Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • lapa

  veterán

  mondjuk azt nem gondoltam volna, hogy pont ma találok tokot a thinkpadnek... köszi a tippet.

  hozzátenni annyit tudnék, hogy kicsi + nem olyan kicsi gyerekkel nem triviális az ehető gyurma meg a mindenfélével gyilkolható tablet. a mai kicsik főleg hajlamosak erőből megnyomni egy-egy részt a tárgyakon, hátha attól történik valami. nekem már elmúlt így félig egy fényképező képernyő, meg egy moto defy lencsevédő műanyag... az ehető gyurmát nekik elmagyarázni sem egyszerű.

  ami nekünk bejött a vérprimitív (de dínós...) színválasztós - rábökveszínezős telós játékokon túl az a sketchup a gépen. egyszerű vele kockát meg kört rajzolni, és utána lehet 3d-re huzigálni. de ugyanúgy bejön a gimp is, néha nekifekszik a nagyobb a wacomos tableten cerkával.

  más ilyen kreatív-alkotós játék nem jut most eszembe. pedig emlékszem volt valami híres. ehhez kapcsolódóan kis színes: a kicsi most másfél, a nagynak lett a földre (újra)építve lego terepasztal. múltkor halljuk mindketten, hogy már egy jó ideje nagy sikongatás, rikácsolás, püffögés jön a gyerekszobából. bementünk, kicsit megnyugodtam, hogy a motorikával nem lesz gond: a kiskölök addig üvöltött a legokkal, míg egy csomó lapos hosszú alkatrészt sikerült ráerőszakolnia az alaplapra. ahogy én emlékszem a nagynál elég sokáig tartott a "merre álljon a következő kocka". a kicsi mint a szivacs szívja magába a nagyból a tudást*.

  * az ökörséget.

  biztos van valami gyerekzár app a képernyőre.

  szerk: most nem grammarnáci, de nem tablettel? nem az utolsó a döntő vegyes hangrendűnél vagymi?

  [ Szerkesztve ]

 • lapa

  veterán

  közben megnéztem: helyes a tablettal, csak nekem fura.

  Vegyes hangrendű szavaknál, ha az utolsó szótagban e magánhangzó van, akkor tetszés szerint lehet és szabad akár mély, akár magas hangrendű toldalékokat használni. Tehát minden felsorolt alak helyes, és nyugodtan használható, tróger, póker, kráter, balett, fotel, hotel és a többi vegyes hangrendű, utolsó szótagban e hangot tartalmazó szavaknál.

  de máshol meg:

  3.1.1.2.2.2.2. az utolsó szótagjukban �e� hangot tartalmazó idegen eredetű vegyes hangrendű szavak általában magas hangrendű toldalékot kapnak: pl. docens (docensnek), József (Józsefet), koncert (koncertre), korrekt (korrekten), modell (modellek), november (novembertől), október (októberben), partner (partnerem), púder (púderrel);

  [ Szerkesztve ]

 • daenerys

  tag

  Hihi, jó sztorik! De ezzel ügyesednek, okosodnak. :P Majd szétbontani is jó kis szem-kéz koordináció-fejlesztés lesz, illetve az ujjak izomzatának is egy kis fejlesztés :D

  Wacom mellé jó ez a zacsi, Fujitsu-féle tapiképernyőhöz nem igazán... Egyébként ha csak képernyővédelem kell és nem teljesen körbevenni a tabletet, akkor elég lehet egy A4-es 100 mikronos bugyi/genotherm is, illetve még hasznos volt ilyen célra az átlátszó, műanyag irattartó boríték, csak annak a patentja kicsit necces szerintem, nehogy valamit szétnyomjon a kütyün.

  Nem tudom, arányaiban mennyire digitális vagy analóg, ahogy játszanak Nálatok a gyerekek, de én most nagyon fontos "missziómnak" tartom, hogy a digitális tudás mellett megmaradjanak a gyermekeink manuális készségei is, pl. ne csak iPaden tudjanak pötyögni, hanem kézzel is tudjanak machinálni magas szinten. Az agy, a beszéd, az intelligencia, az idegpályák tökéletes felvértezése egy életre ebben a korban dől el, és észrevettem magamon is az utóbbi években, hogy ezek az érintőképernyős készülékek nem igazán válnak előnyére a képességeimnek.

  Erről is írok nemsokára, mert pici ovisok kezében is látok már telefonokat a csoportban, és úgy érzem, hogy fontos lenne a szülőket tájékoztatni arról, hogy egyáltalán milyen telefon felé érdemes terelgetni a kicsiket. Nagyon röviden: az érintőképernyős készülékek a passzivitás felé terelik az embereket a kutatások szerint, és aki nemcsak olvasó, hanem aktív, alkotó gyermeket szeretne, az nem feltétlenül gomb nélküli telefont kellene, hogy a gyermek kezébe adjon.

  Ezért örülök, hogy mint mondod, Ti ThinkPaden dolgoztok. Szerintem az a legjobb hardveres felszereltség gyermek szempontjából, ha precíziós ceruzát, érintőképernyő, és notebookot egyben használhat, ráadásul jó minőségű kijelzővel.

  Olvastad esetleg a táblagépes blogbejegyzésemet? Vannak trükkjeid hozzá? :)

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák