Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • #97623552

  törölt tag

  Eleve nem nagyon van demokrácia... Milyen demokrácia az, ahol a nem egyenlőek a jogok, nincs normális bíróság?
  Milyen demokrácia az, ahol milliárdokat tüntetnek el, mégsem ítélnek el senkit?
  Milyen demokrácia az, ahol a képviselők saját maguknak szavaznak fizetésemelést, mások meg meg éppen csak megélnek, mégsem ítélnek el senkit?
  Milyen demokrácia az, ahol egy vezető kastélyt épít magának, mégsem ítélnek el senkit?
  Milyen ország az, ahol Frontend és Backend fejlesztőket képző oktatók óradíja 1700nettó, de akiket képeznek azok meg a többszörösét keresik...? 3 éve ugyanannyi fizetésért, majd minősíégbiztosítás címen 5%-ért szivatni?
  Ahol egy belügyminiszter nem képes a korrupció megszüntetésére?
  Hol van itt demokrácia?

  [ Szerkesztve ]

 • bkercso

  nagyúr

  alanyi jogon járó jövedelem.
  Az élet alapvetően "magától" nem így működik, hanem lokális érdekek mentén. Valóban látni elvi lehetőségét annak, hogy egy jóléti világot teremtsünk, de ehhez az kellene, hogy az emberek ne úgy tekintsék az alaphelyzetet tömegével, hogy "szemben állok az egész világgal". Amíg a másik kárára sokan vígan élnek, addig lesz korrupció, lesznek összeszerelő-országok, és max. a természeti kincseiből élő országokban lesz alapjövedelem.

  Nem látható előre, hogyan lesz olyan jövőnk, amiben jobban érezzük magunkat, de én egy minőségi, emberközeli oktatás és a hagyományos "emberi kultúra" visszahozása nélkül erre nem számítok.
  A jól-be-nem-vált rendszereinket pedig újra kell gondolnunk: a kapitalizmust és a demokráciát. Utóbbival vissza lehet élni, ill. pl. az USÁ-ban a lakosság ~1%-a műveli csak (ennyien ingadoznak a 2 párt között), előbbivel meg már annyira visszaéltünk, hogy lassan nem marad élővilág, miközben sokan még mindig éheznek és járványok közt élnek.

  Nem hiszem, hogy ezt fentről mind mg lehetne oldani, mert sajna kontraszelekció van sok helyen: aki felülre kerül, az már "kópé".

  [ Szerkesztve ]

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • bkercso

  nagyúr

  Számomra nagyon érdekes területe a fizikának a sokaságokban megjelenő szinkronicitás, és erősen kapcsolódhat a társadalomtudományhoz, csak még nem látom, pontosan hogyan. De úgy sejtem, hogy a fizikában majdan megértett összefüggések talán használhatóak lesznek majd a politikában is a társadalom összehangolására. Sok dilemma, pl. a balekdilemma is ezzel függ össze. (Pl., ha csak az emberek egy kis része hajlandó lemondani a repülésről, akkor annak környezeti hatása elhanyagolható marad, míg ez a kevés ember hátrányba kerül a többiekhez képest. Szóval csak úgy érdemes önként változtatni, ha várható, hogy ezt tömegesen tesszük. Ez egy tipikus szinkronicitási probléma, mert a legtöbb ember nem akarja elpuszítani a Földet, mégsincs jó startégiája erre, aminek magas lenne a várható haszna, ha csak ő változtat.)

  Vajon leépülnek majd a demokráciák, az emberi jogok, ha már kevésbé lesz szükség az emberek tömegére?
  Az lesz a világban, amilyen érzések vannak az emberekben. Jelenleg olyan sok az érzelmi betegség (harmada örömtelen), hogy nem túl derűsek a kilátások és nem baj, hogy még szükség van az emberei munkára.

  [ Szerkesztve ]

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • totron

  őstag

  Nem lehet és nem is kell egyenlőre hozni a világ szereplőit, területeit. Eltérő forrásokból tudnak gazdálkodni, gigászi kulturális különbségek és lehetne sorolni. A műanyagszennyezés-kizsákmányolás mondjuk tényleg közös. Mindegy, győz az elsőnek említett halmaz, a lokális önérdek. Az egyén szintjén is ez a sláger. Hogy ugyanez a mentalitás aládúcolva egy garantált létbiztonsággal mit szülne, az egy jó kérdés. Szociológiai szempontból a legizgalmasabb kérdések egyike. Az alanyi részre beeső, feltétlen jövedelmet viszont ingyenenergiának, örökmozgónak érzem. Népszerű téma, mert vágyott, de épp azért annyira vágyott, mert annyira alkalmazhatatlan a gyakorlatban. Klasszikus délibáb a nép ajkán.

  (#1) Freeware, fejlesztőket képző oktatók óradíja
  Miért nem járják ők is a jobb fizut hozó utat?

  (#2) bkercso, hanem lokális érdekek mentén
  Te is ezt írod, fine. Tényleg ez van. Tudatos vagy nemtudatos szereplő tollából is ugyanúgy ez van. Ott lakunk ahol, ott szeretnénk inni, lélegezni, élni. Az űrből nézve kezelhető 1 masszaként a történet. A megoldóképletre áhitozó, jó érzésű polgár gondolata is egyből az egymassza, teszem hozzá, ha tudat alatt is, de szigorúan önérdektől vezérelve. :) A gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elve lehet a híd a gondolat és a helyi valóság/igény között. Ám a helyzet az, hogy ez a papíron tök jó mondat is csak egy hangzatos rigmus szintjét volt képes eddig elérni, automatikusan közhellyé lett, tőlem is akként cseng. Ugyanott vagyunk.

  "szemben állok az egész világgal"
  Illetőleg ne a természeten kívüli elemekként értelmezzük magunkat. Ez elég sok szart hoz, sokszoros áttétekkel. Lehetetlen persze kiradírozni a fejekből, hiszen a legtöbbünknél ez a születéstől kezdve táplált identitástudat, nincs is másmilyen vagy csak igen elvétve. Kívül vagyunk, uralmunk alá hajtottuk. Buksisimi.

  és max. a természeti kincseiből élő országokban lesz alapjövedelem.
  Ez inkább úgy néz ki, hogy nincs semmiféle jövedelem, hanem fillérekért lecsorog hozzájuk a fast fashioni hozadék (végre egy előny) vagy segélyszervezetektől kapják ingyen a ruhát, ahogy néha orvosi ellátást is. De azt az életszínvonalat nem fehér embernek találták ki. Létezik tulajdonképpen a vágyott idill, de olyan áron, hogy mégse kell az, fúj, csúnya.

  amiben jobban érezzük magunkat
  A mai napig dacol a tudatom a gyakorlattal, mert szeretném azt hinni, hogy egyre jobb lesz a lét, a közérzet: a befektetett munkát követő megszerzett javak stabilan megmaradnak és alapvetően épülés van, biztonság, kiszámíthatóság. Van ilyen is, részben. De itt is a közhely győz inkább kis és nagy léptékekben is, azaz egyszer fent, egyszer lent. Ezt már nehezebb befogadni.
  Hogy fejlődünk a "jobb" felé, az is egy érdek. Az a fajta érdek, amit desktruktívként önérdekként emlegetünk. Nem tudunk felmutatni más fajta érdeket. Fejlődnek a gyógyszerek, de 1-1 mellékhatástól megnyomorodottat ez nem vigasztalja, ahogy a 3. világban élők legjavát sem, akikhez nem jut el. Fejlődünk, de ott lohol a sarkunkban az inzulin- ás antibiotikum-rezisztencia. Gyártjuk a jóléti társadalmakat, de ki fogja eltartani a nyugdíjasokat és így tovább.

  Inkább: hogyan lesz a jövőnk, amiben még kapunk levegőt és amiben tudunk vegyszermentes ivóvizet szlopálni. Hogy ne kelljen kapálózni ezek után ahhoz nem jól érezni kellene akarni magunkat, hanem a csoportérdekek mögé helyezni a sajátjainkat (keleti kultúrák néhai alapvetése). Ezt még képzelet szintjén sem vagyunk képesek megugrani. Egy bizonyos számosság felett persze már ez mentalitás sem segít.

  aki felülre kerül, az már "kópé"
  Ebből szerintem csak az AI húz ki minket. Azt sem teljesen értem, hogy miért nem tudósok a világ vezetői. A kópéság jobban van jutalmazva. Buta, ősi ösztönök, befolyásolhatóságok.

 • bkercso

  nagyúr

  válasz totron #4 üzenetére

  A gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan [...] Ám a helyzet az, hogy ez a papíron tök jó mondat is csak egy hangzatos rigmus szintjét volt képes eddig elérni, automatikusan közhellyé lett
  Manapság olyan magas az életszínvonal a fejlett részeken (nálunk is), amilyen sosem volt korábban sehol. A fogyasztás jelentős része ma pótcselekvés (pl. fast fashion), egy része rossz szokás (táplálkozás), (a függőségek közös metszet), egy részük meg céltalan önzés (személyes igényeken túli gazdagodás erdőírtás stb. árán).
  Mindez kultúrával megváltoztatható. A hagyományos, ősi kultúrák az élővilággal egy működő együttélésre törekedtek. A természetet anyjuknak tekintették. (Az állatoknál is hasonló a helyzet: ők is akkor ölnek, ha kell, pénzért vagy sportból nem.)

  szeretném azt hinni, hogy egyre jobb lesz a lét, a közérzet
  A közelmúltig a fizikai szenvedés, fájdalom, betegségek, korai halál nagyon komolyan meghatározta a tapasztalatot. Ez mára legtöbbünk számára már nincs. Az erőszak is folyamatosan csökken a világban. Illetve a javak egyenlőtlen eosztása is nagy léptékben csökkenő tendenciát mutat, még ha vannak is szupergazdagok.
  Eddig tehát külső okok okoztak gondot, amiken nagyrészt felülkerekedtünk. Ma belső okok okozzák a gondot. Pl. a legtöbb szenvedés ma érzelmi szintű, amit végső soron mindenki magának termel ki.
  A kiszámíthatóság sosem lesz tökéletes, ilyen nem létezhet szerintem. Pl. a tőzsde sem lesz az sosem, mert spekulálnak. De egy jégkorszakot sem lehet kiszámítani, hogy milyen változásokat hoz.

  Nem tudunk felmutatni más fajta érdeket.
  Dehogynem. Pl. a tanárok, orvosokstb. stb. miért választják ezt a pályát vagy maradnak rajta? Önzetlenségből. Mert számukra fontos a másik is, nem csak maguk.
  a csoportérdekek mögé helyezni a sajátjainkat [...] Ezt még képzelet szintjén sem vagyunk képesek megugrani.
  Nem tudjuk, mennyire sokan megtennék, csak a balekdilemma miatt nem teszik.
  hogyan lesz a jövőnk, amiben még kapunk levegőt és amiben tudunk vegyszermentes ivóvizet szlopálni.
  Pl. felelős szaporodással, hogy ne a 16 milliárd felé tartsunk, hanem mondjuk a 4 felé.

  Azt sem teljesen értem, hogy miért nem tudósok a világ vezetői.
  Ma már ők sem a szavahihetőség bálványai egyébként; ők is nagyot tudnak hazudni, csalni. :((( A vezetéshez meg nem feltétlen ért egy tudós. Az másik kompetencia.
  A hagyományos indiai kultúrában egyébként nem királyokról vagy hadvezérekről nevezték el a korokat, hanem bölcsekről, látnokokról, jógikról. Akkoriban ez működött, mert ezek az emberek fogták össze is a közösségeket: tömegek mentek hozzájuk, tanítottak, gyógyítottak, napi 16+ órát heti 7 napon elérhetőek voltak. Nem csak úgy a "semmiből" előbukkanva lehetett rájuk szavazni.

  [ Szerkesztve ]

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • UnA

  Korrektor

  Legalább azt megtudtam, hogy van egy sorozat, amit inkább nem fogok megnézni :D

 • Hieronymus

  őstag

  LOGOUT blog

  válasz bkercso #5 üzenetére

  "Az állatoknál is hasonló a helyzet: ők is akkor ölnek, ha kell, pénzért vagy sportból nem."

  Ezt beszéld meg a kutyámmal vagy a szomszédok macskáival. A kutyám nincs rászorulva az egér evésre, de ősszel megeszi az egeret. A szomszéd macskák nem eszik meg az egeret. A macska egér játékot tolják. Csak addig, amíg az egér mozgásképes. Utána hozzák a házhoz és lerakják a zsákmányt.

  "Az erőszak is folyamatosan csökken a világban. Illetve a javak egyenlőtlen eosztása is nagy léptékben csökkenő tendenciát mutat, még ha vannak is szupergazdagok."

  Melyik galaxisból jöttél?
  Komolyan kérdezem, mert a jóléti országokban is nyílik az olló a gazdagok és szegények között. A covid és a háború csak felgyorsította a tendenciát.

  "Azt sem teljesen értem, hogy miért nem tudósok a világ vezetői.
  Ma már ők sem a szavahihetőség bálványai egyébként; ők is nagyot tudnak hazudni, csalni."

  A tudomány illetve a tudás, nem kinyilatkoztatás alapú. A tudósok nem tudnak sokat csalni. Az eredményeiket megismételhető módon bizonyítaniuk kell. Einstein relativitási elméleteit még mindig csak elméletnek hívjuk. Pedig az elméleteket és a belőlük következő előre jelzéseket részben már sikerült méréssel igazolni. Az első a gravitáció térhajlító hatása volt. A feketelyukak megfigyelése volt az egyik utolsó bizonyítás. Majd egyszer Einsteini mechanikáról fogunk beszélni. Vagy valaki más mechanikájáról, ha pontosabban tudja leírni az ebben a nagyságrendben működő mechanikát. A klasszikus mechanika törvényeit Newton írta le. Tökéletesen. Azóta sem változtak és nem szorultak pontosításra. Bárhol a Földön, bármikor, bárki ellenőrizheti. Egyetlen kivétel a fény terjedésének sebesség anomáliája. A fényt inkább Einstein elméletei alapján kell vizsgálni. De ettől még Newton tökéleteset alkotott.

  A hideg fúzió felfedezését többször ellőtték a tudósok. Minden esetben gyorsan derült ki, mérési hibák vagy trükközések okozták az eredményeket. Nem sikerült megerősíteni a bejelentett felfedezést.
  Vannak a tudománynak, tudományos gondolkodás hiányos ágai. Ilyen például az orvostudomány (egyre csökkenő része). A hittudomány és politológia, ha ezeket valóban tudománynak tekintjük. Ezekben a kinyilatkoztatást is értéknek fogadják el.

  "A hagyományos indiai kultúrában egyébként nem királyokról vagy hadvezérekről nevezték el a korokat, hanem bölcsekről, látnokokról, jógikról."

  Mivel a hindu istenek (Visnu, Siva és Brahma) reinkarnációi voltak ezek az emberek, lényegtelen hogy hadvezér vagy jógi ... volt a reinkarnáció. Van bennük egy érdekes kettősség, mármint az indiaikban. Például.
  Az éttermeiket imádják Sziddhártharól elnevezni. Alapos okkal eltételezhető, hogy Sziddhártha ételmérgezésben halt meg.

  Az eredeti íráshoz.
  "De ha a termeléshez nem kell magasan kvalifikált helyi munkaerő,... vagy az a kevés külföldi munkás..."

  Normáliséknál a külföldi munkás a munkaerőhiányt pótolja. Ugyan azt a bevételt kell generálnia az államnak, mint a nem külföldi munkásnak.

  "Ha ugyanazon a gépsoron gyártott ruha a demokráciában azért kerül kétszer annyiba, mert egy egység az előállítás, még egy egység a nép alanyi jogon járó fizetése, akkor az ott gyártott ruha kétszer annyiba fog kerülni, és valahogy senki se akarja megvenni."

  Nem teljesen igaz a megállapítás. Terjedőben van a Fairtrade. Méltányos kereskedelem. Amikor a vásárlónak lehetősége van választani. Ha akarja, akkor magasabb áron vásárol olyan terméket, aminek az előállítói magasabb - méltányosabb jövedelmet kapnak a munkájukért. Ez jelölve van az adott terméken.

  Ha a másik megközelítését nézed a termék előállítás költségének, akkor nem egyértelmű a diktatúra és a demokrácia miatti árkülönbség. Sokkal inkább az ország fejlettsége és önkizsákmányolásának mértéke határozza meg. Egy időben Japán ontotta a termékeit az egész világra. Olcsón nyomták nagy mennyiségben.
  Japánt váltották az ázsiai kis tigrisek. Például Dél - Korea, Tajvan. Ma már a ruhaiparban Kína sem teljesen versenyképes, pedig diktatúra van náluk. Sőt a hetvenes években Magyarország volt T-Shirt nagyhatalom.

  Egy jó ingért, nadrágért vagy öltönyért én hajlandó vagyok többszörös árat fizetni. Nem az utcán látható márkás tömegtermékekért, hanem a valóban minőségi termékekért.

  ruszkik, haza!

 • PDA_FAN

  tag

  Ennek a kis cikknek kábé se füle, se farka. Érdemes lenne legalább alapvető szinten tisztában lenni a világ és a gazdaság működésével. A mai globalizált világban már nem lehet védővámokkal operálni. A garantált alapjövedelem egy teljesen polarizált társadalom kialakulásához, vagy inkább megszilárdításához vezet.

  A nagy multicégek az elmúlt 50-60 évben módszeresen kiharcolták, hogy oda vihessék a termelést, ahol nekik jobban megfelel, és oda szállítsák a terméket, ahol jobban eladható. Hiába nyereséges az USA-ban egy gyár, ha Indonéziában vagy Vietnamban feleannyiért is működhet, akkor a termelést oda fogják átvinni. Az USA melós meg mehet zabot hegyezni. Ugyanez megy Európában is, csak a nyugati felén van annyira erős szociális háló, hogy nem olyan látványos a leépülés. Mindeközben elképesztő nyomorban élő ázsiai tömegeknek ad némi egzisztenciát és javuló életszínvonalat az odavitt gyártás. Egyszer egy amerikai nagyiparost faggattak, hogy nem aggódik-e az elszegényedő amerikai tömegek miatt. Azt válaszolta, hogy miért aggódjon egy 300 milliós piac elvesztése miatt, ha közben nyer egy 3 milliárdos piacot.

  Ezzel teljesen összecseng a garantált alapjövedelem. Nem véletlen, hogy ezt a "fejlett nyugaton" erőltetik. Ha kapsz, akkor nem ugrálsz majd, hogy nincs munkád. Elleszel némi alkohollal, kábítószerrel, aztán majd úgyis hamar kipurcansz, és megoldódik a probléma, amelyik a létezéseddel keletkezett :-(

 • bkercso

  nagyúr

  válasz totron #9 üzenetére

  Hát az extraprofitból.

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • bobalazs

  veterán

  Linkelni nem tudom, de emlékszem pár éve Orbi meg Gyurcsi mindkettő azt mondták ilyen nálunk nem lesz soha. (Univerzális jövedelem)
  Azt hiszem hogy valamelyik északi országban ezt tesztelték, ugye? Hogy mi lett a konzekvencia, tanulság, azt nem tudom.

 • totron

  őstag

  válasz bobalazs #11 üzenetére

  Bedőlt. Legutóbb olaszba' volt a próba ottan is bedőlött. Milyen érdekes. Maffia visszaélt vele. Nem csak emiatt lett vége, de ez is jól mutatja a felhasználódás lehetőségeit.

 • dabadab

  titán

  válasz totron #12 üzenetére

  Bedőlt.

  Nem tudok bedőlt é-európai kísérletről. Tudok egy finn kísérletről, ami sikeresen végigment.
  Olasz UBI-s kísérletről meg egyáltalán nem tudok, ott garantált minimum jövedelmes projektek voltak.

  Egyébként az UBI rendes implementálásának egyik feltétele lenne az, hogy az automatizálás eljusson egy olyan szintre, hogy a népesség jó részének a munkájára ne legyen szüksége ahhoz, hogy normális életszínvonalat fenn lehessen tartani: most még jól láthatóan nem vagyunk ott.

  DRM is theft

 • totron

  őstag

  válasz dabadab #13 üzenetére

  Nem vagyunk, de nem is látom a forgatókönyveket, hogy majd hogyan leszünk. A robotika szélesedése önmagában nem válasz.

  Sikeresen végigment == bedőlt. :D Akkor miért állították le? Nem tán ők sem járnak még ott?

 • dabadab

  titán

  válasz totron #14 üzenetére

  Akkor miért állították le?

  Miért nem nézel legalább alapszinten utána, mielőtt ilyen határozottan nyilatkoznál róla?
  A kísérletet úgy tervezeték, hogy két éven keresztül 2000 ember kap havi 560 eurót, bármi is van (illetve eredetileg 10e résztetvevőt és 1000 eurót akartak, de csak ennyi pénzt sikerült összeszedni) és így is folyt le. Tehát a kísérletet nem leállították, hanem véget ért.

  Nem tán ők sem járnak még ott?

  Nyilván nem, valószínűleg évtizedekre (vagy még távolabb) vagyunk attól, hogy ilyen szintre eljussunk.

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • bkercso

  nagyúr

  válasz dabadab #15 üzenetére

  Nyilván nem, valószínűleg évtizedekre (vagy még távolabb) vagyunk attól, hogy ilyen szintre eljussunk.
  Hát, volt egy globális gazdasági válság 2008-ban, erre itt ez az újabb. Ha évtizedenként lesz, akkor sose jutunk el erre a szintre szerintem.

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • totron

  őstag

  válasz dabadab #15 üzenetére

  Tehát a kísérletet nem leállították, hanem véget ért.
  Neked van igazad, hülyeséget írtam. Úgy raktam el magamban, hogy fenntarthatóan semmiképpen sem működőképes a dolog. Egy tesztüzemnek jó, de abban is biztos vagyok, hogy a kifizetéseken túl, magának a projektnek is szemmel látható költségei voltak. Tehát ez nem csak hogy nem megy, hanem nagyon nem megy. Ezzel van állnak szemben a robotikára/ingyenéletre bazírozók kívánásai. Közbeszéd tárgyává emeli egy bizonyos feltételek mellett lehetséges flaggel maga a kívánás, de nem reális.

 • PDA_FAN

  tag

  válasz totron #17 üzenetére

  Azt magyarázza el nekem valaki, hog a robotoktól mégis mit vár. Komolyan gndoljuk, hogy a nagytőkés majd azért fog robotokat gyártani és dolgoztatni, hogy neked meg nekem jobb legyen?

 • bkercso

  nagyúr

  válasz PDA_FAN #18 üzenetére

  Szívesebben cipelnél súlyos terheket egész életedben (mind a 30-40 évében), mint az ókori birodalmakban? Most ezt a gépek teszik.

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • bobalazs

  veterán

  válasz UnA #20 üzenetére

  Ha lesz Robocop 2.1, akkor tuti nem lesz szükség rendőrségre.
  És egy csomó pénz felszabadul majd az államkasszából.
  Amit majd lehet UBIra állítani.
  Máris megvan a megoldás. ;]

 • bkercso

  nagyúr

  válasz UnA #20 üzenetére

  A netes/számítógépes tevékenység nagy részét is ezek bonyolítják. Nélkülük egy oldalt sem tudnál megnyitni. ;)

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • borg25

  senior tag

  LOGOUT blog

  #4) totron
  Azt sem teljesen értem, hogy miért nem tudósok a világ vezetői.
  Egy indok a sok közül, hogy a pszichopatákat vonzza a hatalom, a normál embereket nem. Ezért eleve vezetők közt nagyobb arányban fognak előfordulni. Másik indok, hogy akik megválasztják a vezetőket, azok az álmokat, ígéreteket választják meg. Négy éves ciklusú demokráciák egyik rákfenéje, hogy olyan programmal nem lehet nyerni, aminél rövid távon egy kicsi áldozatot is kell hozni, hosszú távon bármekkora előnnyel is járna. Egyszerűen belebukik a politikus egy ilyen programba.

  #5) bkercso
  Illetve a javak egyenlőtlen elosztása is nagy léptékben csökkenő tendenciát mutat, még ha vannak is szupergazdagok.
  https://24.hu/kulfold/2022/01/03/2021-bloomberg-szupergazdagok-szegenyek-elon-musk/
  https://www.magyarszo.rs/hu/5137/gazdasag/279338/A-gazdagok-tov%C3%A1bb-gazdagodtak.htm

  Nem tudjuk, mennyire sokan megtennék, csak a balekdilemma miatt nem teszik.
  Mondjuk az alapjövedelem, vagy egy elfogadható minimálbér meghatározás erre lenne jó, hogy az emberek könnyebben tudnának olyan hivatást választani, ami nem inviduális szinten hasznos, hanem közösségi szinten. Lehet nézni, hogy az alapkutatások se mennek úgy mint 50 éve, mert mindenki inkább cégeknél kutat, mert abban van a pénz.

  A hagyományos indiai kultúrában egyébként nem királyokról vagy hadvezérekről nevezték el a korokat, hanem bölcsekről
  Érdekes infó köszi!

  (#7) Hieronymus
  Normáliséknál a külföldi munkás a munkaerőhiányt pótolja. Ugyan azt a bevételt kell generálnia az államnak, mint a nem külföldi munkásnak.
  A külföldi munkavállalót úgy értsd, mint a szakembert, aki képes kitermelni a helyi ásványkincset. Az egy jó kérdés, hogy helyben miért nincs rá szakember. A Diktátorok kézikönyvében erre az a válasz, hogy mert nem elég iskolázott és egészséges hozzá. A vezetőség pedig nem is nagyon akarja képezni, mert ha okosabb, akkor képes lázadozni.

  Terjedőben van a Fairtrade. Méltányos kereskedelem.
  Igen, de meddig tart? Most is, hogy az emberek elkezdtek félni az inflációtól egyből tudták hanyagolni az új telefon, új műszaki cikk vásárlását. Szerintem ugyanígy tudják azt mondani, hogy akkor mivel megszorítás van, vegyük az olcsóbbat, és nem érdekel, hogy állították elő. Esetleg még az összetételére se vagyok kíváncsi.

  Ha a másik megközelítését nézed a termék előállítás költségének, akkor nem egyértelmű a diktatúra és a demokrácia miatti árkülönbség.
  Igaz, én a diktatúrával és a demokráciával azonosítottam, hogy mennyire akarja kizsákmányolni a tömegeket.

  #8) PDA_FAN
  Nem olvastad el elég alaposan. Pont azt mondom, hogy a cégek igyekeznek maximalizálni a bevételüket, ennek egyik módja, hogy a termelést oda viszik ahol a legolcsóbb, ezt egyrészt azért teszik, hogy maximalizálják a profitjukat, viszont kényszerpálya is, mert ha valaki nem él a teljes optimalizálással, az versenyhátrányba kerül, aminek a hosszú távú hatása, hogy lehúzza a rolót.
  Azt mondani, hogy bárhol csak úgy működhet egy teljesen automatizált gyár, hogy alapjövedelmet fizet a helyi lakosság számára olyan versenyhátrányt jelenthet, hogy a termékei nem lesznek versenyképesek, ezért végül be fog zárni. Ezért kellene globálisan meghatározni a működési keretfeltételeket. (Lsd környezetvédelmi egyezmények) Amíg ez nem történik meg, a világnak, jóléti társadalmaknak csengettek.

 • bkercso

  nagyúr

  válasz borg25 #23 üzenetére

  Utána kéne nézzek, mire emlékeztem, mert most nem találom. Az elmúlt évszázadokra saccolta meg, mennyire vannak elszakadva egymástól a szegények és a gazdagok és arra emllékszem, hogy a két púp történelmi léptékben közelíti egymást. Még a Wikipédin is találtam rá ábrát... :)

  Rövidtávon valóban nyílik az olló sok helyen, de pl. UK-ben az elmúlt évtizedben állítólag sikerült zárni rajta: [link]

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • bkercso

  nagyúr

  válasz bkercso #24 üzenetére

  Egyenlőtlenség az USÁ-ban az elmúlt 100 évben (ábra középen): hullámzott erősen [link]
  fekete-fehér egyenlőtlenségen sokat zártak az 1800-as évek végén: [link]

  -20% AKCIÓ - bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • PDA_FAN

  tag

  Az alapjövedelemnek mi köze a jóléti társadalmakhoz? Az egy szociális segély, amit most alapjövedelemnek hívnak, hogy ne legyen olyan megalázó. Amíg segélynek hívték, az is cél volt, hogy aki kapja, az mielőbb keressen munkát magának. Az alapjövedelem viszont már arról szól, hogy ne pattogj, mert úgysem lesz munkád, hanem maradj csendben, és nézd a tévét otthon.

 • borg25

  senior tag

  LOGOUT blog

  A résztvevők száma és aránya miatt nem mindegy. Az alapjövedelmet a teljes népesség kap, szociális segélyt pedig csak a rászorulók.
  Szociális segélyt több részre bonthatod:
  Munkanélküli segély rövid időtávra, bárki juthat abba a helyzetbe, hogy megszűnik a munkahelye és idő telik neki új munkát találni. Népesség elenyésző száma, de a potenciális szavazók mindegyike kerülhet ebbe a helyzetbe, ráadásul olyanok, akik jelenleg is adót fizetnek, vagy majd fognak.
  Segély tartósan: Valamely fogyatékosság, vagy mert úgy gondolja, hogy amennyit munkával keresni tudna, az annyira alacsony, hogy nem éri meg. Szintén alacsony százalék, viszont itt már a potenciális szavazók alacsony számáról van szó, akiktől nem fog adóbevétel érkezni, érdekérvényesítő képességük alacsonyabb. A motiváció inkább az, hogy az adózó választókat ne zavarják. Legdurvább példája talán az lenne, ahogy a nácik bántak a fogyatékosokkal a háború előtt. De ha belegondolsz költségcsökkentő indokkal milyen szépen bezárták nálunk is Lipótmezőt, és előtte se annak az épületnek az állagmegóvására költöttek a legtöbbet.
  Nyugdíjasok: Hatalmas szám, nem fog adót fizetni, hacsak nyugdíj mellett nem dolgozik, az összes szavazóból lesz nyugdíjas. Jó érdekérvényesítő képesség.

  Nézzük nálunk számokban
  Az álláskeresési járulék 232eFtig a fizetésed 60%-a.
  Közalkalmazottként, ha a munkádhoz nem kell középfokú végzettség és nem vagy munkavezető akkor 116e kereshetsz, de ha főiskolád van, és te vagy a munkavezető akkor 163eFt
  A nyugdíjminimum havi 28500Ft
  Nemrég kikerült az alkotmányból, hogy az állam feladata a szociális ellátórendszerek működtetése.
  Akkor ez alapján mond meg, hogy mi lenne, ha a népesség nagy részének kellene jövedelmet fizetni úgy, hogy adót sosem fog fizetni, érdekérvényesítő képessége, hogy megzavarhatja a rendet, esetleg anyagi kárt okozhat, ami ellen be lehet vetni a rendőrséget, hadsereget, magán hadsereget/biztonsági szolgálatot. Elvégre a magántulajdon védelmére a gyártulajdonosnak is joga van, akinek ráadásul sokkal jobb érdekérvényesítő képessége van a politikai vezetés felé, plusz ugye neki lesz magán biztonsági szolgálata.

Új hozzászólás Aktív témák