Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  nyitva az ojtonéde

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Az első egy hónap tapasztalatai: az oktatóközpont tisztában van vele, hogy sok a sallang, amit csak a követelményrendszer miatt kell leadni, de azt is leadják tisztességesen, szerencsére jók az ilyen töltelék dolgok oktatói is (foglalkoztatás, munkavállalás, stb.). Fotózásból egyelőre csak elmélet (fotótörténet) van a (mivel szintén kötelező és amúgy teljesen érdekes, néha még inspiráló is), de júniustól a hátralévő ~9 hónapban már 60-70%-a az óráknak gyakorlat lesz (+lesznek fakultatív gyakorlatok is).

  Eddig tetszik, és bár számítottam rá, hogy 30 évesen munka és család mellett nem lesz könnyű, nos, még annál is nehezebb... a heti 5 munkanapomból 2 abból áll, hogy 8:00 meló, 17:00 tanfolyam, 22:00 ágy, másnap nyilván mosottsz*r az ember. És persze mellete lakásfelújítás (szekrények összeszerelése, pakolászás, utolsó javítások), mert időzíteni tudni kell. De aki önként felszáll a sz0pórollerre, ne panaszkodjon ugyebár :DDD

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  A második hónapról:

  Még jócskán az elméleti részt (fotótörténet, fotózási technikák történelme, vállalkozási és kereskedelmi ismeretek) daráljuk, de jövő héten már megyünk le a műterembe, és a városba is fotózni, innentől szinte csak gyakorlatok lesznek.

  Az első gyakorlati órán is még a gyakorlat elméletét vettük :DDD ISO - záridő - rekesz szentháromság számítások, ilyesmi. Az órákat szerencsére nem noname oktatók tartják, akiknek ki lett adva, hogy "ma nem szakács hanem fotósképzés van, itt a PPT tessék felolvasni". (El)ismert fotósok adják le az anyagot, saját, való életből vett sztorikkal, példákkal fűszerezve, ami sokat dob a dolog hitelességén.

  Egyelőre még egy pillanatra sem bánom, hogy munka mellett elkezdtem ezt a tanfolyamot, bár egyre inkább próbál a környezetem lehúzni ("hogy fogod ezt bírni még 10 hónapig", "hogy lehet heti 2 napot teljesen erre elcseszni", "hogyan fogsz felkészülni arra a rengeteg vizsgára" stb.). Egyelőre elszánt vagyok :)

  Ideje lassan átnézni a korábbi képeimet, hogy találok-e köztük valami használhatót a leendő portfóliómba, illetve hamarosan elkezdem rávenni a türelmesebb ismerőseimet, hogy álljanak nekem modellt a kísérletezéseimhez, gyakorlásként. A leendő vizsgamunkaként leadandó fotóesszére is van már ötletem.

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Csak egy érdekes adalék, ami egyébként nyilvánvaló, de nem gondoltam így bele, amíg direktben fel nem hívták a figyelmemet rá: csak ebben az egy budapesti iskolában minden félévben indul 3-4 fotós OKJ csoport, kb. 30-35 emberrel, akik közül kb. 10% hullik ki átlagosan a végére.

  Egy év alatt kiraknak a piacra 200 körüli "fotóst". Ez csak egy iskola az országos nemtudomhányból, nem számolva az egyetemi fotográfus képzést. Évente. És ők csak azok, akiknek már papírja is van, el tudom képzelni, hogy sokan papír nélkül is dolgoznak.

  Azt hiszem, a tízmillió fotográfus országa (is) vagyunk :DDD

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Harmadik hónap summary:

  Most már az alkalmak minimum 50%-a gyakorlat, világítási alapok, épületfotó, street fotó voltak eddig (nyilván ezeken kimentünk a világba). Gyakorlatok után képértékelés, átbeszéljük hogy min lehet javítani.

  Most jön egy hónap nyári szünet (kaptunk házi feladatot is :DDD), utána folytatás szeptemberben, majd októberben félidő, egy csomó modulzáróval, úgyhogy fel kell kötni a gatyát....

  Ja, és brutál gyorsan telik az idő, ha úgy nézzük (persze, ha elvesznek heti 2 napot az embertől, azt azért észreveszi).

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Negyedik hónap:
  Igazából sokminden nem történt a tanfolyamon, mert nyári szünet van... :DDD Van feladva önálló munka, kalapálom, amennyire tudom. Brutál nehéz időt szakítani a dologra még így is, hogy nem veszik el heti két estém (észre se veszem kb., hogy épp nem járok oda), dehát valamit valamiért, áldozatok nélkül nincs eredmény. Ja, és már csak két hónap a féléves modulzárókig, sok korábbi tanulótól hallottam már, hogy nem annyira vészes, de én egyetemen is rágörcsöltem a legkönnyebb tárgyakra is :DD Lassan el kéne kezdeni átnézni az anyagot, mert abból viszont rengeteg van (bár majdnem a felét majd csak szeptemberben vesszük át).

  Néztem az oktatóközpont őszi képzéseit, már most betelt két csoport, a másik háromban is 100% biztos vagyok, hogy be fog telni (5 x ~30 fő). Ez is csak megerősíti a gondolatomat, hogy túlságosan sok "fotós" kerül ki a piacra évente.

  Facebook csoportokban is kb. heti téma, hogy "hülyeség az OKJ, nem a papírral fotózol", de most pl. olyannal is találkoztam, hogy "milyen gépet és objektívet ajánlatnátok munkára (esküvő, portré, kismama, babafotózás)", és még ő volt felháborodva, amikor megemlítették, hogy ha ilyeneket kell kérdeznie, akkor lehet hogy nem kéne még ezzel hivatásszerűen foglalkoznia.

  És itt most nem arra gondolok (azt nem tudom, a többiek mi okból szóltak be neki :D), hogy nem szabad akár egy profinak is véleményt kérnie, de egyrészt ez egy ezerszer kitárgyalt téma, akármelyik FB-csoportban elég visszakeresni, vagy használnia a Googlet, másrészt meg kellene annyi tapasztalattal rendelkeznie, hogy tudja, melyek a kedvenc objektívjei, amiket a felsorolt témákban már ezerszer elővett és használt, és illeszkednek a saját, egyedi stílusába. A válasza az volt, hogy ezzel ő nem ért egyet :U

  És ő valószínűleg előbb fogja valakinek az esküvőjét fotózni, mint én.

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Ötödik hónap:

  Elkezdtünk bekeményíteni, és már csak egy hónap van hátra a féléves modulzárókig. A tananyag most elég kemény (optika), hiába középiskolás fizika, az ember agya nem annyira fogékony már ezekre a dolgokra, főleg meló után, este hatkor.

  Amúgy is kezd kijönni, hogy fél éve szinte minden héten két este tanulni kell(ene :U ), és (nyilván) az órákon kívül meg darálni a többszáz oldalnyi segédanyagot, plusz illene most már viszonylag erőteljesen alakítani a portfoliót.... hétvégente néha ki sem lehet robbantani reggel az ágyból, annyira kimerít a dolog (még mindig: tudom, ezt vállaltam, nincs is baj, ez csak információ annak, aki szintén belevág).

  Az oktatók is pedzegetik, hogy van 1-2 olyan része az anyagnak, ami vizsgakövetelmény, de reménykedjünk, hogy nem azt húzzuk majd, nem tudom mennyire valós a "fenyegetés", de mivel többször elmondták, hogy felnőttek vagyunk, ráadásul fizetős a képzés, úgyhogy igazából nem az ő bajuk, ha megbukunk, gondolom hogy van alapja.

  Ja, és most már minden héten megyünk vagy műterembe, vagy külső helyszínre fotózni, szóval erősen átfordultunk a gyakorlati dolgok felé.

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Hatodik hónap, vissza/előretekintés, ilyesmi.

  Biztos van még olyan rajtam kívül, akinek az idő múlása kb. annyi, hogy június közepén elszörnyűlködik, hogy a következő Karácsony már közelebb van mint az előző. Majd Karácsonykor sóhajt egyet, hogy "már megint", és mire kettőt pislog, hirtelen újra június lett.

  Kb. így csapódott le a tanfolyam is, a fél év úgy eltelt, hogy észre sem vettem. Öt hónapig (volt ugye egy hónap szünet) heti két napon, meló után még ~3 óra kőkemény hallgatás tanulás tanfolyamon ülés, +gyakorlatok, +önálló munka, +otthon fotóválogatás/kidolgozás, jövő héten három modulzáró vizsga... és mégis, egy kicsit ürességet érzek, mintha semmi nem változott volna.

  Ez persze nem igaz, nagyon jó társaság jött össze, vannak önszerveződő fotóstúrák, jó a hangulat az órákon és a közös FB-csoportban. A műtermi alkalmaknak köszönhetően nagyon sokat tanultam a világításról, fényformálásról, és úgy általában is fejlődtem. Az elméleti órák legtöbbször érdekesek, hasznosak, motiválóak.

  És mégis, valami nem stimmel. Ahogy írtam a postban, nem is igazán tudom mit akarok ezzel kezdeni, abszolút csak hobbinak szánom egyelőre a fotózást.

  Azt szeretem gondolni, hogy hosszútávon / később majd fotósként működve meg tudok élni, ha már nagyon meguntam a jelenlegi alkalmazotti munkámat, és nem kell majd napi x órában a számítógép előtt ülnöm, legalábbis nem azért, hogy kódoljak, és exceleket töltögessek, és hogy ne fix időbeosztásban kelljen gályáznom, többet lehessek a családdal, stb. Szóval a szokásos életcélok. Ennyivel még nem leszek előrébb semelyik, lottónyereményre ácsingó átlagembernél, aki azt gondolja, varázsütésre majd megváltozhat az élet.

  Azt hiszem, annyira lefoglalja az energiáimat a munka, emelett az hogy heti 2 estémet teljesen elvesztem, plusz a család, hogy egy végtelen körbe kerülök, és inkább ráhagyom, feladom, nem akarom... Ha mód van rá (pl. múlt hétvégén), inkább átfetrengek egy szép napos, őszi délutánt (mert kb. nincs más lehetőségem pihenni), mint hogy erőt vegyek magamon, és fotózni induljak. Pedig lemondás, plusz energia befektetése nélkül nem fog menni. Persze itt most nem katasztrófaként akarom tálalni, hogy nem mentem rizsavizni a Gellért-hegyre. A problémám az, hogy a (szerintem) nem elegendő ráfordítás miatt úgy érzem, nem szeretném eléggé a dolgot, és ez egy furcsa skizofrén állapotot okoz a fejemben (lehet hogy nem a tanfolyam a legnagyobb problémám? ;] ).

  Feladni nem fogom, végigcsinálom, végigverem magam a vizsgákon, méghozzá jó eredménnyel. A fotós tudásomat folyamatosan fejlesztem, ez szerencsére a tanfolyam nélkül is meglenne. A végén lesz egy papírom erről az egészről. A kérdés, hogy mi lesz azután.

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Breaking:)

  A féléves modulzárók sikeresen letudva. Nem állítom, hogy nem izzasztottak meg, utoljára egyetemen stresszeltem ennyit legalább két napig ;] amikor vizsgára készültem.

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • Eastman

  őstag

  LOGOUT blog (1)

  Grat a vizsgákhoz!

  "This is Hungary calling; the last remaining station forward to United Nations. Early this morning Soviet troops launched a general attack on Hungary. We are requesting you to send us immediate aid. For the sake of God and freedom - help Hungary!"

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  (#12) Eastman köszi :)

  Dzsízüsz. A hetedik hónap is elment. Hihetetlen, hogy telik az idő.

  Akárhogy is számolok, öt hónap múlva "már" vége is, ami azt jelenti, hogy addigra egy komplett portfóliót el kell készíteni, plusz egy vizsgamunkát (ami egy igényes fotósorozat adott témákból egyet választva), illetve a négy totálisan eltérő témakörből fel kell készülni a szóbelikre, és a gyakorlati vizsgára, ami egy portréfotó elkészítése a tételben szereplő világítási beállítással, és ennek retusálása.

  Ez már így leírva is durva, ha hozzáveszem, hogy a magánéletem és a munka is pont úgy alakul a következő hónapokra, hogy 0 időm lesz... izgalmas, na :D

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • mephi666

  veterán

  egy ilyen tanfolyamba én is szívesen belekóstolnék, csak most nálunk is komoly időhiány van (meg a gépem is egy 10+ éves bridge, kellene helyette akkor már egy jóval komolyabb) :K van egy munkatársam másik telephelyről, akinek szoktam látni fb-n a képeit: ő munka mellett hobbiszinten nagyon komolyan nyomja... folyamatosan raknak be a képeiből ilyen-olyan (pl natgeo) magazinba és versenyeken is előkelő helyeken végez... majd ha személyesen találkozok vele, megkérdezem, hogy nem gondolt-e arra, hogy inkább ezt kellene főmunkaidőben csinálni? valószínűleg úgy van vele, hogy szereti a munkát is, ami stabil, nem akar vállalkozóival macerálkodni, a fotózás meg hobbiszinten van neki és bőven kielégíti a sikerélmény?

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Ha nem kell konkrétan a papír egy fotós vállalkozáshoz, én nem ajánlanék neked OKJ-s tanfolyamot (és nem csak az időtényező miatt). Sok kiváló félnapos / hétvégi workshop van, amik sokkal hasznosabbak mint itt egy félév.

  A gép valóban limitálhat, de ha belegondolsz, hogy a bridge géped milyen zoomot tud, egyáltalán, van autófókusza, x MP-es érzékelője, és hogy mondjuk 15 éve a hivatásos fotósok valószínűleg ennél gyengébb képességű gépekkel dolgoztak... szóval nem minden a technika :)

  Ma Magyarországon nagyon kevesen tudnak megélni főállású fotósként (ellenben nagyon sokan szeretnének). Szerintem nem érdemes erre alapozni, legfeljebb ha már a nyugdíjas évekig megvan a megtakarítás ennek finanszírozására :) Valószínűleg ez az ismerősöd véleménye is, főleg ha komolyabb szinten űzi, akkor biztos tisztában van ezzel.

  A magazinokban megjelenés nem nagyon fizet, max. hírnevet hoz, ami meg arra jó, hogy más magazinokban is megjelenjen :D

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • sztanozs

  addikt

  Wow, lehet, hogy az egyik kollégámmal (volt főnökömmel) jársz egy suliba :)

  JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Tekintve hogy csak fotósnak olyan 250-en tanulunk, és van még vagy 20 másik OKJ csoport itt, nem kizárt, hogy kb. másfélmillió ember valakijének a valakijével tanulok egy suliban :DDD

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • sztanozs

  addikt

  cooool :DDD

  JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Szóval, téli szünet, van még négy hónap a záró szóbeliig, három hónap a modulzáró vizsgákig, valamint kettő hónap, amíg a kész portfoliót le kell adni bírálatra. :Y Nem pánikolok ám :DDD

  Kellemes ünnepeket!

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • mazsi70

  senior tag

  Szia !
  Most hol tartasz ?

  Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Az őrület határán ;] Mire gondolsz? :DDD

  Nagyjából két hónap múlva lesz három írásbeli modulzáró vizsga, május elején pedig az egészet lezáró szóbeli vizsga (4 témából, művészettörténet, fotótörténet, fotóelmélet, kereskedelmi és vállalkozási ismeretek) + gyakorlati vizsga.

  Portfóliót lassan el kellene kezdeni be kellene adni előzetes értékelésre. Ugye mindemellé a szokásos, kedd és csütörtök 9-re érek haza a tanfolyamról, a heti 5 nap napi 8 óra munka mellett. Nem állítom, hogy unatkozom, dehát szeretem ha pörög az élet :)

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Max. moderálják, anyagi hasznom nem származik belőle (sőt, ugyebár én fizetek :DDD): a Focusnál.

  De tetszőleges google találat ("OKJ fotográfus") mellett kiköthettem volna, ők indítottak épp akkor tanfolyamot, amikor én ráértem elkezdeni egyet. Mivel az anyag mindenhol ugyanaz, gondolom a hallgatókra szánható idő is nagyjából hasonló, szóval max. az oktatókban lehet különbség (ha épp valaki nem oktat mondjuk több helyen is, ezt nem tudhatom :) ).

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • upcnyet

  újonc

  Köszönöm!

  Azért érdekelt, mert két napja jelentkeztem pont a focusnál erre a tanfolyamra és írtad, hogy színvonalasnak ítéled meg az oktatást és bízom benne, hogy azért világítás terén tudnak sokat mutatni, mert abban elég rossz vagyok :-)

  [ Szerkesztve ]

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Persze, rengeteg gyakorlat csak arról szól, hogy megmutatják az alap világítások beállításait, majd nekünk kell magunktól megcsinálni, vagy épp híresebb fotókat kell reprodukálni (beállítás, fények stb.). A probléma ott van, hogy egy alkalom 3-4 órás, vagyunk 15-en, számold ki, egy emberre mennyi idő jut :) Kell mellette a saját cucc vagy a stúdióbérlés (akár közösen is csoporttársakkal pl.), hogy begyakorold, és rögzüljön a dolog.

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • upcnyet

  újonc

  még egy elég hülye kérdés, beiratkozáshoz szükséges volt orvosi vizsgálat? mert a jelentkezés utána kapott emailben írnak róla, a tárgyi lapon meg azt írják nem szükséges.

 • mazsi70

  senior tag

  Én is gondolkodom ilyen mutatványon .
  Mennyire gyakorlatias az anyag ? A fotó technikát milyen mélységekben tárgyalják ?

  Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Abszolút gyakorlatias (a rengeteg elmélet mellett :DDD ). A fizikai/optikai alapoktól kezdtük a fotótechnikát (sok az elmélet is), majd a stúdióban kb. témakörönként lebontva (objektívek, kisvaku, stúdióvaku, portrék, tárgyfotó stb.) kipróbáltunk mindent, amit tanultunk :)

  Ahogy írtam, e mellett viszont magadnak kell berögzíteni a dolgokat, sok-sok önálló gyakorlással (az oktatók mindig buzdítanak egyébként, hogy vigyünk képeket, és értékeléssel segítenek).

  (#26) upcnyet Kell az orvosi vizsgálat, ami pl. nekem abból állt, hogy megkérdezte: van-e jogsim? Mivel van, így ezen már túlestem, tehát fotográfusnak is alkalmas vagyok :) De gondolom egy jogsi-alkalmassági szintű dolog lehet egyébként. Nekünk küldték folyamatosan még egy hónapig az emaileket, amikor lehetett menni az orvoshoz, meg órák előtt is ki van írva mindig a faliújságra :)

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • föccer

  nagyúr

  Én is, minden szezonban. Kétszer.

  Mostanában ismerkedem a sport fotózással. 1 óra alatt el tud menni 1000-1500 expó. :D

 • upcnyet

  újonc

  Köszönöm szépen az infót, ezt az oktatásszervezőtől megkérdeztem volna, csak emailben az volt, hogy hív ma, de nem hívott, köszi mégegyszer ;)

 • upcnyet

  újonc

  orvosihoz szükség volt tüdőszűrő eredményre, mert most ezzel csesztetnek az orvosnál, hogy addig ne menjek amíg az nincs

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Szerintem nekünk az nem kellett :) De bármi változhatott azóta. Vagy lehet hogy ezt is lefedte, hogy van jogsim (bár ahogy emlékszem, ahhoz se kértek tüdőszűrést).

  (#29) föccer Volt májusban az utcai autós event, ahol forma1-es autókkal (is) cikáztak a belvárosban, na ott olyan 2000(!) képet lőttem, kb. 3 kép lett használható :DDD Vagy amikor először próbálkoztam asztrofotóval, és minden este 2-300 képet lőttem, és aztán rájöttem hogy baromira nem jól csinálom :)

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • upcnyet

  újonc

  köszi, megpróbálom náluk bent elintézni, hátha ott nem akadékoskodnak :D amúgy eléggé várom, hogy kezdődjön a tanfolyam, azon kívül hogy jó lenne újra tanulni (kezdtem már egy kicsit "elbutulni"), minél többet fotózok így pár év után visszatérve, annál több hiányosságom jön elő és jövök rá, hogy sokszor csak ösztönösen csinálom a fotókat, de több odafigyelés és tudatosság kellene mögé.

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  "minél többet fotózok így pár év után visszatérve, annál több hiányosságom jön elő és jövök rá, hogy sokszor csak ösztönösen csinálom a fotókat, de több odafigyelés és tudatosság kellene mögé."

  Nem tudom visszaolvastál-e a kommentjeim között, azt írtam, hogy ha csak fejlődni szeretnél a fotózásban, nem az OKJ-t ajánlanám.

  Nem azt mondom, hogy nem lehet fejlődni, sőt, azzal kezdték az oktatást, hogy a fotózás nagy része igenis tanulható, és nem kell művészléleknek születni - és ezt amúgy igazolta is az elmúlt egy évem.

  Nálunk is van totál kezdő is a csoportban - csak az ár/érték arány nem lesz jó, ha a kapott papírt nem fogod hasznosítani később :)

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • mazsi70

  senior tag

  hogy ha csak fejlődni szeretnél a fotózásban, nem az OKJ-t ajánlanám.

  Ez számomra egy nagyon fontos információ !

  Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Azért senki kedvét nem szeretném elvenni, ez csak az én véleményem. Ha valaki megteheti (havi 20k a tandíj), és nyitott a világra, jöjjön, próbálja ki, szabadon abbahagyható, csak az addig lejárt időt kell kifizetni :) (amúgy ez pont nem egy jó viszonyítás, mert a tananyag sorrendje variálódik a csoportok között, az épp elérhető tanárok függvényében, mi például előbb jártunk gyakorlatra, majd megtanultunk a rekesz-iso-záridő összefüggéseket :D)

  Tények:
  OKJ-n tanulunk művtörit, fotótörit, rengeteg fotóelméletet, ezekből mindből évközbeni és év végi vizsga is van. Nyilván maga az OKJ vizsga a végén amúgy nem kötelező, tehát effektíve a tanfolyam különválasztható (az OKJ plusz vizsgadíjas ráadásul). Gyakorlaton 15 emberre jut 3, max 4 óra egy-egy témában.

  Szubjektív vélemény:
  Nekünk nagyon jó tanáraink vannak, és a csoportunk is jó társaság, így a legtöbb óra élvezhető (lehet hogy más csoportoknál ez nem így van). Segítenek is személyesen, ha kérjük, ráadásul van alkalmazott fotográfus, és fotóművész is köztük, tehát nem egyoldalúan közelítik meg a dolgokat.

  De, egy egész hétvégés workshopon max. 5-6 ember egész nap ugyanazzal foglalkozik, szóval nagyobb (lehet) a hatékonyság, jobb az ár/érték arány, bár egy jobb workshop kb. annyi, mint az OKJ havidíja.

  Ettől függetlenül mindkettőre igaz, hogy mellette önállóan kell a tanult dolgokat beépíteni a mindennapi rutinba.

  Én sem fogom azonnal kihasználni az OKJ-t (sőt, lehet hogy még nagyon sokáig nem), ettől függetlenül nem adnám oda ezt az elmúlt egy évet semmilyen workshopért :)

  Majd a vizsgák után meglátjuk, mit mondok ;]

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • upcnyet

  újonc

  muosz fotoriporterire akartam menni, de sajnos a mostani munkaimat is keulouton tudom kiszamlazni es ehhez muszaj az okj, hogy meglegyen a kepesites es ne csak fotoriporteri szolgaltatast tudjam felvenni.

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Tetszik a hozzáállásod :R Nagyon sokan az ellenkezőjét vallják ("a fotózás művészet, döntsön az ügyfél a képek alapján, minek ahhoz papír, láttál már esküvői DJ-t, vőfélyt stb. számlát adni?")

  Ebben (az adócsaló részt leszámítva) persze van igazság, de akkor gyűjtsenek aláírást a népszavazáshoz arról, hogy ne kelljen papír a fotózáshoz, mert addig simán csak magyarázzák, hogy miért működnek legalábbis a szürkezónában, vagy full feketén. Ráadásul kb. hülyének nézik azt, aki pénzt, időt, energiát nem sajnál arra, hogy legálisan működhessen.

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • upcnyet

  újonc

  épp elég olyan dolog van az életben ami miatt idegeskedni kell, amiatt nem akarok, hogy a nav vagy a munkaügy mikor talál meg, vagy a kormány mikor találja ki, hogy akinek nincs meg a szakképesítése annak visszavonják a vállalkozói igazolványát.

  emellett meg tényleg nem baj ha gyakorlott fotósoktól tanulhatok, eddig főleg riporteri munkáim voltak, ahol azért el lehetett lavírozni azzal, hogy van egy adott látásmódod és akár izgalmas, hangulatos sorozatokat lősz meg, de ugye a fotózásnak ezer ága van, például az esküvő is amihez viszont azért több kell, én pl. gyenge vagyok beállított fotózásban vagyis a mércémhez mérve nem tudok annyira izgalmasat lőni, amilyet szeretnék, illetve ugye a technikai hiányosságok világítás terén és tudom, hogy az okj mellett kell rengeteg önképzés is mellé, de kicsit nekem kell, hogy tanulásnál legyen egy kis "nyomás", egy picikét kötött tematika ami rávesz arra, hogy foglalkozzak adott témákkal. gondolok itt a művtörire amiből sokat lehet tanulni és régen művészeti suliba jártam (azóta se tudok rajzolni/festeni), de sokat felejtettem, ugyanígy a vállalkozói ismeretek ami nem áll messze tőlem, de munka mellett, csak úgy nem állnék neki ezzel foglalkozni, max ami az EV-hez kell, de ugye nem árt szélesíteni az ember látókörét.

  ma elmentem megcsináltatni az orvosit is, úgyhogy ez is megvan, már csak a márciusi kezdésre várok. addig kicsit művtörizek, na meg kell is addig képelni sokat.

 • iambhb

  újonc

  Szia

  Mindenek elott irj meg, jo olvasni! En is marciusban kezdenem a tanfolyamot az emlitett helyen, sok szempontbol hasonlo cipoben jarunk (kodolok, gyerek, delutanit valasztottam en is, es lakasfelujitas is lesz tavasszal... mar erzem a szoporollert a labam alatt... ) Par kerdesem lenne, amire nem nagyon tertel ki, de erdekelne/fontos lenne

  - Milyen gepekkel fotoztok, mi az alap/atlag?
  - Miket javasolsz beszerezni meg a tanfolyam elott?
  - Miket kell/ajanlott megvenned a tanfolyam kozben?

  Hogy allsz mostansag?

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Szia!

  Kitartást hozzá, élmény lesz (minden értelemben :DDD)

  Nálunk vannak páran belépő DSLR-rel (semmi hátrányban nincsenek, a gyakorlatokra lehet objektívet, vakut, vagy akár gépvázat is kérni a raktárból), egy nagyobb rész középkategória (Nikon D5xxx, D7xxx, és Canon megfelelőik), van aki régi, bejáratott gépet használ (pl. D300, 50D) és sokan vannak (akik már eleve fotósok, vagy komolyabban befektettek) felsőbb kategóriás gépekkel (D750, D500, 5D Mark IV, ilyesmi). Vannak páran MILC-cel, van aki szinte csak analógra dolgozik, van vintage objektív rajongó (aki fertőz meg sorban mindenkit :DDD), van középformátumos is.

  Előtte szerintem szerezz be tollat és egy füzetet mindenképp :) Fotós cuccból legyen egy DSLR-ed vagy MILC-ed, de szerintem egy rekesz/záridő móddal rendelkező bridge géppel is elkezdhető.

  Idővel majd kialakul, hogy mit szeretnél fotózni, ahhoz mérten kell fejleszteni, szerintem előre nem érdemes összevásárolni cuccokat (persze én is összevásároltam, te is össze fogsz :DDD). A legfontosabb, hogy kezdd el használni amid van, menj ki tájképezni, menj el stúdióba portrézni, állj ki az utcára street fotózni. Csak így tudod kitalálni, hogy mi az ami korlátoz a fejlődésben. Nálam 3 évig volt egy Nikon 35mm 1.8G a szekrényben, mert amikor az első Nikonom megvettem, azt mondták, hátazkell. Na annyira kellett, hogy kb 20 expot tettem bele, majd most eladtam :)

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • iambhb

  újonc

  Koszonom! Akkor a d5300 jo lesz :) Megprobalom megfogadni a tanacsod es nem ossze-vissza venni mindent, jobb lenne arra a teruletre kolteni ami majd kiforr, de meg kell mondjam nagy a kisertes. Plane, hogy most akartam venni egy 35mm1.8G-t, mert en is mindenhol azt olvastam, hogy musthave... De akkor azzal is varok. Millio kerdesem lenne meg, de nem trollkodom szet a topicod, koszi amit eddig irtal, es varom a folytatast! :C

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Igen, a D5300 tökéletes lesz! (én D3200-zal kezdtem, és csak azért váltottam a D7200-ra, mert szuper akcióban volt, és még pénzvisszatérítés is volt rá, és mert jó áron elvitték a D3200-at - de sokszor mondják, hogy inkább objektívre költsünk először, és ez nagyon igaz, nem volt olyan feladat, amire a D3200 ne lett volna elég)

  Amúgy őszintén szólva, honnan tudnánk, hogy nincs valamire szükségünk, ha nem próbáljuk ki? :DDD Persze lehet kölcsönkérni is, pl. mi csoporton belül rendszeresen csereberélünk cuccokat, de az elején, vagy ha nincs senkinek épp amit kipróbálnál, marad az, hogy megveszed, ilyen ez :K. Van egy csomó fotós boltnak is kölcsönzős szolgáltatása, érdemes azt is kihasználni, pl. lesz majd épületfotós alkalom, ahhoz én egy Tamron 10-24-et béreltem, és nagyon megérte.

  Amúgy nem troll/off itt semmi, főleg ha kapcsolódik a témához, örülök ha segíthetek, talán azzal is fejlődök valamit én is :)

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • iambhb

  újonc

  Igen, igen, ezen sokat gondolkodtam, hogy inkabb onjektiveket kellene venni, csak az tart vissza, hogy a jovoben egy fullframe gep is jo lenne, mert foleg ejszaka szeretek fotozni, s az 5300 sokszor nem eleg :( Ezzel meg csak az a baj, hogy vagy mar most FX obit veszek ami azert kicsit huzosabb arban, masreszt ebben sincs szervo, ahogy a d3200ban se' es az AF-S, AF-I lencseknek szinten megkerik az arat :( Szoval most akkor varok es kideritem mi is kell majd ;)

  Viszont a berles nagyon jo tipp, kiprobalok par cuccot, ismet csak koszonom :)

  A sulirol egyebkent most, ennyi ido utan mi a tapasztalatod? Tanarok? Kaptatok jegyzeteket? Nehez egy-egy kihagyott orat potolni?

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Jegyzetekből mindig elérhetőek a legfrissebbek a hallgatói weboldalon, van központi jegyzet, de az pont annyira jó, mint a központi jegyzetek lenni szoktak :) Viszont ha bejársz, lényegében nem kell izgulni a felkészülés miatt. Az órákon nagyon jól összefoglalják a lényeget, tisztában vannak vele, hogy a központi követelményrendszer szerinti anyagot kell leadni, és nagyon jól kiegészítik a gyakorlatban hasznos dolgokkal. Szóval (ahogy írtam korábban is) én nagyon elégedett vagyok a tanárokkal, motiválóak, segítőkészek.

  Mivel mindenki nagyfiú/nagylány, a hiányzásokat rugalmasan kezelik, 20%-ot lehet hiányozni egy év alatt, és igazából pont abból áll a pótlás, hogy elkéred valaki jegyzetét, és abból tanulsz.

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • tailor

  őstag

  Szia!

  Jó volt olvasni az írásokat, picit "belelátni" az egész menetébe remélem jól haladsz a képzéssel :) Én is pont most gondolkodom, hogy el kéne végezzem, mivel nagyon jól jönne a vállalkozásomhoz (grafikus) - hobbiszinten űzöm én is jó pár éve, és hát hosszú távon is még jól jöhet a plusz szakma :) Ráadásul nem először kerestek meg fényképész munkával e miatt, de ugye számla hiányában nem működött a dolog...

  Szóval most még matekozok, és közben bízom benne, hogy ne szálljon el a motiváltságom :D

  Szívesen olvasnék még a "fejleményekről", ha időd engedi. Tudom, abból van most a legkevesebb :))

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  :DDD

  Hat hét múlva kell leadni a komplett vizsgaanyagomat, illetve a portfóliót, ugyanekkor lesznek az írásbeli modulzárók négy témakörből. Persze, munka mellett, és a családban is vannak folyamatosan lekötő programok.

  Most már gőzerővel szinte mindig csak fotózunk minden órán, 1-2 tételt veszünk még át. Kicsit persze furán van ez megszervezve, hiszen másfél hónappal a vége előtt már kb. kész kéne lennünk mindennel, ehhez képest még most lendültünk igazán bele. Erre lehet hogy érdemes lélekben felkészülni annak aki most kezd, bár elvileg minden évfolyam óráinak más a beosztása, nekünk igazán, nagyon rossz volt. Nyáron, amikor volt fény, meg lehetőség, akkor voltak a sallang tárgyak elméleti órái, most ősszel-télen meg a külső gyakorlatok (17.00-20.00 között, c'mon), illletve nemrég kezdtük csak komolyan venni a műtermi fotózásokat.

  Ami viszont nagyon izgalmas (számomra), hogy most hétvégén lesz az első komoly, saját fotózásom, ami bizony kemény pénzekbe fog kerülni, és nem csak a család/barátok állnak elém, hanem ismeretlenül kell valakinek értékelhető eredményt produkálni - és mostantól pár hétvégét így tervezek tölteni, mert cudarul állok képek tekintetében :)

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • upcnyet

  újonc

  portfóliónak és vizsgaanyagnak csak az oktatás alatt elkészített képeket/témákat lehet leadni vagy régebbi fotókból is lehet válogatni?

  [ Szerkesztve ]

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  A hivatalos megfogalmazás ez: "A szakmai vizsgaremek készítése olyan szakmai tevékenység, amely önmagában alkalmas arra, hogy a vizsgázó beszámolhasson a tanulmányai során megszerzett ismeretek és képességek valamelyik komplex halmazából.
  ...
  A portfolió a szakmai képzés alatt készített fényképekből minimum 20 darabos sorozat."

  ;)

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

 • doeeg

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Ezt így most üzenem mindenkinek, aki belevág ebbe az egészbe: ne hagyjátok a beadandókat az utolsó pillanatra! :O (értsd: 1,5-2 hónappal a vége előtt már csak válogatni kelljen az év folyamán elkészült képekből - legalábbis hamar kellemetlenül fogod magad érezni, ha nem rendelkezel végtelen szabadidővel).

  Kb. tavaly október óta nincsenek rendes fények napközben, annyira takony az idő. Ráadásul hétköznap munkaidő után már kb. legfeljebb esti városképet tudsz fotózni. De hétvégente (is) olyan cudar zimankós ködös szutyok időjárás van hónapok óta, hogy minek induljon el az ember (persze, mindent meg lehet(ne) oldani, ha elég elszánt és kreatív vagy - akkor hát hajrá, nekem sajna van ám más dolgom is** :P). Street, természet, street portré, épületfotó kb. kilőve ebben az időszakban.

  Az első tfcd-fotózásomon nagyon kedvesen szó nélkül nem jelent meg a modellem, úgyhogy elég szép adag szervezés, idő, fotózási lehetőség, és nem utolsó sorban pénz ment a kukába. Így alig 5 héttel a határidők előtt, úgy hogy csak heti kb. 1 alkalmam van komolyan foglalkozni ezzel, ez jól esett :W

  Legutóbbi iskolai gyakorlaton pont lett volna modelles portré, ő lemondta, egymást meg már untig fotóztuk, úgyhogy itt se bővült a portfólió :(

  Ez sajnos nem olyan, mint az egyetem, amikor megkérdezik, hogy "Tudsz kínaiul? - Miért, holnap ZH?" :DDD

  Úgyhogy csak komolyan, mert Murphy nem feledkezik meg rólad sem.

  **A tanfolyam vége után majd coming-out-olok a kifogásaimról, nem olyan egyszerű az élet, hogy lusta vagyok, úgyhogy azt mondom, nincs rá időm..

  [ Szerkesztve ]

  "Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

Hozzászólok Aktív témák