Hirdetés
- VGA hűtő topik
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségssége
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Projektor topic
- Apple asztali gépek
- ZIDOO médialejátszók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- OLED TV topic
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Azért mielőtt nagyon sajnálni kezdenénk az Intelt, tegyük szépen hozzá, hogy nagyjából 20 milliárd dolláros nyereséget várhatnak a teljes 2019-es évre, ami hasonló a tavalyi évhez, és cirka 31-32%-os haszonkulcsot mutat (65-70 milliárd dolláros éves forgalom). Vagyis sokkal több a nyereségük, mint az AMD éves bevétele...
Ezzel együtt az OEM-ek hiába morognak, attól még náluk sem ég a ház látványosan...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Egon
nagyúr
Ennyi.
Ha a péhát olvasnák a részvényesek, már húznák le a WC-n az Intel részvényeiket, a valóságban meg messze nem olyan rossz a helyzet - ebből le is lehet vonni a következtetést a tudósítás milyenségéről."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
gliskard
senior tag
Évek óta sírnak, hogy zsugorodik a desktop/notebook szegmens és csak a serverek területén van érezhető növekedés. Vajon mennyivel tudnánk többet eladni, ha az intel folyamatosan tudna szállítani? Jelenleg az Intel mindent elad ami lejön a gyártósor végén, az OEM partnerei pedig minimális raktározással dolgoznak. Ez nem tűnik olyan nagy problémának...
-
koko52
nagyúr
Attól még egy folyamat elindult. Láttunk már hasonló nagy céget kivérezni úgy, hogy a piacon alig volt alternatívája, illetve csak nevetségesek voltak mellette és most ők vannak a topon.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
félisten
A folyamat elindult, de mindenféle nagy negativízmus ellenére az Intel köszöni szépen, jól van. Az AMD feltörése "csak" arra volt eddig elég, hogy azt a brutális nyereségszintet, amit korábban tudhatott magának az Intel, lejjebb tört. 2013-14-ben éves szinten közel 35-40 milliárd dolláros nyereséget hozott az Intel. Most fele annyit. Ha az egyik oldalról nézzük, akkor ez tragikus az Intel részvényesei számára, ha a másik oldalról nézzük, akkor még most is irgalmatlanul profitáló cégről beszélünk.
Ha az Intel töketlenkedik is, az AMD-nek akkor se megy az egyik napról a másikra, hogy átvegye az Intel helyét, mert az AMD egyszerűen nem tud elég megbízható szállító lenni, nem tud elég chipet szállítani (lásd Ryzen 3900X hiány, 3950X késlekedés, Navi késlekedés, stb.) és nincs pénze arra, hogy ezeket a problémákat rövid távon orvosolja (mert a gyártókapacitást lefoglalhatná, csak ahhoz több pénz kellene...).
Ezt az Intel nem is tagadja:
Az Intelnek még vagy 3-4 évnyi folyamatos önherélést kéne csinálnia ahhoz, hogy az AMD utolérje. A jelek szerint megemberelik magukat, és ha kell, akkor a külső gyártóktól fog gyártókapacitást bérelni, vagy akár gyártástechnológiát is - büszkeség ide vagy oda. Mivel előtte volt csaknem másfél évtizednyi bő esztendejük, így ezt kényelmesen megtehetik.
Az AMD viszont brutálisan el van adósodva még mindig, szóval még ha a Zen sorozat el is hozza a megváltást, nem tudnak egyből rögtön talpra állni...
[ Szerkesztve ]
-
And01
aktív tag
Amd hitelállomány [link]
Már egyeltalán nem magas. ez nagyjából a cég készpénztartalékával egyenlő.
Ráadásul az Amd stabilan nyereséges.Az intel gyártási problémái részben pont az amdre vezethetők vissza,
Megduplázodtak a piaci verseny miatt a magszámok, ami a lapkaméretek értelemszerü emelkedésével jár együtt.
nagyobb lapkákkal számolva kevesebb chip gyártható, azonos mennyiségü wafer esetén. -
félisten
Hmm... Érdekes, ezen oldal szerint az Intelnek 25 milliárd dolláros hosszú lejáratú hitele van, miközben 11 milliárdja van mozgatható tőkeként (készpénztartalék). Furcsa, hogy az Intelnek nő a hitelállománya, miközben például tavaly 21 milliárd dolláros nyereséggel zártak, tehát ha a hitelállomány felszámolására fordítottak volna többet, akkor ők is megoldhatták volna azt, hogy a készpénztartalékuknál nincs több hosszú lejáratú adósságuk. ...
-
Ez megis hogy jott ki?
Cash on hand (B->milliard):
2016 $1.264B
2017 $1.185B
2018 $1.156B
2019 Juni 30: $1.128B, es ugye ebben meg boven nincs benne a ket legnagyobb profitot hozo idoszak, az iskolakezdes es a karacsony, illetve igy is 14.75%-al tobb, mint tavaly ugyanekkor.Hitel:
2016 $1.435B, 28.5% csokkenes 2015-hoz kepest
2017 $1.325B, 7.67% csokkenes 2016-hoz kepest
2018 $1.114B, 15.92% csokkenes 2017-hez kepest
2019 Juni 30: $1.031B, 11.88% csokkenes tavaly ugyanekkorhoz kepestNekem ez inkabb ugy nez ki, hogy elegedettek ezzel a kicsivel 1 milliard folotti kp-tartalekkal, es ami ezen felul bejon, azt nyomjak bele a hitelbe, nem pedig ugy, hogy ugyan kifizettek sok hitelt, de cserebe elment a penzuk.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
tomio
tag
Volt olyan hsz valahol AMD-re hogy bérgyártat a cég. Most mi lesz akkor intelesektől? Mintha számítana ez. Sokkal inkább lenne hangsúly a tervezési hibáikról.
Ja és a AAPL is bérgyártat.Linux, BSD, ReactOS, MenuetOS, Haiku-OS, Syllable... Van még több is! distrowatch.com/
-
Ne haragudj, de nem ertem, hogy ez hogy jon ahhoz, amit irtam. Vagy hogy egyaltalan miert nekem lett cimezve. Oszinten szolva azt se, hogy mirol beszelsz.
Soha nem lattam meg hatranynak megemlitve, hogy bergyartat valaki, vagy nem."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
törölt tag
Azt lehet tudni, mi a baj a 10 nanoval? Szivárog, rossz a kihozatal, nem sikerül levilagítani?
-
borg25
senior tag
Erre hirtelen az ugrott erre be, hogyha a Intel gyártókapacitást vásárol, akkor azzal az AMD számára elérhető kapacitást is csökkenti, ami számára további haszon. Azon se csodálkoznék, hogy már az megérné az Intelnek, ha azok a gyártósorok amik AMD-nek tudnának gyártani állnak, mert csak foglalás volt rá, de végül nem lett belőle megrendelés, csak köd-bér.
Értem én, hogy Samsung és nem TSMC, de aki nem tud menni a Samsunghoz, az megy a TSMC-hez vagy GlobalFoundries. A világ összes gyártókapacitása véges szám.
-
arn
félisten
De lassan kapcsolnak... mar reg le kellett volna valasztani a tervezest a gyartasrol. Sokkal rugalmasabban reagalhatnanak, ha az egyik resz szarban csucsul.
Ill a bergyartas az egyik legjovedelmezobb dolog.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
MeszesKPT
őstag
Most még nincs akkora baj, de ha a 7nm bevezetése kapcsán ugyanaz történik majd mint a 10 nanonál, akkor már lehet vakarni a fejeket.
-
tomio
tag
Nem kell ennyire komolyan venni
Az Új és a Válasz nincs olyan messze egymástólÉs nyilvánvalóan akik eddig az AMD bérgyártással jöttek, most mélyen hallgatni fognak h lám-lám Intel is mitcsi. Innentől ez nem érv semmire (amúgy eddig se volt). Ezt is nyilván nem rád értem.
Habár ami itt fejtegetnek, h más elől vesz el gyártókapacitást, mégiscsak az; de nagyon másképpen. Kár h csak ennyit tud felmutatni a feljövő versenytárssal szemben.Linux, BSD, ReactOS, MenuetOS, Haiku-OS, Syllable... Van még több is! distrowatch.com/
-
Lacika112
aktív tag
Ha az intel bérgyártat az két következménnyel fog járni.
