Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Frawly

  addikt

  válasz Energie X #14 üzenetére

  Az a baj, hogy szinte minden a Ryzenek mellett szól (nagyobb IPC, több cache, kisebb csíkszélesség, azonos áron több mag, magasabb freki RAM támogatása, PCIe 4.0, stb.), csak az nem, hogy kapni nem lehet, vagy ha igen, akkor lehúzó áron. Az Intel elvileg nagyobb volumenben tud gyártani, ami most előnye lehet. A másik előnyük az meg pont az lehetett volna, hogy a Core i 11 gen is belemegy a mostani foglalatba, de ugye most lesz ez az ilyen meg olyan chipsetekkel mégse kompatibilis nóta, így ez bukta, de a jövőre megjelenő Ryzenek sem mennek majd bele az AM4 foglalatba, úgyhogy most upgradelhetőség terén nem szól egyik gyártó mellett sem semmi, egálban vannak. Az Intelnek sincs még semmi veszve, ha kellő mennyiséget gyártanak, és sikerül nekik értelmes árat tartani, akkor még rendben lesznek pár évig. Ez a koronacirkusz a malmukra hajthatja a vizet.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  addikt

  válasz adam320 #48 üzenetére

  Ez nem újítás, mindig is így volt, hogy egyel vagy nem sokkal régebbi generációs csúcsprociról sose érte meg váltani a legújabb genes csúcsra, mivel nem volt akkora előrelépés sebességben. Ez az AMD-nél is így van, nem éri meg Ryzen 3900-3950X-ről váltani 5900-5950X-re. Akinek 10900K-ja van, az ellesz vele egy darabig, hacsak nem valami olyan extrémet művel vele, hogy még több mag kellene neki, akkor nem igazán fogja lecserélni vagy 3-5 évig, de egy akárhány genes i9-re hatványozottan igaz. Persze más oldalról meg ez az i9-es kategória olyan vásárlókat céloz, akiknek úgyse fontos az ár/teljesítmény-arány, nekik csak a legjobb kell, kerüljön akármennyibe, legyen csak akár 1%-kal jobb, már veszik is a legújabbat, nem nézik, hogy mi hogyan éri meg. Az is igaz, hogy ez a réteg már a Ryzen 5900-5950X-re megy rá, ha konzumer platformban gondolkodik.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  addikt

  válasz adam320 #51 üzenetére

  A magok számában valóban lett visszalépés, de azért így is maradt 8 mag, akinek az nem elég, az úgyis eleve a Ryzen-re ment rá. Aki i9-et vett, az csakis high refresh rate gamingre vette, arra meg még elég a 8 mag is. Abban viszont igazad van, hogy gáz egy csúcsterméknél visszalépni, ez valóban új, erre nem volt procedens, legalábbis prociknál nem, hogy valamilyen téren visszavágás lett volna. Szerintem azért csökkentették a magok számát, hogy árat is tudjanak csökkenteni.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  addikt

  válasz Graphics #58 üzenetére

  Ez az ennyi, meg amannyi nm amúgy is csak marketingadat, a procikban a tényleges transzisztorméret kb. egy szinten van, ha valaki elektronmikroszkóppal ellenőrzi. Ezeknek a nm-es számoknak már kb. 32 nm óta nincs értelme, csak egy új gyártástechnológia bevezetése után gyökkettővel osztják az előző számot. Kb. ugyanolyan kamu marketingadat, mint a TDP.

  Az Intelnek nem ez a legnagyobb lemaradása. Persze segítené az ügyet, ha csíkszélesség terén is előre lépnének, de nem ez határozza meg a sikertelenségüket. Hanem elsősorban az árszabás, drága, meg minden 2. generáció alá új lap című lehúzás, RAM frekik korlátozása, proci lockolása, egyéb görénységek. Magszámban már felhozták magukat, cache-ben kéne még előrelépniük, az 5 GHz már megvan egy ideje.

  Ez a koronakáosz egyébként még így is kedvezne az Intelnek, hogy az AMD nem tudott semmiből eleget gyártani, általában nincs készleten, ha van, akkor az ajánlott gyártói árnál jóval drágábban. Ez az Intel kezébe ász lehet, hogy az ő procijukat, meg laptopjaikat legalább lehet kapni.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  addikt

  válasz Pingüino #60 üzenetére

  Nem értem mit akarsz írni, azt te is elismered, hogy 7 nm-en nincs semmi 7 nm-es alkatrész, akkor meg miről beszélünk. A tényleges tranzisztorméret a mai prociknál 15-35 nm között van átlagban, és még egyszer hangsúlyozom, TÉNYLEGES mérésnél, mikor elektronmikroszkóp alá teszik! YouTube-on meg lehet nézni videókat, ahol megmutatják, hogy 7-14 nm-es procin ilyen 28-35 nm-es tranyókat lehet látni elektronmikroszkóp alatt. Nem érdekel milyen szigorú feltételeknek kell megfelelni marketingbullshitek terjesztésére, a mai procikon semmi 7-10 nm nincs, ezzel ne is hitegesse senki magát. Ez csak egy adat, ami mára kb. semmit nem jelent. Épp ugyanígy, ha egy 65 W TDP-s procit járatsz, az se a socketből nem fog 65 W-ot felvenni, hanem lényegesen többet, és melegedésre sem csak 65 W-nyi hőt ad le (különösen, ha a VRM-eket is beleszámoljuk). Lehet ezt magyarázgatni, hogy AMD erre, Intel amarra, meg Gizi néni hogy értette Izraelben, attól még bullshit.

  Az 5 GHz-et nem a mostani csíkszélességre írtam, hanem hogy abban az Intelnek nincs lemaradása. Nem kell ezt túlgondolni. Én egyébként mindig is abszolút AMD párti voltam, kiváltképp a Ryzen-ek óta, de a mai elcseszett helyzetben elismerem, hogy az Intel sem olyan rossz vétel kivételesen, mert legalább lehet kapni, és az AM4 sem upgrade-elhető tovább, így most sima gamingra és átlag felhasználásban egálban vannak. Így akinek nem fontos a túl sok mag, túl sok PCIe sáv, PCe 4.0 megléte, vagy a magas RAM freki, akkor az aktuális Intel proci se olyan szar vétel, mint azt sokan próbálják feltüntetni, meg híresztelni, hogy az Intel halott, stb.. Igaz én Ryzeneket vettem mostanában, de ha most kéne hirtelen valami, simán megfontolnám ebben a koronacirkuszos, mindenhol készlethiányos, meg brutális áremeléses szituban az Intelt is.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés