Hirdetés

2018. június 23., szombat

Hozzászólások

(#1) xmaas


xmaas
(őstag)

Hat meg egy profi gepnel megertenem hogy hord maga utan az ember egy "felkilos vasat" hogy ott fontos lehet a stabilizacio , na de mobiltelefonos baromkodasnal szerintem hagyjuk az egeszet a fenebe ....

Na mindegy biztos jonni fognak a "profi" felhasznalok akik biztosan nemtudnanak megelni nelkule

(#2) cinemazealot


cinemazealot
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Nem vagyok profi felhasználó, de elég sok kilométernyi filmszalag áll mögöttem, és be kell valljam, kifejezetten irritált a Steadicam (és klónjai) horribilis ára a kézikamera (camcorder) piacon. Ezért még ha hosszú éveken át is szerettem volna ilyesmit, kénytelen voltam kihagyni őket és inkább hagyatkoztam a házi barkács megoldásokra. Első blikkre erre is azt mondtam, hogy "áh, kell a fenének". Viszont megnéztem egy vonatkozó videót, ahol elhintették a GoPro-val való kompatibilitás lehetőségét is (ha a Kickstarter kampány úgy alakul), így máris több értelme van az egésznek. És máris egész barátságos a dolog, főleg ha az Early Bird nettó 41 eFt-os árát nézzük (a DJI Osmo minimum dupla árához képest), illetve azt, hogy ez tényleg egy Steadicam, így ha az elektronika leáll, akkor is teszi a dolgát a fizikának megfelelő módon.

[ Szerkesztve ]

(#3) persil


persil
(PH! addikt)

" Továbbá ugyancsak a mechanikus résznek köszönhetően lényegesen jobban reagál a hirtelen mozgásokra, ahogy azt az alábbi animáció is jól szemlélteti."

Az az animáció az ég világon semmi mást nem szemléltet csak azt, hogy az osmo-t használó faszi, egy idegbeteg vehemenciájával rángatja a motyót, míg a steadicam-es csóka sokkal higgadtabban és lassabban. Borzasztó meglepő módon így jobban is reagál a "hirtelen" mozgásokra.
Ez pont olyan, mint a teleshop reklámokban: a háziasszony egy sima felmosóval lever mindent, meg percekig bénázik, bezzeg a Mop3000-rel a másodperc tört része alatt nyalja fel az egész konyhát.

The only good human.. is a dead human!

(#4) Galopp válasza persil (#3) üzenetére


Galopp
(kvázi-tag)

És azt is tegyük hozzá, hogy a vén csóka a hüvelyk- és mutatóújjával löki irányba, ezért nincs késleltetés, mert lényegében ő mutatja meg hová menjen és csak az utolsó pillanatban engedi el, hogy legyen tompítás.
Én legalábbis így látom.

(#5) waterman_ válasza Galopp (#4) üzenetére


waterman_
(fanatikus tag)

és ráadásul ahol fogni kell két ujjal a mozgatáshoz, az egyáltalán nem is ergonomikus.. csinálták volna már úgy hogy a mutató és hüvelykujjával egy kis tárcsát kéne csavargatnia, ami hirtelen mozgásoknál inkább szabadon elcsúszik, mintsem átvigye az idegbeteg rángást.

amúgy meg 40 ezerért ez egy vicc. fél tucat csavar, pár műanyag darabka és egy súly. innováció kb nulla.

..egy sikátorba talátak rám, egy régi frigóba próbátam viszatérni a főd légkörébe.. "A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja." Karinthy Frigyes

(#6) -=RelakS=-


-=RelakS=-
(PH! addikt)

Ezt a videót egy 178 dolláros cuccal csinálták, de mikor a frickó a gimballal repeszt a földúton, ott azért kikerekedett a szemem :C

A felhasználói felület olyan, mint egy vicc. Ha el kell magyarázni, akkor rossz!

(#7) tecsu


tecsu
(PH! addikt)

Felettébb kiábrándító pont a DJI Osmóra hivatkozni, mikor a Prohardver éppen tesztelte és enyhén szólva k@ki lett az eredmény.

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#8) gergejly


gergejly
(fanatikus tag)

Csajoknak jó lesz a szelfibot mellé

nyugi, csak addig fórumozok, amíg őstag leszek!

(#9) tuki2200 válasza tecsu (#7) üzenetére


tuki2200
(senior tag)

Az osmoval semmi gond, ugye egy eszközt használni is kell tudni, nem csak megvenni, nem véletlen hogy a profik is azt használják, a videón is látszik hogy a kép próbál stabil lenni, az hogy ez az idoiota kapkod össze vissza, azt se tudja mit akar venni és melle hülyeséget beszél, nem az eszköz hibája... eleg megnézni a felvezető alatt hogy ugrál-toporog össze vissza

[ Szerkesztve ]

(#10) dementor


dementor
(senior tag)

Nekem tetszik, de mi van ha otthon felejtem? Nem haszontalan de ugye nem lehet mindig a user-nél. Ha viszont egy konkrét eseményt kell videózni akkor hálás darab.

"Mert az éj sötét és tele van iszonyattal."

(#11) MrChris válasza waterman_ (#5) üzenetére


MrChris
(PH! kedvence)

Még nem próbáltál gömbcsuklós steadit, azok elég macerásak (sokáig tart a balanszírozás, ennek ellenére elfordulnak, lengedeznek, még a manfi is) ebben van valami elektronyos cucc, ezáltal kijavítja annak a hibáit. Ezen kívül még kevésbé sérülékeny is.

(#12) tecsu válasza tuki2200 (#9) üzenetére


tecsu
(PH! addikt)

Profik, persze. :-D Az egy sz@r.

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#13) MrChris válasza tuki2200 (#9) üzenetére


MrChris
(PH! kedvence)

Az az idióta aki kapkod, ugrál, toporog és hülyeségeket beszél Garrett Brown aki feltalálta '68-ban ezt az egész kézi kamera stabilizátort (steadicam) és hozzá passzította a steady crane-t.
Amúgy persze huncut az öreg, ha alulról piszkálja az rendesen meglátszik a képen :D De hát ő üzletember is, el akarja adni a cuccot, ha nem lenne ehhez kurázsija már rég lenyúlták volna mindenét. Amúgy elég kompaktnak tűnik, koca júzernek inkább ez.

(#14) tuki2200 válasza MrChris (#13) üzenetére


tuki2200
(senior tag)

Nem tudom miről beszélsz, a videón amit linkelt a srác egy magyar gyerek van

(#15) MrChris válasza tuki2200 (#14) üzenetére


MrChris
(PH! kedvence)

Nálam nincs link a hozzászólásában. A cikkben lévő videót láttam és arra értelmeztem.

Szerk.: ja értem már :D én a 9-esre írtam és a cikk videóját vettem alapul, de ő meg a 7-esre... hát nem voltam elég figyelmes :DDD

[ Szerkesztve ]

(#16) tecsu válasza MrChris (#15) üzenetére


tecsu
(PH! addikt)

Oké, talán tényleg kapkodott a srác, (meg nem tervezte meg előre az útvonalat, kevés infót közölt a termékekről akár)... de egy rendes Steadicam azt még szépen kompenzálta volna. Márpedig ezt kell alapul venni, ha ezeket a mütyűr kacatokat viszonyítani akarjuk valamihez egyáltalán.

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#17) cinemazealot


cinemazealot
(őstag)
LOGOUT blog (1)

A hozzászólások olvasásakor rájöttem, hogy butaság összehasonlítani a Steadicam Voltot a DJI Osmóval. :N

Aki látott/használt már Steadicamet (vagy klónját), az tudja, hogy azt fogni és irányítani kell. Abban nincsen elektronika, giroszkóp, követő szervó stb., ott kizárólag a súlyok dolgoznak. Az öreg tehát nem sunyiságból teszi rá az ujját a Voltra a videón, míg az Osmót kezelő srác rángatja a markolatot jobbra-balra. Előbbit így kell kezelni, utóbbit meg csak úgy lehet kezelni. A Volt annyiban több a hagyományos Steadicamnél, hogy "hozzáadták" az Osmo elektronikáját és szervóit, amire azért volt szükség, mert itt nincsenek akkora súlyok, hogy a fizika maga elvégezze a stabilizálást.

(#4) Galopp
Jól látod. :K

(#5) waterman_ "fél tucat csavar, pár műanyag darabka és egy súly. innováció kb nulla."
Ne felejtsd ki az elektronikát és a szervókat, amiért az Osmónál százezret kérnek el. :U Ennek fényében szerintem nem olyan rossz az a 40 rugó.

(#11) MrChris
Apropó balanszírozás.

[ Szerkesztve ]

(#18) MrChris válasza cinemazealot (#17) üzenetére


MrChris
(PH! kedvence)

Az a sunnyogás, hogy ha ott alul macerálod az belerondít a stabilizálásba. A videót már megjelenéskor láttam.

Stabilizálást nem egészen (egyáltalán nem) a súlyok végzik.

(#19) cinemazealot válasza MrChris (#18) üzenetére


cinemazealot
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Rendben, akkor próbálj ki egy Steadicamet súlyok nélkül, kíváncsi leszek, stabil lesz-e a készített felvétel. Illetve az is érdekel, hogy ha nem "macerálod", akkor arra néz-e majd, amerre akarod. :R

(#20) MrChris válasza cinemazealot (#19) üzenetére


MrChris
(PH! kedvence)

Ismerned kéne a steadicam működési elvét. Két fő része van a dolognak, egyik a rezgések csillapítása, elvezetése, másik az operatőr mozgásától függetlenül a kamera irányának megtartása. Előbbire való a rezgéscsillapító kar (steadicam arm, vagy a karunk), másikra a gimbal (sled) ami a tehetetlenségét használja ki. Harmadik lenne pedig a giroszkóp, de helyette belebabrálunk a kezünkkel :D Építettem már steadicamet... ;)

(#21) cinemazealot válasza MrChris (#20) üzenetére


cinemazealot
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Én is építettem már steadicamet, és ahogy elnézem, Te is képben vagy, mégis elbeszélünk egymás mellett. :)

Abban ugye egyet értünk, hogy a Voltban nincs kar rész, azt az ember karja "helyettesíti". Abban is egyet értünk, hogy a Volt "lenyitható súlytartója" a telefon foglalattal a nagy Steadicam sled-jének felel meg (rajta a súlyokkal, kamera szánnal, egyéb tartozékokkal), a gimbal (gömbcsukló) pedig gyakorlatilag ugyanazt a szerepet tölti mindkét eszköznél (most figyelmen kívül hagyva a Volt gimbalt kontrolláló szervóját). Egy hagyományos (kisebb felszereltségű) Steadicam itt meg is áll, a giroszkóp pedig egy olyan extra, ami a nagyban arra szolgál, hogy a kamera (illetve maga az egész sled, rajta a kamerával) ne vagy csak nagyon nehezen tudjon kimozdulni az adott térbeli orientációjából. Ezt a Voltban a szervó rendszer pótolná.

Amiben nem értünk egyet, az az, hogy szerintem mindkét rendszert kell kézzel irányítani (belebabrálni), különben egyik sem lesz képes odafordulni ahova az operatőr szeretné. Vagy ha nem nyúl hozzá a nagy Steadicam sled pole-jához az operatőr, akkor hogyan fordítja a kamerát megfelelő irányba? ... Esetleg a gimbal markolatán vezérelnéd a sled megfelelő irányba fordulását?

[ Szerkesztve ]

(#22) MrChris válasza cinemazealot (#21) üzenetére


MrChris
(PH! kedvence)

Ez a Volt számomra pont olyan mint a Manfi 585, vagy ez, egy gömbcsuklós steady, csak van benne motor+elektronika ami talán kiküszöböli a használhatatlanságát :D
Az irányításhoz bele kell nyúlni, abban teljesen egyet értek. Csak azzal nem, hogy 'itt nincsenek akkora súlyok, hogy a fizika maga elvégezze a stabilizálást.' Erre írtam, hogy nem a súly stabilizál.
A súlyok elsősorban azért kellenek, mert a kamerát nem teheted a gimbal közepébe. A gimbal egy 3d mérleg. Ha oda a közepébe, tömegközéppontjába beletehetnéd akkor elvileg nem lenne külön súlyra szükség. Így mivel a kamera tömege kikerül az egyensúlyi középpontból a mérleg nyelvét ellensúlyozni kell. Elvileg a cucc tehetetlensége tartja egy irányba a kamerát, de nem a rezgéseket nyeli el.

Ha a gimbal csapágyai tökéletesen súrlódás mentesek lennének és nem lenne közegellenállás akkor bármilyen kicsi lehetne a kamera-ellensúly kombó tömege. De mivel csak van súrlódás a csapágyakban és légellenállás, légmozgás, ezért az átrakódik a kamerára és fordulni, jobbra-balra, előre-hátra bólintani kezd. Ezért minél gagyibb a steadi és vackok a csapágyak (meg fúj a szél) az egyszeri júzer a tömeg (tehetetlenség) növelésével csökkenti az elfordulás sebességét, a sled hosszával pedig a bólintás sebességét. De mivel ezek csak az elmozdulási sebességeket csökkentik kézzel bele kell nyúlni a rendszerbe és megállítani (súrlódás és légellenállásból eredő energiát elvezetni), de ezt is lehet többé kevésbé kicselezni egy giroszkóppal és akkor (többé kevésbé) csak az irányváltáshoz kellene hozzáérni. A súly növelésével kizárólag a káros mozgás sebességét csökkented/tehetetlenséget növeled, de nem szünteti meg.
Viszont a fel-le, oldalazás, előre-hátra irányú mozgás átrakódik rá, azt se a gimbal se a súly nem változtatja meg és ekkor ilyen irányú rezgések jutnának át, ha nem lenne steadiarm/karunk.
Amit mi (legtöbben) használunk a rendszerből az csak a 'sled'. A testünk és a sled között van a rezgéscsillapító kar, ez az ami eltávolítja a káros rezgési energiát. Olcsójánosként vagy praktikusan a karunk :D vagy egy mechanikus szerkezet a steadiarm végzi. Ezért nem lehet a sledet közvetlenül rácsavarozni az operatőrre, Segway-re vagy egy biciklire, mini dollyra... kell közé a kar, ami a rezgéseket elvezeti. Különben bár irányba állna a kamera a gimbal és giroszkóp/azt helyettesítő belepiszkálás miatt, de rázkódni fog. Meg persze vannak cipelési előnyei...
A 3 tengelyű motoros gimbal viszont borítja az egészet, mert beviszi a kamerát a tömegközéppontba, ezért nem is kell külön súlyozni (persze tömegközéppontba kell helyezni) és nem kell kar, mert a rezgést magával a gimbal mozgatásával tudja kiküszöbölni, sőt az a jó ha minél kisebb a tehetetlensége/tömege. Persze a kifinomult motorvezérlésnek hála még a középpontba helyezésnek sem kell ultra precíznek lennie.
Lehet, hogy aztán itt valamit nem 100% pontosan írtam le akkor bocs, majd kijavítom :D

(#23) cinemazealot válasza MrChris (#22) üzenetére


cinemazealot
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Gyönyörű működési leírás, 15 éve (akkoriban égtem Steadicam lázban) rajongtam volna egy ilyenért! Tényleg remekül összefoglaltad, köszi. :R És tulajdonképpen mindenben egyetértünk, legfeljebb itt-ott pontatlanul fogalmaztam. Kösz a kiigazítást.

(#24) -=RelakS=-


-=RelakS=-
(PH! addikt)

Amúgy meg ez a legjobb steadycam:
Tessék szépen mosolyogni a bácsira!

;]

A felhasználói felület olyan, mint egy vicc. Ha el kell magyarázni, akkor rossz!

(#25) Sinisi


Sinisi
(őstag)

Nagyon hiteches az biztos, de, hogy hol merném elővenni abban már nem vagyok biztos.

(#26) zozoz1 válasza gergejly (#8) üzenetére


zozoz1
(senior tag)

:K

A viták vitték elöbbre az emberiséget

(#27) lev@bps


lev@bps
(lelkes újonc)

Nekem egy Steadicam Pilot-om van, imádom, de azért azt nagy herót használni, nem minden project-nél éri meg. Kickstarter-en megrendeltem a Volt-ot, elvileg júniusban már postára is adják, ha valakinek lesz konkrét kérdése, tudok majd válaszolni rá (info@budapestscenes.com-ra írjatok szükség esetén)

www.budapestscenes.com - LG G3 stock ROM+Asus TF101 KatKiss ROM+Asus TF700 KatKiss ROM+Asus T100+Dell Inspiron 3521

(#28) lev@bps válasza lev@bps (#27) üzenetére


lev@bps
(lelkes újonc)

Jó negyed év késéssel, de tegnap megjött a Volt, még csak minimálisan volt időm tesztelni, de ezzel a cuccal a Tiffen nagyot alkotott. Én mondjuk a legelsők között rendeltem meg (219. vásároló), így 30e Ft volt csak (+5e Ft szállítás, EU-s raktárból jött, így se vám, se ÁFA nem jött rá), most már majdnem a duplájáért lehet csak hozzájutni, de annyit is simán megér (a késés miatt ráadásul a Kickstarter-en vásárlóknak ingyen küldenek hamarosan egy kemény hordtáskát is). Előzetesen azt kommunikálták, hogy akkora lesz a tehetetlensége, mint egy rendes Steadicam-nek és még az én kis Pilot-ommal sincs ilyen téren köszönőviszonyban sem, de minimális gyakorlással is nagyon minőségi anyagot lehet belőle kihozni. Ajánlott!

[ Szerkesztve ]

www.budapestscenes.com - LG G3 stock ROM+Asus TF101 KatKiss ROM+Asus TF700 KatKiss ROM+Asus T100+Dell Inspiron 3521

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.