Hirdetés
- Amazon Fire TV stick/box
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós kamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mindegy, hogy pletykálják, nem igazán lenne vevő az Intel Foundry-ra
- Bekeményít az Intel az Arrow Lake-S generációval
Hirdetés
-
Gátoljuk meg játékaink halálát!
lo A cél az, hogy a kiadók és az értékesítők a videójátékokat működőképes (játszható) állapotban hagyják.
-
Hallókészülék lett az Apple fülhallgatójából
it Az amerikai FDA engedélyezte azt a szoftvert, amely segítségével hallókészülékké változik az Apple AirPods Pro 2.
-
Anime stílusú akciójátéknak készül a Fate Trigger: The Novita
gp A free-to-play program PC-re és konzolokra készül, megjelenési dátumot egyelőre nem kaptunk.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joci93
senior tag
Ezt csak én nem értem?
Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.
-
Syl
nagyúr
Ahogy anno Hofi mondta: ha ébren vagy, ne álmodj!
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Eddig nem túl konstruktív a hsz. felhozatal ezért ide másolom a chatgpt reakcióját is
Ez a sztori elég rémisztőnek hangzik IT biztonsági szempontból, és többféle lehetséges magyarázat is felmerülhet. Az alábbiakban kifejtem, hogy mi történhetett, és mit érdemes tenned a továbbiakban.
1. Potenciális szoftveres támadás vagy vírus
A legnyilvánvalóbb lehetőség az, hogy valamilyen kártevő vagy malware jutott a rendszeredbe. Bár Linux alapvetően biztonságosabbnak számít sok más operációs rendszernél, nem immunis a támadások ellen. A leírt jelenségek, mint például a hiányzó wifi adapter, a terminál furcsa viselkedése, illetve a fenyegető szöveg lejátszása, mind egy célzott támadás jelei lehetnek. Ez különösen igaz lehet, ha valami gyanús vagy ismeretlen forrásból származó szoftvert telepítettél korábban.2. BIOS vagy firmware szintű beavatkozás
Az, hogy a wifi adapter ki volt kapcsolva a BIOS-ban, komolyabb beavatkozásra utalhat. Valaki hozzáférhetett a géped BIOS-hoz, akár fizikailag, akár távolról. A POST képernyővel való indulás is arra utalhat, hogy a gép váratlanul újra lett indítva, vagy resetelve volt a BIOS.3. Valamilyen tréfás szkript vagy „prank” szoftver
Van egy enyhébb, bár kevésbé valószínű magyarázat is: lehet, hogy valaki, aki hozzáfért a gépedhez, telepített egy olyan programot vagy szkriptet, amely szándékosan megzavarja a működését és ijesztő üzeneteket játszik le. Ez lehet akár egy tréfás szoftver is, amit valaki szándékosan futtatott, hogy megijesszen. Az ilyen típusú szkriptek könnyen megírhatóak, különösen Linuxon, ahol a rendszeren való mélyebb hozzáférést egyszerűbb megvalósítani.4. Hardverhiba és véletlenszerű viselkedés
Bár a fenti tünetek arra utalnak, hogy egy kívülről érkező támadásról lehet szó, előfordulhat, hogy valamilyen hardveres probléma vagy instabil szoftveres állapot okozta a rendellenes viselkedést. A wifi adapter ki- és bekapcsolása a BIOS-ban lehet, hogy egy hibás firmware frissítés eredménye. A hirtelen furcsa viselkedés és a terminál hibái akár memória problémára is utalhatnak.Teendők:
Végeztesz egy teljes vírus- és malware ellenőrzést:Bár Linux kevésbé van kitéve vírusoknak, néha mégis érdemes átvizsgálni a rendszert. Az ClamAV nevű antivírus program telepítése és lefuttatása egy jó kezdet.
BIOS ellenőrzése és frissítése:Nézd át a BIOS-t, és győződj meg róla, hogy minden alapértelmezett és nem volt véletlen módosítás. Érdemes lehet a BIOS-t frissíteni is, ha van újabb verzió.
Naplófájlok ellenőrzése:A Linux rendszernaplói (/var/log/ könyvtárban találhatók) rengeteg hasznos információval szolgálhatnak. Ellenőrizd a boot naplókat és a dmesg-t a rendszerindulási problémák és az esetleges támadások nyomai után.
Újratelepítés:Ha továbbra is bizonytalan vagy a rendszered integritásában, egy újratelepítés lehet a legbiztonságosabb lépés. Győződj meg róla, hogy a telepítő eszköz, amit használsz, tiszta és ellenőrzött forrásból származik.
Biztonsági szempontok átnézése:Győződj meg arról, hogy a gépedhez csak te férsz hozzá, mind fizikailag, mind távolról. Ha nem használsz jelszót a BIOS-hoz vagy a boothoz, érdemes beállítani egyet.
Hardver ellenőrzése:Előfordulhat, hogy hardverhiba miatt történt az egész. Érdemes ellenőrizni a RAM-ot, SSD-t, és a wifi kártyát, esetleg másik disztrót feltenni ideiglenesen, hogy lássuk, ott is jelentkezik-e a hiba.
Ez a helyzet mindenképp vizsgálatot igényel, mert ha valóban egy külső támadás történt, az adatbiztonságod veszélyben lehet. Ha van még részlet, ami eszedbe jut, az segíthet tovább pontosítani, hogy mi történt.Te mit gondolsz, kaphatott valaki fizikai hozzáférést a gépedhez?
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
ncc1701
veterán
Túl sok volt a fű...
-
IT és a fantasy nálam üti egymást.
Ezért is utálom a SAO-t, mert az még a romantikát is behozta harmadik oldalnak. Ami aztán elmosta a másik kettőt. hiába voltak azok a történet alapjai.[ Szerkesztve ]
A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM
-
Gargouille
őstag
Mi a véleményünk? Kétszer is elolvastam a cikket, de nem értem, hogy miről is szól, annyira zavaros / felületes. Le volt tiltva a wifi adapter meg furcsán viselkedett a terminál, majd:
"Lehajtottam a fedelét és a gép lejátszott egy szöveget angolul miszerint „tudunk rólad” és, h „nem vagyok akkora ász mint gondolom” – a szöveg csak kb. volt ez, nem emlékszem pontosan. Mond el nekem, h mi volt ez?"
Esküszöm nem értem. Bocsánat, de így ez alapján szerintem értelmeset nem nagyon fog tudni mondani senki, kicsit olyan az egész mintha valaki "becsípve" írta volna ezt a szöveget.
Ha esetleg pontosabban leírnád, hogy mi történt vagy mit látsz a log-okban stb. akkor lehet, hogy lenne releváns válasz is rá.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Adamyno
tag
Én már űztem szellemet pénzért.
8200/óra + kiszállás.Simán ráírtam a lapra, hogy szelleműzés. Azt kérték, azt csináltam
Amúgy meg ha igaz ha nem, újratelepíted és örülsz.
[ Szerkesztve ]
- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...
-
nemlehet
őstag
Kicsit ha megengeded gonosz leszek.
1. Tipp, rivotrilra ittál 6 aranyászokot és kicsit beütött a cucc.
2. Tipp, a dolgok fele lemaradt kimaradt vagy több hibát írsz le egyszerre amik nem is feltétlen egy időben történtek.
3. Tipp, azt gyanítod, hogy valaki meghackelte a géped távolról, kikapcsolta a wifi kártyát, valamit csinált a terminállal és amikor újraindítottál lejátszott egy hangüzenetet?Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
kezdő
Priviben átdobod a dílered számát?
-
Jajj, komolytalanok vagytok!
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Samus
addikt
Azt még megjegyzem, h volt velem valaki akit meg fogok kérdezni Ő, h emlékszik de kb. így történt.
Ha Ő közben még Voldemort-ot is láttam, miközben átkot szór a gépedre, akkor szerintem meglesz a bűnös.
De komolyan, mit mondott a másik fél (úgyanazt az anyagot használta? ) ?
Most mi van a géppel? Csinálj képet a terminál fura karaktereiről, hogy legalább valami képi bizonyíték legyen.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
nagyúr
Itt az élő példa, hogy meghekkelte valaki a Linux-ot. Senki sincs biztonságban...
Thanos was right.
-
mr_ricsi
veterán
Szerintem "etikus hacker" lehetett az illető, mert azzal, hogy a wifi-t letiltotta, kizárta saját magát is.
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mobilinternet
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ukrajnai háború
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Amazon Fire TV stick/box
- További aktív témák...
- ASRock RX 6900 XT 16GB GDDR6 Phantom Gaming OC Eladó! 175.000.-
- LG UltraGear 27GP850P-B - 27", Nano IPS, 2560x1440, 180Hz, 1ms, G-SYNC, FreeSync, HDR400 - Eladó!
- AKCIÓ !! MacBook Pro 14" M3 Pro 11C CPU / 14CGPU / 18GB / 512 SSD / Magyar
- Lenovo Thinkpad T490, 14" FHD IPS, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- Lenovo Ideapad S340, 15.6"FHD, i5-1035G1U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN10/11, Számla, Garancia
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen