Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen házat vegyek?
- Fehér Maxsun alaplapok a japán médiairányzat kedvelőinek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Napok óta legyőzhetetlen a 32 GB-os új Radeon pletykája
- Ennyibe kerülhetnek Európában a Xiaomi Pad 7 tabletek
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Axy88
csendes tag
Csúnya,
kicsi,
lassú.
Ja, és akasszuk fel a gazdagokat! -
LGLuke
őstag
Nem attól kell félni, hogy a házban 200 fok lesz, hanem ha alu helyett műanyag lenne a borítás, akkor ahol a vezérlő áramkörök vannak, ott 70 fokos lenne, míg az SSD más pontjain lehet, hogy 30-at sem érné el. Az alu borítás viszont segít teríteni a hőt a teljes felületen.
Erről volt szó, nem a hűtésről. Szerintem félreértettél minket. Később Te hoztad fel a hűtést!
Olvass vissza. Amit leírsz az igaz, de belemagyaráztál olyat, amiről szó sem volt.
PEACE!
-
LGLuke
őstag
válasz
Jim Tonic #40 üzenetére
Jó esetben tényleg nem kel hűteni a konektort. Amiben áram folyik az hőt ad le, ezért transzformálják fel a távolsági póznákon nagy feszültségre, hogy minél kisebb legyen az áramerősség, és így kevesebb veszteséggel lehet szállítani.
Nem feltétlenül a NAND hőtermelése a magas, van abban vezérlő is, mint a HDD-k esetében. Ugyanúgy, mint az alaplapon a déli hídban.
Senki nem beszélt hűtésrő, csak az aluminium áldásos hatásáról, ami szétosztja a hőt a teljes felületre egyenletesen, azaz nem egy pontban a vezérlő chipnél lesz mondjuk 70 fok, hanem a teljes felületen 40. Ez akkor a legfontosabb, ha ráadásul rackbe szereljük az eszközt, vagy közvetlenül alatt/felette szintén van másik HDD/SSD.
Ismétlem, nem hűtésről volt szó, csak megjegyezte az egyik srác, hogy nem csak a design miatt jó az aluminium, hanem strapabíróbb, és még a hőelosztása is egyenletes lesz a felületre!
-
Najó erre már inkább nem írok semmit, mindenre ott van az előző hozzászólásaimban a válasz, illetve ahogy Jim Tonic mondta.
Ha neked 5 watt észrevehetően be tudja fűteni az egész számítógép házat, akkor megyek veszek egy 200 wattos hősugárzót, hogy azzal fűtsem gáz helyett az egész házat...
[ Szerkesztve ]
-
Azért az vicces lenne.
Az alaplapod sem melegszik, ahogy jó esetben a konnektorod sem.
Ha beírod a google-be, hogy NAND és hőtermelés, mindenhol szerepelni fog a szó, hogy jelentéktelen. Vagyis az a kategória, amit nem kell hűteni. Ahogy az alaplapodon sincs mindenen hűtőborda.
Felesleges ilyen butaságokkal jönni, hogy mert áram van benne, akkor melegszik... Akkor minden elektromos kütyüre fémborítás kellene.A jövő SSD-i egyébként még ennyi meleget sem termelnek.
[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
Senki nem mondta, hogy a hűtés aznos a ventivel. Átfogalmazom akkor. Hőleadás mindig van, néha még szükséges rossz is. Ettől függetlenűl ez nem biztos, hogy szándékos hűtés.
Informatikában a hűtés az szándékos!
Hétköznapjainkban pedig ha megfagysz a -20fokban az utcán, az nem valószínű, hogy szándékos hűtésnek minősülne, vagy egyáltalán hűtésnek minősülne.Winyó mellett nem lehet másik winyó???
Nekem most 2 db-van a házamban, de volt, hogy 4 is be volt szerelve.
Ezek szerinted nincsenek közel egymáshoz? Ha nem jó a szellőzés, és magas a hőfokuk, az nincs kihatással a ház levegőjének hőmérsékletére?
Ha 2 HDD közel helyezkedik el egymás mellett, akkor a közöttül levő levegő nem biztos, hogy normálisan hűteni tudja őket.Nem lehet elvonatkoztatni. 1db SSD 40 fokos hőmérséklete OK. DE ha beraksz közvetlenül alá, vagy főlé egy ugyanilyet, akkor a 2 hőmérséklete már nem 40 - 40, hanem lehet, hogy 45 - 45 fok körül alakul, illetve eltérhetnek egymástól +- 1-2 fokkal.
Másik dolog, hogy a HDD a gépház elejében van. Beszívja elől a venti a levegőt, elhhalad a HDD/SSD mellet. Nem mindegy, hogy a HDD/SSD 38 fokos, vagy mondjuk 60 fokos, mert ő azt is bírja! Hiszen ekkor jobban felmelegíti a levegőt, ami ugye kb azonos idő alatt áramlik el mellette, mint a hűvösebb esetben. Majd ez a forróbb levegő hűti a CPU-dat és VGA-dat is, mígnem a hátsó venit és a táp kiszívja a házból.
[ Szerkesztve ]
-
Cclone
csendes tag
Nagyon szép lett. Kár, hogy nem átlag user áron lesz.
-
Látom akkor szövegértési problémába ütköztünk: "hűtés" != "venti"
Azt meg nem mondtam, hogy nem jobb az alu, csak azt, hogy nincs sok értelme.
Az izzós példával az a baj, hogy egy SSD nem 25 wattot kajál, hanem jóval kevesebbet, s nem egy izzószálon összpontosul minden hő - illetve az üvegen, ami szintén kis felületű.
"ha felmelegszik, akkor azt a közeli alkatrészek is jobban megsínylik"
Hát ha 80-100°C-os lenne, akkor igen, egyébként meg nem fogják, főleg hogy egy átlagos gépházban a winyó mindentől jó messze van.[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
"Miért a hőleadás nem hűtés?"
Nem, én is adok le hőt, de nem hűtöm magamat, itt aktív hűtésről volt szó.
Értem azt is, hogy sarkított példa volt, igazad is van, nem kell hűteni, sőt a HDD-ket sem kell 40-45 fokig azok is lazán elviselik a hőmérsékletet.
Abban is igazad van, hogy amennyi teljesítmény felvétele van, úgyis annak csak 1 részét adhatja le hőként, és mivel kevesebbet vesz fel, mint a HDD-k, így kevesebb hő keletkezik.Viszont 25W-os izzót azért még nem fogdosnék, pedig jóval kevesebb a felvett teljesítménye, mint a 100W-osnak, de mégis megéget.
Szóval az alu azért jobb, mert a közvetlen környezetébe hamarabb leadja a hőt, ezáltal hamarabb kijut a házból, míg ha felmelegszik, akkor azt a közeli alkatrészek is jobban megsínylik. Pedig valóban ugyanannyi hőt fog disszipálni, ahogyan te is mondtad.
-
"De fogd már fel, hogy senki nem beszélt hűtésről. Annyit jegyeztek meg, hogy a fém borítás növeli a hőleadó képességet."
Miért a hőleadás nem hűtés?
"Erre nem tudom honnan szedted: "Nade minek -20 fokra lehűteni az egyébként max 40-45 fokos SSD-t, ha csak jóval afelett károsodik (60-70-80°C?)?""
Arról beszéltem sarkítva, hogy nincs értelme egy alapból keveset disszipáló chipnek nincs szüksége szinte semmilyen hűtési megoldásra - esetünkben ez az aluborítás. De persze jó ha van.
"Viszont, ha műanyag dobozban lenne, akkor lehetséges, hogy a 40 fok helyett 50-55 fok is lenne a hőmérséklete."
Ha így lenne: És? Bírja... Ugyanannyi hőt disszipál így is, ergo ugyanannyival "melegíti" a házat.
[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
De fogd már fel, hogy senki nem beszélt hűtésről. Annyit jegyeztek meg, hogy a fém borítás növeli a hőleadó képességet.
Erre nem tudom honnan szedted: "Nade minek -20 fokra lehűteni az egyébként max 40-45 fokos SSD-t, ha csak jóval afelett károsodik (60-70-80°C?)?"
Senki nem beszélt hűtésről!!!
Viszont, ha műanyag dobozban lenne, akkor lehetséges, hogy a 40 fok helyett 50-55 fok is lenne a hőmérséklete. -
De könyörgöm, nincs mit elvezetni...
"Ha 70 fokos lesz egy SSD"
Épp az előttem hozzászoló (ServerWorks) írta, hogy felmegy 40 fok köré, ami nem 70. Meg nézd meg egy SSD fogyasztási adatait: max annyi hőt tud eldisszipálni, amennyit felvesz - ez az érték pedig kb 5-10 watt terhelve, ami nem igazán tudja befolyásolni a ház hőmérsékletét, ellentétben a CPU/GPU 60-120 wattjával.
-
waterman_
aktív tag
nem lehet, hogy azért is pakolják ezeket fém házba, mert az is véd egy kicsit az ilyen olyan elektromos mezők ellen? olvastam valahol, hogy ezek azért érzékenyek rá. köré csomagolnak egy faraday ketrecet.
különben szép nagy, ekkora háttértárral már lehet is mit kezdeni.[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
Senki nem beszélt hűtésről, egyszerűen arról volt szó, hogy az alu ház nem csak designos, hanem hatásos is hőelvezetése miatt.
Amúgy gondolkozz egy kicsit. Ha 70 fokos lesz egy SSD, az felhevíti a házban található levegőt, és nehezebben hűthető forró levegővel a CPU valamint a GPU is +alaplap+memória, ezért nem szerencsés engedni, hogy hevűljön.
40-45 fokos SSD hűtéséről senki nem beszélt, még HDD-t sem kell hűteni ezen hőfokon.Először talán gondolkodni kellene, aztán hozzászólni, és a legfontosabb, hogy elolvasni azt rendesen, amire reagálsz!
-
válasz
ServerWorks #27 üzenetére
Nade minek -20 fokra lehűteni az egyébként max 40-45 fokos SSD-t, ha csak jóval afelett károsodik (60-70-80°C?)?
[ Szerkesztve ]
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
kennystyle #4 üzenetére
tévedés. ugyanis az elég gyors SSD-k igencsak melegednek 40 fok körül simán lehet! nekem is van 64GB -os SLC Samsung, szal tudom
-
Cs_Laci
senior tag
Nem tudja valaki milyen controller van ezekben?
-
hyperspace
őstag
kell, mese nincs.
-
MichaelSD
őstag
Ez már egész használható méret, csak hát jó árban kellene.
-
Ricco_hun
senior tag
Na a tárkapacitás már jó, még az árakon kéne csiszolni egy "keveset".
-
bartucc
addikt
Hát ára az egekben, de nem sok értelmét látom egy ekkorának már, mert rendszereknek nagyon nagy, még talán egy nagy szerverbe, de még oda is majdnem
Lényeg: ultra gyors meghajtónak nagy, tárolónak kicsi
[ Szerkesztve ]
-
littlelion21
addikt
Hmmm...pont lenne helye a gépemben.
-
nrgia
őstag
NICE!!!
-
tome.jr
addikt
lyet szeretnék 2 db-ot, max 50 ezerért.
-
"Az A-Data egyelőre nem közölt információkat az új tároló várható áráról és forgalomba kerülésének pontos idejéről."
Ezzel sok emberéletet megmentett - az infarktustól.
-
zed1983
őstag
válasz
kennystyle #4 üzenetére
Sztem azért van egy kis értelme...
-
Konflikt
addikt
arat, arat, arat.
megmondta lenin. bar az egy kicsit maskent hangzott -
zed1983
őstag
Nagyon ütősen néz ki! a teteje szál csiszolt alu vagy az egész aluból van?
Ésszerű lenne, a jó hővezetés céljából...[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
Ajándékba kaphatnék egyet.
-
Puma K
nagyúr
Fincsi darab. Kíváncsi leszek hova fogják belőni ár szempontjából.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az XPG sorozat egy 2,5 hüvelykes, 512 GB-os modellel bővült.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nők, nőügyek (18+)
- Windows 11
- Megmosolyogtató tárterülettel indít az iPhone SE
- Horgász topik
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...