Az egyik hogy drágulni fog ugyanis senki nem gondolja komolyan majd a plusz költséget lenyelik? Biztonsági rések maradnak így a konkurencia is drágulni fog hiszen ugyan így nem lesz alternatíva a biztonságra a kékeknél.
A másik hogy "valami" elől lefoglalja a gyártókapacitást ami annak a terméknek az árát is növelni fogja.
Annyiszor leírtam drukkolok a kékeknek kapják össze magukat mert annyira lecsúsztak és vergődnek aminek nem lesz jó vége, de mindig csak az oltást kaptam, megjelent az első zen nyilvánvaló volt a kékeknek évekre reszeltek, anno athlon xp-athlon 64-athlon 64 x2 időkben ugyan ez volt bár akkor nem volt ilyen rossz a kékek helyzete mivel legrosszabb esetben is "egálban" volt a gyártás technológia a pirosakkal.
Jelenleg erről szó sincs! Már semmiben nem tudnak velük versenyezni (max marketing)
Ez bizony nekünk a legrosszabb vásárlóknakJelenleg úgy fest a sok útiterv változásból 2022-2024 ig nem lesz versenyképes intel asztali cpu
(hacsak nem csesznek el valamit brutálisan a pirosak bár Lisa nem úgy fest mint aki nem tudja mit csinál)ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
poci76
aktív tag
válasz Lacika112 #21 üzenetére
De, le fogják nyelni a pluszköltségeket. Árat emelni csak akkor lehet, ha azt a vevő megfizeti. A processzorok árát is elkezdték csökkenteni. 20 milliárd dolláros profit mellett vergődésről beszélni szerintem értelmetlen. Nagyon erős a piaci pozíciójuk ahhoz, hogy pár évet gyengébb technológia mellett is kényelmesen eltöltsenek.
-
Turcsika
tag
Ügyes. Olyan időszakot néztél amiben igazad van. De mondjuk nézd meg azt az időszakot, amikor duplája volt a hitel a 2016-os hitelnek, és duplája volt a készpénzállomány is.
Mert bizony volt a készpénzük $2,7,-2,8B is, és sokáig volt $2B dollár közelében. Ekkor a hitelük $5B dollár vagy e fölött volt.
Nehezen hiszem hogy nem látszott a dupla akkora méretű diagram.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz Lacika112 #21 üzenetére
Maga cpu teren nincs mar nagy varazslat... kb ugyanazt fogjak tudni hasonlo technologiaval. A magok is max 32-64ig fognak menni. Az a kerdes, hogy az utani idokre mi van.
Marpedig a konzolok reven az amdnek ott is elonye lesz. Ha az intel nem szervez at vmit, ideje berendezkednie a szuk evekre.
Eddig az amdnel gond volt, hogy egyszer sem diktalta es formalhatta a piacot, tehat hiaba dobott ki eloremutato termekeket, nem volt sulya a piacon. Ez valtozoban van, es ha egyszer atbillen a merleg, nah akkor lesz mely kakiban az intel. Ha az amd fogja megmondani, hogy mi legyen a kov lepcso, foleg ugy, hogy nem kotheto annak elonye az intel technologiajahoz (x86 pl). Onnantol sulytalanna valhat az egesz piaci let, egy alternativa lesz, nem megkerulhetetlen szereplo.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Mivel itt a Ryzen hatasarol volt szo elsosorban, nem igazan lattam ertelmet 2016 ele menni, mivelhogy 2016 decemberben lett bemutatva, 2017 februarban jelent meg az elso Ryzen es kb 2018-ban kezdett el ennyire sikeres lenni.
Szoval mivel az eredeti labda az AMD feltoresevel (tehat Ryzen ota) es ennek hatasaival kapcsolatban volt feldobva es ez volt az, amihez Te is hozzaszoltal, valoban nem lattam ertelmet a Romai Birodalomig visszamenni. Vagy ugy egyaltalan 2016 ele.[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- VGA hűtő topik
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségssége
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- nVidia tulajok OFF topikja
- Telekom mobilszolgáltatások
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest