője. Nincs velük semmi bajom, de meglepődtem, hogy sikereket érnek el.
Hátulütőnél ilyenre gondolok: pl HD5870+gtx280 esetén se DX11 se PhysX. Ha egy régi kártya mellé teszek egy újat, lehet jobban járok ha eladom a régit, és egy erősebb kártyával újítok. És így tovább.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Hydra 200 produkciója meggyőzte a vállalat befektetőit.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest