Hirdetés

2019. június 19., szerda

Hozzászólások

(#1) Segal


Segal
(PH! addikt)

Még a végén a Sapphire Rapids-ig 14 nanon maradnak... :(

(#2) Duracellm...


Duracellm...
(PH! kedvence)

Ennyi évnyi munka után stabill <3GHz és végre működő IGP jött össze 10nm-en, ebből nekem nem az az első gondolatom, hogy jövőre simán leváltja a 14+++++++++++++ -ot. Kerül még a mögé több + is.
A 14nm-es kapacitást tudják vele tehermentesíteni, lehet, ez is elég nekik.

[ Szerkesztve ]

(#3) NightGT


NightGT
(fanatikus tag)

9700 non-k 9700 non-k 9700 non-k

Avagy ezt ismétli a zubbonyos páciens... S megint kelleni fog nekik MÉG "motiváció".

Speed is the only truly modern sensation

(#4) syberia


syberia
(PH! kedvence)

TJMax set to 120

"A hazug embert hamarabb utólérik, mint a sánta robotot."

(#5) -FreaK-


-FreaK-
(PH! kedvence)

"...de alapvetően a processzormagok sem, a lényegi fejlesztés kimerül abban, hogy valamivel nagyobb órajelek állíthatók majd be egységnyi fogyasztás mellett."

Tehát tényleg igaz, hogy a Skylake óta ültek a babérjaikon és gyakorlatilag minimális lényegi fejlesztés történt, az is csak a gyártástechnológia finomításában merült ki. Így akkor várhatóan 2020 végéig (vagy még inkább 2021 első fele) biztos nem jön új fejlesztés, így a jelenlegi mennyi is? 5-6 éves lesz (Skylake)? Szerintem nincs még egy gyártó az iparágban, ami megteheti hogy ilyen sokáig ül a babérjain. Bár mostanra az AMD jóvoltából már tuti észbe kaptak, csak még évek mire ebből lesz is valami :)

(#6) eldiablo


eldiablo
(PH! addikt)

Tehát, hozzá rajzolnak még 2db magot?
10 maggal meg megcsinálják élesben hátulról az olcsó HEDT processzoraikat. :C
TDP megint 95W lesz ez esetben is, de persze full loadon beeszi majd a 200W-ot. :U

[ Szerkesztve ]

http://hwbot.org/user/northsys/

(#7) Alogonomus


Alogonomus
(lelkes újonc)

Ha valóban ez az ütemezés történik, azzal választ is kaptunk arra a kérdésre, hogy az Intel 10 nm-es technológiája mennyire is kiforrott a TSMC technológiájához képest.
Nyilván létezik az ipari kémkedés fogalma, és az Intel a TSMC sok hibásnak bizonyuló megoldását eleve ki tudja zárni a saját fejlesztési folyamatából, de így is elsőre csak a kis teljesítményű területre merik bevezetni az új technológiát, majd az éles tesztek alapján próbálnának csiszolni a technológián 2020 során, hogy az komoly teljesítményre is alkalmassá váljon. Ezután gondolkodnak csak a szerverszintű termékekben 2021 második fele magasságában. És ez még csak a 10 nm, ami akkor talán valóban jobb lesz, mint a TSMC addigra már bő 5 éves első generációs 10 nm-e.

Nagyon úgy tűnik, hogy a következő években még maradnak a 10+ fázisos "sima" alaplapok, és a két napja bemutatott 32 fázisos 2x24, 4x8 és opcionálisan még 6 tűs tápcsatlakozást igénylő HEDT alaplapok az Intelekhez, hogy tartani tudják a lépést az AMD termékeivel.

(#8) Duracellm... válasza eldiablo (#6) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

Évente +2 mag, +100Mhz turbó órajel.. 14nm-en ezt akár meddig tudják folytatni, pontosabban csak addig amíg belefér a CPU+IGP a kupak alá, utána foglalatot kell váltani.

(#9) runingman válasza Segal (#1) üzenetére


runingman
(tag)

és te ezt el is hiszed? ilyen blődséget hogy még a 3Ghz se megy 10nm-en?! már a Borsnál is alacsonyabb a színvonal itt, vagy csak "fizetett hírdetést" olvashattunk most is...

(#10) -FreaK- válasza Duracellm... (#8) üzenetére


-FreaK-
(PH! kedvence)

Azért a fogyasztás már kezd rendesen elszállni, tehát az új foglalaton kívül egyre masszívabb VRM is kell az alaplapokra. Ez sem hiszem, hogy sokáig járható út lesz, mert ki akar 36 VRM fázissal szerelt alaplapot venni 100e Ft-ért és akkor még a hűtésről nem is beszéltünk.

Miközben meg az AMD a 9900k-hoz (?) képest fele fogyasztással demózta legutóbb a 8magos CPU-ját, közel azonos teljesítmény mellett.

Összegezve: én kétlem, hogy a gyártástechnológiai finomításokkal (14nm++++++++++) ellensúlyozni tudják a magszám és órajel növekedést a jövőben. Nagyon kéne nekik egy új gyártástechnológia, mert folyamatosan maradnak le. Emellett pedig architektúrából is kellene sebességben fejlődniük, hogy a fogyasztás kordában tartása mellett tudjanak gyorsulni.

Ezekből egyik sincs kilátásban az elkövetkező két évben + mellette a Ryzen meg folyamatosan fejlődik = szerintem nagy bajban vannak.

[ Szerkesztve ]

(#11) FatMonster válasza -FreaK- (#10) üzenetére


FatMonster
(kvázi-tag)

Szarka on
Nincs itt baj, tele a fiók szipi-szupi tervekkel! 👺
Szarka off

A hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#12) DraXoN válasza -FreaK- (#10) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

Ha az a amd 8 magosa olyan lesz mint a demóból sejthető (egy "pre" kiadás alapján), az intel idén hiába jön 10magossal, mára 12magos amd ellen se lesz semmije, nem hogy a 16magos ellen...
Nagyon kíváncsi leszek az árakra AMD-nél, de 8mag felett lehet megérik majd az árat ...


#9 runingman:
Ha olyan jó lenne a 10nm, nem hiszem, hogy a kis chipméretű laptop cpukat hozná ki, és végkép nem azok közül is a legkisebb órajelen futó példányokat.. pont a "nagyobb" kategóriában lenne szükség rájuk mert ott száll el a fogyasztás egyre inkább.. de nagyon nem kerek az a technológia sok-sok év késés után se...

ez többnyire azt jelenti, hogy nagy a gyártási selejt... utóbbi meg sokszor az elérhető órajelekre is utalhat, hogy milyen szintű termékek jelennek meg..
pl. mint a cikkben is említett "más 10nm-re készült chip", az okozhat a tervezettnél magasabb szivárgó áramot, ami meg gond lehet az elérhető órajelek tekintetében...

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#13) Duracellm... válasza -FreaK- (#10) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

Amíg teljesítményben fölé tudnak licitálni az ellenfélnek addig nem tud megrendülni a bizalom irántuk, erre vigyáznak.
A vásárlóbázisának csak pár százalékát nyomaszthatja ez a tendencia, mert még mindig többségben a fix TDP-s, alacsonyabb teljesítményű CPU-k vásárlói, és azok, akik a CPU képességének a töredékét se használják ki, vannak.
PC-s Játék piac egyre szűkülőben, egyre kevesebb izom desktop CPU-t vásárolnak erre a célra.

Munkára: ha épp nem intelre van optimalizálva a program, és az nem szereti jobban a magas egyszálas turbó órajelet, akkor azok vehetik az AMD-t.

Szerintem ezek miatt desktopon nincsenek "akkora" bajban, nem érezhetik "annyira fontosnak" ez a szegmenst, hogy a kötelezőnél több erőforrást tegyenek bele, pl.: egy új, jobb hatásfokú, architektúrát fejlesszenek, célzottan ide.

[ Szerkesztve ]

(#14) runingman válasza DraXoN (#12) üzenetére


runingman
(tag)

akkor mutass nekem egyetlen egy forrást is, ahol Y-os Icelake-ekről van szó ilyen formában, és hogy idén csak ez jön meg hogy jajjj... érzésem szerint a CometLake azért lesz bevetve hogy legyen "válasz" egyidőben a 3000-res Ryzenek megjelenésére. (kb. 1,5 éve a Cannonlake-nél volt ilyen jellegű hiba, azóta azért eltelt nem kis idő, nem hiszem hogy csak úgy a levegőbe beszéltek januárban Intelék, hogy jól halad a 10nm és hogy év végére felfut a termelés és fullos lehet az asztali Icelake paletta), az ilyen forrás : Prohardver megjelölésű cikkek mindig sántítanak)

[ Szerkesztve ]

(#15) Pug válasza runingman (#14) üzenetére


Pug
(PH! kedvence)

Tudom, hogy Intel hívőként nagyon fáj, hogy az utolsó két gyártástechnológiai lépcsőt lényegében elbaszta az Intel. Próbáld meg túltenni rajta magad, köszönet a nem fanatikus fórumozók nevében... :R

[ Szerkesztve ]

(#16) Alogonomus válasza runingman (#14) üzenetére


Alogonomus
(lelkes újonc)

[link] ?
"The quad-core, eight-thread processor also exhibited a base clock in the range of 1.9GHz and a boost clock up to 2.29GHz."

[link] ?

Vagy minden kamu hír, ami nem neked tetszőt állít?

(#17) -FreaK- válasza Duracellm... (#13) üzenetére


-FreaK-
(PH! kedvence)

De pont ez az, hogy úgy néz ki, hogy most már nem fognak tudni fölé licitálni. Még talán 100Mhz-et kisajtolnak, esetleg tényleg felmennek 10magra, de ennyi van kilátásban egyelőre, és ez is milyen áron?

Amennyiben tényleg úgy lesz, ahogy pletykálják, és az a 8magos hozza a 9900K teljesítményét, de az még csak a középkategória lesz, mert fölötte lesz 12/16 mag is az AMD-nél, akkor igazából mást most meg fogják előzni őket. Persze kérdés, hogy pontosan milyen taskokban, munka/játék stb., ezen lehet vitatkozni, de szerintem most már az abszolút csúcson is trónfosztás lesz, nemhogy a kisebb kategóriákban, ahol ár/érték arányban már meg is történt.

Szóval én úgy látom, hogy most simán lesz ok a bizalom megrendülésére :) persze a vérmes Intel fanokat nem lehet meggyőzni semmivel (ahogy a mellékelt ábra mutatja), de az egy másik történet :)

[ Szerkesztve ]

(#18) syberia


syberia
(PH! kedvence)

;]

"A hazug embert hamarabb utólérik, mint a sánta robotot."

(#19) DraXoN válasza runingman (#14) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

nem hiszem, hogy a prohardvernek bármi haszna lenne abból, hogy "csak amd" dolgot valljon.

10nm-el ténylegesen probléma van intelnél (nem volt, van), ha nem lenne már évek óta itt lenne a 10nm tőlük.. de sehol sincs.

és ha jó lenne a kihozatal és más, nem egy ici-pici 2 magos chippel "demóznák" a technikát ami alacsony órajelen fut...

egyszerűen a mostani lépés nem jött be, elszámolták magukat a saját képességeik és az amd új termékeit illetőleg.
pénz van az intelnél, előbb-utóbb lesz versenyképes termékük (legalábbis ami hosszútávon is "élni" tud), de jelenleg az ág is húzza őket (meltdown, spectre, spoiler ... ki tudja mi jön még).. ezeket is ha ténylegesen javítani akarják igencsak át kell tervezni a cpuik működését, amit hatékonyság vesztés nélkül csak új architektúrával lehet megtenni...

hivatalos források pedig még nincsenek semmiről, csak "pletykák" és "szivárgások" ... de ezek mind kétes eredetűek lehetnek... de általában ha valami nagyon jó lesz, akkor a "szivárgások" is egy irányba mutatnak.. és nem igazán vannak pozitív dolgok ... :(

de ne aggódj, intel ennyitől csődbe nem megy.. és talán hoz nekünk kicsit "egészségesebb" piaci arányokat (bár az intel erősen "tolja" most is, hogy csak őt használják kvázi mindenütt (kedvezmények formájában gyártóknak)...

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#20) Duracellm... válasza -FreaK- (#17) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

Szerintem meg kell várni, amíg mindkét fél leteszi asztalra a kész terméket amit egymásnak engednek, addig csak találgatni lehet, máris indul, tombol a hit-vita.

Nekem mindkét fél jelenlegi "csúcs" termékeivel (2700x és 9900K) kapcsolatban vannak aggályaim, én középen maradnék amíg csak lehet. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#21) dokanin


dokanin
(újonc)

Intel nem is a desktop, hanem inkább a szerver vonalon van gondban szerintem.
Ezek a nagy monolitikus chip-ek még nehezebben lesznek gyárthatók 10 nanón, közben az AMD már mindjárt itt van a kész 7 nanós Epyc-kel.
Nyilván nem fog mindenki azonnal váltani, de ha ekkora különbség lesz az intel és az AMD között biztos, lesz aki elgondolkodik.

(#22) wsanyi


wsanyi
(senior tag)

Nem arról volt szó, hogy ez a cascade lake 3D - több rétegű - chip, így nem tud működni magas órajelen, mert akkor nem lehet lehűteni a több réteget? :O

Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.

(#23) NightGT


NightGT
(fanatikus tag)

Ha ennek a történetnek lehet hinni...akkor latency terén a Zen2 még nem az igazi.

Effektíve eszerint játékban talán beéri az intelt, úgy hogy ram továbbra is jó fog kelleni neki. Amiben pedig a Zen alapból is jobb volt, abban khm, megeszi reggelire ebédre és vacsira is.

Persze ha beéri az intelt, vagyis a mostani szénné OC-zett edisönt...jaj, jönnek megint az ápolók, új tünet az A, M, D betűk mormolása

Apropó, elvileg van ott vhol a következő APU is...

Speed is the only truly modern sensation

(#24) Malák


Malák
(kvázi-tag)

6 magos U-s proci? :Y

Ha még mindig 14nm, akkor hiába rakják bele azt a +2 magot, már a 7.gen 2mag is túlmelegedett sokszor, a 8.gen 4mag szinte mindenhol throttling problémákkal kűzd, a 6 magba bele se merek gondolni.

Persze jó hűtés mellett jó dolog, de az U-s procikat nem azokba a gépekbe rakják, ahol a hűtés is megfelelő.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.