- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
" ... a Renoir már nem a régebbi, fix DPM lépcsőket használja, hanem egy finomszemcsés DPM mechanizmust, így a korábbi pár helyett már több száz köztes állapot van. ... "
Ezt eddig miért nem vetették be (mármint bármelyik gyártó) .CPU fronton nem vagyok májer de ez egy elég triviális dolognak tűnik .
1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
hallador
addikt
-
törölt tag
válasz
hallador #166 üzenetére
Már bocs, de pont ugyanúgy írtam a véleményem, ahogy te a tiéd. Erre jöttél azzal, hogy...
"UI.: Látod? Ha értelmes hangnemben írsz, értelmes hangnemben kapod a választ is.
Úgy tűnik a saját szabályaid csak másra vonatkoznak. Szerintem itt a vége. Ha a saját szabályaid nem vonatkoznak rád, akkor szerintem itt hagyjuk abba. Szia."
Hangnemről volt szó, te meg most belekevered azt, hogy kinek van igaza, ki a hibás, meg ki, kit akar bármiről is meggyőzni.Kevered a szezont a fazonnal, de persze én vagyok a hülye, aki csak időt húz, meg halandzsázik. Egészségedre.
Na jólvan. Biztos jön még valami frappáns válasz, éld ki rajta magad nyugodtan, mert választ már nem kapsz rá.
-
hallador
addikt
válasz
#04824576 #165 üzenetére
Ha nem bírod az ellentétes véleményt, az már nem az én hibám.
Őőőőőőőő Miből jött le? Eddig mire mondtál értelmes kritikát? Eddig Te voltál bármiért hibás? Csak kérdezem, mert eddig csak azt hallottam tőled ki és miért nem hibás, és miért szar amire Te azt mondod. Akkor most ki nem bírja a kritikát?
Itt arról van szó, hogy az olyan embereket nehezen viselem, akik semmilyen megoldást nem adnak, de cserébe megmagyarázzák. Ezt hívják felesleges időhúzásnak. Mellébeszélésnek. Részemről nincs több mondanivalóm neked. Semmi köze a véleményhez. Én nem akarlak meggyőzni semmiről, miközben Te meg igen.
Ha neked ez egy küldetésed, akkor hajrá, csak erre én nem szeretnék időt pazarolni.
[ Szerkesztve ]
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
törölt tag
válasz
hallador #164 üzenetére
"Úgy tűnik a saját szabályaid csak másra vonatkoznak."
Miért, én mi sértőt mondtam? Nekem a másik cikknél a hangnemed nem tetszett, nem az, amit írtál. Ha nem bírod az ellentétes véleményt, az már nem az én hibám.
De am mindegy. Úgysem jutunk sehova, úh. ha be akarod fejezni, fejezzük be. -
hallador
addikt
válasz
#04824576 #163 üzenetére
Akkor nem tudom, honnan a konklúziók...
Most komolyan? Te úgy veszel mindent, hogy megveszed, aztán ha nem jó akkor meg majd veszel olyat ami jó? Tudom ma otthon nem szokás, de erre felé mielőtt vesznek valamit utánanéznek én is. Tele fórum ezzel. Na nem a Prohardveren, de a HP, Dell, Lenovo, ITPro tele van vele. Miért én legyek aki beszívja?
"Van már."
Ezt majd akkor mondd, ha meg is lehet venni, és valós körülmények között mért teszteket lehet olvasni, nem mintapéldányokon mért laborteszteket.Szuper leírtad amit én is, de miért is példálozol azzal ami nem a te ötleted? Nem mintapéldány, de ezt megint te írtad, nem én.
Ha a biztonságra játszol, ezerszer inkább vennék AMD-t, mint Intelt.
Ha nem működik, akkor meg nézem majd, hogy mennyire jó az amd, csak nem tudom használni arra amire szeretném, de ezerszer jobb ám.UI.: Látod? Ha értelmes hangnemben írsz, értelmes hangnemben kapod a választ is.
Úgy tűnik a saját szabályaid csak másra vonatkoznak. Szerintem itt a vége. Ha a saját szabályaid nem vonatkoznak rád, akkor szerintem itt hagyjuk abba. Szia.The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
törölt tag
válasz
hallador #162 üzenetére
"AMD-ssel meg sem próbálkoztam jobb félni."
Akkor nem tudom, honnan a konklúziók...
"Ez a usert mint engem érdekelni fogja? Engem sem érdekelne. Nem kockáztatok, nem veszek AMD-s notebookot."
Lehet, nem az "És az az AMD hibája, vagy a microsofté?" választ kellett volna írnom. Ugyanis nem tudom, tudod-e, de azt az 1-2 sebezhetőséget, ami az AMD-s gépeket is érintette, az AMD a következő generációnál mind hardveresen kiküszöbölte. Szóval a szoftveres foltozásra csak a régebbi prociknál lenne szükség. Akinek olyan procija van, az szidja a microsoftot, ha az sz...ik az AMD-re. Aki meg most készül gépet venni, az ne a régi generációt válassza, és nincs vele gondja. Ehhez képest Intel vonalon a mai napig derülnek ki újabb sebezhetőségek. Szerinted mennyi lehet még benne, ami nincs befoltozva? Ha a biztonságra játszol, ezerszer inkább vennék AMD-t, mint Intelt.
"Van már."
Ezt majd akkor mondd, ha meg is lehet venni, és valós körülmények között mért teszteket lehet olvasni, nem mintapéldányokon mért laborteszteket. -
hallador
addikt
válasz
#04824576 #161 üzenetére
És az Intel linuxra tud normális drivert kiadni, de windowsra meg egyet sem? Érdekes.
Mondjuk az is tény, hogy a legtöbb Linuxos nem akar krájzisz 2000-et futtatni, nagyrészt jó is a driver arra amire kell. Meg stabil is. Nekem kb 15 éve vannak notebookjaim. Eddig kb soha nem volt Intellel bajom. AMD-ssel meg sem próbálkoztam jobb félni. Az AMD VGA-khoz legalább már van értelmesedd driver, nem is a Ryzennel szokott baj lenni, hanem a szutyok körítéssel amit hozzátesznek. Ezen meg nem az AMD fog segíteni...És az az AMD hibája, vagy a microsofté?
Ez a usert mint engem érdekelni fogja? Engem sem érdekelne. Nem kockáztatok, nem veszek AMD-s notebookot.Az eddigiek valóban gyengébbek voltak az Inteles változatnál. Azt viszont vitatom, hogy a 4000-es széria ne érné be a konkurenciát. De ez majd akkor derül ki, ha kész termék is lesz belőlük.
Van már. Egyelőre csak szintetikus teszteken nem tolta le. Persze a szintetikus teszteket semmire nem tartom, mert csak adott helyzeteket vizsgálnak. De eddig a 4000-es sem tűnik jobbnak. A kompatibilitás nem javul, akkor nem sokat ér majd számomra.
Persze ez semmit nem jelent, még más boldog lesz vele.The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
törölt tag
válasz
hallador #160 üzenetére
"Próbáltál már Ryzenes notebookon Linuxot futtatni?"
Nem. Régi E szériás APU-val szerelt laptopn futtattam, meg Ryzen-es asztali gépen. Azokon ment rendesen. Ezek alapján csak feltételezem, hogy Ryzen-es laptopon sem kellene, hogy gondja legyen.
"Ezeket az Intel adja ki évek óta (kb 15 éve), mint az AMD esetében az AMD..."
És az Intel linuxra tud normális drivert kiadni, de windowsra meg egyet sem? Érdekes.
"Meg arra, hogy amikor rátolták a Ryzen spectre bug frissítését, akkor egy halom ryzenes gép nem indult el...."
És az az AMD hibája, vagy a microsofté?
"Mobil fronton az AMD igencsak nem tolta le még az Intel-t. Ahogy olvasgattam, még a 4700u -sem éri utol a 1087g-t, vagy a 10810u-t."
Az eddigiek valóban gyengébbek voltak az Inteles változatnál. Azt viszont vitatom, hogy a 4000-es széria ne érné be a konkurenciát. De ez majd akkor derül ki, ha kész termék is lesz belőlük. -
hallador
addikt
válasz
#04824576 #159 üzenetére
Próbáltál már Ryzenes notebookon Linuxot futtatni?
Egyrészt arról volt szó, hogy az Intel szoftver oldalról sz...r. Nyilván, ha linuxon nem Intel által írt drivert használnak, hanem sajátot, működhet rendesen. De az a linux érdeme, nem az Intelé.
Ezeket az Intel adja ki évek óta (kb 15 éve), mint az AMD esetében az AMD, már amire kiad, de inkább nem ad ki.
Na most ezt "az MS frissítések több alkalommal AMD-s gépeket érintenek. Nem véletlenül vont vissza röpke több update-t az MS." dolgot nem értem. Ha arra gondolsz, hogy AMD-s gépekről visszavont biztonsági frissítéseket az MS, az azért lehetett, mert őket az Intel biztonsági rései nem érintették, de a frissítés az elején nem válogatott, hogy melyik gépre menjen fel, és melyikre ne. Ha meg nem erre gondoltál, akkor fejtsd ki légyszi.
Meg arra, hogy amikor rátolták a Ryzen spectre bug frissítését, akkor egy halom ryzenes gép nem indult el. Mert ugye az érintette a Ryzeneket is operációs rendszer oldalon. Ennek utána tudsz nézni Te is. 3 hónapig próbálkoztak, aztán inkább nem adtak ki Ryzenre semmit.Szóval nem tudom, mi ez a nagy AMD ellenesség, de sztem erősen eltúlzod az ótvarozását. Régi E szériás AMD APU-kkal voltak sebesség gondjaim, de a maiak semmivel sem rosszabbak, mint az Intelesek, sőt, sok esetben jobbak is.
Semmi AMD ellenesség ezek a tények. Annyival azért csak, hogy a Linuxok nem szeretik még mindig. A sebesség nem minden, ráadásul, ha a sebességnél tartunk Mobil fronton az AMD igencsak nem tolta le még az Intel-t. Ahogy olvasgattam, még a 4700u -sem éri utol a 1087g-t, vagy a 10810u-t. Egyetlen dologban igen, a VGA. Arra meg nekem nincs szükségem.The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
törölt tag
válasz
hallador #158 üzenetére
Egyrészt arról volt szó, hogy az Intel szoftver oldalról sz...r. Nyilván, ha linuxon nem Intel által írt drivert használnak, hanem sajátot, működhet rendesen. De az a linux érdeme, nem az Intelé.
Másrészt linuxal még nem sok tapasztalatom van, mert aktívan csak nemrég próbálgatom, de eddig amit tapasztaltam, hogy az AMD-s gépek ugyanúgy jobban mennek alatta, mint az Intelesek. Szóval sztem hülyeség ez az "AMD gépek nem mennek linuxon" dolog, de a közeljövőben lesz még alkalmam ezt több gépen is kipróbálni, szóval megerősítést fog nyerni.
Na most ezt "az MS frissítések több alkalommal AMD-s gépeket érintenek. Nem véletlenül vont vissza röpke több update-t az MS." dolgot nem értem. Ha arra gondolsz, hogy AMD-s gépekről visszavont biztonsági frissítéseket az MS, az azért lehetett, mert őket az Intel biztonsági rései nem érintették, de a frissítés az elején nem válogatott, hogy melyik gépre menjen fel, és melyikre ne. Ha meg nem erre gondoltál, akkor fejtsd ki légyszi.
Szóval nem tudom, mi ez a nagy AMD ellenesség, de sztem erősen eltúlzod az ótvarozását. Régi E szériás AMD APU-kkal voltak sebesség gondjaim, de a maiak semmivel sem rosszabbak, mint az Intelesek, sőt, sok esetben jobbak is.
UI.: Látod? Ha értelmes hangnemben írsz, értelmes hangnemben kapod a választ is. -
hallador
addikt
válasz
#04824576 #156 üzenetére
Ja Windows alatt. Ott a driver szar, de van értelmes ami nem fagy. Linux alatt nincs gond vele. ellentétben az AMD-s gépekkel, mert azok nem mennek. Nálam ez kizáró ok, mint ahogyan az is, hogy az MS frissítések több alkalommal AMD-s gépeket érintenek. Nem véletlenül vont vissza röpke több update-t az MS. Szóval ótvar, ótvar, de működik az AMD, meg annyira nem.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
törölt tag
válasz
hallador #155 üzenetére
Az a baj, hogy itt nem olyan hiányosságokról beszélünk, hogy "nem egy nagy szám, de legalább rendesen működik". Nem mondom, hogy minden hardveren gondok vannak, de nem egy olyan inteles géppel találkoztam már, ahol gondok voltak a VGA illesztővel. Fagyott a kép, meg kék halált okozott, és hasonlók. Szóval szoftver oldalról az Intel nagyon ótvar.
-
hallador
addikt
válasz
#04824576 #139 üzenetére
Na igen, azt senki nem állította, hogy az Intel kihoz mindent a szoftvereiből, de kompatibilis. Értem én hogy minden kellene, legyen ingyen, meg tökéletes, meg ingyen legyen, hát ilyen nincs. Nálam az fontosabb, hogy menjen vele minden rendszer, mint hogy az igp-ne fusson a krájzisz 6.
-
DraXoN
addikt
Mondjuk az intel pont most akar ráfeküdni erre az APU-val gyorsításos vonalra, az egész Foveros részben erről szól. Azt leszámítva, hogy lesz benne pár "gyenge" CPU, és pár "közepes", de nem lesz erős CPU benne, viszont a GPU úgy van tervezve, hogy általános számításokhoz is jó legyen...
Kíváncsi vagyok nekik sikerül-e lenyomni a torkokon...The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
sb
veterán
Maradjunk annyiban, hogy amit leírtál az alapján is el lett felejtve.
Egy büdös szó nem esett a Fusion óta róla, se gpgpu-ról se HSA-ról. Az új Vega gpgpu-ra annyira nem is jó (végre*). Kínosan ügyelnek rá.Nyilván most 16-64 maggal a visszapillantóból figyelve az Intelt nem is annyira kell erőltetni.
Az sw része világos. Én is tisztában vagyok vele... és azzal még talán jobban, hogy ez a legkritikusabb tényező. Hiába a jó hw/optimális architektúra, ha sw oldalról nehéz megtámogatni akkor veszett ügy mert a humán erőforrás kegyetlen drága...
*Szerintem ez lett volna a helyes irány de a fentiek miatt nem is várható, hogy hamarosan viszont látjuk home user szinten. Nyilván a célpiaca megvan ahol megéri a cirka 1-2 nagyságrendű erőfölényét kihasználni a cpu-val szemben.
Párhuzamosítani kell 32-64 magra is... remélhetőleg ez majd segít egy későbbi átállást a heterogén rendszerekre.
[ Szerkesztve ]
-
Kansas
addikt
válasz
Dr. Akula #50 üzenetére
Nálunk az IBM-nél elég sokan használnak Linuxot a céges ThinkPad-jeiken munkára...
Ráadásul az új céges ThinkPad-ek AMD belsővel érkeznek... bár nem tudom, mind-e, vagy csak a developer gépek, de utóbbiak tuti.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
GeryFlash
veterán
válasz
FlashLed #145 üzenetére
Szia!
Ac7265+Elitebook? Abban tudok segíteni.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
törölt tag
válasz
FlashLed #147 üzenetére
Nem mondanám gagyibbnak, csak le vannak maradva. Pl. chip szinten már náluk is van wifi 6, de m.2 kártya még nincs belőle. És gyanítom, egy darabig még nem is lesz. Intelnél meg már régóta van.
Meg az ő termékeikkel főleg OEM-ekbe építve találkozunk, magában kapni nem olyan egyszerű.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
FlashLed #140 üzenetére
Engem legjobban még mindig a wifi/bluetooth b...sz fel. Hardveresen az övék a legjobb. Mérföldekkel mindenki más előtt járnak. Viszont akár a windows szolgáltatását használom hozzá, akár az Intel sajátját, folyamatosan ledobál a widi is, meg a bluetooth hangrendszer is.
-
törölt tag
válasz
hallador #138 üzenetére
"Az Intel fektet a szoftver fejlesztésbe is..."
Ezt inkább hagyjuk...
Az Intelnek bizonyos területeken baromi jó hardvere van, de a szoftver...
Jobb szoftvert kapnánk, ha középiskolás hobbi fejlesztőknek adnák a feladatot...Szerk.: Am az, hogy jóval kevesebb AMD gép fogy, mint Intel, az nem feltétlenül az AMD hibája. Marketing hiányosságok vannak, az tény, de most már szinte mindenben jobb az AMD. mint az Intel. Mégsem fogy úgy. Ugyanaz a gond, mint úgy általában mindennel. "Pénzt csinálni csak pénzből lehet." Nyilván, akinek van, az előnyben van. Így működik a világ sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
hallador
addikt
Igazából, én nem feltétlenül a VGA rendszereikre gondoltam. Mert oda kell adnia, mert az ATI híres volt arról, hogy kompatibilis, az is maradt. Én elsősorban a notebookokra értettem ezt, ott komoly gondok vannak vele.
Ezzel a példával az a baj, ha az AMD semmiről nem tehet soha, nem ad el annyi notebookot, mint az Intel, akkor csak valamiért az AMD nem tett eleget érte. Az Intel fektet a szoftver fejlesztésbe is ameddig az AMD csak amennyit kell.
Én is örülnék, ha minden gépünkbe Samsung 8xx Pro SSD lenne, de ezt senki nem fogja kifizetni, az AMD-vel ellentétben az Intelnek van SSD-je, teljesen mindegy milyen de van. És nem elvetemült réteg termékként.[ Szerkesztve ]
-
Prof
addikt
Kivancsian varjuk, hogy lesznek-e nem szar kicsi akkuval, hulladek kijelzovel, hutessel keszult AMD-s notik tularazava , nem az Ahtlon szeriara epitve.
Intel sokmilliot kolt arra, hogy adott cegek Intelt hasznaljanak ne amdt mind laptop mind szerver, OEM brand premade fronton ami szepen lefedi a PC piacot majdne mteljese egeszeben. Az AMD oromkodhet a legproblemasabb niche DYI desktop fronton.Annyit mar tudni a CES-rol hogy az olcso notik kiralya nem fog uj AMD procit hasznalni a triton gamer notijaikban.
A Clevoban azert bizok, hogy osszerak egy ertelmes notit, a 12 magos asztali ryzenes xMg szornyike poennak pont jo. -
DraXoN
addikt
Nincs elfelejtve ez a vonal, egyre több program használja, noha általánosan nem terjedt el a gpgpu irányú programozás... "nem kényelmes" sajnos.
De azért pár program profitálni tud az igpből ha erősebb.. igaz azon programok a dedikált kártyából is nyernek extra teljesítményt, nem IGP specifikusok..
anno amikor nagyon tolta még az adm a fusion-t a JAVA-ból ígértek egy olyan verziót ami már majd automatán tudja a kódot szelektálni aszerint, hogy min futna optimálisabban és azon futtatni... de ez sose készült el, nyilván technikai akadályokba vagy hatékonysági gondokba ütköztek...
De valóban általánosabb a grafikai teljesítményű használata az IGP-knek ... nem is kicsit.. az általános számításra való használata nagyon messze van az ideálistól (pedig nagyon sok program előnyt tudna belőlük kovácsolni, de "messze" van a dolog az ideálistól programozás szempontjából).The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Nem arról van szó, hogy papíron nem jobb az RDNA, hanem arról hogy nekik azt kell nézni, hogy ténylegesen, adott határidővel és kockázatvállalással mit tudnak kihozni.
Ez igaz, de én nem erről beszéltem... ha nem volt rá idő/erőforrás az érthető.
De fizikailag biztosan jobb az RDNA. Hatékonyabb, eleve nem gpgpu-ra készült (feleslegesen), jobb perf/W még ha nem is 2x a mobil verziókhoz képest, ahogy írod. Jobb a sávszélesség kihasználása. De ez a két legfontosabb mobil vonalon, szóval elméletben tuti hozott volna. Az új Vegák magas órajelet kaptak, az sem a legtakarékosabb felállás a fizika jelen állása szerint.Ebben most te kerültél önellentmondásba, hiszen ott van a dián, hogy sikerült ledolgozniuk és sokkal jobb a hatékonyság (a teljes APUra vetítve meg is van 2x perf/watt, az IGP tekintetében legyen akkor 59%).
Nem hiszem... legalábbis én nem így értettem. A dián lévő 2x perf/W a cpu-ra vonatkozott.
Amit én írtam azt meg a a dvga-k közötti arányokból tettem.Akkor ezzel várjuk meg a teszteket szerintem. Ha az lesz, hogy egy Ryzen 3 nem veri az Icelake alapú i3-t vagy egy R5 az i5-t legalább 10-20%-kal, akkor teljes mértékben igazat adok neked.
Lehet, hogy igazad lesz, de az arányok akkor is sokat változtak.
Az előző gen-ben a cpu-ban kicsit le volt maradva az AMD, gpu-ban meg tetemes előnyük volt.
Most hoznak egy olyan APU-t ami gpu-ban 10-30%-ot verhet a közvetlen ellenfelekre.
Cpu-ban viszont 2x kraftról beszélnek, 8/16-os, soha nem látott erejű mobil procikról.
Ezt fogják 2X teljesítménnyel adni X teljesítményű Intel árában? Mert ha nem akkor szétcsúsznak a párok. Vagyis egy gyengébb gpu-s modell kerl szembe egy relatíve erősebb Intelessel.
Vagy mindenki rohan (vélhetően drága) 8/16-ot venni ami (szigorúan csak cpu oldalon) alázza a versenytársat (és szüksége vélhetően nincs rá)? Várjuk meg melyik mivel kerül párba...Érzem, csak más a nézőpontom. Szerintem a korábbi Raven/Picasso volt nagyon aránytalan a túlméretezett, kihasználatlan IGP-vel és a közepes CPU-val.
Itt az eltérés a nézőpontunkban. Szerintem egyik széria 4/8 cpu-i sem voltak közepes cpu-k.
Három éves a céges gépem, úgy kellett 4/4-es procit vadászni relatíve drágán bele, akkoriban a 2/4 volt a mainstream, sőt az i7 is! Egy i5-8250U 2017Q3-as proci. Azóta sem léptünk előre. Most fogunk, de ritka az ilyen szintű növekedés. 15-25W-ból nagy csoda nem várható... szóval szerintem egy 4/8-as proci az utóbbi 1-2 évben minden volt, csak nem közepes. -
törölt tag
válasz
Tigerclaw #131 üzenetére
Dehogy tartott. Ez az elképzelés abból ered, hogy az Intel és az AMD különböző módon határozza meg a TDP-t. Ha megnézzük a valós használatban mért fogyasztásokat, az AMD ott is köröket vert az Intelre már eddig is. Ez az egy mondjuk az AMD hibája. Már rég el kellett volna indulnia a marketing gépezetnek, ami azt hangsúlyozza, hogy "Ha ugyanazzal a módszerrel számolnánk a TDP-t, mint az Intel, akkor xy lenne a TDP, nem z".
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
dementor #126 üzenetére
"Az Intel az uralkodó és nem véletlenül." Épp az probléma hogy technológiailag az AMD tűnik "uralkodónak" sok tekintetben, üzletileg viszont nem változott semmi. Olcsóban adnak nagyobb teljesítményt, mégsem veszik a gyártók. Mondjuk azt be kell vallani, hogy fogyasztásban még az Intel előrébb tartott.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #125 üzenetére
Örülnének szerintem 10%-nak is. Jelenleg ha megnézel egy random magyar webáruházat, 5% alatt van. Mondjuk nyilván kis piac vagyunk, nem mérvadó az itteni kínálat. Szóval valszeg évek kellenek a látható változáshoz. Közben az intel épít még pár gyárat és két év múlva az ajtót is intel prockóval támasztod ki. Közben beugrott, hogy ez tulképp usa vs kína, mert hát az amd tajvani cég és Tajvan addig Tajvan, amíg Kína azt nem mondja, hogy ez most már Kína.
A tsmc meg csmc.[ Szerkesztve ]
-
MeszesKPT
őstag
Értem, hogy miért fognak letiltott részegységekkel megjelenni, de végfelhasználói szempontból azért ennek van egy mellékíze. Kicsit olyan mint a beépített dlc-vel kiadott játékok, fizess hogy unlockold.
Ettől függetlenül nagyon várom, hogy milyen értelmes megoldások fognak ezekre épülni. Talán a laptop gyártók most nem fogják hazavágni az egészet hülye dizájn döntésekkel.
-
dementor
aktív tag
válasz
Tigerclaw #124 üzenetére
Így van pontosan. Az Intel az uralkodó és nem véletlenül. Az AMD szerepe gyakorlatilag kimerül abban, hogy nem hagyja ülni a rivális gyártót a babérjain. Ha csak egy picit is villant az AMD arra ugye kénytelen reagálni a konkurens.
"Mert az éj sötét és tele van iszonyattal."
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Tigerclaw #124 üzenetére
> Látható, hogy AMD akármilyen áron
> akármilyen fejlett megoldást is tesz le az asztalra,
> a notigyártók 90-95%-ban Intel megoldást választanak.
ez az ami megváltozik idén.
Talán meglesz a 30% részesedés a második félévben ..
Szinte mindegyik nagy gyártó hoz ki AMD-s laptopot .. és most úgy néz ki, hogy az AMD procikon se múlik ...
Viszont az Intel is itt próbál erősíteni a 10nm-es procijaival.A Verseny jó!
"Consumers will be able to purchase the first AMD Ryzen 4000 Series and Athlon 3000 Series powered laptops from Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, and others starting in Q1 2020, with more systems expected to launch throughout 2020 with global OEM partners." (link)
Mottó: "A verseny jó!"
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
dementor #123 üzenetére
Épp az a gond, hogy csak papíron rivalizálnak. Látható, hogy AMD akármilyen áron akármilyen fejlett megoldást is tesz le az asztalra, a notigyártók 90-95%-ban Intel megoldást választanak.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
dementor
aktív tag
Személy szerint nem bánom ha erőteljesen rivalizálnak egymással. Elvileg mi vásárlók profitálhatunk belőle.
"Mert az éj sötét és tele van iszonyattal."
-
-vitya-
őstag
"Ebből a szempontból a Reniort tökéletesen lőtték be. A legerősebb H szériás szűken, de veri CPUban az Intel riválist (és alázza IGP-ben), a legerősebb U-s meg veri az Icelake-t GPU terén (és alázza CPU-ban). Mindezt úgy, hogy egy lapkával, miközben az Intel képtelen egyben kínálni erős CPU-t és IGP-t! Ennél arányosabb szerintem nem lehetne a Renior."
ezzel egyet értek, tökéletesen megfogalmaztad
Annyi, hogy ez nem extrém különbség így (ahogy a HEDT-et nyerik), hanem csak kicsi...-=Vitya=-
-
Simid
senior tag
"A Naviból szerintem tuti több jönne ki, ezt nem értem miért írod, hogy jobb lehet a Vega."
Nem tudhatom, hogy így van-e. Csak annyit mondok, hogy a sok marketing maszlag mellett Lisa Su ezen érvelése speciel teljesen hihető volt. Hogy miért tartóm hihetőnek azt már leírtam. Nem arról van szó, hogy papíron nem jobb az RDNA, hanem arról hogy nekik azt kell nézni, hogy ténylegesen, adott határidővel és kockázatvállalással mit tudnak kihozni. Ebben pedig simán lehet jobb egy továbbfejlesztett, jól kiismert, korábban már használt uarch mint egy új de még kiforratlan.
"Igazából önellentmondás is kicsit, hiszen a 2x perf/W itt számítana a low power szegmensben biztosan. Ezt írod te is. Sokkal jobb ilyen szempontból a Navi, nem hiszem, hogy ezt le tudják dolgozni."
Ebben most te kerültél önellentmondásba, hiszen ott van a dián, hogy sikerült ledolgozniuk és sokkal jobb a hatékonyság (a teljes APUra vetítve meg is van 2x perf/watt, az IGP tekintetében legyen akkor 59%).
Szerintem ott hibázol, hogy olyan 2x perf/watt értékre hivatkozol ami a 14nm, agyonhúzott Vega10 alapú kártyák és a 7nm Navi10 között van. Már a Raven is sokkal jobb volt energiahatékonyság terén, mint az asztali variánsok. Azóta Vega esetében lett egy 7nm-es Vega20 és Reniorba még ehhez képest is fejlesztettek. A hatékonyság jelentős része a processből jön, de a Navi hatékonyságnövelő fejlesztéseiből is biztosan van olyan ami nem architektúra vagy process függő, hanem az implementációból fakad. Ezeket valószínűleg meg is kapta a Renoir IGP."Az Intel épp nagyot ugrott gpu erőben és a kisebb (inkább közepes) variánsok is relatíve erős igp-t kapnak."
Akkor ezzel várjuk meg a teszteket szerintem. Ha az lesz, hogy egy Ryzen 3 nem veri az Icelake alapú i3-t vagy egy R5 az i5-t legalább 10-20%-kal, akkor teljes mértékben igazat adok neked.
"A cpu rész nagyon megszaladt AMD oldalon. A "vedd a legerősebb cpu-t a legerősebb gpu-hoz" most úgy néz ki, hogy egy alig gyorsabb gpu mellé kapsz egy 8/16-os procit ami fényévekkel a korábbi széria előtt van. Érzed az aránytalanságot remélem..."
Érzem, csak más a nézőpontom. Szerintem a korábbi Raven/Picasso volt nagyon aránytalan a túlméretezett, kihasználatlan IGP-vel és a közepes CPU-val. Ezt tették most helyre. Itt ugye nem egy szűz piacra céloznak, hanem egy Intel által uralt területből próbálnak egyre nagyobb területet kiharapni. Emiatt sokkal jobb szerintem nekik egy olyan APU ami CPU és IGP terén is jobb akár csak 10-20%-kal mint egy olyan ami az egyikban duplát ver rájuk, de a másikban akár csak 5%-kal rosszabb. Ebből a szempontból a Reniort tökéletesen lőtték be. A legerősebb H szériás szűken, de veri CPUban az Intel riválist (és alázza IGP-ben), a legerősebb U-s meg veri az Icelake-t GPU terén (és alázza CPU-ban). Mindezt úgy, hogy egy lapkával, miközben az Intel képtelen egyben kínálni erős CPU-t és IGP-t! Ennél arányosabb szerintem nem lehetne a Renior.
[ Szerkesztve ]
-
-
DraXoN
addikt
Valószínű amikor ezt a cpu-t elkezdték fejleszteni a NAVI még közel se lehetett kész.
Bőven elegendő lehetett nekik arra figyelni, hogy a zen2 "aktuális javításai" bekerüljenek készítés alatt, egy második rész amit szintén így piszkálni kell, ráadásul teljesen más mint a korábbi chip (és vélhetőleg nagyobb mennyiségben történik változás 2 "fejlesztői javítás között"), eltolhatta volna a megjelenést ha komolyabb "hibát" fedeznek fel. Szerintem ez most egy "biztonsági játék" volt (egyszerűen fogalmazva).. A következő generációra már bekerülhet a NAVI újabb változata.
A másik oknak azt gondoltam, hogy az első generációs NAVI-k nem olyan erősek GPGPU területén, mint a VEGÁ-k azonos területet felhasználva. Így akár ez is lehetett az ok, mert egy APU esetén akár fontos is lehet a GPGPU... Főleg, hogy az intel IGP-i általában jól szerepelnek utóbbi felmérésekben.The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
laposonly11
senior tag
válasz
shortcutme #97 üzenetére
A magyar árakról inkább ne mondjunk semmit. De így is drága egy iris proval szerelt, inteles megoldás hiába relatíve gyors az igp-je. Még mindig sokkal jobb ár+teljesítmény+akku idő, egy pl. intelU proci, vagy amd ryzen + dedikált 25 W nvidia MX 150 (de talán még a 10 W MX verzió is [link] ), mint a prociba integrált megoldások erőltetése, fél milliós árakon. Persze ha az ár nem fontos és szükséges hogy az ultrabook papírvékony legyen és ne legyen nehezebb 1,3 kg-nál, akkor nem szóltam. Kíváncsi vagyok, mire lesznek majd képesek az AMD megoldásai és milyen áron fogják tolni.
[ Szerkesztve ]
Ordo est anima rerum.
-
sb
veterán
A mobil mérésben igazad van, ezt akartam én is írni, hogy nehéz, mert sokváltozós és sok a szűk keresztmetszet. Arról nem is beszélve, hogy ott teljes konfigonként nézve a teljesítménymenedzsment is el szokott térni rendesen - ezt a cpu résznél másik hsz-ben említettem, de ide is vonatkozik.
Gyengébb hűtés, más TDP menedzsment és rögtön tök fordított eredmények jönnek ki mint egy másik notinál. Sőt, nyilván motortól is függ mennyire limitál a sávszélesség.De azért egy átlagot meg lehet nézni - én ezt próbáltam - és ott láttam, hogy nem marginális eltérések vannak a tesztekben a Vega8-10 között. Nyilván olyan tesztekben ahol mondjuk a cpu rész kevésbé számít, pl. 3Dmark vagy vmi szintetikus gpu teszt...
A Naviból szerintem tuti több jönne ki, ezt nem értem miért írod, hogy jobb lehet a Vega. Igazából önellentmondás is kicsit, hiszen a 2x perf/W itt számítana a low power szegmensben biztosan. Ezt írod te is. Sokkal jobb ilyen szempontból a Navi, nem hiszem, hogy ezt le tudják dolgozni. Minden mást jobban el tudok képzelni a Vega erőltetése mellett.
Ami szintén jogos, szóval nincs ezzel gond. Gyártói oldalról így logikus, én felhasználóként jobban örültem volna másnak... de igazából ez nem is újdonság, eddig is tudható volt, hogy Vegával jön úgyhogy ez csak elméleti vita.Kisebb variánsok:
Nem ezt várom, eddig is így volt, hogy kisebb cpu kisebb gpu-t kapott. Bár igény sztem eddig is lett volna másra. Szerintem ez is árukapcsolás inkább gyártói oldalról.
De ha ezt nem nézzük akkor nyilván így lenne alma-alma, ahogy írod.
Most viszont két dolog árnyalja a képet:
1. Az Intel épp nagyot ugrott gpu erőben és a kisebb (inkább közepes) variánsok is relatíve erős igp-t kapnak. Nézd meg a korábbi palettát: 24-32 EU i3-tól. Most 32-48-64. Középtől felfelé 48-64.
2. A cpu rész nagyon megszaladt AMD oldalon. A "vedd a legerősebb cpu-t a legerősebb gpu-hoz" most úgy néz ki, hogy egy alig gyorsabb gpu mellé kapsz egy 8/16-os procit ami fényévekkel a korábbi széria előtt van. Érzed az aránytalanságot remélem... nem hiszem, hogy innentől a 8/16 vagy 6/12 noti lesz a mainstream, akár árban is.
A gpu rész meg eléggé az, sokan most is hasonló gpu-s notikkal vannak.[ Szerkesztve ]
-
tamaslacc
csendes tag
Én dolgoztam 2 évig Linux desktop-on és azota is visszasírom (mostani cégnél kötelező a win). Persze érthető, mert lényegesen egyszerűbb a menedzsmentje a win gépeknek, olcsóbb a desktop-os munkaerő, megoldott a patchelés, stb. Linux-os szerverkörnyezetben hatékonyabb, ha a végponti gépen is Linux fut.
Egy jó és egyszerűbb példa: a fejlesztőnél lefut az alkalmazás rendben, de felmásolva a szerverre már elhasal, mert win alatt nem számít a kis-nagybetű, Linux alatt igen.
-
dchard
veterán
Visszaolvastam, de számomra nem derül ki, hogy pontosan mire gondolsz, hogy az AMD nem ad linux drivert. Kifejtenéd? Nálam nvidia-n is bőven mókolni kell, ha linux alatt a böngészésnél meg a videó lejátszásnál többre vágysz (például ha kell tisztességes OpenCL támogatás rögtön kezdheted a zárt forrású driver-t behegeszteni). Laptop szinten nincs AMD-vel tapasztalatom, azt viszont észrevettem, hogy a termék megjelenéséhez képest általában elég későn jelenik meg a kernelben a támogatás (az Intelhez képest), ezért el tudom képzelni, hogy előfordulhat olyan, hogy egy disztrón csak kernel frissítés után lesz tisztességesen támogatva egy relatíve friss hardver, különösen ha az LTS.
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
BazsiBazsi
aktív tag
7 4800Hal megtekert szupermobil munkaállomások jöhetnének
-
paprobert
őstag
Friss kernellel és grafikus stack-kel rendelkező linuxot kell használni, úgy korrektül működnek a dolgok.
De ha végképp nem akarsz kísérleti bárány lenni, akkor inkább vársz a megjelenéstől számított 6-10 hónapot, addigra kikalapálnak minden kezdeti furcsaságot.Ha pl. lesz Chromebook is ezzel a dizájnnal, akkor a még inkább flottul fog menni a dolog, mert a Google is odafigyel majd a részletekre.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Tanisz
senior tag
Remek hír, jöjjenek csak az Ryzenes üzleti laposok minden mennyiségben
Olvastam a cikket és fórumban a bejegyzéseket is, kérdésem az alábbi lenne. Nem kötekedésből, csak nem értem a dolgot. Kevés az infóm az adott témáról.
Az AMD-s gépeken miért van/lenne gond a Linux-szal?
Nekem itthon van egy AMD-s kis pc-m. Egy Athlon 5350 van benne. Igaz nem mai gyerek, de minden gond nélkül felment rá a legújabb Mint Linux. Vígan elvan. Tokéletesen használható. Jobban megy rajta a Mint, mint korábban a Win7 vagy a Win10.
Olvastam 1-2 hozzászólásban, hogy miért tenne fel valaki üzleti gépre egy linuxot?
Ahány fejlesztőt ismerek (nem .NET-ben, vagy valami MS specifikus nyelven fejleszt) a többségnek vagy Mac-je van, vagy Linux-szon tolja az ipart.
Én is erősen gondolkodom a Windowsról váltást a fejlesztői gépemen, mert dockerezni áldásosabb rajta
Ha pl veszek egy Ryzen 4000-es lapost a jövőben (DELL, HP) melóra, akkor inkább hanyagoljam a linuxot az AMD + linux házasság kapcsán? Rosszak a tapasztalatotok?A válaszokat előre is köszönöm!
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
GeryFlash
veterán
,,Elarulna valak iaz t szegmenst aki 15w-os procit akar de erdeklen ia 8 mag/16szal??? Vagy kell a teljesitmeny vagy nem, ha kell nem 15w-os procit vesz... ha nem akkor nem kell 8 mag..."
Nem rajtad múlik. Nézd meg hány latitute/elitebook/zbook/thinkpad/ stb van 15 wattal holott soknál jóljönne az erő.
Alapból mi ez a logika?
15 watt tehát legyen szar? Ne fejlődjön a 15 wattos szegmens, akinek power kell majd vesz 35-45wattos gépet?
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Prof
addikt
Ide a rozsdas bokot, hogy megint Athlonok, max ryzen 3as notik lesznek. Meg 1-2 elbaszott tularazott hasznalhatlan konfig a nagyobbakkal.
Intel szepen fejlodott ha mar csak ennyire van lemaradva GPU-ban.
Elarulna valak iaz t szegmenst aki 15w-os procit akar de erdeklen ia 8 mag/16szal??? Vagy kell a teljesitmeny vagy nem, ha kell nem 15w-os procit vesz... ha nem akkor nem kell 8 mag...[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
Egy valamit nem értek. A prezentáción bemutatták és beszéltek a 4800u és 4800H procikról. Meg emlegették, hogy legerősebb megoldás. Erre rá pár órával szembe jött egy reklám a YouTube-on ahol azt hiszem 14"-os Asus ROG gépet reklámoztak 4900H procival. Most persze felmerűl bennem, hogy miért nem azt mutatták be, már ha nincs még gyorsabb annál is, akkor is ha teszem azt minimális órajel különbség van? Ha csak nem azért, hogy összevethető legyen a 4800u-val?
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
GeryFlash
veterán
Az 50et es az 59et én kevertem
de én az 50re értem hogy kamu, ami abból látszik hogy az AMD is 28% gaint mond egy olyan IGPre ami <=Vega 11. Hogy lenne ezekutan 50%?
Igen az 50% hatekonysag (mittomen 1 multiprocesszora levetitett teljesitmeny (nincs ilyen mutató csak szemléltetés kép)) elképzelhető. Más kérdés hogy sztem ennek a jelentos resze leginkabb a gyorsabb hozzátársított RAM-ból származik.Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Simid
senior tag
Azért azt vedd bele, hogy nem tudod a mobil APUknál tisztán csak a grafikus teljesítményt mérni. A Vega10-zel jön az SMT és a magasabb órajelek is, ez pedig a teljesítményre szintén hatással lesz.
Asztali APUk esetében viszont volt olyan mérés (keresem, de persze nem találom most), ahol azonos szintre hozták a proci részt, IGP azonos órajelen és így csak a CU különbség maradt. Így meg 3200-as RAMok mellett is csak 0-5% van közöttük miközben ott ugye nem kettő hanem 3 CU (+37,5%) különbség van a 3200G és a 3400G között. Mobilban ennél csak rosszabb lesz, mert a jóval kisebb TDP és a kisebb szávszél még inkább összerántja őket.
Az RDNA biztos jobb lesz hosszútávon, de speciel azt tényleg elhiszem nekik, hogy régebbi és fejletlenebb, ellenben már jól ismert és korábban bizonyított Vegából jelenleg(!) nagyobb teljesítményt tudnak kihozni, mint a nemrég bemutatkozó és amúgy még driveres részen sem remeklő RDNA-ból.
Persze abban is van logika, hogy visszatartják, de azt szerintem nem így csinálnák. Ha az RDNA már kész lenne arra, hogy bevessék akkor azt használnák és letiltogatással fognák vissza (ahogy a pletyka szerint végülis a Reniorral is teszik).Kisebb variánsokkal kapcsolatos aggályaid szerintem nem teljesen jogosak. Azt nem várhatod, hogy még a belépő modell is verje a legerősebb riválist. Almát az almával! Az intelnek is vannak gyengébb modelljei, ha minden szinten verik őket CPU és IGP teljesítményben is (akár csak 10-20%-kal), akkor már nyert ügyük van.
-
Simid
senior tag
válasz
GeryFlash #95 üzenetére
Ahogy Pinky Demon is írta ezt a CEO említette az előadásban. Abu kb ugyanezt írta le, bár az ő leírásából úgy tűnik, mintha a 3700U-hoz képest lenne ennyi, Su szavaiból viszont ez nem derül ki egyértelműn. Lehet, hogy tényleg csak a CU hatékonyságra vonatkozik.
A 'nem egyértelmű' dolgot erre értettem. Az viszont nem volt kérdés, hogy grafikára értette a +59%-t, mert ki is mondta, szóval ezen nincs mit javítani Abu részéről.
Az persze egyik másik kérdés, hogy valóban ennyi lesz az előny, de ezt megint csak ne a Abun kérd számon, ha a marketing anyagban kamuznak. -
GeryFlash
veterán
,,Emiatt hiába van kevesebb bekapcsolt részegység a korábbi csúcsmodell IGP-jéhez viszonyítva, az új lapka ebből a szempontból mégis nagyjából 50%-kal teljesít jobban."
Ezt én értelmezem félre? 2,5 órát szóval simán lehet, de nekem ez alapján ez jön le.
-
t72killer
titán
És hogy állunk az idle/alacsony igénybevétel melletti fogyasztással? Mert a pówerponyot lapozgató professzor nem valószínű, hogy előadássorozat/utazó bizniszman 6órás repülőút közben renderel. Vajon egy ilyen 6magos csoda is kibírja 50Wh-ás akksival a 8órás munkanapot wifin?
Abszolút teljesítményben értem én az erőfölényt, pláne ha az intelből kivonjuk az összes patch lassító hatását.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Cathulhu
addikt
válasz
GeryFlash #95 üzenetére
Nem latom ezt a cikkben. Az 59%-ot Lisa mondta az eloadasan, hogy CU-nkent ennyivel erosebb az uj vega mint a regi, ami kb realis, ha azt nezzuk hogy a 8 CU-s veri a regi 10 CU-sat kb 28%-al (ha azt egalnak vesszuk az intellel).
A cikkben az 50% arra vonatkozik, hogy 12 CU-s modelleket pletykaltak, de most megis csak 8 CU-sak lettek bejelentve, azaz valahol ott van meg 4 CU inaktiv allapotban.Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
shortcutme
tag
válasz
zetor2000 #76 üzenetére
> (új ár 300K+ HUF)
Annál jóval több: A most bejelentett 13-as XPS-ek 1000 USD árnál kezdődnek.
Az előző széria árai alapján (USA: 1099 USD -> HU: 579 990 HUF) ez nálunk 500ezer feletti alapárat jelent. Ezért az összegért egy i3-as CPU-t meg 4GB RAM-ot kapsz. -
sb
veterán
Alapvetően nagyon kevés APU-knál a sávszélesség, de mégis van azért sok helyen 10-20% különbség is a Vega8-10 között akár. Pedig adná magát, hogy egál és semmit sem ér a +2CU.
A Navi meg - bár ebben nem vagyok benne - de úgy rémlik sávszélesség kihasználásban (cache?) elég sokat javult... plusz a perf/W mutató sokkal jobb... pedig igen magas órajeleket céloztam meg azzal is. Ez itt 15W-on azért nem lenne elhanyagolható különbség.
Szerintem csak visszatartják, most ez is elég... jobb ha marad a fiókban valami.
Már ha elég, mert feletted írták, hogy a G7 IGP már elkapta a Vega10-et. Itt pedig a slide-ra gondolom a legnagyobb Vega került. De az a 8/16-os cpu-hoz jön, a többi kisebb.
Ehhez a +28% elég soványnak néz ki.
Ha az órajelet is beleveszem akkor gpu oldalról -20%, -36% és -50% a többi.
Nyilván a ram miatt nem lesz ilyen visszaesés, de nem kicsi a különbség nyers erőben.[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Igen de ott az AMD saját grafikonja hogy 28%kal erősebb mint az Intel IGP. Erre ABU leírja hogy 59%kal jobb mint a Vega 10 ami jobb/minimum olyan mint az Icelake IGP. Biztos hogy nem a grafikára volt értve az az 58%, ezt javítani kéne a cikkben mielőtt az olvasók ezt benyelik úgy hogy nem is az AMD hazugsága lenne.
-
megint én
őstag
Nagyon nekimegy az intelnek mobil frontin IS
-
ONEFREE
aktív tag
Lassan tényleg lehet venni hobbi játékra komoly lapost! Már csak az RDNA t kéne még mobilra gyúrni és az AMD egy brutál erős külön világ lehetne!!
-
Solten
őstag
válasz
Tigerclaw #15 üzenetére
"Nagyon a CPU magos számára fókuszálnak, amire gyakran nincs nagy szükség és a GPU megint másodlagos lett."
Csak igy lehet megverni az Intelt. A faek egyszerusegu user majd megnezi a teszteket: "há a Zintel gyorsabb!", es amugy tolja le hogy milyen gyors az IGP. Jol csinalta az AMD, ha pici szeletet akarnak, a nyers erot kell tolni. Mehet a keszulekbe akar Nvidia is, es a fan boldog lesz. Az IGP a szegmensben masodlagos szempont, lasd: Intel piaci reszesedese.
Saor Alba
-
Simid
senior tag
válasz
GeryFlash #87 üzenetére
A bemutató során említette Lisa Su amikor a 8 radeon maghoz ért (gondolom jelezni akarta, hogy nem kell fosni a kevés CU miatt
), hogy 59%-kal jobb teljesítményt tud, mint az előző generáció. Ez így nem egyértelmű, hogy mire vonatkozik, de gondolom azonos TDP osztályokat kell hasonlítgatni.
Az LPDDR4x támogatás és a nodeshrink miatti magasabb órajelekkel ez simán kijöhet. A Vega10 minden jel szerint erősen sávszél limites volt, elég volt kb gyorsabb memóriát rakni mellé és meg is van a látványos ugrás teljesítményben. Nem csoda, hogy nem erőltették a Navit. Amennyire gyenge eresztés volt a Vega asztali fornton NV-val szemben olyan könnyen nyomja le az Intelt IGP-ként. -
GeryFlash
veterán
Hogy verne 50%-ot???
28%-kal jobb mint a 1065G7 IGP-je. Ami jóval lassabb mint a Vega 11. Nem tudom hogy az ábra rossz vagy micsoda de ez hogy csökkentik a multiprocesszorok számát és az órajelet növelik az nekem nagyon úgy tűnik hogy kb egálra jöhet ki de ez az 50% fix kamu.
-
GeryFlash
veterán
Most már ez sem igaz: RX 5600M 5-9 TFLOPS RX 5700M 7,9TFLOPS. Hozzák ugyanazt mint az asztali variánsok.
-
sb
veterán
Az Inteleknél 40W a Turbo határ gyárilag. AMD passz.
A múltkor linkelt Surface tesztben voltak grafikonok, ott pl. alig ment 15W fölé az AMD, talán a 20-at súrolta. Az Intel 40W-on indult, 25W-on is ment long turbóval majd jött a 15W.Aztán ha nem figyel az ember jön, hogy egyik gyártó szar a másik jó. Pedig mind 15W, Ryzen, Core, Atom...
@solfilo
Elsőre fura, de másodjára már jobban érthető az ilyen nagy mértékű CU letiltogatás. Gondolom az extra, akár 4-(5?) CU nem arányosan hozza majd a többlet teljesítményt a memsávszél limit miatt, de így is maradt puskapor későbbre szérián belül.Mármint ez miért érthető? Az AMD oldaláról?
Úgy lehet... én user szemszögből továbbra is a szegmentálást látom: adtak jó cpu-t, most legyen gyengébb a gpu rész, hogy legyen tartalék (=eladás) a köv. évben is. -
sb
veterán
Hova tudod betenni? Már a ramok is forrasztva vannak lassan mindenhol.
A 2-3 kilós gaming szegmensben nem, de minden más vékony és forrasztott.
Nomeg igazából el sem bírja a plusz TDP-t. Ezekbe szerintem bőven elég a mostani szint.... és ez meg elég is a userek nagy részének. Inkább veszik így 1.5kg-al.Egy normál, de még mindig könnyű notiba már lenne létjogosultsága 40-50W-ig erősebb (d)gpu résszel, de az tényleg jóval kevesebb usernek kellhet.
-
sb
veterán
Úgy valahogy.
Ilyenkor jut eszembe, hogy mekkora mellébeszélés, egyszálazás meg "fiókbecslés" ment kb. fél-háromnegyed éve is, amikor már tisztán látszott, hogy perf/W és a 5GHz kivételével marginális az Intel előny. És az is csak az abszolút teljesítményben, 1-2 szemgmensben, fogyasztást kizárva. Már akkor jobb volt a Ryzen és előremutatóbb, kb. 1 lépést kellett csak előre látni. Most eljött konkrét termék formában is.@arn:
A 32-64 magos procikkal nézni a táblázatot gyakorlatilag más dimenzióban mozognak a procik. Nálam most lett 2700, több lépésben de i5-6500-ról indulva. Ez 3x kraft és kis ügyeskedéssel gyk. alig ráfizetve jutottam el ide.
Ez a 8/16-os most egy ilyen grtafikon alján alig látható csíkkal szerepel.Érdemes megnézni a 32 magos cb tesztjét, mit művel a 180W-on a gyári 280W-hoz képest.
Vagy a multitasking tesztet render + F1 mellett, hogy még ilyen apró finomhangolásokról is beszéljünk.Monolitikus proci:
Külön az IF-es megoldás nagyon sokat elvisz fogyasztásban, mobilban ez nem járható sajnos. Ill. itt nem akkora előny a legózás. Már ez a pár modell is sok amit bemutattak, pedig nagy különbség nincs. 4/4 helyett 4/8 semmibe nem kerül volna és akkor 4-6-8 + SMT-vel elvannak a teljes palettára. A gpu-t meg megint nincs hova szegmentálni, mert annyira nem erős. Plusz az is sokkal egyszerűbb így: legyártják és letiltják.
Sokfélét így sem gyártanak, az látszik. -
törölt tag
válasz
zetor2000 #76 üzenetére
Az ASUS-nak is van vékony kávás laptopja, ráadásul az megfizethető áron. Konkrétan ha kijönnek a renoir-os termékek, én olyat vennék, aminek egy hagyományosan 14" kijelzőhöz való házba belezsúfoltak egy 15,6"-os kijelzőt. Ráadásul ezeknek a súlya is csak valahol 1,7 kiló körül mozog. Úgy is hirdetik, hogy "A világ legkisebb, színes 15 hüvelykes Ultrabook-ja"
(#77) A Patriot és az OCZ gyártja a Radeon SSD-ket. -
törölt tag
Nekem a HP termékekkel csak rossz tapasztalatom van. Nem nagy hibák, csak kisebb dolgok, de nagyon bosszantóak tudnak lenni. Ilyen pl. hogy az én Acer laptopom valahogy úgy tartja a megfelelő processzor hőmérsékletet, hogy a ventifordulat közel állandó. Az asszony HP laptopjában viszont folyamatosan fel-le ugrál a fordulatszám, és baromira zavaró. Egyébként a billentyűzet halála az én hibám volt. A kijelző nem tudom, miért döglött meg (vszínűleg csak háttér világítás probléma am), de ez sem egy mai csirke már.
-
zetor2000
őstag
Általában az van, hogy a kevés laptopgyártó (kábé 6-8, ha van... oldal alja, ODM...) megtervezi a "referencia dizájnt". Ez lesz az, amit gyártanak. Erre aggatnak a gyártók cimkét, és megmondják, melyik milyen klaviatúrával, kijelzővel stb. készüljenek. Ha itt nincs olyan,. ami X gyártó Y termékét tartalmazza, akkor esetleg le lehet ülni, lehet beszélgetni a gyártóval, hogy csináljon olyat. Ha ez sok pénzbe kerül, akkor nem biztos, hogy megéri >nem biztos, hogy azokkal a komponensekkel lesz egyáltalán termék a piacon nagy volumenben.
Most vélhetően láttak fantáziát abban, hogy az AMD termékei köré épüljenek hardver dizájnok, és lesz több termékvonal, amibe kerül AMD CPU/GPU akármi.
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
zetor2000
őstag
Az AMD nek is vannak SSD-i, nem saját, de valami táposabb OEM felmatricázva. Arról nem az AMD tehet, hogy a laptopgyártók (mintha nagyon sokan lennének...) nem ezt a drágábbat tennék bele, hanem valami olcsót.
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
zetor2000
őstag
Asszem a Dell XPS egy része olyan, hogy kis kávás, és a 13" akkora, mint a 12'+káva. vagy valami ilyesmi. Régen volt, és a gépcsalád nem az én pénztárcámhoz igazodó árfekvéssel rendelkezett. (új ár 300K+ HUF)
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
#04824576 #72 üzenetére
Nekem idén 10 éves a HP Probook 4530S... Nem akar megdögleni egyszerűen... "Bosszantó", hogy még tartós gépnek készült...
Poco X7 Pro bemutató: https://youtu.be/VDQFkh1KNh0 ,,,,Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már szinte csak privátban leszek elérhető. :)
-
DraXoN
addikt
pedig szerintem a 12 körüli a legjobban hordozható méret..
persze, felélem lehet nagyobb is a kijelző, csak a készülék méret ne lépjen túl a "régi" 12 körüli méreten ... (kávamentes monitor a 12es kategóriában? van már olyan?).. részemről egy régi lenovo x240 a "minta". És a méret amit jónak tartok (pont belefér a táskámba is).The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
balika8.8 #60 üzenetére
Főleg csak attól függ sztem, hogy mekkora burkolat hőmérsékletet tartanak elfogadhatónak. Na meg hogy az általad említett 70-80 fokos hőmérséklet mekkora terhelésen jelentkezik. Mert az sem mindegy. Aztán hőt nem csak a processzor termel. Szóval van egy pár buktató. Ezért mondtam, hogy létezik passzív 15w-os nagy gyártónál is, de nem jellemző. Úgy gondolják, nem eri meg a hangtalanság a hátrányokat. Na meg annak bonyolultabb a hűtés tervezese is.
-
törölt tag
Oda kell figyelni, mert tele van minden a polcok alól összesepert elfekvő készlettel.Rettentően túltolta az intel a generáció váltást, kb minden második kiadás felesleges volt.
Azért úgy látom a belépő ssd-k ára az 500-as hdd ár alá esett, mert az alsó szegmensben is elterjedtek az ssd-vel szerelt gépek.
Sokaknak csak ezekre bukja.
Egy vacak cerkás noti is egészen másként muzsikál ha ssd-ről fut a rendszer. Egy csomó homokórázásért nem a proci a felelős, hanem a nehézkes, lassú hdd.[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Akartam új notebookot venni, de azt hiszem most kivárok.
Remélem ezzel együtt kikopnak az Intel alsó kategóriának is gyenge szarjai, mint pl az N4000....
Itt már a Raven Ridge-s is fényévekkel többet nyújt.
Poco X7 Pro bemutató: https://youtu.be/VDQFkh1KNh0 ,,,,Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már szinte csak privátban leszek elérhető. :)
-
törölt tag
válasz
balika8.8 #58 üzenetére
Most is van ilyen, találkoztam olyan lenovo legolcsóbb celeronos notival amiben a hűtőventilátor helyén csak egy lemez van. Normál 15,6" méret. Még az alja sincs kifurkálva, de nem is melegszik érezhetően. Tesómnak van egy ilyen, teljesen használható alap otthoni felhasználásra, csendes, nem porosodik be, nem fullad bele a takaróba.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
#04824576 #36 üzenetére
Hát az ő hibájuk is, ha beletörődnek ebbe.
Kiadhatnának 1-2 saját modellt is saját néven a, mint ahogy Microsoftos megalkotta a Surface családot. Ráadásul nekik ez sokkal könnyebben és olcsóbban menne, mert házon belül meg tudják tevezni az egész hardvert és a kulcskomponensek nagy része is náluk van raktáron. Aztán odaadnák a Foxconnak, Flextronics-nak és az legyártja nekik. Ráadásul így olyan köntösben tálalhatnák amilyenben akarnák, tehát nem paszírozna mellé az OEM single channel RAM-ot, 720p-s TN kijelzőt, olcsó burkolatot.
Jobb az ha fejlesztenek, aztán nem tudják eladni az Intel nyomása miatt, akármennyire is fejlettebb a megoldásuk? Ha a hegy nem megy Mohamedhez...
-
DraXoN
addikt
válasz
balika8.8 #60 üzenetére
Ezen Intel és AMD 15W TDP cpui nem tisztán 15W TDP-ú CPU-k.. legalábbis ezen U osztályos példányok, hanem laptopgyártótól függően szeretnek kicsit túl-túl lépni rajta egy-egy pillanatra, így hamar elérik a maximális hőfoktartományt.
Nagyon dióhéjban összefoglalva.The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
Geri Bátyó
addikt
Ez nem hangzik rosszul és rá is fér az AMD-re egy ütőképes mobil platform, mert ott még gyengék voltak (Értsd: jó volt, de nem dózerolták le az Intelt).
Ezek után nagyon várom az asztali Renoirt! Lesz 8/16 ütőképes (belépőszint) IGP-vel, mondjuk 80K alatt (95-115W TDP)?"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
balika8.8
csendes tag
válasz
#04824576 #59 üzenetére
Csak arra alapozom, hogy a sok kici occó kínai N4100-as procis laptop 15W-on enyhe (és könnyen megoldható) hűtés módosítással gond neklül megy huzamosabb terhelésen is 70-80 fokon. A ház pedig 40-50 fokra melegszik. Szóval egy neves gyártó simán tud tenni egy normális passzív hűtést a 15W-os AMD proci mellé is. Vagy ez nem épp így műxik?
-
balika8.8
csendes tag
A 15W-os procikra épülő laptopok akár passzív hűtésűek is lehetnek? Az azért elég király dolog lenne...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Dr. Akula #50 üzenetére
> Olyat még nem láttam hogy egy cégnél
> a Linux hobbi szinten kívül másra is felmerülhetett végponti gépen.attól függ milyen cég.
Az USA-ban az Apple/Macbook a fejlesztői best practice - a linux-hoz közeli BSD oprendszere miatt .
A docker miatt a szerveres fejlesztők szintén sokan át-álltak a Linux-ra ;
A Lenovo is érzékeli ezt a trendet.. és lesz majd az AMD-s gépekre is Linux támogatás.
Lenovo shipping Ubuntu Linux on 2019 ThinkPad P-series models
https://www.techrepublic.com/article/lenovo-shipping-ubuntu-linux-on-2019-thinkpad-p-series-models/"Applicable models can be configured with Ubuntu 18.04 LTS, and will be available this month. Though not offered as a preloadable option, the P-series is also certified for Red Hat Enterprise Linux."
a probléma nem is igazából a CPU -val van, hanem az újlenyomatolvasóval vagy egyéb spéci kártyákkal ..
Újra:
- Nem azt akarom mondani, hogy egy rendszergazdának "öröm az élet" pár Linux-os gép támogatása miatt ..
de a helyzet manapság sokkal jobb mint 5 éve volt.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Dr. Akula #49 üzenetére
> A Linux támogatása úgy látszik ennyire fontos az AMD-nek,
> mert a piaci elterjedtséggel beszorozva
> az amúgy is szegényes kínálatukat az jön ki
> hogy erre felesleges programozót felvenniük,
> mert a linuxosok körében mért eladásokból a fizetése se jön vissza.Ha nem is tökéletes, azért nem olyan vészes a helyzet .. és egyre jobb a helyzet. ( vagyis megértelek, de szerintem javuló trend várható )
Általában Ubuntu LTS-el nem szokott baj lenni.
- Ubuntu on Lenovo ThinkPad T495 ( certified pre-install for Ubuntu. )- A HPC/Server piacon - a Linux a domináns ..
és emiatt kötelező a Linux támogatás.
De tényleg nincs akkora ereje/erőforrása az AMD-nek mint az Intel-nek.és a Kernel-t is folyamatosan kalapálják.
Linux 5.4 Brings Working Temperature Reporting For AMD Ryzen 3000 Series CPUs ( 16 September 2019 )
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-5.4-Hwmon-Zen-2-ThermalHa lesznek jó és olcsó harvdverek - akkor a programozók egyre inkább AMD-s laptopot használnak --> és jobb lesz a támogatás, optimalizáció.
Mottó: "A verseny jó!"
-
hallador
addikt
válasz
Dr. Akula #49 üzenetére
Egy Red Hat Enterprise Desktop támogatással többe kerül ám mint a Windows. Konkrétan Kína gyakorlatilag egésze ilyen, nem véletlenül van az sem, hogy a Dell, HP, Lenovo olyan inteles gépeket tervez, amin megy az elavultnak tekinthető Kínai nemzeti Linux-ok többsége (ezek jó esetben is Ubuntu 14.04, 16.04 szinten állnak. De vannak olyan termékek, ahova a Windows nem megy, tipikusan ilyenek a Docker rendszerek nem nagyon fognak putty-val szenvedni, ha egész nap Linuxal dolgoznak, de épp ilyen a cloud, openstack automatizáció is, nem fognak Windows-al szenvedni, mert tényleg csak szenvedés.
Google, Amazon, Facebook, egy halom Kínai vállalat, IBM belső üzemeltetése. Vannak helyek, ahol a Windows nem kívánatos termék.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
A Linux támogatása úgy látszik ennyire fontos az AMD-nek, mert a piaci elterjedtséggel beszorozva az amúgy is szegényes kínálatukat az jön ki hogy erre felesleges programozót felvenniük, mert a linuxosok körében mért eladásokból a fizetése se jön vissza. Ettől függetlenül még a windowsosoknak árulhatnák a termékeiket. Ha lenne mit. Aztán majd ha úgy felfutnak az eladások, hogy annak az 1%-áért is megéri fejleszteni, akkor majd felvesznek linuxos driverírót.
"Azt mond már meg mi az oka annak, hogy egy inteles business gépen, gyakorlatilag bármelyiken megy a Linux, ameddig az AMD-sen nem."
Az Intel 1%-a nagyobb piac mint az AMD 1%-a.
Mondjuk végponti gépeken én olyat nem láttam hogy a Linux szempont lett volna. Biztos van ilyen, de onnan meg mint munkavállaló menekülnék, mert ahol a Linuxot erőltetik, ott spórolni akarnak - az ember fizetésén is. De egyáltalán mire szempont a Linux? Mi az ami Linuxon fut, Windowson meg nem? Fordítva szinte minden, de ebbe az irányba?
-
hallador
addikt
válasz
#04824576 #45 üzenetére
Ja hát az intel ad drivert, ami ugyanolyan zárt, az AMD meg nem ennyi. A nagyvállalatokat ezzel el is veszítette az AMD.
-
Simid
senior tag
Gyárthatóságban szinte biztosan nem jobb a chiplet ebben a méretketegóriában. A chiplet dizájn miatt kicsit nagyobb szilikonterület fog kelleni, így ha alacsony a defect density akkor a nagyobb összterület miatt elveszíted azt az előnyt amit a kisebb lapkák miatti jobb kihozatallal nyersz. És akkor még nem beszéltünk a drágább tokozásról, a többszörös tape-outról, a gyártás összehangolásának nehézségeiről stb.
Szerintem a chiplet felépítésre nem úgy kell tekinteni mint egy varázspor, amit bármire rászórhatsz és csak jobb lesz tőle. Sokkal inkább egy ügyes probléma áthidalás, ami bizonyos esetekben kincset érhet, máshol inkább hártány. Ami a 64 magos epyc esetében azt jelenti, hogy a monolitikusan legyárthatatlanul nagyból (lenne vagy 800mmˇ2 ha egyben gyártanák) pofátlanul olcsón gyárthatót csinál (valszeg olcsóbbra jön ki mint intelnek a 28 magos Xeon), az a kisebb chipek esetén még drágíthatja is a gyártást.A szélesebb paletta miatti legózás jól hangzik és biztos ez lesz a jövő, de egyelőre mobil fronton nagyon be vannak határolva a lehetőségek a fogyasztás és a memória szávszél miatt. Ezen szerintem a DDR5 sem fog változtatni, majd talán a HBM. 4800H-nál gyorsabbat felesleges lenne tervezni chiplet dizájnnal is, mert vagy TDP vagy szávszél limit lesz. Lefelé bővíteni a palettát meg egyszerűbb letiltogatással mint külön lapkákkal legózni.
-
törölt tag
válasz
#52931072 #43 üzenetére
Ez azért így ebben a formában csak féligazság. Számít a gyártástechnológia, de legalább annyit számít a processzordesign is. Ha nem így lenne, akkor a sok ARM-es processzor is mind szorongatná az Intelt, hiszen ugyanazon a gyártástechnológián készülnek, mint az AMD processzorok.
-
törölt tag
Az, hogy a linux megy az Inteles gépeken, az AMD-seken meg nem, nem jelenti azt, hogy a gyártó a hibás. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy ha én a vörös hajú nőket szeretem, a barna hajúakat meg nem, az a barna hajúak hibája. Ha 1-2 driver nem működik csak, arra még mondhatod, hogy a gyártó hibája, mert nem ad rendes támogatást, de ha az egész rendszer b...szakodik, akkor a linux bugos, nem az AMD.
-
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #41 üzenetére
Azért az nem olyan egyszerű, az intel maga gyártja a cuccait, rajta kívül mindenki más bérgyártóknak van kiszolgáltatva. Most sem az amd szorongatja az intelt, hanem a tsmc.
Arról nem is beszélve, hogy egy 100x akkora céggel viaskodik az amd.
Itt van még az nvidia, akkora szabadalmi portfólióval, hogy a jogi osztálya annyit hoz a konyhára mint a videokártya részleg( költő túlzás). -
hallador
addikt
válasz
Dr. Akula #40 üzenetére
A processzor AMD, a VGA AMD, a Chipshet AMD, a memória vezérlő AMD. Ki nem gyárt hozzá drivert az Intel? Vagy a Via? Dehogynem az AMD hibája. Ameddig csak a szerver oldalon támogat mindent (ott kénytelen, mert hamar mehetne a levesbe az AMD szerver processzor részlege.)
Az ASmedia ASUS termék, ami ugyan valamilyen szinten a ZEN2-höz is lett tervezve. Majd kiderül mivel lesz kompatibilis, amilyen komolyabb üzleti gépet láttam AMD alapokon, ott intel volt.
Azt mond már meg mi az oka annak, hogy egy inteles business gépen, gyakorlatilag bármelyiken megy a Linux, ameddig az AMD-sen nem.
Nálunk (kb 120 000 ügyfél) ahol nem megy a Linux nem támogatjuk, az ügyfélnek alá kell írnia, hogy ha AMD-s gépet akar (pont ilyen fellángolásokból, ami itt megy a fórumon), nem vállaljuk a kompatibilitás miatti hibákat. Ennyi, a gyártó oldja meg, na Ő nem fogja.
Több alkalommal futottunk bele olyan esetekbe, hogy mi szívtuk meg, mert adott mérnök, csak Linux-al tudta megoldani a problémát, mert az kellett hozzá. Mire jöttek, hogy jaj de ez üzleti gép. Ja papíron az.Teljesen jogos kérdések, pont emiatt, írtam a fentieket is.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#04824576 #39 üzenetére
Leírtad: jó termékkel és pénzzel.
Nem csak "pénzelve by Nvidia/Intel" lehet, hanem ugyanez AMD-vel is. Tutyimutyin nem lehet mást se elérni, nem csak ezt. És még náluk nem is volt kommunizmus, ahol beleverték az emberbe hogy legyen tutyimutyi, kussoljon és örüljön hogy egyáltalán kap valamit. Mert akkor még megérteném hogy a rossz nevelés hibája.
"csak a lefizetés marad, de az AMD-nek arra nincs pénze"
Akkor meg piackutatójuk sincsen? Mert akkor megkérdezném hogy ha tudják hogy az eladáshoz ez kell, akkor milyen vakszerencsében bízva vágnak bele anélkül a tervezésbe, gyártásba?
-
Dr. Akula
félisten
A kijelző biztos nem az AMD terméke. Azért ilyen fos, mert eleve csak kommersz masinákba építik be, nem business classba. Na ezt kéne nyomatnia az AMD-nek hogy ne csak 5 véente legyen mutatóba 1-1 gyártónál valami AMD-s széria, hanem komolyan építsenek rá.
LAN-ból ott az Asmedia is, asztali gépbe nem tudok olyan alaplapot venni hogy ne legyen rajta, gondolom a notikat se kerülik nagy ívben.
Az SSD-t se az AMD szállítja.
A Linux támogatás megírása a linuxosok dolga, a Windows támogatást se fogja más megcsinálni az MS helyett. Amelyik foglalkozik vele, annak lesz. Nem gyártói hiba. Az AMD részéről biztos nem a Linux támogatás hiánya a termékeik rossz szereplése, mert kb. 1%-os a piaci arányuk.
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #38 üzenetére
Miért, mit csináljanak? Egy OEM-et kétféleképpen lehet megfogni. Jó termékkel, meg pénzzel. Ha az nem érdekli őket, hogy az AMD terméke jó, akkor csak a lefizetés marad, de az AMD-nek arra nincs pénze. Plusz garantálom, hogy a legtöbb OEM az Inteltől viszont kap pénzt még ma is az exkluzivitásért.
-
hallador
addikt
Én akkor fektetek, és ajánlok bárkinek üzleti AMD processzorral szerelt gépet, ha majd nem csak egy operációs rendszerrel lesz kompatibilis. Bárhonnan hallom, nagyon jó, az AMD, meg nagyon szuper. Csak amit üzletinek titulálnak:
- a kijelzője hulladék
- a felszereltsége elvileg üzleti, gyakorlatilag Intel LAN, WiFi van hozzá heggeszttve, mert értelmesebb kártya nincs a piacon.
- tetű lassú gyári ssd stb.
- Csak Windows 10, és ennyi. Hát nálam már eleve nem játszik. Ja ja megy rajta a Linux, BSD, OSX csak 4 birkát kell áldozni hozzá, ja hát az AMD azt csinálja amit régen 5 Ft-ot fektet be 5,1 Ft helyett, és semmivel nem kompatibilis saját magán kívül.Ha majd tudja egy ilyen amit egy Inteles variáns, akkor majd.
Nem véletlenül.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
Ennél azért többre gondoltam, pl. 12"-re már 1 darab nem jut. Coffee Lakeből is volt a Dellnél az 5491, és annyi. Ha 12"-et akartál, vagy 7xxx-es sorozatot, akkor érd be az előző generációval... A Fujitsunál meg nem is hallottak róla hogy van újabb processzor, pedig a Lifebookok még tartalmaznak rollcaget, ami miatt szívesen venne az ember inkább olyat, de azért őskori hardverhez nem nagyon nyúlna már vissza (a Kaby-R-nél 1.5 GHz az átlagos alapfreki, a Coffee Lakenél meg 2.5 GHz, ami azért nem mindegy, meg 4 mag helyett 6 is belefér ugyanabba a fogyasztási keretbe). Jó, IGP-ben ugyanaz a fos 620/630 ment évekig, de azért Ice Lake-kel már elgondolkodna az ember a váltáson. Ha lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
"állítólag legalább 50%-kal több feldolgozó van az IGP-ben, mint amennyi a leggyorsabb modellekben aktiválásra került. Valószínűleg ezek teljes egészében csak az asztali verzióknál lesznek engedélyezve, vagy esetleg később, ha érkeznek az Intel új ultramobil fejlesztései. Ezekre ugyanis a letiltott multiprocesszorok aktiválásával gyorsan lehetne reagálni, ha erre egyáltalán szükség lesz"
Az miért nem jó nekik ha jobbat tudnak kínálni a konkurrensnél, és nem csak ugyanolyat? Miért csak akkor lökik ide nekünk a teljesítményt ha a konkurrens is? Addig nem kell az nekünk? Nehogy túl jól játjunk? Akkor minek gyártják le? Annyival is olcsóbb lehetne a gyártás ha kispórolják eleve.
"a kisebbik processzorgyártó inkább azt a stratégiát választhatta, hogy nem mutatják meg az elején a Renoir valódi sebességét"
Azért gondolom az Intelnél is tudnak 1.5-el szorozni, tehát előlük kevésbé sikerült elrejteni a teljesítményt, mint előlünk, vásárlók elől.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
"nagyon nekimegy az Intelnek mobil fronton az AMD"
Majd ha látok ilyet Latitudeben, Lifebookban, Thinkpadben, akkor elhiszem, addig inkább csak a szokásos "mi is tudnánk jobbat gyártani, de jobb helye lesz a terveknek a fiókban" szájkarate a részükről.
Mondjuk az Intel is ezt csinálja az Irisszel.
"az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy olyan túlzottan nem javult az ide készült platformok teljesítménye"
De ha javult is, azt meg a gyártók nem használják, még mindig a 2-3 éves 8xxx, 9xxx procik futnak notikban.
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Az egyik legprofitábilisabb kategória az ultrabook és hasonló vékony dGPU nélküli modelleké. A belépő szegmens meg nagy volumenben fogy és ott is csak IGP van. Ezeknél kifejezetten számít hogy milyen erős az IGP, míg nem ritka hogy csak 2-4 magos processzor van benne. Más szempontból ha kiváltható a belép dGPU, mint az az mx150, azzal költséget lehet csökkenteni, egyszerűbb, olcsóbb, csendesebb a hűtés, vékonyabb, könnyebb a notebook.
-
Lacika112
aktív tag
Ha nem tudja intel lefizetni a gyártókat mint anno is kapta a büntit akkor ezt a kört most elvitte konkurencia
8 mag/16 szál a max mobil vonalon nekik és az is 45 wattos megoldás 2400mhz
8 mag/16 szál 2900mhz 35 watt, klasszisokkal komolyabb igp.....
ipc be meg zen2 amúgy is leverte.Bitang drága lesz konkurencia hiányába
[ Szerkesztve ]
ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
Cathulhu
addikt
Ugyanakkora TDP-vel dupla! annyi magot magasabb! orajelen tudott belezsufolni az AMD a 10nm-es ice lake-kel szemben. Azaz a tiger lake-nek 50-75%-ot kellene javulnia az ice lake-hez kepest, csak hogy versenykepes maradjon.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
FlashLed
senior tag
Végre kicsit szorongassák az intel tökeit ezen területen is.
The Mechanic
-
arn
félisten
Nem hinnem... a hatekonysagban tuti jobb a monolitikus, de gyarthatosagban a legozas a nyero, foleg ha szelesebb palettaban gondolkodnak tobbfele igpvel.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Simid
senior tag
-
DraXoN
addikt
válasz
paprobert #20 üzenetére
én két okot vélek vélni...
Az első lehet az időzítés, mert lehet amikor ezt a cpu elkezdték csinálni még közel se volt kész a NAVI se.
De a másik oknak inkább azt vélem, hogy a GPGPU az ok, és, hogy utóbbiban az első generációs NAVI nem remekel (egyértelműen játékra lett "kigyúrva") és elvileg csak a második generációs változata javít ezen.. viszont manapság a GPGPU az IGP-knek egy kimondottan fontos funkciója.
Persze tudni kell, hogy ez a VEGA nem az a VEGA mint ami külön kártyaként jelent meg anno (de ez már az előzőre VEGA egységre is igaz volt).The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
paprobert
őstag
Arra mi a hivatalos magyarázat, hogy Vega került bele, és nem Navi?
Időzítés vagy footprint?
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
-Skylake-
addikt
"Kutyát nem érdekel az IGP. Egy Nvidia mx150-et bele tudsz tenni egy bármilyen vékony laposba, bár most már kb a 1650 Max-Q-t is és ezek körbehugyozzák bármelyik IGP-t."
Persze , hogy körbehugyozza egy 1650 Max-Q az IGP-t. Apró kellemetlenség, hogy a kártya fogyasztása önmagában több, mint egy Intel U-s rendszernek processzorral , gpu-val , memóriával , ssd-vel és képernyővel. Érzed a lényeget ?
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
törölt tag
válasz
Tigerclaw #15 üzenetére
Az erős IGP-k valószínűleg sokunknak tetszenének, akár a CPU rész kárára is. Az a baj, hogy a memória erősen limitál. Egyedül a processzor mellé integrált memóriával érné meg nagyon megtolni az IGP részt, de az meg erősen megdrágítaná a rendszert. Ha meg már az IGP szintje limitálva van, akkor kihoznak a 15W TDP-ből annyit a CPU-nak, amennyit csak lehet, akkor is, ha totál felesleges. Bár lehet, akkor már jobban megérné inkább egy 5-10W közötti TDP szint, csak nem tudom, skálázódnak-e addig a procik. Ha sokat romlik a hatékonyság, akkor annak sincs értelme.
-
satz18
őstag
válasz
Tigerclaw #15 üzenetére
Kutyát nem érdekel az IGP. Egy Nvidia mx150-et bele tudsz tenni egy bármilyen vékony laposba, bár most már kb a 1650 Max-Q-t is és ezek körbehugyozzák bármelyik IGP-t. A RAM limitálja őket. Tehetnének bele sokkal több CU-t, de csak növelnék a költséget meg a fogyasztást cserébe alig nyernének teljesítményt a szűkös memory bandwith miatt. Szóval sztem jól teszik, hogy belepakolják a 8 Zen 2 magot, az IGP meg csak a szükséges minimum.
[ Szerkesztve ]
Asus G513QY, Samsung A52s 5G
-
DraXoN
addikt
válasz
Tigerclaw #15 üzenetére
A memória sebesség eléggé bekorlátolja, hogy mit lehet elérni IGPU-val.. főleg, hogy a laptopgyártók szeretik a lassabb és egy csatornás ramokkal szerelni a "budget" kategóriát ahol ténylegesen számítana. Más területekre meg bőven elég ez is (még sok is mondhatni).
Meg lehet duplázni a számolóegységek számát, de nem biztos, hogy van értelme.The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
Tigerclaw
nagyúr
Továbbra se tartom jónak az irányt. A szoftverek többsége továbbra se tudja rendesen kihasználni a sok magot, de még OS szinten se érik el, hogy egyforma terhelésen fussanak a magok. Nagyon a CPU magos számára fókuszálnak, amire gyakran nincs nagy szükség és a GPU megint másodlagos lett. Az a +28% intelhez képesti teljesítmény nagyon gyenge. Inkább lett volna kevesebb CPU mag, erősebb IGP kombó, hogy a dGPU-s szegmensből ki tudjanak harapni egy nagyobb szeletet. Ez megint csak a casual low gamingre elég.
Egy Apple, vagy következő MS Surface megrendelést is így tudnának elcsípni. Vagy legalább lehetne olyan kombó, hogy 4 vagy 6 maggal is elérhető legyen a 8 IGP CU.
Remélem, hogy legalább a fogyasztásban el tudták érni az Intel szintjét és nem áldozták be még több extra CPU teljesítményért. Egy másik kitörési pont a hasonló CPU, GPU számok mellett 20-30%-al alacsonyabb fogyasztás lenne.
-
arn
félisten
ezt nem lehetett volna megoldani, nem monolitikus maggal? a 3990x is brutal lett... a kanyarban sincs az intel, kb olyan, mint amikor az a64x2 utan megjelent a c2q.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
törölt tag
Kíváncsiságból csináltam egy nem reprezentatív felmérést egy webáruházban, ahonnan gyakran vásárolok különféle pc alkatrészeket, kiegészítőket. Jelen pillanatban mondjuk 15-16" képátlójú notebook, belépőtől üzleti gépig 459 db van a kínálatukban. Ebből 30 db valamelyik amd prockóval szerelt, az összes többi inteles. A 30-ból 25 valamelyik ryzennel szerelt. Az intel részéről 169 db 8-9. ,55 db valamelyik 10. generációs procit hordozza.
A kínálat túlnyomó része poros elfekvő készlet. A polcok alól összesepert maradékkal kibekkeli az intel ezt az átmeneti időszakot.
A teljesség igénye nélkül, de azért a látható az intel piaci fölénye.
Időnként belustulnak kicsit, olyankor pár százalékot javít az amd a részesedésén. Reméljük versenyképes megoldásokat dob be most az amd a mobilpiacra, mert nekünk vásárlóknak az kedvez, ha van ütőképes alternatíva. -
Lenovo Thinkpad E495
Dell Latitude 5495Egy jó cimborám pl most kapott munkára egy T495-öt Ryzen7-tel 32Gb RAM-al és 512Gb-os NVME SSD-vel.
-
Alogonomus
őstag
Azért a 20xx széria fogyasztásra optimalizált laptopverziói nem voltak acélosak, a teljes értékű verziók pedig elég hamar throttlingolni kezdtek egy laptopban, szóval annyira nem volt főnyeremény egy felsőbb kategóriás laptop, csak az e-peen növelésére volt hasznos.
Persze ott voltak a direkt teljesítményre kihegyezett gamer laptopok, amikben a teljes értékű GTX2080 hosszabb ideig tudott normálisan teljesíteni, de azok milliós árcédulával jöttek.Csodát az Ampere sem hoz, 3080 aligha fog a 2080-as fogyasztásának harmadából 2080-as teljesítményt kihozni, akkor pedig ugyanúgy vagy milliós laptopban fogja úgy-ahogy jól érezni magát, vagy throttlingolni fog, csak 2080-hoz képest még 5 perccel később.
-
Ha mind ez igaz akkor alaposan belegyalogoltak az intel lelki világába. Remélem egészséges verseny lesz köztük felretéve a gátlástalan egymáslejáratását.
duree54
-
DraXoN
addikt
nagy a várakozás az új intel termékek után ... csak ne az legyen a vége, hogy úgy járjon a piac mint amikor kiadta egy pár éve az amd az "új FX" cpukat, és.. nem az lett mint amit mindenki várt.
De!
mint a hír is írta, ezekben is lehet tartalék ha a pletykák igazak, és nem engedélyezték az összes grafikus részegységet bennük.
egyébként meg szerintem nagyon sokat várnak az Xe sorozatú intel IGP-ktől, de... kétséges számomra, hogy "csodát tudna tenni" a piacon. Ugyan Raja AMDnél folyamatosan a költségbeli lehetőségekre panaszkodott, az eredményeit illetőleg, de amihez hozzá is nyúlt, maximum a driverrel csinált valami "értelmeset", a többi nem lett "arany" ... persze, majd kiderül intel készpénz lehetőségeivel mihez is tudott kezdeni, hamarosan "vizsgázik" ha így tetszik...
Ezen kívül, ha most nyáron jön intel új platformal, kétséges, hogy 1, 1.5 év múlva egy "nagy upgrade" jönne utána megint csak.. Annyira azért szerintem intel se akarja "égetni a pénzt". Amd részéről is a most megjelent chip alapjai úgy 2 évig maradnak, a következő generációban csak minimális változások lesznek (vélhetőleg). Bár a chipen belül mivel IF-el kötötték össze a dolgokat, ha akarnák zen3 cpumag és navi is könnyebben bekerülhet, de előbbiben kételkedem bekerül-e (nem tudni lesz-e érdemben még haszna túl sok asztali vonalon), NAVI viszont valószínű bekerül majd (bár előbbi is attól függ, mennyire vágják meg a fejlesztési költségek "határait").
Aztán .. intelre visszatérve. nem egyszer égetett már el milliókat próbálkozásokra (vagyis végül visszavonultak pár év után a terveikből).. egyik legutóbbi ilyen az x86-ot "mobil eszközökbe" próba, gyakorlatilag gyártási költségen adták a chipeket (egy időben sok olcsó tabletben jelen is voltak a dolgaik).. De "reális áron" már nem kellett senkinek a chip (bár teljesítményben nem volt katasztrofális és fogyasztásban is csak-csak, de szolgáltatásokban és összességében elmaradt, hiába a sok pénz mögötte).A lényeg. Csodát felesleges várni, ez nem fog megtörténni, maximum hasonló hatékonyságú technikát tud bemutatni hasonló minőségű gyártástechnológián, de ha utóbbi nincs meg, akkor esélyes, hogy nem lesz versenyképes a termék. Nagyobb hatékonyságú chiphez esetlegesen teljesen más szemléletű felépítés kellhet, de ezt meg tudjuk, hogy utóbbival nagyon nehéz lenne versenyezni (a piac egyszerűen nem vevő ha nagyon máshogy működik és nem kompatibilis valami, vagy külön kell optimalizálni egy "nem létező részesedésű" termékre).
-Skylake-:
AMD azt mondta az előadáson, hogy már most több mint 100 termékbe tervezik csak az U sorozatos APUikat beépíteni..
Ezek már csak kaphatóak is lesznek normális kiépítésben a korábbiakkal szemben...[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
-Skylake-
addikt
Legyen csak a fele igaz és épüljön rá több mint 2 darab laptop , hátha lesz valami. Eléggé underratednek tartom a ryzen mobile cuccokat, de ameddig nem lehet megvenni rendes gépekben (xps , lenovo t/x1c ilyesmi) addig tökmindegy.
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
törölt tag
Önmagában a teljesítménynövekedés még nem is olyan nagyon marginális, de a teljesítmény/fogyasztás mutató hatalmasat ugrott. Sztem a tigerlake nem fog annyit hozni, hogy visszavegyék a vezetést. Pláne hogy az Intel IGP-k hiába fejlődnek rohamosan hardveresen, szoftver oldalról úgyis hulladékok. Sajnos ahhoz idő kell, hogy az ilyen szép eredmények a piaci részesedésben is meglátszódjanak, de hát lassú víz partot mos.
-
tomio
tag
Linux, BSD, ReactOS, MenuetOS, Haiku-OS, Syllable... Van még több is! distrowatch.com/
-
satz18
őstag
Már nagyon ideje volt. Most már csak abban kell reménykedni, hogy a laptopgyártók mellépakolnak egy tisztességes NVidia GPU-t. Sok laptop azzal lett elrontottak el a múltban hogy egy tisztességes CPU mellé beleraktak valami gagyi AMD GPU-t. Gondolok az ilyen AMD 560X-el szerelt szörnyedvényekre. De szerencsére most nem ez lesz a helyzet hála az ASUS-nak. Reméljük az Ampere ig kitart a lelkesedésük, és láthatunk AMD 4800H + Nvidia 3060-70-80-al szerelt laptopokat a jövőben.
[ Szerkesztve ]
Asus G513QY, Samsung A52s 5G
-
MaraTóni
tag
A mobil szegmensben ahol az Intelnek nagyjából 90%-os a részesedése megpróbálhat nekimenni. Siker kétséges, mivel Q3 körül befut a tigerlake 10nm+-on Xe IGPvel. Viszont legalább verseny van és ez fejlesztésre készteti az Intelt is, ők 2021-22 ben még rátesznek egy jó pár lapáttal. KÍváncsi leszek az AMD fogja e bírni szuflával és kitart e a verseny...
-
DraXoN
addikt
Lényegében a SmartShift-el kicsit felakarják pörgetni szerintem a saját Radeon driszkrét kártyáikat... bár én nem bánom ha jól sikerülnének utóbbiak (de még semmit se tudunk igazán rólunk).
Csak működjön jól ez a technológia és ne csináljon játékok esetén mikrolagokat az ide-oda dobált teljesítményprofilozás miatt(most cpu, most vga, most cpu, most vga, cpu, vga, c..... )...[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
Vártam már, köszi a cikket!
Elsőre fura, de másodjára már jobban érthető az ilyen nagy mértékű CU letiltogatás. Gondolom az extra, akár 4-(5?) CU nem arányosan hozza majd a többlet teljesítményt a memsávszél limit miatt, de így is maradt puskapor későbbre szérián belül.[ Szerkesztve ]
solfilo
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Renoir SoC APU igen velős előrelépés nem csak az elődhöz, hanem a piac megszokott fejlődési tempójához képest is.
- Battlefield Labs - Közösségi tesztelés előzi meg az új játék érkezését
- Politika
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Star Trek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Háztartási gépek
- RC modell földön, vízen, levegőben
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- Gondolkodjunk? Ryzen 9 3900x Érdekel OEM Hibátlan CPU INGYÉ FOX
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10700KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 5700X OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz 8-Cores (96M Cache, up to 5.0GHz) Box Processzor! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest