Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog

  Soványka proci ez. Asztaliba miért nem J2900? Amúgy nem egy multimédiás darab, kérdés, hogy az az egy szem HDMI egyáltalán 2.0-ás-e?

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Duracellm...

  veterán

  Egyre keményebben csökkentik a használhatóságát ezeknek, ahogy "erősödik" benne a CPU.
  Ne tudjon konkurenciája lenni az olcsóbb cserélhető procis alaplapoknak. :U

  Nekem egy 4x-es pci-ex port hiányzik róla. Amúgy igazán takaros, az alkatrészek elhelyezése, és sikerült megoldani, hogy nem kell 4P-12V táp a CPU-nak, hihetetlen :U ...

  (#3) satz18 : mármint szellőzéssel(kényszer) elég közvetetten hűteni, és elég hozzá ekkora borda.

  [ Szerkesztve ]

 • satz18

  őstag

  Nekem meg egy panelltáp, ha már a procihűtő passzív.

  Asus GL502VS, Lenovo x60, Xiaomi Mi 9T, PS 3

 • wolfman

  veterán

  Ez a cég még létezik?

  „Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

 • Ed3r_X_

  veterán

  Azt a nyamvadt ALC 662-t elfelejthetnék már az alsóbb kategóriában is.

  "The best things in life aren't things"

 • Blindmouse

  senior tag

  Szerintem meg az ATX 20 pines csatlakozóra ráférne már egy generáció frissítés. Elképesztően pazarolja a helyet, és a kis gépek 95%-ába nem kell az a többszáz watt ami átmehet rajta.

  3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

 • Ed3r_X_

  veterán

  Erre simán jó lett volna egy notebookoknál is látott aljzat, és 19V-ról meghajtani.

  "The best things in life aren't things"

 • radi8tor

  MODERÁTOR

  Az megdobná az előállítás költségeit.

  ⭐ https://wellbe.hu

 • MineFox54

  senior tag

  Igen,de akkor 2 szabvány lenne, az meg senkinek sem jó. Mert ugye a nagy gépeknek meg kell.

  ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

 • gurabli

  senior tag

  Sajnos ez úgy sz*r, ahogy van. Ez kimondottan htpc-nek lenne jó, vagy esetleg otthoni kis szervernek, NAS-nak, de nem ez a Biostar-féle megoldás. Érdekes, hogy a htpc szegmensre aránylag figyelő ASUS szintén nem állt még elő értelmes Braswell megoldással, mert a mAtx lapok, minden, csak nem értelmes. Ezek itx-ben kell gyártani és kínálni mellé egy matx változatot is, ha valaki valamiért több bővítésre vágyna. De az meg inkább vegyen nem integrált procis lapot, szerintem.

  A hdmi biztos, hogy nem 2.0. A hang gyalázat, hálókártya is silány (főleg linux alatt), és csak két SATA port van rajta (igaz, az SoC alapból ennyit támogat). Szinte kizárt, hogy legyen CEC támogatás.

  Ennél az ASRock megoldásai sokkal jobbak, náluk már van (még nem kapható) DC változat is, ami a tápellátást is megoldja.

  És 4 x SATA3 port van rajta, bármelyik NAS-t lenyomja, szerényebb, olcsóbb megoldásnak otthoni használatra kis home szerverként és htpc-ként is kiváló lesz (cec itt is hiányzik, de szerencsére létezik Logitech Harmony, ami ugye mindent ver).

  "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

 • PistiSan

  addikt

  Melyik asrock lapról van szó ha kérdezhetem?
  Nézem egy ideje a htpc-nek való passzív megoldásokat, de nem igazán van tapasztalatom ilyen téren a kisgépekkel, egy kodi-t szeretnék futtatni majd rajta, hálózaton nasról játszaná le a fájlokat, cec az jó lenne mondjuk.

 • gurabli

  senior tag

  Ha kimondottan htpc-nek kell, akkor a hamarosan megjelenő ASRock N3150DC-ITX kitűnő választás.
  Vagy a beépített táp nélküli N3150-ITX, ahol cserébe viszont van pl. SPDIF kimenet.

  Ha nem kell semmi másra, hanem kimondottan htpc-nek, akkor érdemes elgondolkodni akár egy Pi2-őn is. Passzív, ultra alacsony fogyasztás, akkora, mint egy cigis doboz, olcsó (főleg, ha külföldről rendeled).

  Felrakod rá a legújabb Openelec változatot és gyönyörűen működik, 1080p hibátlan. 720p és SD tartalom upscaling is meglepően jó, szerintem hibátlan. összerakni két perc (nekem egy óra volt, mert nem győztem benne gyönyörködni:) Felrakni az OE-t 5 perc várakozás és kb. 5 kattintás, majd frissíteni még 5-10 perc és kész.

  1080i 50Hz élő tv deinterlacing már megfekteti, de még az is szépen működik, de azért a deinterlacing és upscaling nem olyan, mint egy nvidia vagy braswell lapon. Ez csak akkor szempont, ha HD tv-t is akarsz nézni rajta, abban az esetben braswell lap kell neked.

  Szerk: ha a pi2 mellett döntesz, akkor a táp legyen legalább 2A, érdemes jó SD kártyát venni, és jut eszembe, ott alapból lesz CEC is.

  [ Szerkesztve ]

  "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

 • PistiSan

  addikt

  Sima Pi-m van, B verzió az első 10k utáni darab valahol, 256mb-os modell! FULLHD-t ez is megeszi úgy ahogy.
  Szeretnék valami erősebbet tőle, rendes linux kompatibilitással. Tetszik nagyon amit linkeltél, itthoni forgalmazásról, árról lehet már tudni valamit?

 • gurabli

  senior tag

  A Pi B+ és a Pi2 B között ég és föld a különbség. Az Pi2 kiválóan alkalmas médialejátszónak, amennyiben 1080p és az alatti tartalmak lejátszása a cél. Még az 1080i live tv (VDR-el) is szépen megy rajta, de ott a deinterlacing, ahogy ezt írtam is, már nem megfelelő, pl. sport közben zavaró. Ha nem kell tv, akkor kiváló minőséget produkál a pi2. Minibiannal sok okosságot meg tudsz oldani, de ott már nem árt a Linux tudás (nem bonyolult)

  Ha jelentősen erősebb vas kell, akkor n3150-itx, jelenleg még itt kapható: Link

  Kell még SODIMM DDR3 RAM, egy mitx ház, és picopsu táp + külső adapter és egy kis SSD. Árban ez már jóval komolyabb, de akkor mindent hibátlanul visz a géped, még a 4K-t is (ami szerintem teljesen felesleges). A megfelelő 4K lejátszáson még dolgozik a Kodi csapata, de meg lesz oldva.
  Passzív, minimális fogyasztás, kiváló képminőség.

  "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

 • sb

  veterán

  Nekem is úgy tűnik. A 2db sata is eléggé kilövi a NAS/szerver célokra lapot vásárlókat.
  Bár azt meg elhiszem, hogy akinek csak egy netes "kisgép" kell annak bőven elég ez a felszereltség.

  gurabli
  Ez az Asrock jónak tűnik... mint általában az Asrockok. :)
  Lehet, hogy a Llano-m nyugdíjba megy majd.

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • gurabli

  senior tag

  Végül is a két sata is elegendő egy kisebb nasnak vagy szervernek, pl. 2 x 3TB HDD azért már nem rossz, RAID lazán megoldható. A lényeg inkább az, hogy alig lesz olcsóbb, mint az ASRock lapja, amin 4 Sata van, van SPDIF kimenet is (pl. egy kitűnő erőlködőm van, amit véletlenül sem cserélnék le a hdmi bemenet hiány miatt, a DTS pedig nekem bőven elég, nem kell több).

  Az ASRock valóban nagyon vonzó termékeket kínál és nagyon jó áron. Kis odafigyeléssel összerakhattak volna egy valaha volt legjobb házi szerver/nas/htpc kombónak való lapot, amin minden rajta van, ami kellhet.

  Pl nálam egy ennél régebbi és jóval gyengébb Atom 330 tölti be a NAS és szerver szerepét, elég sok minden fut rajta és minden hibátlanul megy. Még a Plex is teszi szépen a dolgát, egy klienst kódolással is kiszolgál, ha pedig nem kell átkódolni, akkor három eszközt is elbír. Mellette snapraid, crashplan felhőbe mentés, vdr backend, deluge, flexget, sonarr, couchpotato, sftp, openvpn, és minden gép otthon ide ment, innen olvas, filmet, zenét, képeket, stb., vagyis NAS:) És mivel Ubuntu Server az alap, ezért nincs semmilyen bosszantó és idegesítő megkötés, mint minden előre épített cuccnál, a legtöbb NAS-ról nem is beszélve.

  Ezt fogom majd lecserélni egy ASRock N3150-itx lapra, mert akkor egyben htpc is lesz, kiváltom az ION-t. És teljesen hangtalan az egész cucc, pedig még venti is van benne. Két Scyte Kaze 100-as olyan hangtalanul teszi a dolgát, hogy még ha rátapasztod a füled, akkor sem hallod, mégis gyönyörűen szellőzik az egész.

  "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

 • sb

  veterán

  Hú, ennyi minden egy kis A330-on... Nem semmi.
  Nekem is volt (Asrock :) ) de már rég lecseréltem. Előbb G2020 ment átmenetileg a helyére, vicces, de a desktop erősségű proci semmivel nem fogyasztott többet, mint az Ion. Sőt. :)

  De ott ugye nincs 24p támogatás úgyhogy a "nagy" 65W-os Llano. Alulfeszelve, downclockolva. Így kb. egy J1900/Kabini erősségű 4 magos lett belőle, cserébe utóbbival összevethető fogyasztással. 65W-nak a közelében sincs így szerencsére.

  Szóval a kis A330 felett azért már eljárt az idő. Felüdülés lesz az új proci biztos. :)
  Emlékszem - bár én wint használtam - amikor betoltam alá egy SSD-t akkor is maradt a malmozás és a perces boot idő. Persze az 5400-es HDD-n lévő winnél így is jóval gyorsabb volt. Azzal néha a használhatatlanság határát súrolta.

  Visszatérve a 2db sata-ra: ez a gond. Mondjuk tisztán NAS célra felesleges SSD, de ha kombinálva van, HTPC használathoz nem rossz egy SSD. Az meg már nem fér el a jellemzően lassú, 5400-es HTPC/NAS-ba szánt HDD-k mellé.

  szerk: Nekem is Kaze 100 venti volt az Ionon. Meg azóta is bent van még az újabb gépekben.
  Mondjuk nálam mindig a HDD volt hangos sajnos. A lehalkított ventik mellett mindig kihallatszanak.

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • gurabli

  senior tag

  Igen, ennyi minden egy A330-on és zökkenőmentesen megy. persze linux kell alá alapból, windows alatt próbálkozni is kár, csak kínlódás lenne az egész. Mondjuk ha htpc, nas vagy szerver, akkor eleve csakis linux jöhet szóba, kizárt, hogy bármilyen téren akár csak próba miatt is érdemes lenne windowst használni. Brrr, rémálom.

  Ha htpc, akkor is csak linux jöhet szóba. Itt az amd a gyalázatos támogatás miatt gyakorlatilag nem érdekes, ugyan fejlesztenek rá (nem értem, hogy minek), de a Kodi (XBMC) srácok még mindig gyűrik:)
  Az nVidia az ION1 és ION2-vel nagyon nagyot alkotott, mái napig hibátlanul működik az ION1-es ASRock lap egy kis 1,8"-es SSD-vel. Gyönyörűen megy rajta az OE. Igazából csak azért cserélem majd le, mert a N3150-el meg tudom oldani, hogy minden egyben legyen, különben maradna az ION (és marad is). Ha pedig nem kell tv (1080i), akkor a Pi2 tökéletesen teszi a dolgát, 1080p is gyönyörű.
  Azóta az nVidia sem érdekes, mivel csak külön kártyával oldható meg az újabb gpu, az meg vicc, szóval lassan le is írhatjuk. Ma már nem rakunk htpc-be külön GPU-t!
  Marad az Intel. Eleinte katasztrófa volt, amit linux alatt produkált az intel, de az elmúlt egy év alatt olyan szinten fölfejlődtek, hogy lekörözték még az nVidiát is. Persze kettőn állt a vásár, az Intel hajlandó volt együttműködni a Kodi csapatában dolgozó fejlesztőkkel, az eredmény pedig valami elképesztő lett: még a 4 EU-s BayTrail SoC is úgy néz ki, hogy alkalmas lesz hibátlanul működni, a Braswell pedig lazán megbirkózik az 1080i50 MCDI-vel, 576i50 mcdi + lanczos3-al, 720p50 + lanczos3-al, 4k @30p @100Mbit(!)-al, 1080p hi10p-vel, és menni fog a 4k h264 @60p. DTS-HD és TrueHD szintén hibátlan. Mindez 25-30W teljes rendszer fogyasztással max, passzívan. Félelmetes.

  A G2020 nem rossz, és alapból kiváló a fogyasztása, de nem éri meg htpc-be rakni, a 65W pedig rengeteg:)

  Emígy hihetetlen, de az A330 gond nélkül bírja még ma is a kiképzést:)
  Ez a Biostar lap csak annak lehet ok, akinek elég a 2 Sata. Emígy htpc-hez mondjuk úgy, hogy kötelező egy 16-32GB közötti SSD.
  HDD-nek sajnos van hangja, még a 2,5"-nek is, de jó dobozban nem olyan vészes. A négy már tud hangos lenni, erre sajnos csak az a megoldás, ha olyan helyre rakod, ahol nem zavar.

  "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

 • PistiSan

  addikt

  Pont erre voltam kíváncsi, hogy linuxon most melyik gyártó integrált vga megoldását érdemes használni, ezek szerint most az intel a nyerő ebben.

 • gurabli

  senior tag

  Most van alakulóban a szinte hibátlan (van ilyen egyáltalán? nincs) támogatás az Intel GPU-hoz. nVidia tárgytalan, mivel nincs integrált megoldás az ION2 óta (bár az ION1 és ION2 még mindig hibátlanul teszi a dolgát, némi megkötéssel), de elvileg Gen8 GPU kell, hogy valóban szépen üzemeljen linux alatt. Érdekes, hogy a Braswell már most mindenevő, kiváló minőségben, de a jóval erősebb Broadwell nem biztos, hogy alkalmas (és nem csak a fogyasztás miatt) pl. HEVC-re.

  Konkrétan, a jelen állás szerint: Haswell, Broadwell és Braswell elvileg már most mindent visz és nagyon szépen működik (Openelec beta alatt out of the box, ellenkező esetben kell a 15.04 + kernel 4.1-rc7 + wsnipex vaapi ppa + kodi nightly).
  BayTrail pár napja lett megoldva, vannak még apróbb hibák, de nagyon ígéretes, szerintem az is menni fog hibátlanul.
  Ivy esetén csak VAAPI-BOB használható, ami azért messze elmarad minőségben a többitől, szóval az nem ajánlott.

  AMD pedig felejtős linux alatt (így pedig teljesen, mert a Windows startból felejtős), miért kínozná bárki magát feleslegesen? :)

  "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

 • sb

  veterán

  Jól hangzik. Sajnos Intel oldalon win alatt nincsenek jó tapasztalataim a driverekkel, nem tudom ez linux alatt milyen, de ott is ők írják nyilván... :(

  G2020 csak azért került be mert épp volt, olcsón. :) Teljesítményre kb. 10x annyi mint amire szükség van, de fogyasztásra meg kicsit jobb volt az A330-nál is. :)
  Driver és a rendes 24p miatt ugrott. AMD-nél meg szintén próbaképp jött a 65W-os proci, de a fentebb írt módon belőve ebből is egy hasonló fogyasztású konfig lett: idle 16-20W körül (HDD számtól függően), lejátszás alatt 25-30W körül. Meghajtva azért ez felmegy 45W környékére (a komplett konfig), nem úgy mint a 30W körüli A330 vagy G2020. De hajtva meg soha nincs így megfelel ez is. Cserébe minden támogat és a GPU elég erős.

  A330-al az a baj, hogy hiába elég. Azért nem egy erőbajnok. A fenti nem túl friss konfigok is lenyomják már fogyasztásban, egy új Bay Trail/Braswell 10W körül/alatt meg főleg más dimenzió már. Fele fogyasztás, 3-4-5x teljesítmény. Szvsz megéri a váltás.

  "AMD pedig felejtős linux alatt (így pedig teljesen, mert a Windows startból felejtős), miért kínozná bárki magát feleslegesen? :)"
  Pl. mert Win alatt tökéletesen megy minden? :) Bay Trail óta nem rossz az Intel de előtte azért jobb volt az AMD feature-re. Akkor jobban járt AMD-vel az ember.
  (Nekem amúgy a linux lenne szenvedés. Még akkor is, ha van egyszerűen felrakható Openelec. Valami úgyis hiányozna, ha meg konfigolni kell akkor elvesznék. :) )

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • gurabli

  senior tag

  Sajnos Intel oldalon win alatt nincsenek jó tapasztalataim a driverekkel, nem tudom ez linux alatt milyen, de ott is ők írják nyilván...

  Linux alatt is gyötrelem volt, az nVidiat kivéve, úgy az Intel és az ATI/AMD driver (az utóbbi windows alatt egész jó). Viszont az utóbbi időszakban az Intel változtatott ezen és kiváló munkát végzett. Windows alatt nem tudom, hogy mire jutottak (de komolyan nem is igazán számít), de Linux alatt már nagyon közel állunk ahhoz, hogy minden úgy működjön, ahogy kell, illetve folyamatosan dolgoznak rajta, komoly munkát fektetve a támogatásba.

  A330-al az a baj, hogy hiába elég. Azért nem egy erőbajnok. A fenti nem túl friss konfigok is lenyomják már fogyasztásban, egy új Bay Trail/Braswell 10W körül/alatt meg főleg más dimenzió már. Fele fogyasztás, 3-4-5x teljesítmény. Szvsz megéri a váltás.

  Hogy mi mennyire erős és elég az csakis kizárólag attól függ, hogy mire kell és az adott feladatokat ellátja-e megfelelően, stabilan és gyorsan, megbízhatóan. Ha az 15 éves hardver, de megfelel a fenti szempontoknak, akkor semmi értelme váltani. A BYT/BRW lapok integrált SoC fogyasztása valóban 6-10W körül van, de a teljes lap sajnos több ennél. Mivel megfelelő tápegységgel még nem történt rendes mérés BRW esetén (és nincs még meg a DC változat), ezért nem tudjuk pontosan milyen értékekre számíthatunk. Kb. 20-30W körül lesz, persze hdd függvénye is. Teljesítményben lényegesen jobbak, mint az A330! Az A330 nagy hibája a nem megfelelő lapkészlet választás, ez miatt a cpu ugyan keveset fogyaszt, de a többi elég szépen, így olyan 40W körül van a fogyasztás, az biztos. Ez miatt valóban megéri váltani.

  Pl. mert Win alatt tökéletesen megy minden?

  maradjunk annyiban, hogy megy. De én még nem láttam olyat, hogy tökéletes lenne Win alatt valami. Pedig sok-sok évig nem tudtam elképzelni, hogy áttérek a Linuxra. Ami Win alatt jól megy, az Linux alatt az esetek többségében még jobban megy, gyorsabban, szebben. Itt most htpc/nas/szerver dolgokról beszélünk.

  előtte azért jobb volt az AMD feature-re. Akkor jobban járt AMD-vel az ember

  Windows alatt jó választás az AMD, mert valóban szép teljesítményre képes. De mivel ezekre a célokra Linux kell, ezért (sajnos) az AMD kilőve. Talán most már ott is van előrelépés, de siralmas az AMD hozzáállása a Linuxhoz.

  (Nekem amúgy a linux lenne szenvedés. Még akkor is, ha van egyszerűen felrakható Openelec. Valami úgyis hiányozna, ha meg konfigolni kell akkor elvesznék. :) )

  Ezzel mindenki így van, aki még nem ismeri a Linuxot. Én el sem tudtam képzelni, hogy valaha váltsak. A windows évtizedek óta a kisujjamban van, amott meg az alapok is gondot okoztak. Ma már nagyon komolyan megváltoztak ezek a dolgok, ráadásul elképesztően jó a linuxos közösség és nagyon segítőkész. Ha htpc/nas/szerver, akkor érdemes rászánni magad, gyorsan bele lehet jönni, sokat kell olvasni, próbálgatni, de ha valami megéri, akkor ez az. Hidd el, ha váltasz, később nem fogod érteni, hogy mi a fenét szenvedtél eddig Windows alatt ennyi ideig:) Persze ott sem minden tökéletes, de a kiváló közösségnek köszönhetően mindenre van, vagy aránylag gyorsan lesz megoldás. Legtöbbször nem vagy kitéve a zárt forráskódok miatti korlátozásoknak, stb.
  Most már egy jó ideje ott tartok, hogy csak az asztali gépen van Windows telepítve, mert egy-két dologra valóban jobb és kell is, de az is dualboot, szerencsére ritkán indul a Win:) A 10-re azért kíváncsi leszek, érdekel, hogy milyen lesz, merre halad az MS. A netbook és laptop már régen Linuxot kapott (pedig mindenre van érvényes Windows kulcsom is, az asztalira is).

  Ha megy az angol, akkor pedig nyert ügyed van. Olyan profi oldalak vannak, amik segítségével egy egész komoly otthoni szervert lehet összerakni úgy, hogy nem is igazán érted, mit csinálsz, csak követed a leírást. Ez jó módszer a tanulásra, mert azért ez nem túl szerencsés, hogy ha az ember nem érti legalább azt, hogy mi miért történik.

  [ Szerkesztve ]

  "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

Hozzászólok Aktív témák